2024-02-28 9 浏览
發掘到一間係太子既隱世串燒居酒屋小店位於小巷中 外牆掛滿日式燈籠 🏮細細的一間小店內有開放式吧枱可以邊食邊睇師傅整野食☺️熱情既店員同師傅都會細心介紹食物氣氛很好 笑笑談談十分熱鬧首先送上開胃餐前小菜 自家製漬物🧆有蜆肉和蘿蔔 滴上鮮檸檬汁 味道酸酸甜甜帶有點清新 很特別😋✨免治雞肉棒配日本初生蛋🍗燒得外脆內軟的雞肉棒味道一流雞肉嫩滑多汁 沾上蛋汁令口感更滑溜✨燒鵝肝最愛吃鵝肝的絕對不能錯過精緻既賣相已經令人食慾大增🤤鵝肝燒到外皮脆 入口即溶既口感以清爽既蘋果片作為配搭 絕對係享受🤎✨手羽先燒至金黃色既外皮好吸引🤩雞翼好脆口 雞肉不會太乾身 唔錯😋✨波子提豬肉卷🍡豬肉卷包裹著既係原粒提子咬一口食到爆汁提子和豬肉口感層次豐富 味道爽甜 好吃😚✨美國牛小排🥩燒牛小排的火喉掌握得剛剛好保留牛肉的鮮嫩 很入味👍🏻✨燒大蝦🦐大蝦肉質很爽口彈牙 沾上些少鹽吃起來更有風味熱情既老闆仲比我地試左兩隻清酒🍶平時好少飲Sake 😆飲落感覺好順滑 易入口 幾好飲🤭最後仲有自家製甜品 係好高質既抹茶布丁🍮😍呢餐真係好滿足 🥰
發掘到一間係太子既隱世串燒居酒屋

飲落感覺好順滑 易入口 幾好飲🤭

最後仲有自家製甜品
係好高質既抹茶布丁🍮😍
呢餐真係好滿足 🥰
📍 喬居酒屋 Kyou Japanese Restaurant📍 太子 𝗣𝗿𝗶𝗻𝗰𝗲 𝗘𝗱𝘄𝗮𝗿𝗱 • 花園街239號嘉慶苑地下C號舖〔 Follow me! ♥︎ 〕-太子新開業的《喬居酒屋》,位於一條小巷內,位置超級隱世,真有點日本當地小店的感覺🏮店面小小的,只有一排吧檯座位和兩張兩人桌,裝潢跟上手居酒屋相比沒太大改動-餐廳主打日式串燒,也有不少燒物、炸物、主食等,也不妨留意一下黑板上的時令菜式!師傅還透露未來會推出啤酒配串燒、啤酒配壽司的宵夜優惠,附近的夜貓們又有新的蒲點!•串燒碟上放上白蘿蔔漬、泡菜汁煮牛脷、青檸,讓食客邊吃串燒,邊減減膩個人覺得牛脷好好吃,肉好軟,又入味,不妨試試看~•慢煮鵝肝 ($98)Sous vide foie gras本來想點燒鵝肝,因為一定油香滿滿,質素一定有保證,但店員反而推薦我們嚐嚐較特別的【慢煮鵝肝】鵝肝經長時間慢煮再雪凍,口感creamy、入口即溶,而且沒有一般煎鵝肝的油膩感,也沒有內臟的腥味配上汁煮蘿蔔的清香,十分搭配一試難忘的味道•立鱗燒 ($98)Uroko yaki魚鱗炸得全豎立了起來,除了賣相漂亮,吃起來都十分酥脆可口用的是日本甘鯛,
〔 Follow me! ♥︎ 〕

串燒碟上放上白蘿蔔漬泡菜汁煮牛脷青檸,讓食客邊吃串燒,邊減減膩
個人覺得牛脷好好吃,肉好軟,又入味,不妨試試看~
醃白蘿蔔、泡菜汁煮牛脷

慢煮鵝肝 ($98)
Sous vide foie gras
配上汁煮蘿蔔的清香,十分搭配
一試難忘的味道
慢煮鵝肝

立鱗燒 ($98)
Uroko yaki
魚鱗炸得全豎立了起來,除了賣相漂亮,吃起來都十分酥脆可口
用的是日本甘鯛,魚肉還保持著鮮嫩;稍微以鹽巴調味,已很好吃
加入爆米花作點綴,不是由粟米,而是由米爆出來~賣相美美的
立鱗燒

