2021-05-28 403 浏览
份量會偏少,價錢會因而有點貴,性價比正常。雞串燒很好吃,嫩,多汁,配上醬汁很夾,個人認為是那一次的餸裏最好吃的。斑斕千層糕會令我有點失望。因為我非常熱愛斑斕所有製品,所以對斑斕味要求好高。這個斑斕蛋糕應該焗過,它會有點脆皮的感覺,但蛋糕本身卻軟軟的,口感非常好,層次分明。但個人認為斑斕味可以再濃一點,味道不出。招牌辣椒板麵。就是正正常常,沒有什麼特別,不特別,不突出😂會再附送一碗魚蛋湯,魚蛋幾彈牙,反而有驚喜。
份量會偏少,價錢會因而有點貴,性價比正常。

斑斕千層糕
串燒
2021-05-26 248 浏览
在北角地鐵站B4出口,望向右邊前方的書局街,會見到一條內巷的入口處,在入口處向巷內望,便會見到「古月」的所在位置。友善的店員引領到一角的2人枱,坐下來望望四周,定必被牆上帶有地方特色的卡通繪畫吸引,再加用印有卡通的餐墊,確是令人稱奇。餐單的食物款式貴精不貴多,當中多是在香港較少見,甚至相信是首家供應的菜式,其中包括以胡椒和生蒜作湯底的新加坡肉骨茶及自製辣椒乾的馬來西亞板麵等。唐排肉骨茶古滑雞配以豬耳及醬汁

唐排肉骨茶

古滑雞配以豬耳及醬汁
古味雞

2021-05-26
古味雞
  • 古滑雞飯
2021-05-19 268 浏览
貴為連續多年米豬連推介,咁岩去到北角當然要試下。11:55就到左店員仲開緊門,係一開門先開冷氣,大熱天時要等多陣先涼,過了半小時就全店滿坐了。叫了黑湯肉骨茶同咖哩豬頸青飯肉骨茶有2件唐排2件腩肉,豆卜,金菇,同一大舊原件大蒜,只有配飯,不可轉米粉,店員亦提醒沒有得加湯。肉骨茶不過不失,味道夠,藥材味不濃,只有幾夥杞子。咖哩豬頸青反而比較特別,配以酸洋蔥和乾蒜,青瓜,花生,咖哩不太辣,入口感覺似白咖哩或黃咖哩和萄國汁之間的味道,適合不吃辣人仕。

叫了黑湯肉骨茶同咖哩豬頸青飯

紀念返小弟第一次去到港島東搵食,除左西灣河太安樓之外,原來係北角書局街轉入後街一條巷仔都有好多小店💛好西🥰今次仲發現左間自2016年已獲米芝蓮推介嘅星馬菜餐廳👍🏻.先講餐廳裝修都幾搞野,除左餐紙抵死漫畫外入面都充滿得意嘅公仔畫作,包括呢個魚尾獅,將星,馬元素融入創作.今次試左佢地嘅($85)揀左新加坡🇸🇬口味嘅白胡椒肉骨茶(另外黑色藥材味個隻屬馬來西亞🇲🇾口味) 肉骨茶上來個陣已經非常香,充滿胡椒香,肉骨都煲到好稔,最有驚喜嘅係有埋原個生蒜落去煲,煲到非常入味同好腍,啱哂我蒜頭🧄控🤤.($65)平時成日聽到嘅‘辣死你媽’就係嚟自呢個馬拉文,nasi 解飯,lemak係指椰漿飯,傳統馬來西亞/新加坡嘅地道美食,飯係浸係椰漿煮成,所以上來會有陣椰香,配以惹味花生,魚乾,炸雞連辣醬,都唔錯但驚喜不算很大..($30)飲品叫了呢度招牌,上來個陣如漫畫所畫一樣分三層顏色:茶,花奶同椰糖, 的確幾特別幾吸睛,飲落唔錯不過就唔算話好特別,係一杯唔錯嘅凍拉茶🥸🙊.($38) 平時咸嘅roti 就食得多,第一次試甜嘅roti😲印度薄餅表面淋上甜甜嘅kaya醬,口感軟糯幾特別,最好同人share食因為都幾

