2018-10-03 61 浏览
今年愛上左吃辣, 近期可以叫冇辣不歡, 平時多時返大陸食辣野, 食到變左個辣妹...見到LEE 間主要食重慶小麵, 聽到都知道辣我地都叫左好多野食, 因為都成個星期冇食辣野, 所以要頂一頂引....我地一定要食正宗麻辣..先開心架..1)麻辣牛腩大腸薯粉---個麻辣湯底真係好香, 香港好難搵到一D麻辣得來又咁香既麻辣麵, 另外, 個牛腩非常驚喜, 好"林"好入味, 加埋係個麻辣湯到, 真係勁勁勁正, 仲要牛腩唔係得幾粒, 我食左勁多仲未食哂, 而大腸就入味, 好"林"2)麻辣狂牛麵--這個麵要用過分來形容, 一來到見到就知大件事, 點解咁大碗架?一個人點食呀?仲要勁多料, 真係好飽呀..但又真係好好味..3)口水雞---我以為係例牌,點知係半隻?$45半隻雞??????仲要咁好味?麻辣得來又雞滑..我唔玩啦...4)麻辣海蜇----要比較的話, 只可以講海蜇係最普通, 因為我地叫左小份, 冇一來就俾個份量赫塞, 海蜇好爽5)黃金皮蛋---皮蛋都係小份, 嘩..平時我朋友都唔係皮蛋架, 但今次LEE個皮蛋真係俾我朋友差不多食哂, 流心皮蛋+個麻麻辣辣的醬, 其實好想叫多一碟, 但真係食唔
見到LEE 間主要食重慶小麵, 聽到都知道辣

3)口水雞---我以為係例牌,點知係半隻?

5)黃金皮蛋---皮蛋都係小份, 嘩..平時我朋友都唔係皮蛋架, 但今次LEE個皮蛋真係俾我朋友差不多食哂, 流心皮蛋+個麻麻辣辣的醬, 其實好想叫多一碟, 但真係食唔哂, 只好下次再吃...

6)自家制豆漿--唔太甜, 豆味濃
7)凍檸檬茶--茶味夠..我估奶茶都好好飲..下次要飲下..

8)四川冰粉---解辣神器, 我自己最愛食冰粉, 香港真係好少有, 冰粉真係有佢就唔洗怕食辣..
麻辣牛腩大腸薯粉
  • 四川冰粉
  • 牛腩
  • 黃金皮蛋
2018-09-21 956 浏览
愛辣的我過了個多月,終於再次帶辣椒小姐嚐辣。今次走來深水埗,就是為了這個賣正宗重慶麻辣小麵的北料南麵。這是家小店,裝條簡單,乾乾淨淨的。牆上有說明這店的特色和小食。所有麵都是麻辣啊!小食系列超豐富,還有飯吃。不吃辣的人可吃豬骨湯,但我覺得來到就算要小辣都要試試喔!牆上有推介黃金皮蛋,顏色跟我認知的皮蛋完全不同。平常那些灰灰綠綠的,但這個呈透明金黃色,蛋黃是流心的,入口完全沒有金屬味,加上蒜椒更香口,好吃口水雞不算辣,給的是雞脾位,啖啖肉又夠嫩滑,雞本身也不肥,連皮吃也沒有罪惡感呢!重點來啦!兩碗的湯都是深紅色,雖叫小辣但看起來還是很辣的樣子。店員一放下碗子,頓是香氣撲鼻!滿足了川菜中的"香"。相信大家對重慶酸辣粉不會感到陌生。但純麻辣麵就好像比較少有。小麵是店家十分推介的,麵幼身,咬下去既清爽又軟身,跟湯同吃相當香口呢!湯只有麻辣感,沒有酸味的呢!豬軟身切成粒狀方便吃。豬大腸好粗身,外爽內軟,很有咬口呢。雖然不是酸辣粉,也想一吃在麻辣湯的紅薯粉呢!這裡的薯粉較幼身,半透明的顏色能看到吸湯吸得厲害。煙靭的口感跟惹味的麻辣湯,效果也不錯!牛腩也是粒狀的,沒甚麼脂肪,啖啖牛肉,正!這個麻辣湯

麻辣麵

豬軟身切成粒狀方便吃。豬大腸好粗身,外爽內軟,很有咬口呢。

麻辣薯粉

牛腩也是粒狀的,沒甚麼脂肪,啖啖牛肉,正!這個麻辣湯放甚麼都好吃啦!

