2023-11-14 49 浏览
旺角彌敦道575號二樓有一間叫十二味嘅飯店 朋友話試過好好味 。今日不想煮飯便去買個晚飯外賣回家。叫咗個秘制醬香鍋唔辣嘅。加咗嫩牛肉、臺灣魚腐、鮮腐竹、年糕同埋木耳。個分量非常之多,足夠兩個成人食。醬汁非常之有特色,豉油非常之好味唔會太鹹,鮮腐竹、木耳、年糕索曬啲醬汁,食到嘴舐舐 。仲有嫩牛肉原汁原味配飯一流,魚腐都好好食。今次因為媽媽不吃辣試咗唔辣嘅。下次一定要試下辣嘅,一定很吸引。我覺得黯然銷魂炒飯非常之有驚喜,比大酒樓炒嘅更好吃。飯係一粒一粒嘅,唔會太硬亦唔會好腍。有鑊氣嘅炒飯。飯有紅蘿蔔粒、豆角粒、肉、蝦粒,仲有蛋。啲蝦都好鮮甜喎,炒飯食落去唔會覺得肥膩膩。下次會再嚟食過啲炒飯,同埋試下佢嘅名菜酸菜魚。

下次會再嚟食過啲炒飯,同埋試下佢嘅名菜酸菜魚。
  • 秘製醬汁鍋
  • 黯然銷魂炒飯
2023-10-28 77 浏览
今日約咗三五知己去十二味食嘢。嗰日拎咗好多嘢,一坐低嘅時候個店員就勁體貼咁樣俾咗個膠籃我哋裝住啲物品夠曬sweet我覺得酸菜魚都算係十二味嘅一個主打,我哋揀嘅係正常份量,加寬粉,我哋應該揀咗小辣,食落嘅時候除咗辣仲會有少少麻,配埋佢嘅索晒味嘅寬粉同埋啲蔬菜都好正。魚肉嘅份量都唔算少,嫩滑冇骨。除咗酸菜魚嘅寬粉我哋另外仲叫咗蔥油撈麵,佢係唔辣的,我覺得幾好食。我見到隔籬枱個男仔自己一個人嚟咗十二味就係叫咗佢😂😂口水雞少辣,肉質滑,幾個人分都每人試到幾舊土豆絲應該加咗醋整嘅,唔算辣,但係好爽脆,幾開胃飲品方面我哋叫咗支啤酒同埋柑橘梳打。因為係驚辣嘢要解渴啲,所以我哋都揀咗啲份量偏大嘅嘢飲,事實證明我哋嘅選擇係正確嘅。😎
夠曬sweet

口水雞少辣,肉質滑,幾個人分都每人試到幾舊
土豆絲應該加咗醋整嘅,唔算辣,但係好爽脆,幾開胃
2023-10-28 56 浏览
油麻地旺角呢邊真係好多好野食🥹今次食左間必定會回頭嘅川菜平日夜晚黎都full唒就知係好野!外賣套餐好抵食~入座用QRcode落單好方便,同其他川菜餐廳唔同,食物款式好多而且仲有串燒同大閘蟹😍食物上枱速度都好快!應節叫左隻大閘蟹,大閘蟹比手心大隻🖐🏻花雕酒味好入味,加埋大閘蟹蟹膏凍食超正啊!!用較剪輕輕剪開就可以撩唒啲膏同肉出黎😍勁想叫埋川香麻辣口味!辣子雞好有鑊氣,雞粒好乾身好脆!仲有好多腰果😋叫左中辣都可以接受到最怕川菜好勁味精,而我地食唒成碟都冇覺得好頸渴👍🏻比個炒飯名吸引左😹決定試下有幾黯然!叫左小辣,飯粒炒到粒粒分明,味道幾香,配料方面亦好足!有肉粒、蝦粒、洋蔥等口感不錯,分量亦好多啱share食~野飲勁大杯😂兩個人都飲唔唒超推介佢嘅冰粉🥹好甜好滑,桂花味好重👍🏻解辣不錯😋
油麻地旺角呢邊真係好多好野食🥹今次食左間必定會回頭嘅川菜

平日夜晚黎都full唒就知係好野!
外賣套餐好抵食~

花雕熟醉蟹

應節叫左隻大閘蟹,大閘蟹比手心大隻🖐🏻

霸王辣子雞

最怕川菜好勁味精,而我地食唒成碟都冇覺得好頸渴👍🏻
黯然銷魂炒飯

比個炒飯名吸引左😹決定試下有幾黯然!

