2023-03-27 33 浏览
作為一個火鍋控,點會未食過九龍城同撈同煲火鍋😎之前一直幫襯開九龍城店,而家銅鑼灣都有,約埋住港島嘅朋友去刷餐勁!同九龍城分店一樣,裝修以舊香港為主題,而個人覺得銅鑼灣更有feel👍🏻店內環境非常舒服闊落,仲有大量卡位,同多啲朋友嚟都唔怕。最抵讚係佢哋每個店員都好有禮貌又主動😆湯底方面我哋就揀咗胡椒豬肚少爺雞湯,一嚟到已經聞到好濃郁嘅胡椒味。湯底飲落都覺得好足料👍🏻湯底會跟半隻少爺雞,食落都非常嫰滑,同胡椒湯底非常夾😜打邊爐邊少得牛肉,今次同朋友就試咗半份特級手切牛肉,份量俾想像中多,兩個人好夠食👍🏻牛味非常濃,肉質鮮嫩,唔洗點醬都已經夠晒好味😋仲有我好鍾意嘅澳洲和牛牛丸,牛味好濃,仲做到有爆汁嘅效果😆羊肉片都要左半份,羊羶味恰到好處,好大片,份量又多,而且非常嫰滑,下次再嚟要叫夠一份😜 另外仲叫咗娃娃菜,芝士豆腐同稻庭烏冬,好豐富。呢度仲有唔同嘅懷舊小食,連蝦多士都有🦐多士整得非常香脆,點埋甜酸汁提升蝦嘅鮮味,好正😙打完邊爐之後,店員送上甜品,懷舊糖不甩係兩條鯉魚形狀嚟㗎,放入個鍋入邊煮,開頭見到仲諗住會唔會好怪,因為會覺得兩隻味會好唔夾,但煮咗出嚟撈埋啲花生粒就出奇地好味😆👍🏻另外仲

呢度仲有唔同嘅懷舊小食,連蝦多士都有🦐
多士整得非常香脆,點埋甜酸汁提升蝦嘅鮮味,好正😙
打完邊爐之後,店員送上甜品,懷舊糖不甩係兩條鯉魚形狀嚟㗎,放入個鍋入邊煮,開頭見到仲諗住會唔會好怪,因為會覺得兩隻味會好唔夾,但煮咗出嚟撈埋啲花生粒就出奇地好味😆👍🏻另外仲有兒時最愛啫喱加花奶,用一把紙傘裝飾好有特色❤️
2023-03-26 26 浏览
前兩日放工接老婆收工經過SOGO突然興起就去左打邊爐,一上到去就有種好懷舊嘅感覺,睇左個餐牌之後,我地好快就選擇左花雕醉美人鍋底,落單好快過左5分鐘都無湯底就上左,一陣陣勁香花雕味,雞肉份量都勁足夠,我地仲叫左黑毛豚肉,海蝦,芝士牛丸,聖子皇,鴛鴦滑(黑松露墨魚滑+蟹籽蝦滑),帶子刺身,滑豆腐,龍鳳大檸樂,仲有驚喜嘅甜品!花雕醉美人鍋($178) 非常推薦嘅一個湯底,雞肉香滑,花雕獨特香氣令食慾大增黑毛豚肉($108) 肉味好重,豬肉味都好香十分驚喜!新鮮海蝦($108) 海蝦非常新鮮,爽口彈牙!芝士牛丸半份($58) 芝士肉好香,但本來以為會拉絲,原來係唔會,但都好好味聖子皇($136) 一個字甜,好味!無野補充鴛鴦滑($108)黑松露墨魚滑+蟹籽蝦滑爽口都唔錯帶子刺身($98/2) 極級爽甜,絕對要安歌龍鳳大檸樂($48)勁大杯,最岩打邊爐飲驚喜甜品(Free) 懷舊啫喱糖就正常發揮+糖不甩好有驚喜勁好味,作為結尾真係一流

