2018-06-25 458 浏览
一向對潮州菜情有獨鍾,可惜唔係間間潮州菜館都有水準,今日難得食到一間有水準的,急不及待要同大家分享!十里潮香位於銅鑼灣金百利,地點好方便👍🏻環境乾淨企理,裝潢簡潔。滷水拼盤 $138有滷水鵝、腎、肺、豬大腸等等,滷得好入味,非常好食!潮州紅燒翅 $198雖然細煲左啲,但魚翅好足料,追求品質的你絕對要點碗翅享受下!荔蓉香酥鴨 $68菜脯煎雞蛋 $60鹹鹹的菜脯配上蛋香,簡單美味。潮州炒魚麵 $78鮑魚肉碎粥 $72好夠味,仲有唔少鮑片,唔想又係蠔仔粥咁冇新意可以食呢個。香煎蠔仔烙 $78裏面蠔仔嘅份量真係唔係講少,啖啖蠔肉,絕無欺場呢!蒸三色水晶餃 $8/件菜脯水晶餃玉米水晶餃紅豆水晶餃好特別的水晶餃,三顆各有特色,一樣內餡豐富。馬蹄綠豆爽 $22甘草水果 $38桃花島黃皮蜜 $19藍妹啤酒 $25今餐實在好飽好飽,但真心大件夾抵食,味道又好,非常滿意!

滷水拼盤 $138
有滷水鵝、腎、肺、豬大腸等等,滷得好入味,非常好食!

潮州紅燒翅 $198

荔蓉香酥鴨 $68

菜脯煎雞蛋 $60
鹹鹹的菜脯配上蛋香,簡單美味。

潮州炒魚麵 $78

鮑魚肉碎粥 $72
好夠味,仲有唔少鮑片,唔想又係蠔仔粥咁冇新意可以食呢個。

香煎蠔仔烙 $78
裏面蠔仔嘅份量真係唔係講少,啖啖蠔肉,絕無欺場呢!

