今天傍晚要到銅鑼灣登龍街OFFICE攞少量精油現貨,所以又經過鵝頸橋,只不過今次不打小人了。冠景樓,我個人叫火鍋大廈。今天要試一間以懷舊裝飾作主題的火鍋店。入到店內,便見那些上世紀70,80年代的動漫牆壁,忍者小靈精,17號大跌人;再加一些傳統食店餐具,雞碗,白底藍色圖案的瓷碗等等。總之,店家似乎想令食客有沉溺到幾十年前食店紛圍之中。因為趕時間要食完晚飯回家繼續工作,所以要採用速食火鍋食店的概念:牛豬雞必食拼小食。1)花雕醉人美人鍋2)安格斯牛肉3)梅花黑豚肉4)即炸響鈴5)懷舊蝦多士講下個美人鍋,嘩,個湯底真是不得了。我和同行友人,幾乎未食任何食材前和湯中雞件,便已不停飲藥材味+雞味濃厚的湯底。我和友人邊飲邊說:我們好似去咗藥膳雞湯館咁。鍾情於濃郁湯味的火鍋友應選這個。此店的安格斯牛肉肉質都不錯,紅肉和白色脂肪比例合理。放入熱湯中約一分半鐘便能鬆化入口。至於黑豚肉,就應該不過不失。因為火鍋湯中早已充滿了之前的雞件肉味和其後的安格斯牛肉味。浸熟了的黑豚肉充滿了其它味道,所以難以作公平的評述,唯有下次再光顧再先放黑豚肉品嚐作評分。小食響鈴和蝦多士,由於是即叫即做,熱辣辣,當然口感和味道都

1)花雕醉人美人鍋

安格斯牛肉

梅花黑豚肉

即炸響鈴

懷舊蝦多士

小食響鈴和蝦多士,由於是即叫即做,熱辣辣,當然口感和味道都不錯啦。

埋單啫喱

埋單年糕未煮熟

埋單年糕煮熟後

埋單時,侍應當然會奉上鎮店壓軸甜點:插上紙傘的啫喱杯仔和花生糕店。

最後補上店內幾張佈置相。

花雕醉人美人鍋
安格斯牛肉
梅花黑豚肉
即炸響鈴
懷舊蝦多士
埋單啫喱
埋單年糕未煮熟
埋單年糕煮熟後
今晚先陪朋友到鄰近鵝頸橋的商業大廈提取他早已訂購但一直缺貨的精油補健產品,然後才慢慢考究食什麼。我們的討論結果是:時代廣場的食通天似乎太花費,平日晚上食得太奢侈不太好;到鵝頸橋靠近灣仔那邊(即堅拿道西)的地舖食店,毗鄰街市檔販,衛生似乎"窄窄地"。因此,最後去了冠景樓低層覓食。這間同撈同煲據說是總店位於九龍城的同撈同煲分店,所以店內佈置都是似香港舊物擺設或裝飾為主:雞碗及孩童時代,粥麵檔經典的白底藍色圖案的碗當然就唔少得啦。1)花雕醉人美人鍋 178元2)安格斯牛肉 278元3)梅花黑豚肉 108元4)自家製手打四寶丸(鯪魚丸、墨魚丸、豬肉丸、牛丸) 118元5)芝士豆腐磚 38元6)墨魚滑豆腐卜 68元首先,最值得讚的是個醉雞湯底。若然我們不是擔心喝乾湯底,之後再加清水/清湯煮後繼食物,可能會令食物丟失此濃厚湯底的調味,我們應該會把它喝到見窩底。我相信,鍾意飲中式湯之人,必定會乾咗佢。這份安格斯牛肉真是很有份量,目測在其它火鍋店,應該訂價至少三百元以上。位於銅鑼灣最旺地段,雖然是樓上舖,但此等份量只是賣278元,心想這位店東真是太有良心,沒有謀取暴利。細味之下,肉質嫰滑,各位若是多人

1)花雕醉人美人鍋 178元

2)安格斯牛肉 278元

3)梅花黑豚肉 108元

5)芝士豆腐磚 38元

6)墨魚滑豆腐卜 68元

這份安格斯牛肉真是很有份量,目測在其它火鍋店,應該訂價至少三百元以上。位於銅鑼灣最旺地段,雖然是樓上舖,但此等份量只是賣278元,心想這位店東真是太有良心,沒有謀取暴利。細味之下,肉質嫰滑,各位若是多人在此飯聚,必定要點多幾份,真係好抵食。