白鱔 ($78)
Fresh eel
口感爽脆彈牙,不錯
白鱔

免治雞肉棒配日本初生蛋 ($42)
Tsukune
吃日本串燒一定會點的【免治雞肉棒】!
每一串都配上各自的月見汁,太好了❤️
雞肉棒口感紮實,再厚肉一點就更滿足!
免治雞肉棒配日本初生蛋

蒜香牛肉蔥卷 ($58)
Spring onion beef roll with garlic
這個好吃!!
薄切牛肉牛味濃郁、有肉汁
裡面包裹著香蔥,吃下去味道很香!
另外底部更配搭了蘋果片,加點清新感覺~
蒜香牛肉蔥卷

牛舌心 ($68)
Beef tongue
厚切牛舌心口感爽脆,越嚼越有牛香
配上芥末同吃也不錯
牛舌心

明太子飯團 ($48)
Onigiri with cod roe
飯團燒得外層微微帶焦脆,加入了明太子,加添鹹香,色澤也好美😛
明太子飯團

甜品 (贈送)
吃到尾聲,竟然有餐廳送贈的窩心驚喜!
是晚贈送的甜品抹茶奶凍,抹茶味香濃,配上紅豆、草莓、藍莓,好滿足💚
抹茶奶凍

手工啤 ($58)
Craft beer
除了清酒外,這裡也提供Heroes Beer Co的各款手工啤酒🍻(店員還透露即將會添置一部生啤機😆!)
我們選的是【Phoenix Oolong Pale Ale】,跟香港的茶藝館《樂茶軒 Lock Cha》合作,利用【冷泡鳳凰單叢】入酒
「鳳凰單叢」是一款帶花香的烏龍茶,令啤酒味道輕巧、帶微微花香、容易入口🌼
〔 Follow me! ♥︎ 〕
蒜香牛肉蔥卷
🎏前菜 - 柚子蘿蔔 + 汁煮蜆🐽燒梅頭豬扒 $128🍡日本牛小排 $68 x2🍡鹽燒雞肉串 $36 x2🍡雞心 $32🍡雞腎 $32🧀芝士年糕 $28🍠日本甜薯仔 $28🌽牛油燒粟米 $28🎃日本燒南瓜 $38🔸一間係太子巷仔嘅新張日式串燒小店,整體裝潢氣氛的確好似去咗日本咁,幾有感覺🔸首先我地試下前菜。柚子蘿蔔係清新又開胃,有啲微微酸甜嘅味道,而汁煮蜆就好鮮美多汁🔸推介大家必點燒梅頭豬扒,係全塊咁燒有150g,個豬扒好多汁嫩滑👍🏻經過炭火燒烤,表面有個迷人嘅香味,每一啖都有滿滿嘅肉香🤤🔸而日本牛小排都令人驚艷,咬落去嘅時候肉質好嫩,口感好滑順,肉汁喺口中散開🔸如果你鍾意雞肉串燒,呢度有好多選擇😁鹽燒雞肉串有個鹹香同滑嫩嘅口感,絕對令你愛不釋手。另外,雞心同雞腎都係唔可以錯過嘅美食,經過燒烤之後更加鮮美😂芝士糕有個Q彈嘅口感,加埋融化嘅芝士,甜而唔膩,絕對係甜品愛好者嘅好選擇。另外,日本甜薯仔,牛油燒粟米,燒南瓜係好味又營養嘅素菜選擇😙
🎏前菜 - 柚子蘿蔔 + 汁煮蜆
🍠日本甜薯仔 $28
🌽牛油燒粟米 $28
🎃日本燒南瓜 $38