蒸三色水晶餃 $8/件
菜脯水晶餃
玉米水晶餃
紅豆水晶餃
好特別的水晶餃,三顆各有特色,一樣內餡豐富。

馬蹄綠豆爽 $22

甘草水果 $38

桃花島黃皮蜜 $19
藍妹啤酒 $25

今餐實在好飽好飽,但真心大件夾抵食,味道又好,非常滿意!
2018-06-19
2018-06-24 71 浏览
喺銅鑼灣SOGO附近都可以食到潮州菜,係金百利5樓要做‘十里潮香’😝😝可以搵返潮州風味,裏便嘅環境都尚算寬躺,簡單嘅裝修都幾舒服梗係先睇下個餐牌啦!!梗係一定要睇下個滷水拼盤,有唔同嘅配搭可以揀鵝肉,滷水豆腐,滷水雞蛋等,當然仲有胡椒豬肚湯啦!蠔仔粥,各式炒粉麵有好多次潮式小炒可以選擇😝除咗散叫,仲有套餐先來兩個靚湯,燉豬展湯都OK不過有啲鹹,飲胡椒豬肚湯幾好味喎叫咗個滷水鵝肉拼掌翼,當然唔少得食個蠔仔粥欖菜肉碎四季豆都唔錯,如果帶點小辣更好味最後梗係當然唔少得食甜品啦,叫咗白果芋泥,同綠豆爽,我覺得芋泥好食啲😆😆為開心嘅晚餐畫上句號👍🏻
可以搵返潮州風味,裏便嘅環境都尚算寬躺,簡單嘅裝修都幾舒服
梗係先睇下個餐牌啦!!
蠔仔粥,各式炒粉麵
有好多次潮式小炒可以選擇😝
除咗散叫,仲有套餐
叫咗個滷水鵝肉拼掌翼,當然唔少得食個蠔仔粥
欖菜肉碎四季豆都唔錯,如果帶點小辣更好味
2018-06-24
2018-06-24 50 浏览
鹹菜胡椒豬肚湯🌿胡椒味幾濃 鹹菜唔算太感 唔會飲完好口渴豬肚都有好多舊 而且煲到好淋 好味😛—————-自選滷水雙拼🍢我地叫左滷水鵝同鴨腎 兩樣都整得唔錯—————-香煎蠔仔烙🐚蠔仔有好多 唔會得炸粉 就算冇蠔既地方都有蠔味 唔會得粉味幾好食 可以試—————-方魚肉碎蠔仔粥🐚方魚炒芥蘭🍃甘草水果🍎有啲咸咸地酸酸地 配水味好食 如果有得買就好🤣—————-$298一個二人餐咁多野都幾抵食 味道都唔錯可以試👀
鹹菜胡椒豬肚湯🌿
有啲咸咸地酸酸地 配水味好食 如果有得買就好🤣
$298一個二人餐咁多野都幾抵食 味道都唔錯
可以試👀
2018-06-24 329 浏览
香港元朗出品楊氏烏頭唔係間間潮州食店都有得食, 十里潮香係其中之一有供應, 真係 N 咁多年冇食楊氏黃油烏頭了, 今晚心血來潮.......呢間十里潮香系正SOGO 對面, 一出地鐵就係, 很便利, 佢地依加仲做緊全線9折, 更加想試。潮州菜真系好多個人之處, 跟廣東菜好唔同, 淨係潮州滷水食品及蠔仔粥已經夠令人著迷。午餐價錢更實惠鹵水拼盤 ($138)鹵水拼盤有滷水鵝件、滷水豬大腸、紅腸、豆腐、腩肉、猪耳及腎。先講個滷水汁, 滷水膽應該係滾咗好多年嘅陳年舊貨,  香料及鹹味像被年月淨化過, 變得香醇而不死鹹**滷水鵝 ~ 鵝件己起骨, 真係啖啖肉, 鵝件浸得入味, 滷水汁己滲曬入鵝肉內, 絕對唔係嗰啲求其浸一浸滷水汁, 跟住上檯就淋滷水汁上去那種行貨。**滷水豬大腸 ~ 滷得非常入味, 咪睇條腸中間完全冇肥膏, 但入口卻非常肥美, 既腍滑又油香。**紅腸 ~ 食加工野, 如果可以俾我換鵝腸就正了。**猪腩肉 ~ 甘香入味, 但一把年紀唔敢食咁多。 **豆腐 ~ 清香豆味及滷水汁, 係咁多樣中最健康的, 真係手快有手慢冇。**腎及猪耳 ~ 腎本身帶爽脆口感, 又有滷水嘅鹹香, 所以甚受

午餐價錢更實惠

鹵水拼盤 ($138)
鹵水拼盤 ($138)

**紅腸 ~ 食加工野, 如果可以俾我換鵝腸就正了。
**猪腩肉 ~ 甘香入味, 但一把年紀唔敢食咁多。
**腎及猪耳 ~ 腎本身帶爽脆口感, 又有滷水嘅鹹香, 所以甚受歡迎的食品。

鹽香烏魚 ($128)
今晚主角出場 ~ 黃油烏頭
鹽香烏魚 ($128)

大家看到魚肉上那些一點點的黃油嗎?呢個就係楊氏烏頭值錢之處, 鹽焗是最能呈現黃油烏頭嘅魚味及質感的烹調方法, 先將烏頭鹽焗至熟透, 再放入冰箱冷藏一陣子令魚肉收縮, 呢食法最能食到黃油既香, 魚肉既爽及魚汁既鮮

真正香港出品的楊氏黃油烏頭, 每一條都有出世紙呢, 認清呢個嘜頭先至係正貨.

不消十分鐘......