至於其它食材如自家製四寶丸,足料好食。"後悔"點了芝士腐磚及墨魚滑豆腐卜,雖然目測份量不多,但實際是味道好和好有飽足感,令到我們胃裡再沒有空間放入其它食材,唯有等下次吧。

免費送上懷舊甜品啫喱及糖不甩

簡言之,此店佈置懷舊味道充足,是和相識至少廿至三十年的摯友聚舊風花雪月聊天的好也方。
  • 懷舊糖不甩
「又不是80年代……」每次去食打邊爐都會揀啲主打懷舊風格嘅火鍋店,覺得入面啲裝修同staff都會零舍有親切感~而呢間都唔例外,啲卡位特別有懷舊感,同埋啲staff都超有親切感啊~會成日問我地洗唔洗加湯同埋會好主動行過黎幫我地個鍋隔走啲油,服務態度真係200分!🥘冬甫美人鍋 $198第一次食美人鍋!冇諗過除咗隻雞好大隻之外,個湯底仲有好多料,有桃膠、娃娃菜、蟲草花、冬瓜等~重點係❗️竟然有花膠‼️🤩 見到啲料都知有養顏又養生~表示唔建議影太耐相🙈隻雞浸太耐會有機會會太熟,咁就可能會整鞋左隻雞了個湯好有雞味,而且意外地清甜😳完全飲唔出有味精~所以就算係咁飲都唔會覺得口渴~湯底黎講係超推薦!🧡麻辣shake shake炸魚皮 $78一見到店員比左碟炸魚皮,一碗shake shake粉同埋個紙袋我地就忍唔住笑左出聲~操作就同shake shake 薯條一樣🤣 首先炸魚皮係新鮮炸起,超級香脆,而且唔會好油~而麻辣粉都好夠香辣味,我個人覺得好惹味,不過比想像中辣左少少~但同炸魚皮都好夾~🐮本地牛肉 手切 $288碟牛肉擺盤真係好靚好吸引😍不過order完之後都真係等左一段時間先上菜,大概係因為即叫即切

🥘冬甫美人鍋 $198
冬甫美人鍋

🧡麻辣shake shake炸魚皮 $78
麻辣shake shake炸魚皮

🐮本地牛肉 手切 $288
本地牛肉 手切

碟牛肉擺盤真係好靚好吸引😍不過order完之後都真係等左一段時間先上菜,大概係因為即叫即切比我地🤔 油花分鋪都好平均好靚,肉質鮮嫩且呈紅色~肉味較重,食落口唔會感覺有好多脂肪好肥膩~不過每片牛肉厚度有啲薄同整體都比較細片,所以基本上一個唔覺意唔知幾時就會發現…自己已經食左🙈幾片一齊食會比較有食牛肉嘅實感!

🤍聖子皇x2 $136
不會話比大家聽我第一次打邊爐叫蟶子🙈 一條蟶子嘅size都幾大舊~肉質超級爽口彈牙🥰 完全冇腥味同埋肉質都好鮮甜😋 超建議order!

🐙五香肉丁墨魚丸 $58
五香肉丁墨魚丸

完全未諗過呢個combination!但冇諗過呢個combination 係work嫁喎🤩 墨魚丸食得出都係手打出黎嘅~而且幾足料,入面會有粒粒墨魚肉,所以有多重口感~ 同埋五香肉丁令到成個丸惹味勁多~多咗啲香辣味同埋鹹香味,但係同時又冇蓋過墨魚丸應有嘅墨魚味~ 咬到中間仲會爆五香肉丁汁添🤣

🦐蟹籽蝦滑 $98
蟹籽蝦滑

同其他丸一樣咁彈牙~而且真係好有蝦味~蝦肉滿滿而且係唔腥嗰種~蟹籽都好夠,所以同蝦滑一齊食會增加左成個下滑嘅口感~令到口感更加豐富😋

🧀芝士牛丸 $58
牛丸都有牛肉味~而入面嘅芝士就唔係平時食芝士丸嗰種,佢係似粒粒芝士嗰種(唔知大家有冇食過可以直接啪嗰隻粒粒獨立包裝芝士🤣)所以就唔係拉絲芝士嗰種,但都好重芝士味嘅

