2018-10-06 235 浏览
吃過天后店覺得不錯,經過西環的分店再吃一次。台灣啤酒的罐幾靚。洛神花茶其實是花蜜,帶甜,還好吧。懷舊香菇貢丸湯貢丸很爽。湯偏鹹。高雄夜市蚵仔煎跟印象相比,有點落差。很扁,喜歡它大量的蔥,但蚵仔沒有存在感。煎得燶但不香口。午市套餐$66, 有一款前菜、一個主菜、飯或米粉和一杯飲品,幾抵食。廟口肉燥飯肉燥很瘦,欠油香。不過以健康角度來說,都幾好。飯偏濕和腍。香酥炸醋骨吃到醋味,想起媽的糖醋骨。炸得不油膩,但偏硬偏乾,只吃到炸粉,吃不到肉的口感。黑豚肉蘑菇飯即時想到小時候去吃哈迪斯。醬汁太多,使飯更腍,再不是粒粒分明。唯一要讚是它用的是新鮮蘑菇,而且毫不吝嗇。山葵燒汁野雜菌雜菌煮得幾入味。另一款是上湯浸娃娃菜,不夠熱,湯清卻夠味。普通的一餐。不過幾喜歡這裡的環境和服務。
吃過天后店覺得不錯,經過西環的分店再吃一次。
台灣啤酒的罐幾靚。洛神花茶其實是花蜜,帶甜,還好吧。
懷舊香菇貢丸湯
貢丸很爽。湯偏鹹。
貢丸湯
高雄夜市蚵仔煎
蚵仔煎
台灣馳名鹹酥雞
廟口肉燥飯
肉燥很瘦,欠油香。不過以健康角度來說,都幾好。飯偏濕和腍。
香酥炸醋骨
香酥炸醋骨
黑豚肉蘑菇飯
黑豚肉蘑菇醬飯
山葵燒汁野雜菌
雜菌煮得幾入味。另一款是上湯浸娃娃菜,不夠熱,湯清卻夠味。
山葵燒汁野雜菌
普通的一餐。不過幾喜歡這裡的環境和服務。
2018-10-06
2018-09-29 69 浏览
今天又來到了西環做按摩,按摩完後例牌會肚餓,所以就隨街走走看有什麼好吃,走過一間門面有特式的台灣餐廳,抬頭一看原來是天后有開店的台灣郎。「免加一服務費」先點了兩杯台式飲品,都是$20杯(要了少甜少冰):《蜜桃乳酪爆珠 $20》《蜂蜜綠茶 $20》《72小時慢煮豬軟骨飯 $58》豬軟骨很軟腍入味,完全不費牙力。配上了一碗珍珠米飯,不怕油膩的話可以將醬汁拌飯,很不錯。《廟口肉燥飯 $35》因為我不喜歡吃帶脂肪的魯肉,所以點了一碗肉燥飯。肉燥飯看似細碗但其實份量很足,醬汁亦很足夠,味道剛好不會偏咸,飯上還有半飯魯水蛋。《魯水豬手 $78》豬手不是以腍作賣點,而是彈牙入味,骨肉很輕易就分離,膠質豐富。再點了一碟台式菜 《上湯浸時菜 $78》清清的一碗上湯浸時菜,菜夠多。

