2024-03-08 122 浏览
環境比較安靜,裡面780的set manual, 兩個人加兩杯啤酒,加服務費,2000塊。。。。 第一道菜是蔬菜沙拉,沒有口感,泡在水裡不知道有何意義,再貴的沙拉也只是一分沙拉,第二道菜是刺身,我以為點了兩set, 也是分開兩盤,結果被告知第二個是share的,頓時不可理解,既然是charge by person的set course,.為何第二道是share的, 總共只有幾片刺身,還未感受到味道就已經結束。第三道是壽司, 一樣是share的,總共6個壽司。一人3個。。。。完全不知道在吃什麼。第四道是蒸雞蛋。然後接下來,有一個豬肉火鍋,share的, 其實我花了2000塊,基本上就是吃了一個豬肉火鍋,搞笑既係,後面的烏冬也算是一道菜。。。已經毀了我的三觀。。。。你們可以去感受一下,兩個人花2000塊,最後吃了一個豬肉火鍋加烏冬的場景麼?豬肉火鍋裡面的大白菜。。。就算是火星豬,月球大白菜,也不值這個價錢。總結下來 就是在香港這麼多年以來,最讓我忍無可忍的一次用餐經顱。
2024-03-07
2023-11-27 1200 浏览
生日想睇到靚景,所以訂咗枱食晚飯。食食下竟然見到大老鼠😰😰隻老鼠仲要唔驚人喺度慢慢行,餐廳侍應見到即刻衝過嚟示意我哋唔好大聲嗌,話食肆有老鼠好難免,仲話只係「米奇」,叫我哋唔使大驚小怪,離晒譜。建議大家唔好去食!
2023-11-11
庆祝纪念
生日
是日中午與兩位友人去食午飯。我哋OpenRice 訂12:00。其中友人A 先到,未安排入座就已經話要1點交枱。因為另一友人B未到,某女侍應(非日本人)就催促我同友人A 要先落單,聲稱某啲食物,例如魚鮫需時處理。 落單時,該侍應介紹話如果like 社交平台 ,平嗰個餐就有半價,並「命令」我哋其中一個即時follow 社交平台 。然後,都未夠一點,該侍應已經話last order問我哋有冇嘢加。我出去廁所期間見餐廳都唔係full house 門口亦冇客。用膳後,我哋繼續吹水飲啤酒,到差不多1點半,友人B 杯啤酒都未飲完,侍應就來叫我哋走,轉頭仲拎埋張單來叫我哋埋單。走嘅時候,間餐廳都仍然未full house 同冇人等位。點解要咁趕客?佢啲食物係ok 唔錯環境亦舒適,但實在令人好唔enjoy。咁樣好難再幫襯囉!
2023-11-20 822 浏览
之前係幾個月前喺呢間餐廳食過一次,印象一般,前排經過尖沙咀,突然諗起佢,俾多次機會 。今次叫咗個午餐,比張相吸引咗,所以嗌咗壽司🍣set。嚟到之後感覺到幾大分別,份量比較細,刺身同飯都比較細粒,所以另外點咗個小食 。刺身set唯一比上次好嘅係今次俾咗個窗邊位我,可以對住個維港食飯 。見份量唔多,嗌多個小食,但係呢個小食就真係搞唔掂,佢係吉列豬柳,但係入邊有一半以上係肥豬肉同根部位置,咬落去好油同埋咬唔開,平時遇到呢啲情況最多唔食某一部份,但係今次食咗兩條都係咁,最後都要同返經理講🙈No more encore…🙈

刺身set

唯一比上次好嘅係今次俾咗個窗邊位我,可以對住個維港食飯 。

No more encore…🙈
2023-10-30
2023-11-15 668 浏览
不太清楚名气有几大,工作日晚临时约了重要的客人才订座六个人坐在外场,其实整晚内场一直没人食物相对於价格来说真的普通,一个铁碗烧鸡肉丁,没一块鸡大腿大,无特别调味。鱼生也是普普通通。小食虾皮味道有惊喜,但是整场食物都偏普通,只是为了价格会高看食物一样服务相当之大排挡,上菜手会点到筷子,有三四个服务生,倒水也是会被说等等在忙⋯⋯食物点了几轮,消费不算少,服务生也不算客气。最夸张结帐时服务员竟然就在隔壁空桌上撅着屁股趴着收卡自己来吃这样的服务完全能接受,请朋友一起有点丢人了。服务和食物是怎么支撑这价位呢🤔可能是风景吧,风景蛮不错
不太清楚名气有几大,工作日晚临时约了重要的客人才订座

