2014-01-27 3149 浏览
13年喇,雖然已經這麼多年,但週年紀念的日子總不能不慶祝,不是港女式的要紀念、紀念再紀念…無限的紀念日,而是覺得,在一年的時間裏,大家互相努力,去包容、去感受、去愛,就趁這一天,作為一個感謝日,去感謝彼此的付出。(1) 帆立貝:冷凍貨式,沒有什麼味道,只是那舊牛油稍為救了一把。(2) 三色刺身: 不過不失的大路貨式。(3) 大虾: 肉質還可以,最開心是可以拼出過心形應景吧。(4) 鵝肝石頭飯: 小家子的一粒粒鵝肝碎,單是賣相已不吸引,味道也是比不上很多的店子。(5) 燒牛肉: 分不出有什麼不同的部位,全都是薄薄的一片,要靠沾上醬汁來吊味。(6) 牛舌: 帶酥味...真令人懷念在仙台吃的那些。(7) 奶凍: 全晚最好味的一道,但基本糖水店已能吃到。今天選了位於TST的和幸吧wako bar & restaurant,點選了一個二人餐,說實在食物質素真是非常的麻麻和環境都是一般,怎也不值8百多這個價錢,但…此刻無價~~~
三色刺身
燒大虾
牛奶布甸

(2) 三色刺身: 不過不失的大路貨式。

(3) 大虾: 肉質還可以,最開心是可以拼出過心形應景吧。

(6) 牛舌: 帶酥味...真令人懷念在仙台吃的那些。

(7) 奶凍: 全晚最好味的一道,但基本糖水店已能吃到。

题外话/补充资料: 只係因為紀念日而覺得稍為值得,坐位很迫,服務態度麻麻。
2013-07-12
燒大虾
2013-12-04 2507 浏览
昨晚放咗工, 同朋友及老公, 一行四人, 係尖沙咀搵野食, 呢間未去過, 講真, 如果唔係朋友係個頭番工, 真係好少入到呢條街.我地選咗 Wako Bar, 一來唔想食樓下放題 , 二來, 因為見到呢間餐廳有個露台, 個 feel 好似幾好. 員工介紹話, 佢地既串燒好正, 好正宗, 串燒師傅師承日本大師, 咪即管考試吓, 反正又唔貴. 我地叫咗 串燒: 清酒鮑魚雞翼 , 雞腎, 牛舌, 羊扒, 大蝦, 牛柳, 鵝肝, 白鱔, 紫蘇葉雞皮蝦, 黑豚荔枝卷.小食, 就叫咗: 銀杏, 炸墨魚咀, 炸一口甜蕃薯. 再叫咗個" 特選海鮮黑毛和牛盛" . 首先講串燒先, 師傅幫我地燒...火喉剛剛好, 員工攞埋嚟時, 重見到有煙, 熱熱的...正好配合冬天既氣氛. 味道唔會太鹹,  yum yum. 而招牌"清酒鮑魚雞翼" , 簡直冇得頂, 好好好味..大蝦, 真我夠大, 有質感. 整體嚟講, 好好食. 重有, 叫咗個 "特選海鮮黑毛和牛盛, 自己燒. 有蟹腳, 係我既至愛, 好鮮甜, , 讚.  唔似出面其他餐廳個D咁, 冇味.有花虎蝦, 超大隻....LIKE, 超新鮮, 超好味. 有"帆立

有花虎蝦, 超大隻....LIKE, 超新鮮, 超好味. 有"帆立貝" , 有"牛胸腹肉" 及"黑豚" , 真的新鮮. 可能師傅燒重好味, 因為有D 食物, 自己燒得過火得濟, 乾了少少.

Overall, 食物質素很好...員工服務有禮, 大家有講有笑, 氣氛唔錯. 我地坐出面, 如果天氣熱時, 可能比較辛苦..但而家涼涼地, 就非常正. 唔可以話抵食 , 我可以肯定話" 物有所值" ,成正比囉.

2013-12-02
  • 肉盛
  • 串燒
2013-11-29 100 浏览
大家聽到和幸,只會想起日式燒肉仲有KISSKISS吧?原來,店方巳靜靜地起革命,在尖沙咀店設立日式串燒.當日行政總廚昌哥全晚助陣,陪我們幾位女士吃到11點,力抗其他店的客人狂催,真的十分賞臉呢!真的要多謝師姐給我們今次的機會..都係果句,識人好過識字!咁,賞臉,係咪等於好食先?!我的結論是,今次的體驗,係食完之後,我會打算和阻住再來吃一次的!!因為實在太太太太太正了!三隻字-堅好味!我一邊食,一邊覺得好內疚,因為阻住無得食..…(真的)食串燒通常會熱氣少少,食呢D蔬菜打左底先..加甜麵豉醬,清新.炸小池魚-送秋味KIRIN一流,入邊亦唔乾,好特別的前菜!第二個更特別,大家估下是什麼?就是炸牛蒡了!上邊塗了黑糖,牛蒡香炸到脆卜卜,好盞鬼!食完這三個小食,我對今晚呢餐,信心大增,期望倍升!果然,高潮真的一浪接一浪…首先來的就是好特別的..豚肉露筍卷!車!!!!!咪掟雞蛋住!有幾特別呀? 豚肉露筍卷?!!OK,你聽埋先再諗下要唔要浪費隻雞蛋掟我..你望真D…呢個豚肉,係超薄架!咁超薄咪好唔抵?唉,你唔好用C9心態先得架,大,有時都可以無當..呢支寸燒奇趣的地方是,一般坊間都是用大大片的煙肉,
大家聽到和幸,只會想起日式燒肉仲有KISS
KISS吧?

