2015-10-12 1245 浏览
今早我們去咗九龍維景酒店嘅「唐宮中餐廳」飲早茶!我們叫咗順德蜆蚧煎鯪魚餅、瑤柱帶子腸、杞子銀杏浸菜苗、豉汁蒸鳳爪、懷舊臘腸卷、瑤柱鷄絲粉卷、糖醋子排、汕頭潮式炒飯同金沙煎堆仔!順德蜆蚧煎鯪魚餅一咬落去就成口都係油,非常油膩!瑤柱帶子腸嘅腸粉相當「階」口,一啲都唔嫩滑!杞子銀杏浸菜苗不過不失!豉汁蒸鳳爪嘅鳳爪蒸得過咗火,醬汁亦淡而無味!懷舊臘腸卷嘅臘腸好肥好粗糙!瑤柱鷄絲粉卷嘅粉卷好厚身同好「階」口,鷄肉好韌同好油膩!糖醋子排嘅排骨好老好韌,肉質非常粗「階」!汕頭潮式炒飯炒得相當油膩,一啲都唔乾身!唯一一樣可以讚嘅係金沙煎堆仔,煎堆仔炸得好金黃香脆,入面係流沙,味道相當香甜!
今早我們去咗九龍維景酒店嘅「唐宮中餐廳」飲早茶!
非常油膩!
瑤柱帶子腸嘅腸粉相當「階」口,
一啲都唔嫩滑!
杞子銀杏浸菜苗不過不失!豉汁蒸鳳爪嘅鳳爪蒸得過咗火,
醬汁亦淡而無味!
懷舊臘腸卷嘅臘腸好肥好粗糙!
瑤柱鷄絲粉卷嘅粉卷好厚身同好「階」口,
鷄肉好韌同好油膩!
糖醋子排嘅排骨好老好韌,肉質非常粗「階」!
汕頭潮式炒飯炒得相當油膩,
一啲都唔乾身!
汕頭潮式炒飯
糖醋子排
瑤柱鷄絲粉卷
懷舊臘腸卷
豉汁蒸鳳爪
杞子銀杏浸菜苗
2015-09-27 1180 浏览
今日下午我們再去咗九龍維景酒店嘅「唐宮中餐廳」飲下午茶!我們叫咗翡翠蝦餃皇、蟹籽燒賣皇、鮮蝦叉燒腸、四寶魚肚鷄扎、墨西哥焗叉燒餐包同豉汁涼瓜排骨炒河!翡翠蝦餃皇嘅蝦好大隻同爽口彈牙!蟹籽燒賣皇嘅豬肉肉質鮮嫩多汁!鮮蝦叉燒腸嘅腸粉相當晶瑩嫩滑,大蝦同叉燒夾埋一齊嚟食,口感非常豐富!係本人嘅必食推介!四寶魚肚鷄扎嘅魚肚炆得好腍同好入味,鷄肉亦相當嫩滑!墨西哥焗叉燒餐包嘅叉燒非常蜜汁,包質相當鬆軟!
今日下午我們再去咗九龍維景酒店嘅「唐宮中餐廳」飲下午茶!
我們叫咗翡翠蝦餃皇、蟹籽燒賣皇、鮮蝦叉燒腸、
四寶魚肚鷄扎、墨西哥焗叉燒餐包
同豉汁涼瓜排骨炒河!翡翠蝦餃皇嘅蝦好大隻同爽口彈牙!
蟹籽燒賣皇嘅豬肉肉質鮮嫩多汁!
鮮蝦叉燒腸嘅腸粉相當晶瑩嫩滑,
大蝦同叉燒夾埋一齊嚟食,口感非常豐富!係本人嘅必食推介!
四寶魚肚鷄扎嘅魚肚炆得好腍同好入味,
鷄肉亦相當嫩滑!
墨西哥焗叉燒餐包嘅叉燒非常蜜汁,包質相當鬆軟!
蟹籽燒賣皇
四寶魚肚鷄扎
豉汁涼瓜排骨炒河
墨西哥焗叉燒餐包
2015-09-10 1104 浏览
我地今次一行有8人,提早book咗枱,所以都唔需要特別等。我地點菜嘅時候,個waiter都算耐心,我地問咗好多菜係用啲咩整佢都有一一解答,兼且最後我地一直繼續加送,驚唔夠食,咁對方都有話我地知已經夠,最後我地的確係食到差啲食唔落嘅~!好多菜式都好特別,最記得係個冬菇包,甜甜地,最緊要係個外型夠盞鬼,真係個冬菇咁。跟住叫咗條沙巴斑,好新鮮,我本人好唔識食魚,成日會啃親,呢條都OK,推薦俾唔識吐魚骨嘅人。另外有個芒果蝦都唔錯,啲蝦酸酸甜甜夠開胃。除此之外,有個露筍牛柳條都好好食,露筍脆脆地,好正~我地果日想叫冬瓜盅,唔知系唔系太好賣,已經賣曬了~恒生信用卡有85折,每人230左右,酒店裡面食都真係抵

