2024-01-01
2023年最尾嗰日下午都要開工🥲,仲要係公司倒數,真係灰到一個點🫠。趁中午有時間就同老婆去中環逛街,順便去埋近年暴紅嘅打卡景點📸,嘉咸街壁畫度打卡。見附近有間樓上麵店“六游”,反正都係決定食飽咗再四圍逛逛之後先返工😂,於是我哋上樓試下😆。小店裝修簡約整潔,坐位舒適,另有單邊向窗吧枱,可以一邊睇街景一邊享美食,感覺好chill☺️。睇過餐牌📔,食物有主食、小食及飲品,但每樣選擇都唔多,麵類只有3️⃣款選擇,小食就有6️⃣款。六游香辣雞湯上海麵 $88材料有雞胸🐓、雲耳、蓮藕、炸乾葱及秘製辣汁🌶,雞胸肉🐓用香草及雞湯醃過,煮熟後再炙燒🔥,有香草及微微焦香味,質感軟腍又彈牙,一啲都唔嚡,好好食🥰。粗身上海麵煮至軟硬適中,口感滑溜又有點柔韌😋。雞湯味道香濃加上秘製小辣汁🌶,更加刺激味蕾,麵條掛上湯後,又香又辣又好食😍。六游三鮮魚湯上海麵 $108材料豐富有蝦🦐、蟹肉🦀、魷魚🦑、雲耳及蓮藕。蝦🦐及魷魚🦑爽口彈牙,係新鮮貨式😍;蟹肉🦀鮮甜。湯底有陣陣香濃嘅蝦味🦐,鮮味濃郁。店員話個湯係由新鮮蝦頭🦐熬出嚟,絕無添加味精😋。麻辣凍蜆 $48蜆肉🦪鮮甜無沙,花椒香味突出,味道麻辣鮮香🌶,忍唔住一粒接一粒食唔
六游香辣雞湯上海麵 $88
六游三鮮魚湯上海麵 $108
麻辣凍蜆 $48
蜆肉🦪鮮甜無沙,花椒香味突出,味道麻辣鮮香🌶,忍唔住一粒接一粒食唔停😍。
蟹肉黃金蓮藕 $38
蓮藕條口感爽脆香甜,配埋蟹肉黃金醬,又多咗陣鮮香味😋。
總括而言,選用新鮮食材,師傅用心製作,除咗無添加自家熬製濃湯底外,烹調工序同樣顯示出師傅對食物質素嘅要求,例如雞胸肉片先慢煮後火炙,蝦及魷魚都係先煎香後才放湯,都可以增強香味同埋口感,值得一讚👍。
2024年第1️⃣個post🎆,祝大家新年快樂🎊,今年繼續食多啲好嘢,食少啲伏嘢。