今次試左佢地嘅[招牌肉骨菜]($85)揀左新加坡🇸🇬口味嘅白胡椒肉骨茶(另外黑色藥材味個隻屬馬來西亞🇲🇾口味) 肉骨茶上來個陣已經非常香,充滿胡椒香,肉骨都煲到好稔,最有驚喜嘅係有埋原個生蒜落去煲,煲到非常入味同好腍,啱哂我蒜頭🧄控🤤

[Nasi Lemak]($65)平時成日聽到嘅‘辣死你媽’就係嚟自呢個馬拉文,nasi 解飯,lemak係指椰漿飯,傳統馬來西亞/新加坡嘅地道美食,飯係浸係椰漿煮成,所以上來會有陣椰香,配以惹味花生,魚乾,炸雞連辣醬,都唔錯但驚喜不算很大.

[三色奶茶]($30)飲品叫了呢度招牌,上來個陣如漫畫所畫一樣分三層顏色:茶,花奶同椰糖, 的確幾特別幾吸睛,飲落唔錯不過就唔算話好特別,係一杯唔錯嘅凍拉茶🥸🙊
[Kaya Roti]($38) 平時咸嘅roti 就食得多,第一次試甜嘅roti😲印度薄餅表面淋上甜甜嘅kaya醬,口感軟糯幾特別,最好同人share食因為都幾漏下🙊😂都值得一試嘅👍🏻
Overall 係一間 平民米芝蓮推介小店,如果有空經過港島東不妨可以一試,同一條街都好多正野食可以探索一番😎
2021-05-02 366 浏览
上網睇到介紹嚟試下呢間。辣椒板麵$62味道是可以的,有點惹味,但份量真是比想像中少,只有一個飯碗的份量,本人認為有啲貴。總結:環境乾淨,食物合格,性價比相對低。評分:68/100
上網睇到介紹嚟試下呢間。

辣椒板麵$62

總結:環境乾淨,食物合格,性價比相對低。

評分:68/100
2021-04-24
午餐
2021-04-11 624 浏览
今日黎到北角好有名既古月食lunch,晚市黎次次都要排隊,好好彩今次直接就有位入座,店內牆上壁畫、menu圖畫都係自己畫,好有特色,而且一目了然.咖央厚多士 $24多士底面都烘至金黃,外脆內軟,不會好乾,不過淋得好快,要盡快食哂,咖央醬食落幾順滑濃稠,甜度不會太高,一開始食到有椰香味,慢慢食到斑蘭香,味道自然,但如果斑蘭味再重一點會更好沙嗲豬串 $35一份有三串,沙嗲醬幾出色,上面仲加上少許花生粒,增加口感,豬串燒至微焦,但食落冇苦味,幾惹味
咖央厚多士 $24

沙嗲豬串 $35
2021-04-03
2021-03-13 952 浏览
黎到食新加坡菜當然要試下《肉骨茶》啦😄😄😄- 古月招牌肉骨茶呢個唔係正宗嘅肉骨茶~佢嘅辣味完全係放 胡椒粉 落去😆😆😆真係比較失望😞😞😞不過就可以無限添湯⋯⋯注意⚠️食完個胃會好唔舒服,胡椒粉太勁- 招牌古滑雞飯好一般,飯係油飯~~~啲雞都算滑嫩,大舊.....配既醬汁好普通,普通甜汁,蒜容。🥺🥺🥺服務都好好~~👍🏻加湯都快手~~👌🏻值得一讚👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

黎到食新加坡菜當然要試下《肉骨茶》啦😄😄😄

肉骨茶

- 古月招牌肉骨茶

呢個唔係正宗嘅肉骨茶~
佢嘅辣味完全係放 胡椒粉 落去😆😆😆
真係比較失望😞😞😞
不過就可以無限添湯⋯⋯
注意⚠️食完個胃會好唔舒服,胡椒粉太勁

古滑雞飯

- 招牌古滑雞飯

好一般,飯係油飯~~~
啲雞都算滑嫩,大舊.....
配既醬汁好普通,普通甜汁,蒜容。🥺🥺🥺

服務都好好~~👍🏻
加湯都快手~~👌🏻
值得一讚👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
2021-03-01
聽朋友講過好多次,北角有間得獎嘅食肆叫古月,出名食咖哩同埋肉骨茶!叫咗個古月招牌肉骨茶,可以揀要粉麵/飯,包埋飲品80蚊🤔 個湯底應該淆咗好耐,將佢撈埋d米粉食,好好味,⻣味茶味層次分明,包你食食下飲晒d湯🙈飲品叫咗杯斑蘭拉茶☕,茶面有d斑蘭粉,幾好的chemical👍 熱飲黎講,都算幾大杯🤤不過,有心想試嘅朋友仔留意返,要齊人先可以入座啊😅

