2020-03-11 31 浏览
難得搵到個同我一樣咁鍾意食麻辣嘢嘅朋友,佢話食個12味超級好食,特登帶埋我去食!個裝修都幾有中國風,環境唔錯,而且卡位都坐得好舒服食物都算多選擇,香鍋可以自選好多種配菜,另外就有啲小菜比較特別嘅係,每張枱都有呢個QR code,需要自己上網落單,就算搵店員都唔會幫你落會員價平好多,而且看圖揀菜好方便我哋嗌左個口水雞,睇見啲男人都知道佢有料到,味道好好,啲雞又夠滑,不過就無套餐,需要自己點單白飯另一半就揀咗酸菜魚,分量大到嚇親人,魚肉超多,食極都食唔完!我哋今次叫咗小辣,略嫌未夠刺激,下次可以再挑戰食辣少少!飲品同樣係走大大杯路線,不過就略甜,兩個人share就剛剛好

個裝修都幾有中國風,環境唔錯,而且卡位都坐得好舒服

食物都算多選擇,香鍋可以自選好多種配菜,另外就有啲小菜
會員價平好多,而且看圖揀菜好方便

我哋今次叫咗小辣,略嫌未夠刺激,下次可以再挑戰食辣少少!
疫症期間店舖,沒有關門繼續營業, 一入到去就有一支酒精搓手液畀客人去擦乾淨手。入到去坐低之後, 問咗店員拎咗兩隻碟仔,放口罩, 之前去過3間分店 旺角 及 堅尼地城 及 西營盤, 每次都食晚餐時段都,但今日揀左午飯時段食,我一定會點我最愛食嘅酸菜魚, 不過喺呢間店舖竟然發現有迷你酸菜魚午餐可以點。 用咗桌上嘅q r code去點餐, 中間有漏單嘅情況,不過追單後就ok68蚊酸菜魚連飲品,白飯酸菜魚同其他分店一樣都做得咁好食 ,酸菜咬落爽口, 但今次有啲特別入面加咗草菇 ,其他分店比較少見 ,味道好夾, 鱸魚份量多, 大件又抵食, 不過今次呢碟酸菜魚唔係好熱口, 其他分店較為熱口。 配白飯好正口水雞48蚊午餐一碟分量看似唔多, 實際上起碼有十幾件雞, 用辣油浸住用青瓜伴菜, 唔會太嚡口。牛肉麻辣香鍋56蚊 連飲品牛肉喺辣椒嘅襯託之下非常香口, 配料方面綠色青辣椒非常多, 仲加入蓮藕 ,土豆 芽菜, 都係正宗四川食品。 配白飯好正飲品口味好獨特: 係最夾辣味嘅酸梅汁味

68蚊酸菜魚連飲品,白飯

口水雞48蚊午餐

牛肉麻辣香鍋56蚊 連飲品

飲品口味好獨特: 係最夾辣味嘅酸梅汁味

2020-03-10 32 浏览
四川菜是中國特色傳統的四大菜系之一,用料都是非常講究,十分多香料配菜,如果你是一個對辣度有要求的人,來十二味就對了~下單是用電話下,scan QR code便有網頁跑出來,十分方便~叫了一個干煸肥腸,只叫了小辣,但辣的層次卻十分豐富,有麻辣、香辣,又炒得很香。吃川菜是比較多油的,但炒得香和熱,便不會有油膩的感覺。食物的份量也十分之多~肥腸十分入味,相信是預先鹵好,炸得的肥腸外皮酥脆,咬下去,內裡卻是軟滑有勁道,但不韌,果然是真材實料,用心製作的料理~吃辣的菜餚,當然要配個可樂~