黑毛豚肉($108) 肉味好重,豬肉味都好香十分驚喜!
新鮮海蝦($108) 海蝦非常新鮮,爽口彈牙!
聖子皇($136) 一個字甜,好味!無野補充

鴛鴦滑($108)黑松露墨魚滑+蟹籽蝦滑爽口都唔錯
帶子刺身($98/2) 極級爽甜,絕對要安歌

龍鳳大檸樂($48)勁大杯,最岩打邊爐飲
2023-03-26 29 浏览
同撈同煲最近成為網紅店,看到餐廳裝修很有特色都要來打卡打卡花雕醉雞美人鍋🧏🏻‍♀️🐣$188花雕酒味道不會太濃太甜搶走食物的鮮味,但是味道卻恰到好處!藥材份量足夠但不會搶走花雕的味道。不得不大讚服務員的態度極好,火鍋🍲過程中來幫我們篩油多次,又加湯!所以整個火鍋的湯底最後味道是濃而不膩♥️珍寶帶子王刺身$108這個帶子的大小及鮮甜味道絕對值得這個價錢!帶子非常肥美而且解涷程度剛剛好,店員亦細心地把帶子一開二,中間夾一塊檸檬🍋,亦附上魚生專用鼓油,非常細心聖子$136 /2隻聖子一咬非常爽口和鮮甜,而且亦有一隻手的大小!大家都一致讚賞他們家的海鮮真是非常出色🤍海蝦 $108/6隻🦐蝦非常鮮味,而且是新鮮爽口,大家都讚這家的海鮮沒有一樣是讓人失望。看到別人點的刺身下次一班人來吃時必定要嚐嚐♥️最後已經吃得非常滿足打算買單時,侍應送上兩份不同的甜品。驚喜到100 分,第一份是懷舊的啫喱還有一個小雨傘☂️很有小時候的感覺最高😂另外有一個兩條魚的年糕,賣相非常吸引,店員幫忙放入湯底煮6-8 分鐘,然後幫我們切開在路上花生碎糖粉,這是為這餐畫上200分的感覺🥺 太滿足了!!整個晚飯時段,侍應的服務態度非常
同撈同煲最近成為網紅店,看到餐廳裝修很有特色都要來打卡打卡

花雕醉雞美人鍋🧏🏻‍♀️🐣$188

所以整個火鍋的湯底最後味道是濃而不膩♥️

珍寶帶子王刺身$108

聖子$136 /2隻

海蝦 $108/6隻🦐

整個晚飯時段,侍應的服務態度非常殷勤,環境、服務及食物質素回頭率極高😆!
位於銅鑼灣的「九龍城同撈同煲」以香港懷舊風格為主題,餐廳內有不同打卡位,例如人力車、招牌霓虹燈、香港花露水牆身壁紙,整體氣氛讓人感受到濃濃的老香港氣息。花雕醉雞美人鍋以骨湯為基底,再加入花雕浸醉雞和藥膳材料,出煮愈出味!本地手切牛肉質鮮嫩,油花分布平均,口感實在,而且牛肉味道濃郁,用來打邊爐一流。新鮮蟶子大大隻又新鮮,而且肉質爽口,完全沒有腥味,正!養顏美人餃餃子的餡料包括椰菜和桃膠,口感比較清淡,但很健康。懷舊糖不甩店員會把類似鯉魚形狀的年糕放入火鍋湯中煮熟,然後蘸上花生碎食用。一開始我以為會「又咸又甜」,但原來糯米糕是不會吸味,所以加埋花生粒又幾好食!!
花雕醉雞美人鍋
以骨湯為基底,再加入花雕浸醉雞和藥膳材料,出煮愈出味!
本地手切牛
新鮮蟶子
大大隻又新鮮,而且肉質爽口,完全沒有腥味,正!
養顏美人餃
餃子的餡料包括椰菜和桃膠,口感比較清淡,但很健康。
懷舊糖不甩
2023-03-07
2023-03-25 25 浏览
銅鑼灣火鍋譚店,一向都知道銅鑼灣晚市的火鍋店林立,最近看到這一間也是網紅店。這間火鍋店的裝修比較懷舊,有一點回到小時候的感覺但亦是大家懂的年代感覺😆湯底的選擇都不少,本來想選沙嗲,但是擔心沙嗲的味道太濃會搶走其他食物的味道無法吃出食物的本來味道,最後決定點了醉雞鍋!花雕醉雞鍋$188附送有半隻的鮮雞,湯底的味道不會太濃郁,亦不會太強烈的酒味搶走食物的味道而是剛剛好,店員亦非常細心提醒我們不要把雞煮太久,因為會令肉質變實~梅花豬豚肉$108這個豬豚肉有8片,雖然份量不多,但是每片都很大,而且肉質鮮美有咬口,加上這間店亦有一個特別的吃法就是配一片青瓜,嘗試了感覺也很新鮮及搭配!鴛鴦滑(蟹籽蝦滑及黑松露墨魚滑)$108這個蟹籽蝦滑或非常彈牙,我和朋友吃得讚不絕口感覺這間火鍋店的海鮮有一定質素馬上叫了其他海鮮全部都非常高質芝士牛丸$58這個芝士牛丸都非常有驚喜,這個是他們店手打的芝士牛丸,芝士味道濃郁絕對吃得出有手工有實力!最後餐廳亦附送兩個甜品,一個是啫喱令一個是錦鯉年糕!錦鯉年糕很有80年代的感覺,要放入火鍋煮,再撈花生碎,簡直讓人讚不絕口!!大家都把兩條魚毫不猶豫地吃進肚子