「免加一服務費」

先點了兩杯台式飲品,都是$20杯(要了少甜少冰):
《蜜桃乳酪爆珠 $20》
《蜂蜜綠茶 $20》

《72小時慢煮豬軟骨飯 $58》

《廟口肉燥飯 $35》

《魯水豬手 $78》

再點了一碟台式菜 《上湯浸時菜 $78》
清清的一碗上湯浸時菜,菜夠多。
2018-09-29
2018-09-27 68 浏览
之前都唔知開左間台灣野同同事放工一齊去試試店舖不算很大,裝修有台風Menu 選擇都好多我們三心兩意後就點了台灣牛肉湯麵、72小時慢煮豬軟骨飯、台灣腸仔、清湯時蔬、珍珠奶茶、洛神花茶上菜速度都幾快台灣牛肉麵好好味,湯濃而不咸,牛肉厚而軟又多汁,吸收了湯汁味,麵條軟硬適中,十分推介!72小時慢煮豬軟骨飯,豬軟骨是真的軟軟的,味道適中,可以更入味,飯是珍珠米,不錯👌🏻台灣腸仔是台式的大腸,切成片狀再煎煎,方便女孩子們食清湯時蔬是健康之選,沒有油脂,食了腸仔再食青菜,就唔怕肥啦🤣呢度環境都幾清靜,適合談天的地方,食物又乾淨好吃,可以再來
之前都唔知開左間台灣野
同同事放工一齊去試試
店舖不算很大,裝修有台風
Menu 選擇都好多
我們三心兩意後

上菜速度都幾快

台灣腸仔是台式的大腸,切成片狀再煎煎,方便女孩子們食

呢度環境都幾清靜,適合談天的地方,食物又乾淨好吃,可以再來

2018-09-25 759 浏览
My friend was craving for Taiwanese food, and so I searched on Openrice and wanted to try this restaurant located near Sai Ying Pun MTR station.We arrived at the restaurant around 20:00, and it wasn’t too full as maybe it’s on a Wednesday. Overall, I’ll rate the restaurant 4/5 and will recommend people who like Taiwanese food to come try.Classic Braised Pork Meat Rice:- Rate: 4/5- pork was braised nicely, but I personally think it’s better if they use more fat pork meat. Meatball Soup:- Rate: 4

Meatball Soup:
- Rate: 4/5
- used chicken broth and parsley.

“3 Cups” Cups:
- good sharing portion, chicken meat was juicy and tender, with onions and garlic. Served with plain rice.

Garlic Fried AA Veggies:
- Rate: 4/5
- Nicely pan fried, with reasonable amount of garlic.

Taiwanese Sauce Platter:
- Rate: 5/5
- served with bean curb, eggs, chicken wings and pork intestines. Very taste, a really good appetizer.

