2021-05-29 247 浏览
今日同朋友喺尖沙咀行完街之後,行過iSquare見到有一間食蟹嘅餐廳,因為太耐冇食過啊,我哋都想食蟹😌而且見到佢門口有個水缸,見到啲海鮮都好生猛!入到去我哋兩個都想食蟹我哋就叫咗肉蟹一中,見到人食緊個水煮牛肉,又引起我哋想叫多個水煮牛肉食。仲要多咗個豆豉鯪魚油麥菜,仲有支藍妹同埋一啲花生送飯!個避風塘炒辣蟹一嚟到未食嘅時候已經聞到好香,因為炒蟹上面有好多炸蒜,豆豉同辣椒,咁多款調味料加埋一齊令到成個炒辣蟹非常惹味,蟹肉也非常大和結實,食落又唔係覺得好辣。水煮牛肉份量適中,嚟到嘅時候都聞到好香麻辣味,見到水煮牛肉入面都有好多辣椒🌶️蒜頭聰等等。識落係咁粒牛肉嘅份量都好多肉質嫩滑,超級嘢未🥸用嚟撈飯真係一流!

2021-05-29 93 浏览
今日同朋友喺尖沙咀行完街之後,行過iSquare見到有一間食蟹嘅餐廳,因為太耐冇食過啊,我哋都想食蟹😌而且見到佢門口有個水缸,見到啲海鮮都好生猛!入到去我哋兩個都想食蟹我哋就叫咗肉蟹一中,見到人食緊個水煮牛肉,又引起我哋想叫多個水煮牛肉食。仲要多咗個豆豉鯪魚油麥菜,仲有支藍妹同埋一啲花生送飯!個避風塘炒辣蟹一嚟到未食嘅時候已經聞到好香,因為炒蟹上面有好多炸蒜,黑胡椒,芝麻!咁多款調味料加埋一齊令到成個炒辣蟹非常惹味,蟹肉也非常大和結實,食落又唔係覺得好辣。水煮牛肉份量適中,嚟到嘅時候都聞到好香麻辣味,見到水煮牛肉入面都有好多辣椒🌶️蒜頭聰等等。識落係咁粒牛肉嘅份量都好多肉質嫩滑,超級嘢未🥸用嚟撈飯真係一流!

