2024-09-28 188 浏览
半身想食舖頭前面間泰國嘢,但係見到旁邊嘅燈籠寫住居酒屋走走入去望望,有種穿越時空嘅感覺,去到小店。我們叫左呢啲都幾好食🤤柚子蘿蔔非常之清甜開胃。食完搞到我想喺屋企自己試吓整。伊比利亞豬肉爐端燒師傅所介紹,這一種伊比利亞豬是食橡果🌰 長大,所以會有堅果 Nutty Taste 香。雖然我食不出,但是味道就是很香。我下次會再encore ;)汁燒老天外熱內冷、有種冰火交融的口感。原來老天是吞拿魚頭部的兩邊肉,所以可以一次過食到串燒和刺身嘅感覺汁燒牛柳牛柳燒得非常冧身、熟透。煙燻芝士🧀師傅都自豪咁show畀我地講係自家製嘅產品。因為平時芝士燒完好多都會溶咗,但係佢講到一隻可以燒完做到煙熏效果。燒雞腎落左七味粉、有少少辣,但幾過癮。雞翼非常之彈牙、好味

柚子蘿蔔
非常之清甜開胃。食完搞到我想喺屋企自己試吓整。

伊比利亞豬肉

汁燒老天

汁燒牛柳
牛柳燒得非常冧身、熟透。

煙燻芝士🧀

燒雞腎
落左七味粉、有少少辣,但幾過癮。雞翼非常之彈牙、好味
日本燒五花腩
日本燒五花腩
2024-09-27 182 浏览
位於太子的隱世居酒屋, 雖然地方細細, 但店員十分熱情有禮, 性價比及CP值極高, 材料新鮮, 真心推介- 日式煎餃子 (5隻) $78.0皮簿餡靚, 內有豬肉,韭菜和椰菜, 香脆爆汁, 配埋特製的醬汁, 超開胃醒神- 汁燒腦天 $88.0唔講唔知,原來腦天就係吞拿魚的天靈蓋,我都係第一次食,據師傅所講每條吞拿魚的天靈蓋每邊只有一舊肉,十分之珍貴,油脂豐富及味道濃鬱,值得一試-黑毛豚肉五花腩 $42.0微微焦香慨五花腩,一層肥一層瘦,層次分明,咬落軟淋好juicy-黑糖烤菠蘿 $38.0新鮮菠蘿連皮燒,菠蘿面掃上黑糖, 黑糖燒至脆皮,包住多汁鮮甜嘅菠蘿,一啖咬下去,超正🥳-鹽燒豬肋條 $48.0肉嫩又多汁, 肥瘦均勻, 肉味豐富,肉汁帶甜,好好食-鹽燒雞肉串 $36.0 雞肉軟淋, 零油脂, 唔鞋口,- 白鱔 $78.0皮脆肉嫩, 魚肉夠厚身, 彈牙又多汁, 無泥味, 十分鮮甜-雞心 $32.0 微焦香的雞心. 脆卜卜的外層, 咬落去好爽口好juicy- 煙燻芝士 $38.0好特別的,把芝士燒至乾身,煙燻過的芝士嘅鹹香又帶有一陣微微煙燻過的味道,好好味,佐酒一流

