2024-07-16 593 浏览
今日朋友帶我去尖沙咀食台灣野,門面幾得意。牛筋丸牛筋面可以有幾款湯頭簡,朋友就簡左紅燒,湯底係偏深色,飲落滋味醇厚,會飲到蔬菜既甘甜味,微辛辣感就會慢慢地在口中出現。牛筋丸好彈牙,朋友十分鐘意。滷肉拌面想食滷肉又想食拌面既我,有呢個真係太好了。滷肉肥瘦分明,好入味。面條吸曬滷肉汁,仲有D芽菜,食落解膩。跟餐可以加小食,價錢都好相宜,甜不辣好食,個汁都好正。百頁豆腐質地Q彈又能吸到好多湯汁! 皮蛋豆腐份量好多,豆腐都好滑,醬汁好夠味。滷肉燙青菜真係不知不覺令我地食多左好多菜! 味道岩岩好,唔會太咸,加左滷肉調味比起就咁食青菜好食得多。冬瓜茶可以簡去冰,出到黎係室溫,唔凍的! 呢樣幾好,岩曬唔想飲凍野既我地
今日朋友帶我去尖沙咀食台灣野,門面幾得意。
牛筋丸牛筋面

滷肉拌面

皮蛋豆腐份量好多,豆腐都好滑,醬汁好夠味。

2024-07-11 405 浏览
牛肉麵 - 湯底香醇濃郁,牛肉軟嫩多汁,入口即化。麵完美地吸附了湯汁的美味。每一口都令人陶醉於牛肉的柔軟和濃郁的醬汁之中。滷豬腸 - 滷豬腸是一道令人難忘的台灣小吃。入口即化的豬腸,浸泡在醬汁中後散發出迷人的香氣。醬汁恰到好處,不會過於鹹,反而帶有一絲甜味,令人回味無窮。百頁豆腐 - 軟滑入口的百頁豆腐搭配上醬汁的微鹹和香氣,簡直是絕配。每一口都能感受到豆腐的柔軟質地和醬料融合在一起的絕佳口感。滷肉拌麵 - 這道滷肉拌麵絕對是一絕。滷肉鮮嫩多汁,與麵條完美融合。麵條有勁,恰到好處地吸附了滷肉醬汁的香味。無糖白桃烏龍茶&荔枝茶 - 這兩款茶飲都是清爽沁涼的好選擇。白桃烏龍茶清新怡人,不甜膩,完美地平衡了烏龍茶的香氣和白桃的甜味。荔枝茶則帶有濃郁的荔枝香氣,清爽爽口,非常解渴。這兩款無糖茶飲都是夏日裡最佳的茶飲良伴。

2024-07-10 460 浏览
同朋友在尖沙咀發現咗一個間好好味嘅台灣麵店叫做「六両三」,餐廳面積唔算大,但木質裝修環境很有台灣古早味,很適合打卡。佢個紅燒手打牛筋丸湯好有驚喜!系用咗澳洲和牛筋,再加入牛脂手打,爽彈效果非常勁,咬落充滿空氣感,而且爆汁又爽脆,真係好正!大大碗嘅牛肋條麵 ,麵可以揀手工麵或者幼麵,我哋就揀咗手工麵,每碗足足5大舊牛肋條,份量驚人,牛肉味突出,肉質高質而且嫩滑無渣,口感勁鬆化,牛肉與牛筋嘅比例恰到好處,入口即溶,非常入味。好鐘意佢個番茄湯底,味道濃郁有滋味,營養很豐富!跟餐仲可以加配小食、嘢飲,好抵食,配咗滷水蛋,入味好食,滷蘭花乾勁大份,滷甜不辣口感Q軟,飲冬瓜茶同無糖白桃烏冬,爽口又解渴。

佢個紅燒手打牛筋丸湯好有驚喜!