花雕醉雞鍋$188

梅花豬豚肉$108

鴛鴦滑(蟹籽蝦滑及黑松露墨魚滑)$108

芝士牛丸$58

大家都把兩條魚毫不猶豫地吃進肚子

2023-03-24 65 浏览
專程嚟到銅鑼灣“九龍城同撈同煲”火鍋店,試佢嘅刺身同埋胡椒豬肚無激素雞煲,店舖入口比較不起眼,只係一條小樓梯上二樓,但上到去之後就比架紅色人力車吸引住,入到餐廳有一種回到90年代的感覺,還播著90年代的粵語流行曲,好有懷舊feel,坐落當然就點佢嘅犀飛利刺生和胡椒豬肚無激素雞煲;首先火鍋醬料就有放在枱面上,有八款之多,任君選擇!當然就要收返16蚊一位呀,好快趣咁個犀非利刺生就嚟到,條活魚雖然唔識得喐,但係啲魚肉都好鮮嫩彈牙,淥一淥表面變白,更加有一種嫩滑嘅感覺,而象拔蚌和帶子生食爽口,灼一灼6爽口之餘更加有鮮味,海膽就真係就咁食!鮮甜和入口即溶!至於胡椒豬肚雞鍋,啲雞嫩滑,食落好有雞味!似新鮮雞;胡椒豬肚鍋好香胡椒味,豬肚亦都爽淋,啲湯真係唔錯,好鮮甜!尤其最後我哋將魚身放於鍋中滾,別有一種鮮魚香和胡椒嘅味道,最後餐廳仲送兩款甜品給我們,花奶啫喱賣相可愛,至於糖不甩方面,兩條魚狀嘅糯米煮淋,再加上花生碎,食落有風味;因用胡椒雞煲煮糯米,所以仲有一啲胡椒味特別有特色!
花奶啫喱

胡椒豬肚湯
胡椒豬肚雞煲湯鍋
犀非利活魚刺身
2023-03-23 10 浏览
踢走Blue Monday👣兩個小編都好耐冇聚 所以就揀左間環境好好👍🏼又方便又好食既餐廳一齊共進晚餐😂其實K小編已經去過幾次 次次都會推介比朋友試 所以今次又再黎到🤤兩個小編都眼闊肚窄 叫左好多野食👉🏼👈🏼冬甫美人鍋 $228次次黎到 K小編都會推介呢個湯底👍🏼佢係以半隻雞再加一大舊既冬瓜配以蟲草花、花膠、桃膠、竹笙同娃娃菜既一個湯底 真係勁足料😚店員會比我地影完相再剪開隻雞同埋舊冬瓜 佢叮囑我地要飲左湯再打邊爐 個湯兩個字可以形容為清甜😎 大推💯安格斯牛肉(小)$198其實佢仲有好多唔同種類嘅牛 有分大同細size 咁我哋得兩個人所以就揀咗個細size 牛肉都有牛味 而且同價錢都成正比😜四寶丸 $118分別係豬肉丸、牛丸、蝦丸同墨魚🦑丸 真係想講每隻丸都太出色 但最特別既莫過於係豬肉丸🤩佢加左梅菜係入面 食落好夾😂其他3類丸都好彈牙醬爆瀨尿牛丸 $48雖然叫左個四寶丸但見到佢話呢個特色丸又好想叫🫣食落第一啖就知冇叫錯 奉勸大家唔好一撈起就食 因為會爆汁 係爆汁!好juicy 好好食😋田園拼盤 $78由於兩個小編都好中意食菜🥬又費事揀😅所以小朋友先揀架姐 我地全部都要😆全部都好新鮮