- 日式煎餃子 (5隻) $78.0

- 汁燒腦天 $88.0

-黑毛豚肉五花腩 $42.0

-黑糖烤菠蘿 $38.0

-鹽燒豬肋條 $48.0
肉嫩又多汁, 肥瘦均勻, 肉味豐富,肉汁帶甜,好好食

-鹽燒雞肉串 $36.0
雞肉軟淋, 零油脂, 唔鞋口,

- 白鱔 $78.0
皮脆肉嫩, 魚肉夠厚身, 彈牙又多汁, 無泥味, 十分鮮甜

-雞心 $32.0
微焦香的雞心. 脆卜卜的外層, 咬落去好爽口好juicy

- 煙燻芝士 $38.0
2024-09-26 85 浏览
喬居酒屋太子花園街239號C舖經開太子站,老友推介地道居酒屋,果然冇介紹錯,有驚喜呀!😼自家製牛肉+漬物前菜牛肉肉汁豐富,漬物開胃惹味,好味道!🐱日式煎餃子自家製餃子皮薄餡靚,新鮮爆汁,又香又脆,加大廚調配的秘製醬汁,正呀喂!😽煙燻芝士外層香脆,香濃煙燻芝士味刺激味覺,好爽!😍牛柳粒牛味香濃,肉汁豐富,口感嫩滑。😋汁燒腦天魚油豐富,香氣四溢,口感煙韌,醬汁調配得恰到好處,大滿足。😻黑毛豚肉五花腩肉味香濃,脂肪和肉的比例剛剛好。😁鹽燒豬肋條爽口煙韌,肉汁豐富,肉味更加有層次,必食!🤤免治雞肉棒配日本初生蛋香濃的免治雞肉棒,配初生蛋醬汁,剛好中和了鹹味,絕配!😘雞腎、雞心、雞肝、雞頸肉和雞胸脆骨雞味濃郁,爽口煙韌,醃製得恰到好處,加秘製醬汁,好邪惡!😈黑糖燒菠蘿焦香味濃,鮮甜多汁,酸酸甜甜好惹味!😀喬居酒屋 地道小店,食材高質,自家製醬汁正,即燒即食,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻
喬居酒屋

太子花園街239號C舖

經開太子站,老友推介地道居酒屋,果然冇介紹錯,有驚喜呀!😼

自家製牛肉+漬物前菜

牛肉肉汁豐富,漬物開胃惹味,好味道!🐱

日式煎餃子

煙燻芝士

外層香脆,香濃煙燻芝士味刺激味覺,好爽!😍

牛柳粒

牛味香濃,肉汁豐富,口感嫩滑。😋

黑毛豚肉五花腩

肉味香濃,脂肪和肉的比例剛剛好。😁

鹽燒豬肋條

爽口煙韌,肉汁豐富,肉味更加有層次,必食!🤤

免治雞肉棒配日本初生蛋

香濃的免治雞肉棒,配初生蛋醬汁,剛好中和了鹹味,絕配!😘

雞腎、雞心、雞肝、雞頸肉和雞胸脆骨

雞味濃郁,爽口煙韌,醃製得恰到好處,加秘製醬汁,好邪惡!😈

黑糖燒菠蘿

焦香味濃,鮮甜多汁,酸酸甜甜好惹味!😀

2024-09-25
2024-09-17 106 浏览
我同另一半都鐘意食日本野🇯🇵上網search 過搵到一間位於太子嘅居酒屋叫做喬居酒屋聽聞主打串燒同埋好有日本風味🍡🍢就一於去試下啦去到餐廳都唔難搵餐廳一望好有日本風味舖內位置雖然不大位置亦得十幾個但一入去就感受到師傅嘅熱情🔥而所有串燒都係cook to order所以上菜時間會比較長不過唔緊要,慢工出細貨嘛✨前菜🥬牛小排炒牛蒡,好入味好香口🐮柚子蘿蔔,師傅自己醃,酸酸甜甜好開胃🥕✨日式煎餃子🥟即煎係唔同啲好脆口嘅燶邊個涵仲好熱好多汁💦食完唔鹹唔口渴點埋個餃子汁就直頭將餃子提升至另一層次✨煙燻芝士🧀🔥第一次食到咁濃煙燻味嘅芝士個芝士烤到燶邊食落脆口又唔太鹹好適合做佐酒小食✨汁燒腦天呢個原來係吞拿魚嘅腦袋🐟食落好香又冇腥味仲燒到好脆口🔥食落油味唔重中間少少微生嘅口感好鮮嫩✨雞胸脆骨🐔🍗係雞胸中間舊軟骨師傅特登留返一舊雞肉痴埋落舊軟骨🦴等我哋食落好有口感雞肉食落唔硬,燒到好嫩口雞胸軟骨食到好重碳燒味道✨雞肩🐔雞肩肉原來又幾好食冇雞胸咁硬又好有咬口🍗配埋陣陣碳燒燶邊真係好好食✨雞心🐔🩷食落硬硬的但又會容易咬得開口感幾得意而且食落冇咩內臟嘅腥味又燒得好香口🔥✨鹽燒豬肋條🐷🍖豬肋條啖啖肉燒到好香,
我同另一半都鐘意食日本野🇯🇵
位置亦得十幾個
但一入去就感受到師傅嘅熱情🔥
而所有串燒都係cook to order
所以上菜時間會比較長
不過唔緊要,慢工出細貨嘛

