2022-06-23 985 浏览
補寫食評用餐日期:2022年1月26日 星期三常用的幾個護膚品品牌,都有會員生日優惠,有效期至1月31日,不想錯過,Lunch time跑了趟銅鑼灣Sogo,收穫滿滿,開心!Shopping快、狠、準,還有時間吃個簡餐,walk in駱克道北方餃子源,點了以下的:#茴香牛肉餃:餡料飽滿,茴香和牛肉是最佳拍擋,好吃!#麻辣京葱牛肉煎餃:我愛吃辣,就點了餐牌上唯一的麻辣餃子,餃子皮煎得脆卜卜,稍嫌油膩。#炸芝麻球:合桃豆沙餡,大愛😍#山楂茶:酸酸甜甜,配麻辣餃子,讚!滿足的午餐😋😋。
補寫食評
用餐日期:2022年1月26日 星期三

#茴香牛肉餃:餡料飽滿,茴香和牛肉是最佳拍擋,好吃!
#炸芝麻球:合桃豆沙餡,大愛😍
#山楂茶:酸酸甜甜,配麻辣餃子,讚!

滿足的午餐😋😋。
2022-01-26
2022-05-28 688 浏览
黎緊轉新工,又可以回歸我既港島區😁真係唸下都興奮難得未返工既日子,就獎勵自己行下街 周圍逛下行左幾個鐘肚餓,要搵食!去到六點鐘,我係第一台客人叫左韭菜餃 ,50蚊有10隻。等左陣就有☺️🙏🏼每隻餃充滿韭菜既香味同埋啖啖肉,最緊要係。。每隻都爆肉汁😍(小心辣嘴)基本上係完全唔使點汁食嘅不過當日有d熱,點左d辣醬過下口癮總結:好耐之前已經食過筲箕灣同灣仔分店估唔到咁耐無食水準都維持到🤪性價比幾唔錯! 推薦💚
黎緊轉新工,又可以回歸我既港島區😁
真係唸下都興奮

難得未返工既日子,就獎勵自己行下街 周圍逛下
行左幾個鐘肚餓,要搵食!
去到六點鐘,我係第一台客人
叫左韭菜餃 ,50蚊有10隻。

等左陣就有☺️🙏🏼
每隻餃充滿韭菜既香味同埋啖啖肉,
最緊要係。。每隻都爆肉汁😍(小心辣嘴)

基本上係完全唔使點汁食嘅
不過當日有d熱,點左d辣醬過下口癮

總結:好耐之前已經食過筲箕灣同灣仔分店
估唔到咁耐無食
水準都維持到🤪
性價比幾唔錯! 推薦💚

2022-05-25
2022-04-19 418 浏览
以前食過呢間北方餃子源,見今日經過,就入去叫咗一份韭菜煎餃外賣。返到屋企一打開見到啲餃子炸到好黑,食落口又油又硬,感覺似返炸又返炸,餃子感覺重要比以前細隻咗。仲有唔係好食得出有韭菜味,食咗兩舊,食到牙都攰。講緊都收緊$59 10粒,真係街邊嗰啲煎釀三寶都好食過佢,很差劣,以前我食過都唔係咁,定係因為外賣搏大霧,或係咪因為冇生意,所以就俾啲咁差劣嘅食物比客人?真係用劣食來形容係冇形容錯,真係再見了,唔會再幫襯。
韭菜煎餃
2022-04-19
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2022-04-06 328 浏览
今日同同事嗌外賣,叫咗八個餐,其中一個嗌咗香酥排骨菜飯。返到嚟一打開個盒,只係見到一堆黑忟忟、黑過包青天嘅黑色排骨,叫人點樣食?!最後同事只係食咗啲菜飯。咁嘅質素都肯比客人食,好過份!
香酥排骨
2022-04-06
2021-12-18 714 浏览
有幾多人會畀佢嘅門面呃左以為佢係藍店?🤣傳統嘅中國紅金色佈置,雖然證實唔到佢係咪黃店,但起碼我去幾次佢個電視機都係播緊viutv,淨係呢樣野都應該唔會係💙嘅😌🍜四川擔擔麵 $➍➒唔好講笑佢呢個係我係香港食過味道最好同最足料嘅擔擔麵。你見佢面頭果份擔擔麵肉醬幾大pat,最欣賞係佢加左花生碎粒同芝麻,令成碗麵即刻香左好多!湯嘅濃度十足,辣度又唔會太嗆喉,一路食一路飲哂成大碗湯。🥟煎鮮蝦豬肉韭黃餃 (5隻) $➍⓿之前黎過一次食水餃已經知佢地新鮮足料,皮薄餡靚。今次一於試下煎餃係咩料。佢係慢煎到四邊水餃皮到金黃色而唔係用大鑊油炸熟佢,所以唔會感覺太油膩!咬落去皮脆香口仲要加倍小心,因為我食到第二隻嘅時候佢竟然係噴射式爆汁🤣好彩無整烏糟件衫。可想而知內裏係幾咁juicy! 鮮蝦見得到大大粒,撈埋豬肉同韭黃打嘅肉餡十分爽口,果然係有料👍🏻最後一提,老闆娘好好客仲有餐廳裏面好多擺設都好warm,好似餐具經消毒特別感覺乾淨,又標榜唔用味精同豬油。平日人客唔算多所以坐得更加舒服。呢啲舖頭值得食多啲支持呀。📍北方餃子源 銅鑼灣駱克道401-403號榮華商業大廈地下B舖