我地果日想叫冬瓜盅,唔知系唔系太好賣,已經賣曬了~

恒生信用卡有85折,每人230左右,酒店裡面食都真係抵
冬菇包
露筍牛柳條
沙巴斑
乳鴿
题外话/补充资料: 去之前睇定openrice有冇coupon,好似仲抵過用信用卡
2015-08-15
冬菇包
露筍牛柳條
沙巴斑
乳鴿
今早我們去咗九龍維景酒店嘅「唐宮中餐廳」飲早茶!我們叫咗翡翠蝦餃皇、翡翠金冠餃、瑤柱帶子腸、金沙豬潤蝦腸、順德蜆蚧煎鯪魚餅、豉汁蒸鳳爪、杞子銀杏浸菜苗同金腿瑤柱菜粒炒飯!翡翠蝦餃皇嘅蝦好大隻同彈牙!瑤柱帶子腸嘅腸粉非常嫩滑,帶子亦鮮味十足!金沙豬潤蝦腸,大蝦同豬潤夾埋一齊食,口感真係好特別同創意十足!順德蜆蚧煎鯪魚餅煎得好香脆,唔太油膩!金腿瑤柱菜粒炒飯鑊氣十足,金華火腿嘅油同香味滲透入飯粒,非常惹味!最後仲有蕃薯糖水贈送,味道好清甜!
今早我們去咗九龍維景酒店嘅「唐宮中餐廳」飲早茶!
我們叫咗翡翠蝦餃皇、翡翠金冠餃、瑤柱帶子腸、
金沙豬潤蝦腸、順德蜆蚧煎鯪魚餅、
豉汁蒸鳳爪、杞子銀杏浸菜苗同金腿瑤柱菜粒炒飯!
翡翠蝦餃皇嘅蝦好大隻同彈牙!瑤柱帶子腸嘅腸粉非常嫩滑,
帶子亦鮮味十足!
順德蜆蚧煎鯪魚餅煎得好香脆,唔太油膩!
金腿瑤柱菜粒炒飯鑊氣十足,
金華火腿嘅油同香味滲透入飯粒,非常惹味!
最後仲有蕃薯糖水贈送,味道好清甜!
豉汁蒸鳳爪
翡翠金冠餃
金沙豬潤蝦腸
金腿瑤柱菜粒炒飯
2015-07-20 1142 浏览
假期與家人茶聚,是我們常去的,愛它地方寬敞,食物選擇多,尤其是炒粉麵款式特別,今天點了薑葱班球炒河和豉汁肉排滑鷄籠仔蒸飯。石班球份量略小,可是尚算新鮮,河粉足夠五至六人享用。等了半句鐘才送上的豉汁肉排滑鷄籠仔蒸飯,豬排新鮮,廚師把滑鷄切得太碎,豉汁太少無味,這回有點失望!比較有些驚喜是豬膶鮮蝦腸,大隻蝦仁加上豬膶,口感特別。蜆蚧炸鯪魚餅不油膩,蜆蚧味美,如果改用煎來烹調,或許更可口。現在很少酒樓午市送糖水,吃完飯麵點心來一碗蕃薯糖水,清潤香甜!茶芥每位$16,沒有提供前菜,偏貴,可能這包含了糖水費😆
薑葱班球炒河
假期與家人茶聚,[唐宮]是我們常去的,愛它地方寬敞,食物選擇多,尤其是炒粉麵款式特別,今天點了薑葱班球炒河和豉汁肉排滑鷄籠仔蒸飯。
石班球份量略小,可是尚算新鮮,河粉足夠五至六人享用。
豉汁肉排滑鷄籠仔蒸飯
豬膶鮮蝦腸
比較有些驚喜是豬膶鮮蝦腸,大隻蝦仁加上豬膶,口感特別。
蜆蚧炸鯪魚餅
茶芥每位$16,沒有提供前菜,偏貴,可能這包含了糖水費😆
2015-07-18
豬膶鮮蝦腸
蜆蚧炸鯪魚餅
2015-05-07 1332 浏览
母親節食飯一定多人又貴, 所以提早慶祝, 不過今日都唔少人諗住母親節兼婆婆生日, 黎酒店食好d除左普通晚市小菜之外仲做緊東北菜, 有d名好搞笑好特別, 就咁睇名都唔知係乜, 要睇英文先估到想食d清新d既野, 叫左個五彩拉皮, 好似雞絲粉皮果d咁, 不過有青瓜, 紅蘿蔔, 木耳同蛋, 撈埋麻醬好開胃熗拌干豆腐以為佢係一舊舊果d豆腐, 但黎到見到都唔係豆腐就問待應, 待應話係東北風味既干豆腐, 即休類似百頁咁切絲, 佢有少少咸辣, 其實都幾好味五香牛舌切得好簿夠入味, 最怕有腥味既牛舌, 好在佢無三鮮水餃好好食, 岩岩好一人一粒, 以為佢連湯上, 個皮稍為有d乾, 放湯上更好, 不過佢個醋加蒜泥真係好好味因為三鮮餃好好味, 大家唔夠喉, 所以叫多個冰花煎餃, 因為佢個名好特別好靚, 所以想睇下點樣冰花, 待應話出黎個餃既面會好似雪花紋咁樣, 所以好期待雖然出黎既效果同想像有出入, 不過個餃本身都好好味, 但我都係鐘意食湯餃多d, 同埋佢地既餃有蛋絲, 出面好少會有, 好味好味京蔥蹄筋個汁好惹味, 撈飯食幾好, 筋夠淋夠入味, d京蔥好甜, 好味過d筋添白切山東羊同平時食既有d唔同, 唔係炆
母親節食飯一定多人又貴, 所以提早慶祝, 不過今日都唔少人
諗住母親節兼婆婆生日, 黎酒店食好d

