2015-10-10 616 浏览
這家地庫分店在6月重新裝修!相隔多時, 差點遺忘了這餐廳, 至今方突然記起! 所以今天到此早餐.裝修過, 真叫人眼前一亮. 光猛左, 乾淨左. 用上新的餐枱餐椅, 新餐椅下方有籃, 可放個人物品. 總之係整齊左.但餐牌SET在另一邊. 最後選了洋食A餐.即是香腸炒蛋午餐肉豬柳蟹柳 + 綠茶. 取餐時, 職員只提供筷子及匙羹.洋食A餐蟹柳是啤出來的,炒蛋表面有未凝固的蛋漿, 以為中間是滑蛋. 原來底部已變為熟蛋了, 不算滑, 不太鹹.香腸好粗,脆脆腸衣, 似法蘭克福腸, 中間是粉紅色的肉. 但餐廳只提供筷子, 要整條夾起來吃, 食相真是很不雅!午餐肉及豬柳都是果種味道.整體來講, 這個餐食完係無太大印象.10點肚子就咕咕叫.下次叫細牛飯,應該會飽到有印象!!綠茶己在吧枱大水壺預先調好濃度, 需要之時倒出一杯.雖然話係裝修左, 但樓梯依然無遮擋,上落樓梯時, 都是好易走光.
這家地庫分店在6月重新裝修!
相隔多時, 差點遺忘了這餐廳,
至今方突然記起!
所以今天到此早餐.
裝修過, 真叫人眼前一亮.
光猛左, 乾淨左.
用上新的餐枱餐椅,
新餐椅下方有籃, 可放個人物品.
總之係整齊左.
但餐牌SET在另一邊.
最後選了洋食A餐.
即是香腸炒蛋午餐肉豬柳蟹柳 + 綠茶.
取餐時, 職員只提供筷子及匙羹.

洋食A餐
蟹柳是啤出來的,
炒蛋
表面有未凝固的蛋漿, 以為中間是滑蛋.
原來底部已變為熟蛋了,
不算滑, 不太鹹.
香腸好粗,
脆脆腸衣, 似法蘭克福腸,
中間是粉紅色的肉.
但餐廳只提供筷子, 要整條夾起來吃,
食相真是很不雅!
午餐肉及豬柳都是果種味道.

整體來講, 這個餐食完係無太大印象.
10點肚子就咕咕叫.

下次叫細牛飯,
應該會飽到有印象!!

綠茶
己在吧枱大水壺預先調好濃度,
需要之時倒出一杯.

雖然話係裝修左,
但樓梯依然無遮擋,
上落樓梯時, 都是好易走光.
$27 (早餐)
2015-08-22 421 浏览
今日去裝修完新開翻既吉搵食,去到真係嚇死人呀,排長龍到去門口,真係激死人,我都係想係尖沙咀區食餐晏仔姐,香港人搵食真係艱難喇!日日去到邊都咁多自由行,唉…… 叫曬救命!!裝修後並沒有又加價,而且環境變得新淨,坐得亦舒服好多,仲有韓歌播放,平時真係無留意有,還發現餐牌更換上了電子menu,當堂靚仔曬!員工不足,所以速度好慢,雖然大把位坐!排左有成四十人,終於都到我喇!叫左例牌既牛肉丼加牛肉汁配凍奶茶!牛肉依舊抵食夾好味,但份量已經細左不少!飯是沿用珍珠米,索左牛肉汁,撈飯好唔錯!奶茶係茶味較重,但奶茶比例得宜,甜度亦適中,加上夠曬凍,十分解渴!

