2024-07-20 527 浏览
🐥呢間海南雞係我朋友開,佢係咁介紹話好好食,所以帶埋我姨甥女去食下!啲海南雞真係好滑,我就咁夾起身都滑lulu ,食雞真係睇鞋唔鞋,唔鞋基本上就有8分好食,跟隨係醃料,叫埋佢出名黃薑飯,凱悦呢間都真係9分!😍大家不妨一試!👍🏻正好食🌟🌟🌟🌟🌟🈵推介🪿無骨鹽水加積鴨飯唔錯,份量夠大碟,鴨肉亦都好嫩口,最精髓係點佢嘅酸汁,加埋一齊食,非常之絕配!好食🌟🌟🌟🌟🌟另送紫菜湯冇味精,紫菜亦都好多!配黃薑飯,非常之解膩!好食🌟🌟🌟🌟可配 白飯/黃薑飯,奉送 紫菜湯口水雞醬 加$5,冷熱飲品加$5可樂加$10,檸樂加$12.椰汁紅豆冰 加$12可加配 上湯時菜 加$12可選配米線/ 河粉/米粉湯底:鮮雞湯底/ 麻辣鮮茄濃湯回頭率🈵🈵🈵🈵🈵‼️P.S.仲要一題每日供應海南雞數量有限,大概7:00就會賣晒😋‼️🚃輕鐵大堂站步行4分鐘到🪑目測坐位20人左右🛍️有外賣軟件提供==================無骨海南雞飯 $60跟紫菜湯椰汁紅豆冰 加$12無骨鹽水加積鴨飯 $60跟紫菜湯凍檸茶 加$5================$137/2人,每人$68.5
好食🌟🌟🌟🌟🌟🈵推介

好食🌟🌟🌟🌟🌟

另送紫菜湯冇味精,紫菜亦都好多!配黃薑飯,非常之解膩!
好食🌟🌟🌟🌟

可配 白飯/黃薑飯,奉送 紫菜湯
口水雞醬 加$5,冷熱飲品加$5
可樂加$10,檸樂加$12.
椰汁紅豆冰 加$12

無骨鹽水加積鴨飯 $60
跟紫菜湯
凍檸茶 加$5
2024-07-16 67 浏览
無骨海南雞飯海南雞煮得幾嫩滑,生熟度剛剛好,而且每件都唔肥,雞皮都有啲爽口。呢間海南雞同平時食開既有啲唔同,平時都有3款醬汁,但呢間只有簡單既蔥油或者甜酸汁,咁反而食得出雞既味道。無骨鹽水加積鴨飯雖然呢間叫海南雞專門店,但佢個鴨飯我覺得幾出色喎!每件鴨都簿切,師傅刀功不得了👍🏻平時食開啲鴨都偏肥,而且好易煮得柴左。呢個鴨煮得啱啱好,冧身易咬,但又唔係鴨胸果種冧法,皮薄唔肥!配埋甜酸汁真係幾好食,值得一試!香茅豬扒豬扒大大件,煎得剛剛好,肉質唔會乾或硬,配蔥油食都唔錯,個人覺得香茅味可以再勁啲生薑柑桔梳打呢個杯凍飲得黎幾清爽,加上有少少生薑味,清爽得黎冇啲啲辣口,幾特別蜂蜜生薑茶啱哂養生飲,勁多薑絲,睇得出係新鮮切好既,飲完熱辣辣兩個飯都送左紫菜例湯,老細話冇落味精,雖然係例湯但都用左好多雞骨架一齊煮,入面除左紫菜仲有啲豬肉碎,誠意滿分👍🏻