五香牛舌切得好簿夠入味, 最怕有腥味既牛舌, 好在佢無

白切山東羊同平時食既有d唔同, 唔係炆到淋哂要用汁遮住d蘇味, 反而爽爽地幾得意
唐宮脆皮蝦好似炸蝦天婦羅咁, 個皮唔會過厚仲好脆, 隻蝦新鮮彈牙幾好食

秘製特色大排好香口, 加左芝麻多一個香味, 夠鑊氣

上湯浸莧菜份量好大兜, 無諗過會有咁多, 雖然佢都幾貴但係酒店食預左, 不過有返咁上下份量都唔錯, 莧菜好嫩幾好食

最尾叫多個甜品share, 藍苺豆沙, 待應話用蛋白炸出黎, 淋左藍苺醬唔會太漏, 比平時食清新d, 佢個餡入面有果仁, 口感好好
2015-05-03
2014-08-11 2952 浏览
自從第一次來過吃自助餐之後,再嚐過不錯的中餐後基本上維景酒店成為了家庭聚會的不二之選今次媽媽生日想吃中菜就到中餐廳人未到齊就先用 I-menu邊點菜邊等待除了主菜單之外,主題菜式換了炎夏菜譜海蜇薰蹄老實說海蜇做得真的比較差基本上毫無味道又比較雜碎鐵板粉絲蟹蟹夠肥美,火喉剛好,推介粉絲吸味後非常好味,大家都搶著要吃鐵板牛仔柳又一極力推介作品,非常好味牛柳不會過腍更不會韌,保留口感汁醬味道調較得剛剛好,伴飯真的一流炒鴿甫第一次嘗試吃鴿甫的菜式跟平常的乳鴿感覺截然不同馬拉盞西芹花枝桂花蚌用上馬拉盞炒非常惹味,夠鑊氣不過份量有點偏少,大家都嫌未夠喉西蘭花花枝帶子同樣夠鑊氣,不過對比起來上者味道更佳整體上雖然都算不錯但相對第一次嚐唐宮感覺有點失色可能上次大部分均是主題菜,比較特色今次主題菜都有點比較特別的,例如三文魚香蕉卷跟青蘋果木瓜花枝船但大家都不太喜歡生果的菜式,所以都沒有點不過值得一提的是,他們的House wine真的很不錯自從上次自助餐憑生日卡贈送初嚐後就一試難忘難得今次人比較多又有人相伴就點了一枝大家淺嚐過後都大讚非常易入口
自從第一次來過吃自助餐之後,再嚐過不錯的中餐後
基本上維景酒店成為了家庭聚會的不二之選
今次媽媽生日想吃中菜就到中餐廳

人未到齊就先用 I-menu邊點菜邊等待
除了主菜單之外,主題菜式換了炎夏菜譜
海蜇薰蹄
老實說海蜇做得真的比較差
基本上毫無味道又比較雜碎
鐵板粉絲蟹
蟹夠肥美,火喉剛好,推介
粉絲吸味後非常好味,大家都搶著要吃
鐵板牛仔柳
又一極力推介作品,非常好味

牛柳不會過腍更不會韌,保留口感
汁醬味道調較得剛剛好,伴飯真的一流
炒鴿甫
第一次嘗試吃鴿甫的菜式
跟平常的乳鴿感覺截然不同
馬拉盞西芹花枝桂花蚌
用上馬拉盞炒非常惹味,夠鑊氣
不過份量有點偏少,大家都嫌未夠喉
西蘭花花枝帶子
同樣夠鑊氣,不過對比起來上者味道更佳
整體上雖然都算不錯
但相對第一次嚐唐宮感覺有點失色
可能上次大部分均是主題菜,比較特色
但大家都不太喜歡生果的菜式,所以都沒有點

