2019-10-15 410 浏览
月頭第一次黎食,叫左個古滑雞飯同馬來西亞肉骨茶跟飯,雞飯飯底係有味飯,帶少少咸香同超惹味,而雞又夠嫩滑,配埋個醬汁幾好食~不過肉骨茶味道唔算太濃,無太濃嘅中藥當歸味,而湯用上原整成個蒜頭煲,但入口又唔會好大陣蒜味,而豬肉剛剛好唔會煲到太“鞋”,仲會送多2粒油炸鬼做前菜,幾特別。 特色野飲都唔錯,叫左杯雪梨乾柑桔,真係有雪梨乾係入面,幾護喉。另外冬瓜龍眼水都好好飲,有冬瓜蓉又有龍眼好足料,唔會太甜,大推介。

很久以前嘗過米芝連推介的古月,一直念念不忘馬拉的味道,和男友決定再戰一下。六點多到,我們竟然是第一枱!這兒用上原木裝飾,有可愛的壁畫,很溫暖~.餐牌主打都是肉骨茶~秘製魚露雞翼灑上炸蒜超香口,又juicy,咸鮮中帶甜,很有東南亞特色!韮菜花比較少見,配上秘製醬油(比較像甜豉油哈哈)不算特別,而且份量偏少,可以不叫。重頭戲!男友叫了「咩都有」的藥膳黑肉骨茶,比平常肉骨茶多油,呈黑色,微甜,唐排燉得夠冧,金菇豆卜吸了湯不錯,但藥材味其實頗淡,比記憶中差了不少。我叫的鹵麵配米粉,米粉爽口,掛湯好味,芽菜解膩,湯底咸咸甜甜,但蛋和五花肉都不算入味,令人失望。更為滿意是它的飲品,大大杯又足料,清甜清熱的感覺,有家的感覺~價錢相宜,但食物質素下降了不少,果然回憶的味道是最好的~
很久以前嘗過米芝連推介的古月,一直念念不忘馬拉的味道

餐牌主打都是肉骨茶~
1933 浏览

秘製魚露雞翼

韮菜花

藥膳黑肉骨茶

鹵麵

青檸薏米和冰糖羅漢果冬瓜龍眼水

價錢相宜,但食物質素下降了不少,果然回憶的味道是最好的

秘製魚露雞翼
青檸薏米和冰糖羅漢果冬瓜龍眼水
2019-09-09 809 浏览
朋友係晝就試完古月餐廳嘅「古滑雞飯」後,覺得10分好味,所以晚上就買咗外賣過黎同我一齊試吓(10分感動!感謝!)食嘅一刻真係覺得:名不虛傳! ! !佢嘅雞肉10分嫩滑,上面冧咗佢秘製嘅「古滑汁」,兩者配合得啱啱好,令人食完一舊,又想即刻想食第二舊。我好少會出聲讚啲食物「好味」,但係試佢嘅古滑雞嘅時候,我就忍唔住讚佢:「好好味!」另外,佢得飯仲係用油飯,都係野味滋味之選!朋友仲買埋佢嘅「招牌古月肉骨茶」黎一齊試食。用得「招牌」兩個次,令人好期待!一打開蓋,就見到好大粒嘅蒜頭係正中間,好搞笑!唔理啦,首先梗係試吓佢嘅湯,比較重胡椒味(味道就好似豬肚湯嘅味),同想像中嘅肉骨茶有少少出入⋯雖然佢嘅湯同我哋嘅想像有啲出入,但好欣賞佢材料十足,湯料肉質嫩滑得黎好有口感(唔知道佢揀嘅哩個部位叫咩名)P.S.上網睇返,原來間餐廳請左聽障人士做職員。我未去鋪頭,但如果係真,算係良心企業,值得支持!
感謝!)

食嘅一刻真係覺得:名不虛傳! ! !