2015-08-22
等候时间
25 分钟 (堂食)
  • 牛肉丼
2015-06-05 567 浏览
M及K都不約而同推出優惠劵, 來個打對台!!所以這陣子, 都會盡量避免去這2家快餐店.在金馬倫道MTR出口附近,沿著免費報紙派發點向前走,來到多年前經常光顧的地庫餐廳.今日選C餐蘑菇炒蛋 : 口感乾身, 應該是事前大量制作+放左好耐(以前做快餐店的廚房經驗: 提前用GILL爐煎定很多份量, 再放入熱櫃保溫果種)蜜糖腸 : 似台灣腸的脆皮口感, 少少甜個人覺得蜜糖腸有味精茄汁焗豆 : 與罐頭焗豆差不多.和風餐肉: 薄薄一塊, 藏在焗豆底下,味道與普通午餐肉差不多, 實行切碎放在米粉上.米粉 : 食完真係無特別感覺奶茶附有好大SIZE的糖包1個,控制糖份攝取量, 只落了半包.茶味唔濃.紙巾用料好實在, 攤開SIZE比托盤SIZE更大.以前常常來這店, 格局裝潢至今都無太大變化.尤其係地面落來果條樓梯, 剛好向著收銀處,著裙的女士, 上上落落好易走光,所以店鋪環境的分數偏低.希望6月中裝修, 能有個新設計.
M及K都不約而同推出優惠劵, 來個打對台!!
所以這陣子, 都會盡量避免去這2家快餐店.
在金馬倫道MTR出口附近,
沿著免費報紙派發點向前走,
來到多年前經常光顧的地庫餐廳.
今日選C餐
蘑菇炒蛋 : 口感乾身, 應該是事前大量制作+放左好耐
蜜糖腸 : 似台灣腸的脆皮口感, 少少甜
個人覺得蜜糖腸有味精

茄汁焗豆 : 與罐頭焗豆差不多.
和風餐肉: 薄薄一塊, 藏在焗豆底下,
味道與普通午餐肉差不多, 實行切碎放在米粉上.
米粉 : 食完真係無特別感覺
奶茶
附有好大SIZE的糖包1個,
控制糖份攝取量, 只落了半包.
茶味唔濃.
紙巾用料好實在, 攤開SIZE比托盤SIZE更大.
以前常常來這店, 格局裝潢至今都無太大變化.
尤其係地面落來果條樓梯, 剛好向著收銀處,
著裙的女士, 上上落落好易走光,
所以店鋪環境的分數偏低.
希望6月中裝修, 能有個新設計.
2015-06-01
等候时间
10 分钟 (堂食)
$29.9 (早餐)
2015-06-04 398 浏览
一個人食飯,吉野家絕對係一個唔錯o既選擇,特別係o係d得貴野食o既地方今次o係吉野家,我特別心情好,特登叫左個"特盛玉子牛肉飯"獎勵下自己碗飯出黎o個時嚇左嚇,好似有座細山咁,d牛肉多到呢...雖然份量係好多,但話時話,唔知點解我覺得以前o既牛肉飯係好食d,猶其係d牛肉,而家d牛肉好似冇以前咁滑...其實都幾瘦下...而且,而家d牛肉汁好似冇咩味道,落左好多都好似冇味咁,似清湯...點都好,$4x蚊又咁大份量,冇得要求咁多了...

特盛玉子牛肉飯
$46.5
碗飯出黎o個時嚇左嚇,好似有座細山咁,d牛肉多到呢...

點都好,$4x蚊又咁大份量,冇得要求咁多了...
2015-05-30
$46.5
特盛玉子牛肉飯
$ 46.5
2015-04-27 470 浏览
乍暖還寒的日子,心仍想著去吃個暖胃的火窩。快餐店收起了火窩餐牌,令我們被迫往吉野家去。人很多呢~~但暴徒兔闖入搶位成功!店員很快過來收拾。由於熊大比較肚餓,我先點一個新推出的咖喱炸蝦煎雞玉子飯。典型759日本甜咖喱,配以香脆大蝦,幾有肉地!玉子一戳就破,流出濃郁的蛋香~撈勻飯食太正了!(雖然不夠熱,而且賣相一般哈哈)跟住有甜蜜打邊爐餐!如圖所示,分量絕不夠2人分,冬菇一件,南瓜一件,玉米一件,芝士竹輪一件。所以呢個時候熊大又夾一件入我口,我又吹涼半件南瓜過佢。清湯湯底好飲,甜得像加了味精。其他就不過不失吧。在吉野家雞肉不及牛好吃的~考驗2人分享的一餐合共$98.8!抵!