不過值得一提的是,他們的House wine真的很不錯

自從上次自助餐憑生日卡贈送初嚐後就一試難忘
難得今次人比較多又有人相伴就點了一枝
大家淺嚐過後都大讚非常易入口
2014-07-11
  • 鐵板粉絲蟹
  • 鐵板牛仔柳
  • 紅酒
2014-04-01 3045 浏览
上月試過該酒店西餐廳的自助餐今次就嚐一嚐酒樓的中菜吧酒樓內大約坐滿八成客人座位亦算寬闊,不太嘈吵服務生亦相當主動有禮是家庭聚會不錯的一個選擇侍應推介這陣子推廣的特色山東菜說有山東那邊的師傅過來教導,口味地道本人素來愛喝湯羹見山東菜牌上有比較特別的就點了兩款跟家人分享湯漂魚丸甫端上桌已能嗅到點芫茜清香,淡白色的湯頭鮮甜魚丸小小的口感卻非常特別,應是新鮮魚肉打成老濟南甜沫名為甜沫但實為咸湯羹,侍應說是以玉米面作主料製成的有點花生、薯粉絲豆腐皮,味道不錯山東德州扒雞較為清淡的一款雞食,健康主義者會喜歡有點點荷葉香味,肉蒸至淡灰色,非常入味糖醋鯉魚本人不吃魚所以不作評論,但家人的評價正面孔府煎包有點像韭菜煎包,咬下去溢出韭菜香及肉汁孔府阿膠燉貢梨甜度適中,非常清甜蘋果拔絲有職員在枱旁即場拉絲甜漿包裹蘋果後浸冰水,內較外脆,不錯飯前職員說明店內推廣環保,即是席間除要求外都不會主動更換餐碟職員隨即在椅上套上椅套以作識別,值得一讚
上月試過該酒店西餐廳的自助餐
今次就嚐一嚐酒樓的中菜吧

酒樓內大約坐滿八成客人
座位亦算寬闊,不太嘈吵
服務生亦相當主動有禮
是家庭聚會不錯的一個選擇

侍應推介這陣子推廣的特色山東菜
說有山東那邊的師傅過來教導,口味地道
本人素來愛喝湯羹
見山東菜牌上有比較特別的就點了兩款跟家人分享

湯漂魚丸
甫端上桌已能嗅到點芫茜清香,淡白色的湯頭鮮甜
魚丸小小的口感卻非常特別,應是新鮮魚肉打成
老濟南甜沫
名為甜沫但實為咸湯羹,侍應說是以玉米面作主料製成的
有點花生、薯粉絲豆腐皮,味道不錯
山東德州扒雞
較為清淡的一款雞食,健康主義者會喜歡
有點點荷葉香味,肉蒸至淡灰色,非常入味
德州扒雞
糖醋鯉魚
本人不吃魚所以不作評論,但家人的評價正面
糖醋鯉魚
孔府煎包
有點像韭菜煎包,咬下去溢出韭菜香及肉汁
甜度適中,非常清甜
有職員在枱旁即場拉絲
甜漿包裹蘋果後浸冰水,內較外脆,不錯
蘋果拔絲
職員隨即在椅上套上椅套以作識別,值得一讚
2014-03-15
2014-03-11 2902 浏览
星期日去唐宮食咗個family lunch~今期唐宮主推山東菜 感覺好新鮮~好在提早一個禮拜book枱,超級多人,我地都坐咗去隔離個廳度~個人蔘甜甜地 好有蔘味 原汁原味嘅感覺 推薦~!個海螺好重芹菜味 好似我呢D熱愛芹菜嘅就覺得好好味啊 好有嚼頭我阿姨本來話D材料簡單 自己系屋企都整到 點知佢試完之後話原來唔系甘簡單~同平時我地嘅湯唔同 好值得一試呢個必須一試 好香酒味 但系食落又唔會好重酒味wor 食完齒頰留香 呢個菜系唯一一個我地食完要叫多蹀嘅好飽肚~但系好好食~好適合我呢D肉食動物酸酸甜甜 最緊要系有人系你隔離拔 好新奇有趣 滿足曬三個願望啦~
孔府千歲蔘
個人蔘甜甜地 好有蔘味 原汁原味嘅感覺 推薦~!
海螺
糟溜魚片
肉餅王
好飽肚~但系好好食~好適合我呢D肉食動物
拔絲蘋果
题外话/补充资料: 服務員都好nice 而且恒新信用卡又有折wor
2014-03-09
孔府千歲蔘
海螺
糟溜魚片
拔絲蘋果
2014-01-29 2145 浏览
有朋友之前黎過呢度食飯話唔錯所以我都同我老婆過黎試下以酒店中餐廳黎講,我覺得都唔算貴最特別係佢有半例餐牌方便客人可以叫多d唔同既菜式,試多d野食佢地有得用iPad落單我地自己睇完篤篤篤,咁就落左單喇又唔驚落錯單~都幾方便前菜點左個南京素鵝佢呢個素鵝個味道都幾特別我係出面食過既通常都係得咸味但係呢個食落去會有少少既甜味少少油膩既感覺都無我地2個人話咁快就食晒彩虹碧綠帶子帶子味道夠鮮佢個獻汁又好味,西蘭花索晒砂窩蝦醬唐生菜膽呢個砂窩菜勁呀一上台已經俾蝦醬既香氣吸引住喇仲要係熱辣辣 好熱 好熱咁好夠鑊氣,仲要配埋個蝦醬味道真係無得頂懷石野菌牛柳件呢個牛柳件真係超好食!個樣已經夠架勢堂架喇!佢上台果陣係成塊牛扒咁架跟住有人再黎幫我地切件D汁仲不停咁滾緊,加埋d洋蔥真係香到呢..............食入口,D牛一D都唔un, 非常嫩口而且好多肉汁 Juicy!!!!鮑汁獅子頭呢個獅子頭雖然就無上兩個"食送"咁香口但係佢賣既又係第二樣野佢俾我個感覺係清淡個獻汁唔會太濃呢個獅子頭做得極為鬆軟入口即溶豬肉唔肥膩,唔會覺得好"漏"真係好好食~食完之後老婆想食甜品於是一人叫左一個佢要左酒釀丸子佢個糖水
有朋友之前黎過呢度食飯話唔錯
所以我都同我老婆過黎試下
以酒店中餐廳黎講,我覺得都唔算貴
最特別係佢有半例餐牌
方便客人可以叫多d唔同既菜式,試多d野食