古月招牌肉骨茶
2019-09-03
外卖自取
古月招牌肉骨茶
男朋友話呢間攞左好幾屆米芝蓮推介,所以就山長水又遠咁過黎試下啦~一入到餐廳,我淨係俾個鳥巢吸引左,佢牆的畫有部份係3D,例如個鳥巢~好可愛!我嗌左個椰漿飯,因為未食過;所以個飯同我想像中有D唔同; 椰漿飯好香,好似用椰青水煲飯咁,飯有配雞翼雞槌、炸脆小魚、同一個我覺得辣的醬(我怕辣); 成個飯好印尼風,配菜同飯好夾冰梅橄欖汁第一啖係酸酸的,飲落就覺得有D淡呢間餐廳我唔知係以咩地區作主調,因為椰漿飯似印尼風,佢有其他野食似馬拉~重點其實都好食,值得一試
冰梅橄欖汁第一啖係酸酸的,飲落就覺得有D淡

冰梅橄欖水

冰梅橄欖水
2019-08-27 471 浏览
I decided to follow the Michelin guide and visit all the restaurants around my area. I've always been a fan of noodles so I immediately decided to give Ancient moon a try. The store isn't very small but it's located in a small alley so it took a while for me to find it. I never would have noticed this store if it wasn't the Michelin guide. The ordered their most famous pawn noodles and it's the first time for me to try Singaporean noodles in Hong Kong. The noodles were just as good as I've expected. No wonder why the restaurants is so highly recommended.
  • 冰梅橄欖汁
  • 招牌辣椒板麵
2019-08-24 419 浏览
之前去北角食羊肉麵已經有見到呢間餐廳,終於有機會試!因為同幾個朋友嚟所以就可以食多啲唔同嘢!當日食晚餐嘅時候都幾多人,大家要有心理準備要等下。一入到去,即刻同朋友點餐!當晚大家都好肚餓!特別推介古滑雞飯!啲雞真係好滑好好味!暫時係我係香港食過最好味嘅海南雞飯!另外,我認椰香雞都好值得試!雞係炸嘅,但係依然多汁,亦唔會話全部係炸皮 椰汁入面加入咗香茅,成事十分惹味呀!其他菜式好似Nasi Lemak, 咖喱雞都做得幾出色,不過相比起就冇咁特別,但係多人都可以嗌嚟試下!價錢方面十分合理!我記得同朋友share最後每人唔使$100埋單!

當日食晚餐嘅時候都幾多人,大家要有心理準備要等下。

一入到去,即刻同朋友點餐!
當晚大家都好肚餓!

椰汁入面加入咗香茅,成事十分惹味呀!

• NasiLemak
  • 椰漿飯
2019-08-08 562 浏览
每次行過北角都想試下呢間主打新加坡菜嘅小店,今日終於有機會同男友嚟試下。餐廳嘅裝修好趣緻,牆身畫左好多得意嘅公仔,好有特色。餐廳食物款式唔算多,我地今次主要都喺嚟試下招牌嘅滑雞飯同肉骨茶。古滑雞飯 $60雞件滑嫩而且仲喺無骨啖啖肉,岩哂我呢啲懶惰鬼,加上伴雞嘅醬汁味道濃郁,用嚟送飯食一流。而呢碟飯最古惑嘅地方,在於雞件入面原來收埋左幾件鹵水鴨舌,鴨舌腌得入味之餘肉質亦都軟腍易咬,很好吃,而另外一旁的並不是普通白飯,而是帶有淡淡蒜香的有味飯,令人更易入口。古月招牌肉骨茶 $80今次呢款肉骨茶胡椒味好濃郁,飲落舌頭仲有陣陣椒麻的感覺,同大眾食開帶藥膳味嘅肉骨茶有好大分別,冬天飲完成個人應該會暖笠笠。蒜頭炆到好軟腍,本身濃烈嘅辛辣味都融合於湯中,同我地平時食開嘅蒜頭口感好唔同。另外食得出連住骨嘅豬肉幾新鮮,肉質彈牙好易咬開。亞羅街沙嗲串(雞) $35/3串雞肉串燒燒得比較乾身,肉質硬身同鞋口,加上份量少而且價錢貴,所以唔太推薦。

古滑雞飯 $60

古月招牌肉骨茶 $80

亞羅街沙嗲串(雞) $35/3串
2019-07-02 951 浏览
平時成日出入呢頭,都唔知有間咁既野。咁岩呢日同同事食飯,佢地就帶我去食。中午時間都好多人等位,我地大約等左20分鐘先入到去,所以建議人少少先好黎。本人鍾意食雞,叫左個古滑雞飯。其實都想試佢既招牌肉骨茶,但因為身體唔係咁舒服,啲熱氣野下次先。啲雞肉都真係幾滑,個雞汁有啲𠎀,中間加左少少生抽,我覺得清清地,但都幾鮮味。本身個雞飯比較清,個餐有附送醬汁,酸酸甜甜咁,完全係我個味,不過都幾辣下。個飯應該係雞油飯,整體有少少似海南雞飯,但個味有啲唔太一樣。會再返兜。