‼️然後,原來食完個邊爐之後,呢間火鍋店係會送甜品俾我哋㗎😍 而今次就送咗兩個好傳統嘅甜品比我地-遮仔啫喱 同埋 鯉魚糖不甩🤩
遮仔啫喱

☂️遮仔啫喱係青檸味啫喱+花奶~十足十以前會喺酒樓食嗰啲甜品咁,會有個遮仔牙籤🥰好精緻~
鯉魚糖不甩

🐠鯉魚糖不甩係店員會將成舊鯉魚形嘅(年糕?)放落去啱啱打邊爐嘅湯度煮熟佢~成件事我覺得有少少新奇🤣 本來以為唔match,但之後再將熟咗嘅鯉魚糕蘸滿花生碎再放落口,個味道又唔錯喎😆其實同其他糖不甩冇乜大分別~浸過湯都唔會覺得鹹/好奇怪~

食完真係會超超超滿足🥰而且好少餐廳/火鍋店會有甜品送~仲要送兩個~而且兩個都幾好食😚雖然人均少貴,但係我覺得個品質同埋服務真係好好,都值得!
冬甫美人鍋
本地牛肉 手切
五香肉丁墨魚丸
蟹籽蝦滑
遮仔啫喱
鯉魚糖不甩
2022-10-21 114 浏览
九龍城同撈同煲價錢💲: $198/ $288/ $136/ $58/ $58/ $98/ $78好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 4/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.3/5回頭率😚: 3.3/5-天氣涼又係時候去打邊爐!越大越食唔到任食之後,都會揀啲散叫的餐廳食,寧願食得有質素啲🤭 今次呢間係銅鑼灣鵝頸橋樓上,地理位置方便,上到去就係老香港style,聽住舊歌有霓虹燈,階磚地板都幾懷舊。店員超級殷勤,係咁行埋來話加湯/幫我地pid油🙈-✅冬甫美人鍋。呢個湯都幾推介,入面有雞、蟲草花、花膠、冬瓜、桃膠、娃娃菜等,食呢啲餸都會飽咁🤣 一上枱店員會叫飲啖頭啖湯先,真係幾夠味,雞味好出,好香,再配埋啲蔬菜索到入晒味🤓 不過啲雞件記得快啲食晒,如果唔係好快就會好鞋🙈 飲落去嘴唇有小小黏住,加埋桃膠,好滋潤🤩 就咁飲都好適合!-🆗本地手切牛肉(細)。2-3人都絕對夠的size。師傅真係order之後先切,所以上枱都要啲時間。片片都切得好薄,色澤紅潤,新鮮。入口肉味唔肥膩,相反係肉味濃郁,比較瘦的,中間有d或者仲會好似封門柳咁有小小筋🫢 不過唯一唔好就係好細片,好快就縮,存在感比較低…-✅聖子
九龍城同撈同煲
好味程度😋: 3.7/5
服務🍴: 4/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.3/5
回頭率😚: 3.3/5

✅聖子皇x2。size算中上,唔係king size。放落去十幾秒已經熟。肉質鮮甜,口感爽彈,好中意海鮮的都可以嗌下😆

✅✅五香肉丁墨魚丸。呢個好有驚喜😗 墨魚丸本身已經做得好好,打到好彈牙有咬口,食到粒粒墨魚同有墨魚味☺️ 比較淡的墨魚丸好match入面的五香肉丁‼️提出墨魚丸的鮮味,又惹味左,同埋鹹鹹香香,咬到入心更juicy😋

🆗芝士牛丸。牛丸大粒彈牙,但肉汁唔多,唔係好濃牛味🤔 入面的芝士比較黏稠,幾香濃既,但唔太特別🫣
✅蟹子蝦滑。蝦滑好足料,食到好多蝦肉。滾起有彈性,滿滿的鮮蝦味,唔錯🥰
✅麻辣shakeshake炸魚皮。新鮮炸起,好脆好鬆化😳 比個紙袋同味粉你,自己好似薯條咁shake shake。shake完之後多左陣味精味,幾上癮😂 比想像中辛辣,但都有麻香!