2021-05-26 246 浏览
好適合慶生的特色鑊氣小炒~~~今日朋友生日 平時佢不嬲都鍾意食中菜 但係成日食嗰啲普通嘅小炒都真係幾悶 所有就想帶佢食啲特別啲嘅 左揀右揀之後就揀咗呢一間出名嘅避風塘炒蟹 ~~~雖然之前冇食過 但係呢間餐廳好多明星都食過 所以都幾有信心~~~避風塘炒蟹 :嚟得呢度梗係要食佢哋嘅招牌啦朋友唔算好食得辣 好彩呢度可以俾我哋自由咁樣揀幾辣 我哋最後揀咗小辣 食落去唔會好辣 但係又好香 而且餐廳啲人仲會幫我哋剝蟹鉗 蟹肉爽口又甜 加埋避風塘辣汁 very惹味 係舔手指之作😋~~~椒鹽骨:椒鹽骨 炸得好酥脆 啖啖椒鹽粉 鹹香好出 非常下飯 係大排檔嘅風味😆~~~油鹽水浸蜆:食咗啲比較濃味嘅餸菜 就叫左呢一個油鹽水浸蜆黎平衡下 油鹽水浸泡過嘅蜆肉 鹹中帶鮮 而且脹卜卜 又無沙 配啤酒🍺一流(有痛風問題嘅朋友仔唔好學 哈哈哈)~~~鮮果咕嚕肉:係鮮果加持底下 咕嚕肉甜得自然 肉質夠滑 而且肉表面d粉漿落得夠薄 食落脆但無熱氣感 咕嚕汁又唔會過於濃味 仲帶少少鑊氣 又係高水准之作 會回頭~~~推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥喜記蟹將軍 (iSQUARE國際廣場) (尖沙咀)尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際
好適合慶生的特色鑊氣小炒
雖然之前冇食過 但係呢間餐廳好多明星都食過 所以都幾有信心
避風塘炒蟹 :嚟得呢度梗係要食佢哋嘅招牌啦
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
喜記蟹將軍 (iSQUARE國際廣場) (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場6樓602號舖
朋友介紹話喜記蟹將軍喺OpenRice有個二人餐好抵食,65折食炒辣蟹套餐,最鍾意食蟹嘅老公梗係唔執輸,即買即book去試吓。打響頭炮嘅當然係佢嘅招牌菜避風塘炒蟹,雖然有好多避風塘配料,但其實食落又唔算好辣,隻蟹超好肉,尤其是個蟹鉗,真係啖啖肉,食到我同老公都舔舔脷。一輪刺激之後,就食吓其他小菜,估唔到佢嘅豉椒炒蜆份量都唔少,個汁仲好好味,所以我哋忍唔住叫咗白飯。酸菜魚都唔錯,酸中帶點微辣,魚肉嫩滑仲要啖啖肉,越食越開胃。食小菜我最鍾意叫咕嚕肉,配埋菠蘿同三色椒非常惹味。呢個餐可以選擇招牌蟹油炒麵或者蒜蓉炒時菜,因為我哋叫咗白飯,同埋想食啲菜,所以我哋就選擇咗蒜蓉炒時菜,蒜蓉好香又唔會過鹹,味道不錯。最後埋單補返少少差價,都幾抵食!
酸菜魚
食小菜我最鍾意叫咕嚕肉,配埋菠蘿同三色椒非常惹味。
鮮果咕嚕肉
蒜蓉炒時菜
最後埋單補返少少差價,都幾抵食!
鮮果咕嚕肉
2021-05-24 124 浏览
早排節日,帶鐘意食海鮮嘅屋企人黎食飯,上網揀左好幾間餐廳最後一致同意去isquare食呢間喜記蟹將軍,貪佢坐得舒服同價錢味道都唔錯👌🏻整體黎講4個人人均三百左右,慶祝節日等等就啱晒人家大細🥴環境紅當當,成隻蟹掛上牆好吸睛😂黎呢度當然要食佢嘅招牌蟹!避風塘炒蟹 中size $700個蟹鉗同我個拳頭差唔多!✊🏻個殼十分惹味,一路拆一路啜,拆出黎勁多蟹肉,熟度啱啱好,肉嫩而且新鮮唔會痴晒殼咁,招牌果然係招牌豉椒炒蜆 $128呢碟份量唔少,色香味俱全,個芡埋得幾好,又係一個送飯一流嘅菜式,我就最鐘意🤤滑蛋炒帶子 $198對比上一道,呢一個滑蛋炒帶子份量就正常,好在炒蛋夠滑唔油,帶子炒完亦都唔會變橡皮,ok可以試👌🏻金銀蛋浸時蔬 $78亦都係比正常水準有突,香咸蛋味就夠,冇乜要求☺️

環境紅當當,成隻蟹掛上牆好吸睛😂黎呢度當然要食佢嘅招牌蟹!

避風塘炒蟹 中size $700

豉椒炒蜆 $128

滑蛋炒帶子 $198

金銀蛋浸時蔬 $78
亦都係比正常水準有突,香咸蛋味就夠,冇乜要求☺️
今日同朋友嚟iSquare Lunch, 之前嚟行街經過已經好想試。我地揀咗午市二人套餐,份量一d都唔少,百零蚊跟埋餐飲,已經可以試幾款菜式😍「避風塘牛仔粒」避風塘炒蟹食得多,估唔到配上牛仔粒都可以咁夾,好惹味。「金銀蛋浸時蔬」金銀蛋配娃娃菜,足料「陳醋木耳」必點小食:木耳好爽口,酸酸辣辣夠哂醒胃。「蟹油炒麵」蟹油混入炒麵,撈埋一齊食,蟹味好香餐廳門口位置放有洗手盆,疫情期間做足防疫措施店內仲有空氣清新淨化機今餐食得安心又滿足。下次要再嚟食晚餐🤗
今日同朋友嚟iSquare Lunch,
之前嚟行街經過已經好想試。

