2021-10-02 62 浏览
前排經開又一城,發現呢間餐廳係新開,好熱鬧,所以決定試試,結果果然有驚喜😍😍😍😍😍湯底椰子雞湯,重慶湯,椰子雞湯味道鮮甜,落足料煲,辣湯愈食愈過癮🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰毛肚一啲都唔硬,令人食極唔停口😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛🧐😛😛😛🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳牛拼盤 3款肉都好好食,有肉味,和牛入口即溶,打卡都一流😍😍😍😍😍

湯底

毛肚

牛拼盤
3款肉都好好食,有肉味,和牛入口即溶,打卡都一流😍😍😍😍😍

2021-10-01 129 浏览
期待很久的店舖。食物是可以的,價錢偏貴,一碟鱔片,只有四件。用餐時間實在太短,只是個半鐘。雖然入座時已經表明還枱時間是1小時半個鐘,我們已經是準時到達,但侍應於還枱半小時前已經強迫你先埋單,食餐飯趕到咁,真係慘過爭人錢。跟着那半小時,我們要非常趕急地將所有食物到入鍋中,我們已經沒有時間傾談,只希望能於法定時間內完成所有食物。但侍應於結帳後,還要不停地清潔你枱面的東西,感覺不太好。但是我們二人共消費了$1600。用咁嘅價錢,咁嘅服務,相信短時間內不會再去。

用餐時間實在太短,只是個半鐘。

2021-09-30
劉一手重慶火鍋 @ 九龍塘又一城日式麻辣火鍋🤣?配刺身飯又一城新開既餐廳Lunch終於有得打邊爐啦不過價錢偏貴每位$228 未計加一價錢包前菜 刺身飯 沙律 湯底 一碟牛 蔬菜拼盤 麵 野飲👍🏻湯底紅油麻辣味好夠辣屎忽一流芫荽皮蛋湯底都好味芫荽好新鮮好好味*建議食鴛鴦湯底食到後期真係好辣🥵*唔食芫荽既朋友都有雜菌鍋牛可以+$98轉A4鹿兒島和牛三角腩吾加就係美國牛小排*個人認為吾轉抵啲如果牛小排肉味都夠重不過就好薄 而且份量好少另外都有得加配料每樣加$20 鴨血、魚皮、墨魚丸都有呢個CP值好抵絕對建議要加🤣🤣麵底都有薯粉、米線、重慶小麵三樣都有試 都正常野飲選擇有涼茶Or加錢飲沙冰 珍珠奶茶但佢無水提供🤷🏻‍♀️要加錢買囉👎🏻前菜 刺身 沙律 都OK整體野食質素都唔錯 幾新鮮但價錢lunch黎講偏貴人均都$350 夜晚唔知要幾錢😒😒
劉一手重慶火鍋 @ 九龍塘又一城

另外都有得加配料
每樣加$20 鴨血、魚皮、墨魚丸都有
呢個CP值好抵
絕對建議要加🤣🤣

麵底都有薯粉、米線、重慶小麵
三樣都有試 都正常

但價錢lunch黎講偏貴
人均都$350
夜晚唔知要幾錢😒😒
2021-09-30 62 浏览
最近去又一城都比較多,學完車順便食個午餐經過見到原來劉一手重新開業之前一直想試餐廳提供室內或室外用餐室內主要係打邊爐午市除咗有火鍋套餐仲有提供午市輕盈重慶一人小鍋麵和川渝風刺身丼飯套餐。室內餐廳環境保留中國風又有比較新潮既裝修仲有京劇面譜係裝上面,成個氛圍融入中國經典文化午市火鍋套餐有兩款其中款係壽喜燒鍋套餐基本上除了湯底不同,火鍋套餐都有沙律、迷你刺身丼同一款前菜小食及配菜沙律、刺身丼同一款前菜小食都係固定嘅配菜有蔬菜豆腐拼盤、魚皮餃、鴨血、墨魚丸及貢丸客人可以揀湯底、主菜、飯麵及飲品沙律前菜係魚仔配焦糖芝麻合桃甜甜地又煙韌有鴛鴦鍋鴛鴦鍋有麻辣湯、皮蛋芫荽湯同埋山珍雜菌鍋另外加$48就有招牌一手方麻辣紅油鍋我哋揀咗麻辣鍋同埋山珍雜菌鍋迷你刺身丼,如果醋飯再軟淋一啲會比較理想主菜方面有美國牛小排、嫩雞肉豬頸肉鹿兒島黑毛豬五花腩我地只揀咗牛小排,呢度係兩人分量麻辣個麻香味撲鼻,食食下個湯底濃縮咗,會比較辣啲灼一灼牛肉,麻辣汁掛滿係牛肉上面麻辣口感令人想食完再食基本上另一邊雜菌鍋,我地主要係灼菜除咗有本菇、金菇、冬菇仲有蟲草花麵食可揀稻庭烏冬重慶小面米線紅薯粉重慶小面幾好食,似幼身既拉麵甜
最近去又一城都比較多,學完車順便食個午餐
經過見到原來劉一手重新開業
之前一直想試
餐廳提供室內或室外用餐
室內主要係打邊爐