食完仲有甜品送!遮仔啫喱好懷舊😝 仲要係我最愛的青檸味+花奶,滑嘟嘟!另外仲有鯉魚糖不甩,店員會將條魚放落打完邊爐的湯到浸3-4分鐘,雖然感覺好奇怪,但舊糯米糍完全唔吸油,都唔會變得好鹹。撈上來會幫你剪開再放落花生芝麻都碌下,軟軟糯糯咁🤤🤤

食到好飽的一餐!質素中上,但價錢有d貴,人均要~$500🫠 甜品環節有驚喜!同埋如果生日,餐廳會轉生日歌,又會有遊戲比壽星個個玩,氣氛好好🥳

今次因為又係朋友想食雞煲所以就決定去食,事前我完全唔知有咩食,所以食完覺得幾suprise佢有唔同湯底可以揀,我地想食雞煲所以就揀左麻辣半隻雞,有洋蔥🧅豆仆等配料仲可以加腐竹👍🏻夠入味但酒味有少少濃,如果唔係好接受到酒味的人要注意!食完雞煲轉打邊爐,另外叫左蘿白,炸魚皮,日本鳥冬,韭菜餃同蟹柳。蟹柳一條超大有睇頭,其他配料都有水準唔錯😋因為唔係放題任食,每一個配料都要加錢,但以同類火鍋餐廳來說價錢尚算合理,質素都好好👍🏻另外服務態度值得一讚,好旺場但態度好好,上菜又快,會再去😋

我哋食飯喇,今次我哋試新嘢- 試係銅鑼灣嘅九龍城同撈同煲 - Happy together 😀首先,一定要讚佢嘅,係服務,同事們非常有禮貌,又勤力,好耐冇見過樓上鋪,而服務咁好👍🏻裝修方面,採用懷舊六七十年代裝飾,有霓虹燈、賣魚勝金魚缸、街市招牌、大排檔 Feel。 雖然懷舊,但衛生好,嘢食方面都好好,真係值得再去!講返嘢食先,我哋嗌左個胡椒豬肚雞湯,胡椒味都幾重,但又唔係話好有內臟味,食之前飲左個湯先,暖下個胃,之後先開動🫣主食嗌咗個特級手切牛肉,份量唔係好多,但係質量可以,牛有牛味,同埋都厚切既。另外叫咗個鴛鴦滑 - 蟹子蝦滑同埋黑松露墨魚滑,好彈牙😄炸物方面,老油條一碟,浸一浸個湯食啱啱好,就咁食配埋個醬料又得。海鮮方面,叫咗個鰻魚誠意推介 - 海蝦六隻、鮑魚4隻、帶子2隻、仲有及聖子王2隻! 兩個字- 新鮮,好味,鮮甜!蝕到最尾食唔晒添😮‍💨當然仲有蔬菜籃及豆腐,都要食吓綠色嘢清吓腸胃嘅~最咪甜點仲有啫喱同糖不甩🤣啫喱係細個有把遮係嗰個透明碗上面,酒樓必備既甜品😳糖不甩,佢嘅外型係一條鯉魚,服務員,會將條魚放落去個湯底度,搞下搞下佢,你以為佢係甜嘅,加埋啲餡,會唔會好奇怪呢?原

本地手切牛

另外叫咗個鴛鴦滑 - 蟹子蝦滑同埋黑松露墨魚滑,好彈牙😄
鴛鴦滑

老油條

蝕到最尾食唔晒添😮‍💨
賣魚勝推介

當然仲有蔬菜籃及豆腐,都要食吓綠色嘢清吓腸胃嘅~

最咪甜點仲有啫喱同糖不甩🤣

啫喱係細個有把遮係嗰個透明碗上面,酒樓必備既甜品😳
啫喱

糖不甩,佢嘅外型係一條鯉魚,服務員,會將條魚放落去個湯底度,搞下搞下佢,你以為佢係甜嘅,加埋啲餡,會唔會好奇怪呢?原來又唔會,再加埋花生芝麻,味道都幾特別都match架wor 😳
糖不甩