會再返兜。

2019-06-27 582 浏览
諗住平平地食個蝦麵,細細碗無野飲,盛惠80大元。唔算好特別。一般般。蝦少又細隻,叉燒又少,麵反而多啊。咁就無配菜架啦。前菜小菜都無碟。好唔抵。餐牌係無寫價錢既,所以都知奶野。所以覺得呢間唔係好誠實既餐廳囉。唔明點解叫佢良心小店。話係米之連,咪又係普通餐廳一間。野飲方面,十杯野飲有九杯野飲都要盛惠$30大元一杯。但野飲同食物質素其實跟茶餐廳無分別⋯分分數茶餐廳仲好味。另外又唔收信用卡,只收現金好唔方便。
諗住平平地食個蝦麵,
話係米之連,咪又係普通餐廳一間。
⋯分分數茶餐廳仲好味。

另外又唔收信用卡,只收現金好唔方便。

2019-06-27
2019-06-19 641 浏览
港島北角有很多大街小巷今次想介紹的就是位於其中一條隱蔽小巷的新加坡餐廳古月Ancient Moon今次係我第三次光顧呢一間餐廳上兩次沒有寫食評的原因是很想 試一試他比較出名的美食後才寫食評 綜合三次食物的經驗這間餐廳質素屬於中上水平 特色菜包括古滑雞飯 肉骨茶 咖哩雞飯 飲品方面有三色奶茶 班蘭奶茶值得一試上兩次食物的相片遺失了只好把最後一次咖哩雞飯的相片補上 咖哩椰香味很重雞件十分嫰滑 醬汁拌飯很開胃唯一要挑剔的地方是午餐時間十分多人 不能好好地享受午飯後的時光

2019-06-15 510 浏览
古月呢間餐廳喺北角開左幾年過去幾年都得到米芝連推介雖然係咁,佢地平時都唔會好爆幾年黎食物都保持水準,中間亦有新菜式加入今次去食叫左凍馬來拉茶(斑蘭味)- 叫得拉茶都預左會好甜,但呢杯拉茶雖然同一般飲品比有啲甜,但以拉茶黎講已經少甜左,而且將佢停留喺口入面仲可以品嚐到斑蘭既香氣咖央厚多士 - 鬆軟既厚多士上面塗滿咖央醬,味道唔差,不過如果想食新加坡式又薄又脆既咖央多可能就會失望椰漿飯 - 個人覺得餐廳入面其中一樣最好食既嘢,飯好有椰漿味、魚乾仔香脆咸香兼備、雞翼/雞槌炸得香脆古月仲有其他美食,好似三色奶茶、話梅橄欖冰、古滑雞飯、咖哩麵等等,要去多幾次都先可以試晒入面既嘢
古月呢間餐廳喺北角開左幾年
過去幾年都得到米芝連推介
雖然係咁,佢地平時都唔會好爆
幾年黎食物都保持水準,中間亦有新菜式加入
今次去食叫左

2019-06-15
早有耳聞北角是個覓食好去處恰巧有事要到北角一趟 自然不能錯過一飽口福的機會奈何從小在九龍長大 對港島舊區毫無認識只能求助偉大的互聯網「開飯」一search 之下這家小店詩意的名字吸引了我的注意估計店主應該姓胡?😂跟隨著google map的腳步艱難地找到開在隱蔽巷弄中的小店裝修別緻 一入門映入眼簾就是4塊米芝蓮認證獎牌價格卻平易近人和男友各自點了招牌雞飯、椰漿飯飲品則是三色奶茶三色奶茶的三層大概是煉奶 糖漿 跟奶茶有點稍甜 但味道頗特別 三層的賣相也很ig-able雞飯浸著一層油 的確有點嚇到我但雞真的做到了既滑嫩又入味至於椰漿飯我是第一次挑戰起初以為應該頗膩食落卻是恰如其分炸雞有陣濃濃的南乳香配合咸香微辣的特配醬料感覺就像身處東南亞地道小店一樣!值得推薦!

早有耳聞北角是個覓食好去處
恰巧有事要到北角一趟
自然不能錯過一飽口福的機會
奈何從小在九龍長大 對港島舊區毫無認識
只能求助偉大的互聯網「開飯」
一search 之下
這家小店詩意的名字吸引了我的注意
估計店主應該姓胡?😂
裝修別緻
一入門映入眼簾就是4塊米芝蓮認證獎牌
價格卻平易近人
和男友各自點了招牌雞飯、椰漿飯
飲品則是三色奶茶
起初以為應該頗膩
食落卻是恰如其分
炸雞有陣濃濃的南乳香
配合咸香微辣的特配醬料
感覺就像身處東南亞地道小店一樣!
值得推薦!