佢地有得用iPad落單
我地自己睇完篤篤篤,咁就落左單喇
又唔驚落錯單~都幾方便

但係呢個食落去會有少少既甜味
少少油膩既感覺都無
我地2個人話咁快就食晒

帶子味道夠鮮
佢個獻汁又好味,西蘭花索晒

砂窩蝦醬唐生菜膽
砂窩蝦醬唐生菜膽
呢個砂窩菜勁呀
一上台已經俾蝦醬既香氣吸引住喇
仲要係熱辣辣 好熱 好熱咁
好夠鑊氣,仲要配埋個蝦醬
味道真係無得頂

懷石野菌牛柳件
呢個牛柳件真係超好食!
個樣已經夠架勢堂架喇!
佢上台果陣係成塊牛扒咁架
跟住有人再黎幫我地切件
D汁仲不停咁滾緊,加埋d洋蔥
真係香到呢..............
食入口,D牛一D都唔un, 非常嫩口
而且好多肉汁 Juicy!!!!

呢個獅子頭雖然就無上兩個"食送"咁香口
但係佢賣既又係第二樣野
佢俾我個感覺係清淡
個獻汁唔會太濃
呢個獅子頭做得極為鬆軟
入口即溶
豬肉唔肥膩,唔會覺得好"漏"
真係好好食~

所以都幾好食既

總結其實所有野食都唔錯
以合理的價錢可以食到酒店既中餐
而且仲有半例呢個方法等我地可以試到多幾樣菜式
真係好讚~如果唔係得2個人可能點得2個"食送"就無得試其他喇