真的要多謝師姐給我們今次的機會..
都係果句,識人好過識字!
咁,賞臉,係咪等於好食先?!
因為實在太太太太太正了!
三隻字-堅好味!
我一邊食,一邊覺得好內疚,因為阻住無得食..…(真的)

炸小池魚-送秋味KIRIN一流,入邊亦唔乾,好特別的前菜!
炸小池魚
第二個更特別,大家估下是什麼?
炸牛蒡
就是炸牛蒡了!上邊塗了黑糖,牛蒡香炸到脆卜卜,好盞鬼!
首先來的就是好特別的..豚肉露筍卷!
車!!!!!
咪掟雞蛋住!
你望真D…呢個豚肉,係超薄架!
咁超薄咪好唔抵?
唉,你唔好用C9心態先得架,大,有時都可以無當..
呢支寸燒奇趣的地方是,一般坊間都是用大大片的煙肉,你只是吃到咸味, 露筍變了配角.但這個串燒,它的薄薄的腩肉少少咸,鄧襯住露筍的鮮甜,終於比露筍做返次主角!
簡直係星夢傳奇的串燒版本呀..
食完呢味,我的期望繼續颷升……
汁燒豆腐 - 用絹豆腐先炸後燒,個汁甜甜地,內裏有豆香,不錯啦!但又未算驚為天人..點知..好戲在後頭…
汁燒豆腐
主角出場了..
鮑魚釀雞翼 - 聽個名好有趣,RITGH? 但對不起,通常呢D有趣既野,都唔多好味..
鮑魚釀雞翼
見昌哥個樣陰陰咀笑…
胸有成竹咁款..果然..首先,佢個雞翼燒得剛好,入邊還是很嫩,外邊有點脆..而裏邊的鮑魚濕潤得很,原來是先用清酒煮到腍,十分入味..
第一次知道,原來鮑魚同雞翼,係可以咁好朋友架!!!!
呢個組合叫做:好味到無朋友!雖然價錢要$48串,但以佢既創意同味道,真係超值!
雞皮紫蘇葉蝦卷 - 蝦肉用一層超薄雞皮包住,同紫蘇葉的香味十分配合,$58/2串,雖然隻蝦唔係大蝦,但蝦味夠,而三者味道好夾,不錯.
雞皮紫蘇葉蝦卷
豚肉芝士年糕 – 芝士同年糕本身就係好索味又好夾味既朋友, 燒時融融地,加入了豬肉既油香,軟綿綿咁,好味.
豚肉芝士年糕
牛舌明太子卷 ($44/2串)- 呢個亦都係”首創”既..講真,發明到一款好好明既我巳經覺得好勁..
點知..呢款又係另一個高潮!昌哥解釋,先選取牛舌中間位片薄,再包住明太子燒,明太子有點濕濕地又辣辣地既咸香
食到呢度,我真係覺得好對老公唔住(無同佢黎)!!!
牛舌明太子卷
同場朋友想吃雞肝,我就一向唔多好,好難評論..
其實食到呢度我巳經飽左大大半..點知..昌哥竟然好過份咁點左…汁燒鰻魚 !我係鰻魚怪黎架麻!!!
汁燒鰻魚
仲要好厚肉..完全無酸味,又JUICY,皮又厚,又燒得香!!!但呢串野價錢都唔平,要$108!不過大家如果有去街巿買餸的都知,現在的鱔仲貴過金..
昌哥話,因為中國的鱔被日本仔搶到貴晒喎..唉..但真係好好味..點解呢個世界會有D咁好味既野..邊食邊想流淚..
鴨舌 – 大路貨,但燒得很脆,送酒一絕.
朝鮮醬魷魚鬚 –唔會太乾,保留到肉汁其實係串燒的功架所在..呢個師傳,實在做到!
天婦羅蝦飯團 / 軟殼蟹飯團 –比較創新,燒得好脆下,但我唔太欣賞呢個飯團,因為外同內都硬..個人比較鍾意食三角型個種..最好入邊有明太子,一乾一濕先係我既首選..
天婦羅蝦飯團
盛岡冷麵 –
巳經飽到想喊…仲來個冷麵.
但佢又真係好好味,
冷麵是我最LIKE的彈牙TYPE,個汁又酸酸地,仲加隻滑滑的温泉蛋,當你熱完一輪食到佢,真係冷情與熱情之間的好選擇..
盛岡冷麵
大家可以留意下,店舖還設有宵夜時段,逢星期一至四,晚上十點至凌晨兩點會有些串燒做7折優惠!(但我睇過無樓上個兩款首創寸燒)
呢度的環境好啱斯文的客人來傾下計,邊飲酒邊食..而且好多房間,仲好大添..係入邊跳舞都得..(講笑啫..好似冷左D個笑話…)
席間和昌哥傾計,講起其實串燒個爐同師傳的手勢同樣重要,佢地就好落本係個爐度,要夠火喉,淨係個爐都幾萬蚊..大家就明(其實可能得我唔明),點解串燒要收咁貴.同自己BBQ有咩唔同..