吃川菜是比較多油的,但炒得香和熱,便不會有油膩的感覺。
食物的份量也十分之多~

吃辣的菜餚,當然要配個可樂~
2020-03-10 77 浏览
今天跟朋友出來荃灣聚舊,突然好想吃麻辣野,就去左荃灣如心廣場二期——十二味。七點多左右來到餐廳門口,看到人咁高的熊貓,非常可愛,立即要拍照一番😋店員安排我們入座,人流都算多,下點需要用電話下單的,非常方便!食物種類不多,最推介的都是人見人愛酸菜魚(配寬粉)$258,盤子很大,份量都很多,魚肉是爐鱼,配料有酸菜、萵筍、菇、辣椒等等。味道我們點的是小辣,酸辣湯底味道很重,酸味很適中,很開胃,而麻麻辣辣很過口癮,有種吃完又想再吃的感覺,寛粉很彈牙,不過我建議吃得辣的朋友可以叫中辣程度,應該會更好吃!配白飯吃超級好食!另外我們還叫了兩碟小食,酸辣木耳我們選擇了小辣程度,木耳的酸味很重,蓋過了麻辣味,所以我還是推介朋友選擇中辣程度,但木耳絲涼拌所以很開胃,冰冰涼涼,口感很爽脆!$38,價錢也不貴👍🏻最讓我驚喜的,就是川式口水雞$68了,它的味道讓我想起之前在四川吃的麻辣味,口水雞是涼拌的,也是開胃小菜,雞件的份量也很多,雞肉也很嫩和十分入味,底部還有一些青瓜絲,通常很少涼拌小菜都配有青瓜絲的,所以他絕對是驚訝🤪🤩因為青瓜絲放低所以10分入味,好吃😋最後埋單兩人共$400左右,性價比很高!推薦大家

最後埋單兩人共$400左右,性價比很高!推薦大家來試試!😘😘😘
2020-03-03
  • 人見人愛酸菜魚(配粉條)
  • 川式口水雞
2020-03-10 1714 浏览
這次去了十二味吃午餐 午市時間已經坐爆一半位置了以掃碼下單方式點單挻方便 餐牌上面有數款午市套餐跟餐還附送餐前小吃和飲品“慾望酸梅” 名字挻特別😂·酸菜魚(午市) HKD$68 酸菜魚的顏色挻深色🤤 選擇不要蔥花和芫茜還有小辣上菜時已聞到陣陣香味 飲一口湯汁味道酸酸的很開胃酸菜帶少少酸挻惹味 魚肉口感鮮嫰沒有骨 份量可接受·田雞麻辣香鍋(午市) HKD$58 這個點小辣的香鍋味道比酸菜魚辣 田雞份量不過不失~另外還有薯仔片和蓮藕拌菜🤤🤤 兩者也有咬感挻入味這個小菜用來拌飯確實不錯 而且是個挻飽肚的食物😛·紅糖糍粑 HKD$48 | 幺妹兒冰粉 HKD$26 食到辣的時間來一碗解辣冰粉最好不過 味道甜甜的🤤還有點桂花香味挻香😍 食川菜很多時間也會點糍粑食做到外脆內軟口感煙韌挻喜歡吃 攤放一陣仍是脆脆的~這家食物份量和性價比不錯 上次去過尖沙咀店吃過的兩家分店各具特式 酸菜魚和紅糖糍粑值得再點來吃😛
這次去了十二味吃午餐 午市時間已經坐爆一半位置了
以掃碼下單方式點單挻方便 餐牌上面有數款午市套餐
跟餐還附送餐前小吃和飲品“慾望酸梅” 名字挻特別😂

·酸菜魚(午市) HKD$68
酸菜魚的顏色挻深色🤤 選擇不要蔥花和芫茜還有小辣
上菜時已聞到陣陣香味 飲一口湯汁味道酸酸的很開胃
酸菜帶少少酸挻惹味 魚肉口感鮮嫰沒有骨 份量可接受

·田雞麻辣香鍋(午市) HKD$58
這個點小辣的香鍋味道比酸菜魚辣 田雞份量不過不失~
另外還有薯仔片和蓮藕拌菜🤤🤤 兩者也有咬感挻入味
這個小菜用來拌飯確實不錯 而且是個挻飽肚的食物😛

·紅糖糍粑 HKD$48 | 幺妹兒冰粉 HKD$26
食到辣的時間來一碗解辣冰粉最好不過 味道甜甜的🤤
還有點桂花香味挻香😍 食川菜很多時間也會點糍粑食
做到外脆內軟口感煙韌挻喜歡吃 攤放一陣仍是脆脆的~