2024-02-23 17 浏览
位於花園街小巷內嘅日式居酒屋🏮, 小巷裏掛滿燈籠, 小店設有吧枱同二人枱, 開放式廚房可以睇到師傅製作串燒~入座時, 師傅會先在面前嘅小碟上放上自家製漬物。𓌈⸝⸝ 牛舌心牛舌肉質軟嫩, 彈牙有咬口, 有濃郁嘅肉味, 越嚼越香, 十分滋味!沾上少少芥末醬, 會有另一番滋味!𓌈⸝⸝ 免治雞肉棒配日本初生蛋雞肉棒自家製免治雞肉口感軟嫩, 調味唔錯👍🏻, 裏面加入雞胸軟骨, 啖啖都食到爽脆口感!沾上生蛋黃及甜醬油, 更添濕潤感!𓌈⸝⸝ 蒜香牛肉蔥卷鮮嫩嘅牛肉片捲着蔥粒及炸蒜粒, 肉嫩多汁, 油香滿溢🥗牛油果雞胸沙律新鮮生菜搭配雞胸同牛油果粒🥑, 係清新嘅前菜!另外我哋仲叫咗啲蔬菜串燒, 包括有燒秋葵、燒翠玉瓜、牛油燒粟米🌽、日本燒番薯🍠、日本京蔥。個人推介燒粟米, 粒粒香甜飽滿~ 最後, 店員仲送咗佢哋自家製嘅紅豆抹茶布丁俾我哋食🍮~
入座時, 師傅會先在面前嘅小碟上放上自家製漬物。

𓌈⸝⸝ 牛舌心

𓌈⸝⸝ 免治雞肉棒配日本初生蛋雞肉棒

𓌈⸝⸝ 蒜香牛肉蔥卷
鮮嫩嘅牛肉片捲着蔥粒及炸蒜粒, 肉嫩多汁, 油香滿溢

🥗牛油果雞胸沙律
新鮮生菜搭配雞胸同牛油果粒🥑, 係清新嘅前菜!

最後, 店員仲送咗佢哋自家製嘅紅豆抹茶布丁俾我哋食🍮~
2024-02-23
2024-02-22 217 浏览
餐廳位於神秘嘅後巷, 位置不多, 坐嘅位置會同周邊嘅食客比較親近。𓊈燒梅頭扒 $𝟷𝟸𝟾𓊉梅頭扒燒得粉嫩嫩, 一層肥肉包住一層瘦肉, 肉質非常鬆軟, 配埋香蔥同芝麻一齊食, 味道好豐富。𓊈黑毛豚肉五花腩 $𝟺𝟸𓊉五花腩以鹽同黑椒調味, 肉質好軟腍, 食落好juicy 多汁, 唔會覺得油膩。𓊈蘋果豬肉卷 $𝟹𝟾𓊉薄薄嘅豬肉片包住蘋果片, 食落味道多咗一份清新, 甜甜地但同豬肉片嘅味道互相配合。𓊈美國牛小排 $𝟼𝟾𓊉牛小排肉厚, 肉質結實但好軟腍, 好好食!𓊈牛舌芯 $𝟼𝟾𓊉牛舌芯肉質厚實, 口感彈牙, 有濃厚牛肉香氣。𓊈蒜香牛肉蔥卷 $𝟻𝟾𓊉牛肉片包住大量香蔥同蒜茸粒, 味道好香濃, 亦可以夾一片蘋果嚟食, 質感好特別。𓊈燒飯糰 $𝟹𝟾𓊉飯糰燒到金黃色帶少少焦香, 用紫菜包住食, 口感煙靭。𓊈燒翠玉瓜 $𝟹𝟾𓊉翠玉瓜好多汁, 鮮甜爽口。𓊈燒蒜頭 $𝟸𝟸𓊉蒜頭燒完好香脆, 食落好爽口。𓊈日本燒蕃薯 $𝟸𝟾𓊉燒蕃薯正常發揮。

𓊈燒梅頭扒 $𝟷𝟸𝟾𓊉

𓊈黑毛豚肉五花腩 $𝟺𝟸𓊉

𓊈蘋果豬肉卷 $𝟹𝟾𓊉

𓊈美國牛小排 $𝟼𝟾𓊉
牛小排肉厚, 肉質結實但好軟腍, 好好食!

