2023-12-11 78 浏览
放工已經好累,簡簡單單吃個晚飯就回家休息。紫菜湯外表平實,看似與一般餐湯無疑,但細味品嘗,卻有家的味道。它沒有味精湯的感覺,紫菜味濃,配上淡淡的黑椒味,驅寒又暖心,彷彿是媽媽煮的湯。與紫菜湯一樣,無骨海南雞飯和醉雞飯擺設簡樸,但味道一流。醉雞酒味香濃,無骨雞肉滑溜得彷彿不用咬就能直滑至喉嚨。雞肉滑卻不曾像冰鮮雞般失去雞味,反而是濃厚的鮮雞味,令人食指大動。兩者配上香濃的薑黃飯,真的無懈可擊。瓣醬豆腐外脆內軟亦多汁,吃的時候蘸一蘸豆瓣醬,就更具風味。蜂蜜生薑茶加入了生薑,本身容易有一股辣味,容易有刺喉嚨的感覺,但配上蜂蜜,但大大降低此口感,反而有股淡淡的甜味,解喝之餘又不會讓人覺得寒冷。而生薑柑桔蜜加入咗柑桔,多咗一份酸酸甜甜既味道。
放工已經好累,簡簡單單吃個晚飯就回家休息。

與紫菜湯一樣,無骨海南雞飯和醉雞飯擺設簡樸,但味道一流。

瓣醬豆腐外脆內軟亦多汁,吃的時候蘸一蘸豆瓣醬,就更具風味。

2023-12-05 126 浏览
平實街坊小店,價錢親民,味道不錯,以食物質素取勝,星期日中午見一家大細坐滿店面。呢度除左有海南雞,仲有鹽水鴨,醉雞,牛腩,咖哩,粉麵,總有一款啱你。餐牌有個名好有趣,叫張飛牛腩,問店員原來係咖哩。但點解叫張飛,佢話唔同一般咖哩咁椰香,啲辣好似張飛塊面咁,即係點?!下次試下先🤣,今日就食海南雞同鹽水鴨先。無骨海南雞飯 $58可選白飯或黃薑飯跟紫菜湯+$5冷熱飲品雞滑,件數多,雞好夠味,沾蔥油已經OK,黃飯唔油,份量好夠。紫菜冇沙,有肉碎,湯清淡但夠味。佢地有自家供應農場,啲雞品質有保證。無骨鹽水加積鴨飯 $58比起雞我更鐘意鴨,肉嫩,一啲都唔酥,一啲都唔咸,夠味,沾自家製酸辣汁,酸酸地好開胃。另外叫左個小食香茅豬扒 $30成個碟咁大塊😳,厚切,唔肥,啖啖肉,香茅味不濃。飲品叫左熱奶茶和熱檸蜜,飲品就好一般,可能凍飲好啲,因為見其他人都係點凍飲😅🌟店員友善,有問有答,果然係做街坊生意。食物質素不錯,不過離大街有啲遠,係康樂路站行8-10分鐘。