香茅豬扒

蜂蜜生薑茶
啱哂養生飲,勁多薑絲,睇得出係新鮮切好既,飲完熱辣辣

2024-07-13
⭐️評分:4.5/5-其貌不揚,但好有驚喜!食物高質好味,用心製作,迎來港人口味改造,有住家飯的感覺。兩人餐只須$186,但份量多好滿足!😍-✳️招牌無骨海南雞 (半隻)👍👍👍肉質滑溜幼嫩,雞皮輕薄無油膩感👍醃料入味,調味剛好帶出雞的鮮香味,可按個人愛好,加特製酸汁或足料薑蔥醬,個人更愛吃原味,品嚐咸家的滑溜和雞香,無骨版更是啖啖雞肉-✳️新鮮即煮靚湯| 時菜鯇魚豆腐湯👍👍下單即煮靚湯,以新鮮雞骨烹煮湯底,煎香鯇魚加入,進一步加強湯底的奶白色,鮮香味出眾,豆腐是板豆腐相對地用濃的豆味,個人更愛滑豆腐🤫整體濃厚,味道較濃咸香,鮮味足,老闆解釋更是無味精-✳️小食| 口水雞醬拍青瓜 👍👍夏日炎炎清爽之選,保留青瓜的爽口感,加上濃郁口水雞醬,口味豐富,不會過於單調,更可帶來清新感-✳️海南雞油黃薑飯 👍黃薑粉有助消炎😍有少量雞味,整體偏硬身,可以先放一口飯,放上一塊雞一拼吃更出色!將油味更滲入飯中,如果油飯再下更多雞油會更香更濕潤(雖然更邪惡😳)-✳️薑咸柑桔梳打👍👍👍夏日必選,可選少甜,陣陣咸柑桔香味,咸、甜、酸味融合,加上充滿爽口汽泡的梳打水,非常好解除悶熱!--⭐味道 4.5/5⭐️特色 4/5⭐️環
⭐️評分:4.5/5

• 時菜鯇魚豆腐湯
  • 口水雞醬拍青瓜
  • 薑咸柑桔梳打
2024-07-09 72 浏览
好多人以為呢條街食野會好貴,但其實都有好多平靚正嘅餐廳!!呢間海南雞餐廳性價比真係好高✨✨✨✨✨✨無骨海南雞飯$60 加多$5有野飲海南雞份量好多,無骨啖啖肉好正,而且啲肉質好滑嫩🤤🤤🤤同大部分其他餐廳嘅海南雞都唔同,一啲都唔柴皮🤤🤤啲雞好有雞味,唔洗靠醬汁都夠晒味~餐廳提供嘅蔥油都好好味呀呢個價錢仲包埋有一碗紫菜湯添無骨鹽水加積鴨飯同海南雞係一樣價錢一樣係啖啖肉 都好好味 鍾意食鴨嘅話會好鍾意❤️黃薑飯好香🤤識食一定要食黃薑飯
✨✨✨✨✨✨
無骨海南雞飯$60 加多$5有野飲

呢個價錢仲包埋有一碗紫菜湯添

無骨鹽水加積鴨飯同海南雞係一樣價錢
一樣係啖啖肉 都好好味
鍾意食鴨嘅話會好鍾意❤️
黃薑飯好香🤤識食一定要食黃薑飯
2024-07-04 50 浏览
無骨海南雞飯配黃薑飯+紫菜湯 $60 以一兩年內食過嘅餐廳來講,呢間嘅無骨海南雞應該係世一!淨係配蔥油已經非常好食!出色嘅係,佢嘅雞本身雞味就好突出,真係食雞非常有雞味!調味本身帶少少鹹!唔洗配其他汁牆都非常下飯!皮下油脂亦唔多!食得唔算有負擔!佢嘅黃薑飯都值得推介,椰香味重!粒粒分明!無骨鹽水加積鴨飯配黃薑飯+紫菜湯$60而鹽水鴨就愛美又怕肥,又或者做健身操大隻嘅人就岩曬!本身鴨肉脂肪含量較少!鹽水鴨嘅處理亦都比較少油!而且亦都係舖頭嘅招牌!鹽水鴨比起海南雞味道反而更淡!但係絕對唔會影響口感!鴨肉結實唔會柴!鴨皮煙韌有口感,配黃薑飯,更突出黃薑飯嘅飯香!紫菜湯都好好飲,完全冇味精飲源唔會口渴生薑柑桔梳打 跟餐加$10生薑令到飲品帶有微微嘅辛同甘!配埋柑桔微酸帶回甘幾好飲!椰汁紅豆冰 跟餐加$12紅豆冰唔會太甜,而且紅豆有粒粒口感
無骨海南雞飯配黃薑飯+紫菜湯 $60

無骨鹽水加積鴨飯配黃薑飯+紫菜湯$60
而鹽水鴨就愛美又怕肥,又或者做健身操大隻嘅人就岩曬!

紫菜湯都好好飲,完全冇味精飲源唔會口渴

生薑柑桔梳打 跟餐加$10
生薑令到飲品帶有微微嘅辛同甘!配埋柑桔微酸帶回甘幾好飲!