要快D安排同老公黎食先得..免得我繼續內疚..

2013-10-03
汁燒豆腐
2013-10-13 2140 浏览
一個星期日的黃昏, 在尖沙咀街頭睇到呢間餐廳既廣告, 寫住8點前埋單有85圻(定75折i forgot)酷愛的我二話不說就跟左個promoter上去醬料有1. 蒜蓉(唔似其他鬼咁多油既蒜蓉,呢度真係蒜磨成蓉加d鹽, that's it)2.  麻油大蔥 (顧名思義)3.  燒汁3款醬料我都覺得好食, 尤其配牛, 非常match!先點d非一般既串燒: 荔枝豬肉卷(荔枝肉甜甜地, 搭上外層燒得香香既豬肉, 味道幾得意)芝士年糕豬肉卷(芝士年糕通常大啖大啖食最好, 細細粒放到呢個串燒入面, 唔係難食, 但唔過癮,仲barely食到個芝士餡!)燒物方面有牛肋骨and牛小排:兩款牛都good, 只要燒到8成熟食, 再分別加下3款醬料,就滋味無窮了!

酷愛的我二話不說就跟左個promoter上去
2.  麻油大蔥 (顧名思義)
3.  燒汁
3款醬料我都覺得好食, 尤其配牛, 非常match!
题外话/补充资料: 留意, 呢度食物and service都好, 係d promotion做得怪! 我明是為了8點前埋單有85圻(定75折i forgot)而上去, 上到去佢話飲品做買1送1, 咁我又叫酒飲下! 埋單時見到計左飲品買1送1,但冇折, 問佢佢話兩個優惠不能同時享用, 咁你又唔早講等我計下數? 之後我問係咪可以要折唔要買1送1,佢話其實條數都差唔多..........咁邊個抵d? 建議餐廳分開個promotion做, 免得影響食客對你既印象
2013-09-22 43 浏览
和幸唔再只係食燒肉喇,而家仲有串燒添!!期間限定既秋味麒麟啤. 果然係超濃郁麥味,好好飲!!!做送酒小食唔錯,唔覺唔覺一條條送入口!好特別,依然有牛蒡香但又脆卜卜,配有點點黑塘好特別,又係送酒佳品!!看似冇乜特別,其實重點就係面頭薄到透明既腩肉聽個名都覺得好有趣,鮑魚用清酒煮到入味又夠腍,同雞翼原來十分夾,超級好食,必點項目!!!!蝦肉同紫蘇葉味道都幾配合,加埋用超薄既雞皮包住,又香又脆,絕對又係創意之選!!芝士加年糕本身已經好食,有芝士香又有年糕軟糯口感,加埋豬肉既鮮味反而冇咁齋,好食呀!!呢個又係好厲害!! 將牛舌中間部份片薄,包住明太子燒,牛吞仲爽加埋明太子咸香,實在係好有驚喜!!!!燒得皮夠,肉又香,好耐未食過咁大件又厚身既鰻魚,真係落足本!!!睇吓幾靚仔!!!話係德國黎,但食落同一般冇乜分別,不過燒得十分香脆又唔會過乾,又係食唔停口!最後仲有個盛岡冷麵真係殺死人. 本來已經飽到唔郁得,但個麵實在太好食都食左半碗. 因為麵質十分彈牙,個汁又酸酸地好醒胃,材料又多,真係下次一定要留肚食哂成碗!!!!加埋個溫泉蛋又香又滑更難抗拒!!!!佢地仲有宵夜時段,逢星期一至四,晚上十點至凌晨
和幸唔再只係食燒肉喇,而家仲有串燒添!!
秋味麒麟啤
期間限定既秋味麒麟啤. 果然係超濃郁麥味,好好飲!!!
炸小池魚
做送酒小食唔錯,唔覺唔覺一條條送入口!
豚肉露筍卷
看似冇乜特別,其實重點就係面頭薄到透明既腩肉
德國鴨舌
盛岡冷麵

佢地仲有宵夜時段,逢星期一至四,晚上十點至凌晨兩點架,當然有優惠價啦!!!
题外话/补充资料: 其間有幾個時段仲會有野送.....不過.....要咀咀架!!! 咁就送一碟豚肉俾你自己燒黎食. 下次黎記得要咀吓你身邊果個攞份免費豚肉喇!!
2013-09-11
秋味麒麟啤
2013-09-21 61 浏览
開門見山,這一頓是免費試食。師姐跟這店的行政總廚昌哥認識多年,從昌哥在天后「紅壽司」、「酒樂亭」... 到「和幸吧」。近來昌哥大改革,請了以前在「南蠻亭」工作的師傅,加入串燒取代魚生和刺身,請師姐找朋`友來試他們的新款串燒,給點意見。當晚在座的姊妹還有胃食妹、公關和美心。她們才是人氣博客,我是掹衫尾來陪吃的。豚肉露筍卷,如果我自己來光顧,大概不會點這款串燒。因為是以薄紗透光的豬腩肉包著露筍燒。出乎意外豬腩肉烤的焦香而不覺肥膩,吸了豚肉脂香的露筍爽嫩無渣又多汁,大家都覺得很有驚喜。串燒絹豆腐($30 兩串),昌哥說絹豆腐要先炸才夠挺身作串燒。外脆內嫩豆味豐富。清酒鮑魚雞翼(忘了是 $48 抑或 $58 一隻),這個超讚。大連鮑魚先汁煮,再和京蔥釀入已去骨的雞中翼。鮑魚軟腍,配京蔥的香,嫩滑的雞肉,超級美味。值得為這一道而來。雞皮紫蘇蝦,剛好前一晚在「南蠻亭」吃串燒,在餐單也見有這一款串燒。熟悉我的人大概也料到我在「南蠻亭」不會點,因為怕雞皮肥而且本身也不愛紫蘇 的味道。這個也比預期中美味(又跌眼鏡),如豚肉一樣雞皮烤過後卜卜脆不會油滋滋,因為紫蘇只有一塊,味道不會太霸道。這個要燒的好很考