𓊈牛舌芯 $𝟼𝟾𓊉
牛舌芯肉質厚實, 口感彈牙, 有濃厚牛肉香氣。

𓊈蒜香牛肉蔥卷 $𝟻𝟾𓊉

𓊈燒飯糰 $𝟹𝟾𓊉
飯糰燒到金黃色帶少少焦香, 用紫菜包住食, 口感煙靭。

𓊈燒翠玉瓜 $𝟹𝟾𓊉
翠玉瓜好多汁, 鮮甜爽口。

𓊈燒蒜頭 $𝟸𝟸𓊉
蒜頭燒完好香脆, 食落好爽口。

𓊈日本燒蕃薯 $𝟸𝟾𓊉
燒蕃薯正常發揮。
2024-02-22 130 浏览
每個月一次放低囡囡同老公2人世界既日子又黎啦!!!每次最期待就係呢一日!今次食左我地2個都中意既串燒, 係OPENRICE見到呢間新開就黎試試佢店子雖少但星期日full house!!! 芝麻雞翼好耐冇食過啦~外層炸到脆卜卜但內裡keep到juicy口感, 真心good good店子雖小, 但食物質素真心得! 推薦既野食真你好多~私心推介佢地既燻煙五花腩, 慢煮鵝肝, 雞心喉管, 黑糖燒菠蘿, 日式炸白蝦仔, 燻煙芝士燻煙芝士 & 慢煮鵝肝都係廚師既私心推介, 但係食完真心力推平時我係個唔中意食鵝肝既人, 擁住一個試下既心情, 鵝肝好cream入口即溶既口感真係同我認知既質感, 最重要係唔覺得勁重肝味~ 配埋廚師特製既清新白蘿蔔, 成件事食落去好夾overall 係勁好食, 連我唔中意食鵝肝既人都想再encore!!!燻煙芝士 同 燻煙五花腩都係重燻煙香, 燻煙芝士係串燒店真係第一次食, 芝士燒得好香~而燻煙芝士既smoke味頗重, 單食會有d咸但做佐酒小吃真係一流之作! 燻煙五花腩都係濃味者首選, 煙燻味重但唔會覺得太over, 五花腩燒完迫左油脂, 所以食落唔會覺得油膩, 推日式炸
每個月一次放低囡囡同老公2人世界既日子又黎啦!!!
每次最期待就係呢一日!
店子雖少但星期日full house!!!

店子雖小, 但食物質素真心得! 推薦既野食真你好多~
日式炸白蝦仔做前菜一流! 白蝦仔唔同平時既櫻花蝦, 食到有白蝦肉~最欣賞係廚師控制油溫同時間控制得好好, 炸到白蝦仔有微微脆感, 但同時唔會太乾完over, 因為炸得太乾食既時候就好易比蝦頭既尖尖拮到~
雞心喉管係老公既至愛!(但sorry我手渣果款係雞肝黎XD) 呢款串燒亦唔係間間串燒店有賣, 呢款係心機野, 咬落雞心喉管有些微彈牙, 燒得好香面對調味掌握得剛剛好
一心以為係一串2件既黑糖燒菠蘿, 一上枱原來有咁大份!!!! 用左黑糖同平時食起上黎既焦糖味會有唔同, 燒菠蘿唔使講就係甜度十足啦~ 外層乾身但內裡juicy, 串燒店必點一定係佢
好啦除左以上既野食其實其他串燒都好有誠意嫁! 唔係講笑真係每串都用足心機燒, 最開心係去到一間餐廳佢地會真心推介一d平時自己唔會叫, 但食完又好有驚喜既野食!
雞心, 雞腎, 仲有牛舌心 & 免治雞肉捧配日本初生蛋, 食材新鮮. 好好味~
呢間可以話回頭率甚高, 真心正!
2024-02-18
  • 慢煮鵝肝
  • 燻煙芝士
  • 日式炸白蝦仔
  • 雞心喉管
  • 黑糖燒菠蘿
2024-02-21 11 浏览
呢間新開嘅隱世居酒屋位於太子花園街嘅一條小巷內,環境好細,有兩張bar枱同二人枱,開放式廚房可以望住主廚即叫即燒,食物方面無論係賣相同味道都頗有特色,值得bookmark!店員推介鱸魚,用厚厚嘅一層鹽覆蓋,賣相吸睛,打卡一流,出面未見過,唔使額外調味已經好好食,魚肉散發著淡淡鹽焗香氣,鮮甜原味,一定要叫🐟 薰煙芝士同樣係驚喜之作,香氣四溢,hidden menu,must try item🧀豬牛雞都有唔少款色,比較創新嘅有士多啤梨同蘋果豬肉卷,集合甜酸鹹,好特別、正常option有牛小排、手羽先 、免治雞肉棒,個人喜歡鹽焗雞同蒜香牛肉蔥卷,前者一口一粒,嫩滑多汁、後者口感豐富,性價比高,讚👍平時食蒜香燒茄子都係帶皮嘅,唔講唔知原來唔帶皮嘅先係日本正宗食法,入口滑溜,十分juicy,上面仲有滿滿蒜蓉,惹味無窮!呢度嘅前菜同甜品都係自家製,睇得出小店嘅心機🙈