不過,有心想試嘅朋友仔留意返,要齊人先可以入座啊😅

𝘈𝘯𝘤𝘪𝘦𝘯𝘵 𝘮𝘰𝘰𝘯 @ 𝘯𝘰𝘳𝘵𝘩 𝘱𝘰𝘪𝘯𝘵 - 米芝蓮推介嘅東南亞餐廳⁉️💛曾經去過新加坡exchange 所以特別喜歡嗰度嘅東南亞美食!今次嚟到錦屏(又稱「黃店街」)終於有機會試吓呢間連續五年獲米芝蓮推介嘅東南亞餐廳!餐廳選擇好多元化出左新加坡菜仲有馬來西亞同印尼菜供食客選擇👍🏻裝修亦充滿卡通元素 環境闊落舒適 仔細一查先發現原來佢地會聘請殘障人士 值得一讚喔!·藥膳黑肉骨茶(配白飯)$88值得一讚嘅係佢喺香港嘅肉骨茶嚟都算好足料 一般都係求其加條排骨同一大舊蒜頭就算 但係佢除左有大大舊肉之外 仲有豆卜同已經煮好諗 食落完全冇辣味!藥膳唔苦澀 但略嫌過甜 藥膳味亦非常淡🙌🏻不過香港東南亞嚟講質素都算高!值得一試嘅👍🏻#𝙛𝙚𝙞𝙜𝙡𝙤𝙧_𝙚𝙖𝙩📍 古月 (北角)北角錦屏街後街29號A舖地下

·藥膳黑肉骨茶(配白飯)$88
藥膳黑肉骨茶

#𝙛𝙚𝙞𝙜𝙡𝙤𝙧_𝙚𝙖𝙩

📍 古月 (北角)
北角錦屏街後街29號A舖地下
藥膳黑肉骨茶
2021-02-17 768 浏览
#灰到北角 #灰到食星馬菜有日喺鰂魚涌,諗住去坐忘食lunch,點知行過龍🐉🤣結果就直接行左去北角搵嘢食😆閒日lunch hour都要等一陣位~-🔻古滑雞飯 $50因為係雞上脾,所以雞肉幾嫩滑,而且幾有雞味🐓另上嘅酸辣醬汁同本身烹調雞肉嘅甜醬汁令到味道唔會好單調,油飯加左薑同有調過味,唔會油膩,而且齋食都唔寡🤣食到一半先發現雞肉下面有雞腎,而且煮得幾腍!😍雞腎lover表示開心😆❤▪冰糖羅漢果冬瓜龍眼水(小) +$2第一啖飲到嘅係偏酸,我諗係龍眼水(?)🤔之後先試到羅漢果同冬瓜味。冬瓜水羅漢果水我都會常飲,但呢幾樣加埋一齊嘅味道就唔太啱我口味🤔-👅食後感:性價比幾高嘅餐廳!當大xx啲海南雞飯都要差唔多價錢啲時候,呢間真係好抵食😋😆職員都好nice~不過可能因為係繁忙時間,忙中有錯,見到隔離枱遲過我入座同嗌嘢食,但係俾左佢哋先(同款食物+飲品),呢度就扣左少少分🤧-👀個人喜愛度:8/10-🚩古月北角錦屏街後街29號A舖地下-#美食 #香港美食 #hk #hkfood #foodie #hkfoodie #咖啡 #香港 #홍콩 #맛집 #음식
#灰到北角 #灰到食星馬菜
🔻古滑雞飯 $50