冬甫美人鍋 $228

安格斯牛肉(小)$198

四寶丸 $118

醬爆瀨尿牛丸 $48

田園拼盤 $78
由於兩個小編都好中意食菜🥬又費事揀😅所以小朋友先揀架姐 我地全部都要😆全部都好新鮮同埋好明顯洗得好乾淨

老友鬼鬼 $68
呢個係即食既小食 諗住等個湯底滾就食住d小食 呢款係黑松露墨魚滑釀油炸鬼 脆卜卜 幾好食😋再點埋個醬 酸酸地又幾開胃

蜂巢豆腐 $38
平時食開既蜂巢豆腐都係細細舊 佢呢度毫不吝嗇🫣個豆腐索晒啲湯汁 所以好好食

炸枝竹 $38
呢個都係吸哂湯底既精華 好入味 同埋落左好耐都唔會碎哂 份量都好多

大檸樂 $48
打邊爐又點少得野飲 大杯裝既凍檸樂 不得了❗️

最後仲有甜品食 懷舊啫喱(插着旗仔嗰啲)同埋金魚年糕糖不甩 比較特別既應該係後者😚店員會將兩條金魚年糕放落個湯底煮 然後就會有切粒再整落花生碎同糖果度 口感煙煙韌韌 好食😋

值得一讚 除咗環境坐得舒服外 兩個小編一致都覺得佢地既服務質素好好 呢個亦都係其中一個K小編一去再去既原因之一😎而且鋪面裝修既風格行懷舊路線 可以影下相打下卡
  • 冬甫美人鍋
鐘意舊香港情懷嘅人 一定要嚟呢間九龍城同撈同煲📸今次去嘅係銅鑼灣分店 裝修勁懷舊 好似去咗歷史博物館咁🙈打咭一流坐低後店員就問我哋有無食過 介紹下餐廳背景同有咩好食推介 服務都好優質🥹呢度有超過十款湯底 火鍋配料選擇都勁多🍲心大心細嘅我哋都花咗一啲時間先揀好🍲胡椒豬肚少爺雞湯係店舖限定 勁足料 店員都有提我哋記得飲返碗先開始打邊爐😝入面有半隻雞 仲有豬骨/豬肚/腐皮等等 而且胡椒味好突出 都有少少辣架🤏🏻🐂牛肉種類有好多款 我哋都係揀咗推介嘅手切特級牛肉 雪花好靚 入口感覺軟嫩 牛味濃郁👍🏻下次再去試下飛驒牛先🐏另一款肉類就揀咗羊肉片 因為我本身勁鐘意食羊 果然無失望 肉質鮮嫩得嚟 羶味都好夠 啱啱好🤤朋友都話正🥢餃類丸類當然唔少得 兩個人叫唔到好多款 一個揀一個心頭好 朋友指定要澳洲和牛丸 食落去爆汁架😆而且牛味都好濃 我就點咗芝士豆腐磚 中間嘅芝士係流心狀態🧀都幾啱打邊爐食另外都有點娃娃菜同稻庭烏冬 差啲唔記得講 呢度仲有唔同嘅小食同點心 試咗蝦多士都唔錯啊 幾脆身 蝦膠又彈牙 成餐真係食到勁飽🤰🏻最後就係甜品環節 一款係啫喱 插上一把以前舊式酒樓經常用到嘅紙遮仔☂️好懷舊 另外一款