食咗咁多嘢,梗係要嗌杯嘢飲,叫咗龍鳳大檸樂!正呀!飲完gur 哂~
龍鳳大檸樂
賣魚勝推介
啫喱
龍鳳大檸樂
2022-10-04 115 浏览
因為見到人嘅IG post ,知道呢度有好多舊式香港食店嘅打咭位,咁啱要約舊同事食飯,又因為呢度近時代廣場,啱行完街過來食。呢度嘅裝修,從地板的懷舊格仔磚,以至代表飛髪舖嘅紅白藍燈,主打舊式香港情懷。食物種類多,價錢合理。連海鮮推介都用賣魚勝命名,令人會心微笑。我唔食蝦,服務員主動提出幫我哋轉做聖子,超nice!海鮮全部新鮮、大隻,一睇就知係靚食材。其他火鍋料都好正,真係一分錢一分貨,絕對係靚料。樓面極友善,最後仲有驚喜,原來有甜品送,糖不甩,全程好似有表演咁,態度超好,同佢有講有笑,而且質素都唔馬虎,好味,份量都好大。仲有加咗花奶啫喱,呢把遮姐,正正就係我細個去酒樓食啫喱時嘅樣,絕對相機食先!

食物種類多,價錢合理。

連海鮮推介都用賣魚勝命名,令人會心微笑。

其他火鍋料都好正,真係一分錢一分貨,絕對係靚料。

2022-09-07
  • 鮑魚
  • 蟶子
  • 封柳門
  • 飛驛牛
2022-09-30 804 浏览
上次試間懷舊邊爐係新試,今次呢間我就二刷,食完九龍城分店,今次同我同撈同煲的姐妹去撈一撈🤣.食店裝修由門口到窗口都有懷舊特色,好似賣魚勝&理髮店,好多打卡位,又播住7-80年代歌曲,如果有90年代更開心🤣.✨試咗幾款特色野,睇下有咩特別好推介!✨🟥湯底 $158🟧✨老港沙爹湯:沙爹濃郁,不會好稠/過鹹,辣(非常少辣)多過甜,好惹味. 🟨肉類 🥩/海鮮🟩✨極級封門柳 $328🐮⏩雪花油脂均勻,肉質軟嫩,好濃牛味.✨家鄉米酒黃沙潤 $128⏩激讚💯米酒浸過,但淥完不減酒的香甜味!唔會厚切/太老或乾,依然爽脆好好食💯.鴛鴦蚌就正常爽脆,不過好欣賞佢有個細網箕放係爐中間for 快熟/細散食品👍.🟦丸/餃類(半份)🥟 🟪✨ 鵪鶉蛋燒賣 $48開頭我哋以為普通點心,點知叫完原來用黎淥🤣燒賣肉餡非常足料,皮吸哂湯精華亦好食,不過就要心理準備面的蟹籽會跌哂🥲.✨芋頭腊味餃 $88臘味飯就食得多,轉餃都好食。絕對唔會覺得多肥膏,有甜甜的臘味香烤味,食落有一粒粒好似桃膠咁的,配上芋蓉,一脆一淋非常特別夠港式.✨鵝肝墨魚丸$68真係有鵝肝夾心,墨魚丸都彈牙鮮甜.芝士牛丸就正常發揮保持到濃牛汁,好配咸香芝士夾