呢間居酒屋隱身於小巷,座位唔多,有吧枱同兩張二人枱。佢哋唔止得串燒、炸物,一品料理同飛機貨刺身。當晚連魴鮄、喜知次、日本鱸魚都有。✨煙燻芝士 $38 芝士係自家燻製,比起平時食Rolf個款芝士零食味道細緻好多。而且燒到外層好香,裏面好軟熟。有特式又好味。✨唐揚雞軟骨 $58金黃酥脆好啱餸酒,炸粉特別薄所以冇咩油膩感。✨唐揚涼瓜 $58用嘅係沖繩涼瓜,所以幾乎冇苦味,反而覺得甘甘地同埋好多汁。✨芝麻雞翼 $48新鮮炸起脆卜卜,又脆又多汁。✨雞頸肉 $38雞頸肉其實嫩過雞腿肉,而且細細件可以燒得比較香。✨手羽先 $38雞皮特別薄同脆,雞肉好多汁。✨牛舌芯 $68牛舌彈牙多汁,用黑椒調味特別夾。✨蒜香牛肉蔥卷 $58有啲似鐵板燒會有嘅燒牛肉。半熟嘅牛肉幾嫩滑,包住炸蒜同蔥花。✨黑糖燒菠蘿 $38菠蘿又甜又多汁,表面嘅黑糖仲脆脆地。最後仲有抹茶mousse🍵。味道好清香!

✨煙燻芝士 $38

✨唐揚雞軟骨 $58
金黃酥脆好啱餸酒,炸粉特別薄所以冇咩油膩感。

✨唐揚涼瓜 $58
用嘅係沖繩涼瓜,所以幾乎冇苦味,反而覺得甘甘地同埋好多汁。

✨芝麻雞翼 $48
新鮮炸起脆卜卜,又脆又多汁。

✨雞頸肉 $38
雞頸肉其實嫩過雞腿肉,而且細細件可以燒得比較香。

✨手羽先 $38
雞皮特別薄同脆,雞肉好多汁。

✨牛舌芯 $68
牛舌彈牙多汁,用黑椒調味特別夾。

✨蒜香牛肉蔥卷 $58

✨黑糖燒菠蘿 $38
菠蘿又甜又多汁,表面嘅黑糖仲脆脆地。

最後仲有抹茶mousse🍵。味道好清香!

2024-02-20 11 浏览
🍡煙燻芝士第一次用串燒方式去食煙燻芝士,味道濃郁,煙燻味係口中散開,芝士既質感滑嫩🍡牛舌心肉質又嫩又滑,口感彈牙🍡黑毛豚肉五花腩肥美既脂肪融化口裡,肉質鮮嫩,一口咬落去爆汁,再配上柚子胡椒醬汁,味道更加突出🍡雞軟骨外酥內嫩,脆脆既質感🍡雞肝外層微微焦香,內裡嫩滑細膩口感,完全冇腥味,配上醬汁去烤,超軟綿綿🍡免治雞肉棒配初生蛋自家製免治雞肉口感細緻,搭配初生蛋有濃郁蛋香& 醬油,加上芝麻口感更豐富🍡慢煮鵝肝一試難忘!鵝肝味道超濃郁,入口即化,夾著鰹魚汁浸過嘅白蘿蔔,唔會油膩,口感清新🍡京都炸豆腐外皮酥脆,內裡軟嫩,搭配鰹魚汁,好香口🍡美國牛小排肉質鮮嫩多汁,肉味濃📍喬居酒屋 太子花園街239號嘉慶苑地下C號舖