串燒絹豆腐
雞皮紫蘇蝦
熟悉我的人大概也料到我在「南蠻亭」不會點,因為怕雞皮肥而且本身也不愛紫蘇 的味道。這個也比預期中美味(又跌眼鏡),如豚肉一樣雞皮烤過後卜卜脆不會油滋滋,因為紫蘇只有一塊,味道不會太霸道。這個要燒的好很考功夫,因為雞皮要 烤的脆但蝦肉烤太久會變乾。

豚肉芝士年糕,薄紗豚肉包著芝士年糕,芝士用了車打和日本忌廉芝士,重口味之選。視乎你是否喜歡芝士的羶香,不然易覺得濃膩飽滯。
豚肉芝士年糕
明太子牛舌卷,薄牛舌包著明太子和一片紫蘇葉,因為明太子和紫蘇葉的味道都很獨特,兩者混合有點互爭風頭,也許可捨紫蘇而取明太子。而且明太子已夠鹹香,牛舌即使不洒鹽巴也不會覺得味寡。
明太子牛舌卷
汁燒白鱔,好像是 $54 一串。燒汁香甜,肉質肥美爽彈,鱔肉內更釀了木耳和紫蘇。不想汁燒,餐單上也有鹽燒白鱔可選。
汁燒白鱔
鹽燒鴨舌,鹹香冶味,適合送酒。
鹽燒鴨舌
韓式魷魚鬚,微辣的魷魚鬚,這個燒的剛好一點也不韌。
韓式魷魚鬚
盛岡冷麵,在香港我覺得「和宴」的盛岡冷麵最好吃。這個比「和宴」的稍為遜色,小女子口味覺得雪梨絲和菠菜易出水,令湯汁的味道變複雜了。麵條雖然 也很有筋度和嚼勁,不過相比之下「和宴」的仍較 Q。雖然如此,但這一碗也很有水準,比以前在「湖舟」吃的更對我口味。證據是,吃了這很多串燒後,我仍能把這一碗吃清光!
盛岡冷麵
這晚吃到的好幾款串燒創新之餘味道也很不錯,我會推 介清酒鮑魚雞翼、汁燒白鱔、豚肉露筍卷、明太子牛舌卷、紫蘇雞皮蝦和串燒絹豆腐。