• “3  Cups”  Chicken
  • Taiwnese  Platter
昨晚中秋節.和女兒路過西環。入左間台湾郎食店,隨便点了.三杯鸡饭套餐,豬軟骨湯麵,高雄夜市蚵仔煎,還有两杯飲品。餐廳環境ok,但某几個位子冷氣太大有些凍,价錢合理。至於食物.方面食落有想不到驚喜,三杯鸡饭賣相.份量ok,豬軟骨湯麵,麵質爽口彈牙.豬軟骨够味不硬不淋,食落有口感,湯底更值得ㄧ鑽👍,同外面湯底不ㄧ样。清甜而有肉香味,完全冇味精感覺。顯示出大厨心机.熬制。叧ㄧ道高雄蚵仔煎.賣相非常靚.食落同潮州𧐢并口感唔同。旦煎得金黄色,旦和蚵仔分佈好平均ˊ味道非常適中。值得再食。两杯饮品亦非常出色。西環台灣郎值得推介。
昨晚中秋節.
。两杯饮品亦非常出色。西環台灣郎值得推介。
2018-09-24
2018-09-23 58 浏览
住附近嘅朋友叫埋我一齊食,佢話聽人講呢間餐廳平靚正,真係👍🏻👍🏻👍🏻多選擇,又夠地道鹹酥雞炸得非常香脆,值得一讚,沒有多餘油份,好乾身,感覺唔會好肥膩鼎香鹵水拼盤,有鹵水蛋,牛展,雞翼,豆腐,豬大腸,鹵得好入味,咸度剛恰到好處好地道嘅廟口肉燥飯,食到喺台灣夜市嘅味道,濃而不膩紅燒牛肉麵,湯底香甜,厚切牛𦟌,非常淋身,有驚喜!蝦米仔炒介菜,餐廳比較少有介菜,用蝦米炒,香味四溢!三杯雞飯,呢度菜一向都以惹味見稱,味濃送飯一流!廟口刈包,去台灣都無食過呢個包,連個字都唔識讀🤭包中夾了兩片五花腩同醃菜,即係包夾梅菜扣肉。都幾好食,感覺無咁膩。
好地道嘅廟口肉燥飯,食到喺台灣夜市嘅味道,濃而不膩
紅燒牛肉麵,湯底香甜,厚切牛𦟌,非常淋身,有驚喜!
蝦米仔炒介菜,餐廳比較少有介菜,用蝦米炒,香味四溢!
三杯雞飯,呢度菜一向都以惹味見稱,味濃送飯一流!
2018-09-22 719 浏览
早前晌葵湧嘅「大公雞」食到碗高質嘅台灣牛肉麵,講開講開,就讀港大嘅表姨甥女亦有好介紹,就喺西營盤嘅「台灣郎」,一聽個名就知喺賣台灣菜啦。今晚,就喺如佢嚟試試呢度嘅牛肉麵。唔單門面做到好台灣夜市樣,就算入到餐廳裡面,一樣喺好有台灣風情。原木木枱、大燈籠、牆上小盆栽,都令到環境、氣氛輕鬆。最特別喺水吧位,就好似夜市啲賣飲品檔,一條條五顏六色嘅菜名牌,可講喺台灣夜市嘅特色。而且,就算閒人,亦有唔少人幫襯,有份熱鬧感。隨著港島西延線開通,西環真喺越嚟越多特色食肆。翻一轉餐牌,原來有幾好選擇,除慣見嘅牛肉麵、鹵肉飯,仲有私房菜菜式(需預訂)、台式小菜、粉面飯、小食、湯水,以及各種台式飲品、啤酒。另外,仲有兩版「主廚推介」及「寶島懷舊套餐」餐牌,唔想諗太多,晌度揀就快靚正。兩款套餐喺包熱飲,亦可加錢轉其他飲品。經典台灣香腸 $58小弟對台灣香腸仲喺停留于「黑橋牌」,此外,都唔喺有太多認識。上枱時已切成薄片,較地道嘅食法喺可以伴以蒜片一齊食,當然,襯台灣嘅果啤就風味更佳,而香腸入口帶甜,肉質唔會太肥膏,感覺唔錯,喺定價似乎有少許貴。香炸花枝丸 $28一客共有3粒,粒粒都成個乒乓球咁大,炸得黃金,不過
。原木木枱、大燈籠、牆上小盆栽,都令到環境、氣氛輕鬆。
經典台灣香腸 $58

經典台灣香腸
香炸花枝丸 $28

一客共有3粒,粒粒都成個乒乓球咁大,炸得黃金,不過,有別慣常食貢丸咁爽爽彈彈,雖然內有唔少墨魚粒,但口感有啲粉。
香炸花枝丸
鳳梨甜酸蝦球 $88

試咗兩道小食,又試試佢哋小炒嘅手勢,甜酸蝦球細細份,小托碟,頗精緻。咪睇佢份量好似唔多,但質高,啲蝦球用上新鮮大蝦,食得出有鮮蝦味,而且,口感非常之爽彈;每只蝦球有薄薄一層甜酸醬包住,唔會太厚身;唯一挑剔位喺墊底用罐頭鳳梨都算,但一入口喺冰嘅,令感覺就無咁好。
鳳梨甜酸蝦球
紅燒牛肉麵 $88

上次「大公雞」嘅台灣牛肉麵好有水準,今晚晌「台灣郎」食到嘅紅燒牛肉麵亦相當出色,外觀已睇落好大碗。個湯底同樣做得沉厚香濃,飲完都唔會有口渴嘅問題
;粗身嘅麵條耐浸有咬口,而且,份量十足;至於牛肉喺採用牛展位,件件都裁得大大嚿,但出奇地煮得鬆化軟腍,又有肉香夠晒入味,伴以好多紅蘿蔔、白蘿蔔,清甜無渣。
紅燒牛肉麵
蜂蜜薑茶(跟餐)