方魚芥蘭 ($65)
方魚芥蘭 ($65)

潮洲糖醋麵 ($78)
食潮菜又豈能少咗佢?
潮洲糖醋麵 ($78)

正宗潮州糖醋麵底部都會放上韭黃增香味

糖醋麵本身不經調味, 食時灑上糖及香醋伴食, 糖醋麵煎到脆卜卜, 酸酸甜甜好食又飽肚。

香煎蠔仔洛 ($78)
香煎蠔仔洛 ($78)

蠔仔洛與蠔仔粥之爭, 結果叫了蠔仔格, 即叫即做, 上臺熱辣辣香噴噴。

放左巧多蠔仔肉, 鮮甜爆汁, 粉洛煙煙韌韌有彈性, 好好味, 不過大家食時要小心點, 要慢慢食, 確保冇硬物先好吞, 因我食到少許蠔殼, 請師父多加小心處理。

馬蹄綠豆爽 ($22)
爽口清潤
馬蹄綠豆爽 ($22)
  • 鹽香烏魚
  • 鹵水食品
2K
2018-06-23 76 浏览
喺銅鑼灣新開咗呢間潮州菜館,集新派同懷舊於一身。除咗打冷常見嘅菜式,好似滷水鵝、肉碎粥、蠔仔餅、韮菜豬紅等,仲有好多比較冷門同正宗嘅潮州傳統菜式,例如炒魚面、潮式紅燒翅、香酥鴨、菜脯煎蛋、水晶餃、甘草水果同好多款嘅潮州甜品等,最特別係可以叫啤酒,而且有asahi,食住新派打冷飲asahi,好爽呀!味道过不過不失,勝在份量多,又好坐,星期五happy friday開心下,食完飯糖水飲酒直落,一間餐廳搞掂晒!
2018-06-23 51 浏览
我自己超鍾意食潮州菜。一見到有新餐館開咗當然即刻黎試啦。1。滷水鵝肉。味道不錯。如果鵝肉再多少少會更加理想有滷水豆腐放底。2。韭菜炒鹹豬肉都幾好食。韮菜幾爽。3。 煎豪餅 呢個非常之好食。蠔好新鮮。煎得脆口。 火候啱啱好。4。花膠螺頭群翅湯。呢個就真係麻麻地喇。不過價錢比較平$68。都唔會有太高期望。可以skip。總括嚟講呢間新嘅潮州菜館質素還可以啦叫做合格。當然佢冇一般出名嘅潮州菜館咁出色。而菜式嘅選擇亦都唔多。但叫做多個選擇。都可以一試嘅
我自己超鍾意食潮州菜。
一見到有新餐館開咗當然即刻黎試啦。

1。滷水鵝肉。
味道不錯。
如果鵝肉再多少少會更加理想
有滷水豆腐放底。

2。韭菜炒鹹豬肉
都幾好食。
韮菜幾爽。

3。 煎豪餅
呢個非常之好食。蠔好新鮮。煎得脆口。 火候啱啱好。

4。花膠螺頭群翅湯。

總括嚟講呢間新嘅潮州菜館質素還可以啦叫做合格。
滷水鵝肉
韭菜炒鹹豬肉
煎蠔餅
花膠螺頭群翅湯
滷水鵝肉
韭菜炒鹹豬肉
煎蠔餅
2018-06-22 194 浏览
十里潮香,就這樣看名字我一直以為是吃辣的,原來是典型的潮洲菜整個餐牌都是傳統潮洲菜,還有必叫的滷味。本也想吃蠔仔粥,但我跟友人只有兩人,有好多想吃都沒胃容量裝啦!滷味是不能不點的吧!選了五香牛展和豆腐,份量好多,都滷得好入味,鹹香的,豆腐都變色了。牛展的肉很嫩和軟身,味道又香,點酸醋吃別有一番味道!蒸三色餃有菜脯,粟米和紅豆餃各一,每隻都大大隻,塞了滿滿的餡料。潮式水晶餃皮有咬口,菜脯爽口又不會過鹹,紅豆香甜,粟米就如粉果的味道,大件又抵食。碧綠川椒雞球的碧綠就是底部的葉,炸得香又薄脆。雞肉大件肉質軟,每件沾滿醬汁,帶有一點麻香但一點也不辣。香煎蠔仔烙的外邊炸得酥脆,中心部份有大量蠔仔,又大大粒,每一口都咬到蠔肉鮮味,不加胡椒粉和魚露也可以。潮州糖醋麵原來是一個金黃色的煎麵餅,連兩樽糖和鎮江醋自己調味。麵餅脆份量又大,加多點醋感覺沒那麼飽。褔果即白果,芋泥超厚實,啖啖實在,喜歡芋頭的人要吃!如果沒有另外淋糖漿就perfect了!叫了好多,最後要打包回家

整個餐牌都是傳統潮洲菜,還有必叫的滷味。

五香牛展鹵水豆腐

牛展的肉很嫩和軟身,味道又香,點酸醋吃別有一番味道!