室內餐廳環境
保留中國風又有比較新潮既裝修

仲有京劇面譜係裝上面,成個氛圍融入中國經典文化

午市火鍋套餐有兩款
其中款係壽喜燒鍋套餐
沙律、刺身丼同一款前菜小食都係固定嘅
配菜有蔬菜豆腐拼盤、魚皮餃、鴨血、墨魚丸及貢丸
客人可以揀湯底、主菜、飯麵及飲品

沙律
前菜係魚仔配焦糖芝麻合桃
甜甜地又煙韌

有鴛鴦鍋
鴛鴦鍋有麻辣湯、皮蛋芫荽湯同埋山珍雜菌鍋
另外加$48就有招牌一手方麻辣紅油鍋
我哋揀咗麻辣鍋同埋山珍雜菌鍋

迷你刺身丼,如果醋飯再軟淋一啲會比較理想

主菜方面有美國牛小排、嫩雞肉豬頸肉鹿兒島黑毛豬五花腩

我地只揀咗牛小排,呢度係兩人分量

麻辣個麻香味撲鼻,食食下個湯底濃縮咗,會比較辣啲
灼一灼牛肉,麻辣汁掛滿係牛肉上面
麻辣口感令人想食完再食

基本上另一邊雜菌鍋,我地主要係灼菜
除咗有本菇、金菇、冬菇仲有蟲草花

麵食可揀稻庭烏冬重慶小面米線紅薯粉
重慶小面幾好食,似幼身既拉麵

甜品仲有黑糖糍粑
外層香脆內裏軟糯口感

連埋黑糖醬一齊食口感煙煙韌韌

飲品我揀咗洛神花茶
另外仲有雞骨草竹蔗茅根或者檸檬茶

2021-09-29 79 浏览
大熱天時 香港人最鍾意就係開住冷氣打邊爐不過我唔係勤力小子 打邊爐要洗咁多野 都係出街食好😂朋友上網見到又一城新開左間劉一手麻辣火鍋 主打重慶麻辣火鍋 無理由唔試吖勁耐無去過又一城 差啲蕩失路😂可能平日Lunch時間 餐廳唔算多人 我地兩個人都有個卡位坐 夠哂闊 可以瘋狂點野食🤪每個卡位仲已經放好哂唔同既醬油配料唔洗戴口罩出去同人排隊爭醬油餐廳仲提供左即棄圍裙 咁就著白色衫食麻辣火鍋都無有怕啦 我地兩個人叫左個特惠刺身丼火鍋午市套餐包左個鴛鴦鍋 迷你刺身丼 特色涼菜 時令沙律肉類我地揀左鹿兒島黑毛豬五花腩 美國牛小排 一大盆蔬菜拼盤稻庭烏冬 重慶小面竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水 凍檸茶另外再額外追加左層層碟午餐肉 團圓鴨血 炸魚皮放到成檯都係野食😋鴛鴦鍋我地揀左麻辣湯底同生增集菌鍋朋友唔係食得好辣 所以我地點左小辣 對於我黎講係唔辣既🙊反而個生增雜菌鍋比較吸引我 因為佢上檯時已經有勁多唔同既菇 好香濃既菇味👑另外 前菜都好足料 並唔係得一啖仔既裝飾品 肉類亦肥瘦適中 放落個麻辣湯底淥兩下 絕配👍🏻蔬菜拼盤又有堆唔同既菇 豆腐 芋絲 加落個雜菌鍋到 鮮上加鮮麵食份糧都好足夠 夠食飽兩個人飲品
大熱天時 香港人最鍾意就係開住冷氣打邊爐