「避風塘牛仔粒」
避風塘炒蟹食得多,估唔到配上牛仔粒都可以咁夾,好惹味。

「金銀蛋浸時蔬」
金銀蛋配娃娃菜,足料

「陳醋木耳」
必點小食:木耳好爽口,酸酸辣辣夠哂醒胃。

「蟹油炒麵」
蟹油混入炒麵,撈埋一齊食,蟹味好香

餐廳門口位置放有洗手盆,疫情期間做足防疫措施
店內仲有空氣清新淨化機
今餐食得安心又滿足。下次要再嚟食晚餐🤗
午餐
  • 陳醋木耳
  • 蟹油炒麵
  • 避風塘牛仔粒
最近天氣開始轉熱 ,成日都想食啲惹味嘢,提升下自己嘅味蕾😄呢晚就同爸爸媽媽、小朋友,一行六人黎呢間出名食炒辣蟹嘅餐廳食晚飯。出發前我哋都特登打打電話confirm下,餐廳話佢哋員工都打晒針,可以六人一枱,咁就好了終於唔使分枱✌🏻我第一次黎,梗係要叫返隻爸媽最愛嘅大蟹~✨避風塘炒辣蟹,避風塘炒辣蟹上面舖滿大量嘅炸蒜、黑胡椒、芝麻😍,未食已經聞到勁香,令人流哂口水,蟹肉非常結實 ,味道唔會太辣,爸媽都大讚好食😁另外我哋仲叫咗其他餸菜✨瑤柱蛋白炒飯~一絲絲嘅瑤柱,同蛋白一齊炒得好均勻,簡單嘅菜式都變得不簡單🥰~海鮮夠新鮮就係好食☺️✨豉椒炒蟶子 ~成個感覺好爽口,炒得啱啱好,而且蟶子夠大隻,好足料!✨清蒸大沙巴 ( 2斤)爸爸特別鍾意食大沙巴,因為鍾意多肉少骨,食落好方便!呢個嘅豉油係自己調制,夠味之餘,唔會搶走魚嘅鮮味👍✨椒鹽波士頓龍蝦椒鹽均勻塗喺龍蝦面,好惹味😍,龍蝦爽口,啖啖肉,食完都唔係好夠喉,如果再大隻啲就好了✨㰖角骨而家已經好少地方可以食到欖角,所以爸爸都特登叫黎懷念下,一字排骨係吸引嘅,鍾意鹹香嘅朋友可以試下。✨金銀蛋浸娃娃菜✨粥油浸勝瓜✨蒜蓉炒菜心~菜品清爽,一啲都唔油膩,味
最近天氣開始轉熱 ,成日都想食啲惹味嘢,提升下自己嘅味蕾😄

另外我哋仲叫咗其他餸菜

✨瑤柱蛋白炒飯

~海鮮夠新鮮就係好食☺️

✨豉椒炒蟶子
~成個感覺好爽口,炒得啱啱好,而且蟶子夠大隻,好足料!

✨清蒸大沙巴 ( 2斤)

