2015-12-03 237 浏览
經過九龍城都會見到呢間糖水舖,終於試到啦今次。我見佢好少需要等位,雖然鋪面好細,但一入去就有位坐,因為大家都會好快食完就走。叫左招牌芒果西米撈,嘩勁大碗啊,上面嘅芒果好大份,又甜又多汁,有成大半個芒果,而且切得大舊,一啖放唔曬入口。底下就係西米加碎冰,味道唔會太甜或假,而係有芒果既香味,夏天食就啱啱好,不過呢排食又啲打冷震。

• 芒果西米撈
2015-08-16 270 浏览
在九龍城吃過晚飯,與朋友尚有說不盡的話題,你會去哪裏?九龍城除了泰國菜館多,甜品鋪也越來越多。那當然了,如果我想做老闆,看見滿目的甜品店門外總有一條長長的人龍,你也想分一杯羹吧。星期六晚泰菜過後,想去的西式甜品店擠滿了人,改道去了「口甜舌滑」。裝修過後的「口甜舌滑」比起從前,多了一份潮,少了一份土,門面討好多了。從前住了九龍城十多年,也沒光顧過,只聽說這裡的忙果糯米滋不錯。河馬生聽我建議,就來一客。朋友A和河馬生是榴連lover,可惜榴連糯米滋早已售罄。我們估計大概榴連糯米滋一定十分好味,要不然也不會9時許便售完吧!一盒六粒的忙果糯米滋先上枱,忙果餡料足皮也薄,整體不俗,美中不足是忙果有點酸,友人A吃得津津有味。蜜瓜西米露奇貌不揚,味道如樣子一般普通。也不知是吃了糯米滋的緣故還是西米露根本如此,吃下去仿如無味一樣。立刻叫河馬生試試,他和我意見一致,味道淡口非常。友人A的蕃薯糖水足料,還吃不完蕃薯,味道不過不失。
在九龍城吃過晚飯,與朋友尚有說不盡的話題,你會去哪裏?
忙果糯米糍
友人A的蕃薯糖水足料,還吃不完蕃薯,味道不過不失。
2015-08-01
宵夜
2K
2015-07-28 157 浏览
店名:口甜舌滑地址:九龍城衙前衛道7號A地下好味指數:7/10價錢:$35芒果西米露(大)濃結的芒果汁配上西米露和幾片新鮮爽甜的芒果,味道不錯。但吃到最後,冰塊溶掉了,西米露變得淡而無味。店名:口甜舌滑地址:九龍城衙前衛道7號A地下好味指數:7.2/10價錢:$36榴蓮飄飄(大)榴蓮味道濃郁,上面配有西米爆珠,而下面配有西米露。同樣問題,吃到最後,冰塊溶掉了,西米露變得淡而無味。
店名:口甜舌滑

好味指數:7.2/10
價錢:$36
榴蓮飄飄(大)

榴蓮飄飄(大)
芒果西米露(大)
2014-08-19
2014-11-14 317 浏览
在九龍城搵食有很多選擇,除了主食,還包括糖水。在這區,中式、西式、潮州的都有,最後和朋友來到口甜舌滑。雖然沒有我想吃的撞奶或燉奶,不過至少還有豆腐花,單是這個已經有超過26款。喜歡純粹的味道,所以叫了一個原味杏仁豆腐花。店員哥哥在前頭,一手拿着花奶罐,一手拿着豆腐花,然後大叫 : 「喂,杏仁豆腐要唔要花奶呀?」語畢,隣桌客人說:「唔使喇唔該! 呃...原來我無叫到豆腐花喎...」當下店員和我都爆笑了。雖然賣相比較普通,但大大碗才$18,實在非常抵吃。跟普通豆腐花不一樣,這個質感比較結實,顏色比較通透,入口有淡淡杏仁香氣,加了花奶口感更滑。店內布檔掛了一隻貓和一隻米田共公仔,忍不住走去拍照,於是店員哥哥便說如果我喜歡,可以把貓貓送給我,真是名副其實的口甜舌滑呀。
2014-11-11
$18 (宵夜)
2014-08-24 443 浏览
四月二十三日 (星期三)這晚接受過飲食雜誌訪問後,倆口子再吃個甜品才滿足走到了友人推介的甜品店口甜舌滑,一心來吃榴槤甜品 (當然榴槤控比利的主意喇)小丸子本想吃豆腐花,但奇怪的是整個餐牌內只有杏仁豆腐花,沒有原味還以為是走漏了眼,一問之下才知原來真的只有杏仁味老闆還說不用擔心杏仁味不會太濃郁,那就點了黑珍珠杏仁豆腐花沒有純味豆腐花,正如老闆所說,只帶少許杏仁味道無錯!杏仁味不太突出,但為何不弄回原味呢?真是兩頭唔到岸比利當然選了榴槤飄飄!甫送上便聞到濃郁的榴槤香可惜的是,只嗅到榴槤香卻嚐不到其味又吃到冰的碎粒,實在有礙口感幸有粒粒珍珠,口感挺彈牙的,算作一點補償整體而言,還是失望大概四月還未是吃榴槤的季節吧
四月二十三日 (星期三)

