2023-12-18 968 浏览
今晚同埋同事們去旺角買聖誕裝飾品佈置公司,買完就一齊去食晚飯,同事介紹始創中心地庫有間平靚正嘅餐廳,大家不妨去試吓,餐廳叫友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴,地方整潔又夠大。先去收銀處落單兼付款,拎住個牌行入餐廳,店員會招呼客人入座,之後店員亦會為客人送餐。餐廳設有自助區,餐具、調味品、 冷熱水都有供應。花膠雲吞雞煲非常足料,用咗上等筒形花膠,具美顏、滋陰作用。雲吞用咗原隻蝦做餡,皮滑蝦爽口。雞件嫩滑,湯底鮮甜。鮮茄厚切豬扒焗飯,將白飯加蛋炒勻,放上焗碟上,豬扒放飯面,番茄醬番茄洋蔥放豬扒面。再加芝士放面,然後放入焗爐焗至金黃色,濃郁的番茄醬汁配酥香的豬扒外,還配上金黃的蛋炒飯,啖啖都惹味非常!美國谷字叉燒炒蛋飯:用美國出產的梅頭製作叉燒,肉質柔軟而細嫩軟滑,味道較濃郁,肉質具有咬口之感,且脂肪不會太肥膩,配搭兩隻荷包蛋,更添美味!泰式無骨豬手飯:豬手有豐富嘅骨膠原,將豬手炆至肉質軟稔,配上酸辣醬汁來吃可中和油膩感,令味道更豐富。凍檸茶:茶味夠香夠濃,帶有檸檬清香。

凍檸茶:茶味夠香夠濃,帶有檸檬清香。
2023-12-18
2023-12-14 87 浏览
呢間食lunch都會間中嚟,因為唔洗等位,食物質素正常,有蛋有汁,有意粉有飯有公仔麵,多啲選擇。但今日,我食哂碗飯之後,見到有3條好似眼睫毛既物體(((o(*゚▽゚*)o)))真心反胃仲要食哂先知,咁我之前又食左幾多條毛入肚呢???????不敢想像!!!!!!!!!!!!!!!俾大家睇下條毛啦間野本身都唔覺特別乾淨,今次有毛事件後,我應該以後唔嚟。。。。。。。我無特別投訴,因為已經食左,個餐都$70架
俾大家睇下條毛啦

2023-12-13 60 浏览
放工後去太子取回之前訂購的貨品,順道和老公在附近覓食。經過始創中心,發現了友利坊x友利冰室x勿當奴於地庫的分店,之前曾光顧長沙灣分店,覺得食物水準不俗,決定再次光顧,試試其他食物。一如長沙灣的分店,這裡的食材大部份均由外國入口,還有急凍羊腩煲供客人買回家慢慢享用,只要上友利官網~ Yaulei.com.hk便可買到,非常方便。今晚我們點了非常抵吃的晚市套餐:包括叉燒及燒鵝燒味雙併、泰式咖喱軟殼蟹、菜心、兩碗老火湯,飯及飲品。見餐牌有招牌推介的砂鍋花膠雲吞雞,被花膠兩字吸引,決定試試。💢叉燒併燒鵝~美國穀飼叉燒屬半肥瘦梅頭肉,肉質軟淋,燒鵝即叫即燒,皮脆肉嫩。(7/10)💢砂鍋花膠雲吞雞~雞肉新鮮嫩滑,有鮮雞味,配上花膠及香濃雞湯,簡直一絕。(8/10)💢泰式咖喱軟殼蟹~軟殼蟹炸得香脆可口,配上香而不辣的咖喱汁,極具南洋風味。(7/10)💢另一驚喜必然是跟餐的餐飲,熱咖啡居然是用咖啡機即磨的出品,誠意十足。
2023-12-13 47 浏览
乳豬卡邦尼意粉真係唔係講笑估唔到咁嘅配搭可以咁好味😋😋超好食! 而豉油雞飯嘅豉油味好濃郁,肯定唔係普通豉油😆 後來問員工先知,原來佢哋嘅食材大部份都係外國進口,有質素保證👍👍
乳豬卡邦尼意粉真係唔係講笑
估唔到咁嘅配搭可以咁好味😋😋超好食!