🍲胡椒豬肚少爺雞湯

最後就係甜品環節 一款係啫喱 插上一把以前舊式酒樓經常用到嘅紙遮仔☂️好懷舊 另外一款係糖不甩 將糯米造成鯉魚形狀 好靚好有心思 沾上花生碎食 勁正 飽到爆都食晒😂
懷舊特色甜品糖不甩買少見少🥹,曾經係西九龍商場一間小舖回訪n次,今次呢間火鍋店全餐最出色既免費甜品驚艷到我,其他食材新鮮。環境同樣走懷舊路線,播住海闊天空等等經典之作可以好好回味下.ᐟ◮ 芫茜皮蛋魚頭鍋$158 ⧫ ⁸ ⁄ ₁ ₀未煮之前已經飲左好幾碗,好好味🤤 湯頭濃郁又唔會偏鹹重味精。如果鍾意雞湯可以揀冬浦美人鍋,有雞件食。.ᐟ◮ 安格斯牛肉$198(細) ⧫ ⁸ ⁄ ₁ ₀大概15 件,厚度適中,碌10 s左右已經熟晒,牛味重,油脂分佈均勻,好嫩滑☺️。食肉獸可以揀大份,會有2 倍肉量🙌🏼.ᐟ◮ 牛舌 $88 ⧫ ⁸ ⁄ ₁ ₀肉質爽口無失望.ᐟ◮ 鴛鴦蚌 $148 ⧫ ⁷ ⁄ ₁ ₀ 2 隻品種,我鍾意珊瑚蚌多啲,更加爽口鮮甜。大概有10 隻左右.ᐟ◮ 鱔片 $108 ⧫ ⁷ ⁄ ₁ ₀ 切到薄薄一片,好易熟.ᐟ◮ 鴛鴦手打滑(3選2) $108 ⧫ ⁷ ⁄ ₁ ₀ 揀左黑松露墨魚滑和蟹籽蟹滑都出色.ᐟ◮ 皇帝菜$42 ⧫ ⁷ ⁄ ₁ ₀ 打邊爐揀呢隻菜特別入味,一個菜籃份量真係幾多下.ᐟ◮ 錦鯉糖不甩 Free

.ᐟ◮ 芫茜皮蛋魚頭鍋$158 ⧫ ⁸ ⁄ ₁ ₀

鴛鴦蚌

.ᐟ◮ 鴛鴦蚌 $148 ⧫ ⁷ ⁄ ₁ ₀
白鱔

.ᐟ◮ 鱔片 $108 ⧫ ⁷ ⁄ ₁ ₀
切到薄薄一片,好易熟

.ᐟ◮ 鴛鴦手打滑(3選2) $108 ⧫ ⁷ ⁄ ₁ ₀
揀左黑松露墨魚滑和蟹籽蟹滑都出色

.ᐟ◮ 皇帝菜$42 ⧫ ⁷ ⁄ ₁ ₀
打邊爐揀呢隻菜特別入味,一個菜籃份量真係幾多下

.ᐟ◮ 錦鯉糖不甩 Free ⧫ ⁹ ⁄ ₁ ₀
呢個懷舊甜品係店舖特色。錦鯉其實係糯米糍,店員會幫手放入湯煮下,然後等到佢軟糯,再放入花生芝麻醬撈勻🥜。 鹹甜出奇地夾,花生味好香濃,食到花生粒粒🤤