2024-07-09 346 浏览
位於尖沙咀既六両三,店舖裝修好有特色,主打台灣牛肉麵,今次試左幾款招牌菜式牛肉麵$77加$8滷甜不辣(半份)甜不辣口感煙靭牛肉麵可選擇紅燒湯底,川味或者蕃茄湯,我選擇紅燒湯底,麵條可選粗麵或幼麵,湯底好入味,好濃郁,唔油膩,無味精,牛肉燜得好好食好軟熟,牛肉肉嫩易咬,台灣粗麵好有彈性店舖推介食法,加牛骨髓辣油入湯,令湯底更加還原台灣地道口味,加完之後湯底會帶辣味更香濃麻辣乾拌麵 $48台式乾拌麵系列推薦麻辣口味,可選辣度,椒麻味非常突出,辣味好有後勁加$18麻辣鴨血豆腐(半份)蜂巢豆腐吸晒湯汁既精華,鴨血又滑又多汁另加一杯飲品凍冬瓜茶$8皮蛋豆腐 $38豆腐軟軟滑滑,清涼透心,皮蛋和醬汁配搭起黎真係一啖接一啖滷肉燙青菜$28面頭舖滿肥瘦均勻的滷肉,青菜索哂滷肉既汁紅燒手打牛筋丸湯$62有六粒牛筋丸配青菜,牛丸非常有牛肉味,而且爽口彈牙味道非常高質,超有口感

牛肉麵$77

加$8滷甜不辣(半份)
甜不辣口感煙靭

麻辣乾拌麵 $48

加$18麻辣鴨血豆腐(半份)

蜂巢豆腐吸晒湯汁既精華,鴨血又滑又多汁

另加一杯飲品凍冬瓜茶$8

皮蛋豆腐 $38

豆腐軟軟滑滑,清涼透心,皮蛋和醬汁配搭起黎真係一啖接一啖

滷肉燙青菜$28

面頭舖滿肥瘦均勻的滷肉,青菜索哂滷肉既汁

紅燒手打牛筋丸湯$62

• 牛肉麵
2024-07-05 363 浏览
想念台灣的話,只須個多小時飛機,便可輕鬆達陣。可是每個人也有自己的包袱,人越大,就越難隨時岀走,去一趟想去就去的旅行。🥹感恩的是,身處香港,總有美食慰藉自己。😋今天在尖沙咀,想找滋味台灣美食,朋友介紹——不能錯過的「六両三」😎我點了滷肉飯,加了豬大腸小食,朋友叫了牛肋牛筋麵,冬瓜檸檬茶。冬瓜檸檬茶很fresh, 消暑一流😬牛筋牛肋麵,湯底少少酸,很開胃,配搭牛肉,成件事不會太Heavy🫢豬大腸小食,正常發揮,有點香辛味不會太辣。🤭滷肉飯性價比高,滷肉肥瘦比例平均,米飯係台灣米,圖潤有口感。🤪店員好nice, 整體經驗好好,會再幫襯😀

感恩的是,身處香港,總有美食慰藉自己。😋

冬瓜檸檬茶很fresh, 消暑一流😬
豬大腸小食,正常發揮,有點香辛味不會太辣。🤭

店員好nice, 整體經驗好好,會再幫襯😀
滷肉飯
2024-07-05
午餐
滷肉飯
  • 半筋半肉麵
  • 冬瓜檸檬茶
2024-07-04 170 浏览
尖沙咀巷內有一間食物味道高質的台灣麵店,店內座位適中,亦有位置方便我們放置隨手物品。晚餐的主食可以加錢要多一份小食,點多了一份涼拌青瓜。爽口的青瓜配上酸酸辣辣的醬汁非常開胃。魯肉汁生菜為另外叫的小食,份量亦很足。面頭舖滿肥瘦均勻的魯肉,味道濃郁。牛肋條麵牛肋條肉質好軟熟好軟,一件牛肋條更份量很足。牛肉滲透了紅燒麵的香味。麵條點了幼麵條,軟硬度很滿意,帶點硬度又不會感覺未熟。半筋半肉麵香濃的牛肉麵湯底,帶點油香又不會太肥膩。牛筋彈性充足,味精突出,配粗麵很有咬口。白桃烏龍茶(無糖)凍飲沒有加冰很加分,非常適合怕冷人士。無糖烏龍茶加上帶有甜味的白桃,味道足夠清香。荔枝烏龍荔枝的香味突出又不會很假,清新滿足。

牛肋條麵

麵條點了幼麵條,軟硬度很滿意,帶點硬度又不會感覺未熟。

半筋半肉麵

白桃烏龍茶(無糖)