而豉油雞飯嘅豉油味好濃郁,肯定唔係普通豉油😆
2023-12-08 61 浏览
【太子•友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴】@yauleibistroππππππππππππππππππππππππππππππ太子特色餐廳瑞士無骨雞飯:特色是使用無骨雞肉,搭配香醇的瑞士芝士和美味的奶油醬,搭配上香氣濃郁的米飯,口感柔軟,非常美味。吉牛丼:使用嫩煮的牛肉片,搭配上甜甜的蔥和醬油汁,讓整個菜餚有濃郁的風味。這道料理的配菜還有一碗熱騰騰的白飯,讓人吃了之後感到十分滿足。香烤雞翼:雞翼經過烤製後,醬汁入味,外酥內嫩,吃到嘴裡時帶有淡淡的香氣。日式炸餃子:這款日式炸餃子外皮酥脆,內餡豐富,口感十分美妙。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 184✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#太子美食 #友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴 #web3太子友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴太子彌敦道750號始創中心地庫B1樓B02-06號舖
太子特色餐廳

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴
太子彌敦道750號始創中心地庫B1樓B02-06號舖
2023-12-06 51 浏览
呢日去左花園街買寵物用品行到太子附近搵午餐食 去左始創中心地庫見到呢間餐廳叫「勿當奴」好特別😂餐廳屬於新式快餐店 中西合璧新潮美食集合於一身有燒味 小菜 西餐 漢堡薯條等 食客需於收銀點餐後 拎個牌仔再選擇座位會有店員送上食品 餐廳食品有很多選擇餐廳很多卡位 牆壁畫滿生動漫畫 很有趣另外餐廳飲品位置旁有急凍包賣🔸 招牌即燒爆谷燒鵝( $68)跟餐凍檸檬紅茶 ($8)菜式名特別 以為燒鵝配爆谷原來燒鵝汁入面有爆谷味 燒鵝皮脆 肉質嫩🔸溫泉蛋卡邦尼意粉($68)餐廳食材大部分由外地入口意粉上溫泉蛋均使用日本蛋 而意粉使用意大利出產扁意粉 軟硬適中 每口都有忌廉 忌廉味濃郁好creamy 意粉好掛汁
呢日去左花園街買寵物用品
食客需於收銀點餐後 拎個牌仔再選擇座位
會有店員送上食品 餐廳食品有很多選擇
餐廳很多卡位 牆壁畫滿生動漫畫 很有趣
另外餐廳飲品位置旁有急凍包賣

🔸 招牌即燒爆谷燒鵝( $68)
跟餐凍檸檬紅茶 ($8)
菜式名特別 以為燒鵝配爆谷
原來燒鵝汁入面有爆谷味
燒鵝皮脆 肉質嫩

🔸溫泉蛋卡邦尼意粉($68)
餐廳食材大部分由外地入口
意粉上溫泉蛋均使用日本蛋
而意粉使用意大利出產扁意粉 軟硬適中
每口都有忌廉 忌廉味濃郁好creamy 意粉好掛汁

2023-12-01
2023-12-04 49 浏览
今次想介紹嘅係呢間位於始創中心地牢嘅友利冰室,看似一間普通嘅茶記,但並唔普通。一般西餐廳有嘅嘢佢都有,最特別係佢呢期特別推銷羊腩煲,最啱而家凍凍地食。呢日放工黃昏就去到,但好多位都已經爆曬,證明好多人都鍾意嚟呢度食。個羊腩煲真係值得一試!首先佢嘅羊唔會太過臊,配合冬菇同埋枝竹嘅湯底,真係絕配。另外,佢煮嘅羊肉好腍,極易入口。另外佢嘅日月貝黑松露意粉亦都超好食,除咗元貝好新鮮之外,佢加入咗淡淡嘅黑松露味,令到整個意粉嘅層次都升級唔少,值得一試!