熱情果蘇打
野飲勁大杯😂兩個人都飲唔唒
ㄠ妹兒冰粉

超推介佢嘅冰粉🥹好甜好滑,桂花味好重👍🏻解辣不錯😋
花雕熟醉蟹
熱情果蘇打
ㄠ妹兒冰粉
2023-10-21 56 浏览
平時食嘢唔係好食得辣,但係間唔中都會想食d辣嘢。今次就揀左食呢間川菜,呢道飄香毛血旺一放上台就超級香,香辣嘅氣味非常誘人,又唔會好刺鼻。毛血旺嘅主角當然係鴨血,口感嫩滑,而且辣度適中,夠曬入味。其他配菜有芽菜、青瓜、午餐肉、毛肚等都唔錯。青瓜爽脆清甜,又能解膩。除左主菜外,我地亦有叫左幾道小食,當然唔少得嘅就係紅糖糍粑。金黃色嘅糍粑炸到外脆內軟,每一舊都炸得啱啱好,沾上紅糖就更加好味。 食辣嘢亦唔少得叫嘢飲解辣,我地叫左杯慾望酸梅,黎到先知超級大杯,份量絕對足夠,酸酸甜甜好適合解辣。除咗酸梅湯之後都好推薦呢個熱情和梳打,一樣係酸酸甜甜,但就多咗"氣"喺度,好解渴解辣。👍🏼👍🏼👍🏼

十二味係香港分店都唔少,但係佢地就擺脫連鎖分店既魔咒,水準非常好,口味好,而且係正宗與變化並存既四川菜。飄香水煮魚 $248招牌既水煮魚,食四川菜可能第一時間就會諗到水煮魚或者水煮牛肉十二味既水煮魚味道非常香,份量都十足辣度可以根據自己口味調節小辣唔算好辣,應該好多人都可以食得開心如果想味道正宗d,不妨試下叫辣d食得夠刺激都係食川菜既一種好好既感覺!清炒萵筍絲 $78除左辣之外,想食d清淡既菜式,可以試下呢個清炒萵筍絲清清淡淡,邊食辣邊食呢個,可以得到適當嘅balance如果太清,仲可以點一點其他辣味既菜式,又有另一種風味

飄香水煮魚 $248
十二味既水煮魚味道非常香,份量都十足
辣度可以根據自己口味調節
小辣唔算好辣,應該好多人都可以食得開心
如果想味道正宗d,不妨試下叫辣d
食得夠刺激都係食川菜既一種好好既感覺!

清炒萵筍絲 $78
除左辣之外,想食d清淡既菜式,可以試下呢個清炒萵筍絲
清清淡淡,邊食辣邊食呢個,可以得到適當嘅balance
如果太清,仲可以點一點其他辣味既菜式,又有另一種風味
2023-09-30 79 浏览
十二味係油麻地一間著名嘅四川菜餐廳,今次就收工買外賣返去食,就算隔咗一陣味道都keep得好好。今次就試左佢哋三道好出口既菜式。- 乾煸四季豆:呢道菜以新鮮嘅四季豆為主,經過炒煮後變得香脆。四季豆炒到微微焦香,配合辣椒同蒜蓉,味道鮮辣香口,非常開胃。- 川式口水雞:呢道菜係四川菜中嘅經典菜式。雞肉煮熟後切碎,再拌上特製嘅辣椒醬汁。口水雞味道麻辣鮮香,帶有微辣嘅口感,令人食完之後回味無窮。- 乾煸肥腸:呢道菜以肥腸為主,經過炒煮後變得香脆。肥腸炒到外脆內嫩,配合辣椒同香料,味道鮮辣香口,絕對係四川菜愛好者嘅必試菜式。十二味有提供外賣服務,方便大家可以喺屋企就食到正宗嘅四川菜。以上介紹嘅菜式,包括乾煸四季豆、川式口水雞同乾煸肥腸,都係四川菜中嘅經典菜式,味道辣香鮮美,非常值得一試。如果你鍾意四川菜,十二味絕對係一個好選擇。

