2023-05-25 636 浏览
今日去左食手撕雞名店-厚興瑜記。這間店舖名氣不少,曾經登上2018 Yahoo熱搜餐廳,不過以往我也是外賣為主,堂食今次就真係第一次。入到去,朋友竟然無叫名牌手撕雞,而是推薦我試花雕醉雞,他一向嘴雕,就即管試下。今天我們叫了二人餐,有雞、有菜、有小食、有老火湯,仲有白飯及飲料,一百多元,認真抵食。先上的是老火湯-粉葛豬踭雞腳湯,住家味道,不加味精,湯料十足,超正!跟住送上小食,我們選了麻辣豬肚及醬油冬筍,麻辣豬肚麻香、辣味兼備,不像其他舖頭般死辣,下次再來,必選小食!冬筍醬油味香,師傅煮的時間剛剛好,不會太淋,口感豐富。之後就到主菜-花雕醉雞,一試就明朋友的選擇,花雕味令雞肉更香,雞肉更為嫩滑,超好食呀!雞肉一如以往,雞嫩不肥,肉質結實,跟出面用雪藏雞製作完全不同。最後來了上湯魚腐娃娃菜,上湯清香,娃娃菜浸上上湯,更加鮮甜。魚腐亦甜甜的,與上湯非常夾。今天我們叫了兩杯特飲-金桔奇亞籽水晶蜜,飲品有清清的金桔味,配上奇亞籽及蒟蒻,有口感得來又不甜。另一杯是阿華田水晶,口感好得意,又唔太甜,味道剛剛好。這間雞店質素依然咁高,價錢仍然這麼相宜,難怪6點多已接近坐滿。朋友話其實仲有幾款都好好食

這間雞店質素依然咁高,價錢仍然這麼相宜,難怪6點多已接近坐滿。朋友話其實仲有幾款都好好食,下次再試!
2022-11-02 573 浏览
首先間嘢好細啦得個3張枱,第二服務員態度都有啲差 佢有少少西面啦 同佢講咗幾次先聽到要啲咩嘢食之後啲嘢送到黎啦 啲飯硬個舊石頭 啲雞好冇味就算加咗3蚊嘅辣椒油都冇味 之後又有加到個豬耳啦 都係冇味到爆炸🙂慘個食屎😂

慘個食屎😂
2022-04-28 692 浏览
今次叫咗一個麻辣手撕雞併雞腎冷麵,我手撕雞份量都幾多,雞腎細究不過數量都多,不過就落得輕手作味道唔係太辣,反而麻油味比較出,所以個感覺好香,價錢都係$40我就嚟俾錢嗰陣時候想叫老闆加多啲芝麻,老闆好好人幫我打開個蓋加,食嘅時候好香芝麻味

2022-03-14 496 浏览
瑜記招牌菜絕對係清遠鷄,雖然並非鷄中之冠,但鷄味之香絕不惹少。清遠鷄皮脆爽口而不肥,平時唔食雞皮嘅我亦難以忍受佢嘅美味,鷄與皮一齊食就更加發揮出香口的鷄味。再者,手撕鷄係全部拆骨,使到進食時就更加方便。附送一碗例湯,今日係西洋菜湯,飲完不澀口,想必沒有添加味精,亦可選擇要罐裝飲品,需另外加錢,感覺就無湯咁抵飲。最後不得必提就係加5蚊就可以加款小菜,有多款食物選擇,而我嘅致愛就係海蜇,爽口清新而不會功高蓋主,掩蓋鷄味。

2022-03-10 299 浏览
還未有機會嘗試美味的手撕雞,已被混亂態度的店員趕走了。明白中午是繁忙時間,但是店員的態度也可以好一點,最少有基本的禮貌!希望有機會嘗試這間手撕雞在其他地區的分店。
還未有機會嘗試美味的手撕雞,已被混亂態度的店員趕走了。

希望有機會嘗試這間手撕雞在其他地區的分店。
2021-12-15 331 浏览
$65 半隻骨香雞骨香雞一睇落去會見到啲雞皮黃黃地橙橙地,個樣睇落去好似貴妃雞。佢同樣上面都加左一層芝麻。食落去有少少似紅腸(?)嘅味。不過如果淪陷到嘅話佢就被厚興手撕雞冇咁鹹。都一樣有過過冷河,皮同埋肉之間有一層充滿精華嘅啫喱。$65 半隻厚興手撕雞手撕雞真材實料。食到啲肉有雞味同埋好入味。明顯食得出佢焗或者浸熟咗之後係呀即刻再浸冰水,過一過冷河。雞皮同雞肉好容易分開,仲有雞皮好挺身、爽口。鹽焗雞粉嘅味好出最啱用嚟送飯。仲要加咗白胡椒做調味,食落去鹹鹹地又辣辣地,完全可以一次過食三碗飯。$36海蜇爽口彈牙,上面加咗啲微微焗或者炒過嘅白芝麻。食落去麻油味好香,份量都好大份。唔會好似出面其他餐廳嘅海蜇咁咸,食落去仲有少少鹽焗雞粉嘅味。
$65 半隻骨香雞