✨椒鹽波士頓龍蝦

✨㰖角骨

✨金銀蛋浸娃娃菜
✨粥油浸勝瓜
✨蒜蓉炒菜心
~菜品清爽,一啲都唔油膩,味道清清甜甜,可以清熱氣,好適合夏天食。
2021-05-16 197 浏览
成日嚟開尖沙咀都唔覺原來iSquare有間食蟹店,貪新鮮就同屋企人嚟試下🦀我哋預先喺openrice買咗張優惠卷,可以用93折,即係$1148就可以食到炒辣蟹4人套餐,星期一至日都用得🤩===套餐包括:蒜茸粉絲蒸扇貝4隻、豉椒炒規x1、椒鹽鮮魷、喜記正宗炒辣蟹(中)、蒜蓉炒時蔬、櫻花蝦炒飯、小食喜記正宗炒辣蟹雖然望落去紅卜卜好似好辣,但係其實蟹肉冇想像中咁辣🤣反而側邊嘅炸蒜粒就有啲辣,不過用嚟撈飯一流!蟹肉方面,大大隻蟹鉗好易剝殼,蟹肉都幾鮮甜😋蒜茸粉絲蒸扇貝喺新鮮嘅扇貝上加入粉絲,再灑上蒜蓉同埋蔥粒,蒸好後”熬”成上湯,粉絲吸收晒湯嘅精華😋椒鹽鮮魷上菜時仲熱辣辣脆卜卜,上面仲撒咗啲椒鹽添,點埋旁邊嘅醋感覺更惹味😋可惜略嫌腌得唔夠入味,食落比較淡口🙈櫻花蝦炒飯冇諗過喺咁中式嘅餐廳入邊食到咁日式嘅櫻花蝦😆入邊有切好嘅黃瓜、火腿肉粒等,炒得都幾有鑊氣,粒粒分明🤟🏻蒜蓉炒時蔬蒜蓉炒菠菜當然係絕配😎

===

櫻花蝦炒飯

蒜蓉炒時蔬
蒜蓉炒菠菜當然係絕配😎

2021-05-15 127 浏览
又到了一年一度的母親節了,晚市已滿額,來個午市套餐 。一行四人,中午時分到了餐廳,進入門口位置有很多游水活海鮮,令人期待的海鮮盛宴。由於早已預付訂金,餐廳會送一瓶價值$268的紅酒,跟母親品嚐一下酒水,暢談一番,加上一頓豐富又美味的餐,有湯水、新鮮的海鮮,孝敬一下她吧。蟹肉花膠瑤柱羹一開始先來個冷盤,然後開始湯水了。足料濃稠的湯羹,名貴的湯頭材料,蟹肉絲、瑤柱絲及花膠條。豉椒炒蜆鮮甜的蜆肉跟蒜蓉、豆豉碎及醬汁一起炒起,很惹味,大排檔風味十足。帶子炒蜜豆圓形大粒帶子,跟蜜豆一起炒,豆爽脆甜蜜。粥油浸滑雞雞件細細塊,用粥油浸雞,肉質鮮嫩。避風塘炒辣蟹非常惹味的一盤炒蟹,加入大量辣椒粒、香蒜粒,炒得脆口,蟹肉厚又很鮮味。蠔皇扣鮑魚有肉有海鮮,當然也要來些健康的蔬菜,每人再配一隻大鮑魚。南北杏燉木耳雪耳糖水最後來個圓滿的結束。這款傳統的糖水很適合媽媽,滋補又養生。
又到了一年一度的母親節了,晚市已滿額,來個午市套餐 。
蟹肉花膠瑤柱羹
帶子炒蜜豆
圓形大粒帶子,跟蜜豆一起炒,豆爽脆甜蜜。
粥油浸滑雞
雞件細細塊,用粥油浸雞,肉質鮮嫩。
避風塘炒辣蟹
蠔皇扣鮑魚
有肉有海鮮,當然也要來些健康的蔬菜,每人再配一隻大鮑魚。
南北杏燉木耳雪耳糖水
最後來個圓滿的結束。
這款傳統的糖水很適合媽媽,滋補又養生。
2021-05-13 121 浏览
海鮮大餐😃有普通2人餐同豪華2人餐。叫了豪華二人套餐,$999。包括蒜蓉蒸龍蝦,豉椒炒蜆,避風塘炒辣蟹,招牌蟹油炒面,蒜蓉炒時菜。豉椒炒蜆,份量合理,粒粒才都開哂口,証明蜆都新鮮,加埋個豉椒汁,好惹味。蒜蓉蒸龍蝦,用蒜蓉清蒸,保留龍蝦嘅鮮味。雖然唔算好大隻,但味道補救,肉質好爽口鮮甜,另外有兩隻蟹鉗。避風塘炒辣蟹,避風塘炒咩都好食,充滿香港嘅味道!!送飯一流招牌蟹油炒面,不會太油膩!!咸味適中!
海鮮大餐😃

避風塘炒辣蟹,避風塘炒咩都好食,充滿香港嘅味道!!送飯一流

招牌蟹油炒面,不會太油膩!!咸味適中!