✨前菜🥬
牛小排炒牛蒡,好入味好香口🐮
柚子蘿蔔,師傅自己醃,酸酸甜甜好開胃🥕

✨日式煎餃子🥟

✨雞胸脆骨🐔🍗
係雞胸中間舊軟骨
師傅特登留返一舊雞肉痴埋落舊軟骨🦴
等我哋食落好有口感
雞肉食落唔硬,燒到好嫩口
雞胸軟骨食到好重碳燒味道

又燒得好香口🔥

串燒雞心

✨鹽燒豬肋條🐷🍖
豬肋條啖啖肉
燒到好香,軟熟剛剛好,外脆內軟
本身有埋師傅預先嘅調味真係好襯

串燒雞心
串燒牛舌
滷水鵝肝
2024-09-17 117 浏览
今日老公帶我嚟太子酒吧街食日本菜,看到招牌轉左,穿過呢條咁有氣氛嘅燈籠街,就嚟到呢間居酒屋門外有個亮眼的燈牌及門簾,入內裝潢簡約細緻以大玻璃配水泥色地板,牆上放滿各式各樣的酒瓶,天花掛滿各色的燈籠,充滿日式氣氛~牛蒡煮牛小排配醃蘿蔔爽脆牛蒡加上鮮嫩濃郁的牛小排估唔到咁夾,仲有酸溜溜的醃蘿蔔,完美的開胃前菜~秋刀魚刺身剛好遇上當造的時期,秋刀魚鮮美爽滑,並帶有淡淡海洋鮮味而風味細膩,配上秘製醬汁提升魚肉鮮味讓味道層次更豐富,而師傅將餘下的秋刀魚骨都炸成天婦羅,食落香脆酥鬆配啤酒就係一流~伊比利亞豬鞍肉質軟嫩爽滑又細膩,且帶有淡淡的果香味,配上新鮮水菜及特製醬汁增添清新帶微辛的風味,高質之選~日式煎餃子酥脆外皮而內裡餡料新鮮爽口的蔬菜,入口鮮美多汁,滋味之選~雞胸脆骨串清香鬆脆雞胸骨加上鮮嫩多汁的雞肉,食落層次豐富又滋味~雞肝串軟嫩爽滑的雞肝,配上特製的醬汁食落綿密細膩且滋味豐富~煙燻五花腩外皮焦脆香口,入口軟嫩滑爽且帶有獨特的煙燻香氣,味道更為細緻~手羽先表面香脆微焦,內裡肉質細膩柔軟又多汁,食過咁多隻燒雞翼最好味的一次煙燻芝士串金黃外皮微焦,入口軟嫩且芝士味勁濃厚,加上獨特的煙燻香氣令