🍡煙燻芝士

🍡牛舌心
肉質又嫩又滑,口感彈牙

🍡黑毛豚肉五花腩

🍡雞軟骨
外酥內嫩,脆脆既質感

🍡雞肝

🍡免治雞肉棒配初生蛋

🍡慢煮鵝肝

🍡京都炸豆腐
外皮酥脆,內裡軟嫩,搭配鰹魚汁,好香口

🍡美國牛小排
肉質鮮嫩多汁,肉味濃

📍喬居酒屋
太子花園街239號嘉慶苑地下C號舖

❤️第一次到訪呢間位於太子小巷入面嘅串燒居酒屋新店剛剛開張 店舖空間唔算太大特別之處係可以坐喺吧枱 望住師傅即場烹製美食😆全程師傅都會好細心介紹食物 同埋推介食法感覺相當溫馨 重要係全晚食到嘅串燒都好高質~-首先我哋試咗兩款招牌水果串燒波子提子豬肉卷 第一次食呢個配搭 豬肉卷油香四溢包住嘅提子甜度都好高 入口爆汁感覺好Juicy士多啤梨豬肉卷 食落酸酸甜甜嘅味道會有埋煉奶點 估唔到一啲都唔伏 仲幾特別添-燻煙芝士 未擺入口已經聞到勁香木味 香到入口好似食緊肉咁🤤免治雞肉串配日本蛋 師傅自家製 加入咗雞軟骨令口感更豐富 配埋蛋汁一流汁燒雞肝 雞肝好creamy冇腥味 醬汁甜甜地牛舌心 食串燒必點 肉質keep 到嫩口 好味!-鹿兒島五花腩 肥瘦均勻 層次分明 肥膏位食落黏口富有彈性😋即燒梅頭扒 全晚最難忘的菜式😍 睇住師傅由生整到熟 冇經過事前醃製 燒出嚟嘅肉質好滑 油脂分布恰到好處 加埋個醬汁成碟非常出色當晚同朋友食完已經一致決定會再回訪 !估唔到喺香港竟然有性價比咁高嘅即燒串燒居酒屋👍🏻好味評分😋:5🌟/5🌟🌟抵食指數🤑:5/5 🌟🌟餐廳環境 🤪:4/5🌟🌟價錢💰:~$300 @1👩🏻
❤️
第一次到訪呢間位於太子小巷入面嘅串燒居酒屋
新店剛剛開張 店舖空間唔算太大
特別之處係可以坐喺吧枱 望住師傅即場烹製美食😆
全程師傅都會好細心介紹食物 同埋推介食法
感覺相當溫馨 重要係全晚食到嘅串燒都好高質~
首先我哋試咗兩款招牌水果串燒
波子提子豬肉卷
第一次食呢個配搭 豬肉卷油香四溢
包住嘅提子甜度都好高 入口爆汁感覺好Juicy
士多啤梨豬肉卷 食落酸酸甜甜嘅味道
會有埋煉奶點 估唔到一啲都唔伏 仲幾特別添
燻煙芝士 未擺入口已經聞到勁香木味 香到入口好似食緊肉咁🤤
汁燒雞肝 雞肝好creamy冇腥味 醬汁甜甜地
牛舌心 食串燒必點 肉質keep 到嫩口 好味!
鹿兒島五花腩 肥瘦均勻 層次分明 肥膏位食落黏口富有彈性😋
當晚同朋友食完已經一致決定會再回訪 !
估唔到喺香港竟然有性價比咁高嘅即燒串燒居酒屋👍🏻

好味評分😋:5🌟/5🌟🌟
抵食指數🤑:5/5 🌟🌟
餐廳環境 🤪:4/5🌟🌟
價錢💰:~$300 @1👩🏻
地址:喬居酒屋 太子花園街239號嘉慶苑地下C號舖 @kyou_izakaya