三色水晶餃

碧綠川椒雞球

香煎蠔仔烙

潮州糖醋麵

福果芋泥

叫了好多,最後要打包回家
2018-06-06
五香牛展鹵水豆腐
三色水晶餃
碧綠川椒雞球
香煎蠔仔烙
福果芋泥
  • 花膠螺頭燉豬展
2018-06-22 74 浏览
係網上見到新野就會想去試,金百利既十里潮香就係其中一間,不過出乎意料地當晚去到人流唔係特別多🤔👁‍🗨 二人餐(7/10)💲298諗唔到點樣叫既時候,見到呢個餐好似唔錯,包左我個人覺得食潮州野最不可缺少既滷水同蠔仔😂鹹菜胡椒豬肚湯(7/10)整體個湯既胡椒味都夠香濃,鹹度適中,不過就覺得鹹酸菜可以再煲腍少少,而豬肚既爽口度則唔錯😉自選滷水雙拼(6.5/10)呢個稍為失望,望落無咩滷水汁,食落只係微微既滷水味😖滷水鵝腎都幾爽口既,不過五香牛展就較為遜色,比較乾身同埋鞋口,所以有點兒黐牙,底下仲有幾塊滷水豆腐墊住💁🏻‍♀️香煎蠔仔烙(7/10)煎到邊位頗為脆身,蠔多得黎夠肥大,處理得幾乾淨,食落完全無沙,不過要預左係會比較油膩,食呢啲真係只可以一舊起兩舊止🤤方魚肉碎蠔仔粥(7/10)蠔同上,仲加左唔少大地魚乾,整個湯底鮮甜唔腥,而且湯飯份量多,但唯一就係啲飯好快索曬啲湯,食到一半已經出現乾塘既情況🙈方魚炒芥蘭(7/10)係樓面都聽到廚房既炒菜聲,絕對夠曬鑊氣,呢個都係加左大地魚乾調味,而且芥蘭又好爽脆,係略嫌整體油左啲🥦奉送甘草水果(7/10)呢個比較特別地係用鹹柑桔做底,水果有橙、番茄仔、番

👁‍🗨 二人餐(7/10)💲298

奉送甘草水果(7/10)呢個比較特別地係用鹹柑桔做底,水果有橙、番茄仔、番石榴、火龍果等等,鹹甜交錯既感覺好新鮮🍊

👁‍🗨 普寧炸豆腐(6.5/10)💲72

因為當初唔知滷水雙拼會有豆腐墊底,所以都幾鍾意豆腐既我,就自己額外叫咗個普寧炸豆腐😳可惜外層炸得唔夠脆身,而入面既豆腐比較似係街市一磚磚既豆腐,食落口感唔會話係好滑身嗰種😅

🔛 整體評分(7/10)
2018-06-22 44 浏览
套餐好抵食@十里潮香 去完SOGO血拼完在附近搵食,基本上沒有便宜東西食,在苦惱之際,路過金百利廣場,樓下熱情的姐姐紛紛遞上多張傳單,其中一張是十里潮香 ,價錢便宜而且新張期間打9折,便上去試試看 小店空間不大,不過坐得頗舒適的,有卡位,岩晒帶住小朋友的一家大小 時間尚早,人不太多,直到7點左右,全店爆滿 食物都是幾十蚊有交易的,飲料都是$20左右的事 午餐更抵食,$50有有飯有糖水又有飲料 看了一輪,覺得二人套餐最抵食,套餐包括了湯 有兩款選擇,青欖燉豬蹍或鹹菜胡椒豬肚湯, 我點了鹹菜胡椒豬肚湯, 非常足料,胡椒味濃,驚喜! 份量也相當之多!豬肚夠腍沒有內臟的異味 跟餐的炒青菜一大碟 份量驚人 跟餐的牛展鵝件雙拚 五香牛展好腍,味道好入味但又不會死咸,切得夠薄令口感不會覺得牛展會韌 鵝件肥廋適中,不會太肥或太廋,少少的脂肪令鵝件更甘香,鵝肉也不會有鞋口的問題 而且好JUICY 跟餐的蠔仔粥,好足料!食起來每一口都是蠔肉,加入了咸菜調味, 但味道不會很咸,令人好滿足呀 跟餐的蠔仔餅,約一只茶碟左右大小,份量非常之好! 太大的話實在食不完,這個份量不多也不
套餐好抵食@十里潮香