小辣其實比我想像中更辣呢!點了清涼帶點甜的檸檬茶和店定自製的豆漿,黃豆味重又不算甜,解辣也可以的。如果真的覺得太辣的話不妨點一碗冰粉來吃,可瞬間解辣呢!

兩人一人一碗正宗重慶麻辣粉麵、還有小食、飲品,吃到飽飽都只是每人七十多元而已!超抵食!!!
2018-09-01
麻辣麵
麻辣薯粉
2018-09-16 43 浏览
無辣不歡。特別係麻辣小食。青瓜,海帶,蓮藕,蒜泥白肉都有大份細份唻賣。至啱1,2嗰人唻食。可多點多不同的試下。細份每碟都係$1x , 今晚食左蓮藕,原來有優惠價$8 細份🤣🤣🤣🤣仲有韭菜豬紅$18 ! 點左豬大腸面。唔麻辣都有,半肥瘦入味豬大腸,配嗰豬骨湯唔錯。唔麻辣湯底有d 似出前一丁😂冬菇雞肉餃子有啲細份。但皮夠彈牙同鮮味。相對隔離枱碟口水雞,我有啲後悔無點到碟雞... 下次一定要試碟雞食完,隔左一陣。無食其他麻辣嘢後咁口渴... 2人$101 晚飯! 食嗰價錢都夠抵!
無辣不歡。特別係麻辣小食。
青瓜,海帶,蓮藕,蒜泥白肉都有大份細份唻賣。
至啱1,2嗰人唻食。可多點多不同的試下。

仲有韭菜豬紅$18 !

冬菇雞肉餃子有啲細份。但皮夠彈牙同鮮味。
相對隔離枱碟口水雞,我有啲後悔無點到碟雞...

下次一定要試碟雞

食完,隔左一陣。無食其他麻辣嘢後咁口渴...

2人$101 晚飯! 食
嗰價錢都夠抵!
2018-09-15
  • 豬大腸面
去開深水埗,理所當然又係想食麻辣麵,係開飯網見到呢間近近地又係專食麻辣,即時過去試一試。我叫左個麻辣牛腩大腸麵,老公叫左麻辣狂牛麵(有牛腩,牛展,牛柏葉及肥牛),大家都係叫中辣。一上場,好震撼,滿滿的紅油,色香味全。牛腩炆得好霖好入味, 肥瘦均勻 。滷大腸切大件, 應該有稍稍去掉一點中間的肥膏,不會很硬Q,正正是我喜歡我軟諗口感,好香。老公嗰一碗麵好大碗,有菜有大量牛啱曬佢呢個牛魔王。我們另外叫了口水雞,小份黃金皮蛋,及韭菜豬紅。 冇辦法因為佢呢度小食嘅價錢好吸引。 好似韭菜豬紅都只係十八蚊,去平常的川菜店,要大約38,豬紅質地滑身,冇癡牙,又入味口感佳。黃金皮蛋不同廣式皮蛋的墨綠色,有金黃色溏心及半透明金色蛋白部份,店員話係由四川空運而來。口感方面蛋香味比一般皮蛋重,蛋白滑,加上大量蔥蒜,椒麻,愛吃香口麻辣的人必要試。口水雞雞肉彈牙,加了花生,芝麻,香蔥,花椒等,係我食川菜必叫的一款涼盤,貪其色香味全。滿足一餐,又平又抵食