六个人坐在外场,其实整晚内场一直没人

食物点了几轮,消费不算少,服务生也不算客气。

最夸张结帐时服务员竟然就在隔壁空桌上撅着屁股趴着收卡

2023-10-24 643 浏览
Located discreetly in Hong Kong's bustling Central district, Omakase Kappo is a hidden gem that offers an intimate and immersive Japanese dining experience. The restaurant's understated elegance sets the stage for an unforgettable meal. Omakase Kappo specializes in omakase, a style of dining where the chef curates a personalized tasting menu based on the freshest seasonal ingredients. From the moment you enter, you are greeted with warm hospitality and a serene ambiance. The skilled chef showcases their culinary artistry through a succession of meticulously crafted dishes, including delicate pieces of sushi, expertly sliced sashimi, and beautifully presented small plates. Each course reflects the chef's creativity, precision, and deep respect for Japanese culinary traditions. The dining experience at Omakase Kappo is not just about the food; it is a carefully orchestrated journey that engages all the senses. The attention to detail, the harmonious flavors, and the element of surprise make Omakase Kappo a destination for discerning food lovers who seek an authentic and immersive Japanese dining experience.
2023-10-19 427 浏览
見到有買一第二份半價lunch set優惠,睇啲食評好似唔錯,就同媽咪過嚟試吓。我哋各自嗌咗$298 lunch set,呢個價錢係尖沙咀來講算係中上,咁自然都會有啲期望~點知嚟到。。。兩份lunch set都勁細份,係得碗白飯勁大碗😅 完全唔值個價錢。媽咪叫咗刺身set,啲刺身少到不得了,個擺盤都超普通,雖然質素係唔錯。我叫咗個吉列和牛set,睇相就知道有幾細份😂每片和牛超細件,雖然係入口即溶幾好味,但係份量完全唔飽。我建議餐廳如果想進行促銷,就唔好偷工減料啦,咁樣啲食客食過一次就唔會返轉頭😅我覺得個份量實在太不可思議,所以忍唔住寫咗食評,希望大家引以為鑑。

熊本県荒尾市直送產物,登陸尖沙咀的🇯🇵 割烹櫓杏(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)啦!!!! 餐廳大廚用新鮮直送的荒尾市農作品,製造出多道創意又美味的食物😍,記得把握機會,品嚐期間的時令料理囉~有荒尾梨配煙燻製鱒魚、荒尾梨杏鮑菇、荒尾梨熊本火之豚卷🐽、荒尾梨配奧阿蘇鱒魚金文拔芝士燒🧀、炸荒尾梨西班牙火腿春卷🍖、南關素麵配炸腐皮🔥、荒尾梨南關冷麵🍜及荒尾梨牛乳奶凍。食物質素不錯,荒尾梨多汁又香甜,超級好吃的(≧▽≦)!!!!餐廳環境一流,可以看到維港美景,快點預約吧!•🇯🇵 𝐊𝐚𝐩𝐩𝐨 𝐑𝐨𝐚𝐧𝐧 割烹櫓杏🗝️ #尖沙咀 𝐢𝐒𝐐𝐔𝐀𝐑𝐄國際廣場28樓

餐廳環境一流,可以看到維港美景,快點預約吧!

🇯🇵 𝐊𝐚𝐩𝐩𝐨 𝐑𝐨𝐚𝐧𝐧 割烹櫓杏
🗝️ #尖沙咀 𝐢𝐒𝐐𝐔𝐀𝐑𝐄國際廣場28樓
2023-09-16
2023-09-10 562 浏览
-割烹 櫓杏📍尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場28樓2801號舖*・゜゚・*:.。..。.:*・'・*:.。. .。.:*・゜゚・*OMG今日試左間高質日本餐廳、lunch set 第2份仲要半價、廢話小講、即去食評🍱吉列熊本黑毛和牛西冷御膳 $298-係日本同香港都試過吉列和牛、但感覺都麻麻地冇驚喜、點知!依間好食到癲!😹餐廳用既係熊本「和王」和牛、肥瘦適中、入口即溶得黎唔會膩、有口感又有牛味!-🐟熊本天草直送刺身御膳 $298-1個食熟野、咁另1個當然就試生野😹刺身係天草市直送、真係好新鮮、最好食係舊大拖羅、冇筋、軟熟到1夾差啲就爛、嗚啊好想啪多幾舊入口…其他刺身就正正常常、建議你地想食既可以叫壽司set、望到隔離枱叫左應該幾yumyum-🍮濃厚抹茶奶凍 $48-冇錯、就算跟set有蕨餅送、社畜魚都係會任性叫甜品😹好食喎、濃厚唔係得個名、真係滿滿濃郁嘅抹茶味、鍾意偏苦既抹茶愛好者可試~🔥總結 8.98/10🔥喂、好好食喎😹 已經有衝動下次試埋佢既shabu shabu 同壽司、isquare 28/F 海景加依個質素既食物、趁佢仲有第2份半價快啲去食啦!
割烹 櫓杏

