力天冰室今次要介紹何文田一間叫「力天冰室」,呢間冰室超多人,好多旅客同香港人食,可能近酒店關係,搞到旺上加旺,我都等咗起碼超過半粒鐘先入到去食,入面熱鬧過任何一個夜市!店名幫我搵近門口嘅位置比我,入面真係好逼,唯有坐近門口位,餐廳裝修時已經預留位置整斜路,呢個老闆特別細心,抵讚!午市叫:1.鐵板黑椒牛柳絲炒麵$70+凍奶茶$10(8.5/10)呢個炒麵炒得好香,咬落去「卜卜聲」又唔會油,諗起兒時食嘅童心麵,牛柳嫩滑帶少少辣,我嫌唔夠汁,如果多少少汁就更好!凍奶茶:夠香滑,茶同奶比例啱啱好,好飲!2.焗鮮茄豬扒飯(大火)(炒飯底)$66+凍鴛鴦$10(10/10)之前睇電視學到叫焗豬扒飯一定要叫「大火」,「大火」意思係大火得嚟令飯焦多d,呢個焗鮮茄豬扒飯勁香勁好食,豬扒都有兩大塊,肉質鬆軟唔鞋,飯仲係炒飯底,好彩無三色豆(最怕青豆),佢哋簡單用蛋絲炒,鮮茄汁唔酸,鮮茄大約兩舊,應真嚟到何文田點都要試下焗鮮茄豬扒飯!凍鴛鴦:鴛鴦其實係奶茶加咖啡,飲落口係奶茶味,到喉嚨就係咖啡香濃味,好飲!1430下午茶叫:3.芝士咸牛肉炒蛋菠蘿油配沙律+熱咖啡$46(9/10)菠蘿油就食得多,夾住芝士咸牛
力天冰室

午市叫:
1.鐵板黑椒牛柳絲炒麵$70+凍奶茶$10(8.5/10)
凍奶茶:夠香滑,茶同奶比例啱啱好,好飲!

1430下午茶叫:
3.芝士咸牛肉炒蛋菠蘿油配沙律+熱咖啡$46(9/10)
菠蘿油就食得多,夾住芝士咸牛肉炒蛋就第一次食,咸牛肉一啲都唔咸,呢種配搭好正,好好食
沙律: 救冰凍,入面有好多雜果,包括有青瓜菠蘿 等......
熱奶茶:夠香滑,茶同奶比例啱啱好,好飲!

4.芝士三文治(烘底) 配熱鴛鴦$38(7/10)
呢個烘底芝士三文治唔夠隨身,包皮有少少乾身,唔算太好食!
熱鴛鴦:鴛鴦其實係奶茶加咖啡,飲落口係奶茶味,到喉嚨就係咖啡香濃味,好飲!

2人總共價錢$240

個人口味總評分:8.625/10

@maphk2021 @power_sky
_cafe

地址:何文田窩打老道73號地下D號舖

#力天冰室 #冰室 #茶餐廳 #何文田 #何文田好去處 #何文田美食 #香港美食 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
  • 芝士咸牛肉炒蛋菠蘿包
2024-01-29 181 浏览
💗最近发现了一家令人惊艳🤩的餐厅,它就是力天冰室,位于九龙城区艳马道与梭丫道交叉口东约60米。这家餐厅的美食真的是让我大呼过瘾!平价且宝藏!今天我就来给大家分享一下我的探店体验吧!🎉一进入力天冰室就能感受到它独特的氛围。店内的装修简约而不失时尚,用餐环境十分舒适。淡蓝色墙上装饰着西式花草🪴,窗台摆放着乐器🎷与雕塑模型,一进去就感觉全身心的放松,艺术气息扑面而来🥩我尝试了他们的招牌菜—XO酱炒牛河,真的是让我惊艳到了🌟!!牛肉喷香软嫩,河粉吸收了所有的酱汁,一口下去超满足!另外爱吃吐司的朋友们真的有福啦!星洲炒米混合着炒鸡蛋,咸口的炒面配上辣椒油简直是天堂!🥪我们还点了他家的小吃和沙律🥙力天冰室的芝士牛油西多真的是人间绝味💫!一口下去首先是芝士的咸香,紧接而来的是菠萝沁人心脾的果甜!整个味蕾都沉醉在这美味中!每一道菜都做得非常精致,口感更是绝佳!三文鱼🍣沙律真的真的超大超大的四片三文鱼,而且非常新鲜!港式奶茶☕️更不用说,丝滑细腻,点了菜只需要加3元就可以得到加冰丝滑奶茶啦!💋而且这家店非常非常平价!两个人不到240元吃到撑!昨晚和朋友吃得太满足都要走不动路了!😝太值了!💁‍♀️服务员态度也
💁‍♀️服务员态度也非常好,热情周到,让我有种宾至如归的感觉。
总之,力天冰室是一家非常值得一试的餐厅!无论是环境还是菜品,都让人印象深刻🌟如果你还在为不知道去哪里吃饭而发愁,不妨来力天冰室试试吧!相信你一定会和我一样爱上这里的美食!
2024-01-22 135 浏览
何文田附近放工,搵咗間冰室食埋晚餐先走,咁岩見到呢間喺窩打老道嘅冰室,叫咗啲中式小菜食,又整得幾有鑊氣喎,店舖招牌大大隻字,行過一定見到~食物:蜜椒薯仔牛柳粒$88蜜糖味超香,每一粒薯仔同牛柳粒都比蜜糖包住,牛柳粒份量都好多,而且唔會韌,撈飯食一流!XO醬西蘭花炒蝦球/鮮魷/帶子 $86XO醬西蘭花我哋揀咗跟炒蝦球,蝦球好大隻,西蘭花爽脆,XO醬夠香,唔想食蝦都可以揀鮮魷或者帶子以上嘅中式小菜都會奉送白飯+中湯或紅湯,白飯可以轉意粉添,今日嘅中湯係西洋菜豬骨湯😝家的味道另外飲品方面:熱飲加$8,凍飲加$10,仲可以加$13飲啤酒,忍唔住加咗$13飲咗罐藍妹🤭飲住啤酒食中菜先夠爽㗎嘛🤣另一個餐亦都加咗$8嘅熱華田,冬天飲👍🏻環境及服務:店員都好有禮貌,冰室來講都比較整潔,上菜速度夠快!