見餐單上其他串燒如雞翼、牛舌、廣島蠔和雞肉棒等的價位和「南蠻亭」、 「和居和居」差不多。

店子星期日至四晚上十時後有宵夜時段,部份串燒有7 折,4:30-7:30pm 又有歡樂時光某些酒精飲品買一送一,在九龍區吃串燒這店也是個不錯的選擇。
2013-09-11
串燒絹豆腐
雞皮紫蘇蝦
汁燒白鱔
                          餐廳評級:A至A-到了這間餐廳後,我立刻被這餐廳這充滿日本風情的佈局吸引著。我們被編排到一個相當寬闊的桌子上。因為我們只是三人同行了,所以沒有點非常多的食物。我們點的食物已在下面記錄了。1. 一口炸芝士2. 鹽燒手羽(即雞翼)3. 激辛牛小排4. 牛胸腹5. 牛油焗魷魚6. 雜果賓治7. Asahi啤酒8. 青瓜條及胡羅蔔條(配味噌醬)炸芝士:很鬆脆 芝士味很濃.          95分手羽(即雞翼):非常美味.           98分牛小排:不太「激辛」,但牛味很香濃。94分牛胸腹:必點!超美味!乜得頂!.   100分牛油焗魷魚:必點!很美味!牛油和魷魚很配合。99分雜果賓治:雖然斷估應該不是100%全果汁,但起碼乜落糖,而且真的很好喝啊!95分Asahi啤酒:我爸媽喝,我沒有喝。對不起,不能評分。青瓜條及胡羅蔔條:我個人就覺得麻麻地,D味噌醬太咸。85分整體:95分. 好味道(告訴你,其實我只得12歲,但已經是一個不折不扣的「大食家」了!)
                          餐廳評級:A至A-
1. 一口炸芝士
2. 鹽燒手羽(即雞翼)
3. 激辛牛小排
4. 牛胸腹
5. 牛油焗魷魚
6. 雜果賓治
7. Asahi啤酒
8. 青瓜條及胡羅蔔條(配味噌醬)
炸芝士:很鬆脆 芝士味很濃.          95分
手羽(即雞翼):非常美味.           98分
牛小排:不太「激辛」,但牛味很香濃。94分
牛胸腹:必點!超美味!乜得頂!.   100分
牛油焗魷魚:必點!很美味!牛油和魷魚很配合。99分
Asahi啤酒:我爸媽喝,我沒有喝。對不起,不能評分。
青瓜條及胡羅蔔條:我個人就覺得麻麻地,D味噌醬太咸。85分
整體:95分. 好味道
2013-08-16
纪念日
  • 牛胸腹、牛油焗魷魚
2013-06-12 1190 浏览
話說,之前經朋友介紹知道呢間WAKO BAR 係LUNCH時段有午餐定食,咁岩今日係尖沙咀行街,所以就以嘗試心態上黎試試。大約1點左右上黎,見到有2~3枱係度食緊野,之後俾員工安排坐左係卡位。一睇餐牌,發現原來呢度既LUNCH除左燒肉之外,仲有和食定食供應,我地2個人,我叫左超值御膳一人前,另外我朋友就叫左個和食一人前(刺身三點盛+角切魚生飯)。落左Order之後無咩野做,咁就周圍望下個環境,都尚算舒服,我仲發現左牆上有好多相,就問服務員,原來係呢間鋪既特色,只要你肯對鍚20秒,俾職員影一張即影即有,就可以得到一碟愛情豚,不過最終我都係無玩到。大約等左10分鐘左右,野食就送左上黎。首先,燒肉定食份量尚算OKAY,有3種肉,每款有3塊(牛,雞,豬)仲有個三文魚+鯛魚刺身,沙律,蒸蛋同麵豉湯,都係$78咋。跟住到和食一人前,刺身三點盛(三文魚,鱆紅魚,甜蝦)+角刺魚生飯,價錢都係$78。味道方面,刺身尚算新鮮,燒肉對比附近燒肉店感覺比較好。最後有甜品食,係雪米籽,呢個普通左少少,不過係夏天食就幾岩食。