.ᐟ◮ 花奶果凍Free ⧫ ⁷ ⁄ ₁ ₀
果凍酸酸地,花奶Mix 埋又幾好食😅

安格斯牛肉細
牛舌
鴛鴦蚌
白鱔
糖不甩
🌟一路都book mark咗呢間高質素火鍋店。同撈同煲🌟同撈同煲譯返英文係 happy together hotpot🌟喺門口已經有懷舊70年代嘅裝修🌟地板上用咗花紋地磚,色彩鮮艷。🌟裝修風格突顯復古,有霓虹燈,同打卡牆🌟打邊爐期間一路聽住70年代舊歌,好有一種穿越返返去懷舊香港嘅時代😋花雕醉雞鍋 ($188)-有半隻雞另上,等湯滾左嘅時候先落落去,可以保持雞肉嫩滑-用上無激素雞,有雞味-湯底用上雞肉,花雕酒,紅棗,杞子,桂圓同多種藥材熬製而成,好足料,滋陰補氣-絕對冇格另外味精,原汁原味-絕對推薦😋賣魚勝推介 ($398)-賣魚勝海鮮拼盤,包括四隻八頭鮑魚,六隻海蝦,同埋蟶子王兩隻或者兩隻大元貝-心大心細嘅我哋,最後職員推薦可以將兩隻鮑魚換咗兩隻大元貝-最後即係4種海鮮都可以試到❤️-海鮮嘅新鮮程度絕對唔需要懷疑-八頭鮑魚夠厚肉,爽彈牙-海蝦夠大隻,蝦頭有蝦膏,新鮮-大元貝同蟶子王都好大隻,冇沙-絕對推薦賣魚勝推介,海鮮鮮味到一個點,食完絕對幸福滿滿😋安格斯牛肉($198)-揀咗細份但係份量一啲都唔少-高質素安格斯牛肉,絕對唔係普通火鍋店食到嘅質素-油脂分布平均,重牛肉味-牛肉唔會太薄
🌟一路都book mark咗呢間高質素火鍋店。同撈同煲

🌟喺門口已經有懷舊70年代嘅裝修

🌟地板上用咗花紋地磚,色彩鮮艷。

🌟裝修風格突顯復古,有霓虹燈,同打卡牆

😋花雕醉雞鍋 ($188)

-有半隻雞另上,等湯滾左嘅時候先落落去,可以保持雞肉嫩滑

-用上無激素雞,有雞味

-絕對冇格另外味精,原汁原味

-絕對推薦

😋賣魚勝推介 ($398)

-心大心細嘅我哋,最後職員推薦可以將兩隻鮑魚換咗兩隻大元貝

-最後即係4種海鮮都可以試到❤️

-海鮮嘅新鮮程度絕對唔需要懷疑

-八頭鮑魚夠厚肉,爽彈牙

-海蝦夠大隻,蝦頭有蝦膏,新鮮

-大元貝同蟶子王都好大隻,冇沙

-絕對推薦賣魚勝推介,海鮮鮮味到一個點,食完絕對幸福滿滿

😋安格斯牛肉($198)

-揀咗細份但係份量一啲都唔少

-高質素安格斯牛肉,絕對唔係普通火鍋店食到嘅質素

-油脂分布平均,重牛肉味

-牛肉唔會太薄切,有口感

-啱晒牛魔王既我❤️❤️

🥬油麥菜 ($38)

🍋懷舊大檸茶 ($48)