✨試咗幾款特色野,睇下有咩特別好推介!✨
🟥湯底 $158🟧
🟨肉類 🥩/海鮮🟩
✨極級封門柳 $328🐮
⏩雪花油脂均勻,肉質軟嫩,好濃牛味
✨家鄉米酒黃沙潤 $128
⏩激讚💯米酒浸過,但淥完不減酒的香甜味!
唔會厚切/太老或乾,依然爽脆好好食💯
🟦丸/餃類(半份)🥟 🟪
✨ 鵪鶉蛋燒賣 $48
✨芋頭腊味餃 $88
✨鵝肝墨魚丸$68
真係有鵝肝夾心,墨魚丸都彈牙鮮甜
芝士牛丸就正常發揮保持到濃牛汁,好配咸香芝士夾心,食的時侯睇熱呀!🔥
🟫 蔬菜類/其他🥗 🟫
另叫咗芝士豆腐,炸枝竹&菜, 特別推介。
✨ shake shake 炸魚皮 $78
俾個袋你加粉shakeshakeshake, 冇哂孜然粉我哋就要"芥末味"wasabi 夠攻, 魚皮唔油唔硬夠薄脆,份量都好多,至少2人係食唔哂🤣
❗️重點重點重點❗️令人興奮的甜品❗️
最後送上啫喱及糖不甩
糖不甩外型精緻,淥前係鯉魚形
好surprise 佢用原有湯底(沙爹)去淥,我哋勁問得唔得架,鹹架喎咁怪!點知好味喎🤩
可能沙嗲本身帶花生味,糖不甩淥完沾上花生粒及椰絲,互相融合。店員話係麻辣湯先會另外再處理。
而啫喱有懷舊遮仔裝飾,超靚~細個好鍾意玩
唔單止食物質素好,店員都好鍾意同客人傾計講笑,又係一份人情味💗
2022-09-25 127 浏览
終於到星期五, 放工後想和朋友打邊爐談心,但在銅鑼灣地區很多打邊爐的餐廳都要限時交檯,唯獨這家同撈同煲可以坐幾耐都得, 不會掃興趕人走。第一次到這家餐廳, 已被門外的招牌所吸引,內在的裝修亦還原六七十年代的香港。   連同碗碟都有以前的特色,呢D 應該真係買少見少。員工親切有禮, 推介我們食海鮮餐, 有鮑魚, 扇貝,聖子,蝦,另外我們再單點孜然魚皮,田園拼盤及一支啤酒。各種海鮮亦很新鮮, 食落口亦沒有沙, 單點的魚皮每塊都很大塊, 可以按自己的口味shake shake , 作為送啤酒的小食真是一流。湯底方面, 我們選了惹味的胡椒豬肚雞湯, 湯底沒有腥味, 飲落去不會嗆喉, 而且過一陣喉嚨會覺得好舒服,  基本上有呢個湯底, 食物都不需要點其他醬料。而且雞件有一隻雞的份量, 兩個人都食唔哂。員工的服務有禮, 在吃的期間亦會定時加湯及隔油,招呼周到。最後餐廳亦會送上懷舊啫喱及糖不甩,飽到頂住個肚。會再推薦給朋友下次有機會來試試其他食物。

連同碗碟都有以前的特色,呢D 應該真係買少見少。

海鮮餐

孜然魚皮
胡椒豬肚雞湯
懷舊啫喱
2022-09-22 106 浏览
Bookmark左呢個打邊爐好耐知道銅鑼灣開咗分店今晚就黎試吓呀~雞湯底超級濃郁真係飲咗幾碗雞肉幾滑身Staff會幫手切開隻雞 ~一讚個炸響鈴熱辣辣炸出嚟真係好鬆化就咁食有跟一個醬酸酸咪咪好開胃或者點湯食都好讚~海鮮拼盤海鮮都好新鮮鮑魚有處理過已經脫殼就唔使食得咁狼狽聖子好爽~蟹棒就比較特別超級長美中不足就係雪到有啲彊硬但熟左之後質感非常好**like 社交平台有甜品糖不甩送糖不甩係自家製嘅好煙靭***整體食物同服務都好好下次可以encore
Bookmark左呢個打邊爐好耐