牛蒡煮牛小排配醃蘿蔔

秋刀魚刺身

日式煎餃子
酥脆外皮而內裡餡料新鮮爽口的蔬菜,入口鮮美多汁,滋味之選~

雞胸脆骨串
清香鬆脆雞胸骨加上鮮嫩多汁的雞肉,食落層次豐富又滋味~

雞肝串
軟嫩爽滑的雞肝,配上特製的醬汁食落綿密細膩且滋味豐富~

煙燻五花腩

煙燻芝士串
金黃外皮微焦,入口軟嫩且芝士味勁濃厚,加上獨特的煙燻香氣令味道更添層次~

牛舌心
厚切牛舌真係已經加哂分😍表面焦脆且肉質豐厚,食落肉味濃郁且質嫩爽口~

波子提豬肉卷
焦香的豬肉片包住清爽多汁的日本提子,食落清脆可口且香嫩爽滑,非常滋味~

雞腎串
外表焦香酥脆,食落咸香爽脆入味有嚼勁,真係下酒必備的小食~

A4和牛串
表面焦脆香口,入口牛肉味濃郁而肉質細膩嫩滑又多汁,高質享受~

黑糖燒菠蘿
用日本黑糖烤成外脆焦糖,與內裡甘甜多汁的菠蘿,食落口感層次分明且香甜細緻溫和

整體食物味道相當高水準,師傅功架了得,環境舒適,性價比高~適合朋友、情人及慶祝日子,值得再來~🥰🥰
  • 黑毛豚肉五花腩
  • 燒梅頭扒
  • 黑糖燒菠蘿
🔹牛舌心 $68🔹免治雞肉棒配日本初生蛋 $42🔹鹽燒豬肋條 $48 😍😍😍🔹 雞胸脆骨 $32👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ⭕️所有串燒都係師傅係你面前即叫即燒師傅既火候同調味絕對係功架牛舌心有厚度,燒完依然好嫩.豬肋條唔係常規menu有既item 會寫係廚師每日推薦既小黑板但見到絕對一定要點!有少少好似dry age牛咁,豬肉味相當濃郁.雞肉棒裏面有好多軟骨粒,食起嚟口感相當豐富.🔹慢煮鵝肝 $98/4件👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ⭕️煎鵝肝大家食得多,相信比較少見到慢煮不過真係有驚喜入口即溶,口感非常幼滑同埋唔知係咪因為慢煮嘅關係,味道特別濃郁平時食煎嘅鵝肝,始終會覺得有啲油膩,好有罪惡感呢個就完全無左呢種感覺.🔹蒜香牛肉葱卷 $78👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ⭕️薄切牛肉包住大量蒜粒葱粒蒜同葱完全起到提味升華作用.牛肉雖然唔係厚,但已經好有肉味微煎過,未去到全熟,帶出油脂香又保留軟淋juicy口感.🔹油甘魚鮫 $168👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ⭕️外皮
🔹牛舌心 $68
🔹免治雞肉棒配日本初生蛋 $42
🔹鹽燒豬肋條 $48 😍😍😍
🔹 雞胸脆骨 $32
所有串燒都係師傅係你面前即叫即燒
師傅既火候同調味絕對係功架

牛舌心有厚度,燒完依然好嫩
豬肋條唔係常規menu有既item
會寫係廚師每日推薦既小黑板
但見到絕對一定要點!

有少少好似dry age牛咁,豬肉味相當濃郁

雞肉棒裏面有好多軟骨粒,食起嚟口感相當豐富

🔹慢煮鵝肝 $98/4件
Keto friendly: ⭕️

煎鵝肝大家食得多,相信比較少見到慢煮
不過真係有驚喜
入口即溶,口感非常幼滑
同埋唔知係咪因為慢煮嘅關係,味道特別濃郁

平時食煎嘅鵝肝,
始終會覺得有啲油膩,好有罪惡感
呢個就完全無左呢種感覺
🔹蒜香牛肉葱卷 $78

薄切牛肉包住大量蒜粒葱粒
蒜同葱完全起到提味升華作用
牛肉雖然唔係厚,但已經好有肉味
微煎過,未去到全熟,
帶出油脂香又保留軟淋juicy口感
🔹油甘魚鮫 $168

外皮整得非常薄脆
難得嘅係裏面嘅魚肉,
仲係非常之多汁鮮嫩

睇得出師傅對食材非常之了解,同埋有心得
唔會因為想快啲出貨,就將就食物預先整定
非常欣賞
  • 慢煮鵝肝
2024-09-16 91 浏览
行完花墟去咗太子隱世居酒屋食飯,點解隱世😂因為有D隱蔽,門口唔係花園街,喺條巷仔直入,不過好容易搵到,因為佢條巷仔掛滿晒燈籠🏮🏮鍾意坐喺bar枱可以睇住師傅燒烤功架🍢同佢吹水😂先付前菜醃蘿蔔、牛蒡炆牛小排清一清味蕾先跟住開始食串燒🍢煙燻芝士🧀$3️⃣8️⃣日本芝士用櫻花🌸木煙燻過,香氣十足。🍢鹽燒豬肋條🐷$4️⃣8️⃣伊比利亞豬食橡果大,口感柔嫩,有獨特的香氣。🍢汁燒腦天🐟$8️⃣8️⃣師傅話唔係成日有,「腦天」係吞拿魚,質地滑嫩,口感細膩。🍢雞腎🐔$3️⃣2️⃣雞腎外層微焦,內裡卻保持了肉質爽脆。🍢雞肝🐔$3️⃣2️⃣雞肝燒烤後,表面微微焦香,內裡保持濕潤感。🍢雞心喉管🐔$3️⃣2️⃣雞心軟管的爽脆十足。🍢美國牛小排🐮$6️⃣8️⃣美國牛小排肉質鮮美,肉汁豐富,搭配芥末提升其風味。🍢雞皮$3️⃣2️⃣雞皮燒得金黃酥脆。🍢波子提豬肉卷🍇🐷$4️⃣8️⃣豬肉片捲香印提子,創意十足,香印提子果香與豬肉肉質相互融合。🍢牛舌心🐮👅$6️⃣8️⃣厚切牛舌心,肉汁豐富。🍢手羽先$3️⃣8️⃣x 2雞翼一向喺居酒屋必食之選,外皮烤得焦香,肉質鮮嫩多汁。🐷夾心肉$1️⃣8️⃣8️⃣原件燒香後再切片,拌日本水菜清爽解膩。🍍黑糖燒菠蘿🍍$3️⃣8️⃣菠蘿燒完再用火槍燒,做成一層薄薄嘅焦糖效果,作為餐後甜品,完