荔枝烏龍
荔枝的香味突出又不會很假,清新滿足。
2024-06-30 171 浏览
已經好耐無去過台灣啦🥺最掛住台灣嘅食物,所以今日決定要去食餐台灣菜一解相思之苦😋捐窿捐罅終於比我搵到喺尖沙咀亞士厘道附近一間都幾full,要排隊嘅台灣餐廳試試🍴餐廳唔大,座位都比較近,全場都full,不過佢哋好貼心會比一個枱邊嘅掛鉤你放袋👍🏻一坐低就可以scan QR code睇下menu有咩啱食🤤佢哋主打係各種唔同款式同部位嘅紅燒牛肉麵🐂我哋叫咗三寶牛肉麵(牛筋,牛肋條,牛腱)加配半份涼拌麻辣豬大腸同半份涼拌麻辣牛腱頭再跟餐叫咗杯檸檬冬瓜茶($139),另外仲試埋佢哋嘅牛筋丸牛肉麵加配半份百頁豆腐同半份滷甜不辣,跟餐叫咗一支可樂($106)🤪之後見到好多枱都有叫一個滷肉燙青菜($28)所以都唔執輸叫埋啦🤣我哋一次過就試晒佢哋所有部位嘅牛肉,每一款都煮得好入味同埋柔軟,但係啲肉仲係好滑,完全唔會有出邊一啲餐廳係整到食唔到有咬唔開嘅情況出現💯💯佢哋個湯底係標榜堅持一定唔會落味精,純粹靠秘製獨家手法一直熬足咁多個鐘去出味,係集合咗所有材料嘅精華😋一路食麵一路飲,原來成碗湯都已經飲晒😂另外幾款小食都好特別,比傳統台灣嘅小食做得更精緻但係又保留到台灣嘅獨特口味👏🏻例如佢哋兩份麻辣嘅小食都kee

另外幾款小食都好特別,比傳統台灣嘅小食做得更精緻但係又保留到台灣嘅獨特口味👏🏻例如佢哋兩份麻辣嘅小食都keep到令你條脷麻麻哋但係仲食到牛腱頭或者大腸本身嘅味道😌另外百頁豆腐軟硬適中,唔會硬過舊磚或者一pat咁👍🏻同埋滷甜不辣都好煙韌,但係又唔黏牙,所有年齡層嘅人都一定會好鍾意🤩

最後當然要食埋台灣嘅經典滷肉,雖然唔係配飯但係原來配青菜食一樣咁好味😝而且唔會有太多肥肉,清清地但係又有少少肉粒,成碟菜又得咗🤤
2024-06-23 163 浏览
番工係尖沙咀 有間牛肉麵都幾出名近住iSquare嗰邊中午經過成日都見到有人排隊今日早咗收工行開呢邊咁岩唔洗排隊食個早晚飯食飽啲先至返屋企我地兩條友 一人嗌咗一碗麵加個菜加多個麻辣鴨血豆腐 再加罐啤酒🍻首先係☑️半筋半肉麵 揀咗蕃茄湯底 台灣粗麵湯底都可以嗌濃或者淡啲 🙋🏻‍♂️揀咗標準天氣熱唔想食紅燒湯底,蕃茄湯底就開胃啲牛肉嘅份量都足夠 啲筋帶小小爽好啱我口味平時都鍾意食粗麵,依度嘅粗麵有啲似上海麵,好有咬口唔會太硬或者太淋☑️涼拌小黃瓜🥒簡簡單單醋浸青瓜,對於食麵食到熱辣辣成身汗,簡直係無比嘅清爽最難得係呢度仲有得飲台灣金牌啤酒,食個濃郁嘅牛肉麵,飲啖清新嘅啤酒,係最佳嘅享受。另一碗係☑️牛筋牛肋條麵 紅燒牛肉濃湯 粗麵呢碗唔係我食,不過對面嗰個講個牛肋條大大嚿,好多肉,性價比十足,個麵嘅份量都大,食完好夠飽☑️滷肉燙青菜🥬滷肉生菜就正常發揮,但都欣賞佢冇好似其他地方咁樣整到個菜好鹹好多油淋淋嘅滷肉汁咁☑️麻辣鴨血豆腐(半份)試咗少少,個味道係OK的,但對唔食辣嘅我嚟講都幾辣整體嚟講肚皮表示10分滿足啤酒加分
番工係尖沙咀 有間牛肉麵都幾出名