2021-05-01 251 浏览
係尖沙咀口痕想食下海鮮,第一時間諗起isqaure就有間喜記喎😆 用Openrice book仲可以有75折,好抵呀🤩散叫咗兩隻澳洲龍蝦、避風塘炒蟹同粥油浸雞,好滿足😋1️⃣澳洲龍蝦 ($380 each)龍蝦開晒邊,食落好方便,龍蝦肉好扎實,加埋蒜同粉絲真係perfect match🤤 同埋啲蒜既分量真係好多,啱晒我呢啲鐘意食香口野既人😆2️⃣避風塘炒蟹 (大)($850)好香好夠鑊氣,而且最重要係⋯好!大!隻!呀!🤩 尤其是個蟹鉗,咬落去啖啖肉,好享受😋3️⃣粥油浸雞($108)第一次試粥油浸雞,走咗米飯,淨係用粥水上面浮住嗰層膏油既物質去整,食落除咗有粥香味亦都有雞香味,肉質鮮美

散叫咗兩隻澳洲龍蝦、避風塘炒蟹同粥油浸雞,好滿足😋

1️⃣澳洲龍蝦 ($380 each)

2️⃣避風塘炒蟹 (大)($850)

3️⃣粥油浸雞($108)
2021-05-01 160 浏览
作為一個愛蟹之人,主打食蟹嘅「喜記蟹將軍」慕名已久,終於的起心肝來食喇~除咗蟹,都有其他海鮮同埋小菜食。門口有個水缸,可以見到啲海鮮好生猛。避風塘炒蟹蒜蓉+薑葱果然係蟹嘅好朋友,炒埋勁香呀😍鹹香令蟹肉鮮味更突出,蟹鉗好甜😋蒜蓉粉絲蒸龍蝦食完蟹再食龍蝦,有夠奢侈😂龍蝦已經拆好,啖啖肉,很入味。蒜蓉粉絲很香也很飽肚。生炒骨很喜歡吃生炒骨,排骨跟菠蘿、紅椒一起炒,酸酸甜甜非常開胃。金銀蛋油麥菜油麥菜本身有種特別的香味,個人很愛吃。配上濃味的鹹蛋和Q彈的皮蛋,口感很豐富。清蒸海上鮮最後吃一條蒸魚,魚很新鮮,所以不會腥,簡單清蒸就很鮮甜。

除咗蟹,都有其他海鮮同埋小菜食。

門口有個水缸,可以見到啲海鮮好生猛。

避風塘炒蟹
蒜蓉+薑葱果然係蟹嘅好朋友,炒埋勁香呀😍
鹹香令蟹肉鮮味更突出,蟹鉗好甜😋

蒜蓉粉絲蒸龍蝦
食完蟹再食龍蝦,有夠奢侈😂
龍蝦已經拆好,啖啖肉,很入味。
蒜蓉粉絲很香也很飽肚。

生炒骨
很喜歡吃生炒骨,排骨跟菠蘿、紅椒一起炒,
酸酸甜甜非常開胃。

金銀蛋油麥菜
油麥菜本身有種特別的香味,個人很愛吃。
配上濃味的鹹蛋和Q彈的皮蛋,口感很豐富。

清蒸海上鮮
最後吃一條蒸魚,魚很新鮮,所以不會腥,簡單清蒸就很鮮甜。
2021-04-30 128 浏览
星期五解禁,堂竟然得一個侍應一個傳菜。枱枱揮手都理你吾切賴尿蝦無。。失望辣蟹叫左個中既,係好食😋蒜蓉炒菜心正常一碟菜蟹油炒麵鹹到苦,要溝白粥食先岩味聖子蝗2隻15x有沙 ,卡卡聲凍,應該係微暖既送糖水,多謝晒。不了🤫
星期五解禁,堂竟然得一個侍應一個傳菜。
枱枱揮手都理你吾切
賴尿蝦無。。失望