鍾意坐喺bar枱
可以睇住師傅燒烤功架🍢同佢吹水😂
先付前菜
醃蘿蔔、牛蒡炆牛小排
清一清味蕾先
跟住開始食串燒
🍢煙燻芝士🧀$3️⃣8️⃣
日本芝士用櫻花🌸木煙燻過,香氣十足。
🍢鹽燒豬肋條🐷$4️⃣8️⃣
伊比利亞豬食橡果大,口感柔嫩,有獨特的香氣。
🍢汁燒腦天🐟$8️⃣8️⃣
師傅話唔係成日有,「腦天」係吞拿魚,質地滑嫩,口感細膩。
🍢雞腎🐔$3️⃣2️⃣
雞腎外層微焦,內裡卻保持了肉質爽脆。
🍢雞肝🐔$3️⃣2️⃣
雞肝燒烤後,表面微微焦香,內裡保持濕潤感。
🍢雞心喉管🐔$3️⃣2️⃣
雞心軟管的爽脆十足。
🍢美國牛小排🐮$6️⃣8️⃣
美國牛小排肉質鮮美,肉汁豐富,搭配芥末提升其風味。
🍢雞皮$3️⃣2️⃣
雞皮燒得金黃酥脆。
🍢波子提豬肉卷🍇🐷$4️⃣8️⃣
🍢牛舌心🐮👅$6️⃣8️⃣
厚切牛舌心,肉汁豐富。
🍢手羽先$3️⃣8️⃣x 2
雞翼一向喺居酒屋必食之選,外皮烤得焦香,肉質鮮嫩多汁。
🐷夾心肉$1️⃣8️⃣8️⃣
原件燒香後再切片,拌日本水菜清爽解膩。
🍍黑糖燒菠蘿🍍$3️⃣8️⃣
菠蘿燒完再用火槍燒,做成一層薄薄嘅焦糖效果,作為餐後甜品,完美句號。

師傅有超過30年經驗,處理食物,由前菜醃制,調配醬汁以至燒烤都充滿功架。
最欣賞每款串燒都配獨特調味醬汁,唔會千篇一律,每一啖都喺口蕾享受👍🏻真心推薦👍🏻
是晚埋單$7️⃣2️⃣8️⃣
伊比利亞豬
雞皮  &  牛舌心
夾心肉
2024-09-15 32 浏览
這間餐廳位於太子地地鐵站站大概3分鐘十分之方便,餐廳環境十分之有氣氛廚師和食客的互動也十分之足夠. 在這場串燒盛宴中,每一道菜品都如同精心雕琢的藝術品,讓人目不暇接,味蕾更是得到了前所未有的滿足。手羽先,作為串燒的經典之作,其外皮烤得金黃酥脆,內里肉質鮮嫩多汁,每一口都是對味覺的極致誘惑。雞軟骨則以其獨特的口感和香脆的質地,讓人在咀嚼中感受到一種別樣的樂趣。免治雞肉配上初生蛋,這道菜品將嫩滑的雞肉與鮮美的蛋液完美融合,口感細膩且層次分明,彷彿讓人置身於美食的海洋之中。黑毛五花腩,以其肥瘦相間的完美比例和獨特的香氣,讓人在品嘗中感受到一種奢華的享受。每一口都能感受到肉質的鮮嫩和脂肪的醇厚,簡直是味覺的盛宴。美國牛小排,肉質鮮嫩多汁,烤制得恰到好處,既保留了肉質的原汁原味,又融入了炭火的香氣,讓人回味無窮。燒大蝦,更是將海鮮的鮮美與炭火的香氣完美融合。蝦肉緊實有彈性,每一口都能感受到海洋的饋贈和廚師的匠心獨運。這些串燒菜品,無論是從選材、烹飪還是擺盤等方面,都展現出了廚師的精湛技藝和用心。每一道菜品都是對味覺的極致挑逗,讓人在品嘗中感受到一種前所未有的滿足和愉悅。這場串燒盛宴,無疑是一次難

這些串燒菜品,無論是從選材、烹飪還是擺盤等方面,都展現出了廚師的精湛技藝和用心。每一道菜品都是對味覺的極致挑逗,讓人在品嘗中感受到一種前所未有的滿足和愉悅。這場串燒盛宴,無疑是一次難忘的美食之旅。