冰糖羅漢果冬瓜龍眼水(小) +$2
👀個人喜愛度:8/10
🚩古月
北角錦屏街後街29號A舖地下

• 古滑雞飯
店名聽起來很有古典味道,而其實這是一間吃新加坡茶的餐廳第一次來可能會覺得有點難找,因為是要經北角書局街轉入後街才會見到餐廳的牆上畫了不少有趣的畫~不過看起來與店名好像沒什麼關聯!?話說連餐桌紙都畫滿了可愛的插畫,有店的菜式和飲品呢 沒有套餐,就是單點~有飯、麵之類,還有小食的喔 飲品有些也頗特別的啊 像我點的三色奶茶 ($30)  那三色分別是椰糖 + 花奶 + 茶!喝起來不會很甜膩,而且口感細滑,還有淡淡的茶香。 朋友點的則是 - 仙草椰汁 ($30) 仙草味不濃點了 蝦麵 ($80) - 味道超香,辣醬放在匙勺上。如果怕辣的就可以不落喔~加了的話個湯更香濃惹味。油麵的軟硬度則剛剛好。魚片有點薄身,蝦有3隻~半拆了殼,吃起來滿方便,兩者的口感都頗彈牙。另外還有豆卜、叉燒 和魚丸朋友點的則是 - 藥膳黑肉骨茶配白飯  ($88) 其他的肉骨茶說是已經賣光了Orz 店員說分別在於沒有了黑椒味那樣子。肉有半肥半瘦的,份量幾多。最意外是竟然有一整個蒜頭!另外還有金菇和豆卜。
店名聽起來很有古典味道,而其實這是一間吃新加坡茶的餐廳
話說連餐桌紙都畫滿了可愛的插畫,有店的菜式和飲品呢

沒有套餐,就是單點~有飯、麵之類,還有小食的喔
飲品有些也頗特別的啊

喝起來不會很甜膩,而且口感細滑,還有淡淡的茶香。
朋友點的則是 - 仙草椰汁 ($30) 仙草味不濃
三色奶茶

仙草椰汁

點了 蝦麵 ($80) - 味道超香,辣醬放在匙勺上。
如果怕辣的就可以不落喔~加了的話個湯更香濃惹味。
油麵的軟硬度則剛剛好。魚片有點薄身,
蝦有3隻~半拆了殼,吃起來滿方便,兩者的口感都頗彈牙。
另外還有豆卜、叉燒 和魚丸
蝦麵

朋友點的則是 - 藥膳黑肉骨茶配白飯  ($88)
藥膳黑肉骨茶配白飯
2021-02-06
蝦麵
2021-01-21 1271 浏览
連續5年獲米芝連推介嘅東南亞菜💛係咪以為米芝連推介就係貴野呢?咁就錯啦!「古月」嘅主菜都係$100以下,性價比非常高~餐廳主打馬來西亞、新加坡同埋印尼嘅菜式,都幾多元化㗎😍👦🏻👧🏻小編試嘅兩款麵食都頗有驚喜,呢間餐廳的確可以一戰💛.✨ 咖哩麵湯底嘅椰奶味好重,有少少似喇沙,唔會太辣配料有有魷魚、蝦、鴨肉絲同豆卜,都幾豐富🤤面頭仲鋪左超多炸蒜,真係好好味.✨ 招牌辣椒板麵呢款係撈麵黎,都幾辣,非常惹味配料有炸蒜、魚乾、肉碎、豬油渣、溫泉蛋同蔥撈埋黎食真係唔錯啊跟餐嘅仲有碗肉丸湯,湯底重胡椒味,有貢丸同魚蛋😋.✨ 三色奶茶呢杯飲品打卡就靚,不過味道就一般般啦🤣可能嗌左少甜嘅緣故,令到飲品好淡 (。ì _ í。).咖哩麵 $60招牌辣椒板麵 $60三色奶茶 $30
連續5年獲米芝連推介嘅東南亞菜💛
係咪以為米芝連推介就係貴野呢?
咁就錯啦!「古月」嘅主菜都係$100以下,性價比非常高~
餐廳主打馬來西亞、新加坡同埋印尼嘅菜式,都幾多元化㗎😍
👦🏻👧🏻小編試嘅兩款麵食都頗有驚喜,呢間餐廳的確可以一戰💛
✨ 咖哩麵
湯底嘅椰奶味好重,有少少似喇沙,唔會太辣
配料有有魷魚、蝦、鴨肉絲同豆卜,都幾豐富🤤
面頭仲鋪左超多炸蒜,真係好好味
✨ 招牌辣椒板麵
呢款係撈麵黎,都幾辣,非常惹味
配料有炸蒜、魚乾、肉碎、豬油渣、溫泉蛋同蔥
撈埋黎食真係唔錯啊
跟餐嘅仲有碗肉丸湯,湯底重胡椒味,有貢丸同魚蛋😋
✨ 三色奶茶
呢杯飲品打卡就靚,不過味道就一般般啦🤣
可能嗌左少甜嘅緣故,令到飲品好淡 (。ì _ í。)
咖哩麵 $60
招牌辣椒板麵 $60
三色奶茶 $30
2021-01-15 1198 浏览
北角地鐵站後街簡直係美食天堂,這家古月食星馬菜,餐廳牆上畫滿手繪公仔,風格獨特。連續數年獲選米芝蓮一星食肆,不過有時米芝蓮不可盡信,親身一試便知龍與鳳!頸青豬飯 $68 豬面青飯配娘惹咖喱汁,豬面青嫩過豬頸肉,咖喱汁唔辣但幾香椰味。招牌辣椒板麵 $60 有溫泉蛋,魚乾,炸蒜,肉碎,蔥花以及黑色的乾辣椒。拌麵食口感豐富,辣椒唔算太辣但好惹味。隨麵附送魚丸湯,唔錯。咖央厚多士 $26 不似平時咖央多的脆口,厚多士有點普通,應該試roti!整體覺得食物唔算好突出,但睇餐牌有好多菜色想試,兩個人試唔到好多野,希望下次可以一班朋友開心Share。
頸青豬飯