$65 半隻厚興手撕雞

$36海蜇
2021-08-30 227 浏览
今日叫咗個麻辣手撕雞,肉質鮮嫩,好食,平日都係叫骨香手撕雞,麻辣果然都無令我失望,麻辣得一種辣度,我唔算好食得辣,覺得接受到,麻同辣都恰到好處。希望貴店會加入網上外賣平台 ,因為有時好想吃但又唔想行過去買🤣,
2021-08-30
用餐时段
  • 麻辣手撕雞
2021-05-14 430 浏览
📍厚興瑜記手撕雞筆者這次來到美孚的小食店,以往只會買外賣回家加餸,看到這家有堂食服務,便和朋友坐下來吃晚餐。📍日式胡麻手撕雞莎拉 $45/份沒有想過中式的手撕雞店會賣日式或西式的沙律,所以冒著勇者的心態一試。沙律用湯麵的大碗呈上,有大量沙律菜,在面舖上手撕雞,並淋上胡麻汁及曬有白芝麻。沙律菜新鮮爽脆,雞肉滑,是一道清新的夏日單品。📍手撕雞酸辣水晶粉 $42 📍附加小食「豬耳」$5原來筆者以為附加的小食是額外用小碟裝上,但原來是加在酸辣粉中。豬耳切得比較薄,浸在熱湯內,欠缺了爽脆感,如以冷盤形式的吃法,應該會比較美味。雞肉份量不少,水晶粉滑溜,帶少許煙韌,酸辣醬味道如再加重一點會更好。小店有三張餐桌供客人堂食,整齊企理。餐廳性價比值高,屬抵食之選,多輕食選擇,要提提大家的是,營業時間至晚上20:00。👅 味道:4/5💰CP值:5/5🕴🏻服務:4/5🔰餐廳環境:4/5👀回頭率:4.5/5🍽 餐廳:厚興瑜記手撕雞🌐地址: 美孚新邨五期蘭秀道2號地下N16B號舖#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram
📍厚興瑜記手撕雞

📍日式胡麻手撕雞莎拉 $45/份

📍手撕雞酸辣水晶粉 $42
📍附加小食「豬耳」$5

小店有三張餐桌供客人堂食,整齊企理。

👅 味道:4/5
💰CP值:5/5
🕴🏻服務:4/5
🔰餐廳環境:4/5
👀回頭率:4.5/5
🍽 餐廳:厚興瑜記手撕雞
🌐地址: 美孚新邨五期蘭秀道2號地下N16B號舖

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #foodhk #hkfoodblogger #foodbloggerhk #foodblogger ##hkfoodlover #foodig #hkigfood #igfood #globaleats #globalfood #相機食先
#foodiesinternationalchat #手撕雞 #厚興瑜記手撕雞 #酸辣粉

2021-05-13
2021-01-03 449 浏览
琴日同老公買外賣,叫左三個半隻手撕雞分別係胡麻、麻辣同蔥油味,食完當晚開始不停屙嘔,全家三位大人上吐下瀉維持超過一日,已睇醫生證明腸胃炎🤮大家要小心!請餐廳注意食物儲存方法!
2020-12-29 290 浏览
同朋友約咗喺美孚食飯,見到呢間舖頭細細,乾淨企理,外賣生意非常興旺,心諗可能臥虎藏龍,於是即管去試試,結果令人滿意、有驚喜。《手撕雞飯 加配 雞腎 》🐔雞肉嘅肉質帶點煙韌有彈性,有肉汁,唔會乾柴,分量充足,皮爽肉嫩。而最特別嘅,就係佢嘅麻油味非常香濃,加埋白芝麻粒,令手撕雞與眾不同。雞腎香脆,唔會話好硬,口感剛好。整體來講,都係值得一試嘅~

手撕雞飯

《手撕雞飯 加配 雞腎 》🐔
手撕雞飯
估唔到美孚都開咗呢間手撕雞店 咁出名緊係要去幫襯吓😍.正宗清遠手撕雞😋 $85(半隻) $170(全隻)今次冇試到佢地嘅招牌手撕雞 因為雞種係用咗土雞 而媽咪鍾意清遠雞多啲 話口感比較煙韌 所以就揀咗呢款🤩清遠雞大隻啲 所以價錢都會貴啲🤓手撕雞肉質好嫩滑 連雞胸位都唔會話好鞋好乾👍🏻麻油味好香 不過嫌佢個調味有少少濃🤏🏻可能因為佢原本係for人地送飯食 但係我係就咁食 所以相對個味over咗啲😩下次要再試吓佢地個撈麵同飯🤫.豬肚🐷 $36嗰日佢好好佢話可以送小食俾我😋今次揀咗豬肚 佢會放埋落啲雞度先再灑芝麻😝唔知係咪因為同啲雞擺埋一齊 所以連啲豬肚都好有雞味🤣豬肚好爽口彈牙 唔會好肥 不過仲濃味過啲雞 個人覺得有少少鹹🙈
估唔到美孚都開咗呢間手撕雞店 咁出名緊係要去幫襯吓😍
正宗清遠手撕雞😋 $85(半隻) $170(全隻)
豬肚🐷 $36
  • 正宗清遠手撕雞