麻辣牛腩大腸麵

麻辣狂牛麵

老公嗰一碗麵好大碗,有菜有大量牛啱曬佢呢個牛魔王。

韭菜豬紅

豆漿

滿足一餐,又平又抵食

麻辣牛腩大腸麵
韭菜豬紅
豆漿
2018-08-24 79 浏览
連踩十幾日終於都有假期同女朋友一齊放假,十分難得,要好好享受,今次揸車嚟到深水埗突然之間好想食麻辣湯麵,有同事介紹這邊有好美味的面店首先店舖環境好乾淨,樓底好高,貼滿左店員老闆同客人嘅合照,令店舖環境好舒適好快店員就過來落單,我們問問她店舖內有什麼好東西推介她介紹了麻辣皮蛋和自家製豆漿自家製凍豆漿口感好好,唔似出邊樽裝的豆漿,好有豆味,最大優點係少甜,所以個人十分喜歡,另外麻辣皮蛋好好味,麻辣醬及蒜蓉都落得份量好好,我建議大家黎到一定要叫麻辣皮蛋同埋自家製豆漿值得推介店舖內特別小食冰粉,口感好似涼粉,清新好似食緊糖水咁好特別女皇最愛麻辣海蜇我就叫左一個牛四寶湯麵,有牛展牛腩肥牛牛柏葉小辣,非常豐富好美味,個人最喜歡就是店舖內的牛展好特別口感非常好如果你唔記得食餃子嘅話,你一定會後悔,因為店舖嘅餃子食咗一粒,你就會想食晒佢,所以一定要叫餃子唔食真係走寶

自家製豆漿

牛四寶湯麵
  餃子
  • 招牌麻辣牛腩麵
2018-08-20 65 浏览
其實經過呢度好多次了,但因為次次都遷就別人唔食辣所以冇入去食。 今日在場冇反對人士,我終於可以試新野lu!入店就已經聞到好香麻辣香,招待既嬸嬸熱情又有禮。 我簡簡單單叫左個麻辣豬大腸麪再加個響鈴,仲要杯豆漿(太辣時用來救命)。  等緊個麪時,睇下雜誌訪問老闆兼主廚既內容,原來又一位有心人,因愛上四川小麪,堅持不懈由偷師到學成開店的故事,真係會細心品嚐。 麪到了! 噢,點解個響鈴會浸係湯度上架? 我個人一廂情願以為會分開上添   。 算啦,但個湯底真係唔錯,唔係果d ready的湯包,食到係自己煮既湯底。 麪夠爽滑,豬腸也好,唔會太腍,但個響鈴就........。 下次我會要求分開上架啦。 除左食物,我想讚下服務。 開始已講左招待既嬸嬸好nice,佢唔會催你落單,唔明點叫佢會教你。 仲會同你講,呢度d湯底係跟四川正宗麻辣麪店做,會比較辣,使唔使減辣.....,非常細心。  其間,有位客人因為真係覺得太辣,嬸嬸問佢係咪太辣,不如幫你換做清湯。 嘩,幾耐冇見過呢d咁貼心既服務啊,認真好人事。 老闆都係事事親力親為,天氣太熱,佢出來雪櫃自己攞罐野飲。 嬸嬸話你出聲嘛,我幫你攞,老闆話唔使。 好

老闆都係事事親力親為,天氣太熱,佢出來雪櫃自己攞罐野飲。 嬸嬸話你出聲嘛,我幫你攞,老闆話唔使。 好員工,好老闆
麻辣豬大腸麪 + 響鈴
2018-07-28
麻辣豬大腸麪 + 響鈴
  • 麻辣豬腸麪
2018-08-17 99 浏览
今日黎左深水埗想食辣野,見到依間招牌好得意既重慶麻辣麵😁😁店內好乾淨,好新,坐得好舒服💟下午茶時段十分優惠,22蚊起就有一個餐,重可以追加小食😗😗😗依杯豆漿好有豆味,好好味,唔太甜🤗再黎有依到獨家既甜品可以推介,店完話依碗黑糖啫喱對女仔身體好,聽完即刻成個食哂,甜甜地幾好味嫁😜😜依碗係依到岀名既口水雞麵,我再加左豬紅,湯底有唔同辣度可以選擇,喜歡食辣既人應該會超鐘意,因為辣得黎重有麻,而且每碗即叫即煮,所以好美味😬😬😬黃金皮蛋又係超好味,要推介🤗🤗🤗流心既感覺呀,同埋好入味呀😋😋平時食米線,我都一定會叫依個黎食嫁!麻辣海蜇爽口彈牙,唔太辣,岩哂我口味👍🏻👍🏻👍🏻總結依個小店食物好好味,店員服務態度好友善,下次一定會再黎😸😸😸
麻辣海蜇爽口彈牙,唔太辣,岩哂我口味👍🏻👍🏻👍🏻
大約半年前食過呢間重慶麵, 已經覺得好味!今日有同事提議食呢間, 又再去食左一次! 下午兩點至六點有下午茶, 食左個麻辣豬軟骨麵(小辣), 個湯底睇落好紅, 但食落去夠麻,又唔會太辣同唔會太咸,好正宗嘅重慶風味! 個豬軟骨煮得啱啱好,唔太軟亦唔太硬👍🏻👍🏻重點係下午茶加埋熱飲都係廿幾蚊,超值, 份量啱啱好!值得一提係,熱菊花蜜好好飲!之前試過牛腩同豬膶麵, 都好好食!聽老闆講佢哋嘅麵係獨家嘅,自己搵廠做! 好彈牙好好食!如果中意小食,黃金皮蛋,麻辣海帶絲, 口水雞都好值得一試! 宜家咁用心嘅小店唔多, 好值得推介👍🏻👍🏻