-超級巨型大杯

-紅茶底冇澀味

🌟食到最後,侍應會免費幫你上埋甜品,有懷舊遮仔花奶啫喱杯,同埋擺上兩條魚仔🤣

🌟侍應會即場將魚仔放入湯底煮熟,其實係糯米造成嘅魚仔形狀,當煮熟嘅時候,就會撈埋花生糖,造成糖不甩,十分新奇

🌟呢度餐廳所有侍應真係💯,會不斷咁幫你撇走湯底嘅咋咋,又會不斷咁幫你換碟,又會好耐心咁同你解釋點樣煮熟食材,睇得出佢哋好用心咁招待每一位客人,好難得💯💯💯

🌟推薦呢間高質素嘅火鍋店,無論氣氛,侍應嘅服務態度,湯底,同埋用料食材質素,都好用心,完全冇馬虎,高質素之選💯💯💯

🌟絕對做到happy Together Hot Pot

• 糖不甩
  • 賣魚勝推介
  • 花雕醉雞鍋
  • 安格斯牛肉
環境:裝修風格是香港懷舊風,古色古香,放的音乐也是张国荣等歌手那些经典的歌,像是穿越回了上个世纪。給8分吧。服務:服務還算可以的,會即時過來加水調火,上菜會根據食客實際速度上。最後的甜品還有服務員親自過來現場做。給8分。食物:份量上的對於一般火鍋點來說算正常吧,感覺素菜給的份量還可以。兩個女仔吃一份差不多剛好。一開始吃的時候覺得可能吃不飽,但其實剛剛好,最後加埋甜品都覺得有點飽了。味道上,未算特別驚艷,中規中矩。海鮮和肉還算新鮮。人均应该要400以上才能吃饱,丰俭由人。最后会有甜品🍮奉送,本来对甜品期待值不高,但最后被惊艳到了,总共两款甜品,其中有一个鱼,其实是糯米做的,需要先煮一下,再裹上花生芝麻,味道很好!我和朋友一致认为最好吃的是甜品
味道上,未算特別驚艷,中規中矩。海鮮和肉還算新鮮。
人均应该要400以上才能吃饱,丰俭由人。
2023-03-19 25 浏览
平時一向都超鍾意打邊爐今次嚟到銅鑼灣嘅同撈同煲原來係九龍城超出名嘅火鍋店分店主打懷舊裝修,睇落超有feel!好似七80年代嘅茶餐廳冰室咁仲播住啲懷舊金曲!食物方面都有好多選擇,淨係湯底都有好多款我哋都唔想食辣,就決定揀一個醉雞鍋個鍋底係嚟到先至會落半隻醉雞材料都勁多,店員話落完雞滾起就可以先飲湯個湯非常鮮甜,好正!打邊爐點可以少得牛肉我哋兩個人,就決定叫封門柳試一試份量都幾多兩個人絕對夠晒食。牛肉好新鮮,肉味幾濃,唔會太肥或者太瘦另外試咗五香肉丁墨魚丸,幾創新嘅感覺🤣墨魚丸打得好彈牙,加上五香肉丁有啲鹹香同小辣,估唔到又幾夾同惹味佢哋仲有啲自家製嘅飲品試咗一個杞子圓肉菊花蜜好清潤,啱晒打邊爐下下火食肉獸嘅我地仲叫咗牛舌!肉質爽彈,輕輕淥幾秒就已經食得了,快靚正!鋪頭仲有甜品送,勁豐富!店員服務都好細心又有禮!
平時一向都超鍾意打邊爐
今次嚟到銅鑼灣嘅同撈同煲
原來係九龍城超出名嘅火鍋店分店

主打懷舊裝修,睇落超有feel!
好似七80年代嘅茶餐廳冰室咁
仲播住啲懷舊金曲!

食物方面都有好多選擇,淨係湯底都有好多款
我哋都唔想食辣,就決定揀一個醉雞鍋

個鍋底係嚟到先至會落半隻醉雞
材料都勁多,店員話落完雞滾起就可以先飲湯
個湯非常鮮甜,好正!

打邊爐點可以少得牛肉
我哋兩個人,就決定叫封門柳試一試

份量都幾多兩個人絕對夠晒食。
牛肉好新鮮,肉味幾濃,唔會太肥或者太瘦

另外試咗五香肉丁墨魚丸,幾創新嘅感覺🤣

佢哋仲有啲自家製嘅飲品
試咗一個杞子圓肉菊花蜜
好清潤,啱晒打邊爐下下火

食肉獸嘅我地仲叫咗牛舌!
肉質爽彈,輕輕淥幾秒就已經食得了,快靚正!

鋪頭仲有甜品送,勁豐富!