可以介紹埋俾其他朋友過黎試下!
2014-01-17
南京素鵝
酒釀小丸子
楊枝甘露
我家姐是一個無辣不歡的人..而且是超吃得辣那批..我在她眼中是bb辣級數而矣..曾聽人講吃辣的人皮膚會較好..我家姐的皮膚又真的不錯喎..所以我一直都好想學吃辣一點..我試過為了練吃辣..落得太多辣椒油到雲吞麵..而弄致全碗吃不下之餘..還胃痛..真低能..但我仍沒放棄吃辣呀..只是吃少辣囉..早前我有幸到九龍維景酒店的《唐宮》中餐廳..一嘗「山城霧都美食之旅」美食節..我真的心感興奮..我又可以挑戰吃辣了..呵..當日菜單實在相當豐富..(左)蒜泥白肉(例) hkd 70大愛入口有香濃蒜蓉味..因我是蒜蓉怪^^薄薄的腩肉捲著清新的青瓜絲..蘸點帶輕辣的蒜辣油..非常惹味..完全沒有膩感..(中)巴蜀口水雞(例) hkd 70雞件入口嫩滑..肥瘦度適中..伴著少許辣油吃..好好味..(加)川北辣粉(例) hkd 60由腕豆粉街成的涼粉..因前一晚做定會硬..所以必要每朝自家鮮制..入口質感很滑..配合辣油吃感覺新鮮..酸蘿蔔老鴨湯(例) hkd 58酸蘿蔔是來自重慶呀..需用鹽自然發酵..老鴨能滋陰養血..師傅說這湯對女士特別有益..這湯完全沒有辣元素的..哈..為這餐充滿驚喜的舒緩一
我家姐是一個無辣不歡的人..而且是超吃得辣那批..
我在她眼中是bb辣級數而矣..
曾聽人講吃辣的人皮膚會較好..我家姐的皮膚又真的不錯喎..
所以我一直都好想學吃辣一點..
我試過為了練吃辣..落得太多辣椒油到雲吞麵..
而弄致全碗吃不下之餘..還胃痛..真低能..
但我仍沒放棄吃辣呀..只是吃少辣囉..
當日菜單實在相當豐富..
蒜泥白肉..巴蜀口水雞..川北辣粉
(左)蒜泥白肉(例) hkd 70
(中)巴蜀口水雞(例) hkd 70
雞件入口嫩滑..肥瘦度適中..伴著少許辣油吃..好好味..
(加)川北辣粉(例) hkd 60
酸蘿蔔老鴨湯
酸蘿蔔老鴨湯(例) hkd 58
酸蘿蔔是來自重慶呀..需用鹽自然發酵..老鴨能滋陰養血..師傅說這湯對女士特別有益..這湯完全沒有辣元素的..哈..為這餐充滿驚喜的舒緩一下氣氛~
山城香辣蟹..維景椒麻魚..極品毛血旺..家常土鱔魚
(左上)山城香辣蟹(例) hkd 288
香辣蟹以肉蟹配以蔥、薑、花椒、幹辣椒等製成..看回相片都覺得辣呀^^肉蟹新鮮又脆..配合香料..帶來又香又麻又辣的感覺..好味又刺激..
(右上)維景椒麻魚(例) hkd 238
看見很多椒..已心感辣..避開椒粒..只吃魚..um..又沒想像中辣..而且魚肉非常嫩滑..好奇的我特意飲了一些汁..um..果然是..辣..這時我已感到自己咀唇有點震了..哈..
(左下)極品毛血旺(例) hkd 188
麻辣度十足的毛血旺..紅紅的麻辣汁浸著毛血=鴨血(鴨紅)..伴以超級入味的海參..簡直有辣到跳舞的感覺..
咀唇真的邊吃邊震了..但很變態..我覺得這感覺很過癮..是我從未試過的感覺..好得意..
鴨紅可以補血..女士們應多吃呀..
(右下)家常土鱔魚(例) hkd 128
吃到這道菜..已感到自己有點熱..流鼻水和咀唇震..不過神奇地..我並沒感到胃痛..證明我還可以繼續吃啦..
我是超級愛吃鱔的..不過是第一次吃辣的鱔..原來辣味鱔..又是另一番風味啊..
其實只要不別那些辣椒..多了麻辣味道真是會提昇了那食材的鮮味..而且會令那道菜更惹味呢..
青園粉蒸肉..麻辣海參豆腐..蠔皇白靈芝..金牌酸辣粉
(左上)青園粉蒸肉(例) hkd 118
層次分明的五花腩..入口有點米香味..原來是師傅用上糯米和粘米再加香料去炒的..令一件普通的五花腩多了層次感..重點是帶點辣..所以又惹味了..
(右上)麻辣海參豆腐(例) hkd 118
這個菜式實在太應該配飯了..好香好惹味..豆腐嫩滑..海參索盡麻辣汁..雖然很辣..但仍然不停吃..
(左下)蠔皇白靈芝(例) hkd 88
由於焦點全放了在麻辣的菜式上..所以這個普通的..sorry..我完全沒興趣了..
(右下)金牌酸辣粉(例) hkd 42
我從未在街上吃過酸辣粉..一直都不明為何這麼多人在街上吃..
原來真的很好吃呀(我相信這裡應該更真材實料吧^^)很煙韌..混入麻辣湯底很入味..雖然我已很飽..但真的好好吃..忍不完又吃光..肥~
桂花八寶山葯泥..豆沙葉兒粑..
桂花八寶山葯泥(例) hkd 48 & 豆沙葉兒粑(例) hkd 48
兩者我較喜歡後者..前面那款我不太喜歡那山葯的質感..
而豆沙葉兒粑有我最愛的豆沙..加上煙煙韌韌非常好吃..哈哈..明明已飽到頂了..但女生就是有個甜品胃嘛..呵..好好味呀..好想再吃多件..
题外话/补充资料: 這個「山城霧都美食之旅」美食節原來是於一年前已開始籌備呢.. 一切香料主要來自重慶..至於食材就來自香港..我們有幸一試重慶口味..實在要多謝維景酒店的香港師傅和重慶維景國際大酒店的師傅代表呀.. 經過這餐重慶菜我發覺自己原來真是喜歡吃辣的..只是能力有限..我決定一定要繼續努力學吃辣.. 因為吃麻辣的感覺太過癮了..咀唇震震麻麻..好得意..重點是..我並沒有吃至胃痛呀..證明沒問題啦.. 我要試試吃辣是否真可去水腫..皮膚好嘛..哈~ 師傅告訴我們原來酸奶可解辣呢..下次覺得辣時不妨買乳酪試試~
2013-09-04
蒜泥白肉..巴蜀口水雞..川北辣粉
酸蘿蔔老鴨湯
山城香辣蟹..維景椒麻魚..極品毛血旺..家常土鱔魚
青園粉蒸肉..麻辣海參豆腐..蠔皇白靈芝..金牌酸辣粉
桂花八寶山葯泥..豆沙葉兒粑..
2013-09-16 105 浏览
【湯類】酸蘿蔔老鴨湯 $58酸蘿蔔在重慶加鹽自然發酵經超過一年的時間,味道與功效都比只發酵幾月的酸蘿蔔為佳,酸蘿蔔可以去濕,老鴨更是滋陰補血,女士適宜多食用。這款是不辣的菜式,酸味有助解辣,吃過了幾款小菜後,宜喝一個酸湯再解解辣再繼續挑戰!【熱菜類】山城香辣蟹 $ 288香辣蟹是用肉蟹輔以蔥、薑、花椒、幹辣椒等製成的佳餚。香、辣、鮮、脆,味道鮮美,營養豐富。在法國吃過去海鮮後,對海鮮的要求又再提升!這道山城香辣蟹是我最滿意的菜式!蟹肉煮得剛熟,鮮嫩幼滑,跟我在法國吃到剛熟透的海鮮的水準是一樣!(我還很懷念正宗的法國菜~)原來這道菜的煮法,蟹是經高火快速加熱,時間的把握很重要,令蟹身保持水份嫩滑,難怪做得出這個高水準的菜式,我超推介這道菜!【熱菜類】維景椒麻魚 $ 238麻度高、辣度較低,魚塊嫩滑。【熱菜類】極品毛血旺 $ 188這款呈現最火紅狀態的菜式,辣度十足,亦是最辣的菊式!極品毛血旺中,有海參、鱔魚,毛血是鴨血的意思,即是我們廣東人說的「鴨紅」,鴨紅又是滋陰補血養顏的食材。【熱菜類】家常土鱔魚 $ 128【熱菜類】麻婆海參豆腐 $ 118麻婆豆腐永遠都是最適宜佐飯的菜式。【主食類
【湯類】酸蘿蔔老鴨湯 $58
酸蘿蔔在重慶加鹽自然發酵經超過一年的時間,
味道與功效都比只發酵幾月的酸蘿蔔為佳,
酸蘿蔔可以去濕,老鴨更是滋陰補血,女士適宜多食用。
這款是不辣的菜式,酸味有助解辣,
吃過了幾款小菜後,宜喝一個酸湯再解解辣再繼續挑戰!
【熱菜類】山城香辣蟹 $ 288
香辣蟹是用肉蟹輔以蔥、薑、花椒、幹辣椒等製成的佳餚。
香、辣、鮮、脆,味道鮮美,營養豐富。