2023-12-04 41 浏览
❄️冬天要食羊腩煲近日開始凍啦,不過見好多人都已經食咗羊腩煲啦🐑古法雙冬羊腩煲$158呢度嘅羊腩煲超大煲,一個人其實都食唔晒,入面有勁多同埋勁大嚿羊腩,啖啖肉,仲有冬筍、腐竹、生菜等,汁料都好多,送飯一流🐄香煎封門柳及吉列炸蝦配日式燒肉汁$128同樣大碟嘅封門柳,一個人食又係好飽,除咗牛肉仲有吉列炸蝦,都多野食唔食牛嘅呢到仲有好多套餐,有中有西🚩友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴 (太子)📍太子彌敦道750號始創中心地庫B1樓B02-06號舖
❄️冬天要食羊腩煲

近日開始凍啦,不過見好多人都已經食咗羊腩煲啦

🐑古法雙冬羊腩煲$158

🐄香煎封門柳及吉列炸蝦配日式燒肉汁$128

唔食牛嘅呢到仲有好多套餐,有中有西

🚩友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴 (太子)
📍太子彌敦道750號始創中心地庫B1樓B02-06號舖
2023-12-04 38 浏览
小妹之前同豬一齊到太子始創中心行街,見到有間色彩繽紛又特別既「友利冰室 X 勿當奴」 當中比門口位既「惡搞勿當奴 」牌吸引咗,盞鬼之餘,又撞啱肚餓…小妹知道呢間餐廳🍴以Fusion菜為主打,中西混合,除咗有港式燒味同燉湯,仲有中式小菜同西式主食😎日式咖喱吉列軟殼蟹日本蛋包飯🥚🦀呢間餐廳軟殼蟹好大隻,咖喱🍛味道非常香濃,唔辣😆 上面仲舖咗1隻旋風🌀蛋包飯,滑蛋滑嫩而不鬆散,蛋味好香,堅冇得輸~而且旁邊有沙律作配菜,相當開胃🤤自家製蘋果伯爵茶🍎🥤呢款飲品香甜又解渴,飲落仲有陣好香既伯爵茶味,完全唔甜😝四季燉湯餐小妹自疫情後很注重養生,買餐廳🍴食飯時必定加1碗老火燉湯飲🥰 滋補一下😚 呢間燉湯相當唔錯,足料且味道鮮甜😍相當正🤩蠔油菜心正常發揮,菜心軟淋,味道不錯😝配埋蠔油相當滋味😎呢間餐廳🍴水及調味料都係自助形式,自取非常方便🤭小妹下次再嚟試吓呢間既漢堡包🍔及其他中西式食物🥘最喜歡係呢度既裝飾全部都印有香港人打氣句子,一同勉勵😊