2023-09-29 67 浏览
雖然已經九月,但天氣仲係熱辣辣,冇乜胃口,想食下啲濃味野開開胃。呢間十二味之前都有聽過,有分店喺唔同地區,今日經過旺角呢間就嚟試吓。餐牌見到選擇唔算非常好多,但係對我嚟講已經非常足夠,見大部份人都會叫酸菜魚,但係我自己又唔係太想食一味餸就食飽,所以叫咗兩款唔同小菜加麵食。首先呢個係「霸王辣子雞」,點菜嘅時候可以揀辣度,我哋揀咗小辣,雖然睇落好多辣椒,但唔會辣,而且香料味十足,食落知道好正宗,而且啲雞好香口,越食越有味另外仲有「大盤花菜」,本身叫呢個只係想食下啲蔬菜,點知好有驚喜應該係有用辣椒面再加啲香料炒,豬肉片肥瘦都啱啱好,鑊氣十足!真係好似我之前喺雲南食過嘅口味一樣,只係冇咁油同辣另外我哋叫咗「蔥油拌麵」去餸啲菜。飲品方面見到呢個有叫「慾望酸梅」覺得幾有趣嗌左。黎到發現原來超大杯,好飲下火,大大杯另外朋友就叫咗杯「熱情果梳打」,因為佢走冰,所以就變咗細杯啲。好似咁樣叫餸食飯就好似食咗一餐川菜式嘅家常便飯咁,環境都唔錯,好好坐,得閒可以再encore。

另外我哋叫咗「蔥油拌麵」去餸啲菜。

飲品方面見到呢個有叫「慾望酸梅」
覺得幾有趣嗌左。黎到發現原來超大杯,好飲下火,大大杯

• 大盤花菜
2023-09-26 64 浏览
店名: 十二味地址: 旺角彌敦道575號LADDER Dundas 2樓油麻地站A1出口,行3分鐘環境: 外賣價錢: 4/5味道: 4.5/5十二味有好多分店,而且價錢又唔貴,夠平民,之前係尖沙咀食過一次,覺得好高質,今次係旺角分店外賣,外賣質素完全無變,好值得讚!😆🤤酸菜魚❤️❤️❤️❤️❤️$248有成2大盤,份量十分充足,魚片份量多,咬落無骨,有魚嘅鮮味,亦夠滑嫩,酸菜煮完唔會過酸,食落微微嘅酸味配上魚片,味道好夾,入面仲有萵荀,就算叫左唔辣,都同樣咁惹味🤩紅糖糍粑❤️❤️❤️❤️❤️$48紅糖糍粑炸至外脆內軟,口感軟糯Q彈,點上紅糖漿,令入口香脆得黎帶點紅糖香,係食川菜必點嘅甜品🥰
店名: 十二味

味道: 4.5/5

酸菜魚❤️❤️❤️❤️❤️

紅糖糍粑❤️❤️❤️❤️❤️

外卖自取
已經食左無數咁多次既十二味 😍每次都唔會令我失望🤪 無論酸菜魚 水煮魚定川菜 都十分出色🥰🫶🏻 今次黎到旺角分店~ 見到有面壁思過既位 ☺️岩哂啲唔中意食野比人望住既朋友仔🤭 十串Q彈魷魚~ 雖然係十串 但唔好比佢吓到😂 每串都係一口size 岩岩好! 叫左中辣 辣得好過癮 肉質仲好爽😝 川式口水雞 望落就已經勁重口味😍😍 椒椒麻麻 好開胃 好爽! 仲有花生🥜 提升口感~ 雞既份量都好大方 仲大大舊 啖啖肉! 跟碗白飯= 一流🤪🤪 當然唔小得我最愛既乾煸肥腸✌🏻 一上台已經勁香!好有鍋氣 一樣椒椒麻麻 好惹味~ 仲可以食埋辣椒 放心 呢款青辣椒唔會好辣~最怕炒到乾爭爭既肥腸 🥹 但呢到既肥腸好厚肉 仲保留到好juicy !!! 大推! ☺️ 蔥油拌麵 麵屬於幼面嘅一種 好彈牙 唔會痴埋一舊🙌🏻啖啖蔥油味 配重口味既川菜 真係好夾👍🏻👍🏻 重點佢既蔥油份量配合得好好 唔會過油 食到成口油🫶🏻 😋😋😋 又到必點既紅糖糍粑! 大推大推~ 外層炸到好薄好脆口 ~入面就充滿糯米糍的煙UN口感~ 加埋唔會過甜既紅糖 好好食🥹🥹一陣風就食哂🥹 熱情果梳打大大杯😂😂兩個人一杯夠哂數!今日早左黎到~ 到7點
已經食左無數咁多次既十二味 😍
每次都唔會令我失望🤪
無論酸菜魚 水煮魚定川菜 都十分出色🥰🫶🏻