配上自家製的魚湯烏冬,真是令人印象深刻.
鐘意食日本野既我地係網上見到有朋友食過呢間居酒屋見D相好吸引就一於試下位於太子花園街近界限街的一條小巷入面門口已經好有去左日本feel要穿過一條小巷小巷掛滿日式燈籠餐廳以小店經營 大概12個位去到既時候都幾乎已經坐滿客好彩我地有訂位店內擺滿日本清酒樽和貼滿酒標貼紙而且師傅唔單止做到食物即叫即燒仲會熱情地同客人交流務求做到賓至如歸既感覺好有日本居酒屋feel //手羽先//雞翼係我每次食串燒必點愈看似簡單愈難處理得好呢個雞翼火喉控制得剛剛好燒至外皮金黃脆口但仍然Keep到雞肉嫩滑鎖住肉汁 //雞頸肉//雞頸肉呢個部位比較少食到 口感好爽彈//雞皮//雞皮燒至金黃酥脆 好香口//雞尾//自從某一次串燒食過雞尾之後就念念不忘入口口感爽彈 加上滿滿的炭燒味師傅在控制火喉方面真係盡顯攻力 很滿足 //免治雞肉棒配日本初生蛋//又是日式串燒必點日本蛋出名精瑩通透免治雞肉入口爽口沾滿日本蛋的蛋汁 口感一流 //唐揚雞軟骨//雞軟骨香脆可口點沙律醬送啤酒食最正 //黑毛豚肉五花腩, 鹽燒豬肋條//一款是日本豚肉另一款是西班牙豬肋肉兩者都好出色重點係火喉控制真係滿分黑毛豚五花腩外層燒至微脆半肥瘦的口感
鐘意食日本野既我地

沾滿日本蛋的蛋汁 口感一流

//唐揚雞軟骨//
雞軟骨香脆可口
點沙律醬送啤酒食最正

//黑毛豚肉五花腩, 鹽燒豬肋條//
一款是日本豚肉

食日本串燒一定要配日本啤酒先至過癮
  • 雞尾
  • 黑毛豚肉五花腩
2024-09-11 155 浏览
約了朋友在太子食晚飯,按其指引由花園街轉入一條佈滿日式燈籠的小巷,中段原來有一間居酒屋,除了吧檯外亦設兩人座位,食客可依餐牌點選菜式亦可交由廚師發辦。朋友早選了吧檯位,一邊品嚐美食,一邊近距離欣賞廚帥的手藝。餐廳會為客人準備前菜:牛小排煮牛蒡 ~ 醃料入味,口感相當軟腍柚子蘿蔔~鮮甜爽脆,味道清新式青檸~ 佐串燒而設, 唧少少青檸汁有助去膩手羽先 $38 雞翼皮薄,脂肪少,燒起來份外金黃香脆, 內裏肉質仍保持嫩滑多汁, 用少少鹽吊味,已美味有餘免治雞肉棒配日本初生蛋$42 招牌菜之一, 雞肉加上雞軟骨攪碎,以高溫燒烤,再塗上秘製燒汁調味,吃起來有少少煙燻味,肉質細嫩 多汁,又帶點脆口,蘸日本初生蛋汁更滋味黑糖燒菠蘿$ 38 厚切菠蘿塗上少許黑糖輕燒,營造焦脆效果,果肉更顯清甜多汁,一份大約有6件,二人分剛剛好蘋果豬肉捲$38薄切豬肉口感軟嫩,帶少許脂肪, 味道甘香,肉味濃鬱,豬油完全滲入 蘋果當中,稍稍蓋個蘋果味,卻收減膩之效,亦增添爽脆口感。帶子$68鮮嫩彈牙,肉厚,佐以自家調配燒汁,甜中又帶少許醋味,加上豐富肉汁,令人想來多一Round櫻花蝦炸豆腐 $58豆腐外皮炸得乾身香脆,毫不