日式咖喱吉列軟殼蟹日本蛋包飯🥚🦀

自家製蘋果伯爵茶🍎🥤
呢款飲品香甜又解渴,飲落仲有陣好香既伯爵茶味,完全唔甜😝

四季燉湯餐

蠔油菜心
正常發揮,菜心軟淋,味道不錯😝配埋蠔油相當滋味😎

呢間餐廳🍴水及調味料都係自助形式,自取非常
方便🤭

2023-12-04 29 浏览
天氣開始凍,係時候開始食羊腩煲暖暖身🥶呢間羊腩煲勁平!$158一大鍋有6-7舊羊肉,仲再有埋飯,菜,飲品羊肉好林好入味,唔會好煮到好老好韌仲有啲冬菇,枝竹,筍,啲料都好足~.然後叫左個西式2人餐(生完變返以前咁大食🤫)威靈頓牛柳+軟殼蟹鮮茄意粉+飲品個酥皮好脆,牛肉都好多肉汁好juicy佢個薯蓉都出奇地好香好滑我以為通常配菜都隨便整嫁麻😂意粉酸酸地好開胃,成隻軟殼蟹炸完擺面仲要好多膏😋所以$218就食到呢個二人式好抵,性價比好高.走既時候見到雪櫃有啲急凍包可以買冬天太凍唔想出街又想屋企食到羊腩煲可以直接買急凍包返屋企,想食果時整熱黎食😆
天氣開始凍,係時候開始食羊腩煲暖暖身🥶
呢間羊腩煲勁平!$158一大鍋
有6-7舊羊肉,仲再有埋飯,菜,飲品
羊肉好林好入味,唔會好煮到好老好韌
仲有啲冬菇,枝竹,筍,啲料都好足~
然後叫左個西式2人餐(生完變返以前咁大食🤫)
威靈頓牛柳+軟殼蟹鮮茄意粉+飲品
個酥皮好脆,牛肉都好多肉汁好juicy
佢個薯蓉都出奇地好香好滑
我以為通常配菜都隨便整嫁麻😂
意粉酸酸地好開胃,成隻軟殼蟹炸完擺面仲要好多膏😋
所以$218就食到呢個二人式好抵,性價比好高
走既時候見到雪櫃有啲急凍包可以買
冬天太凍唔想出街又想屋企食到羊腩煲
可以直接買急凍包返屋企,想食果時整熱黎食😆

2023-12-03 35 浏览
羊腩煲咬落下羊腩嘅肉質真係特別嫩滑,完全可以用「融化喺口」嚟形容。佢嘅肉纖維非常細緻,入口即散,炆得剛剛好,絕對唔會太硬或者太軟。肉味都非常濃郁,濃厚嘅羊香。加入咗各種香料同調味料,令湯汁充滿層次感。湯底本身有一種微微的鮮甜味,加埋羊腩嘅鮮味,提升咗整體味道。湯底都好滋補落咗馬蹄,令人覺得暖身又滋味。煲熟嘅羊腩都吸收咗湯底嘅味道,正。重點提番,佢哋仲有賣急凍羊腩煲,有羊腩、羊架、冬菇、冬荀,鍾意食可以外賣走都得,好方便,而且價錢都好抵$398連瓦煲,大大煲2人份👍👍這道湯煲通常搭配白飯一起享用,可以暖身又滿足。泰式豬手內裡肉質嫩滑。泰式豬手的醬料帶有酸辣的口味,加入了辣椒、蔥、蒜等香料,味道鮮明刺激。是日油菜一碟一道簡單而營養的蔬菜菜品。老火湯兩盅湯汁濃郁的湯品,暖身暖胃

羊腩煲

泰式豬手

是日油菜一碟
一道簡單而營養的蔬菜菜品。

老火湯兩盅
湯汁濃郁的湯品,暖身暖胃

2023-12-01
2023-11-27 38 浏览
係荔枝角食過,覺得好唔錯,食物有特色之餘,裝修又夠玩味,所以今日係太子見到,都想入黎食多次。同荔枝角一貫塗鴉風壁畫隨處可見,好有香港特色,餐廳好大,位置寬躺,坐得夠舒服。👫小炒二人餐👫$198(配油菜,白飯2碗,老火湯及飲品)🐥豉油無骨雞🐥豉油雞好多件,好夠食,雞肉真係一d碎骨都冇,啖啖肉,而且好嫩滑,好入味之餘又唔會過咸,店內燒味絕對出色。店內食物材料大部分由外國入口(詳情可參考餐牌),所以有質素保證。🐑古法雙冬羊腩煲🐑加$60羊腩煲好大煲,有唔少羊腩之餘,配菜如枝竹同冬菇都好多,聞落都好香,羊肉唔會羶,平時怕食羊ge人都可以一試,而且夠軟身又入味,枝竹亦都索哂湯d味,好好餸飯,第時天氣凍,仲可以買急凍包返屋企翻熱食。椒鹽燒賣6粒$12炸得外脆肉軟,椒鹽味夠出但唔會過咸。日式炸餃子4隻$28餃子亦都炸得好酥脆,配上醬汁十分可口。評語位置方便,坐位舒適食物性價比高,燒味出色🐵推介:🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)📌友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴地址: 太子彌敦道750號始創中心地庫B1樓B02-06號鋪#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #hkfood