食物:
蜜椒薯仔牛柳粒$88

XO醬西蘭花炒蝦球/鮮魷/帶子 $86

另一個餐亦都加咗$8嘅熱華田,冬天飲👍🏻

環境及服務:
店員都好有禮貌,冰室來講都比較整潔,上菜速度夠快!

2024-01-19
2024-01-04 187 浏览
今晚剛好有事去何文田, 順道和朋友一起吃晚餐.干炒牛河 ($66) : 炒得非常香口, 好正, 好有穫氣, 牛肉份量夠多又好食, 又唔會韌, 好有水準, 幾出色.黑椒牛仔骨煲 ($88) :送上來時熱辣辣, 炒得非常香. 黑椒味都好香濃, 非常好吃. 牛仔骨都好滑, 完全不會韌, 超正. 黑椒牛仔骨煲還可以配白飯, 所以一定夠飽. 牛仔骨份量都好多, 所以幾抵食.中湯: 跟餐送中湯, 幾好飲, 又足料, 清甜, 不錯.鐵板黑椒牛柳絲炒麵 ($70) : 炒得好香又唔會好油, 牛柳絲又好香滑, 好好食. 這間餐廳炒野都真的不錯, 非常香口, 幾好食.懷舊紅豆冰  : 甜甜地幾好飲, 不錯.熱柑桔蜜  :酸酸甜甜幾好飲,不錯.吃了這麼多食物都覺得水準不錯, 特別是炒野真的很香口, 而且價錢不貴, 份量夠哂多, 真的是不錯的平民飯堂.
今晚剛好有事去何文田, 順道和朋友一起吃晚餐.
黑椒牛仔骨煲 ($88) :
中湯: 跟餐送中湯, 幾好飲, 又足料, 清甜, 不錯.
懷舊紅豆冰  : 甜甜地幾好飲, 不錯.
熱柑桔蜜  :酸酸甜甜幾好飲,不錯.

2023-12-08
2023-12-15 150 浏览
行完勝利道路經見到呢間冰室, 見到佢有個麻辣海鮮烏冬鐵板燒覺得幾有趣就入咗去試吓。麻辣海鮮烏冬鐵板燒 特色❤️烏冬軟硬適中,一上菜就咋咋聲,仲有平時扒房嘅鐵板燒嘅焦香味! 裏面有真係有魷魚,大蝦同青口。 食落去個味道好特別,真係有啲麻辣,少少辣好惹味。裏面仲有啲芽菜同蔥爆香過。 呢個麻辣烏冬真係第一次試! 蜜汁薯仔牛柳粒估唔到咁大碟,薯仔夠晒林而且油炸過入口脆卜卜,裏面仲要好軟熟。蜜汁味道包圍成個薯仔🥔,忍唔住一粒一粒食晒! 牛柳粒調味剛剛好,鹹鹹地加啲黑椒仲有少少蜜汁。成道菜嘅火候好夠,有爆炒嘅味道。叫餸送白飯同埋例湯,呢度嘅白飯偏硬身,好適合我個人口味。紅湯 羅宋湯裏面餡料好豐富,西芹薯仔蘿蔔咩都有。 味道偏辣應該落咗不少黑椒,飲落去幾惹味。 檸檬利賓納好耐都冇飲過,好有誠意,檸檬都有四片! 利賓納唔會太甜,份量啱啱好。