這家食物份量和性價比不錯 上次去過尖沙咀店吃過的
兩家分店各具特式 酸菜魚和紅糖糍粑值得再點來吃😛
2020-03-10 39 浏览
這間川菜館位於荃灣交通好方便,那間店舖裝修都好特別,有D好似回到過去年代的茶樓,望到覺得店舖都好寬闊!坐落感覺到好舒服!至於食物方面都好多特式的食物!例如酸菜魚、田雞麻辣香鍋、紅糖糍粑、幺妹兒冰粉、慾望酸梅。酸菜魚味道都好好,酸酸辣辣唔會過辣同埋過咸!魚肉都算滑身,都算合格!真係都算幾好味!至於田雞麻辣香鍋都後又小小辣!田雞味道煮道適中,食入口都唔會靱,味道非常好!至於紅糖糍粑味道都好特別!烟烟靱靱面上加咗D紅糖粉非常好夾!再倒D黑糖漿落面上!食可入口非常之正!幺妹兒冰粉,當你第一淡食入口感到冰凉!還可以解辣之用,非常之好食。至於價錢方面我都唔算貴可以接受,我食咗咁多款食物只係200元到!我覺得都算ok!
至於食物方面都好多特式的食物!例如酸菜魚

、田雞麻辣香鍋

、紅糖糍粑

、幺妹兒冰粉

、慾望酸梅。
2020-03-09 41 浏览
今日個腦好累, 然後舊同事好即興約左我去荃灣dinner, 之後行左好耐好耐好耐黎到呢間十二味..已經累到七彩既我只好照入去啦, 心念只希望唔伏就可以了, 睇左好耐..好耐...好耐......好耐!念好食咩啦!♕✧✧✧✧✧✧✧✧✧♕【霸王辣子雞】粒粒雞肉充滿經典的麻辣味, 喜歡麻辣的人一定鍾意。而且可以選擇辣度, 加麻, 加蔥, 走芝麻, 走莞茜。✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧【酸菜魚配粉條】窩筍同酸菜爽口, 粉條煙韌, 魚塊軟滑, 口感豐富。加上酸麻味好開胃。
♕✧✧✧✧✧✧✧✧✧♕
【霸王辣子雞】
粒粒雞肉充滿經典的麻辣味, 喜歡麻辣的人一定鍾意。
而且可以選擇辣度, 加麻, 加蔥, 走芝麻, 走莞茜。
✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧
【酸菜魚配粉條】
窩筍同酸菜爽口, 粉條煙韌, 魚塊軟滑, 口感豐富。
加上酸麻味好開胃。
2020-03-08 48 浏览
講起十二味呢家川菜館,原來荃灣都有一間,今日嚟呢頭搵朋友食午餐,特登帶朋友嚟試吓。呢度嘅午餐套餐超級抵食的,好多平時比較貴價的菜色,午餐套餐都是特價,配上前菜,還有一杯酸梅湯。我們兩人點了三個餐,一個係必叫的酸菜魚,每次來我都必食,因為做得實在正宗。第二個係雞翼麻辣香鍋,這個也是做得十分香十分夠味的。第三個是乾扁四季豆,加上秘制的材料炒,炒得十分香。今次的小碟前菜是涼拌土豆絲,酸酸地吃了也是十分開胃。吃完三個餐都不用$200宜家食飽飽,呢間餐廳果真係我最愛。
2020-02-24
2020-03-07 41 浏览
最近天氣凍咗啲,我見到屋企附近開咗間新嘅四川菜,就諗住同屋企人去試吓食,唔知會唔會好辣呢。嗰度地方都幾大,而且係新裝修所以俾到人好乾淨嘅感覺,坐得都好舒服。呢度叫嘢食係scan個QR code, 跟住自己點菜嘅。我哋叫咗個水煮牛肉同埋川式口水雞。呢個就係水煮牛肉,估唔到份量都幾大,未食已經聞到一陣辣味,入面仲有好多辣椒,牛肉都有幾多,最低仲有好多木薯粉,吸收晒啲辣味,所以食完個身都熱辣辣。呢個就係口水雞,辣嘅程度比水煮牛肉少,容易接受多啲,但都係有啲辣,雞肉佢整得好軟熟,好入味。

2020-03-05 219 浏览
同朋友響荃灣行街,見到呢開左間主打川菜既餐廳,門面好似好吸引,就入黎試下~呢度裝修走中式風格帶少少玩味,門口放左一隻人咁高嘅熊貓,隔離仲擺放在一部夾公仔機,好搞笑!一坐低店員就叫我地用QR code落單,方便又環保~呢間酸菜魚出名大大份,所以我哋只係叫咗兩樣野,包括以川式口水雞做頭盤,雞肉勁嫩滑,而醬汁更加係精華所在,又麻又辣,辣得過癮!而人見人愛既酸菜魚,可以加配寬粉,份量足兩個人食~湯底酸酸辣辣,果然不負所望😍而且好多片魚,肉質鮮嫩,食落入口即融,正!

