2009-04-14
見 呢 度 有 人 偷 完 又 偷 本 人 網 誌 的 照 片 ,咁 不 如 自 己 放 全 文 上 來 吧!三 月 底 的 星 期 三 朝 早 10 點 半 ,去 新 開 無 幾 耐 、細 細 間 唔 夠 10 張 枱 嘅 北 海 道 牧 場 餐 廳 ,見 有 2 張 空 枱 ,我 企 咗 入 門 口 好 耐 都 無 人 埋 嚟 招 呼 ,唯 一 嘅 男 侍 應 熱 情 咁 跟 疑 似 朋 友 嘅 物 體 猛 咁 傾 計 ,空 枱 上 仍 有 一 碟 二 碟 客 人 用 膳 後 嘅 餐 具 無 人 處 理 ,女 友 勸 我 多 等 一 陣 ,最 後 等 咗 超 過 5 分 鐘 嗰 個 男 侍 應 至 埋 嚟 話 :「唔 好 意 思!今 日 嘅 食 物 已 經 賣 晒 啦 . . .」吓?賣 晒?唔 係 呀 嘛?你 唔 一 早 埋 嚟 講?要 我 等 咁 耐?我 真 係 未 見 過 有 間 招 呼 咁 差 嘅 餐 廳 ,終 於 明 白 呢 度 點 解 劣 評 如 潮 . . . 咁 巴 閉 . . . 好 ,我 過 幾 日 再 嚟!28/3 星 期 六 嘅 11:57a.m 再 去
28/3 星 期 六 嘅 11:57a.m 再 去 ,入 去 坐 低 咗 好 耐 至 有 人 招 呼 ,Order 咗 $28 嘅 北 海 道 早 餐 及 $30 嘅 鮮 奶 套 餐
其 實 貴 過 人 哋 唔 緊 要 、最 緊 要 值 ,但 佢 哋 嘅 首 個 嚴 重 問 題 係 應 熱 嘅 食 物 及 飲 品 都 攤 到 凍 晒 ,見 到 廚 房 其 實 一 碟 二 碟 一 早 整 起 晒 放 喺 度 等 侍 應 去 處 理 ,樓 面 只 得 一 個 人 又 要 招 呼 客 、又 要 執 枱 、仲 做 埋 收 銀 點 應 付 呀 ?
兩 本 飲 食 雜 誌 阿 女 同 阿 期 分 別 喺 20/3 及 23/3 用 大 篇 幅 推 介 ,啲 記 者 寫 到 有 幾 誇 張?睇 落 去 啦 !
阿 期 話 通 粉 嘅 湯 底 用 上 鮮 雞 熬 製 ,鮮 甜 無 味 精 . . .
我 一 飲 就 知 湯 底 肯 定 唔 係 用 鮮 雞 去 熬 ,味 道 淡 、無 雞 味 ,何 來 鮮 甜 ?試 吓 喺 屋 企 用 鮮 雞 去 熬 湯 就 知 雞 湯 根 本 唔 會 係 咁 嘅 味 啦!可 能 記 者 去 採 訪 至 有 鮮 雞 湯 吧!知 唔 知 一 隻 鮮 雞 而 家 賣 幾 錢 呀?
最 過 份 係 通 粉 唔 熱 兼 且 份 量 比 一 般 茶 餐 廳 少 得 多
阿 女 話 牛 油 多 士 烘 得 香 口 . . .阿 期 話 綿 身 嫩 滑 的 鮮 奶 炒 蛋 用 北 海 道 3.6 牛 奶 製 作 . . .
實 情 多 士 又 硬 又 凍 ,何 來 香 口?睇 相 都 見 炒 蛋 成 塊 煎 蛋 咁 ,何 來 嫩 滑?咁 都 叫 炒 蛋?去 澳 洲 牛 奶 睇 吓 人 家 乜 嘢 叫 炒 蛋 啦 !
阿 期 話 北 海 道 3.6 奶 製 作 的 咖 啡 用 5 種 咖 啡 豆 即 磨 . . .
實 情 杯 咖 啡 完 全 唔 熱 又 難 飲 ,仲 衰 過 喺 屋 企 自 己 沖
阿 女 話 火 腿 煎 蛋 入 口 綿 滑 . . .
我 讀 得 書 少 ,第 一 次 見 有 人 用 綿 滑 形 容 火 腿 煎 蛋 ,火 腿 凍 到 煎 都 無 煎 吓 ,就 咁 喺 雪 櫃 攞 出 嚟 就 放 上 碟
唯 一 最 正 常 嘅 係 煎 蛋 . . . 但 一 放 入 口 . . . 又 係 凍 嘅 . . .
北 海 道 3.6 鮮 奶 超 細 杯,一 大 盒 都 係 $25 之 嘛!唔 好 飲 咁 大 啖 呀!
咁 貴 嘅 套 餐 攪 成 咁 死 得 啦!有 人 請 我 都 唔 會 再 嚟 呀!