辣蟹叫左個中既,係好食😋

蒜蓉炒菜心
正常一碟菜

蟹油炒麵
鹹到苦,要溝白粥食先岩味

聖子蝗2隻15x
有沙 ,卡卡聲
凍,應該係微暖既

糖水,多謝晒。不了🤫

2021-04-30
2021-04-19 273 浏览
疫情好轉,出動食飯,海鮮!海鮮!我要食海鮮!😂😂book定枱喺尖沙咀isquare食辣蟹😬😬靜靜地傾下偈,揀咗入房坐,設有最低消費,人頭400蚊坐房望出窗外個景好靚呀!落地大玻璃,可以眺望尖沙咀街景唔錯!店員防役做得很好!消毒,搓手,安心出行!當然要食避風塘炒蟹啦!😃😃非常之香口而且入門口見到啲蟹遊緊水㗎😍非常新鮮!而且鑊氣十足香辣並重,一啲都唔油膩,非常之享受呀🥰🥰朋友鍾意食龍蝦🦞揀咗蒜蓉粉絲蒸波士頓龍蝦,超多蒜蓉,開邊,食起上嚟非常方便,粉絲吸曬龍蝦嘅鮮味好正呀!超大隻😁😁豉油王煎大虎蝦,超級爽彈,用上豉油王煎嘅整法好惹味,而且虎蝦size超級大,成隻筷子咁長!蒜蓉粉絲蒸勝瓜,簡簡單單又幾下飯喎!😆😆豉椒炒蜆夠曬火候,鑊氣十足,顯腫脹卜卜,幾鮮甜呀😬全部菜式都好味😋😋而且價錢合理,每人頭四百蚊,坐得舒舒服服!
疫情好轉,出動食飯,海鮮!海鮮!我要食海鮮!😂😂
book定枱喺尖沙咀isquare食辣蟹😬😬

靜靜地傾下偈,揀咗入房坐,設有最低消費,人頭400蚊

店員防役做得很好!消毒,搓手,安心出行!

蒜蓉粉絲蒸勝瓜,簡簡單單又幾下飯喎!😆😆

豉椒炒蜆夠曬火候,鑊氣十足,顯腫脹卜卜,幾鮮甜呀😬

2021-04-19 185 浏览
自從疫情之後就真係少咗出街食飯,喺屋企食唔到嘅菜式就更加懷念😝😝見疫情好轉,碰巧和老公嘅週年紀念日,兩個一於撐下枱腳啦!!🥰🥰老公book咗我公司附近喜記辣蟹,地方當然就腳啦就喺isquare,地方環境都一流👍我哋request入房坐,環境幽靜落地大玻璃窗,好開揚,而且服務仲好好添!入房每人低消四百蚊,諗住食蟹冇難度呀😍🤭點咗肉蟹,中siza,用咗避風塘做法,size很大,肉質紮實鮮甜,仲好好肉添🤩🤩避風塘有鑊氣又香口,喺屋企真係整唔到呀,而且呢度係食蟹專門店,真係大師級水準🤤🤤另外叫咗蒜香牛仔粒,有驚喜高質牛,牛味好濃沃,而且份量唔少,送飯送啤酒一流呀🥳叫多碟蒜蓉粉絲蒸勝瓜就飽曬lu🤣🤣地方乾淨服務又好價錢合理,遲啲爸爸生日都可以過嚟試下其他套餐添🤭🤭😍

叫多碟蒜蓉粉絲蒸勝瓜就飽曬lu🤣🤣