口水雞

2020-02-05
口水雞
  • 川式口水雞
  • 人見人愛酸菜魚(配粉條)
荃灣西站附近而家多左好多野行呀,地方又寬敞唔迫人,不過以防萬一都要戴口罩保平安,見到之前食過嘅辣川菜十二味開喺如心廣場2樓,裡面職員都落力清潔🧹,就入去食久違了嘅味道🔥.•水煮牛肉(HKD58)午餐嘅水煮牛肉都好大盆, 牛肉夾起件件都啖啖肉, 仲係咁咬到粒粒花椒🔥辣度好啱食好好味😋.•川式口水雞 (HKD48)有得揀走芫茜唔使浪費, 食過嘅中辣都有輕微爆汗感, 口水雞份量足有一個飯碗, 凍食嘅川式辣汁非常入味, 雞肉口感嫩滑.•燒椒皮蛋 中辣 (HKD48)都係凍食嘅燒椒皮蛋蛋黃係淺黃色嘅, 蛋黃口感好溏心唔dry, 夾埋青紅椒粒食到停唔到口呢! •蔥油拌麵 (HKD38)熱辣辣蔥油撈麵無想象中嘅油淋淋, 麵有點似上海油麵, 每一箸麵都可以dip其他三碟餸嘅醬汁, 味道勁豐富. •百分百純椰青水 (+HKD8)跟午餐+8蚊有罐椰青水解辣解渴最啱.

水煮牛肉(HKD58)
水煮牛肉

川式口水雞 (HKD48)
川式口水雞

燒椒皮蛋 中辣 (HKD48)
燒椒皮蛋

蔥油拌麵 (HKD38)
蔥油拌麵

百分百純椰青水 (+HKD8)
Meko椰青水

跟午餐+8蚊有罐椰青水解辣解渴最啱.
2020-03-04
蔥油拌麵
Meko椰青水
2020-03-03 40 浏览
第一次嚟食dinner, 兩個人share一個飯再叫左一個炒麵、一個前菜同埋一個餸, 都已經夠食! 而且仲有打卡送罐裝飲品ge優惠! 個飯都幾多下.. 蔥油拌麵都唔會十分之油膩, 味道好香! 至於個大盤花菜, 其實係有五花肉切片、紅亁椒、花椰菜~ 色香味美, 又有營養! 燒椒皮蛋好開胃, 雖然我哋都唔係好食得辣, 但小辣ge香辣味啱啱好!同國內好多餐廳一樣, 呢間餐廳都係用手機刷QR Code嚟點嘢食, 無論係份量定辣度都可以自己揀, 又即時睇到張單嘅價錢, 好方便!食完對川菜嘅認識又了解多左唔使特登上大陸都食到, 唔錯呀

食完對川菜嘅認識又了解多左
唔使特登上大陸都食到, 唔錯呀

2020-03-03 51 浏览
跟老公在如心廣場走走,新的商場開了很多食店,這次想吃辣的,就試試十二味,門外有大大隻熊貓,川味感覺豐富。午市套餐其實都有唔辣的選擇,先來前菜,酸土豆,土豆切絲,加點醋,開開胃。麻辣香鍋選了少辣,其實是素食,但可額外加田雞、雞翼等肉類,素食有蓮藕、芽菜及雲耳,一字骨雞翼,麻及辣味充夠。 水煮牛肉牛肉浸在辣油肉,還是嫩滑的,內裏有油麥菜青瓜,還是帶著香麻同辣味,送飯是不錯的。加了一個小食,燒椒皮蛋,皮蛋通透,上面掛了醬汁,不算太辣,而且帶微酸,不錯。