下午茶麻辣豬軟骨麵
下午茶麻辣豬軟骨麵
2018-07-31 67 浏览
受不了灣仔會展的人頭湧湧,漫畫展後到了深水埗覓食。走到了深水埗偏外圍的這家北料南麵,重慶小麵?在沒有胃口的夏天,少量麻辣正好幫我提一提胃。跟同行的知心友一起點了一碗麵,一個餃子,一個口水雞,一個油菜,一杯豆漿最先上的是豆漿,大姐小心翼翼地把放於店面的一大壺豆漿倒了一大杯出來,以$12來說,非常抵,而且甜味不濃,帶淡淡豆香,很適合配麻辣食品,不過就只有室温選擇。那碗麵料很多,牛展牛腩牛栢肥牛全部都有三四塊,件頭也大,全部都煮得稔軟,證明店家落足功夫。麵的量我想是二人份量了吧?重慶麵有點像上海麵,軟身但帶點麵粉香,很適合夏天吃。湯底我只點了微辣,帶一點點花椒的麻加上輕輕的辣,為咀邊帶來輕輕的觸電感,很開胃。餃子是韮菜餃,韮菜香味濃郁,散至整個味蕾,如果可以更多餡一點更佳。口水雞的份量也是很大一份,雞肉煮至9成熟口水雞才會軟稔好吃,不過就切得有點大,如果可以切得小件一點更佳。油麥菜的質素很正常,因為走了汁所以只有菜味,沒什麼特別要提及的。
受不了灣仔會展的人頭湧湧,漫畫展後到了深水埗覓食。

2018-07-29 83 浏览
之前成日都經過呢間鋪頭,其實外表就唔係好起眼,點知食完又真係唔錯喎最好食嘅係湯麵,尤其係麻辣麵,小食我就推薦蒜泥白肉同埋手拍青瓜朋友叫咗個麻辣狂牛麵,可惜佢唔係好食得辣,所以要咗個豬骨清湯底,佢就覺得味道夠晒,入邊有牛展,牛腩,同埋肥牛,佢就覺得肥牛最好食,好夠牛味我就叫咗麻辣牛腩大腸麵,就叫咗小辣,我來講都已經係極限㗎啦,個湯麵好有心機整,唔係純粹煮熟個面再加個湯,佢真係用個湯黎煮個麵,所以個面係吸晒啲湯汁嘅,配菜我就鍾意響鈴同埋豬大腸,豬大腸好滑,響鈴就可以吸晒個湯底小食我哋都係叫咗細分,蒜泥白肉,佢係一片肥肉再加一片青瓜,上面係滿滿嘅蒜蓉青瓜好鮮甜,除咗辣嘅味道之外,我仲食得到甜甜地之後仲各自要左一杯豆漿,佢哋標榜係自家製架,都飲得出有豆味,而且唔會太甜