在法國吃過去海鮮後,對海鮮的要求又再提升!
這道山城香辣蟹是我最滿意的菜式!
蟹肉煮得剛熟,鮮嫩幼滑,
原來這道菜的煮法,蟹是經高火快速加熱,
時間的把握很重要,令蟹身保持水份嫩滑,
難怪做得出這個高水準的菜式,我超推介這道菜!
【熱菜類】維景椒麻魚 $ 238
麻度高、辣度較低,魚塊嫩滑。
【熱菜類】極品毛血旺 $ 188
這款呈現最火紅狀態的菜式,辣度十足,亦是最辣的菊式!
極品毛血旺中,有海參、鱔魚,
毛血是鴨血的意思,即是我們廣東人說的「鴨紅」,
鴨紅又是滋陰補血養顏的食材。
【熱菜類】麻婆海參豆腐 $ 118
麻婆豆腐永遠都是最適宜佐飯的菜式。
【主食類】金牌酸辣粉 $ 42
【主食類】金牌酸辣粉 $ 42
【甜品類】豆沙葉兒粑 $ 48
甜品類】豆沙葉兒粑 $ 48

题外话/补充资料: 吃過這餐後,咀巴隔了數小時仍是麻麻抖抖的, 雖然是好辣、好辣、好辣,但好過癮!吃完了就是很想再次挑戰!
2013-09-04
試食活動
2013-09-13 1332 浏览
吃過不同種類的重慶菜後,到甜品時間,解一解辣。『甜品類』香芒冰粉、醪糟湯圓、飄香糍粑伴鮮果、桂花八寶山葯泥香芒冰粉 HK$48重慶著名的甜品,一塊塊的冰粉沒有味道的,浸在微甜的糖水裡,伴著鮮著粒粒新鮮芒果,冰又一解辣之選。醪糟湯圓 HK$48類似酒釀丸子,酒味桂花味,加上一口芝麻湯圓,很滋潤。飄香糍粑伴鮮果 HK$48日本年糕沾蛋液,外層煎得脆脆的,味道較清淡且乾,來口西瓜清新一下。桂花八寶山葯泥 HK$48這款較特別,用新鮮山葯製成布甸狀態,面層淋上桂花八寶汁,甜甜的,帶出山葯泥的味道。
吃過不同種類的重慶菜後,到甜品時間,解一解辣。

