2024-10-13
琴日同朋友係尖沙咀行街發掘到一間好好食嘅燒肉店🤩一坐低就上特製宮崎和牛他他配法包做前菜肉質油脂均勻、咬落有口感,肉味好濃,好滿足!迷你沙律食落去咸香咸香嘅,所以一定要撈勻沙律先食,再配埋沙律汁。韓式煎餅薄身香口,海鮮都好新鮮,點埋醬汁,好味夠脆身。見到拼盤有款5種唔同部位嘅牛,和牛款有宮崎和牛薄切牛板腱、上牛排肉、牛肩肉眼、牛舌芯。雖然話係薄切,但肉嘅份量都幾厚幾大一塊~份量好足。店員仲會親自教我哋可以點樣燒先至最好。不過我自己就比較鍾意上牛排、牛肩肉眼,肉味幾濃而且油脂唔會過多🤤🤤另外一款係有豬肉-五花肉,上枱時以為係普普通通冇咩特別嘅豬肉,燒起切開後肉質帶粉紅色,口感都會比較有咬口,食落仲要好嫩好有肉味,勁加分!😝仲有另一款就係海鮮-海老拼原隻帆立貝。好大隻帆立貝同海老😍 一邊燒一邊期待快啲食到!雖然係燒,但帆立貝入面仲係好多水分好多汁,食落鮮甜。麵類兩款當中我哋都揀咗迷你盛岡冷麵。本來朋友唔係好鍾意食涼麵之類嘅嘢,但天氣實在太熱,估唔到食得好開心。湯底清淡,微微酸甜,雪梨同青瓜令整體更清涼,麵條有咬口,幼麵條每根都分明,非常爽快。一大面牆身都係擺滿sake,一邊飲一邊燒肉,享受生
一大面牆身都係擺滿sake,一邊飲一邊燒肉,享受生活。
黑糖珍珠雪糕有住濃甜嘅滋味,底部有軟糯嘅珍珠,餐後解膩~