青瓜好鮮甜,除咗辣嘅味道之外,我仲食得到甜甜地

2018-07-10 121 浏览
友人身體不適,遷就她吃些輕食及麵。環保餐牌,食品選擇多。由於有點餓,一人點了一碗麵,另加一些小食。我點了招牌麻辣牛腩麵(小辣),重慶小麵很彈牙,牛腩肉質爽口,湯頭惹味。友人點了清湯牛展麵,一看湯底以為麻辣,原來是加了腩汁的清湯。湯底很配牛展,友人食到停不了口。另外友人不嗜辣,就叫了豌豆炸醬撈麵。麻醬很香,配豌豆及花生增添香氣。韮菜豬肉餃 - 好香,本身是韮菜控,所以很愛吃韮菜餃,點醋吃一流。韮菜控另一最愛,麻辣韮菜豬紅。好香好惹味,豬紅是實心的,不會水汪汪。黃金皮蛋 - 流心皮蛋第一次見,不負所望。友人最愛吃的海蜇,吃不停口。蒜泥白肉夾著青瓜,辣得來帶點清新,特別!
友人身體不適,遷就她吃些輕食及麵。

環保餐牌,食品選擇多。

由於有點餓,一人點了一碗麵,另加一些小食。

黃金皮蛋 - 流心皮蛋第一次見,不負所望。

友人最愛吃的海蜇,吃不停口。

蒜泥白肉夾著青瓜,辣得來帶點清新,特別!
2018-07-09 144 浏览
深水埗搵到呢間重慶麵專門店,見佢幾多人應該都唔會差得去邊。我地三個人一人嗌一碗麵,同啲小食share有朋友唔食辣,所以嗌左炸醬麵,另外仲有牛展麵同麻辣牛腩麵。牛展麵肉質軟腍,個腩汁湯底好香濃,飲多幾啖都唔會口乾,而且麵質適中。麻辣牛腩麵嘅湯底惹味馥郁,愈食愈辣愈過癮炸醬麵有豌豆㗎,好少見,但又幾夾幾清新,個醬濃淡得宜。小食都有好多選擇,韮菜豬紅夠滑,韮菜無渣本人最鐘意海蜇呀,比起一般嘅更粗身,好爽口,一條接一條食到停唔到白菜豬肉餃皮薄有咬口,高質麻辣黃金皮蛋,一直都好想知點解皮蛋點解可以由黑色變左做黃色,呢個皮蛋流心㗎,麻到好刺激,蛋香同辣味互相衝擊,正最後仲食埋蒜泥白肉,佢係一片青瓜夾一塊豬腩肉咁食,去油膩又增加層次感,蒜香好勁
深水埗搵到呢間重慶麵專門店,見佢幾多人應該都唔會差得去邊。

麻辣牛腩麵嘅湯底惹味馥郁,愈食愈辣愈過癮

炸醬麵有豌豆㗎,好少見,但又幾夾幾清新,個醬濃淡得宜。

小食都有好多選擇,韮菜豬紅夠滑,韮菜無渣

白菜豬肉餃皮薄有咬口,高質

今晚放工同朋友出開深水埗行街買電腦用品,買完野又到晚飯時段,唔知食咩好,係黃金附近行下逛下經過呢間小店,店外面有個stand有價錢牌,望見價錢幾相宜,決定入去歇歇食下晚飯。行到鬼死咁熱一身汗,入到去,店鋪冷氣充足,即刻個身爽番晒。店鋪約有三十個坐位,長方形格局,想不到小店職員態度友善誠意,讚得一值。兩個人分別點左個招牌麻辣牛腩麵和大腸麵(價錢只係每碗$38),重點係個麵底好特別,煙煙unun咁好有咬口,麵條十分Q彈咬性十足,未食過呢種麵底,好食。牛腩和大腸煮得好入味。湯底好入味,帶點微微辣麻香,好吃至於小食方面,望見餐牌小食堅抵,大既平抵都係大多元,小的都唔個10元,所以我地點左好幾個小食。黄金皮蛋,口感一流,帶流心,超好食,價錢只係$10,絕對物超所值,開胃小菜既一個好選擇。少辣口水雞(價錢只係$38),雞肉滑且份量幾多下,最羅我命3000既係啖啖肉,雞肉軟糯惹味,成隻脾位來的,啲辣汁真係獨門秘方,辣得有香味,芹菜又令到佢食落有清香。辣油入眠有花椒同其他無知名的調味料,帶微辣,仲有淡淡嘅麻油香,總之一個字,正!配麵食一流。食完啲雞肉我地仲用啲辣油點其他小食食,一啖啖停唔到口!蒜泥白肉