椰汁紅豆冰 跟餐加$12
紅豆冰唔會太甜,而且紅豆有粒粒口感
[✨元朗凱悅•有水準地道海南雞飯🍚]#凱悅海南雞專門店 #元朗🔸無骨海南雞飯 $60雞肉肉質嫩滑細密,無骨啖啖肉好滿足!黃油飯都好出色,飯粒金香有光澤,粒粒分明,十分推介。🔸無骨鹽水加積鴨飯 $60鴨肉好軟嫩一啲都唔柴,皮薄得黎略帶少許油脂👍🏻配埋佢個酸梅醬真係勁開胃好食!🔸跟餐 熱蜂蜜生薑茶 +$5健康小飲,薑味岩岩好唔會搶喉🔸跟餐 凍檸茶 +$5正常發揮,解渴一流————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結家庭式溫馨小店,主打自設農場,雞隻每日新鮮到港,質素有保證!價錢親民合理,值得推介💯📍凱悅海南雞專門店🏠元朗教育路130號安樂樓地舖#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #元朗 #元朗美食 #元朗好去處 #元朗食好西 #元朗餐廳 #凱悅海南雞專門店
[✨元朗凱悅•有水準地道海南雞飯🍚]

#凱悅海南雞專門店 #元朗

🔸無骨海南雞飯 $60

🔸無骨鹽水加積鴨飯 $60

🔸跟餐 熱蜂蜜生薑茶 +$5
健康小飲,薑味岩岩好唔會搶喉

🔸跟餐 凍檸茶 +$5
正常發揮,解渴一流

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍凱悅海南雞專門店
🏠元朗教育路130號安樂樓地舖

諗住開心星期五食好少少點知落暴雨唯有係附近食🫠去咗同事平時幫襯開嘅雞飯小店餐廳主打雞鴨 店家亦有自家農場另有牛腩豬扒小食等不少選擇兩個人手應付堂食外賣 要有少少耐性等🐓▸ 無骨海南雞飯 $𝟔𝟎雞明顯有用鹽醃過 雞皮偏咸少肥(沒關係 我食海南雞都唔食皮😂)雞肉咸淡度剛好 嫩滑無肥膏即使雞胸都唔乾 如想食雞髀+$𝟐𝟓油飯粒粒分明唔太硬有蒜香味重點油膩感少 🦆▸ 無骨鹽水加積鴨飯 $𝟔𝟎鴨鴨好受歡迎 同事食過一次就愛上見識少以為加積係製作方法一種原來係海南加積鎮養殖而叫加積鴨鴨肉幾醇香 好軟嫩一點都唔柴👍🏻少少皮 脂香不肥膩無乜膻臭靈魂醬汁酸梅醬 色同味比食開的淡 提鮮但不搶鴨香 唔抗拒鴨的值得一試🤘🏻海帶肉碎湯 飲完唔口渴🍹凍/熱+$𝟓 某幾款特飲+$𝟏𝟎/$𝟏𝟐 ▸ 椰汁紅豆冰 一到夏天就有紅豆冰嘅出現紅豆軟且少少起沙 椰香唔太甜 飲得出無加水沖淡▸ 夠薑大話七話梅打爛加七喜 解渴又夠啹一開始薑味是有的 冰溶後淡了但話梅的酸甜一直在線
諗住開心星期五食好少少
兩個人手應付堂食外賣 要有少少耐性等
🐓
▸ 無骨海南雞飯 $𝟔𝟎
雞明顯有用鹽醃過 雞皮偏咸少肥
(沒關係 我食海南雞都唔食皮😂)
雞肉咸淡度剛好 嫩滑無肥膏

一開始薑味是有的 冰溶後淡了
但話梅的酸甜一直在線
夠薑大話七
夠薑大話七
那日較平日早下班,常途經的路上見到一間陌生餐廳,原來每次經過都已經接近關門,當晚7:30pm入座,8:30pm已經掛上關門牌,如下次光顧應要趁早~海南雞飯奉送紫菜湯,可惜黃薑飯已售罄,只能選擇白飯,雞為例牌份量約5件,肉好嫩滑滑入口,雞皮不太厚帶少許脂肪,不過非泰式食法,因為提供薑蓉&及白醋式酸汁,是fusion 的泰式白切雞飯。紫菜絲幼細煮後滑溜易入口,帶有少許免治豬肉粒,味道偏鹹,作用應該如食雲吞撈麵總有一碗鹹湯作濕口之用,整個用餐體驗有濃厚地道感。