麻辣海鮮烏冬鐵板燒 特色❤️

蜜汁薯仔牛柳粒

紅湯 羅宋湯

檸檬利賓納
2023-12-13
  • 麻辣海鮮烏冬鐵板燒
2023-11-21 182 浏览
去完九龍中央圖書館借書,見到對面有間力天冰室,一於去試吓先。冰室環境都幾大,座位舒適,店員服務也不錯。❤️不論中式、西式,食物種類真係好多好多。⭐️必食常餐-招牌沙茶公仔麵、煙腩片炒滑蛋、香草蒜香牛油多士,香濃惹味的沙茶醬,加上柔嫰多汁的牛肉,好味😋,平時出面茶餐廳只有炒蛋或者火腿炒蛋,第一次食到煙腩片炒滑蛋,煙腩片令口感更豐富,最令人喜出望外就係塊多士,香草加埋蒜香,酥香惹味👍🏻⭐️招牌黑椒牛柳配焗薯(黑椒汁)叫左七成熟,牛柳肉質好軟腍,毫不嚡口,牛柳同黑椒汁係絕配!而且配搭咗好多蔬菜同焗薯,既健康又好味。⭐️星洲炒米,黃薑粉味很濃, 配上了蛋花、叉燒碎條、火腿絲、青椒燒、紅椒絲等,配合幼細嘅米粉,非常之惹味!⭐️鐵板餐有餐飲同餐湯,中湯不錯,而檸蜜茶的茶味濃郁。

冰室環境都幾大,座位舒適,店員服務也不錯。

❤️不論中式、西式,食物種類真係好多好多。

⭐️招牌黑椒牛柳配焗薯(黑椒汁)

⭐️鐵板餐有餐飲同餐湯,中湯不錯,而檸蜜茶的茶味濃郁。

午餐
2023-09-27 333 浏览
今日放假約咗朋友一齊去行山,行山前,食返個豐富嘅早餐。早餐A$38仿鮑魚絲火腿通粉通粉份量都多,有口感,唔會太淋,又有大量仿飽魚絲和火腿絲,十分足料。西煎雙蛋煎蛋如果煎到週邊都有少少焦香,但可惜沒有,有就好食得多。黃金丹麥多士丹麥多士烘到鬆脆,上面放咗煉奶,好好食。早餐B$39招牌沙茶牛肉麵牛肉大大件,又有咬口,麵就有D淋左,希望下次再食會好D。3.6牛乳炒蛋拼腸仔用3.6牛乳炒蛋,雞蛋炒得更滑,味道更香。芝士火腿牛角酥牛角酥加左芝士和火腿,酥脆好食。以上套餐都有一杯熱飲,凍飲加$3
今日放假約咗朋友一齊去行山,行山前,食返個豐富嘅早餐。

早餐A$38
仿鮑魚絲火腿通粉

西煎雙蛋
煎蛋如果煎到週邊都有少少焦香,但可惜沒有,有就好食得多。

黃金丹麥多士
丹麥多士烘到鬆脆,上面放咗煉奶,好好食。

早餐B$39
招牌沙茶牛肉麵
牛肉大大件,又有咬口,麵就有D淋左,希望下次再食會好D。

3.6牛乳炒蛋拼腸仔
用3.6牛乳炒蛋,雞蛋炒得更滑,味道更香。

芝士火腿牛角酥
牛角酥加左芝士和火腿,酥脆好食。

以上套餐都有一杯熱飲,凍飲加$3
2023-09-26
早餐
2023-09-21 226 浏览
睇食評都唔錯,所以決定午餐時候試試。兩個人點了常餐,因為天氣熱唔想食飯。要咗豬膶通同膶牛麵。咁就出事了。豬膶同牛肉都好難食。茶走少甜都係好甜。如果午飯時段做唔到茶餐唔好勉強。或者如果唔能夠好好處理某類食材亦都唔使勉強放上menu。對食客同食材都係一種尊重。侍應友善,但都彌補不了。
要咗豬膶通同膶牛麵。咁就出事了。
豬膶同牛肉都好難食。茶走少甜都係好甜。

侍應友善,但都彌補不了。

2023-07-09 534 浏览
第一次来香港,这家冰室就在酒店附近,环境好,吃的也不错,奶茶很好喝,扒饭料也很足,就是中午需要排队,下午两点多去吃就不用排队了。服务员态度也好,人均五十吃得很饱了