我地兩條友 一人嗌咗一碗麵加個菜
加多個麻辣鴨血豆腐 再加罐啤酒🍻

首先係☑️半筋半肉麵 揀咗蕃茄湯底 台灣粗麵
湯底都可以嗌濃或者淡啲 🙋🏻‍♂️揀咗標準
天氣熱唔想食紅燒湯底,蕃茄湯底就開胃啲
牛肉嘅份量都足夠 啲筋帶小小爽好啱我口味

另一碗係☑️牛筋牛肋條麵 紅燒牛肉濃湯 粗麵

☑️麻辣鴨血豆腐(半份)
試咗少少,個味道係OK的,但對唔食辣嘅我嚟講都幾辣

整體嚟講肚皮表示10分滿足
啤酒加分

2024-06-22 128 浏览
六兩三.索一口台灣味好多人都中意食麵你估真係人人都中意食既咩咁好彩我同朋友又真係好中意今次去台灣小店食麵睇下有咩新鮮口感?據說:餐廳老闆來自台灣,食材都是來自台灣,牛肉麵湯底很香濃,原來是以10斤牛筒骨熬至少30小時麵都是非油炸,源自台灣手工製麵出品標配!台灣飲品荔枝烏龍茶 (凍):清甜清爽,夏天最愛,應該係女生都中意冬瓜檸檬茶 (凍):酸爽清新,我中意冬瓜茶,係台灣呢款最好飲麻醬麵襟撈一定係幼麵識撈一定係咁撈撈勻麻醬與青瓜絲濃郁的滋味一時湧上咀邊夏天一定要先食這個夠清爽開胃三寶牛肉麵·標準·台灣粗麵·加滷蛋可以自選麵底,我們試一個粗的先飲湯湯底是藥材味,與一般台式麵店的味道不同滷蛋好入味,好好食,粗麵彈牙,有麵香,非油炸就是好吃三寶=牛腱、牛筋、牛肋條份量很大,醃的入味牛腱、牛筋非常好吃牛肋條唔錯,多肉香滑朋友追加:紅燒牛肋條又一大碟,好香好多肉如果係男生,一定配杯台灣啤酒一起吃滷肉燙青菜菜肉平衡之選,香濃的滷肉配上清甜的生菜是不錯的結合滷蘭花乾原來即是豆製品口感似豆卜,適合於炒葷、素甚至是做沙律這次以香濃醬汁炮6加上大量蔥花味道濃郁,下飯滷甜不辣台灣小食,無法不點來吃是思念的台灣滋
六兩三.索一口台灣味

好多人都中意食麵
你估真係人人都中意食既咩
咁好彩我同朋友又真係好中意
今次去台灣小店食麵
睇下有咩新鮮口感?

據說:餐廳老闆來自台灣,
食材都是來自台灣,
牛肉麵湯底很香濃,原來是以10斤牛筒骨熬至少30小時
麵都是非油炸,源自台灣手工製麵出品

標配!台灣飲品
荔枝烏龍茶 (凍):清甜清爽,夏天最愛,應該係女生都中意

麻醬麵
襟撈一定係幼麵
識撈一定係咁撈
撈勻麻醬與青瓜絲
濃郁的滋味一時湧上咀邊
夏天一定要先食這個
夠清爽開胃

三寶牛肉麵·標準·台灣粗麵·加滷蛋
可以自選麵底,我們試一個粗的
先飲湯
湯底是藥材味,與一般台式麵店的味道不同
滷蛋好入味,好好食,
粗麵彈牙,有麵香,非油炸就是好吃
三寶=牛腱、牛筋、牛肋條
份量很大,醃的入味
牛腱、牛筋非常好吃
牛肋條唔錯,多肉香滑