時間尚早,人不太多,直到7點左右,全店爆滿

食物都是幾十蚊有交易的,飲料都是$20左右的事

午餐更抵食,$50有有飯有糖水又有飲料

看了一輪,覺得二人套餐最抵食,套餐包括了湯

有兩款選擇,青欖燉豬蹍或鹹菜胡椒豬肚湯,
我點了鹹菜胡椒豬肚湯,

非常足料,胡椒味濃,驚喜!
份量也相當之多!豬肚夠腍沒有內臟的異味

跟餐的炒青菜一大碟
份量驚人

跟餐的牛展鵝件雙拚

而且好JUICY

但味道不會很咸,令人好滿足呀

跟餐的蠔仔餅,約一只茶碟左右大小,份量非常之好!
太大的話實在食不完,這個份量不多也不少
入面充滿蠔肉,外脆內軟,而且充滿蛋香,那餅底很薄,沒有令人有飽滯感

我們另外還點了一條凍烏頭$128,又是一大條
極抵食!我們點完之後,附近的食客看到後也紛紛跟住點

沒有腥味啖啖肉,也沒有烏頭獨有的草青味。相信小朋友都會喜歡

跟餐的水果甜品,冰涼的水果上淋上梅汁,非常FRESH的食法
而且令平時沒有特別加上特色

好抵食!!!!
2018-06-21 42 浏览
抵食既潮州菜🤔🤔....好多碟小菜都係~$80今次我就叫左個二人餐$328連加一有一個湯,一個滷水拼盤,一個蠔仔粥,一碟蠔餅同埋一碟菜呢個價錢算抵食啦!....先講講個胡椒豬肚湯個湯唔重味精但又食得出胡椒味唔錯!....滷水拼盤要左鵝片鵝腎鵝肉唔太肥入晒滷水味鵝腎就爽口幾好食....蠔餅啲蠔仔都好足唔會淨係得啲煎脆左既粉....蠔仔粥啲米唔會太淋身幾個做得幾好裡面有埋少少咸魚乾吊味今個粥唔會太單調唔錯不過要講講係無論蠔餅定個粥啲蠔都有殻清唔晒有幾啖一咬落去都俾啲殻整親要扣番少少分
抵食既潮州菜🤔🤔
啲蠔都有殻清唔晒
有幾啖一咬落去都俾啲殻整親
要扣番少少分
2018-06-20 35 浏览
講起潮洲菜,打冷食最多,但講到食飯,緊係紅燒翅同川椒雞!近近地,係地鐵站附近見到一間潮菜地方唔算大但都坐得幾舒服,有一邊無開,睇落似有人book左。未睇menu,牆身已經先聲奪人!滷水拼盤係吸引既,如果唔想諗太多,可以揀套餐,銅鑼灣都見到呢啲價錢,非常抵食menu種類都非常多,感覺上係打冷為主,再加少少主菜既潮式餐廳原本想試佢既紅燒翅,但朋友話飲下湯算花膠螺頭燉翅群唔錯,飲落香甜,膠質好足。雞腳燉到腍哂,骨都可以吞落肚飲品我點左黃皮蜜!係香港好少見到,而且都未比有人知咩係黃皮黃皮味唔錯,但少左黃皮既酸,飲落無咁開胃,但幾好飲川椒雞球不得不試,連埋炸到酢脆既珍珠葉黎食,特別香雞球會用肥少少連埋雞皮既肉黎炒,食落先夠香夠滑!韮菜豬紅必點平時都好想搵黎食,但始終唔係度度有。豬肉唔鬆散唔鞋口,而且個汁超入口,加埋韮菜食一流蠔仔粥,蠔又多又大粒,非常抵食。夏天太熱,好多時我都唔食飯食粥,又可以吸收多啲水。粥入邊加左魚乾,芥菜粒,菜脯粒,淡淡地幾好味。另外呢度竟然有春菜,比較少見! 春菜味道同芹菜差不多,但同菜心一樣樣,加左冬菇蘿蔔同肥豬肉,食落夠香口,啖湯都特別甜芋蓉香酥鴨芋泥夠香夠滑,用左腐皮
講起潮洲菜,打冷食最多,但講到食飯,緊係紅燒翅同川椒雞!