🍜四川擔擔麵 $➍➒

🥟煎鮮蝦豬肉韭黃餃 (5隻) $➍⓿

📍北方餃子源
銅鑼灣駱克道401-403號榮華商業大廈地下B舖
2021-12-02 319 浏览
成日聽日講北方餃子源好食 身為餃子控嘅我講咗要試好耐 今日終於食到一入到黎竟然見到佢有同Impossible合作推出兩款素肉餃子🥟好奇又鍾意試新嘢嘅我點會放過另外都有好多其他傳統款式嘅可以揀煎/烚 亦可以配麵▶️白菜植物豬肉餃 ($65/10隻)原先以為會有湯底 點知原來冇感覺有少少dry 啲餃子有啲痴住左唯有靠點甜豉油滋潤吓佢😂每隻餃子size都好大粒佢嘅特色就係佢唔係長形 而係圓淥淥好似粒波咁所以入面啲餡料係多到爆🐽雖然係植物肉 但係其實口感上都做到好似免治豬肉咁 只係比較散 冇豬肉既韌度 同埋食落少少沙沙地咁調味其實都好重要 佢呢個就做得好好 味道夠濃又唔會蓋過餡料原來嘅味點一點豉油已經ok👍🏻配合白菜好清淡咬落爽脆嘅口感 另餃子好有層次口感🥟我覺得佢做得最出色係個皮 佢唔會好易爛 (只不過係大粒同埋多料到一咬就爆餡🙈)同埋可以做到有餡部份皮薄啲 但係去到頂部得皮就厚啲 然後因為佢皮非常有嚼口 咬落好煙韌 好似食緊刀削麵咁雖然有啲人可能會覺得佢皮因為咁好硬或者好似唔熟但係我覺得佢令到成個餃子好實在 好味得黎又夠飽肚😋▶️鮮蝦韮黃豬肉餃 ($57/10隻)呢個係真豬肉整 size好似比
好奇又鍾意試新嘢嘅我點會放過

另外都有好多其他傳統款式嘅
可以揀煎/烚 亦可以配麵
▶️白菜植物豬肉餃 ($65/10隻)
原先以為會有湯底 點知原來冇

點一點豉油已經ok👍🏻
配合白菜好清淡咬落爽脆嘅口感 另餃子好有層次口感
雖然有啲人可能會覺得佢皮因為咁好硬或者好似唔熟
但係我覺得佢令到成個餃子好實在 好味得黎又夠飽肚😋
▶️鮮蝦韮黃豬肉餃 ($57/10隻)
呢個係真豬肉整 size好似比植物肉餃子細啲 可能因為舊肉實正啲
🦐入面有一粒蝦 蝦唔係爽/新鮮味 味道都唔太出
反而韮黃味就幾明顯
有趣地覺得佢呢啲傳統餃子好似調味冇咁多?味道遍淡少少
豬肉都冇咁多 亦唔重新鮮豬肉味
咁樣比較好似植物肉餃子仲好食啲😯
佢啲餃子真係好好食既🤩難怪咁多人推介我食 又多一間可以再幫襯既餃子店 感覺好耐冇搵到好食嘅餃子店
服務都好 個叔叔好好人 叫我地慢慢揀 然後我見到個impossible旗仔插起隻餃子上面有啲興奮 搞到佢都好似要好有儀式咁將碟餃子放上枱😂
環境就一般 如果多人可能坐得逼 不過好彩今日黎未坐滿
CP值ok 多數同impossible或者omnipork合作嘅菜式都一定貴啲 唔知係gimic定版權©️
不過佢冇加一 同埋因為真係好食又大隻 所以值得💗
白菜植物豬肉餃
  • 白菜植物肉餃
2021-06-26 797 浏览
平時銅鑼灣返工,已經食到唔知食咩好...遇上落雨嘅天氣,真係出去搵位都仲難啲唯有用food panda 叫外賣 好耐冇食餃子 就揀間近近地嘅 可以快啲送熱辣辣嘅餃子嚟😍重點: 鮮蝦韭黃豬肉餃叫咗兩款餃 一個係鮮蝦 一個係西洋菜餃每款餃都好大粒 基本上食哂十粒真係好夠飽西洋菜餃偏乾咗啲 菜嘅苦味太出 所以唔太推薦🙈 不過! 第二款鮮蝦韭黃豬肉餃係好好味! 每隻餃嘅蝦都好大粒😍 仲要有肉汁吱出嚟😍😍 建議:加多份菜係餃子上 會再甜啲😍 因為啲娃娃菜嘅甜味同水潤度會滲咗落餃子度 😍
平時銅鑼灣返工,已經食到唔知食咩好...
遇上落雨嘅天氣,真係出去搵位都仲難啲
重點: 鮮蝦韭黃豬肉餃