大約等左10分鐘左右,野食就送左上黎。

味道方面,刺身尚算新鮮,燒肉對比附近燒肉店感覺比較好。

题外话/补充资料: 下次有機會一定會再黎試下晚市。
2013-06-11
2013-06-11 1015 浏览
為慶祝表姐的生日,特意挑選平時少去的餐廳,當然亦都因為幾位表兄第姐妹都已經投身社會工作中,所以價錢方面都可以多D選擇~從朋友口中得知呢間"和幸"鐵板燒既食品都唔錯,而且自己又未試過自己鐵板燒,所以結果就揀左呢間一試~結果都覺得係無揀錯既~
生蠔
刺生
扇貝
羊架
A5頂級和牛
酒煮蜆~
蕃茄沙律。。。???
2013-06-08
生蠔
刺生
羊架
A5頂級和牛
酒煮蜆~
2013-06-11 740 浏览
宅女喜吃日本菜, 反而在香港吃日式燒肉的機會就比較少, 原因不外乎就是怕肥和貴吧. 但每次去日本都總會找1-2次機會去吃吃看, 尤記得數年前在名古屋和當地的一位朋友在家小小的燒肉店不理價錢的狂點狂吃, 再灌上不少沒酒精啤酒, 真是痛快極了! 埋單每位也只是數千日元, 非常划算. 但在香港地, 吃一次日式燒肉不便宜, 所以宅女一般只能耐不耐才吃1,2次. 正好這天和大爺約會, 大家都想不到吃什麼之際, 宅女提議不如吃燒肉, 大爺又竟然沒反對, 便趁機開懷地吃一次吧.香港的日式燒肉店其實也不算少, 不過普遍來說都屬中等價位. 宅女也曾吃過好幾家, 感覺量少又貴, 印象都不太好. 這次選的這家和幸燒肉是宅女預先徵詢過幾位友人的意見後才決定的. 這家和幸除了銅鑼灣, 尖沙咀也有分店. 而我們因為身為九龍人當然是去後者了. 餐廳就位於THE HART那座大廈內, 找起來不算困難. 晚上6時多左右來到, 店門打開但人好像不太多, 眼看周圍只有1-2枱食客, 可能是時間尚早吧.餐廳地方都算幾大, 內裡多是4人爐的方枱, 也有半開放的梳化卡座, 還有些BAR枱高座. 望一望外邊還好像有室外的座位, 用
餐廳地方都算幾大, 內裡多是4人爐的方枱, 也有半開放的梳化卡座, 還有些BAR枱高座. 望一望外邊還好像有室外的座位, 用的是炭火爐來燒, 相當有風味呢. 我倆被安排坐在卡座那邊, 環境都幾舒適的也不會太迫. 不過宅女坐的位置正正會面對面望到對面卡座的食客, 難免會有點尷尬. 而店內的牆壁上都貼滿了不少親咀照片, 聽說是這裡的特色, 如果能讓店方拍一張親咀照就可以免費得到一碟牛肉了. 不過未說完大爺巳不斷灑手擰頭的拒絕, 說太害羞不想這樣拍....
我們甫坐下, 侍應便問我們要不要喝點什麼. 但由於宅女餐牌都未看完, 便說等一下先來2杯開水吧. 店員隨即送上2杯水, 但過了一會才走過來說原來開水一杯都要HKD$10的!! 聽罷真的非常驚嚇, 只是開水一杯也要那麼貴, 而且送水來之前也完全沒有告知, 真的非常不甘心, 馬上跟店員問個清楚. 幸好他們也明白事理, 最後那2杯水就沒有收費了. 不過大家下次來時真的要問清楚才讓他們送水來.
餐桌上早巳擺放了幾款調味料和小吃. 調味料分別有蒜泥, 蔥花粒和燒肉醬油. 小試了3種的味道都偏重一點, 宅女個人覺得如果燒得好吃, 基本上不沾調味都巳經非常好吃, 所以整頓飯就把這3款調味擱置一旁. 前菜是小魚乾, 入口不脆有點硬, 味道帶點甜, 對開胃沒作用, 反正就是普普通通.
看看餐牌, 這裡主打當然是各式各樣的燒肉, 當中比較高檔的有黑毛和牛, 也有牛小排, 牛肋骨肉等等, 當然不能缺的是這裡的招牌 - 厚切牛舌了. 每碟價格由HKD$69-128左右不等, 仍算可以接受. 如果不吃牛的也有不少選擇, 例如有日本黑豚肉, 羊肉或雞肉等. 而除了燒肉類, 這裡也有不少熟食, 如各類海鮮料理, 鍋物跟石頭飯等等, 甚至是來吃火鍋都有, 可謂相當多選擇.
宅女跟大爺只有2個人, 胃口有限但三心兩意的又想樣樣都試試. 幸好發現原來這裡也有幾款燒肉的併盤選擇, 當中有黑毛和牛, 有海鮮, 三款分別是HKD$288, HKD$328跟HKD$498, 豐儉由人.
最後決定點了個特選肉盛 (HKD$288)
這個特選肉盛內裡包含了5款肉類, 包括黑毛和牛胸腹肉, 特選牛肋骨肉, 日本黑豚五花肉, 岩塩薄燒牛舌和味噌手羽先. 一碟內有黑毛和牛有豬有雞, 真的可以試到幾款不同的肉, 點這個併盤也挺方便的.
而每款肉類都有5片, 件頭不算很大但無論厚薄大小仍屬正常SIZE. 手羽即雞翼, 夾起來有5件, 但其實每件都是一隻雞翼切半出來的, 所以整件計的話其實只有2隻半的份量. 不過其實這碟併盤份量看似不多, 但因為所是肉類吃起來有點漏, 所以2個人吃巳經很夠了.
不說不知, 其實大爺燒肉是有一手的. 所以這一刻就由他來作個人表演吧!
爐面其實都夠大, 而且火都幾猛的, 所以第一輪燒出來的肉比想像中要熟一點. 但掌握到火喉, 到第2輪燒出來的成品便像樣得多了. 先試的當然是黑毛和牛胸腹肉, 吃起來肉質軟棉, 肥脂沒想像中那麼多, 也當然沒有在日本吃的那麼鬆化, 不過厚薄適中一片放入口, 那份肉香和焦香交融著味道仍是非常好的.
再來特選牛肋骨肉小小的一片巳預先用醬汁來醃過, 也同樣只需燒個十多秒就可以放入口. 肉質依然柔軟非常, 感覺味道較黑毛和牛的肉更入味, 不同沾任何調味料巳能吃出那份肉香.
日本黑豚五花肉較為薄身, 有點透光的程度, 不過放在爐燒幾秒巳很快變熟, 最適合沒耐性的大爺享用. 五花肉肥脂跟瘦肉比較勻稱, 燒出來邊位帶焦, 入口肉質又想不到幾滑不會鞋口, 雖然較薄但仍能吃出豐腴口感.
味噌手羽先以一條條切半的雞翼淋上大量味噌上來, 這個就要燒耐一點, 等個廿多秒燒至邊位都帶點焦就可以吃了. 雞翼燒出來皮香又脆, 加上帶點味噌味道咸咸香香又幾惹味.
燒肉之中宅女最愛吃牛吞, 這個併盤內也有5片岩塩薄燒牛舌, 夾起來真的幾薄的, 所以只需燒約十秒左右變色就可以吃了. 入口肉質十分彈牙帶爽, 味道調得也剛好不會好咸.
整體來說這份燒肉併盤的確是不錯. 我倆吃完整份就剛剛好也十分滿足了.
岩鹽厚切上等牛舌 (HKD$88)
其實吃完併盤都巳夠滿足了, 不過想起友人極力推薦這裡的厚切牛舌, 說來到這裡是必點的菜色, 便點一份來試試看. 上來一碟都幾多, 厚厚的牛舌切成長條狀, 都有約8條左右. 看看份量其實都夠2-3人來分享. 但其實大爺是不吃牛舌的, 所以是夜宅女獨霸一整碟.
由於這款牛舌較剛才的厚身, 所以燒的時間要較長一點. 初時還拿不準火喉, 所以燒第一塊時燒了十多廿秒, 看到表面變了色便拿來吃, 怎料中間還是生的. 後來大爺教路把牛舌一件件的放在爐邊不太猛火的地方慢慢烘熟, 不時番番看, 等個大約45秒左右便可以拿來吃. 入口果真是外帶焦脆, 內裡的肉是剛剛熟還帶點粉紅色澤, 肉質爽得來又彈牙, 而且厚身來吃實在來得非常滿足! 雖然獨吃8件真的是有點膩但最後好吃得仍是全部清光光.
和風芝麻蕃茄沙律 (HKD$38)
吃了那麼多肉類, 總要來點蔬菜才像樣. 所以叫來這個沙律清新一下. 一碟份量都幾多的, 蕃茄大大個巳切成一片片的堆砌放在中央, 賣相又幾別致. 蕃茄本身十分大個, 不過未算是很厚肉那種, 切成薄片入口佢算幾多汁的. 配上底下的沙律菜和青瓜片同吃又的確幾清新. 大爺雖然平日不太愛吃菜, 但面對吃了那麼多肉的情況下, 有這個清新一點的菜來平衡一下油膩感也不錯, 難怪上來不一會就被我倆幹掉了.
芝士明太子海鮮石燒飯 (HKD$88)
雖然口裡說很飽, 但大爺沒飯下肚總是感覺欠了點什麼似的. 所以又點來個石頭飯試試. 原來份量都幾多的, 看到芝士滿滿的鋪了在飯上, 非常吸引. 由於石鍋非常熱, 侍應叮囑我們不要摸到那個鍋, 隨即替我們把飯攪拌好再剛好分成了2大碗.
飯內混了些小柱和雞蛋絲等等配料, 但反而最普遍的蝦又不見影蹤. 而芝士本身亦混入了不少明太子, 所以全部攪拌後吃起來口感仍算是豐富的. 當中的醬汁很夠, 而且芝士味香濃, 明太子味道雖然不算好突出但仍可接受, 吃起來多了幾分惹味. 整體算是OK好吃的, 只是配料有點少, 而且飯身有點太濕了.
埋單加一後2個人要HKD$580左右, 吃得十分飽.
食物大致都不錯的, 肉類質素都算是合格有餘, 熟食方面也可以接受.
店員雖然未算十分熱心也欠笑容, 但起碼手腳都算快而且也有禮.
感覺在港吃一次燒肉不便宜, 這家無論質素價格仍是可以接受的.
  • 鹽燒厚切上等牛舌
2013-03-03 496 浏览
又食又飲,當然有老闆請。先說環境,我地七個人,有間房俾我地。如需要服務員用木棒敲擊一下有人來,服務員都好勤快。評:魚生拼盤,不過不失,因為呢道主食燒, 新鮮都OK,不過D魚生唔夠肥。7/10評:呢碟牛肉拼盤, 好美味,不同部份,最好味係牛肩,肉質及顏色新鮮,不用燒全熟,有點血先有肉味。$498 有人請說OK,如果自己俾就真係貴左D, 9/10。評:新鮮海鮮,蝦,一口一口肉,加上他們有三款汁(甜,蒜,LEMON),8/10評:一口芝士,正!!!熱騰騰的芝士絲!!!!!9/10評:飯團+湯漬,食下比較淡口,不過不防一試,因為飯團好好味。評:清酒,勁易入口,不知不覺間,飲左兩支。10/10評:梅酒好甜,每人都飲左1.5 杯, D唔飲酒都可以試下。9/10評:燒酌,比較難入口,同大陸的48﹪酒精無咩分別,所以叫左一支,我OK既。7/10總評:坐得舒適,食得招積。服務好NICE,因為我地有兩位朋友飲醉左,又俾定TISSUE同膠袋我地上車用。
又食又飲,當然有老闆請。
先說環境,我地七個人,有間房俾我地。
如需要服務員用木棒敲擊一下有人來,服務員都好勤快。
評:一口芝士,正!!!熱騰騰的芝士絲!!!!!9/10
評:清酒,勁易入口,不知不覺間,飲左兩支。10/10