今次黎到旺角分店~
見到有面壁思過既位 ☺️
岩哂啲唔中意食野比人望住既朋友仔🤭

十串Q彈魷魚~
雖然係十串 但唔好比佢吓到😂
每串都係一口size 岩岩好!
叫左中辣 辣得好過癮 肉質仲好爽😝

川式口水雞
望落就已經勁重口味😍😍
椒椒麻麻 好開胃 好爽!
仲有花生🥜 提升口感~

雞既份量都好大方 仲大大舊 啖啖肉!
跟碗白飯= 一流🤪🤪

當然唔小得我最愛既乾煸肥腸✌🏻
一上台已經勁香!
好有鍋氣 一樣椒椒麻麻 好惹味~
仲可以食埋辣椒 放心 呢款青辣椒唔會好辣~

最怕炒到乾爭爭既肥腸 🥹
但呢到既肥腸好厚肉 仲保留到好juicy !!!
大推! ☺️

蔥油拌麵
麵屬於幼面嘅一種 好彈牙 唔會痴埋一舊🙌🏻
啖啖蔥油味 配重口味既川菜 真係好夾👍🏻👍🏻
重點佢既蔥油份量配合得好好 唔會過油 食到成口油🫶🏻

😋😋😋

又到必點既紅糖糍粑!
大推大推~
外層炸到好薄好脆口 ~
入面就充滿糯米糍的煙UN口感~
加埋唔會過甜既紅糖 好好食🥹🥹
一陣風就食哂🥹

熱情果梳打大大杯😂😂兩個人一杯夠哂數!

今日早左黎到~ 到7點半走個陣已經滿座🥹
建議大家要先預約呀!
將會無限次到訪😝

2023-09-18
2023-09-13 59 浏览
十二味 旺角彌敦道575號LADDER Dundas 2樓呢間12味係旺角都開左好多年再次尼到呢到食野 感覺依然企理整齊環境衛生做得幾好 紅燈籠紅色加上大熊貓呢個依然係12味嘅一大特色坐低QR code落單 好快就有專人送上人見人愛酸菜魚$248係堅幾好食 相當開胃 食慾大增滑滑魚片搭配酸菜、辣椒等調料烹製湯底是這道菜的靈魂所在 酸菜、辣椒、花椒 以及其他香料營造出酸辣風味會忍唔住,想飲多幾啖湯頭 叫碗白飯慢慢嘆紅糖糍粑$48感綿密軟糯,有著濃郁的紅糖香氣 不會過於黏膩
十二味