朋友追加:紅燒牛肋條
又一大碟,好香好多肉
如果係男生,一定配杯台灣啤酒一起吃

滷肉燙青菜
菜肉平衡之選,香濃的滷肉
配上清甜的生菜
是不錯的結合

滷蘭花乾
原來即是豆製品
口感似豆卜,適合於炒葷、素
甚至是做沙律
這次以香濃醬汁炮6
加上大量蔥花
味道濃郁,下飯

滷甜不辣
台灣小食,無法不點來吃
是思念的台灣滋味

六兩三
尖沙咀宜昌街3號地舖
2024-06-19 123 浏览
尖沙咀呢間隱世嘅台灣小店,門面裝修好有特色,雖然店面細細,但一定唔會走漏眼🙈而且keep住有客人,證明有質素保證😍滷肉燙青菜🥬,青菜索哂滷肉啲汁,清得黎有味道👅,而家滷肉都大粒,好不錯!牛筋牛肋條麵加麻辣🙈先講湯頭,順口濃郁,好飲!牛筋牛肉分量好足,真係做到一啖肉一啖麵,高質🫡加配左個涼拌麻辣豬大腸,惹味😘冬瓜檸檬茶唔會過甜,解渴又開胃🤤滷肉拌麵🙈啲滷肉分量真係要大讚,味道亦出色😍加配溏心蛋,估唔到個蛋係台灣店都做得咁好,流心又有蛋味🤩而個滷甜不辣口感唔錯!飲品就叫左枝無糖白桃烏龍,係自家製出品😎

冬瓜檸檬茶唔會過甜,解渴又開胃🤤

飲品就叫左枝無糖白桃烏龍,係自家製出品😎
2024-06-16
午餐
2024-06-18 146 浏览
麵店在亞士厘道的横街 — 宜昌街麵店不算大,店內外是以木做主調,枱凳和也是木造,坐位空間比較狹窄,整體有點復古感覺。店員服務不錯,因地方狹窄,沒有多餘的空間放置隨身物品,客人坐下後,店員把勾子掛在枱側,告知客人可把袋掛在勾上。點了牛肉麵 ($77) 和 熱冬瓜茶 (加 $10),這次沒有掃二維碼點餐,是店員協助下單的。牛肉麵 ($77)牛肉麵的份量適中,湯底濃,味道天然沒味精,帶點醬油味,不太咸。牛肉腍度適中,不太咸但不算很濃味。是手工粗麵,麵質煙韌彈牙。熱冬瓜茶 (加 $10)不太甜,味道天然。The restaurant is on the Ichang Street, a cross street of Ashley Road.Wood is the main theme of the small restaurant with small wooden tables and the stools. The space is sitting space was small with retro style.As there was no extra space to put th
麵店在亞士厘道的横街 — 宜昌街
整體有點復古感覺。

牛肉麵

牛肉麵 ($77)
牛肉麵的份量適中,
湯底濃,味道天然沒味精,帶點醬油味,不太咸。
牛肉腍度適中,不太咸但不算很濃味。
是手工粗麵,麵質煙韌彈牙。

冬瓜茶(熱)

熱冬瓜茶 (加 $10)
不太甜,味道天然。

As there was no extra space to put the belongings, the staff put a hook on the side of table for us to keep the belongings.

I didn’t scan the QR code to order the food.  The staff assisted me in placing the order.
Beef Noodles ($77) and Hot Winter-melon tea (add $10) were ordered.

Beef Noodles ($77)
The portion was reasonable.
The soup base was rich in natural flavour that free of MSG, with hints of soy sauce, not too salty.

The beef was tender, not too salty.
The homemade noodle was al-dente.

Hot Winter Melon Tea (Add $10)
Not too sweet and tasted natural.
2024-06-16 68 浏览
放工尖沙咀搵左陣有咩食,見到間都幾多人排隊既台灣野,等左陣就入到去😙鋪頭吾係好大,但布置都幾有風格😍坐落尖沙咀,呢個價錢黎講真係吾錯👍食完覺得勝價比高呢碗三牛粗麵堅係無得輸🥹對於係牛魔王既人黎講簡直係天堂🤭分別牛筋、牛腱同牛腩條,個人覺得最正係牛筋,雖然湯底吾太濃,但係就正正特顯到食材既原汁原味,咬落爽脆加埋住溏心蛋,只可以話真係無得輸😮‍💨呢份麻辣豬腸調味掂呀👍中意食辣加爽口既朋友一定要試!只會食完一舊即刻夾第二舊😂仲叫左皮蛋豆腐同甜不辣,前者幾特別,以前就算食台灣野都未試過呢個組合,found out出黎都幾match,本身皮蛋重口味啲,豆腐可以中和下份”利”白桃烏龍極推👍最後要讚下服務態度同質素都好好👍店員好有禮貌同好熱心為顧客着想,見我拎住好多野,有個磁石勾掛住係張枱,等你食野舒服得黎又安心😌