麻辣香鍋

2020-02-28
午餐
  • 燒椒皮蛋
2020-03-02 651 浏览
自從上年係深圳食過一間好出名✨嘅酸菜魚🐟專門店之後,我就慢慢愛上咗呢個川菜🌶,每次見到有餐廳有呢個菜式都會叫嚟試下🤓❣️上星期聽d 同事講如心廣場呢度🌟開咗間川菜有酸菜魚食🤩,今日lunch🕐 我就飛甩晒佢哋,自己來嘆❗️午市免加一❗️手機點餐方便又環保❗️座位超闊落,卡位好多❗️裝修都好靚好新淨,有D高級中菜廳feel😎因為怕店家整得太正宗太辣🙈 所以我揀咗要小辣❣️見到隔離枱食口水雞食得好過癮咁,就點個來試下🤤.點完菜,店家先來個涼菜/前菜❣️我呢份係涼拌土豆絲酸辣味為主,幾爽口,好開胃✨酸菜魚 $68隔住個口罩都聞到陣麻油味🤣好足料❗️超多新鮮魚片❣️口感爽口滑溜👍🏻魚片亦冇細骨😍 可以放心食🥰酸菜、泡椒、辣椒等調味料嘅用量都非常得宜,係蒜味重左少少,食到尾覺得有d 鹹~不過整體來講都係好食嘅😋唯一有少少可惜只可以揀配白飯🥺 酸菜魚配寬粉/薯粉先係最好食😩寧願佢收多我$20比個寬粉底我🙈川式口水雞(小辣)雞件好入味😋而且唔太乾🌟麻辣味🌶香濃惹味💕食完真係feel到條脷有少少秘🤣但辣得好過癮❗️好食得辣嘅朋友可以挑戰食埋口水雞下面嗰啲➡️吸晒麻辣精華嘅青瓜絲🙈跟餐飲品▶️ 慾望酸梅同出面飲嗰啲酸梅湯味道有

午市免加一❗️
手機點餐方便又環保❗️
座位超闊落,卡位好多❗️
裝修都好靚好新淨,有D高級中菜廳feel😎

因為怕店家整得太正宗太辣🙈
所以我揀咗要小辣❣️
見到隔離枱食口水雞食得好過癮咁,就點個來試下🤤
點完菜,店家先來個涼菜/前菜❣️
我呢份係
涼拌土豆絲
酸辣味為主,幾爽口,好開胃✨

酸菜魚 $68

唯一有少少可惜只可以揀配白飯🥺
酸菜魚配寬粉/薯粉先係最好食😩
寧願佢收多我$20比個寬粉底我🙈
酸菜魚

川式口水雞(小辣)

雞件好入味😋而且唔太乾🌟
➡️吸晒麻辣精華嘅青瓜絲🙈

跟餐飲品
▶️ 慾望酸梅
同出面飲嗰啲酸梅湯味道有啲唔同😲
味道更勝一籌,感覺更濃幾足料🉐
應該冇溝水😎
非常解到麻辣味,飲完條脷即刻唔俾秘🤓
最後食埋個甜品🥰
幺妹兒冰粉
幺妹兒冰粉

係一個川式甜品來🌟
簡單啲來講就係:黃糖漿➕桂花➕無糖啫喱❗️
入口充滿冰涼感🤓
味道微甜,感覺好清新❣️
非常適合解暑/解辣/天氣熱嘅時候食💕
2020-03-02
午餐
今日女朋友生日,想食川菜辣野,荃灣區搵到呢間"十二味"新餐廳,係商場入面,就訂台試下。6點正準時去到餐廳門口,有隻巨型熊貓很好易認。🐼同職員講訂左位,職員有禮,好快帶位,座位都算闊落,坐得舒服。兩個人點了一份中辣酸菜魚,等了大約10分鐘就上菜,好大的一盤。酸菜味道夠酸夠辣,魚肉好滑,而且做到真正冇骨,唔識吐骨的人都岩食👍🏻愛辣、愛食魚的朋友,一定要試!兩個人食唔到太多,下次再來試埋佢個干鍋,口水雞!

6點正準時去到餐廳門口,有隻巨型熊貓很好易認。🐼

酸菜魚

愛辣、愛食魚的朋友,一定要試!

兩個人食唔到太多,下次再來試埋佢個干鍋,口水雞!
2020-03-01
庆祝纪念