呢個依然係12味嘅一大特色
坐低QR code落單 好快就有專人送上

人見人愛酸菜魚$248
係堅幾好食 相當開胃 食慾大增
滑滑魚片搭配酸菜、辣椒等調料烹製
會忍唔住,想飲多幾啖湯頭 叫碗白飯慢慢嘆

紅糖糍粑$48
感綿密軟糯,有著濃郁的紅糖香氣 不會過於黏膩
2023-09-09 506 浏览
高回訪率嘅酸菜魚餐廳🌟如果有時口痕想食酸菜魚就會諗起十二味一黎覺得味道好吃😋二黎性價比高價錢合理三黎好多分店係唔同地區都可以食到今次同朋友一行兩人叫咗一份人見人愛酸菜魚一碟涼拌土豆絲同一份紅糖糍粑埋單近$400食完飽到上心口超級滿足😊⭐️人見人愛酸菜魚(小辣)大大盤酸菜魚個湯底酸酸辣辣有酸菜同辣椒仲加埋啲蒜頭、薑同青花椒味道好豐富好香好濃郁即刻食慾大增😆魚肉份量好多滑嫩無骨好入味🥳配料仲有爽脆嘅萵筍片及入味嘅菇片口感夠多層次湯底咁正梗係要加白飯當泡飯甘食啲白飯中配合湯底嘅酸辣味飽足感十足😙⭐️涼拌土豆絲(不辣)清爽開胃嘅好選擇啲土豆絲切得好細長好薄身好易入口食落去咬口爽脆😋涼拌酸酸溜溜嘅感覺依家夏天食最適合⭐️紅糖糍粑每次都必叫嘅飯後甜品大力推薦外層金黃色鋪上紅糖粉酥脆的口感🤩內部保留軟糯綿密口感黑糖帶點焦糖嘅風味甜而不膩令人回味無窮食酸菜魚必定係十二味❤️
高回訪率嘅酸菜魚餐廳🌟

一碟涼拌土豆絲同一份紅糖糍粑
埋單近$400
食完飽到上心口
超級滿足😊

⭐️人見人愛酸菜魚(小辣)
大大盤
酸菜魚個湯底酸酸辣辣
有酸菜同辣椒仲加埋啲蒜頭、薑同青花椒
味道好豐富

湯底咁正梗係要加白飯
當泡飯甘食
啲白飯中配合湯底嘅酸辣味
飽足感十足😙

⭐️涼拌土豆絲(不辣)
清爽開胃嘅好選擇

令人回味無窮

食酸菜魚必定係十二味❤️
2023-09-05
2023-09-03 96 浏览
十二味 (LADDER Dundas) (旺角)去開旺角,買外賣回家吃🍖🍖❤️川香回鍋肉🍖🍖嫩滑的豬肉❤️❤️加上川菜的獨特香料,豐富的層次感😋😋肥肉平均,口感一流😜😜乾煸四季豆外皮炸至微焦,內部保持脆嫩😗😗四季豆的香脆辣口👍👍黯然銷魂炒飯炒飯以米飯為基底😘😘加入了豬肉絲、蔥花等配料👍👍炒飯的米粒飽滿而有嚼勁,炒得有鑊氣😊😊紅糖糍粑以糯米粉和紅糖🥰🥰糍粑的質地軟綿,口感滑潤❤️❤️而紅糖的甜味則為其增添了濃郁的香氣和風味😆😆可樂🥤食川菜最岩飲可樂😉😉旺角彌敦道575號LADDER Dundas 2樓整體評分:4/5味道:4/5環境:4/5抵食:4/5
十二味 (LADDER Dundas) (旺角)

去開旺角,買外賣回家吃🍖🍖❤️

川香回鍋肉🍖🍖

乾煸四季豆
外皮炸至微焦,內部保持脆嫩😗😗四季豆的香脆辣口👍👍

紅糖糍粑

環境:4/5
抵食:4/5

外卖自取
2023-08-26 104 浏览
我同男朋友都非常鍾意食酸菜魚,無論喺香港定大陸,我地都經常會到處尋覓好味嘅酸菜魚。十二味嘅酸菜魚,我哋已經試過好多次,依然覺得回味無窮,絕對係我哋心目中酸菜魚排行榜既 top 3。試過唔同分店嘅十二味,覺得旺角呢間分店,味道最合我哋心意。平日嘅夜晚七點,餐廳已經幾乎坐滿。 😋人見人愛酸菜魚($248)(連粉條+$28)(可以選擇大、中、小辣或者唔辣,亦可以選擇走蔥同少油 )酸菜魚超級大盆,份量超級多,酸、辣、麻、鮮、香一應俱全,各種味道好均衡,balance得好好,唔會只有一種味道蓋過哂其他,所以湯底非常濃郁惹味,相反好多其他餐廳只有酸菜酸但湯底唔酸,呢度既湯底非常夠味入味。魚肉份量好多,全部無骨,而且非常鮮嫩嫩滑,亦唔會一夾就散。酸菜同樣好出色,入味之餘口感爽口。酸菜魚既其他配料,包括粉條、萵筍、雞髀菇亦並唔遜色,全部都被濃郁嘅湯底滲透,吸收晒湯既味道精華,每一樣都好入味,萵筍好爽口,粉條好煙韌,完全唔會浸到淋哂。😋川式口水雞 ($73)(可以選擇大、中、小辣,亦可以按自己喜好走蔥/走花生/走芝麻)口水雞嘅醬汁調味好合我地胃口,豉油味濃,花椒油味香,再帶一點點麻同甜,非常開胃。雞肉