三色奶茶
招牌雞飯
  • 三色奶茶
假日到處走走,今日來到少踏足的北角。這餐廳位於一條餐廳街,左右兩邊是西餐和cafe。最近常吃西餐,今天我們目標明確,就吃新加坡菜!加上這餐廳在openrice搜尋北角餐廳時好評不絕,不用猶豫就試這間!😎餐廳裝潢特別,牆上畫上卡通,不是可愛得意的,是搞笑滑稽的,入到餐廳令人有種滿滿的童真開心感。餐牌可選擇的不多,不過每一款都是新加坡的特色菜。原來這間是米芝連推介,期望值大增!🤩點了一碗蝦麵$80一碗古滑雞飯$60。 蝦麵 $80 🤤🤤🤤🤤(5分為滿分)賣相吸引!滿滿的材料!蝦麵味道濃郁,稍稍偏濃,加上有種馬拉菜的味道,和平時吃的絕對不同味!麵質有口感,份量合理,一的女仔吃絕對夠飽。蝦子據餐牌上寫的是來自馬來西亞蝦,已脫殼的蝦,還要已挑腸,方便食客食用,一讚!叉燒屬於瘦㕚燒,零肥肉,健康之選,個人大愛😍 !爽口魚蛋魚片,加上吸盡湯汁的豆卜,好食!古法雞飯 $60 🤤🤤🤤🤤(5分為滿分) 油飯味道香口而口感不肥膩,淨吃也美味無窮!雞飯口感不夠嫩滑的,偏扎實的口感。雞皮薄身,雞肉味道入味。個人比較愛吃蝦麵,無論是材料麵和湯底都深得我歡心。不過朋友就不太接受到湯底的那種馬拉香料味,覺得雞飯較好食
假日到處走走,今日來到少踏足的北角。

餐牌

點了一碗蝦麵$80一碗古滑雞飯$60。
IG: a.taste.for.life.852

蝦麵 $80
🤤🤤🤤🤤(5分為滿分)
蝦麵

賣相吸引!滿滿的材料!
麵質有口感,份量合理,一的女仔吃絕對夠飽。
蝦子據餐牌上寫的是來自馬來西亞蝦,已脫殼的蝦,還要已挑腸
,方便食客食用,一讚!

古法雞飯 $60
🤤🤤🤤🤤(5分為滿分)
油飯味道香口而口感不肥膩,淨吃也美味無窮!
雞飯口感不夠嫩滑的,偏扎實的口感。
雞皮薄身,雞肉味道入味。
古法雞飯

個人比較愛吃蝦麵,無論是材料麵和湯底都深得我歡心。不過朋友就不太接受到湯底的那種馬拉香料味,覺得雞飯較好食。
總的來說,都值得來一試
IG: a.taste.for.life.852
古法雞飯
  • IG;  a.taste.for.life.852
  • 蝦麵和古法雞飯
2019-06-04 340 浏览
Tried the Nasi Lemak, didn’t quite like the taste of the chicken. But the chicken satay taste sooo good, and also Teh Tarik. Althought quite expensive for its value. The coconut rice doesn’t quite match the chicken. I have tried other Nasi Lemak and this one didn’t stand out
  • Teh Tarik
2019-05-20 628 浏览
第二次黎古月,今次係補祝母親節❤️黎呢度點可以唔食古月招牌肉骨茶,印象中肉骨茶係好辣,佢係新加坡個隻肉骨茶,落好多白胡椒,飲左一啖已經覺得好辣😂但係好味又好想繼續飲,相信食得辣既朋友會好鍾意,睇黎要訓練下自己食辣先得。椰漿飯都係好辣,結果不停食啲魚仔,無食到啲醬😅叫左三個飯,係椰香雞飯唔辣,甜甜地幾好味,仲有好多件雞!小食Roti Kaya都好好食!有啲似手抓餅,加上甜甜的伽央,好搭奶茶都係必點,非常出色,奶茶好滑,甜度適中。
第二次黎古月,今次係補祝母親節❤️

椰漿飯都係好辣,結果不停食啲魚仔,無食到啲醬😅

叫左三個飯,係椰香雞飯唔辣,甜甜地幾好味,仲有好多件雞!

奶茶都係必點,非常出色,奶茶好滑,甜度適中。
庆祝纪念
母亲节