🍱吉列熊本黑毛和牛西冷御膳 $298
🐟熊本天草直送刺身御膳 $298
🍮濃厚抹茶奶凍 $48
冇錯、就算跟set有蕨餅送、社畜魚都係會任性叫甜品😹

🔥總結 8.98/10🔥
2023-05-30 1479 浏览
今次同朋友一共五個人慶祝,諗住食好d,所以揀左喺尖沙咀iSquare 嘅日本餐廳,聽講係有日本廚師。不過end up我覺得味道好普通,份量好少而且價錢不值,淨係茗茶都每人$10,之後再加一。火灸火之本豚肉角煮 ($188)正正常常,冇咩特別火之本豚肩肉鐵板燒 ($188)呢個即刻煎係唔錯嘅,不過類似厚切火腿嘅感覺。魷魚鬚 ($138)香脆,但份量真係太少,五個女仔都係一人一舊。高菜飯團 (兩件) x2 ($116)反而高菜飯團係好味嘅,不過朋友岩岩喺日本返,話有少少似便利店飯團嘅感覺。煎蛋卷 ($68)蔬菜天草大王雞肉麵團湯 ($138)有個暖湯飲下係舒服嘅炭燒天草大王雞肉 ($198)去到後面已經冇再影相我就覺得唔抵食,碟碟都差唔多$200 但係味道係普通,可能大家都係去enjoy環境同個景觀為主。食完唔飽係去左食糖水😂

火灸火之本豚肉角煮 ($188)
正正常常,冇咩特別

火之本豚肩肉鐵板燒 ($188)
呢個即刻煎係唔錯嘅,不過類似厚切火腿嘅感覺。

魷魚鬚 ($138)
香脆,但份量真係太少,五個女仔都係一人一舊。

高菜飯團 (兩件) x2 ($116)

煎蛋卷 ($68)

蔬菜天草大王雞肉麵團湯 ($138)
有個暖湯飲下係舒服嘅

炭燒天草大王雞肉 ($198)
去到後面已經冇再影相

2023-05-02 2590 浏览
🇭🇰割烹 櫓杏·櫓杏の廚師發辦$1,290呢個係我之前參加佢地IG煮野食比賽贏返嚟嘅獎品🤣🤣佢餐廳係係iSquare 28樓既 窗邊個啲檯係望到無敵大海景 超chill 不過我自己覺得佢料理做得出色啲 所以如果大家就咁黎可能散嗌會開心啲😈·前菜首先佢係有個熊本既水沙律 佢呢個係就咁用左少少橄欖油同鹽調味 主要食啲菜本身嘅味 不過我自己覺得佢啲菜 有啲太苦澀 我自己麻麻地🫢🫢之後個長崎生蠔都幾新鮮 佢食落係輕盈啲既 都幾好味🦪比較有驚喜係佢個魷魚 佢呢個質感煮得好好 口感好彈牙 好味🦑不過個八爪魚我自己就覺得煮得太耐啦 食落有啲老🐙佢仲有啲漬物 我自己覺得蘿蔔最好食 超開胃 而且佢仲有漬苦瓜 幾特別😎最後個黑松露蒸蛋我自己好鍾意 佢個蒸蛋超級滑溜 而且黑松露味好出 好味🍄🤤🤤·刺身第一款個深海池魚都唔錯 幾新鮮 個金目鯛油份都唔錯 不過呢個可能燒一燒會再好味啲🐟之後個北海道海膽配平目魚刺身 口感好好 而且中間既海膽好甜🤤個大拖羅油份都唔錯 不過佢個拖羅本身係淡味啲既 食落無咁正🤣🤣最後個煙燻鰹魚煙熏味真係好出 配埋個黑蒜豉油幾特別🔥·熱食食完刺身之後 佢會有兩款熱食先既 佢個甘鯛立鱗燒真
🇭🇰割烹 櫓杏
煙燻鰹魚
最後個煙燻鰹魚煙熏味真係好出 配埋個黑蒜豉油幾特別🔥
熱食
甘鯛立鱗燒
食完刺身之後 佢會有兩款熱食先既 佢個甘鯛立鱗燒真係好脆 而且中間魚肉好嫩 整得好好味🐟
海膽可樂餅
之後個海膽可樂餅熱辣辣都好好食 佢個可樂餅本身好軟糯 配埋中間嘅海膽好正 如果中間再多啲海膽仲正😈😈
壽司
最後個北海道海膽都幾甜😎
甜品
麵豉湯
柚子卷蛋
最後佢個卷蛋好有驚喜 佢個卷蛋好香蛋味 而且中間既cream打得好靚 配埋上面既柚子sorbet同柚子肉超夾🍋
#rbyeat
小肌
北海道海膽
麵豉湯
柚子卷蛋
自從離開咗舊公司之後已經好耐無嚟食飯喇~今次帶埋為食魚阿妹黎試吓餐廳$1280/位嘅OMAKASE晚餐估唔到呢個價位可以食到咁高水準而且份量咁充足嘅晚餐🥰兩姊妹本來無咩期望但係食得好滿意💯勁飽勁抵食嘅OMAKASE晚餐,推薦想睇吓到底有幾多野食幾抵食?可以去我嘅YouTube Channel👇🏻『KL Channel 吉蒂日常』睇吓當晚用餐實況呀😆👉🏻https://youtu.be/upn3sb10niQ記得睇要由頭睇到落尾呀!真係好正😋試咗再話我知正唔正吖🙌🏻
自從離開咗舊公司之後已經好耐無嚟食飯喇~
估唔到呢個價位可以食到咁高水準而且份量咁充足嘅晚餐🥰
兩姊妹本來無咩期望但係食得好滿意💯
勁飽勁抵食嘅OMAKASE晚餐,推薦