2013-03-23
  • 牛小排
2013-02-03 331 浏览
三五知已約埋一齊食晏一行人本身諗住去飲茶剛路經此地見到有LUNCH食,價錢又不是太貴,抱住一試無訪心態就試下啦!!上到餐廳已見到有其他客人用餐,入座後感覺環境尚算不錯,仲有個露台,店員話係炭火燒好特別,睇下有咩食先選擇都很多,經店員介紹後,我地最後揀左D燒肉餐同埋和食餐,食物未到前無聊自拍中発現好多即影即有相店員同我地講呢D相係公司特色,無論一PAIR人或一班人祗要你感親(KISS)我地就感送(牛肉)既宗旨,所以全餐廳每個角落都癸現D即影即有相,佢地仲話情人節當晚會送埋張相比你做留念好SWEET食物終於黎啦,唔講啦開動刺身D肉好肥美,店員跟我們講解D肉要用大火去燒先可以鎖住D肉汁,千其唔好番黎番去.D牛肉好JUICY,入口即融(正)種類多不過如果可加入海胆更加正,可能我太貪心估唔到D份量竟然同相冇分別,製作相當用心,值得一讚.最後仲有雪榚食,冇乜特別所以冇影相,最後店員仲比D意見咭我地填,冇野講一個字正,–定再黎試埋過野晚(露台)食飽飽埋單走人.....
三五知已約埋一齊食晏

一行人本身諗住去飲茶

上到餐廳已見到有其他客人用餐,
選擇都很多,經店員介紹後,我地最後揀左D燒肉餐同埋和食餐,
食物未到前無聊自拍中発現好多即影即有相
店員同我地講呢D相係公司特色,
食物終於黎啦,唔講啦開動
D牛肉好JUICY
,入口即融(正)
種類多不過如果可加入海胆更加正,可能我太貪心
估唔到D份量竟然同相冇分別,製作相當用心,值得一讚.