這晚接受過飲食雜誌訪問後,倆口子再吃個甜品才滿足
走到了友人推介的甜品口甜舌滑,一心來吃榴槤甜品 (當然榴槤控比利的主意喇)
黑珍珠杏仁豆腐花
還以為是走漏了眼,一問之下才知原來真的只有杏仁味
老闆還說不用擔心杏仁味不會太濃郁,那就點了黑珍珠杏仁豆腐花
沒有純味豆腐花,正如老闆所說,只帶少許杏仁味道
無錯!杏仁味不太突出,但為何不弄回原味呢?真是兩頭唔到岸
榴槤飄飄
比利當然選了榴槤飄飄!
甫送上便聞到濃郁的榴槤香
可惜的是,只嗅到榴槤香卻嚐不到其味
又吃到冰的碎粒,實在有礙口感
幸有粒粒珍珠,口感挺彈牙的,算作一點補償

整體而言,還是失望
大概四月還未是吃榴槤的季節吧
2014-04-23
$30 (宵夜)
2013-12-06 91 浏览
食完晚飯,友人想食煻水, 見到呢間不太多人就入去試下,點知一坐低無耐,就全店滿座,哈哈,帶旺咗佢佢唔會有好多新奇款式, 傳統較多, 但係係九龍城另一間較耐的,買傳統糖水個間差咗好多,唔想去試…………..無乜祈望,點知…………….非常有驚喜木瓜雪耳 - 食到木瓜味, 不會好似出面,只食到冰糖味渣渣 - 好多豆, d豆煮得剛好, 不會過唸.忙果紫米 - 紫米好棉, 忙果酸酸甜甜芋頭西米- 從未食過d芋頭咁香,咁棉……….杏仁糊 - 好香杏仁味, 好滑紅豆沙湯丸 - 起沙紅豆配QQ地湯圓,正 所有糖水料好足, 味道濃郁, 來料食得出好新鮮,不會太甜,剛好. 而且老板招呼好, 要多椰醬又得, 多奶又得, 又加椰醬又加奶又得,非常好客. 下次一定再幫襯

木瓜雪耳 - 食到木瓜味, 不會好似出面,只食到冰糖味
渣渣 - 好多豆, d豆煮得剛好, 不會過唸.
忙果紫米 - 紫米好棉, 忙果酸酸甜甜
芋頭西米- 從未食過d芋頭咁香,咁棉……….
杏仁糊 - 好香杏仁味, 好滑

2013-11-23
$25 (宵夜)
  • 傳統糖水
2013-10-21 78 浏览
以前行過九龍城都會見到呢間店, 但係食糖水反而就唔會揀這間~今晚經過就試下囉~入到去都不用等位~老闆招呼好熱情, 有問必答~ 見到有個招牌糖水, 於是就點了這個芒果西米撈~來到時真係好大碗~底下就係西米+碎冰, 如果係好熱的天氣食就更加岩時候了 芒果完全唔酸, 因為是浸了糖水的關係 這碗只不過是$34, 抵食~