肉類亦肥瘦適中 放落個麻辣湯底淥兩下 絕配👍🏻
麵食份糧都好足夠 夠食飽兩個人
飲品方面其實仲有其他選擇可以揀
想清下熱所以揀左竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水
叫完先醒起 驚會中伏 因為有時啲竹蔗茅根會落勁多糖水 變左一杯糖水咁上檯
好彩呢杯係杯真既竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水
炸魚片配兩個湯底各有各風格 就咁食亦得 得咗
下次出又一城排唔到溫野菜 又有另一間打邊爐既選擇😎
午餐
2021-09-29 1116 浏览
網上見到九龍塘又一城新開劉一手重慶火鍋,係第一間香港既直營店,與Gaia Group合作,餐廳室內設計,以重慶洪崖洞傳統吊腳樓為主題的室內設計,給予煥然一新的視覺印象,食物配方及選擇亦全面升級, 麻辣湯底新配方並重新命名為一手辣方紅油麻辣紅油湯,仲推出香港獨家直立式鮮切牛肉盤劉一手招牌鮮切三拼,難得平日放假一於去試吓,餐廳環境好舒服,位置好闊落,而且牆上仲有面譜圖案好有特色每張枱都有一個調味架,唔使出去拎調味好方面,而且仲有圍裙提供,咁就唔怕食到污糟彈到件衫,餐廳仲提供罐裝香油,職員表示香油可以有保護胃既作用,咁就食辣野都冇咁容易刺激胃啦原來午市有套餐,$228一位,兩位起,因為朋友唔食得好辣,咁就鴛鴦湯底,麻辣+山珍雜菌鍋,入面有好多不同種類既菇菌,湯底清甜,麻辣湯底見到用麻辣磚,夠正宗前菜有迷你刺身丼、沙律、特色涼菜,估唔到個丼飯又幾好食喎,沙律酸酸地夠開胃,涼菜係合桃同小魚乾主菜每人可選三款肉,分別點左兩份美國牛小排、兩份鹿兒島黑毛豬五花腩、一份豬頸肉、一份嫩雞肉配菜包左蔬菜豆腐拼盤、鴨血、魚皮餃、貢丸、墨魚丸麵食方面選左稻庭烏冬,麻辣火鍋當然要選埋紅薯粉啦甜品方面有黑糖糍粑,剛

配菜包左蔬菜豆腐拼盤、鴨血、魚皮餃、貢丸、墨魚丸

麵食方面選左稻庭烏冬,麻辣火鍋當然要選埋紅薯粉啦

甜品方面有黑糖糍粑,剛剛炸起嘅糍粑外脆內院煙煙韌韌,配上甜甜嘅黑糖好好味

飲品方面餐廳好貼心,有好多清熱嘅涼茶選擇,例如野生雞骨五花蜜、竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水、酸梅洛神花茶,不過我就揀咗我最愛嘅凍檸檬茶🍋
2021-09-27
2021-09-29 83 浏览
😕😕😕差勁首先係價錢,唔抵。今日大家都唔係好肚餓,靜係點咗少少嘢,但折完都要七百幾蚊。仲不如去湊湊或者海底撈。其次,味道一般。唔係好特別,湯底也一般。最後係服務,非常差勁!!!!專登睇咗眼服務費,收咗80➕。1. 入店冇人攞茶水過嚟,要有人嗌先會增茶;2. 搵個服務員真係困難,忙到非常咁,但係根本冇幾張檯有客;3. 話咗走青的小面根本沒有走;4. 冇地方擺D碟都唔執,直接懟埋嚟,放低就走根本唔聽客人講嘢。咁差勁的服務真係唔想畀服務費!唔會再幫襯,係咁。
😕😕😕
差勁
其次,味道一般。唔係好特別,湯底也一般。
最後係服務,非常差勁!!!!
專登睇咗眼服務費,收咗80➕。
1. 入店冇人攞茶水過嚟,要有人嗌先會增茶;
3. 話咗走青的小面根本沒有走;
咁差勁的服務真係唔想畀服務費!
唔會再幫襯,係咁。
2021-09-28 125 浏览
首先服務態度方面:有一位短髮比較中性打扮嘅女侍應服務態度係最好嘅,一開始我地坐嘅位置天花板/冷氣機有滴水情況,立即幫我地更換另一張卡位,仲有門口帶位入座的女staff服務態度都非常好,其他侍應嘅態度比起我地平時出邊食同類店舖但更平嘅餐廳差好遠。。鍋底方面:鍋底非常有趣 (如圖)麻辣鍋底辣嘅程度分別有四個級別第一同第二個程度分別係一條辣椒同兩條辣椒嘅程度,不用加錢第三同第四個辣嘅程度分別係三條辣椒同四條辣椒嘅程度,第三同第四個辣度都是分別要加$10 ,非常有趣其實本身餐廳價錢不是便宜,唔明點解唔可以大方少少包四種辣到,而需要另加價錢,可能是噱頭啦食物及飲品方面:1.竹笙$68吸晒所有麻辣湯去食真係超級正2.紅糖糍粑 $68都可以,雖然冇其他同類店舖整得好食同正宗3. 古早珍珠奶茶(小)$42非常好味,珍珠非常煙韌,甜度啱啱好4.KIRIN ICHIBAN 1000ml $138非常欣賞呢個啤酒非常有特色啤酒上面嘅白色嗰個全部都係沙冰非常正,口感一流,又夠凍,非常特別5.新鮮手切牛頸脊 $298好食,好滑,唔un,重牛肉味,不過份量少,餐牌唔同其他麻辣火鍋會寫份量幾多g肉,所以嚟到先知得好