坐落尖沙咀,呢個價錢黎講真係吾錯👍食完覺得勝價比高

白桃烏龍極推👍

2024-06-10 57 浏览
這本來是一間很好吃,認真製作的牛肉麵,但以前打理的兩個男生不見了,不知是否已易手,好難食😭假期5點鐘經過,見得兩枱客已經奇怪,以前明明要排隊吃的!叫了半筋半牛肉粗麵+凍冬瓜茶少甜少冰。很難食的牛肉麵,牛肉好薄有怪味,$90/碗,不會再幫襯了!感嘆香港又少了一間好吃的小店🥲

半筋半肉麵
凍冬瓜茶,少甜少冰
2024-06-10
2024-06-04 57 浏览
下午茶時間,見到呢間台式小店,氣氛不錯,門口有少少古早的氣氛,食評睇落又唔錯,就入去試吓下午茶時間,都見到幾多外賣單。兩個人叫咗幾款食物,特別鍾意主食可以加錢叫細細份嘅小食,可以試到唔同嘅種類,又唔會太飽半筋牛肉麵,牛筋煮得幾腍,唔錯,跟餐嘅冬瓜茶可以揀少甜👍百頁豆腐,用滷水滷過嘅豆腐,口感有少少似魚蛋豆腐咁,少少爽口麻辣鴨血豆腐,辣辣地幾惹味,鴨血都煮得入味紅燒三寶牛肉湯飯,有齊三款牛筋,牛腱,同埋牛腩,牛筋同牛腱好食,牛腩有少少韌,不過都可以接受糖心蛋,正常發揮熱嘅薑母茶,冇留意到嗌少甜,就偏甜咗少少總括嚟講,中間價位,食物質素都OK👌👌

半筋牛肉麵,牛筋煮得幾腍,唔錯,跟餐嘅冬瓜茶可以揀少甜👍

麻辣鴨血豆腐,辣辣地幾惹味,鴨血都煮得入味

糖心蛋,正常發揮

熱嘅薑母茶,冇留意到嗌少甜,就偏甜咗少少

總括嚟講,中間價位,食物質素都OK👌👌
  • 麻辣鴨血
2024-06-04 41 浏览
之前bookmark咗好耐嘅台灣餐廳今日終於有機會試到 價錢都係偏親民價 叫咗咁多樣$300都唔洗 好抵食!三寶牛肉麵 (台灣粗麵+溏心蛋)三寶分別係牛腱 牛筋同牛肋條 最鍾意係牛肋條食落比想像中軟腍 本身仲怕會好韌 粗麵嘅口感好q彈 紅燒湯底就非常濃郁 而且店舖標榜無味精 飲完個湯底都唔會覺得口渴紅燒半筋半肉湯飯(飯另上+溏心蛋)朋友叫嘅半筋半肉姐係牛腱同牛筋 牛腱幾有咬口 牛筋食落充滿骨膠原 兩碗嘅溏心蛋都夠哂入味滷蘭花乾蘭花乾姐係類似風琴豆腐 係面頭淋上酸酸甜甜嘅醬汁 幾開胃滷甜不辣呢度嘅甜不辣煙靭得嚟帶少少辣 好食!滷肉燙青菜生菜食落好爽口 配埋半肥瘦嘅滷肉同滷肉汁估唔到又幾夾荔枝烏龍茶好清嘅荔枝味無糖白桃烏龍白桃味突出得嚟又唔會搶咗烏龍茶嘅味

三寶牛肉麵 (台灣粗麵+溏心蛋)

紅燒半筋半肉湯飯(飯另上+溏心蛋)

滷蘭花乾
蘭花乾姐係類似風琴豆腐 係面頭淋上酸酸甜甜嘅醬汁 幾開胃

滷甜不辣
呢度嘅甜不辣煙靭得嚟帶少少辣 好食!

滷肉燙青菜
生菜食落好爽口 配埋半肥瘦嘅滷肉同滷肉汁估唔到又幾夾