餐廳會為客人準備前菜:
牛小排煮牛蒡 ~ 醃料入味,口感相當軟腍
柚子蘿蔔~鮮甜爽脆,味道清新式
青檸~ 佐串燒而設, 唧少少青檸汁有助去膩
手羽先 $38
免治雞肉棒配日本初生蛋$42
黑糖燒菠蘿$ 38
蘋果豬肉捲$38
蘋果豬肉捲
帶子$68
帶子
櫻花蝦炸豆腐 $58
豆腐外皮炸得乾身香脆,毫不油膩,內裏白滑可口、熱辣辣,豆香清甜,灑上櫻花蝦多一份鹹鮮,配天婦羅汁吃起來沒有那麼乾身之餘,味道又多一份層次
櫻花蝦炸豆腐
日本高濃度蕃茄 $58
凍蕃茄飽滿多汁,茄味濃郁,如水果般清甜,鋪上小許金箔貴氣十足
日本高濃度蕃茄
燒梅頭扒150 gram $128
梅頭肉出名纖維細緻,肉質軟腍,脂肪分佈平均,嚼感非常之好,拌以秘製調味燒烤,味道芳香濃鬱,送酒一流
燒梅頭扒
明太子飯團$48
師傅親手送上由紫菜包裹著,熱辣辣仍冒著煙的飯糰。冬天食,感覺應該更暖心。
將明太子混入日本米飯當中,造成飯團再燒烤,粉紅色的飯團外層焦香鬆脆,內裏卻鬆軟濕潤,散發著淡淡的明太子香氣與味道。
明太子飯團
總覺得選擇於小巷開業的食肆,除了租金比街舖商議,餐廳主理人對自己的出品應該有一定程度信心。正如這間居酒屋,食材質素上盛,師傅串燒手藝到位,如今市道,以為今晚只有幾台客,卻原來越夜越精彩。
2024-08-21
蘋果豬肉捲
帶子
櫻花蝦炸豆腐
日本高濃度蕃茄
燒梅頭扒
明太子飯團
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ▎太子有一間內巷隱蔽嘅高質串燒小店小店店外內巷掛滿燈籠 滿滿日和風情 串燒別具特色 大部分由廚師自家準備餐廳有一張長長吧台 師傅即叫即燒師傅仲會不時介紹食材、特色同食法氛圍好好 十足「 ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ 」體驗咁 前菜先有「 牛小排牛蒡 & 柚子漬蘿蔔 」前者慢寫味道超濃郁 後者由自家柚子醋醃兩者味道適中帶點串燒前 開胃醒胃感覺打頭陣先有「 燒芝士 」材料選用日本進口 ꜰᴀᴄᴛᴏʀʏ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ 🧀 自家煙燻製作 送酒一絕「櫻花蝦炸豆腐 」豆腐乾身脆口 質感幼嫩 浸泡喺醬準之中 上枱時再灑鮮美櫻花蝦乾們 「 燒飯團 」酥脆香口 外皮金黃 內裡飽滿口感軟糯 日本米粒 粒粒鮮明 綿密而有嚼勁「 燒帶子 」肉質粉嫩  掛上秘製醬汁 好出色「 鹽燒豬肋條 」選用吸自伊比利亞橡果豬肉肉質欖較細嫩多汁 肉身燒後帶濃濃橡果香味「 芝士年糕 」金黃酥脆 外觀方圓 軟糯粘稠濃厚芝士甜鹹交織 對芝士控嘅朋友嚟講一絕「 黑糖燒菠蘿 」色澤金黃亮麗 表面焦糖糖衣鬆脆焦脆吸引眼球 菠蘿軟嫩多汁 爽脆有層次 🜸▸ 燒帶子 ┅ HKD 68▸ 燒飯團 ┅ HK
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇

▎太子有一間內巷隱蔽嘅高質串燒小店
小店店外內巷掛滿燈籠 滿滿日和風情
串燒別具特色 大部分由廚師自家準備
餐廳有一張長長吧台 師傅即叫即燒
師傅仲會不時介紹食材、特色同食法
氛圍好好 十足「 ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ 」體驗咁

前菜先有「 牛小排牛蒡 & 柚子漬蘿蔔 」
前者慢寫味道超濃郁 後者由自家柚子醋醃

▸ 日本燒蕃薯 ┅ HKD 28
▸ 燒雞泡魚干 ┅ HKD 68
▸ 美國牛小排 ┅ HKD 68
▸ 櫻花蝦炸豆腐 ┅ HKD 58

𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)

