2023-03-27
作為一個火鍋控,點會未食過九龍城同撈同煲火鍋😎之前一直幫襯開九龍城店,而家銅鑼灣都有,約埋住港島嘅朋友去刷餐勁!同九龍城分店一樣,裝修以舊香港為主題,而個人覺得銅鑼灣更有feel👍🏻店內環境非常舒服闊落,仲有大量卡位,同多啲朋友嚟都唔怕。最抵讚係佢哋每個店員都好有禮貌又主動😆湯底方面我哋就揀咗胡椒豬肚少爺雞湯,一嚟到已經聞到好濃郁嘅胡椒味。湯底飲落都覺得好足料👍🏻湯底會跟半隻少爺雞,食落都非常嫰滑,同胡椒湯底非常夾😜打邊爐邊少得牛肉,今次同朋友就試咗半份特級手切牛肉,份量俾想像中多,兩個人好夠食👍🏻牛味非常濃,肉質鮮嫩,唔洗點醬都已經夠晒好味😋仲有我好鍾意嘅澳洲和牛牛丸,牛味好濃,仲做到有爆汁嘅效果😆羊肉片都要左半份,羊羶味恰到好處,好大片,份量又多,而且非常嫰滑,下次再嚟要叫夠一份😜 另外仲叫咗娃娃菜,芝士豆腐同稻庭烏冬,好豐富。呢度仲有唔同嘅懷舊小食,連蝦多士都有🦐多士整得非常香脆,點埋甜酸汁提升蝦嘅鮮味,好正😙打完邊爐之後,店員送上甜品,懷舊糖不甩係兩條鯉魚形狀嚟㗎,放入個鍋入邊煮,開頭見到仲諗住會唔會好怪,因為會覺得兩隻味會好唔夾,但煮咗出嚟撈埋啲花生粒就出奇地好味😆👍🏻另外仲
呢度仲有唔同嘅懷舊小食,連蝦多士都有🦐
多士整得非常香脆,點埋甜酸汁提升蝦嘅鮮味,好正😙
打完邊爐之後,店員送上甜品,懷舊糖不甩係兩條鯉魚形狀嚟㗎,放入個鍋入邊煮,開頭見到仲諗住會唔會好怪,因為會覺得兩隻味會好唔夾,但煮咗出嚟撈埋啲花生粒就出奇地好味😆👍🏻另外仲有兒時最愛啫喱加花奶,用一把紙傘裝飾好有特色❤️