甜品類』香芒冰粉、醪糟湯圓、飄香糍粑伴鮮果、桂花八寶山葯泥

香芒冰粉 HK$48

香芒冰粉
醪糟湯圓 HK$48

類似酒釀丸子,酒味桂花味,加上一口芝麻湯圓,很滋潤。
醪糟湯圓
飄香糍粑伴鮮果 HK$48

飄香糍粑伴鮮果
桂花八寶山葯泥 HK$48

桂花八寶山葯泥
桂花八寶山葯泥
山城霧都美食之旅的熱菜類真的很精采,看似很辣非辣也,似小炒的卻辣到冒汗,辣得過癮﹗『熱菜類』蠔皇白靈芝、漁香鮮帶子、麻婆海參豆腐、歌樂辣子雞、家常土鱔魚蠔皇白靈芝 HK$88蔬菜青綠,當造時會用新鮮白靈芝,獻汁濃稀適中,不會糊口。漁香鮮帶子 (1個辣) HK$198帶子、木耳、荷蘭豆、茡薺,大大粒的鮮甜帶子,配料清新爽脆,醬汁有點像辣版魚露。麻婆海參豆腐 (1個辣) HK$118四川傳統名菜,有著麻、辣、燙、嫩的感覺,海參軟滑得可滑入口中,豆腐亦很滑身,麻的感覺比較大,屬輕度辣。**含豬肉,戒牛者可放心食用 **歌樂辣子雞 (2個辣) HK$118這是一個江湖菜,即食完肉類後,碟上還舖滿辣椒的意思。甫放下,已聞到好麻辣、椒鹽的味道,雞肉炸得外脆內軟,滲著辣椒花椒的味道,很惹味,咀邊開始熱起來。家常土鱔魚 (2個辣) HK$128一道流行於大江南北的重慶名菜,用了幹辣椒,幹花椒,泡薑,泡辣椒,泡野山椒,刀口辣椒,花椒面烹調,看似普通的小炒,但勁之辛辣,魚肉彈牙,露筍鮮嫩,完全令你血脈沸騰。『主食類』 雞汁雲吞、金牌酸辣粉雞汁雲吞 HK$42雲吞餡料不算多,但肉質嫩滑,配上清湯,可解一解辣

蠔皇白靈芝 HK$88
蔬菜青綠,當造時會用新鮮白靈芝,獻汁濃稀適中,不會糊口。
蠔皇白靈芝
漁香鮮帶子 (1個辣) HK$198
漁香鮮帶子
麻婆海參豆腐 (1個辣) HK$118
**含豬肉,戒牛者可放心食用 **
麻婆海參豆腐
歌樂辣子雞 (2個辣) HK$118
這是一個江湖菜,即食完肉類後,碟上還舖滿辣椒的意思。
歌樂辣子雞
家常土鱔魚 (2個辣) HK$128
家常土鱔魚
『主食類』 雞汁雲吞、金牌酸辣粉

雞汁雲吞 HK$42
雲吞餡料不算多,但肉質嫩滑,配上清湯,可解一解辣。
雞汁雲吞
金牌酸辣粉 (2個辣) HK$42
紅薯粉好QQ,湯底不油膩,喝一口不會有嗆喉感,有著酸辣麻辣的味道,吃得開心不傷心﹗
金牌酸辣粉

漁香鮮帶子
麻婆海參豆腐
歌樂辣子雞
家常土鱔魚
金牌酸辣粉
一向無辣不歡的我,由酸辣去到麻辣,喜歡越食越冒汗的感覺。如今,我身在香港也吃到重慶的辣,嗜辣的朋友們,一起跟我開始山城霧都美食之旅吧﹗山城、霧都指的就是重慶,重慶菜 (渝菜) 味型多元化,味道濃郁且具地方風味,常用的烹飪方法有二十七種之多,除了典型麻辣味外,還有魚香味、家常味、怪味、紅油味、鹹鮮味等。辣椒、胡椒、花椒、豆瓣醬、酸菜等是主要調味品,不難在菜式中找到。就今次美食之旅,香港九龍維景酒店誠邀重慶維景國際大酒店的幾位重慶大師傅,帶來幹海椒、宜賓芽菜、紅花椒、幹青花椒、泡椒、泡二荊條、老豆瓣和泡仔薑等,以保證美食正宗原味。『涼菜類』 蜜汁白鱔、蒜泥白肉、巴蜀口水雞蜜汁白鱔 HK$80顏色像燻魚,魚肉質地相當彈口,很新鮮,蜜汁味道不會太甜,沒有搶走魚鮮。巴蜀口水雞 (2個辣) HK$70我一直不吃雞皮,因為那種感覺太難入口,但這個口水雞的皮很滑,皮下幾乎沒有那黃色的肥膏,雞汁凝結成啫喱,雞肉嫩滑。蒜泥白肉 (1個辣) HK$70薄薄的豬肉,沒有太多肥膏,肉質軟腍,夾著中間爽脆的青瓜絲,中和了辣味,出奇地吃過此白肉後沒有口臭現象,蒜頭份量控制得好好。『湯類』 圓盅松茸鴿、濃湯扒魚肚、一

『涼菜類』 蜜汁白鱔、蒜泥白肉、巴蜀口水雞

蜜汁白鱔 HK$80
蜜汁白鱔
巴蜀口水雞 (2個辣) HK$70
巴蜀口水雞
蒜泥白肉 (1個辣) HK$70
蒜泥白肉
『湯類』 圓盅松茸鴿、濃湯扒魚肚、一品酸辣湯、竹笙魚九湯
濃湯扒魚肚 HK$78

濃濃的雞湯,面層浮著一片黃河,入口不油膩,還有大大塊的魚肚,鮮味十足,補充骨膠原。
濃湯扒魚肚
蜜汁白鱔