人很多呢~~但暴徒兔闖入搶位成功!店員很快過來收拾。

由於熊大比較肚餓,我先點一個新推出的咖喱炸蝦煎雞玉子飯。
咖喱炸蝦煎雞玉子飯
芝士竹輪火窩

考驗2人分享的一餐合共$98.8!抵!

2015-04-25
芝士竹輪火窩
2015-03-01 444 浏览
I love their afternoon offers because they have items like instant noodles.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Instant noodles with chicken and fish patty:I knew I was going to hate it when I got it from the counter because the noodles were fat which meant it had absorbed the broth!The broth was ok, but the noodles were too soft and annoying.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎The bill: $23Service: OKService charge: noYummy factor: crapNapkins provided: yesToilets: noPortion sizes: bigEnglish Menu: YesAir Conditi
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
English Menu: Yes
Air Conditioning: Yes
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2014-09-26 403 浏览
而家真係食咩都貴到死 , 生活迫人!! 如果好似之前餐餐出街食, 食飯錢佔超過收入一半都似!俾我發現勁平的食店, 吉野家是也!呢餐只係用左我$26 ! 味道仲好ok! 海台玉子雞飯, 好好味, 隻旦汁撈云飯食, 味道不遜一般日式餐廳, 如果只係食個飯, 只係$19! 食漢堡包的價錢仲比佢高, 但食物質素就真係無得比, 好開心香港地有間咁嘅餐廳俾我選擇
而家真係食咩都貴到死

俾我發現勁平的食店, 吉野家是也!

2014-06-17
2014-09-22 1202 浏览
吉野家的早餐價格算是便宜,以前不用20元,直到近來幾個月才突然大幅加到25元左右,這才像正常價格。只是付款還不能用八達通很不方便。多是吃牛肉烏冬加免費牛汁,今次叫了蕃茄湯腸仔牛肉烏冬加免費牛汁,綠茶跟餐,一樣價錢。吃了一半才記得拍照,份量對女士來說剛剛好。蕃茄湯湯底不酸,比較杰身,有少量茄肉和胡蘿白,喜歡蕃茄的女士們會喜歡。腸仔煎得比較油,牛肉比以前薄和碎,肥瘦比例平均,不會太肥,牛汁的味道調較得很好。

只是付款還不能用八達通很不方便。

吃了一半才記得拍照,份量對女士來說剛剛好。

2014-09-20
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
$26 (早餐)
  • 牛肉烏冬
2014-08-30 505 浏览
努力了兩個月,終於來到了on show的大日子!一早進行練習後,便和隊友一起吃過午飯後才去表演埸地準備。因為人多難等位,所以我們選了這間位於地庫的吉野家。我選了29蚊的粟米玉子牛肉飯餐,另加3元轉了杯凍新鲜檸檬茶。飯的份量頗足夠,加上臨近上台也没心情食,結果也食不完。加入問店員拿的一小杯牛肉汁,拌好碗裏所有材料,胖胖的日本飯粒沾着蛋汁和牛肉汁,連同大粒粟米粒同煮得剛好没有過老的牛肉入口,很好食。上次在吉野家試了普通檸檬茶,見吉野家出了新款的凍新鮮檸檬茶,便決定一試,味道一般只是普通貨色,而且有點過甜