無骨海南雞飯 $58
可選白飯或黃薑飯
跟紫菜湯
+$5冷熱飲品
紫菜冇沙,有肉碎,湯清淡但夠味。
佢地有自家供應農場,啲雞品質有保證。

無骨鹽水加積鴨飯

無骨鹽水加積鴨飯 $58

另外叫左個小食香茅豬扒 $30
成個碟咁大塊😳,厚切,唔肥,啖啖肉,香茅味不濃。

2023-12-03
午餐
無骨鹽水加積鴨飯
2023-12-03 105 浏览
唔會再幫襯。叫咗堂食海南雞飯轉雞髀,80幾蚊。隻雞係滑,但完全冇味,唔係冇雞味,係連味都冇,一舊嘢。同埋d肉好林,口感差,唔知自己食緊啲乜嘢。個薑蓉又唔香,得個咸,啲酸汁又淡。最唔滿意係啲服務,坐低電話落單,但只可以落堂食,我需要買份外賣俾屋企人,走去同個阿姐講落定份外賣,阿姐掛住整其他嘢叫我食住先唔好落住。以往去其他餐廳食嘢正常操作都係邊堂食,邊預先叫定外賣,咁食完就唔使等可以即刻走。結果最後要食完嘢先肯落單,喺度乾等一輪。埋單只收現金都算,連多謝都冇聲。收銀旁部外賣機全程響得好大聲,食咁耐響咁耐冇停過。成個環境食得好唔舒服服務又差,食到一肚氣,唔係要咩五星級服務,但起碼所謂嘅招呼,唔係令到你降低食慾,影響進食心情。以後都唔會再幫襯。
2023-11-30
2023-12-02 71 浏览
我在元朗區出生、成長、畢業、就業、結婚...但在十數年前遷就孩子上學而遷往九龍區居住。元朗教育路更是見証我成長的一條人生道路,今天舊地重遊,以往馬路兩旁由小學的米舖、飼料舖變成文具舖、建築材料舖,今天已變成馬路兩旁有7成店舖已改為經營食店,可算是元朗的美食街了。街坊好友多次推介我逛教育路時必去試下凱悅海南雞店,難得老婆肯跟我到元朗懷緬一下,我就帶佢去食好嘢啦!店內簡潔舒適,細心觀察牆壁兩對橫額推介,強調售賣的海南雞是來自「自設農場每日新鮮到港」,老板見我對橫額唸唸有詞就熱情地走過來介紹一下,原來售賣的海南雞是來自龍崗自設農場飼養足120天的,比一般90天就上架的雞更多肉,所以每份海南雞的雞肉比例較其他店更多更抵食。我與老婆點了$178的雙人套餐:海南雞黃薑飯、鹽水加積鴨黃薑飯、瓣醬豆腐、紫菜肉碎湯x2、冷熱飲各一杯。這雙人套餐的價格除了超值外,更食了不一般的足料厚切美味海南雞,值得推介的是鹽水加積鴨真的做到肉爽、有層次的鴨肉香味,再配上伴隨的白醋更能提鮮了鴨肉的美味及爽脆質感。老板好客地更介紹牆壁上由食客點讚的打油詩,原來都是出自行家品嚐美食後的難忘分享,可見本店老板人緣客緣多稱頌,食

老板好客地更介紹牆壁上由食客點讚的打油詩,原來都是出自行家品嚐美食後的難忘分享,可見本店老板人緣客緣多稱頌,食物品質聲威响!
海南雞雙人套餐
海南雞雙人套餐
  • 瓣醬豆腐
  • 無骨鹽水加積鴨飯
  • 紫菜肉碎湯
2023-11-28 42 浏览
.今次同朋友去咗元朗呢一間海南雞專門店食晚飯平時都好少行開去呢一度原來呢度有間咁正嘅海南雞專門店都唔知道㖭!.舖頭係小店嚟嘅 專做街坊生意入邊大約有10張枱 我哋坐卡位都幾舒服.今次叫咗無骨海南雞飯 配黃薑飯$58 會跟個紫菜湯 主打冇味精 有啲肉碎 鮮甜可口海南雞冇骨 真係食得好暢快 肉質嫩滑 完全唔覺得好肥 仲要大大件雞隻係來自龍崗嘅自家農場 用粟米🌽去飼養 比原本會養多40日.另外仲叫咗一個咖喱牛腩飯好有港式嘅味道 牛係用牛肋骨 所以都比較腍薯仔都好入味 比較爽口.飲品我哋加咗夠薑柑桔梳打 同埋椰香紅豆冰小食我哋叫咗豬扒 煎得好香 唔會好硬 比較乾身 岩岩好.我同朋友諗住下次再嚟過試吓其他嘢食因為佢其他嘅嘢食都好吸引㗎!.🥢凱悅海南雞專門店 (元朗)📍元朗教育路130號安樂樓地舖
今次同朋友去咗元朗呢一間海南雞專門店食晚飯
平時都好少行開去呢一度
原來呢度有間咁正嘅海南雞專門店都唔知道㖭!
舖頭係小店嚟嘅 專做街坊生意
飲品我哋加咗夠薑柑桔梳打 同埋椰香紅豆冰
小食我哋叫咗豬扒
煎得好香 唔會好硬 比較乾身 岩岩好
我同朋友諗住下次再嚟過試吓其他嘢食
因為佢其他嘅嘢食都好吸引㗎!
🥢凱悅海南雞專門店 (元朗)
📍元朗教育路130號安樂樓地舖
2023-11-28 25 浏览
招牌無骨系列 送紫菜湯無骨海南雞飯$58 配白飯/ 黃薑飯一黎到餐廳睇緊餐牌,見大部分嘅人入黎都問仲有冇海南雞,我地都唔執輸,叫番個招牌海南雞!一黎到雞嘅份量都幾多,溫度係微溫,飯就熱辣辣,薑黃味幾重!唔會濕!而雞就非常嫩滑,雞油香味好重,雞皮嫩滑,脂肪唔會好多!雞肉帶小小鹹幾入味!外表簡單但做得好好食!唔怪得咁多食客都要食海南雞!香茅豬扒 $30另一個我見幾多人叫嘅小食,上碟有微微香茅味,外表色水幾靚,煎得幾焦脆!,肥位唔會好多,食落幾爽幾甘香!肉質唔會乾柴,有小小似食豬頸肉口感咁樣!幾好食,價錢亦都好親民!招牌椰汁紅豆冰 $25生薑柑桔梳打$22口味幾岩小編,唔會好甜,最特別嘅係生薑味唔會好突出搶左柑桔嘅味道,反而係後勁會有dd微辛,幾特別!
招牌無骨系列 送紫菜湯