鍋底方面:
鍋底非常有趣 (如圖)
麻辣鍋底辣嘅程度分別有四個級別
第一同第二個程度分別係一條辣椒同兩條辣椒嘅程度,不用加錢

食物及飲品方面:

竹笙$68
吸晒所有麻辣湯去食真係超級正

紅糖糍粑 $68
都可以,雖然冇其他同類店舖整得好食同正宗

古早珍珠奶茶(小)$42
非常好味,珍珠非常煙韌,甜度啱啱好

KIRIN ICHIBAN 1000ml $138
非常欣賞呢個啤酒
非常有特色
啤酒上面嘅白色嗰個全部都係沙冰
非常正,口感一流,又夠凍,非常特別

新鮮手切牛頸脊 $298
好食,好滑,唔un,重牛肉味,不過份量少,餐牌唔同其他麻辣火鍋會寫份量幾多g肉,所以嚟到先知得好少,如圖

頂級羊肉片 $168
一般,羊肉味唔重,淥一陣就已經變咗羊肉乾

伸腿鵝腸 $98
一般

丸丸拼盤 $98
因為好食 所以抵食
有墨汁唔知咩丸(最好食),龍蝦沙律丸(好食),魚蛋(彈牙好食),牛丸(一般),貢丸(正常)

重慶小麵 $28
當日負責帶位及埋單的一位女Staff推薦,超級好食,口感特別,吸晒所有麻辣湯,非常正

10.
凍水 $38 再加1服務費總共$42
呢間餐廳非常有趣,感覺好似去咗迪士尼,令人興奮
感覺要喺唔同嘅地方盡量要令你俾錢
我哋兩個人分別已經叫咗三杯飲品
Staff要求我地埋單先,因為有限時
埋單之後因為太辣,我哋問staff 想要一杯凍水
Staff 表示餐廳冇咁何凍水提供 要我地一樽咁買先有
我哋話已經埋咗單,佢非常專業咁即刻幫我哋重新再開單落單買一支水
其實餐廳本身已經唔係平價餐廳
點解可以凍水都要另外收錢
真係嘆為觀止非常令人大開眼界嘅餐廳
以後都唔會去
食物水準已經唔係特別好
如果真係好食嘅話,收費唔合理唔緊要
但又唔係特別好食,只係特別貴,仲要有趣嘅收費模式,所以都係唔適合我地再去
出面其他更加好食,收費更加合理嘅餐廳,侍應態度好啲嘅餐廳更多

Bill:

環境:
坐得舒服,唔迫,火鍋過程全程冇油煙,空氣流通,唔熱,冷氣夠

丸丸拼盤
凍水(餐廳聲稱沒有凍水提供)
凍水一支

丸丸拼盤
凍水(餐廳聲稱沒有凍水提供)
凍水一支
  • 紅糖糍粑
  • KIRIN  ICHIBAN  1000ml
  • 新鮮手切牛頸脊
2021-09-28 80 浏览
今日同朋友行過又一城。咁啱到咗食晏嘅時間。又一城不嬲多食肆。而咁啱我哋兩個都想打邊爐。咁咪於是上OpenRice睇吓又一城邊度有得打邊爐。見到呢間新開嘅劉一手。主打重慶麻辣火鍋。平日嘅下晝人唔算十分之多。但係都見陸陸續續有食客入餐廳。我哋點左特惠刺身丼火鍋午市套餐。可以自選鍋底,而且鴛鴦鍋仲唔使加錢添。我哋點咗麻辣湯底同生增集菌鍋。麻辣湯底可以自選辣度。套餐亦包括迷你刺身丼,特色涼菜同埋時令沙律。喺每一張枱都有嘅醬料。咁就唔使擔心要出去同人一齊混醬。而且餐廳亦都好細心咁有即棄圍裙比食客使用。係主菜方面我哋點左鹿兒島黑毛豬五花腩同美國牛小排。食得多肉自然要食菜啦跟餐亦都會有一個蔬菜拼盤。飯麵就可以自選到庭烏冬,重慶小面,米線或者紅薯粉。成個午市套餐亦都會包一杯嘢飲。可以自選竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水,酸梅洛神花茶,野生雞骨五花蜜或者凍檸茶。另外我哋追加左層層碟午餐肉,團圓鴨血同埋炸魚皮。雖然餐廳係主打重慶打邊爐。但係佢個特色刺身丼,雖然份量唔多,但係刺身都算新鮮。時令沙律更加係非常之開胃。美國牛小排,牛味濃郁而且切到好薄。基本上放入去個爐一陣就已經食得。黑毛豬五花腩腩肉夠肥。啖啖肉非常好食。蔬

我哋點左特惠刺身火鍋午市套餐。可以自選鍋底,而且鴛鴦鍋仲唔使加錢添。我哋點咗麻辣湯底同生增集菌鍋。麻辣湯底可以自選辣度。套餐亦包括迷你刺身丼,特色涼菜同埋時令沙律。

另外我哋追加左層層碟午餐肉,團圓鴨血同埋炸魚皮。

蔬菜拼盤有豆腐,芋絲,菇類等食物。包羅萬有。

另外我哋追加嘅鴨血同埋午餐肉。亦都推薦。夠晒香滑。

另外不得不讚嘅係侍應收餐盤嘅速度非常之快。整體成餐飯都係水平之上。我都會推介大家嚟食。
2021-09-27 61 浏览
是晚我和朋友來到全球人氣火鍋店劉一手重慶火鍋用膳,香港首店位於又一城內,地理位置相當的好。劉一手重慶火鍋聯同Gaia Group將店內環境打造成高雅經典的的中國風氛圍,主打麻辣火鍋及優質料理食材。劉一手湯底可選半鍋或全鍋,我當然選擇兩款半鍋湯底,招牌一手辣方麻辣紅油湯底與滋潤椰子雞湯。開始涮火鍋前,記得先來一碗滋潤椰子雞湯,椰子的甜潤,喝了潤喉,相當滋養。湯頭用料十足,雞件給得不手軟,且雞肉嫩嫩的。朋友挺推薦招牌一手辣方麻辣紅油湯底,麻辣紅油湯底使用數十種香料跟藥材熬煮,光是開火加熱湯頭已經辣氣逼人,卻非常具層次,讓人唇齒留香。愛嗜辣又喜歡吃牛肉的話,不容錯過麻辣牛肉。麻辣牛肉火紅鮮艷的外表,聞起來麻香夠味,辛香四溢,入口卻溫潤不死辣。牛肉細嫩極致,那股辣麻滋味在舌尖上流轉,觸及靈魂的川味兒。我們來個油炸鬼墨魚滑沾麻辣紅油湯,吃麻辣火鍋絕對少不了的就是油炸鬼墨魚滑。喜歡吃帶有點脆度口感的人,下鍋浸泡一下湯汁約三十秒就可以拿起,喜歡吃吸附滿滿湯汁,軟軟咬感的人,則可放於湯中多煮一下,油炸鬼墨魚滑配辣湯相當對味。劉一手的湯頭無論是煮肉或是蔬菜都十分適合 ,將一手醬油醃製豬肉片放入湯中煮,每