近近地,係地鐵站附近見到一間潮菜

未睇menu,牆身已經先聲奪人!

原本想試佢既紅燒翅,但朋友話飲下湯算

飲品我點左黃皮蜜!係香港好少見到,而且都未比有人知咩係黃皮
黃皮味唔錯,但少左黃皮既酸,飲落無咁開胃,但幾好飲

川椒雞球不得不試,連埋炸到酢脆既珍珠葉黎食,特別香
雞球會用肥少少連埋雞皮既肉黎炒,食落先夠香夠滑!

韮菜豬紅必點

芋蓉香酥鴨
芋泥夠香夠滑,用左腐皮墊底,炸完食落特別香口。
2018-06-19 39 浏览
在銅鑼灣金百利5/f的十里潮香,食過後都覺得食物質數幾好!員工服務都幾細心既優質服務。特別是男店長睇得出佢既熱誠仲有個套餐無加一服務費,都幾抵食的!其他食物價錢都大眾化。脆米方魚蠔仔粥份量非常足料粥底既味道都幾香濃咸香蠔仔肉粒粒都幾飽滿,鮮味呢仲要左份潮州凍花蟹都幾大隻,蟹蓋都有膏!蟹既肉一疏疏,味道幾鮮甜,想有點酸香既可以加浙江醋!味道更加鮮。花腸螺頭燉翅湯頭清甜夠哂濃郁花膠一片片綿綿厚滑還有螺頭雞腳增加湯既味道仲食埋碗馬蹄綠豆爽糖水,清清地唔太甜!nice

睇得出佢既熱誠

仲有個套餐無加一服務費,都幾抵食的!
其他食物價錢都大眾化。

脆米方魚蠔仔粥份量非常足料
粥底既味道都幾香濃咸香
蠔仔肉粒粒都幾飽滿,鮮味呢

花腸螺頭燉翅湯頭清甜夠哂濃郁
花膠一片片綿綿厚滑
還有螺頭雞腳增加湯既味道

仲食埋碗馬蹄綠豆爽糖水,清清地唔太甜!nice

跟朋友在銅鑼灣找吃的, 留意到金百利有不少餐廳, 看過資料後, 大家揀選吃潮州菜, 潮州菜不算常吃, 蠻有新鮮感的。上到去, 餐廳環境都不錯, 店員招呼蠻有禮貌, 出菜也快, 我們選了吃父親節餐, 剛好有幾項我們喜歡的菜式, 價錢也比散叫的相宜。豆醬炒通菜豆醬味不太突出, 有點鹹香味道, 通菜爽甜, 幾嫩。花膠螺頭燉翅群這燉湯現在做特價, 每盅$68很值, 湯頭很鮮甜, 不油膩, 很清新, 不鹹, 沒有味精的感覺, 花膠有一大片, 螺頭細細粒但味道濃郁, 翅群就不突出, 但這個價錢也不會有太大期望, 整體已超額完成。脆米方魚蠔仔粥蠔仔粥最緊要是湯頭, 這個夠鮮味, 不會太鹹, 蠔仔數量頗多, 蠔味濃, 店員還附上芹菜粒另外加上去, 令味道更加豐富, 此蠔仔粥份量十足, 四個人也可吃得飽飽的。芋茸香酥鴨和我想像中不到, 沒有鴨的形態, 看不到鴨肉, 原來是鴨肉在底下, 放上芋蓉, 再炸好, 切成一件件方便吃, 芋香十足, 和鴨肉很夾, 很有風味但有點膩的菜, 一個人吃一兩件便可。馬蹄綠豆爽馬蹄切成薄片, 加上黃色的綠豆, 煮成糊狀, 質感濃稠的, 味道不太甜。桃花島黃皮蜜不太了解黃皮蜜是
豆醬炒通菜
豆醬味不太突出, 有點鹹香味道, 通菜爽甜, 幾嫩。
花膠螺頭燉翅群