無骨海南雞飯$58 配白飯/ 黃薑飯

香茅豬扒 $30

招牌椰汁紅豆冰 $25

生薑柑桔梳打$22
2023-11-28 22 浏览
#20231126 📝📍 凱悅海南雞專門店 @kyatthainanchicken 元朗教育路130號安樂樓地舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#無骨海南雞飯 #黃薑飯 $58💭 呢間野感覺係好街坊街里咁,好似有種親切既感覺🏠平時通常都會配油飯,呢度配黃薑飯幾特別,啲飯有陣椰汁味,米粒煮得飽滿但又粒粒分明,煙煙韌韌咁,個雞好滑同埋塊雞皮好薄,無骨勁方便🐔唔同平時配三色醬而配左薑蔥,一樣好味,🐷覺得隻雞本身都醃夠味,就咁食都得😎. 🥢 #紫菜湯💭 叫海南雞飯會跟個湯,一夾滿滿紫菜仲有啲豬肉好足料,有飯食有湯飲好滿足😌見佢menu仲有啲燉湯可以散叫都好似幾吸引咁,下次有機會試下先🤩.#咖喱牛腩飯 $57💭 係港式既味道🇭🇰啲牛腩多過啲配料真係好少見,牛腩就算有少少筋膜位都炆到勁淋身🐮個薯仔係煎香左先放落個咖喱汁度,少少爽口撈飯食感覺無咁種澱粉質,係有花過心思🥔咖喱汁唔辣,用尼撈飯一流,就算怕辣既朋友都可以試🍛.#香茅豬扒 $30💭 成塊基本上無肥膏位,但又唔會話好柴口,食得出係原先隻豬既軟熟🐖唔係瘋狂加鬆肉粉果隻淋,啲近骨位尤其好味,如果胃口好既朋友可以叫尼加餸😬. 🥢 #椰汁紅豆冰 +
#20231126 📝
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#無骨海南雞飯 #黃薑飯 $58

🥢 #紫菜湯

#咖喱牛腩飯 $57

#香茅豬扒 $30

🥢 #椰汁紅豆冰 +$12
🥢 #生薑柑桔蜜 #熱 +$5
💭 呢兩杯野飲都好似飯後甜品咁,啲椰汁直頭係椰汁糕果啲味,無被溝稀晒🥥配埋紅豆食真係陣陣東南風飄過尼🫘相反個柑桔蜜就好中式,有啲薑味暖下胃好warm🫚

#元朗美食 #🐷在元朗 #🐷_食
其實成日行過呢間嘢,但總係未有機會入去食,今次扚起心肝要去食佢嘅海南雞飯,睇吓係咪真係做到專門店嘅級數!環境小店一家,衛生程度合理。餐牌我以為剩係得海南雞食,原來仲有其他嘢食😂 無骨海南雞飯 $58緊係要嗌招牌海南雞飯,仲分無骨同有骨,我哋揀無骨,咁啱黃薑得返一個,講緊係晏晝兩點黃薑飯就賣晒😳可想言之呢間小店幾受歡迎。奉送紫菜湯,係用雞骨熬製。雞件雞皮薄身,油脂剛好,雞肉超嫩滑無渣,黃飯香又粒粒分明,原來小店仲有自己嘅農場,唔怪得! 無骨口水雞飯 $60 無哂黃薑飯,咁就揀一款配白飯都咁惹味嘅口水雞。呢度嘅口水雞同平時食嘅都幾大分別,唔係麻,亦唔覺辣,反而甜味為主,雞件唔使講都係咁亂畫,相對上就比較接近香港人口味。 香茅豬扒 $30$30都幾大塊,豬扒香口,質感都唔錯,唔會有雪藏豬腥味。