2024-03-08
2024-05-18 296 浏览
記得第一次食海南雞嗰陣都係朋友推薦我食,呢間一樣唔例外🫣 不過我就覺得呢間夠哂特別啦🤔 因為佢哋有自家嘅農場係龍崗,啲雞仲要係每日新鮮到港,質素有保證唔洗擔心✨ 要食一定要襯早🥹 因為招牌嘅海南雞係限量嫁,賣哂就要等第二日嫁啦😆1️⃣ 無骨海南雞飯🐔主打海南雞飯點可以唔試吓🫣 佢哋除咗有”無骨海南雞”之外,更加有” 有骨海南雞” ,問過老細話係因為有客仔中意食有骨喎😂😂主食可以揀白飯或者黃薑飯,我就揀咗要黃薑飯,望落係粒粒分明嘅金黃色,用嚟襯我揀嘅無骨海南雞飯簡直無得頂😆而雞肉係又嫩又滑,更加無多餘嘅脂肪,好食得不得了😍2️⃣ 無骨鹽水加積鴨飯🦆又一招牌都要嗌,無骨啖啖肉真係好吸引🤩 一份有咁多片鴨肉得唔得嫁😆鹽水鴨無騷味,都唔會話好咸,就咁食都好好味😋 但係我會強烈建議一定要蘸佢哋秘製嘅酸辣汁,因為係另一種更升級嘅味道👅3️⃣ 紫菜湯🥄呢個好有懷舊嘅味道🥹 因為細細個姨媽都會煲呢隻湯俾我飲🥰 味道好相似,又有好多紫菜🫣 唯一唔同嘅係呢到仲有埋肉碎‼️4️⃣ 瓣醬豆腐🥢即叫即炸嘅豆腐熱辣辣好好味🤤 外脆內嫩,平時食椒鹽豆腐粒覺得太細粒唔夠過癮嘅絕對可以試下呢個🙈另外用嚟蘸嘅醬汁雖然有啲似泰式辣醬,但食多

1️⃣ 無骨海南雞飯🐔

無骨海南雞飯

而雞肉係又嫩又滑,更加無多餘嘅脂肪,好食得不得了😍

2️⃣ 無骨鹽水加積鴨飯🦆

3️⃣ 紫菜湯🥄

呢個好有懷舊嘅味道🥹 因為細細個姨媽都會煲呢隻湯俾我飲🥰
紫菜湯

味道好相似,又有好多紫菜🫣 唯一唔同嘅係呢到仲有埋肉碎‼️

4️⃣ 瓣醬豆腐🥢

瓣醬豆腐

另外用嚟蘸嘅醬汁雖然有啲似泰式辣醬,但食多幾啖就會食得出係有陣陣嘅蒜香味🧄

5️⃣ 生薑柑桔梳打🫚
生薑柑桔梳打

聽聞係得兩間餐廳先有整呢杯特飲🫣 完全唔洗怕會中伏,飲過先知夠哂特別🫣 薑味唔會搶咗柑桔味,兩者嘅出現係啱啱好🤘🏻

6️⃣ 椰汁紅豆冰🫘

飲到超多紅豆嘅紅豆冰好開心😍 仲要好重椰汁味🥥
椰汁紅豆冰

而紅豆仲要係原粒唔係煮到爛咗嘅紅豆,ʟɪᴋᴇ 👍🏻
  • 無骨鹽水加積鴨飯
2024-05-12 41 浏览
想食好味嘅海南雞飯一定要去元朗教育路既凱悅海南雞飯專門店。小店形式經營,店員服務有禮,上菜好快捷,外賣亦打包得好快。餐廳空間寬敞,坐得好舒服。首先送上紫菜湯無骨海南雞飯 $60海南雞完全起骨,食得好方便。雞肉整得好滑,食落一啲都唔鞋。雞皮好爽滑彈牙,另外雞味特別濃,可以係因為餐廳嘅雞肉係自設農場,用新鮮雞唔係用冰鮮雞,所以分別真係好大。油飯亦都係海南雞飯嘅靈魂,油飯濕度啱啱好,飯粒食落粒粒分明,味道都好好,所以唔會死咸。無骨口水雞飯 $62都係海南雞嘅升級版,加多個秘製嘅口水汁,好惹味,辣度唔算係太勁,應該唔食得太辣嘅都無問題。

首先送上紫菜湯

無骨海南雞飯 $60

無骨口水雞飯 $62
  • 紫菜湯
  • 無骨口水雞飯
2024-05-07 91 浏览
位於元朗教育路一間十分有誠意嘅平民小店,店舖唔大,主要以附近街坊生意為主。📌無骨海南雞飯 $60 🐔無骨海南雞啖啖肉,肉質嫩滑,肥瘦適中,雞皮都十分爽口,唔會油膩。可以揀配白飯或者黃薑飯,我哋揀咗黃薑飯,蒜香同雞油味好出,軟硬度啱啱好,粒粒分明,絕對可以食哂成碟!😋 📌無骨鹽水加積鴨飯 $60 🪿除咗海南雞,鹽水鴨都十分出色,鴨肉嫩滑,一D都唔會柴,原本已經有鹽水調味,配上酸汁更可以帶出鴨肉嘅鮮味!😋📌紫菜湯跟餐會送一碗紫菜湯,不含味精,係由大量雞殼熬出嚟!📌蜂蜜生薑茶 (跟餐加$5)📌生薑柑桔蜜 (跟餐加$5)

📌無骨海南雞飯 $60 🐔

📌無骨鹽水加積鴨飯 $60 🪿

📌紫菜湯
跟餐會送一碗紫菜湯,不含味精,係由大量雞殼熬出嚟!