脆米方魚蠔仔粥

芋茸香酥鴨
馬蹄綠豆爽
桃花島黃皮蜜
不太了解黃皮蜜是什麼, 喝著喝著, 它的味道就是鹹柑桔吧!很夠濃!

這個父親節餐又幾抵食, 吃得過癮!
  • 脆米方魚蠔仔粥
  • 花膠螺頭燉翅群
  • 豆醬炒通菜
2018-06-15 316 浏览
沒見面已有好幾月,約好朋友出來見見面,談談近況,問她想吃甚麼,說吃甚麼也無謂,想起很久沒有吃潮州菜,這晚便去吃。 餐廳並不是很大,但也有七成滿,餐牌裏的選擇也很多,與其有現成的二人餐,懶得去慢慢選擇,何況內容不差。湯有兩款選擇:青欖燉豬蹍或鹹菜胡椒豬肚湯,經理介紹若加$20,可轉花膠螺頭燉翅裙,區區少數,不必多想。湯非常熱,合我首要要求,有螺頭,瘦肉,花膠,雞腳等,味道不錯,清潤!自選鹵水雙拼,選了鹵水鵝肉和滷水掌翼,滷水汁是這道菜的靈魂,鵝肉細嫩,甘香濕潤,滷水汁香而不過鹹,味道複雜多層次,掌翼也可以,若多浸些時間會更好,墊底還有滷水豆腐,嫩滑。吃潮州菜,最愛吃香煎蠔仔烙,以鴨蛋混木薯粉和蠔仔,煎炸成一餅,蠔仔清理乾淨,無殼碎,金黃色澤,蠔肉味濃,香口微脆,好味!方魚肉碎蠔仔粥,潮州菜特色,加了唐芹,味道倍添芳香,再加方魚肉碎,即烘乾的大地魚碎,惹味,無得彈!方魚炒芥蘭  ,想不到炒得不錯,芥蘭青綠爽脆,無渣,加了方魚碎,口感加分。甜品馬蹄綠豆爽,清爽不膩,簡單不怕吃得肥。

甜品馬蹄綠豆爽,清爽不膩,簡單不怕吃得肥。
2018-06-12 74 浏览
男友收工接食飯,我剛去完崇光就到附近的金百利吃晚飯,原夲想吃越南菜,但發現開了一間潮州小店,名為十里潮香,真的很文雅,於是也不防吃吃吧!太餓了,我們馬上叫了一個二人餐,我們先吃了一個鰔菜胡椒豬肚湯,吃香濃,胡椒味很勁,而豬肚係爽口,口感不錯!鵝片鵝買腎夠入味,而鵝片醃得很夠味,果然是招牌菜!方魚肉碎蠔仔粥很大碗,我們2人已很飽肚!今晚我最欣賞的香煎蠔仔烙,又香又脆,又夠正!没到3分鍾,方魚炒芥蘭,很夠鑊氣!再一碗綠豆爽,今晚真的大滿足了!

鵝片鵝買腎夠入味,而鵝片醃得很夠味,果然是招牌菜!

方魚肉碎蠔仔粥很大碗,我們2人已很飽肚!

今晚我最欣賞的香煎蠔仔烙,又香又脆,又夠正!

没到3分鍾,方魚炒芥蘭,很夠鑊氣!

再一碗綠豆爽,今晚真的大滿足了!
2018-06-10