👫小炒二人餐👫$198(配油菜,白飯2碗,老火湯及飲品)

🐥豉油無骨雞🐥

🐑古法雙冬羊腩煲🐑加$60

椒鹽燒賣6粒$12
炸得外脆肉軟,椒鹽味夠出但唔會過咸。

日式炸餃子4隻$28
餃子亦都炸得好酥脆,配上醬汁十分可口。

評語
位置方便,坐位舒適
食物性價比高,燒味出色

🐵推介:🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

📌友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴

#hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong #友利 #勿當奴 #始創 #羊腩煲 #豉油雞

《友利坊X友利冰室X勿當奴の食評》by@ihungry.hk茶餐廳只係得沙嗲牛?呢個諗法就大錯特錯啦😎!今個小編會同大家介紹一間位於太子嘅超特別茶餐廳,就係位於太子與旺角交界嘅友利冰室X勿當奴🔥!友利冰室X勿當奴主打主打中西合璧創意港式Fusion美食,除咗主打自設工場自家製燒味,仲有唔同嘅特色主食、小食、甜品、甚至連Burger都有,地理位置仲要非常方便,重點係價錢非常平民!未試過嘅你,就一定要試吓幾有特色啦😍!小編話你知💡友利坊X友利冰室X勿當奴仲有急凍包任君選擇,當然亦唔少得精選套裝附送金屬鍋盤去直接烹煮添!仲唔拿拿去網店預訂👉Yaulei.com.hk🔸『花膠雪吞雞煲 - $98』一碗花膠雞湯,喚醒你家嘅感覺💞!呢個花膠雪吞雞煲係超超超超足料🔥🔥🔥,裡面有大量鮮嫩彈牙雪吞、滑嫩大雞件同營養豐富花膠等等,湯底仲張超甜,絕對唔係味精湯,只會Feel到家嘅感覺,絕對係喚醒你嘅味蕾,同埋對屋企嘅回憶🏘!🔸『壽喜燒牛腩煲 - $98』壽喜燒配牛肉就試過,但壽喜燒配牛腩你又試過未☺️?壽喜燒牛腩煲將日式✖港式Perfect Combine,係意想不到地咁Match,而牛腩肉質鮮嫩多汁,口感絕

🔸『花膠雪吞雞煲 - $98』

🔸『壽喜燒牛腩煲 - $98』
壽喜燒配牛肉就試過,但壽喜燒配牛腩你又試過未☺️?壽喜燒牛腩煲將日式✖港式Perfect Combine,係意想不到地咁Match,而牛腩肉質鮮嫩多汁,口感絕佳,搭配濃郁壽喜燒醬汁,絕到好味到難以抗拒!
重點係牛腩煲仲會附送溫泉蛋,溫泉蛋夠嫩滑,加埋蛋黃撈飯仲正💓!

🔸『白酒青口焗薯蓉 - $68』
鮮嫩的青口融入濃郁白酒中🍾,再搭配香濃焗薯蓉,每一口都散發出豐富海鮮風味和濃郁酒香,小編表示超正啊😍!

🔸『椒鹽燒賣粒 - $12』
小巧可口椒鹽燒賣粒,一啖啱啱好!椒鹽燒賣炸到外酥內軟,加埋香辣嘅椒鹽粉,令燒賣更加之惹味,係下午茶嘅絕佳選擇👍!