#littlefoodtour太子
#littlefoodtour日式

係位於太子新開嘅串燒店😝❗️佢地老闆好有心,諗到好多特色串燒同小菜,魚湯烏冬、芝士豆腐、慢煮鵝肝都係必食✨😽,店內環境細,適合2人聚餐🍻:-1️⃣「士多啤梨豬肉卷🍓($48)」之前食過荔枝豬肉卷,果味香甜爆汁😝❗️今次變咗士多啤梨,多左種入口即溶嘅感覺,鹹甜組合正!~ Strawberry with pork belly roll 👍🏻-2️⃣「牛舌心👅($68)」超級爽口,而且重牛香味🤣~Beef tongue👍🏻-3️⃣「慢煮鵝肝🪿 (4件) ($98)」係汁煮嘅嘅口感💁🏻‍♀️,有鮟鱇魚乾嘅味道,香甜入味🤣~Sous vide goose liver👍🏻-4️⃣「迷李魚湯稻庭烏冬🍜($68)」佢好高質嘅魚湯,用咗四至五個鐘熬製而成,完全係奶白色,一定要飲哂個湯,稻庭烏冬彈牙🤪~Fish soup with udon noodles 👍🏻-5️⃣「免治雞肉棒配日本初生蛋🇯🇵🍗 ($42)」雞肉棒嫩滑,配蛋黃個口感更加和諧👯‍♀️~Chicken minced stick with Japanese egg 👍🏻-6️⃣「炭燒芝士豆腐🧀️」(隱藏餐單 Hidden menu🤫)超!好!食!超香煙熏香味嘅芝士~Gril
1️⃣「士多啤梨豬肉卷🍓($48)」
2️⃣「牛舌心👅($68)」
超級爽口,而且重牛香味🤣~Beef tongue👍🏻
3️⃣「慢煮鵝肝🪿 (4件) ($98)」
4️⃣「迷李魚湯稻庭烏冬🍜($68)」
5️⃣「免治雞肉棒配日本初生蛋🇯🇵🍗 ($42)」
6️⃣「炭燒芝士豆腐🧀️」
(隱藏餐單 Hidden menu🤫)
超!好!食!超香煙熏香味嘅芝士~Grilled cheesy tofu👍🏻
隱藏餐單 炭燒芝士豆腐
隱藏餐單 炭燒芝士豆腐
2024-02-16 22 浏览
今日去完花墟,經過有條巷仔掛滿左燈籠,望真啲原來入面有間日式餐廳,咁有特色,就去試下喇餐廳只係得10個位,師傅係bar枱位煮食,店員好殷勤咁介紹佢地既signature dish,我地就叫左以下食物:波子提子豬肉卷豬肉燒到香脆,食既時候要攤凍啲因為入面有粒爆汁提子!白鱔店員大推,白鱔燒到外脆肉嫩,不得了!牛舌芯軟稔既牛舌芯,配芥末醬又有另一番滋味蒜香牛肉葱卷牛肉嫩口又juicy,包滿葱同蒜!免治雞肉棒配日本初生蛋自家制免治雞肉棒,配蛋汁又滑又香燒明太子一般燒明太子都係配青瓜,佢呢度配左醃蘿蔔,好清新可口

波子提子豬肉卷
豬肉燒到香脆,食既時候要攤凍啲因為入面有粒爆汁提子!

白鱔
店員大推,白鱔燒到外脆肉嫩,不得了!

牛舌芯
軟稔既牛舌芯,配芥末醬又有另一番滋味

蒜香牛肉葱卷
牛肉嫩口又juicy,包滿葱同蒜!