食完啲雞肉我地仲用啲辣油點其他小食食,一啖啖停唔到口!
蒜泥白肉,豬腩切得夠薄,煮到僅熟,配蒜泥葱花一齊食,十分惹味!推介!
麻辣鹵味豬耳
平時食開既豬耳都係爽脆口感,但呢碟有點意外係軟骨位置係帶脆既~只是皮既部份較軟稔,有嚼勁得來好爽口,初吃時不太覺得辣,慢慢才感受到那種香辣又有些鹵味既濃味
雞翼尖(價錢只係$10)也做到很出色,好入味道。
再配杯自家制豆漿,真係飲得出係自家制作,好濃豆味,豆漿唔死甜,有解辣燥熱既效果,所以飲左兩大杯,每杯都只係6蚊。

综合各方面,食物價錢係呢個市道真係市面難求既抵,抵到竟然仲有小食只係賣唔超過10零廿蚊而仲係大大碟的,而抵得難仲係好味呢下先羅你命3000,食物有素質,夠味道,尤其是喜歡麻辣味道既同志們真係要試試。
2018-07-05 92 浏览
睇完牙過黎搵野食,被重慶麵吸引,就入去試試。試左碗清湯重慶小麵配牛展。先試一啖湯,個樣似辣,但一啲都唔辣,反而好香腩汁味,牛展好林好入味,麵質都唔錯,成碗麵係上等貨色黎。友人就分別叫左招牌麻辣牛腩麵同炸醬撈麵,炸醬會有啲漏,但都幾好味!韭菜鮮肉餃,韭菜好香,細細一隻啱哂我地!黃金皮蛋,辣度十足,第一次見皮蛋會流心,好正!蒜泥白肉,蒜味香,啱哂喜歡辣嘅人士。韭菜豬紅,少麻辣嘅醬配豬紅原來都幾好食!食左辣野飲豆漿就最好啦
睇完牙過黎搵野食,被重慶麵吸引,就入去試試。

韭菜鮮肉餃,韭菜好香,細細一隻啱哂我地!

黃金皮蛋,辣度十足,第一次見皮蛋會流心,好正!

蒜泥白肉,蒜味香,啱哂喜歡辣嘅人士。

韭菜豬紅,少麻辣嘅醬配豬紅原來都幾好食!

食左辣野飲豆漿就最好啦

2018-06-16 863 浏览
又黎深水埗買野,搵左LEE間食辣GE試下!有麵又有小食過下口癮!餐廳有個挑戰係 20分鐘食完一碗正宗重慶麻辣小麵連湯就免費,貼左相果D唔知係咪成功挑戰者呢?好勁我地叫左兩個麵同三個小食,老友唔係好食得辣,所以小食叫左微辣就返佢。先黎左碟口水雞先,都幾大份佐料豐富,紅油加花生加芝麻加蔥真係睇到都流口水,雖然係微辣不過麻辣味都夠香雞肉新鮮嫩身,吸收左醬料係惹味GE!另外兩個小食分別係麻辣雲耳同豬耳,份量叫左細GE,不過絕不欺場,兩個人食都好夠!雲耳帶酸辣,清新爽脆!豬耳口感脆脆的,麻辣味愈嚼愈香!我叫左招牌麻辣牛腩重慶小麵,食之前就撈一撈碗底D料先牛腩炆得軟淋入味,果然係招牌麵底揀左比較少見GE重慶小麵,口感彈牙,幾有特色!熱騰騰香噴噴GE豬骨麻辣湯頭係靈魂重點,叫左小辣,又麻又辣,吃到花椒香,麻到嘴痹,辣得好爽!朋友就叫左麻辣豬大腸米線,個湯係豬骨清湯走辣,加左腐皮韭菜豬紅,腐皮好滑喎知朋友唔太食得辣,所以將麻辣豬大腸同豬紅另上,好細心!豬大腸有好香滷水味,吸左麻辣汁更加惹味,食落勁道十足!食完餐辣GE飲返杯冰豆漿一流,跟餐加$6有一大杯,自家製係唔同D,好濃豆味又解辣LEE 到個餐牌食

雞肉新鮮嫩身,吸收左醬料係惹味GE!

我叫左招牌麻辣牛腩重慶小麵,食之前就撈一撈碗底D料先

牛腩炆得軟淋入味,果然係招牌

LEE 到個餐牌食物選擇好多種類,性價比高,會再黎試下其他小食!