小店一家,衛生程度合理。

餐牌

我以為剩係得海南雞食,原來仲有其他嘢食😂

無骨海南雞飯 $58

無骨口水雞飯 $60

香茅豬扒 $30
香茅豬扒

$30都幾大塊,豬扒香口,質感都唔錯,唔會有雪藏豬腥味。
2023-11-24 26 浏览
我同豬先生都好鐘意食海南雞飯,平時見到D雞,油光滿滿令立立,真係會忍唔住架~不過我地今日居然冇被引誘到,反而想試下其他野~🔸無骨豬手薑黃飯因為佢冇骨左,所以有少少似燻蹄,Q彈可口,除左可以佔枱上面有既蒜蓉醋,仲可以問下老闆可唔可以比口水汁你,個口水汁除左有少少辣,仲有酸味,但又中和到而且同豬手好夾。黃薑飯粒粒分明,黃薑味唔會好重🔸咖喱牛腩飯牛腩用上坑腩,每一舊都非常軟淋,咖喱偏東南亞,比較辛辣,但用黎送白飯一流🔸紫菜湯只要叫飯都會跟紫菜湯,無味精,飲到紫菜鮮味🔸蜜糖雞翼好有驚喜,首先用整隻雞全翼已經好少見,調味醃製後再去炸,炸至通透透後加上蜜糖裹面老闆好nice,好鍾意E D會同客人傾計既小店。餐廳最入掛滿一隻隻雞同鹽水鴨,下次我仲想試埋佢個枸杞湯都好多人叫~

🔸無骨豬手薑黃飯

🔸咖喱牛腩飯

🔸紫菜湯
只要叫飯都會跟紫菜湯,無味精,飲到紫菜鮮味

🔸蜜糖雞翼

2023-11-10 71 浏览
ෆ⃛ 凱悅海南雞專門店 ෆ⃛係元朗住咗咁耐都冇發現呢間海南雞飯!個日同屋企人諗住簡單食dinner 去咗教育路食見到呢間冇食過就試下,坐低見到keep住好多人買外賣🥡叫咗招牌海南雞,雞肉嫩滑唔會有雪藏味,黃薑飯附咗蔥油同自家制醬汁,食海南雞梗係揀油飯٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 米飯油潤但薑黃味唔重。咖哩牛腩飯好有港式嘅味道,牛腩軟腍入面嘅薯仔係比較爽口的,仲叫咗個香茅豬扒 食落乾身醃得入味! ♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .*・゜ ♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .:*・゜ ♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .*・゜♡
ෆ⃛ 凱悅海南雞專門店 ෆ⃛

2023-11-08 98 浏览
這家是身邊有位海南雞飯愛好者一直向我大力推薦今晚剛好沒事做就去試一試吧其實平時不太會特別去找海南雞吃的,因為加錢指定要雞腿實在太奢侈,所以每次靠運氣,真的很怕會抽到雞腿以外的位置還真的是那海南雞真心有驚喜肉很嫩滑,而且皮下脂肪不多,帶皮吃也不會有很大罪惡感後來聽到老闆跟其他食客提起才知道,原來這家用的雞是用玉米養的而且飼養時間比正常多了幾十天,所以雞肉口感更嫩,脂肪也會更少。長知識了老闆說雖然用的雞比較貴,但食材品質很重要。單看這質素再看定價真的是很良心了紫菜湯是例湯,只要點海南雞飯都會送一碗。湯底是用雞骨頭熬的,吃得出來沒有味精,一碗下去不會口乾舌燥的,而且有雞肉碎加在裡面就更香了重點是豆瓣醬呀一吃就知道明顯是特調過的!跟外面買到的完全不一樣,有蒜香味又不會死鹹~這細節真的是誠意十足呀配豆腐或是直接拌飯吃也很棒豆腐炸得也很好,外層酥脆內層軟滑,再點那豆瓣醬真的很好吃
這家是身邊有位海南雞飯愛好者一直向我大力推薦
今晚剛好沒事做就去試一試吧

還真的是那海南雞真心有驚喜
肉很嫩滑,而且皮下脂肪不多,帶皮吃也不會有很大罪惡感

重點是豆瓣醬呀
配豆腐或是直接拌飯吃也很棒
豆腐炸得也很好,外層酥脆內層軟滑,再點那豆瓣醬真的很好吃
瓣醬豆腐
2023-11-07
瓣醬豆腐
  • 紫菜湯
2023-11-07 44 浏览
教育路嗰頭其實有唔少食店🍽,咁啱見到間專門食海南雞嘅店,本身鐘意食海南雞嘅Yummy當然唔會錯過。叫咁兩款唔同嘅雞,🐔無骨海南雞飯 ($58)同😋無骨口水雞飯 ($60)。 海南雞一上檯見到肉嘅質地已經知佢滑,食落果然冇失望,夠嫩滑,雞嘅調味都啱啱好,點唔點蔥油都好食。🌶無骨口水雞出色之處除咗雞外,係佢個口水汁酸酸辣辣🌶咁好開胃,黃薑飯份量都多(可揀白飯/黃薑飯),但係為咗撈埋口水汁,最後成個飯食哂😌😌套餐本身有埋紫菜湯,但見有少少作感冒,就叫咗杯生薑柑桔蜜驅寒☺️友人就叫咗檸檬菜蜜 (跟餐+$5),兩杯都甜度適中👍另外不得不提佢個小食 - 🌟瓣醬豆腐 ($33),豆腐外表少脆,咬開仲爆汁,幾juicy,點埋豆瓣醬幾惹味。