點個牛肉麵可以免費要杯熱飲,表姨甥女多數會揀熱飲,蜂蜜薑茶就最啱佢,滋潤暖身嘅感覺。題外話,最唔鍾意嗰啲全黑色瓦杯,影相唔多靚,又睇唔清杯嘢喺點。

芒果乳酸爆珠 $20

仲喺大熱天,我就喜歡凍飲,本來想飲珍珠奶茶,但又未試過爆珠系列,貪得意試試。清爽就幾清爽喇,不過,啲乳酸爆珠就唔喺太合我自己口味,都喺鐘意煙韌嘅珍珠啫。
蜂蜜薑茶
喺個花枝丸失色咗啲,其他菜式都好食,七、八月無乜點打風,反而九月一嚟就兩個:百里嘉、山竹,後者更喺破壞力強嘅超強颱風,勁過舊年嘅天鴿。台灣,亦喺常受颱風影響嘅地區。人生亦然,總有不少風風雨雨,幾許風雨過後,定有晴朗的一天,雨後草更清嘛!
2018-09-14 493 浏览
自從上環地鐵站伸𨒂至西環後,住在西環的小妹再也不是於舊城區內早出晚歸,反而多了對西營盤的深入了解,也因多了餐廳進駐而多了在西營盤覓食,這天媽媽懶得煮飯,便帶她到了一間環境很地道、價錢也很貼地的台式菜餐廳。餐廳面積不算大,但細看裝潢都花了不少心思,天花板掛上很少不同顏色的紙藝燈籠,原色的牆身插有不少花卉,盡頭還有一棵假的樹木,增添不少綠色帶舒適的空間,而且原木桌椅彰顯了台灣人的樸實面貌,實而不華。至於調飲品區上掛有超巨型的燈箱,寫上餐廳該有的美食名稱,風格完全和台灣夜市攤檔的燈箱始一而終。經典台灣香腸 ($58)這碟經典台灣腸是我老公的至愛呢,皮脆肉爽、咸中帶甜,再夾住蒜片來吃,真係可以小食當主菜食。台南魯肉飯  ($35)魯肉的大小切得很工整,口感較實在沒有散修修的感覺,當中以瘦肉為主、肥膏為副,米飯不會煮得太腍,即使吸了魯肉的汁,也沒有變腍,仍然粒粒分明,而且不油膩。不過個人來說,真的很喜歡魯肉汁的味道,就算只當豉油撈飯,都可以食多一碗。紅燒牛肉飯套餐 ($78)原先想點一碟紅燒牛肉麵,點知原來紅燒牛肉飯的有做套餐價錢,看到圖片的賣相也不賴,亦較為便宜,只好一試。餐廳採用了牛腱肉,煮

經典台灣香腸 ($58)

台南魯肉飯 ($35)

台南魯肉飯  ($35)

紅燒牛肉飯套餐 ($78)

餐廳採用了牛腱肉,煮得軟腍鬆化兼充滿肉香。蘿蔔和紅蘿蔔煮得粉腍,索入滿滿多汁的牛肉香,自然又爬多幾啖白飯。

高雄夜市蚵仔煎 ($88)

高雄夜市蚵仔煎 ($88)

最後才來的蚵仔煎,外皮微焦,但內裡的蚵仔卻很濕潤,雖然比例偏少,幸好鮮味極濃,肉質新鮮又不帶腥味,配上薄薄的蛋皮,無減蚵仔鮮嫩的質感。

香芋珍珠奶茶 (套餐+$8)

老公點的香芋珍珠奶茶,芋香和奶香兩者兼備,最重要是珍珠大小均勻,香甜煙韌、口感QQ,套餐中只需要加$8蚊就可以嘆得到,質素比一般坊間專賣台式飲品的還要好。

百香果乳酸爆珠 ($20)

百香果乳酸爆珠 ($20)