🤪iHungry開心指數:8/10分
2023-11-21 42 浏览
🥘🥘🥘之前試燒味都食過食間,今鋪大癲,凍凍地見新推羊腩煲,仲加埋有個幾有創意既牛腩煲,結果一次過試哂日式壽喜燒牛腩煲-配溫泉蛋及白飯($98)牛腩配壽喜燒都幾特別,牛腩好腍,好入味,但成煲野都太鹹👎🏻👎🏻👎🏻可能倒左一半湯再加水都已經好夠味好在有溫泉蛋,食牛腩可以沾下,幫助洗去鹹味鹹味已經蓋過左一切,愈食愈膩古法雙冬羊腩煲-配油菜及白飯($158)個煲好大煲,入面都好多羊肉同冬菇,仲有筍同支竹,聞落香噴噴都幾惹味細件既羊肉好夠腍同入味,相反大件既就超乾同韌,食到牙胶都軟食得耐同樣都覺得成煲都同一隻味,而且好鹹👎🏻👎🏻👎🏻醬汁同整煲份量減三份一,同樣價錢都可以按比例減相信可以吸引到更多人去試,因為凍凍地有一人羊腩煲有菜有飯,的確幾開心焗香辣雞翼四隻晚市惠顧滿$250送小食,選擇左雞翼趁熱食好脆好香口,辣辣地都唔錯👍🏻👍🏻
🥘🥘🥘

日式壽喜燒牛腩煲-配溫泉蛋及白飯($98)
可能倒左一半湯再加水都已經好夠味
好在有溫泉蛋,食牛腩可以沾下,幫助洗去鹹味
鹹味已經蓋過左一切,愈食愈膩

古法雙冬羊腩煲-配油菜及白飯($158)
細件既羊肉好夠腍同入味,相反大件既就超乾同韌,食到牙胶都軟
食得耐同樣都覺得成煲都同一隻味,而且好鹹👎🏻👎🏻👎🏻
醬汁同整煲份量減三份一,同樣價錢都可以按比例減

焗香辣雞翼四隻
晚市惠顧滿$250送小食,選擇左雞翼
趁熱食好脆好香口,辣辣地都唔錯👍🏻👍🏻

做餐飲,要夠創新,先俾到新鮮感大家,留得住食客👍🏻。呢間餐廳好特別,佢嘅菜式,既中且西,又會互相crossover 黎個中西合璧,非常搞鬼。要中式佢地有⭐️古法雙冬羊腩煲呢幾日剛剛入冬,凍到飛起🥶,食個羊腩煲就成個人都暖返哂!👍🏻羊腩炆得好腍,炆到骨肉分離😂,食起上嚟超級方便。個汁非常好送飯,唔會太鹹又唔會太渴,非常濃郁!枝竹都炆到好入味!👍🏻不得不提個腐乳,食落有陣好香嘅玫瑰香味🌹,好清新,好驚喜❤️。呢個冬天,凍冰冰如果懶得出街,仲可以買佢既⭐️急凍羊腩煲,買返屋企,咁轉冷就隨時都有得食啦👍🏻。另外中西合璧呢,都好令小妹喜出望外架👍🏻👍🏻⭐️即燒爆谷燒鵝燒鵝雖然無話肉厚肥美,但個脆皮很不得了,一入口,就好似食緊爆谷咁,有陣焦糖爆谷嘅香味,係口腔中爆發🤤。而且,係好強烈!食燒鵝但又有爆谷,有趣👍🏻。⭐️乳豬卡邦尼意粉卡邦尼意粉上面,鋪左幾片脆皮乳豬。意粉白汁杰身,仲有大量既芝士粉。乳豬唔算肉厚同肥,但勝在夠脆。最得意係,個海鮮醬,原來撈落去個意粉到,又會同白汁好夾架喎!😂 又係另一個搞鬼又有趣既嘗試❤️。

要中式佢地有⭐️古法雙冬羊腩煲

另外中西合璧呢,都好令小妹喜出望外架👍🏻👍🏻

⭐️即燒爆谷燒鵝

⭐️乳豬卡邦尼意粉