2023-11-07
  • 瓣醬豆腐
  • 口水雞
無骨海南雞飯 ($58) + 無骨鹽水加積鴨飯($58) (可配白飯或黃薑飯/送紫菜湯/配冷熱飲品另加$5) + 香茅豬扒($30)★-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-★​我阿媽like海南雞,更like無骨嘅海南雞,是日同佢嚟試吓呢間先💙喺元朗教育路,元朗商會中學轉個彎,小店嚟講算坐得唔迫,冷氣好夠,地方企理;一度食好多客嚟買外賣,外賣平台叮叮叮叮都不停響😌可以配白飯或黃薑飯,無骨海南雞,去骨去得徹底,肉質鮮嫩,冇乜肥膏唔會太肥,好食👍🏻老闆話佢地啲雞比一般出面嘅雞養多四十日,所以size大隻啲,來自自家農場,食粟米大,無激素,健康的雞也🐓✨鹽水加積鴨飯,鴨切得夠薄唔韌夠嫩,冇羶味,鹽水味啱啱好👍🏻小食香茅豬扒厚身,食落鬆化👌🏻每個飯跟一碗紫菜湯🥣紫菜同肉碎足料,無味精,OK👌🏻我阿媽話個二人套餐$178有半隻無骨雞/鹽水鴨+小食+湯+兩碗飯好抵食,仲話行多幾步嚟呢間好過去大坑渠間過橋雞,中過伏,又鞋又貴🤭

2023-11-07 17 浏览
位於朗屏 既海南雞專門店🐓住左甘耐 而家先知原來有間甘高質既海南雞係附近叫左一個海南雞油飯配左口水汁 個汁好正無麻味 雞係新鮮雞 聽講係自設農場一個鴨飯 鴨無蘇味 🦆一碟煎豬扒 🐖煎得好香 肥瘦適中 兩碗肉碎紫菜湯 無味精 好健康見到仲有好多款湯揀 岩曬好鐘意飲湯既我我叫完油飯巳經賣曬飯既份量好多 好彩都食得曬甘用心經營既小店 真係要大大力支持💪🏻💪🏻💪🏻⛳️ 凱悅海南雞專門店 (元朗)元朗教育路130號安樂樓地舖
位於朗屏 既海南雞專門店🐓
見到仲有好多款湯揀 岩曬好鐘意飲湯既我
我叫完油飯巳經賣曬
飯既份量好多 好彩都食得曬
甘用心經營既小店 真係要大大力支持💪🏻💪🏻💪🏻

⛳️ 凱悅海南雞專門店 (元朗)

• 無骨鹽水加積鴨飯
  • 紫菜湯
  • 香茅豬扒
2023-10-31 39 浏览
凱悅海南雞專門店平時住元朗友人經常推介呢間海南雞專門店所以今日放假專程入元朗去咗馳名嘅凱悅海南雞專門店試吓佢哋嘅招牌海南雞招牌海南雞飯佢哋嘅海南雞飯係用咗黃薑飯醬料配薑蓉食落去雞皮Q彈而且肉質鮮嫩經過上湯浸泡嘅雞肉鹹香嘅滋味恰到好處如果再配上自家製薑蓉更加能夠突出雞肉嘅鮮味😋黃薑飯亦做得非常出色唔會太腍,微微軟糯食落去啱啱好.香茅豬扒香茅豬扒係今次一個意外驚喜,表皮煎得焦脆,食落去香口,而且豬扒本身厚身所以食落去啖啖肉但係食落去亦唔會太乾身有足夠嘅肉汁😍豬膶牛肉米佢哋新推出嘅豬膶牛肉米亦10分出色,用咗新鮮嘅牛肉同豬膶,牛肉食落去鮮味十足肉質亦非常鮮嫩,豬潤以鮮雞生滾湯配上非常多嘅薑絲真係超夠薑🥰凱悅海南雞專門店 (元朗)元朗教育路130號安樂樓地舖
凱悅海南雞專門店

平時住元朗友人經常推介呢間海南雞專門店

招牌海南雞飯
佢哋嘅海南雞飯係用咗黃薑飯醬料配薑蓉

豬膶牛肉米

凱悅海南雞專門店 (元朗)