2014-08-24
等候时间
5 分钟 (堂食)
2014-08-07 556 浏览
一個不太穩定天氣的熱天晚上21:40有多, 同太座在尖咀找點東西吃, 因為時間已經不早不想吃太多, 而老麥又不太想去, 最後想到的是”吉野家”一行落去感覺同多年前的差別很大, 間隔改了變得枱同枱之間沒什麼空間, 客人大部份是自由人, 一少部份本地人(小情侶), 一部份麻甩, 一部份印尼人, 感覺是去了一部遠古嘅電影(BLADE RUNNER)的某個場景: 打着日本料理的旗號但賣着一些扭曲了的快餐食物, 電影裡主角夏理遜褔吃的是拉麵, 而那種人種大集會的場境, 這晚在這店感受得到那種感覺, 吃着的是似魚非魚的物料, 但此時此刻我等能付出的就只能換取這種食物, 前陣子搞到老麥死去活來的祖國食物, 在這裡可能只是換個名字給大家品嚐, 或者我們應該相信他們是”良心食店”這樣會吃得輕鬆一點,但如果從這店同在日本的店比較相差很大呢! 日本通常只會是一個吧頭做晒, 櫈只會是圍住個吧頭放上在店外買的食劵, 一般3-5分鐘內熱乎乎的牛肉飯送上,而我們的吉野家現狀是美式快餐付款機前付款, 付款後在一旁等食物拿出來, 座位則是半茶餐廳式四至六位對座, 如果將店內的日文字抺走後, 換上一些簡/繁體中文字, 這

, 或者我們應該相信他們是”良心食店”這樣會吃得輕鬆一點,但如果從這店同在日本的店比較相差很大呢! 日本通常只會是一個吧頭做晒, 櫈只會是圍住個吧頭放上在店外買的食劵, 一般3-5分鐘內熱乎乎的牛肉飯送上,而我們的吉野家現狀是美式快餐付款機前付款, 付款後在一旁等食物拿出來, 座位則是半茶餐廳式四至六位對座, 如果將店內的日文字抺走後, 換上一些簡/繁體中文字, 這店還能叫”吉野家”嗎? 估唔到的是經過十多年的本地化, 這店也活脫脫的由一個港日混血兒變成了一個”香港仔”了! 是好是壞沒有定論或者她必須脫變成這樣, 要不她老早就被這地方文化淘汰掉了, 這晚要了的是:
蟹籽三文魚飯
蟹籽三文魚飯 – 舖飯面的一半是假蟹籽, 顏色的確是漂亮的橙紅色,多麼的漂亮而諷刺的是真實蟹籽是絕對不吸引人食慾嘅深灰黑色, 誰會想吃深灰黑色嘅蟹籽排滿半碗飯面呢? 另一半的飯面是淺杏色三文魚鬆, 再灑上些青芥辣味“振りかけ”唔知道適當的中文譯名是什麼, 我自已則叫它做”味精”不管你接受與否他們做的味精已經是数一数二的產物, 當這青芥辣味碰到咸的三文魚茸味道又幾夾下,以一個人來說這是一個夠份量又好味道(只是有點偏咸而已)的大碗飯, 只是如果配一個似樣的沙律的話,客人會願意多付一點, 還記得以前這店會是有些類似甜品的啫喱是跟餐送的, 而雖然現在每天還是30度以上, 但這裡還是有個人火鍋供應,
有時興的韓式亦當然有日式牛肉鍋, 我們只是叫了日式濃湯底, 主菜除了有牛肉簿片之外, 還有一條所謂芝士獅子狗, 幾有趣嘅,一咬開就流出芝士漿, 而粟米蕊就好好刀法地只切約1cm.闊只約兩至三粒粟米闊, 但一條芝士獅子狗同1cm.闊的粟米係咪吝嗇咗d呢!日式濃湯其實並不怎樣濃, 牛肉當然係好簿好多肥羔啦, 不過以這價錢$51.90又能要求幾高呢? 只能接受吧! 不過 這集團的宣傳部則應有改善的地方, 店內外的易拉架宣傳這火鍋的膠紙上印住大大隻字寫住$39用來誤導客人以為是呢個價錢但去到收銀機前時才知道套餐價是$51.90! 其實如果在那張膠紙上印有$51.90(套餐價)即使幾細隻字都算是有知會過客人但再睇咗幾次唔見有類似字樣, 寫清楚的話大家明買明賣唔須要咁樣好似裝人陷阱咁, 太不光明磊落了
2014-08-05
蟹籽三文魚飯
2014-07-30 520 浏览
周二下午又是利用舞蹈課間空檔在尖沙咀覓食的時間。是日到了在地庫的吉野家,吉野家的下午茶絕對是平靚正之選。今次點了海苔玉子牛肉飯餐。配日本茶只是18元,不過天氣炎熱,決定要杯凍飲,轉凍檸茶也只是加2元,總共20元正。在尖沙咀能以20元食得飽肚,應該没有幾間。牛肉飯的份量很大,餸亦很足料。另外要了一小杯牛肉汁,牛肉和玉子也没有煮得過熟。把所有東西都混在一起,飯粒沾上蛋漿,紫菜和牛肉汁,别有一番風味。排隊落單的時候看見很多人也叫了一杯啡色凍飲,仔細聆聽下才知是凍檸茶。第一次知道吉野家有凍檸茶賣的我二話不說也點了一杯。凍檸茶是用糖漿沖的,没有檸檬片在内,而且有點過甜,不過對於不想喝熱飲,也不想喝汽水的我絕對是個不錯的選擇。