2021-06-25
外卖送餐
鮮蝦韭黃豬肉餃
2021-06-17 473 浏览
好耐冇食過佢哋啲餃子,所以點咗兩份急凍餃子諗住有時做早餐食~ 前嗰排食咗回茴香牛肉餃真系好正😍😍😍個味夾得啱啱好,大大粒好足料,都無咩肥肉~ 如果鍾意茴香嘅朋友一定要試下,因為做茴香餃子嘅鋪頭都好少~ 另外點左個好多人推嘅西洋菜豬肉餃,我媽食先話點解餃子苦嘅,我話有咩可能餃子會苦,一食落口唔掂真系幾苦,可能夏天嘅關係西洋菜本身苦~ 如果系甘舖頭應該諗辨法去左苦涩味或者暫停呢個口味先😰😰😰都會繼續食呢間餃子,不過下次再去都會反映番😁

都會繼續食呢間餃子,不過下次再去都會反映番😁
  • 茴香牛肉餃
話說有天留夜要跟同事奮戰,最終決定了叫外賣,同事就推薦叫一間餃子店,並用Deliveroo去叫。😆看一看菜單,雖然有很多選擇,不過透過deliveroo 去叫卻沒有煎餃,失望了一下之後,就叫了「粟米豬肉餃」10隻,盛惠$65。說實話,$65叫一份餃子也算貴,所以我決定下次有空會去堂食。🥲等了一陣子,外賣就到了,而且還是熱辣辣的。😋一嚐果然名不虛傳,皮薄餡靚,粟米很清甜,與豬肉很夾,深信如果這份湯餃變煎餃一定會更美味。😚總括而言,這餐廳是值得推薦的,希望下次再吃店內的其他味道呀!🤪
話說有天留夜要跟同事奮戰,
最終決定了叫外賣,
同事就推薦叫一間餃子店,
並用Deliveroo去叫。😆

看一看菜單,
雖然有很多選擇,
不過透過deliveroo 去叫卻沒有煎餃,
失望了一下之後,
就叫了「粟米豬肉餃」10隻,
盛惠$65。
說實話,$65叫一份餃子也算貴,
所以我決定下次有空會去堂食。🥲

等了一陣子,
外賣就到了,
而且還是熱辣辣的。😋
一嚐果然名不虛傳,
皮薄餡靚,
粟米很清甜,
與豬肉很夾,
深信如果這份湯餃變煎餃一定會更美味。😚

總括而言,
這餐廳是值得推薦的,
希望下次再吃店內的其他味道呀!🤪
外卖送餐
2021-03-04 513 浏览
话不多说,先上图片,作为一名地地道道的北方妞,一想家的時候就會到處覓家鄉菜,由於這家餐廳在公司附近,因此也沒能逃出我的視線~客觀來說他們家餃子真心一般,第一次吃的時候有點讓人大失所望,不過炸醬麵,芝麻醬拌面之類的都還不錯,很正宗,醬料充足,麵條也是北方人喜歡吃的比較粗的那種,會讓人吃過一次,時間長不吃會想念的那種,話不多說上一張圖
2021-01-16 587 浏览
「山東水餃北京味 皮薄肉嫩餡兒鮮 」To describe dumplings at 北方餃子源, the 14 words written on the tablet hung on the wall were precise and concise. This shop was opened by a Shandong dumpling master, whose origin is reflected in the shape and thickness. The flavours though, were bold and expressive like Pekingese food. This time, I tried Dandan noodles - spicy and aromatic and you can taste the richness from herbs and peanuts. For dumplings, I picked Fennel Beef, Scallion Lamb and Bok Choy Pork fillings - yum as us
「山東水餃北京味 皮薄肉嫩餡兒鮮 」

This time, I tried Dandan noodles - spicy and aromatic and you can taste the richness from herbs and peanuts. For dumplings, I picked Fennel Beef, Scallion Lamb and Bok Choy Pork fillings - yum as usual.

Worth mentioning is that this shop is one of the Chua Lam 蔡瀾 ‘s 150 recommended eateries. I believe the gamey lamb here won his heart!