劉一手的湯頭無論是煮肉或是蔬菜都十分適合 ,將一手醬油醃製豬肉片放入湯中煮,每一口可吃到彈牙的豬肉,吸飽湯和醬油的肉片好不入味,故不用另沾醬料已無敵好吃。

招牌劉毛肚薄厚一致,讓煮起來更不費工夫 ,一個熟了,其他也全熟。劉毛肚遇上麻辣火鍋根本是天作之合,吸收麻辣湯後的劉毛肚,迷人的嚼勁,實在太棒了。

黑松露餃放到滋潤椰子雞湯鍋底裡烹煮,吃起來帶著雞湯的甘甜美味。黑松露餃蠻厲害的,包的肉餡頗有份量,除了豬肉,還加了蝦仁,細嚼黑松露餃挺扎實有彈勁,幽幽的黑松露清香也太怡人吧,若不吃的話定必後悔。

火鍋最不能少的就是蔬菜,保持飲食均衡,才能身體健康,故我們選吃了娃娃菜和竹笙,特別是把娃娃菜丟入滋潤椰子雞湯後,湯底還會多了幾分甜度,美味度也提升。

酸梅洛神花茶絕對是吃麻辣火鍋必喝之一,隨著朋友喝過的好喝酸梅洛神花茶越來越多,嘴巴也越來越挑,但劉一手的酸梅洛神花茶真心好喝,以酸梅,洛神花煮下去的酸梅洛神花茶酸甜適中,十分解辣。

冰涼薄荷西瓜茉莉冰粉茶喝起來非常清新,淡淡的茉莉花香 ,帶點西瓜的清甜,薄荷的冰涼,味道天然,無添加糖份,冰粉順口潤舌,從第一口到最後一口都一樣好喝。

糍粑是以糯米製成條狀的川式糕點,黑糖糍粑外層裹著甜甜的黑糖,裡面是糯糯的糍粑,吃完辣辣的火鍋,最後來上一塊黑糖糍粑,解辣又解饞,絕對是女生們的最愛。
2021-09-27 57 浏览
今日去咗又一城行街,諗住試吓新開果間劉一手重慶火鍋我哋揀咗招牌一手辣方麻辣紅油湯底同埋山珍雜菌鍋,個鍋幾靚,一放上枱就香噴噴。我哋點左新鮮手切牛肉拼盤入面有牛白肉、牛小排、牛頸脊、肉眼邊、封門柳,個賣相好震撼,打卡好靚,全部都好重肉味,仲難得有平時唔係成日食到 我哋最鍾意食嘅牛白肉之後就點左個招牌劉毛肚,都幾新鮮 爽口再叫多咗個丸丸拼盤,有爽口魚蛋、龍蝦沙律丸、手打牛筋丸、正宗香菇貢丸、墨汁花枝丸,丸就正常嘢啦,不過不失。最後就點左個田園蔬菜拼盤,入面有好多唔同蔬菜,打卡一流聽朋友講,佢依度嘅飲品幾好飲,所以叫咗杯巨峰洛神花冰粉梳打,有兩粒提子好靚,酸酸甜甜咁好開胃
今日去咗又一城行街,諗住試吓新開果間劉一手重慶火鍋

我哋點左新鮮手切牛肉拼盤

之後就點左個招牌劉毛肚,都幾新鮮 爽口

最後就點左個田園蔬菜拼盤,入面有好多唔同蔬菜,打卡一流

熱愛打邊爐嘅我, 放 lunch 時都會好想打邊爐架~成日行商場嘅我 發現新開左劉一手, 仲有 Lunch Set 邊爐, 啱曬我啊!所以 就梗係要同佢黎食啦~ 一坐底, 友善嘅侍應 就拎配料架黎 比我地按自己口味配油碟喇~ 鍾意食辣嘅佢 同 鍾意食清淡嘅我, 平時出街食嘢真係好難取得平衡, 好開心 呢度嘅湯底 無論辣 定唔辣都做得出色, 我哋兩個都食得開心滿意, 好好啊!我好推薦個皮蛋芫荽湯底啊!平時響出邊叫呢款湯底, 稀得黎 通常啲芫荽嘅質量都麻麻, 仲會越煮越肉酸, 有湯渣嘅感覺架麻; 喺呢度呢啲芫荽呢, 我會覺得佢哋係食用嘅菜, 我地直頭食曬添, 而且經湯底煮熟嘅食物 都有陣陣芫荽嘅香味 湯底嘅甜味呀~ “招牌一手辣方麻辣紅油湯底” 我哋叫咗小辣, 感覺辣道啱啱好, 夠香 有味道嘅同時 唔會蓋過食物原味, 嘻嘻~ 套餐嘅前菜迷你刺身丼、特色涼菜 配 時令沙律美國牛小排A4鹿兒島和牛三角腩(套餐 +$98 轉配)蔬菜拼盤鹿兒島黑毛豬五花腩五花腩 豬味香濃 冇騷味 唔油膩, 質量好呀~三角腩 牛味香濃 脂肪比例均勻, 食落口感軟滑, 下次都會再叫啊~侍應們待人友善, 食物質素都好,

熱愛打邊爐嘅我, 放 lunch 時都會好想打邊爐架~
所以 就梗係要同佢黎食啦~

我好推薦個皮蛋芫荽湯底啊!