2014-07-29
等候时间
5 分钟 (堂食)
2014-03-28 945 浏览
好多朋友話吉野家下午茶好抵 又好味今日終於有機會俾我試吓啦我叫左個溫泉蛋牛肉飯 $20都唔駛喎佢隻溫泉蛋 牛肉 同飯都分開上就咁睇 份量幾多溫泉蛋好大隻 我將佢倒落個飯到然後吉穿佢 等跌蛋汁流落D 飯嗰度過程中都幾好玩食落口D蛋好滑 啲飯都好軟熟 連埋啲蛋汁一齊食仲正啲牛肉份量都幾多喎 煮得幾淋個汁都教得幾好 唔會太咸拿來送個蛋汁飯真係幾好味加$2有埋 凍奶茶幾大杯 但味道一般啦
好多朋友話吉野家下午茶好抵 又好味

個汁都教得幾好 唔會太咸
拿來送個蛋汁飯真係幾好味

加$2有埋 凍奶茶
幾大杯 但味道一般啦
對於成日都要一個人吃飯,但又勁中意打邊爐的人來說,根本無可能去酒樓/火鍋店幫襯。自從好多年前快餐店推出一人火窩之後,小妹每年一遇到快餐店推出一人火窩的季節時,就必會每一間都食過晒,即使有左伴侶,我都會拉埋對方一齊食一齊評!今年就在OPENRICE寫上食評,老實講,快餐店一人火窩真係一年不如一年,唉~2013年第三間品嚐的是 - 吉野家(尖沙咀分店)吉野家離唔開用日式SABA SABA做主題的火窩 - 南瓜窩好多材料一早已放進窩內是吉野家與別的快餐店火窩餐不同之處,雜菜、粟米件、南瓜片、蟹柳棒、冬菇、金菇、青口、豆腐....追加肥牛,豚肉...提供麻醬(這個醬汁是加分的原因,十分配南瓜窩)揀了蕃茄湯,味道好出$58暫時光顧過大家樂,大快活,吉野家是完勝!論湯底 - 特出,唔會太清太淡,低要求講句,蕃茄有蕃茄味,大家樂和大快活就失敗在湯底論配料 - 吉野家一早放晒入窩,感覺豐富,大家樂和大快活零零丁丁一件粟米,幾塊菜葉,兩粒丸,限量配給一樣論醬汁 - 大家樂和大快活是自助調味,去到調味桌,不是沒有辣椒就是用完蔥花,姐姐忙著加水點火都唔得閒FILL返。如果吉野家的麻醬唔岩口味其實都幾難攪,因
2013年第三間品嚐的是 - 吉野家(尖沙咀分店)
好多材料一早已放進窩內是吉野家與別的快餐店火窩餐不同之處,
揀了蕃茄湯,味道好出
暫時光顧過大家樂,大快活,吉野家是完勝!
論醬汁 - 大家樂和大快活是自助調味,去到調味桌,不是沒有辣椒就是用完蔥花,姐姐忙著加水點火都唔得閒FILL返。如果吉野家的麻醬唔岩口味其實都幾難攪,因為不是港式火窩嘛,好彩我覺得麻醬跟肥牛很配!
2013-12-01
庆祝纪念
圣诞节
2013-04-04 135 浏览