📍Northern Dumpling Yuan
401 Lockhart Rd, Causeway Bay
2020-10-15 689 浏览
晚上六點幾,想買個外賣返屋企,過一個懶洋洋嘅晚上😊咁不如就去餃子源啦佢哋平時lunch time外賣都幾快可能因為食物製作方面都比較簡單,而家仲可以用埋OpenRice外賣自取折扣,感覺上好抵!西洋菜牛肉餃每次叫佢哋嘅西洋菜餃子都會心大心細,因為會帶有少少苦味,可能係西洋菜唔係當造啦🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️餃子味道都唔錯,可以唔需要加任何醬汁而且餃子皮唔會太厚又唔會太薄,食完都幾有飽足感☺️☺️燻蹄 肉比較硬,實如果軟身少少應該會更加好味😋配上新鮮蒜蓉同埋青瓜,夠晒重口味!正!為咗令餐飯感覺上健康啲,特登叫咗個菜心,不過性價比就比較低啦。五條菜心,$20 😅😅
晚上六點幾,想買個外賣返屋企,過一個懶洋洋嘅晚上😊

咁不如就去餃子源啦
佢哋平時lunch time外賣都幾快
可能因為食物製作方面都比較簡單,
而家仲可以用埋OpenRice外賣自取折扣,感覺上好抵!

西洋菜牛肉餃

西洋菜牛肉餃
餃子味道都唔錯,可以唔需要加任何醬汁
而且餃子皮唔會太厚又唔會太薄,
食完都幾有飽足感☺️☺️

燻蹄
肉比較硬,實
如果軟身少少應該會更加好味😋
配上新鮮蒜蓉同埋青瓜,夠晒重口味!正!

2020-07-08 924 浏览
支持咗好多年嘅忠實食客, 餃子非常美味粒粒爆汁, 個麻辣醬又一絕! 但今日先講其他餐廳有食客確診, 同時喺啲人喺餐廳感染, 所以我expect同行嘅餐廳職員會多啲alert啦, 但尋晚喺餃子源入面所見嘅情況, 令人不安同憂慮。 尋晚就見到佢哋啲廚房嘅伙記冇戴口罩一個係阿婆, 一個係南亞人嚟嘅樓面有個又唔戴戴口罩嗰個仲衰, 隻手係咁掂口罩面, 掂完就即刻掂客人碟餃, 完全冇用搓手液好驚好驚!!! 係我親身經驗!打出嚟唔係為咗打擊呢間店, 係因為真係中意呢間店, 我唔想因為疫情衛生, 令我唔可以再食呢間咁美味嘅店舖, 所以希望職員要好好留意!
支持咗好多年嘅忠實食客, 餃子非常美味
粒粒爆汁, 個麻辣醬又一絕!
但今日先講其他餐廳有食客確診, 同時喺

尋晚就見到佢哋啲廚房嘅伙記冇戴口罩
一個係阿婆, 一個係南亞人嚟嘅
樓面有個又唔戴
戴口罩嗰個仲衰, 隻手係咁掂口罩面,
掂完就即刻掂客人碟餃, 完全冇用搓手液
好驚好驚!!!

2020-07-07
2020-07-02 594 浏览
第一次試呢間餃子,幾推薦叫左韮菜煎餃同京醬茄子煎餃好食,皮脆餡又夠茄子味道幾好又夠多蒜,但因為外賣所以d醬倒晒一齊搞到太咸下次堂食應該會好食d可以試埋其他款嘅食物
第一次試呢間餃子,幾推薦
叫左韮菜煎餃同京醬茄子
煎餃好食,皮脆餡又夠
茄子味道幾好又夠多蒜,但因為外賣所以d醬倒晒一齊搞到太咸
下次堂食應該會好食d
可以試埋其他款嘅食物
2020-06-30
用餐时段
其他
2020-01-18 1416 浏览
去北方餃子源個重點梗係食餃啦🥟😍 自從上次買過佢既羊肉餃番去打邊爐🍲就好想再食🥰嗰陣羶味真係不得了🤗今次堂食都叫左京蔥羊肉餃🐏不過試下煎既($58/10隻)⁣,仲有蒸鮮肉白菜餃🥬($46/10隻)一見到佢既京蔥羊肉煎餃🥟,呀Boo就覺得似炸餃多啲😅 個皮油就有少少蓋左羊肉既羶味,搞到有啲漏🥺下次都係食番煎餃好啲🙈 至少鮮肉白菜🥬餃,如果菜既比例多啲就好喇🤪🤪甜品仲叫左豆沙鍋餅($28)同豆漿($9/杯),豆沙鍋餅係熱辣辣既,味道就不過不失啦🤗

京蔥羊肉餃
鮮肉白菜餃