百香果的香甜味道混入乳酸的酸味,甜中帶,份外開胃,只可惜個人不太喜歡爆珠的味道,是濃縮糖水的味道,實在甜得過火。不過口感就好像爆炸糖一樣震懾味蕾,又挺得意的。

台灣郎 (西環)
西環西營盤德輔道西260號正德大廈地下
2018-08-15
香芋珍珠奶茶 (套餐+$8)
台南魯肉飯 ($35)
2018-09-14 89 浏览
今日係西營盤上完成堂,就諗住係附近食d野先返去,醒起同事話附近有間台灣菜非常唔錯,咁就去呢間啦!我就叫左個台灣牛肉紅燒麵,牛肉炆到好軟淋,湯底非常濃郁,麵條q彈有勁,份量十足!另外叫左個72小時慢煮豬軟骨飯,煮到豬軟骨既骨膠軟都出哂黎,入口好軟,醬汁甜甜地好夠味,送飯一流呢!我仲叫左個高雄夜市蚵仔煎,新鮮又飽滿既蚵仔配上大量既青蔥,十分香濃!味道鮮味爽口又軟彈,而已配菜多 口感十足!飲品我叫左杯伯爵奶茶加珍珠,珍珠非常q彈煙un! 奶茶茶味香濃 唔會淨係得奶味,甜度適中!
2018-09-09 64 浏览
日前又去探朋友朋友又係無飯夫妻....落街見到就入左去成個佈局都好台灣...老老實實..就係比哩個價錢吸引左O既..78 蚊有個台灣飯+台式飲品出面就咁一杯珍珠奶茶要成廿蚊O既時候....成個PACKAGE 就變得好吸引跟餐芋香珍珠一杯鹽"SO" 雞勁大兜....仲有隻雞做盤.炸得脆幾有台灣夜市滷水拚盤又係勁大兜又夠入味送奶菜一流朋友要的雞翼朋友要的炸雞卷脆脆地, 食落似臘腸, 幾特別勁大份O既炒菜....開頭仲以為佢比左兩碟睇隔離台都係咁大碟先知真係咁大碟..!!花枝丸反而得三粒有趣蘑菇飯一個朋友話好食但我已經飽到試唔到......
日前又去探朋友
朋友又係無飯夫妻....

落街見到
就入左去

成個佈局都好台灣...
老老實實..就係比哩個價錢吸引左O既..
78 蚊有個台灣飯+台式飲品
出面就咁一杯珍珠奶茶要成廿蚊O既時候....
成個PACKAGE 就變得好吸引

跟餐芋香珍珠一杯
鹽"SO" 雞
勁大兜....仲有隻雞做盤.
炸得脆
幾有台灣夜市

滷水拚盤
又係勁大兜
又夠入味
送奶菜一流
朋友要的雞翼
朋友要的炸雞
脆脆地, 食落似臘腸, 幾特別
勁大份O既炒菜....開頭仲以為佢比左兩碟
睇隔離台都係咁大碟先知真係咁大碟..!!
花枝丸反而得三粒
有趣

蘑菇飯一個
朋友話好食
但我已經飽到試唔到......
  • 滷水拚盤
2018-09-09 68 浏览
今日約咗個朋友喺西營盤食飯,我好少去上網睇吓有咩好食, 揀了台灣野食,搵到一間新開嘅台灣店,叫台灣郎。非常方便 就係地鐵站出口 一入到去,個空間感好多,唔會迫 餐牌嘅選擇都好多,因為唔知道佢啲乜嘢係招牌,所以我哋乜都叫啲,見到隔離叫我地就叫埋一份餐廳的經營者 就係台灣 or 近台灣的人都唔奇 餐廳佈置 和 氣味都好似係台北味道都非常親切叫左個蘑菇滷肉飯最鍾意蘑菇飯 其他地方都好似唔見有蘑菇飯 幾好 唔識成日食魯肉飯滷水拼盤 超大份 有豆腐 雞翼 蛋 大腸 和 腎片 夠晒味避風塘時蔬 超大份量眼見其他客人的菜 都係一樣size 證明真係咁大碟再加杯 荔枝爆珠 價錢又好親民 好抵食。
今日約咗個朋友喺西營盤食飯,我好少去