法貝熱展覽後,由沙田到尖咀,許多食肆都放關門了……結果,放棄貴價下午茶,步進平民快餐廳去!剛好下午二時五十分,這店子下午茶時段正準備開始。偌大的地庫店子,早已堆滿排隊的人龍,畢竟,牛肉飯加熱飲也不過$18.5!友人負責排隊、我負責找位子;很好,一切恰如其份。十多分鐘後,我們預備開餐!牛肉飯加上牛肉汁,惹味非常。有時候,我們都好奇:為甚麼這牛肉飯竟可這樣便宜?雖說下午茶份量小了點,但著實也不算小!片片肥肉似模似樣,決不是肉碎;不得否認的是,牛肉不是上乘,但稔而入味,才十多塊,不要苛求!至於飯,日本珍珠小米的模樣,雖不至吃到飯香,但粒粒分明,也不是下等貨色啊!還有拌肉的洋蔥,經長時間烹煮,就是稔得很。至於價值$2的奶茶,呷一口,茶香!奶就比較淡,不過卻有使茶變得幼滑的功能,算不錯。如果你有機會在下午茶時段點一份牛肉飯,大概以後不願意以正價吃!這時段的她,誠如她的宣傳口號:最掂丼!
法貝熱展覽後,由沙田到尖咀,許多食肆都放關門了……
結果,放棄貴價下午茶,步進平民快餐廳去!

牛肉飯加上牛肉汁,惹味非常。
有時候,我們都好奇:為甚麼這牛肉飯竟可這樣便宜?
雖說下午茶份量小了點,但著實也不算小!
至於飯,日本珍珠小米的模樣,雖不至吃到飯香,但粒粒分明

至於價值$2的奶茶,呷一口,茶香!
奶就比較淡,不過卻有使茶變得幼滑的功能,算不錯。

2013-04-03
$18.5 (下午茶)
  • 牛肉飯
2012-10-15 93 浏览
又來到早餐時段,在吉野家要了溫泉玉子牛肉飯連飲品($18),早上的價錢平易近人得多,其他時段好像是要$36;而詭異的是這個飯在早上是「不容易」找得到的,因為它不存在於牆上的餐牌,有時候會出現在收銀機上面的牌,有時候會看偏整間店子也找不著世上便宜的事當然不會這麼多,我深信這個$18早餐的份量應該是沒有晚飯時間$36的那個來得多,但也足夠填飽早上的胃溫泉蛋配上一點點的甜豉油作調味,我習慣會把整個都倒進飯裡把飯攪拌成蛋黃色,飯配上豉油再加蛋醬實在是絕配 若嫌不夠味可以連牛肉都倒進去雖然早上吃飯好像有點那個 但吃完的滿足感實難以形容,很好味美中不足是早餐若不想加錢好像只能配熱茶,連配汽水都要加$1
溫泉蛋配上一點點的甜豉油作調味,我習慣會把整個都倒進飯裡
把飯攪拌成蛋黃色,飯配上豉油再加蛋醬實在是絕配
若嫌不夠味可以連牛肉都倒進去

雖然早上吃飯好像有點那個
但吃完的滿足感實難以形容,很好味

美中不足是早餐若不想加錢好像只能配熱茶,連配汽水都要加$1
$18 (早餐)
  • 溫泉玉子牛肉飯