想睇吓到底有幾多野食幾抵食?
可以去我嘅YouTube Channel👇🏻
『KL Channel 吉蒂日常』睇吓當晚用餐實況呀😆
記得睇要由頭睇到落尾呀!真係好正😋

試咗再話我知正唔正吖🙌🏻
2023-04-02
2023-04-10 1391 浏览
朋友生日帶佢黎呢度慶祝就啱啦!預訂咗window seat,兩個人坐四人台,而每一張四人枱都有一塊日式布隔住,夠晒privacy又坐得舒服☺️今日試咗黑毛和牛壽喜燒,非常驚艷😍 呢種高級和牛絕對值得一試,尤其是係啲肉煮得剛剛好,入口好淋滑,肉味又夠香😋 呢道菜非常注重質量和細節,配料有粉絲、蔬菜、菇類、仲有番薯!好鍾意佢哋嘅粉絲,夠晒有口感又彈牙。套餐嘅茶碗蒸仲好香好滑!鍋入邊本身已經有啲粉絲,佢個定食仲配埋飯同埋烏冬,下次再叫一定要記住叫佢上少一樣,如果唔係就會太飽,食唔到甜品啦~朋友叫咗個鰻魚定食,佢平時唔食鰻魚,因為覺得好腥!今次佢覺得呢個鰻魚OK,但又唔係話特別好食,冇佢之前喺日本大阪草津市場試過嗰個咁難忘~紫菜天婦羅炸得好好食😆壓軸甜品出場!個音樂盒真係好正,拎個甜品上枱嗰陣我朋友呆咗,佢話好驚喜完全冇expect過。個抹茶奶凍勁香、勁滑、抹茶味勁濃,甜度又岩岩好,係感動嘅味道😭如果真係要彈嘅話就可能係寫碟嗰度字體比較狂野😂呢間餐廳真係好好好正~我已經回頭咗三次啦😆

套餐茶碗蒸

鰻魚飯
抹茶奶凍
  • 熊本特色抹茶奶凍
2023-03-23 1264 浏览
呢間衰到隔咗一年都仲記得,要寫返個食評。上年晚市堂食開返,以為可以出街慶祝紀念日,點知奶晒野。食嘢要限時還枱,本來互相配合無問題!但俾個餐牌人,幾個套餐扮有得㨂,浪費大家時間,睇完之後先講得個壽喜燒餐。啲嘢上得慢,個煱又要慢慢煲,根本唔夠時間食。個甜品上到嚟又寫錯字,無本事做唔切就咪接咁多booking啦。最賤格係餐廳明明有空枱,但都催人硬吞雪糕還枱,每年週年紀念book枱,都會記住俾人搞到幾無癮。唔洗改善啦,唔會再幫襯!
呢間衰到隔咗一年都仲記得,要寫返個食評。

上年晚市堂食開返,以為可以出街慶祝紀念日,點知奶晒野。

啲嘢上得慢,個煱又要慢慢煲,根本唔夠時間食。

唔洗改善啦,唔會再幫襯!
2022-04-22
  • 壽喜燒餐,order其他餐都話無
2023-03-22 784 浏览
With the good view, having lunch here is relaxing and enjoyable☺️😋Fresh Kumamoto AMAKUSA Fish Sashimi Set $298Can taste the freshness of Scallops and Shrimp! Cannot recognize the names of the other 3 types of fish but they are all yummy! 😋Soy Sauce Marinated KUMAMOTO Tuna Rice Bowl $248The portion is large and more than enough. The tuna was not as good as the sashimi set.