最後仲有雪榚食,冇乜特別所以冇影相,
食飽飽埋單走人.....
2013-02-03
  • 鹽燒厚切上等牛舌
  • 胸腹肉
  • 牛肋骨肉
2013-01-29 185 浏览
和幸吧 開心聚會露台吧!日式燒肉太流行了,成行成市!但小弟情有獨中呢間,好有feel, 飲下食下,一樂也。叫了一個四人餐,底食。有質素,有份量。包了四支啤酒有刺身并盘 - 魚肥,蝦靚好多火堯肉 招牌厚切牛舌 - 爽口 和牛 - 油花均勻 入口真係溶喎!唔知乜牛- ok 好食,牛味濃 大蝦 - 鲜,爽蠔 - 鲜甜豚 - 正日本豚,厚切,肉質爽嫩,有汁 雞 - 汁味好特別,肉嫩 原隻鱿魚 - 牛油味和牛粒稻庭udon - 大大粒和牛飽滿,大滿腹!雪糕...完美句號的一餐!
和幸吧
開心聚會露台吧!
日式燒肉太流行了,成行成市!
但小弟情有獨中呢間,好有feel, 飲下食下,一樂也。
叫了一個四人餐,底食。有質素,有份量。
包了四支啤酒
刺身并盘 - 魚肥,蝦靚
好多火堯肉
招牌厚切牛舌 - 爽口
和牛 - 油花均勻 入口真係溶喎!
唔知乜牛- ok 好食,牛味濃
大蝦 - 鲜,爽
蠔 - 鲜甜
豚 - 正日本豚,厚切,肉質爽嫩,有汁
雞 - 汁味好特別,肉嫩
原隻鱿魚 - 牛油味
和牛粒稻庭udon - 大大粒和牛
飽滿,大滿腹!

雪糕...完美句號的一餐!
题外话/补充资料: GOOD!
2013-01-23
2012-10-01 70 浏览
經Yahoo團購買了4張團購券,每張$198, 星期六要加$49服務費及$30茶芥, 限時9:30pm-11pm我於9:20分到達,表明團購訂位後,即時安排入座.侍應5分鐘後拿4式前菜來(有玉子豆腐,辣味螺肉,麻醬豆腐同埋枝豆,每人一款),另每人有一沙律菜.肉類於9:40左右才端上2 set食物(見圖),我地四人不停燒不停食,中途都無放慢手腳. 食物味道無乜特別, 都係一般貨色.爐頭一係好大火,一係校慢了就要比較長時間才燒熟食物.大約10:50分,侍應走埋來提我地,仲有幾分鐘夠鐘,話如果繼續燒, 要俾番正價.咁我地問未燒完既食物會點,佢答話會收走, 我地唯有係咁燒係咁燒,不過最尾都剩咁大盤食物(見圖).我地埋單後,2個侍應走過來問我地意見,問做乜咁多食物剩低. 我地話見佢地2個人係1個爐,4個人又係1個爐, 個爐又細(直徑無1呎都無), 又限時1.5小時(仲要食物唔係準時送到), 其實係燒唔到幾多, 我地已經無追加任叫的食物. 之後其中一個侍應聽完之後好似好突然, 話"吓?你地無追加食物都剩咁多? 我地話其實食唔飽架, 不過你地話繼續燒要收正價,我地唯有埋單囉.

爐頭一係好大火,一係校慢了就要比較長時間才燒熟食物.

2012-09-28
團購
2012-08-13 68 浏览
由於團購見到好似幾吸引,138加一就去試下兩個人去食,之前book左位唔駛等,一去到坐低佢就揼波鐘(限個半鐘食),等左成半個鐘先有野燒,牛肉ok夠簿多汁鴨胸普通不過其他食物就冇水準,雞同豬淡而冇味超市貨色縮水牛油帆立貝,南瓜同粟米唔啱燒勁乾最後慘到要慢火再用番帆立貝d牛油同燒汁用心去慢慢燒先好食最後結論不如自己屋企整仲好食甜品奶凍ok,有奶味不過未夠滑同香雖然團購咁平未必好食係正常,正價可能好食,但係食過印象唔好已經吸引唔到我再去試
鴨胸普通
OK
不過其他食物就冇水準,雞同豬淡而冇味
淡,冇味
超市貨色縮水牛油帆立貝
,南瓜同粟米唔啱燒勁乾
最後慘到要慢火再用番帆立貝d牛油同燒汁用心去慢慢燒先好食
DIY調味
最後結論不如自己屋企整仲好食

甜品奶凍ok,有奶味不過未夠滑同香
有奶味,未夠滑同香
2012-08-07