2023-04-24 583 浏览
📍地址:力天冰室 (何文田)何文田窩打老道73號地下D號舖🍚食物同朋友經過果頭去揾野食 見而間等嘅人都幾多 就入去食 入去叫咗個常餐加野飲53蚊 其實都幾抵 一個午餐嚟講滷水雞翼超好食 滷水味入哂落隻雞翼到雞蛋好彩冇加牛奶落去炒 超級好食 又夠熱即時整檸檬茶太甜 下次要叫少甜其實都幾抵食🤵🏻服務叫拿餐具比較耐同水 但情有可願 果陣真係好多人 全場坐滿 🌟總結推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數:⭐️⭐️⭐️服務指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
📍地址:力天冰室 (何文田)
何文田窩打老道73號地下D號舖

環境指數:⭐️⭐️⭐️
服務指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
  • 滷水雞翼
2023-04-05 437 浏览
一入去已經即時落單 叫咗早餐等半個鐘野飲都未嚟 隔離遲過我嚟一樣叫沙嗲牛肉麵都食完 舉手全部扮見唔到 行出去問佢仲要惡過我 話過咗11點 即時走人 以後都唔嚟 永不錄用 請我都唔去 垃圾餐廳
2023-03-18 363 浏览
去過三次,每次都有新體驗,我相信冇乜邊間茶餐廳既洗碗部會係收銀旁邊,有味不在話下,員工態度差,果種唔耐煩可以話係一絕😤當你話三文治要比一般早餐耐,叫我諗過,我呆左,最後咪轉眼上餐😥不知所謂🤬
2022-09-18 773 浏览
今日帶住兩個小朋友去呢間餐廳度食晏,坐喺門口附近嘅卡位。嘢食都好快嚟到,正準備食嘅時候聞到有煙味。原來佢哋個洗碗範圍有位男職員食煙,洗碗範圍裝有冷氣同風扇,啲煙味直接吹晒出嚟。我即刻企起身望住個男員工表示不滿,示意佢唔好再食。點知佢望住我再抽多口煙。跟住我再向樓面嘅阿姐投訴有煙味,佢話冇,呢度冇人食煙,我即刻指住個男員工,佢先叫佢唔好再食。啲嘢食還可以,不過咁嘅服務同埋有人食煙,感覺污糟,下次一定唔會再幫襯。

2022-09-18
2021-12-20 1190 浏览
作為一個土生土長嘅香港人,間唔中去下港式冰室簡直係指定動作。 何文田呢間冰室係用清新嘅藍綠色作為主色,都幾吸睛🤩,入面位置幾多,不過都差唔多坐滿,店員們亦非常忙碌。入到去二話不說,梗係嗌番個常餐先啦🤭。其實除左常餐,仲有好多款中式小菜可以揀,而且價錢都好親民,係真。茶餐廳價格👍。❤3.6牛乳炒蛋拼腸仔, 煉乳丹麥多士炒蛋真係落左好多牛奶,食入口滑嘟嘟,可以直接滑入喉嚨😋。腸仔係用左我最喜歡嘅廚師腸,微微煎過好香口。 丹麥多士比一般茶餐廳多士更加鬆軟酥脆,加埋煉奶真係邪惡又好味呀😜。❤仿鮑魚絲火腿通粉通粉份量都唔少,係比較厚身有嚼勁嘅。上面有非常大量嘅火腿絲同鮑魚絲,幾足料。❤招牌沙茶牛肉麵公仔麵硬度啱啱好,非常掛湯。湯底又夠濃味,牛肉好大塊而且係滑同腍嘅,係味道唔錯嘅一碗招牌牛肉麵。❤凍華田隨餐附送嘅飲品都幾大杯。整體黎講,食物質素唔錯,一個常餐50蚊唔駛,係好抵食嘅🏅。

❤3.6牛乳炒蛋拼腸仔, 煉乳丹麥多士

❤仿鮑魚絲火腿通粉

❤招牌沙茶牛肉麵

❤凍華田
隨餐附送嘅飲品都幾大杯。

整體黎講,食物質素唔錯,一個常餐50蚊唔駛,係好抵食嘅🏅。
2021-12-20
  • 招牌沙茶牛肉麵常餐
2021-12-18 632 浏览
住喺呢度附近,來來去去都係得一兩間相對比較好食嘅茶記。這間茶記開之前,佢嘅上手,我都試過,試過一次都冇第二次,咪就係啲嘢唔得!可能有啲陰影,今次「力天」新開,我都等咗一段時間觀察下先去幫襯。終於有一日放假,做完運動回來食個早餐,好嘢!又多一個選擇,一食過早餐就覺得佢掂豬膶公仔麵有好多薑絲,多士係丹麥多士,又有牛角包🥐⋯⋯仲有啲中式早餐可選擇之後都有再去幫襯食午餐,人都好多,又要搭枱,價錢,味道,款式全部都滿意
住喺呢度附近,來來去去都係得一兩間相對比較好食嘅茶記。

2021-11-30
$35 (早餐)