免治雞肉棒配日本初生蛋
自家制免治雞肉棒,配蛋汁又滑又香

燒明太子
一般燒明太子都係配青瓜,佢呢度配左醃蘿蔔,好清新可口
2024-02-15
早幾日諗住去太子行下花市買年花,本身夜晚諗住求其食啲嘢啦,點知比小編搵到呢間隱世居酒屋🤭舖頭面積雖然唔係好大,但係店員嘅招待非常友善熱情,顯得更加有親切感😚整體嚟講,絕對稱得上係一間精緻又高質嘅串燒店😋.🐖黑毛豚肉五花腩 $42五花腩真係每次食串燒必點!呢一間都燒得非常之好食,肥瘦均勻🤩一食入口,五花腩嘅油脂入口即溶😎.🍍黑糖燒菠蘿 $38每次食串燒基本上小編都一定會叫燒菠蘿,好食嘅燒菠蘿真係好甜好甜,仲可以當甜品😳酸酸甜甜嘅味道真係令人哋越食越開胃😚.💰人均消費: ~$300.🍽味道: 4/5🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 4/5💰價錢: 4/5
🐖黑毛豚肉五花腩 $42
‍👨🏼‍🍳服務: 4/5
💧衛生: 4/5
💰價錢: 4/5
2024-02-14 11 浏览
🔺喬居酒屋位於太子的一間隱世日式居酒居💁🏻‍♀️新店營業 主打日式串燒 聽老闆講遲D會增設omakase😯所有材料由日本進口 更能食到日本風味🤭.進店後先送上自家製作嘅漬物🍢食材新鮮,每款都十分美味!!最喜歡係牛蒡&白蘿蔔😋好想encore🤌🏻燒物方面 推薦波波提豚肉卷!🍇爽甜的提子令豚肉卷更juicy~估唔到呢個配搭咁夾!另外牛舌、原條鰻魚、牛小排也值得一試👍🏻每款燒得剛好,唔會過晒火
🔺喬居酒屋
位於太子的一間隱世日式居酒居💁🏻‍♀️
新店營業 主打日式串燒 聽老闆講遲D會增設omakase😯
所有材料由日本進口 更能食到日本風味🤭
進店後先送上自家製作嘅漬物🍢
食材新鮮,每款都十分美味!!
最喜歡係牛蒡&白蘿蔔😋好想encore🤌🏻
燒物方面 推薦波波提豚肉卷!🍇
爽甜的提子令豚肉卷更juicy~估唔到呢個配搭咁夾!
另外牛舌、原條鰻魚、牛小排也值得一試👍🏻
每款燒得剛好,唔會過晒火
2024-02-14 12 浏览
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢間居酒屋嘅位置超穩世 係一條後巷入面🏮食材新鮮同時每樣食物都超有心機咁去炮製🎋 前菜:柚子蘿蔔、蓮藕、牛肉🐮❶燒雞泡魚乾 $68食落無平啲啲咁乾身 口感煙韌 油脂清香 非常鮮美🐡❷燻煙芝士 $38芝士質地柔滑 帶有細膩既煙熏味🧀❸雞腎 $32 雞腎口感爽嫩 無任何腥味👍🏻❹雞皮 $32雞皮燒得好香脆 食落一啲都唔油膩😈❺燒雞軟骨 $32脆嫩有嚼勁 肉汁仍然保留住🍗❻芝麻雞翼 $48雞翼炸至金黃色 外脆內軟 肉汁爆棚🫶🏻 ❼免治雞肉棒配日本初生蛋 $42將雞肉餡捏成長條棒狀烤製而成👅 再沾埋蛋汁一齊食 食落口感軟綿 沾上蛋汁後令肉汁昇華〽️❽黑毛豚肉五花腩 $42豬腩肉肥肉瘦肉層次分明 充滿油香 肉味香濃🛢❾牛舌心 $68牛舌肉質鮮嫩 口感彈牙 一咬落去簡直牛味爆棚🐄❶⓪波子提豬肉卷 $48呢個配搭真係第一次食 薄切既豬肉包住新鮮既青提🙊食落幾fresh 減低咗燒豬肉帶嚟嘅油膩感🐷❶❶唐揚雞軟骨 $58雞軟骨即叫即炸 上枱熱辣辣 食落外脆內嫩🔥❶❷炸芝士年糕 $28芝士年糕外皮煙韌 咬落去嘅時候芝士就慢慢咁流出🧀再夾住紫色一齊食 食落層之又豐富咗🫦❶❸蒜香燒茄子 $25

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

呢間居酒屋嘅位置超穩世 係一條後巷入面🏮
食材新鮮同時每樣食物都超有心機咁去炮製🎋

前菜:柚子蘿蔔、蓮藕、牛肉🐮

❶燒雞泡魚乾 $68
食落無平啲啲咁乾身 口感煙韌 油脂清香 非常鮮美🐡