套餐嘅前菜
迷你刺身丼、特色涼菜 配 時令沙律

美國牛小排

A4鹿兒島和牛三角腩
(套餐 +$98 轉配)

蔬菜拼盤

鹿兒島黑毛豬五花腩

五花腩 豬味香濃 冇騷味 唔油膩, 質量好呀~

侍應們待人友善, 食物質素都好, 我地決定咗揾日再黎食呀~
2021-09-25 83 浏览
火鍋愛好者,都算試咗港式、日式、台式、內地唔同火鍋品牌。見又一城新開,就想去試一試。門口有牌寫咗呢一間係直營店,同之前在香港開過其他劉一手係冇關係。既然如此,本來以為會是質素較好的一餐,但是結果卻令人失望。招牌三拼本身是必點(廣告見過立起好似獎牌咁)。三款肉每款4片,即係兩人點一份每人食到兩片。其中一款牛肉質素稍好,另一種牛肉同豬肉基本同牛X人放題肉的水準差唔多。但是價格就要$638一份,每人$319就已經夠比放題錢。主打係麻辣鍋,但冇感到有咩特別,同一般麻辣火鍋店的麻辣冇分別。但鍋底又要比百來蚊。兩個人埋單計數$1700唔到,一個人$850,咁質素絕對唔值。不如去網上買劉一手鍋底料,剩低錢去Taste買高質素食材仲好。難怪週末午市時間都唔使排隊又坐唔滿。沙田新城市都有川渝X味,性價比都高過呢度好多。總結:冇特色 價錢貴 分量少 不會有下次了

沙田新城市都有川渝X味,性價比都高過呢度好多。

總結:冇特色 價錢貴 分量少 不會有下次了
2021-09-25
2021-09-25 72 浏览
餐廳剛剛開業,環境尚可,但除此之外,毫無亮點。點了鴛鴦鍋,辣鍋非常一般。對於食材處理完全不專業,點了海鮮拼盤,只有鮑魚、蝦和白鱔,且份量非常之少。第一次吃到沒有處理內臟的鮑魚,真是好腥。令人懷疑後廚的專業水準。我們兩大一細,點了海鮮拼盤➕牛肉拼盤,散叫了幾個配菜,最後埋單竟然要2000幾蚊。找來服務員提意見,對方沒任何表態。比起同定位的其他正宗川味火鍋,完全沒有競爭力。要服務沒服務,要食材沒食材。總的來說,非常坑,完全踩雷。絕對不會再光顧。
2021-09-25 52 浏览
都好耐冇喺中午打邊爐,知道呢間係新開張嘅分店,原來之前係其他地方嘅分店都已經結業,聽講換咗背後嘅管理人員,所以裝修格調都提升左,喺又一城呢個咁高級嘅商場。午市套餐都有唔同嘅選擇,傳統重慶火鍋或者日式壽喜燒都係$228,唔打邊爐仲可以選擇一啲午市套餐。因為太太唔食得辣椒,所以嗌咗兩個唔辣嘅鴛鴦鍋。佢哋將所有醬料都放喺枱上,而佢哋嘅麻油係獨立密封罐封住,真係幾香。食物擺設得好精美,食在睇落都幾高級,牛小排脂肪分布平均,唔會太肥,主內少少亦都唔會老,好有牛肉味。鹿兒島黑毛豬五花腩,肥脂有陳陳甘香,肉質有少少彈牙,質素10分高。雞肉同豬頸肉都有水準。烏冬同紅薯粉高水平。蔬菜豆腐拼盤上面兩款蔬菜都好新鮮,食落爽甜。

雞肉同豬頸肉都有水準。

烏冬同紅薯粉高水平。

蔬菜豆腐拼盤上面兩款蔬菜都好新鮮,食落爽甜。
2021-09-23