2023-04-26
我比較少食日式放題,因為食品種類太多 (我知道呢個思維好奇怪🙈),吃左咁多味蕾都唔知食左咩,但呢個日本直送牡蠣 (即係蠔) 放題能令我嘅舌頭喺 90 分鐘內 (甚至用餐後數小時) 完全充滿著蠔嘅鮮味🥰呢個放題包每人一份九宮格前菜 (我最鍾意吞拿魚蓉配香脆嘅紫蘇葉天婦羅及免治雞肉棒❤️),然後任食生蠔、烤蠔、烤帆立貝、九款串燒 (竟然有七里香😯)、茶漬飯及烏冬、汽水及幾款冷泡茶;食品嘅種類雖然唔算多,但正好俾我專心任食蠔😋起初我好奇點解生蠔要伴土佐酢啫喱,原來啫喱不但帶出生蠔嘅鮮味,而且令我唔會覺得太膩,相當出色⭐而烤蠔香口之餘,蠔身亦非常飽滿,食落去有「😍」嘅感覺;由於好新鮮,附上嘅孜然、蒜蓉、XO 醬三款醬料我都幾乎無點過😆最後食一小碗牡蠣五島湯烏冬暖暖胃。我食左成餐蠔之後,湯底仍然食到其鮮味,絕對係誠意之作👍🏻個人覺得性價比高 (60 分鐘放題 $398+10%;90 分鐘 $498+10%),而且上菜速度幾快,各位愛蠔之人快啲訂檯試試啦☺️