好煙靭
***整體食物同服務都好好
下次可以encore
2022-09-16
與朋友兩個月無見,有說不完的話題,打邊爐最好,可以慢慢食、慢慢傾。因為見到在友人在IG post 出來的相片而知道這火鍋店,便訂位一試,結果是十個讚!首先要讚的是店員極友善,我在門口打算等齊人才入座,但店員「勸」我先入座,不用在外面熱!店內有大量的打咭、影相位,以八、九十年代港式本土食店作為裝修藍圖。更有大量我們兒時喜愛的卡通人物!我們不喝酒,各自點了超大杯的凍飲:龍鳳大檸樂和菠蘿冰!蜂巢豆腐「賣魚勝推介海鮮套餐」正合嚷着說要吃聖子的朋友之心意。值得一提:朋友不食蝦,店員主動提議把海蝦轉為多兩隻聖子,真窩心,店員貼心提醒我們可以用網淥海鮮,以免發生「失蹤」事件!新鮮的鮑魚,經過處理,𠝹了格仔紋,美觀之餘,更快熟,店員提醒我們,約兩分鐘便夠。老友鬼鬼,最合愛香口食物的我,黑松露墨魚滑面釀在油炸鬼內再炸,可即食,也可點湯食!我們點了沙嗲湯底,味濃,絕對是用心製作,很久無試過這麼高水準的沙嗲湯底。而且是五星級服務,店員會不時幫忙把湯底上的泡泡用網撈走。手切肥牛、田園蔬菜籃,全都是靚的食材。我們一致好評,覺得這個炸魚皮絕對要推介,有得食,有得玩,用了快餐店shake shake 的概念,我們選
更有大量我們兒時喜愛的卡通人物!
我們不喝酒,各自點了超大杯的凍飲:龍鳳大檸樂和菠蘿冰!
蜂巢豆腐
「賣魚勝推介海鮮套餐」正合嚷着說要吃聖子的朋友之心意。
手切肥牛、田園蔬菜籃,全都是靚的食材。
我們一致好評,覺得這個炸魚皮絕對要推介,有得食,有得玩,用了快餐店shake shake 的概念,我們選了麻辣味粉,把魚皮和味粉放入紙袋瘋狂地shake,由於我們搖得很興奮,成為全場焦點!
店員跟我們有傾有講,好貼心,又不時幫我們加湯、換碟、收拾空碟,最尾還送上甜品,而且絕不馬虎:有花奶啫喱(用了懷舊的啫喱膠杯)和糖不甩,看似鯉魚年糕,店員即席把鯉魚放湯加熱,令年糕變軟,加撤上大量花生碎糖,就是超好味的糖不甩!絕對意想不到。
2022-09-07
  • Shake Shake 炸魚皮
  • 手切牛肉
  • 老友鬼鬼
同撈同煲呢個咁old shool既餐廳名令我諗起某間電視台既劇集名……一入座就有待應查詢同推介食物。落單後,將成盤調味料奉上至餐桌上,客人唔似其他舖頭咁行出行入就可以調配好用餐醬料。店舖主打懷舊小菜,不論係裝潢定係餐牌都可以見到唔少昔日香港情懷。湯底:胡椒豬肚少爺雞湯趁未打邊爐前,飲一碗湯,足料好味,大概有半隻雞+大量豬肚同枝竹,枝竹好入味,完全吸收晒湯既精華。極級封門柳脂肪不多、肉味濃,入口滑溜香甜。黑柏葉市面上不容易吃到的黑柏葉,爽口彈牙,柏葉大大塊,份量足。韭菜餃韭菜同豬肉比例完美,肉質多汁飽滿,香味濃郁。水魷爽滑就係佢既賣點,不過擺落爐滾,縮水得好勁,建議用湯兜裝住咁淥。懷舊糖不甩店員會幫手先清走個爐既殘餘物,再幫手擺條角落去淥,淥到條魚反肚為熟,幾得意。跟住就將條魚撈上花生碎,煙煙韌韌,食到懷舊香港味!
湯底:胡椒豬肚少爺雞湯
極級封門柳
脂肪不多、肉味濃,入口滑溜香甜。
黑柏葉
市面上不容易吃到的黑柏葉,爽口彈牙,柏葉大大塊,份量足。
韭菜餃
韭菜同豬肉比例完美,肉質多汁飽滿,香味濃郁。

水魷
懷舊糖不甩
跟住就將條魚撈上花生碎,煙煙韌韌,食到懷舊香港味!
2022-09-09 69 浏览
今日銅鑼灣收工,係時代廣場附近搵嘢食,於是同同事去咗打邊爐環境營造出一種懷舊氣氛,幾有特色🐓胡椒豬肚少爺雞湯 $238-上枱胡椒香味強勁 加入芹菜及支竹等作配料-待湯滾再加入少爺雞-先嚐湯底 濃厚胡椒香 漸辛 再回甘 👍🏻-雞嫩 有肉味🐂極級封門柳 (小)$268-封門牛柳色澤均勻 油膩分怖平均-牛肉味道極為香濃 質感幼嫩-厚道適中 食起嚟更有口感🐃黑栢葉 $78-切成一葉一大片 彈牙口感十分🥟韭菜餃 $78-餡料滿 韭菜味道夠出-皮都幾薄 薄得嚟又唔會穿🦑水魷 $58-水魷大量觸鬚 口感爽彈🥬唐生菜 $38-生菜吸收湯底精華 當然美味◻️滑豆腐 $28-豆腐估計都係百福 配湯底食一流🍹龍鳳大檸樂 $48-檸樂激大杯 打邊爐真係要有咁大杯嘢飲先夠爽皮🍡贈送甜品啫喱+懷舊糖不甩-兩條福魚年糕 店員會放入湯底煮熟-然後撈起 再將一條魚剪成四份 沾上糖不甩-夠哂飽肚特別又甜蜜嘅甜品總括嚟講,味道非常好,環境舒服乾淨,冷氣夠,仲有店員不停幫我地片走D油,成晚都感受到有服務嘅誠意,十足好👍🏻
今日銅鑼灣收工,係時代廣場附近搵嘢食,於是同同事去咗打邊爐
環境營造出一種懷舊氣氛,幾有特色