📌蜂蜜生薑茶 (跟餐加$5)
📌生薑柑桔蜜 (跟餐加$5)
2024-05-03 48 浏览
👏🏻叫飯後 先送上兩碗紫菜湯清清哋 有少量肉絲 真味道 無味精👍🏻😋皇牌雙拼飯 $68(無骨海南雞+白雲無骨豬手)配*老闆特別推介秘製口水雞汁 或*豬手酸醋汁 或 *薑油蔥雞皮與雞肉之間嘅啫喱狀 滑捋捋 非常正🤤雞件有光澤 口感滑身 配秘製醬料 味道豐富可口豬手軟腍 唔會有豬臊味 配醋汁一齊食 酸酸甜甜 夠晒開胃😋😋咖喱牛腩飯 $60香辣咖喱 非常惹味煎香過嘅薯仔 口感冇咁鬆散而且更香口 牛腩炆得非常入味絕對係下飯好餸👏🏻
👏🏻叫飯後 先送上兩碗紫菜湯
清清哋 有少量肉絲
真味道 無味精👍🏻

😋皇牌雙拼飯 $68
(無骨海南雞+白雲無骨豬手)
配*老闆特別推介秘製口水雞汁 或

而且更香口 牛腩炆得非常入味
絕對係下飯好餸👏🏻
  • 紫菜肉碎湯
2024-04-30 55 浏览
今次已經係第二次再嚟食呢間元朗嘅海南雞飯,上次朋友介紹嚟食覺得幾出色, 今次再嚟試多一次仲覺得keep到個水準, 可以清晒成碟飯😝招牌海南雞飯個海南雞依然keep到個水準,今次幾好彩拎到個雞髀位置,雞皮爽彈,而且肥瘦啱好唔會太多肥膏同埋肉質食落去都幾Juicy同腍身。當然海南雞梗係唔少得個油飯啦,油飯都幾出色,濕度啱啱好,粒粒分明,而且雞油香味十足👍👍再配搭上佢薑蓉真係非常出色呢個飯仲有送一個紫菜湯紫菜份量都幾多,而且有少少豬肉碎鹹香嘅感覺都係唔錯👍👍

招牌海南雞飯
2024-04-24 23 浏览
凱悅海南雞專門店(元朗)今日嚟到元朗是一間朋友推介嘅海南雞飯, 作為海南雞愛好者嘅我都試過好多唔同嘅海南雞飯,今次即管試吓有冇驚喜😝招牌海南雞飯首先個油飯做到粒粒分明,而且散發淡淡嘅油香非常唔錯👍 雞肉油脂分佈都唔錯唔會話太肥,而且肉質滑嫩屬於中上之作招牌鹽水鴨飯一間海南雞專門店嚟講,呢個鹹水鴨飯都係個驚喜,鹹水鴨唔會話做得好濃味,清淡得來又帶有少少鹹香味,鴨身肉質唔會太肥入口一啲都唔肥膩而且美味嘅鹹香更加帶出咗鴨肉嘅鮮味值得一讚👍👍👍凱悅海南雞專門店 (元朗)元朗教育路130號安樂樓地舖
凱悅海南雞專門店(元朗)

招牌海南雞飯

招牌鹽水鴨飯

凱悅海南雞專門店 (元朗)
元朗教育路130號安樂樓地舖
2024-04-05 45 浏览
今日同阿媽去到元朗度食晚餐👍 就試咗呢一間海南雞飯,自己本身都好鍾意食海南雞,但係又好驚食中啲好諧霎霎雞,但呢一間絕對係滑捋捋😎😎無骨海南雞飯-$60 佢前菜都會有個海帶湯,然後呢一個海南雞飯都不錯,雞肉十分之嫩滑,因為佢哋都係有自家農場去養👍👍😎無骨口水雞飯-$62絕對要推介大家食呢一個口水雞,因為佢唔算太辣,全部都係可以接受到,而且酸酸美味十分之容易入口再配一個黃油飯,黃油飯有淡淡的香茅味十分之爽,唔會油淋淋👍👍😎同埋佢都會有啲特色飲品㗎生薑柑桔梳打蜜蜂生薑茶兩個我哋都試過很不錯😎👍

無骨海南雞飯-$60

無骨口水雞飯-$62