😋人見人愛酸菜魚($248)(連粉條+$28)
(可以選擇大、中、小辣或者唔辣,亦可以選擇走蔥同少油 )
人見人愛酸菜魚

😋川式口水雞 ($73)
口水雞

口水雞嘅醬汁調味好合我地胃口,豉油味濃,花椒油味香,再帶一點點麻同甜,非常開胃。雞肉肉質尚算嫩,但如果雞肉無骨,就會更完美。

😋Q彈魷魚須($28/10串)
每一串都好迷你,正好一口一串,滿滿嘅狀然味,非常惹味。魷魚口感真係非常Q彈,唔會燒到太乾太硬。

😋美滋滋雞腳筋($22/5串)
同樣係滿滿既狀然,十分香口惹味,第一次食雞腳筋,原來口感咁爽脆,有啲似雞軟骨 ,但比雞軟骨更有咬口。

😋熱情果梳打($28)
(可以選擇冰量同甜度)

呢杯嘢飲嘅size絕對良心,味道酸酸甜甜,既開胃又能中和辣味。

人見人愛酸菜魚
口水雞
  • 川式口水雞
2023-08-17 96 浏览
天氣又熱又濕,唔知點解就係好想食辣野刺激刺激🤣今次黎到呢間有好多分店亦聽過好多次朋友推介嘅十二味,果然係會令人上癮嘅四川菜😋😋我地今次叫左小龍蝦,之前內地食過唔錯,但香港試過其他都麻麻地,就試下呢間如何!點知非常有驚喜🤩個味調得好好,唔會只係得辣味,而係真係「香辣」,好惹味😋😋另外再叫左個口水雞,份量好足,而且少辣比想像中辣,所以要叫番碗白飯,配埋就岩岩好喇🤣仲有個麻辣田雞同炒四季豆,田雞肉結實鮮味,四季豆炒得好有鑊氣,兩個都係白飯殺手😋😋😋只係無諗過份量咁足,好大碟,最後要打包走,所以都真係好抵食🤣🤣🤣最後食埋個冰粉作結,又爽甜又解辣😁😁😁總結黎講呢度環境唔錯,口味又正宗,份量又足又抵食,川菜必食之選😋😋

來自中國嘅川菜餐廳,自然以紅色為裝修主打顏色,十分醒神!用QR code自行落單,快捷方便一目了然。柚子茶及熱情果梳打~見到$28一個嘢飲好似有一點小貴,但原來佢係用極大玻璃杯去裝,所以份量非常多,成件事立刻合理晒!飲凍嘢、食辣嘢真係啱啱好!酸辣木耳~酸辣汁喺呢度前菜嘅靈魂,兩種味道配搭得宜,誰也沒有喧賓奪主!木耳非常爽口,作為前菜絕對可以攞滿分~杏鮑菇( 10串)~一串一口食用非常方便,加上惹味嘅燒烤調味料同杏鮑菇本身爽口嘅口感,好味道👅乾煸四季豆~四季豆已經走過油!顏色非常亮麗!賣相一流,加上肉碎同辣椒激發出肉香,更加令人回味!黯然銷魂炒飯~炒飯粒粒分明,夠哂乾身,配料有蝦、紅蘿蔔、菜心及蛋⋯⋯等等,可算係大人/小朋友都鍾意食嘅項目。
來自中國嘅川菜餐廳,自然以紅色為裝修主打顏色,十分醒神!

用QR code自行落單,快捷方便一目了然。