店員服務都好細心又有禮!
未試過有打邊爐餐廳會提我地個湯滾完之後可以飲啖先睇唻對自己個湯好有信心咁!我地揀咗花雕醉美人鍋😯酒味藥材味同雞味好濃好香牛肉好多間都好食但海鮮就真係分到高下珊瑚蚌好鮮甜!原來新鮮嘅鵝腸係會彈牙😭同埋牛骨髓係咁飽滿!睇唻係好揼本喺食材嘅餐廳下次可以試吓嗌海鮮最後間鋪service真係幾好店員好有禮貌又好細心啦會主動過唻幫我地加湯換骨碟最後仲幫我地煮咗個懷舊糖不甩啫喱上面啲遮仔好有童年回憶呀❤️
未試過有打邊爐餐廳會提我地個湯滾完之後可以飲啖先
睇唻對自己個湯好有信心咁!
我地揀咗花雕醉美人鍋
😯酒味藥材味同雞味好濃好香
牛肉好多間都好食
但海鮮就真係分到高下
珊瑚蚌好鮮甜!
原來新鮮嘅鵝腸係會彈牙😭
同埋牛骨髓係咁飽滿!
睇唻係好揼本喺食材嘅餐廳
下次可以試吓嗌海鮮
最後間鋪service真係幾好
店員好有禮貌又好細心啦
會主動過唻幫我地加湯換骨碟
最後仲幫我地煮咗個懷舊糖不甩
啫喱上面啲遮仔好有童年回憶呀❤️
網上見到推介襯天氣仲係涼涼地🌀嚟打卡食火鍋😚-1️⃣老港沙嗲鍋湯底🥘濃濃沙嗲味 唔太油😙個鍋好大🍲食物好快熟 唔洗等多人一齊打邊爐都唔怕🙌🏻.2️⃣牛肉🐮🔪本地牛肉手切🔪安格斯牛肉份量多本地牛肉質細嫩安格斯牛有牛味✅.3️⃣韭菜餃🥟大大隻 足料 餡軟多汁好味😋.4️⃣黑松露墨魚滑黑松露味好出多墨魚塊特別得嚟又好味😝.🤩免費送2款甜品🥳5️⃣糖不甩店員會當現幫手煮煙韌糖不甩 加上勁多花生粒同芝麻好香口好煙韌✅.6️⃣花奶啫喱-服務周到餐廳裝修好有心思,靚得嚟多打卡位有香港80年代感🇭🇰-🫡啱曬各種聚會-
網上見到推介
加上勁多花生粒同芝麻
好香口好煙韌✅
6️⃣花奶啫喱
服務周到
餐廳裝修好有心思,靚得嚟多打卡位
有香港80年代感🇭🇰
🫡啱曬各種聚會

2023-03-11 33 浏览
銅鑼灣必吃的一家打邊爐「同撈同煲」很有味道,充滿舊式情懷這家火鍋店主打懷舊主題裝修像極了七八十年代的香港霓虹燈的大招牌,公雞碗,懷舊格仔磚背景播放的都是八九十年代粵語金曲店家的湯底很是出色,款式都像老火湯花雕醉雞鍋用料十足,聞香都能醉!用上豐富藥材和即場加入的醉雞廣東人話頭,吃火鍋先喝湯!味道很鮮甜!手切牛肉也是這裡的主打之一封門柳肉味濃郁,肥瘦均勻店家還有多款牛肉選擇另外其他配料也很新鮮脆魚骨腩肉質彈牙肥美,十分厚切五香肉丁墨魚丸很有創意,香辣的很惹味彈牙還有超搞笑的shake shake 魚皮自己動手把味粉加進魚皮中一邊玩,一邊吃,一邊打卡呢還送甜品‼️ 是懷舊酒樓的傘子啫喱和鋰魚形的糖不甩店員先把鋰魚形年糕煮熟,再沾上花生糖碎超有感覺的!味道也不錯店家的環境很適合打卡拍照,當天還有人慶祝生日,全場一起大合唱呢🤣

銅鑼灣必吃的一家打邊爐
「同撈同煲」很有味道,充滿舊式情懷

這家火鍋店主打懷舊主題
裝修像極了七八十年代的香港
霓虹燈的大招牌,公雞碗,懷舊格仔磚
背景播放的都是八九十年代粵語金曲

店家的湯底很是出色,款式都像老火湯
花雕醉雞鍋用料十足,聞香都能醉!

用上豐富藥材和即場加入的醉雞
廣東人話頭,吃火鍋先喝湯!味道很鮮甜!

手切牛肉也是這裡的主打之一
封門柳肉味濃郁,肥瘦均勻
店家還有多款牛肉選擇

另外其他配料也很新鮮
脆魚骨腩肉質彈牙肥美,十分厚切

五香肉丁墨魚丸很有創意,香辣的很惹味彈牙

還有超搞笑的shake shake 魚皮

自己動手把味粉加進魚皮中
一邊玩,一邊吃,一邊打卡呢

還送甜品‼️

是懷舊酒樓的傘子啫喱和鋰魚形的糖不甩
店員先把鋰魚形年糕煮熟,再沾上花生糖碎
超有感覺的!味道也不錯