今晚經過就試下囉~

入到去都不用等位~老闆招呼好熱情, 有問必答~

見到有個招牌糖水, 於是就點了這個芒果西米撈~

芒果完全唔酸, 因為是浸了糖水的關係

這碗只不過是$34, 抵食~
招牌芒果西米撈
题外话/补充资料: 其實大大碗都幾抵食, 如果係出面的糖水鋪都差不多, 但都好細碗得多~
2013-10-13
$34 (其他)
招牌芒果西米撈
2013-07-29 65 浏览
最近發覺好多糖水舖開始變質了, 都係老舖還KEEP的住下。分店既真係唔得,尢其係「滿X」。真係去到門口,都掉頭走。真係好差!  所以今日尊登入去九龍城既口甜舌滑試下佢地有沒有變差, 好在重KEEP到水準, 不往我老遠入去食甜品。【荔芋西米露】﹣ 好香,好滑,不會死甜蓋過芋頭既香味, 食完想再來多一碗。【芒果糯米滋】﹣ 皮好薄,芒果好甜, 好鮮! 【楊枝甘露】﹣ 好多芒果,同外面食既好唔同,外面既都係好似飲品咁,只有小小芒果絲, 但係這店好足本多芒果。好正! 所以我成日都講,要食好野真係唔可以懶同貪方便。對食物有要求,人生才有意思O家嘛!

【荔芋西米露】
【芒果糯米滋】
﹣ 皮好薄,芒果好甜, 好鮮!
【楊枝甘露】

2012-08-09 51 浏览
之前吃過不少家九龍城的甜品店, 有些真的退步了不少, 新店也沒有很吸引人的地方直到來到口甜舌滑, 覺得這家店在九龍城區算不錯一碗是芒果西米露, 一碗是揚枝金露, 兩碗都蠻大碗的芒果也有很多, 感覺很划算. 而且芒果質素也好, 這樣的港式甜品對我來說已經很滿意了喜歡吃榴槤的話應該會喜歡他們的榴槤甜品, 有蠻多的榴槤肉而且除了榴槤肉其他的配料都不會太甜, 讓榴槤味道突出下次在九龍城吃完飯, 應該會再來這家吃甜品
直到來到口甜舌滑, 覺得這家店在九龍城區算不錯
一碗是芒果西米露, 一碗是揚枝金露, 兩碗都蠻大碗的
喜歡吃榴槤的話應該會喜歡他們的榴槤甜品, 有蠻多的榴槤肉
而且除了榴槤肉其他的配料都不會太甜, 讓榴槤味道突出

下次在九龍城吃完飯, 應該會再來這家吃甜品
  • 榴槤飄飄
2011-12-18 38 浏览
在九龍城超過百間美食之地點,一大班朋友吃完晚飯,又難離難捨,做咩好?當然食糖水,吹吹水啦!!,今晚我想食芒果類,又有朋友想食榴槤,又有朋友想食清心丸, 那我即想去' 口甜舌滑' 當然冇有許留山( 芒果) , 滿記/ 發記( 榴槤) 之名牌糖水選擇下,我是絕對想去小店之糙水的....今次一來九龍城黑馬,必食他的榴槤飄飄,我們一行五人, 點了三個皇牌,榴槤飄飄,楊枝甘露,芒果西米露,同場加映了一個椰汁焦糖布丁西米露加清心丸, 及一個西瓜涼粉作點綴!!............ 迎合各朋友所想的~~ 來了來了, 一如以往, 份量大碗, !!我第一淡當然要試試久違了之榴槤飄飄啦,! 除了份量大之外,味道依然keep 到,!加上水晶珠及沙冰底,!好味,!!讚,!!! , 接著當然今晚想吃之芒果啦,!大大塊芒果,除左賣相唔錯之外,最重要是很甜,!很多汁,!! 芒果停不了,接下來,是店內皇牌楊枝甘露, 每次吃這個甘露,品質都能穩勝其他食物,!不想浪費太多說他的特別,!一句到尾,,,好味,! 。造邊箱正與芒果大戰,那邊箱的清心丸,也給我的朋友吃得火紅火熱,!請留返一兩粒給我呀!因為我知道這裡的清心
當然食糖水,吹吹水啦!!
,今晚我想食芒果類,又有朋友想食榴槤,又有朋友想食清心丸
, 那我即想去' 口甜舌滑'
因為我知道這裡的清心丸都是有保証, 所以朋友都說冇介紹錯呢,!最後都開開心心地完結今次聚會!
题外话/补充资料: PS : 這裡的芒果類沒有名店之盛宴,沒有花多眼亂之配搭;往往是一個實而不華的配搭,最能吸引我的口味!
2011-12-17
$30 (宵夜)
  • 榴槤飄飄,楊枝甘露,清心丸
2011-08-11 38 浏览
一場來到九龍城,吃過牛肉餅,離晚餐時間尚早,便再吃吃中式的甜品。這日到了黃真真對面的口甜舌滑。小小的糖水店,服務方面,屬'正常'港式小店的服務水平,算可以啦。之前也有幫趁過,喜歡他們的榴蓮飄飄和這晚吃的芝麻糊。芝麻糊很滑,有很香的黑芝麻味,食得出是真材實料!才$17碗,定價合理。