一入到去,個空間感好多,唔會迫
餐廳的經營者 就係台灣 or 近台灣的人都唔奇

夠晒味

避風塘時蔬 超大份量
眼見其他客人的菜 都係一樣size 證明真係咁大碟

再加杯 荔枝爆珠

價錢又好親民 好抵食。

西營盤愈來愈開好多特色小食,一入門口已經見到滿天花都係天燈咁,好靚🏮完成有置身於台灣既感覺紅燒牛肉麵🍜$88 升級特飲+$8珍珠奶茶🥤台菜必叫牛肉麵啦~未食已經聞到好香,滿滿既紅+白蘿蔔增加成碗湯既清甜,牛展除左夠厚仲要係超彈牙,有4塊都幾大塊,麵能夠做到掛湯效果好爽口Lunch set$66有齊前菜+主菜+飯/麵,仲送多杯熱飲,但只有11:30-17:00供應上湯浸時蔬+鳳梨糖醋魚塊+廟口肉燥飯+薑母茶(熱)  想食魯肉飯又唔想食咁肥咁油,所以叫左肉燥飯無咁多肥肉,依個餐幾抵食有菜,有飯,有野飲

紅燒牛肉麵🍜$88 升級特飲+$8珍珠奶茶🥤

Lunch set

上湯浸時蔬+鳳梨糖醋魚塊+廟口肉燥飯+薑母茶(熱)

上湯浸時蔬

鳳梨糖醋魚塊

Lunch set
上湯浸時蔬
鳳梨糖醋魚塊
2018-09-06 62 浏览
用天燈裝修,好靚。有置身台灣既感覺。紅燒牛肉麵 $88 好香!勁多既紅蘿蔔白蘿蔔,每件蘿蔔都好入味稔身,應該淆制左一段長時間先有呢個效果。以配菜黎講, 十分出色,同台灣牛肉麵好夾。 牛肉選材用牛展, 切件後都有一寸厚,唔慳貨架。 牛展並無煮到稔身,好有咬口, 爽既程度好好。 只有呢到既牛展先食到呢個質感,就係呢道菜要首推喇。 好岩我的口味。而到湯底麵身,正唔正宗就真係唔知, 但飲落會有種青紅蘿蔔湯既味道,好有家的感覺。 雖然麵係機製, 但湯咪足補夠。 $88 唔錯!
用天燈裝修,好靚。有置身台灣既感覺。

紅燒牛肉麵 $88
$88 唔錯!
2018-09-03 96 浏览
西營盤的阿元來了日日大排長龍,近期試了電車路的台灣郎,環境較阿元舒服,味道都ok, 所以想介紹一下!最抵食係鹽酥雞粒,真係食極都仲有,等於其他餐廳的一倍份量,味道不錯,配啤酒應該一流,我們配珍珠奶茶也不錯呢!炸雞翼也算不錯,要熱食,冷了便較硬!在台灣西門町吃的蠔餅是軟淋淋再加醬,說實話我是不太喜歡,但這裡的蠔餅比較有質感,似福建人的蠔餅,加了一些韭菜,好味呀!食台灣嘢最重要的滷肉飯、肉操飯、牛肉麵,我們都試了!這裡的肉操及滷肉有五香味但不會太鹹,汁不算多,小朋友很愛滷肉飯,翻叫了,而大人便愛牛肉麵的香濃味!最後是非一般人喜歡的大腸麵線,朋友說好吃,大腸也多!整體來說,雖然並没有很突出或必吃的感覺,但勝在款色多及味道都不錯,還有就是可以安心慢慢嘆😝。

炸雞翼也算不錯,要熱食,冷了便較硬!

最後是非一般人喜歡的大腸麵線,朋友說好吃,大腸也多!

2018-09-02 133 浏览
當你喺西營盤想食台灣野,但係又唔想排阿元來了嘅時候,我就發現左係德輔道西開咗一間新嘅台灣小店,叫台灣朗。今日就兩個人去咗呢間鋪頭食晚飯,咁當然就梗係唔使排隊啦,入面個裝修仲要感覺不錯。餐牌啲價錢都十分之合理,佢好似有啲幾百蚊一個的龍躉煲啊,咁當然我就冇點啊。我哋呢就係點左鹽酥雞、炸雞翼、花枝丸依啲小食啦,講真佢台灣野份量來講算係好大,我哋兩個人睇到上菜嘅份量嘅時候呢都驚食唔晒。最後兩個人食咗平均大概$100左右呢已經好飽啦。總體來講呢,佢嘅味道呢系比阿元來了差小小,但係都幾好食,如果唔想排隊嘅話都可以試一試呢間。

2018-08-28