咖央厚多士

頸青豬飯
2020-12-31 821 浏览
放工OT 最緊要係醫左個肚先,好在北角呢條街有好多小店,今日就去左試新加波菜。雖然我成8點先去到,但餐廳依然有人排隊等位入到去店員好友善,幫我地探熱,亦都好貼心比消毒用品我地用 店內既裝修好特別,餐紙設計好可愛唐排肉骨茶-入味- 份量有d 小- 顏色上淺色好多配飯食還可以我地仲叫左菜,清清地蝴蝶楠面- 肉都爽口- 面質正常- 有炸蒜 小魚干  肉碎 同埋溫泉蛋建議要將啲配料同埋個麵撈起嚟先食 食起嚟好脆口 辣辣地都唔錯:p
雖然我成8點先去到,但餐廳依然有人排隊等位

入到去店員好友善,幫我地探熱,亦都好貼心比消毒用品我地用

店內既裝修好特別,餐紙設計好可愛

唐排肉骨茶
-入味
- 份量有d 小
- 顏色上淺色好多

配飯食還可以
我地仲叫左菜,清清地

蝴蝶楠面
食起嚟好脆口
辣辣地都唔錯:p
2020-06-18
2020-12-13 1152 浏览
過開嚟北角搵食,聽說呢條北角巷仔有好多好野食,特登揀咗呢間新加坡菜,好似幾特別。平日嘅兩點嚟到,避開人潮,一入即刻有得食。叫咗個李先生咖喱雞同鴨鹵麵。我之前睇menu 時已經想試嘅咖央Roti 同埋三色奶茶。李先生咖喱雞,咖喱幾香,少少辣。辣度剛好,唔會蓋咗雞味。不過雞翼略嫌煮得太耐,係好入味但太淋。反而薯仔就可以再淋少少。我呢碗飯係少咗,因為我叫少飯。另外仲有鴨鹵麵。鴨嘅鹵水味足,不過就老咗啲。麵底份量ok,彈牙的。我幾喜歡食咖央,所以散叫都要試下咖央roti。咖央令薄餅面甜甜的,好似食嘅甜餅乾。我話佢係餅乾,因為佢唔係好多層好鬆化嗰啲印度薄餅,只係一兩層。最後係三色奶茶。味道雖然同馬來西亞飲嘅有啲差別,但係都算係好飲嘅。甜度比例係剛好,我覺得佢有遷就香港人而整得無咁甜。

2020-12-07
  • 咖央roti