之前也有幫趁過,喜歡他們的榴蓮飄飄和這晚吃的芝麻糊。

(非会员)
2011-04-18 27 浏览
今晚悶悶地..揸車兜左轉再落九龍城..口痕走左去"上目"隔離間泰國野買左串豬腩肉..都ok..個人中意再燶D食完鹹野無無聊聊走去口甜舌滑..想食糖水..menu都無睇..簡簡單單啦..買綠豆沙返屋企嘆..綠豆沙大大碗$15(外賣)真係幾抵..中意陣臭草味!起沙!稀稠適中!下次再兜落去,會試下其他野!
真係好大碗下!

下次再兜落去,會試下其他野!

2011-04-17
2 分钟 (外卖自取)
真係好大碗下!
2011-03-12 24 浏览
其实我系一个很喜欢食糖水ge人,但lee次真系好震惊。Y?因为D黑珍珠是酸的,我从来未试过食D黑珍珠系甘ge味。普通2两件木瓜,一旧蜜瓜,西瓜,量块芒果,加起来就系杂果黑珍珠啦,中要系无奶,店铺好多人,得一个伙计,态度认真mama,超贵$28!!!!!!讲真28蚊有好多选择。失望啊~~~~未吃过甘'好味"ge糖水。
其实我系一个很喜欢食糖水ge人,但lee次真系好震惊。

Y?因为D黑珍珠是酸的,我从来未试过食D黑珍珠系甘ge味。

2011-03-12
(非会员)
2011-03-05 17 浏览
第一次幫襯無諗過咁差,其實咁基本的糖水都做唔好,仲點做其他嘢呀紅豆沙+豆腐花本身要熱食,點知個豆腐花係凍仲要唔係豆腐味好似d杏仁豆腐味咁 超怪 仲要唔滑個紅豆沙係暖接近凍..........返郅去食都唔超過二十分鐘芝麻糊無芝麻味仲要淡茂茂真係唔會再幫襯
紅豆沙+豆腐花
本身要熱食,點知個豆腐花係凍仲要唔係豆腐味
好似d杏仁豆腐味咁 超怪 仲要唔滑

芝麻糊無芝麻味仲要淡茂茂

真係唔會再幫襯
2011-03-05
外卖自取
2011-02-07 44 浏览
九龍城係一個美食天堂,對於某幾種類來說,更加係集中地,例如:泰國菜、潮州菜同火煱等等,而相對地每種菜式都各有佢地既特式,可能因為多野食既關係,香港人對甜品更加係愛不釋手,甜品舖都越開越多,差不多每條街都有一間。而今次這間都算係區內既表表者,不知渡過了多少個年頭,仍然努力經營。呢個甜品舖以前都幾有名,好多日本雜誌都介紹過,由其是佢地既楊枝甘露,大件夾好食,味道仲幾好添,十幾蚊一碗,用料一D都唔馬虎,泰國金柚,香甜芒果,椰味重既椰汁,加上超級冰凍,夏天食真係一流,如果嫌細碗唔夠喉,不妨來一個大碗裝,成個湯碗咁大,食完都飽到上心口。另外,芒果布甸有別於一般許留山既出品,因為布甸呈半透明,十分好味,而且芒果肉超甜,雖然比楊枝甘露細碗,不過勝在飯後甜品,只宜淺嚐,不宜過量。每逢九點後,慢慢開始熱鬧,有時可能仲要坐街邊,遇著落雨,更加有”風”味添。哈哈!更多資料:http://hk.myblog.yahoo.com/zysk-c/article?mid=981

楊枝甘露
芒果布甸

$20 (宵夜)
芒果布甸
楊枝甘露