2025-03-10
今日我同契女嚟到中環一間好適合打卡嘅中菜館慶祝佢升職,呢間餐廳無論係菜式定裝潢都超出我哋嘅預期。 前菜拼盤包括黑磚豆腐、煙燻糖心蛋同百香果冰心丹霞。黑磚豆腐外層鬆化,內裡嫩滑,搭配脆炸蒜片同特製酸辣醬汁;煙燻糖心蛋都幾好味,百香果冰心丹霞係茄仔加百香果肉,酸酸甜甜清新醒胃。 再嚟係川味脆牛腩,呢道菜口感似牛肉乾,味道偏辣,非常適合配酒。美極香煎大虎蝦亦係一大亮點,蝦頭有好多蝦膏,蝦肉爽脆,連蝦殼都好惹味,食嘅時候用刀叉享受,簡直係味覺嘅衝擊。 口水雞醬汁微辣,十分惹味,聽講有明星每次都買外賣,仲要打包一盒口水雞汁! 椒鹽六頭鮮鮑,口感彈牙,採用避風塘式烹調,外層蒜香味十足,内裡鮮嫩多汁,味道絕對係一流。 甜品係木瓜桂圓燉雪耳,味道清甜,好滋潤,適合飯後享用。 另外值得一讚係六如嘅服務非常出色,尤其安姐嘅熱情招待,雖然客人多但始終保持有禮貌,每樣嘢都安排得井井有條,服務非常到位,顯示出佢對工作嘅熱誠。