🐓胡椒豬肚少爺雞湯 $238

-兩條福魚年糕 店員會放入湯底煮熟
-然後撈起 再將一條魚剪成四份 沾上糖不甩
-夠哂飽肚特別又甜蜜嘅甜品

2022-09-06 59 浏览
一年四季都愛打邊爐嘅我,今日天氣雖然好熱,但我都係去咗打邊爐,最開心身邊嘅朋友都同我一樣!先點湯底,我地叫左個「花雕醉美人鍋」,入面有一煲雞,估唔到啲雞係勁嫩滑,而且啖啖肉!我地食完雞肉,再慢慢飲埋個湯,連個雞湯都好鮮甜味,成煲飲哂!之後再加湯打邊爐!我地叫左個手切肥牛,賣相都幾靚,食落牛味都幾濃,而且都幾腍身,唔錯嘅!仲有叫我最愛嘅脆鯇骨腩,份量都幾多,咬落勁爽口,好好味呀!而且啲魚肉都幾新鮮。家鄉米酒黃沙潤,啲酒味浸得好入味,豬膶嘅口感一流,我食哂成碟! 另外丸類都幾出色,鵝肝墨魚丸真係有鵝肝!芝士牛丸爆哂芝士,唔錯!最後仲送左2個甜品比我地,有糖不甩同埋啫喱。個糖不甩勁靚,係金魚外型!侍應幫我地落落個鍋到煮一陣,再剪開加上花生碎椰絲,好好味呀!係勁有心嘅甜品,

2022-09-05 53 浏览
平日返完工諗住同朋友食個快晚餐,但諗咗好耐就決定treat day ! 去左打個邊爐!打邊爐緊係要飲啤酒,一坐低就點支青島先!最正係有戰鬥碗,好有feel!因為好肚餓,所以首先嗌咗個椒鹽豆腐,即叫即炸,熱辣辣,夠惹味個湯到喇!湯底嗌咗花雕醉美人鍋,有成煲雞勁嫩軟!咁黎到師兄哥哥就叫我哋食咗個雞再飲埋個湯先之後再打邊爐,雞湯又勁鮮甜。打邊爐最鍾意食手切肥牛,唔會話切得好薄冇晒咬口,牛味又夠重,再加上本身花雕酒做湯底雞湯味夠濃,有肥牛仲可以掛少少汁,正鵝肝墨魚丸,鵝肝味十足,又唔會太膩,芝士牛丸,又夠流心,食嘅時候一定要小心脆鯇骨腩,識食一定要食呢個少少連骨既位,又新鮮,又彈牙家鄉米酒黃沙潤,再加上原身既花鵰味,勁鐘意佢既酒味又好入味,因為本身豬潤嘅味道都係比較濃,食落爽口之後甜品,最後佢送左糖不甩,見到佢金魚外型咁精緻都爭啲唔捨得食,師兄哥哥話照擺落去個火鍋度淥,開頭仲以為會好重酒味,但結果係再加上花生碎椰絲同正常糖不甩係一樣,唔會話個邊爐啲酒味入晒去個甜品度,好神奇

打邊爐緊係要飲啤酒,一坐低就點支青島先!
最正係有戰鬥碗,好有feel!

脆鯇骨腩,識食一定要食呢個少少連骨既位,又新鮮,又彈牙