𓌈˒˒   喬 居酒屋 𖠿  𓂃𖠚∗ᤲ𑀇 ❀
❜ 太子花園街239號嘉慶苑地下C號舖

2024-08-15
  • 煙燻芝士
  • 波子豬肉燒
  • 黑糖燒菠蘿
  • 燒雞泡魚干
2024-09-09 52 浏览
最近香港晚市慘淡,同朋友搵左尼間小店,成個晚餐氣氛超好,食物質素亦都好有水準!炸雞軟骨 🍗啱哂做下酒菜!炸到金黃香脆,口感微微彈牙,仲有少少鹹香味,配酒一流!美國牛小排 🥩燒得啱啱好,肉質鮮嫩多汁,牛味濃郁。佢哋用嘅調味唔會過重,突顯出到牛肉嘅原味牛舌芯 👅切得厚薄適中,燒到外脆內嫩,食完忍唔住想再追加多一份慢煮鵝肝 🍴好驚喜!慢煮鵝肝非常滑溜同creamy,入口即化,味道濃郁但又唔會過膩。配埋白蘿蔔一啖過,清甜之餘將鵝肝嘅香氣完全釋放,必點!蘋果豬肉卷 🍎🥓甜同鹹嘅完美結合~豬肉卷香口,蘋果嘅甜味滲入豬肉中,口感豐富蒜香茄子 🍆呢個整法好少見,茄子煮到軟綿綿,但又唔會過腍。蒜香味濃郁,仲脆脆地,令整個菜更加有層次感手羽先 🍖外皮香脆,內裡多汁,塗上少少鹽同胡椒,簡單但好味慢煮五花腩 🥓肉質粉嫩,肥瘦比例剛剛好,一啖入口即溶,醬汁濃郁但唔會過份厚重燒飯團 🍙燒到脆卜卜,帶有淡淡嘅炭燒香味,配埋少少醬油已經好夠清酒 🍶除左Menu上有的款,仲有唔少季節限定清酒,同店員傾返中意咩口味就得!

炸雞軟骨 🍗

美國牛小排 🥩

牛舌芯 👅
切得厚薄適中,燒到外脆內嫩,食完忍唔住想再追加多一份

慢煮鵝肝 🍴

蘋果豬肉卷 🍎🥓

蒜香茄子 🍆

手羽先 🍖
外皮香脆,內裡多汁,塗上少少鹽同胡椒,簡單但好味

慢煮五花腩 🥓

燒飯團 🍙
燒到脆卜卜,帶有淡淡嘅炭燒香味,配埋少少醬油已經好夠

清酒 🍶
2024-09-08 50 浏览
「喬居酒屋」位於太子,雖然店舖位於小巷,但是地理位置方便。店舖不大,所以最好訂位。作為居酒屋,這裏的食物選擇十分多,海鮮種類繁多,串燒方面有不同的肉類和部位,還有不少炸物和小食,而且還有是日推介的刺身!免治雞肉棒配日本初生蛋我每次食串燒都必叫的食物!免治雞肉棒出色,咬落去肉棒鮮嫩多汁,加埋日本生蛋,令到味道更濃郁。汁燒雞肉蔥串配上汁燒,雞肉燒完都濕潤,肉質不怕嚡, 配上蔥段嘅清新口感,可以中和串燒的油膩感。雞心串燒食串燒點能夠少咗雞心?!雞心供應少,不是常常有得吃。這裏燒得入味,咬落爽口,是很特別的口感。美國牛小排串燒這個牛小排串燒是我其中一樣最愛,牛肉質感超級軟嫩,帶啲微焦香,配埋日式醬汁,真係好啱我呢個食肉獸。「手羽先串燒」除咗燒烤會食,串燒都喜歡食雞翼,連埋雞翼尖燒,雞皮燒到脆且充滿油香。「雞皮串燒」也是同樣出色,每塊雞皮咬落脆口,口腔充斥住雞油的香味。「日本青椒仔串燒」同「牛舌心串燒」都有一定水準。令人忍唔住一串接一串。除咗串燒,亦試了他們的炸物。「吉列廣島蠔」酥脆可口,蠔肉肥美,咬落去,濃郁嘅蠔香隨即湧出。「唐揚雞軟骨」都係我喜歡的炸物。
汁燒雞肉蔥串

雞心串燒
美國牛小排串燒
「手羽先串燒」
除咗串燒,亦試了他們的炸物。
  • 免治雞肉棒配日本初生蛋
2024-09-08 57 浏览
叫得做隱世嘅居酒屋,首先佢地點係比較隱蔽,佢係小巷入面,但係google map 🗺️ 大神嘅幫助下都算容易搵到😂🏚️居酒屋外牆掛住一個個紅色嘅燈籠,感覺好似去左日本新宿d居酒屋咁店面唔大,大約可招侍12位客人。但麻雀雖小、五臟俱全。🍡燒串燒嘅工具應有盡有,🍶清酒櫃放滿各式各樣不同品種的清酒,做裝飾之餘客人又可以隨時order,一舉兩得👨🏻‍🍳師傅非常貼心親切,每上一道菜🍢都會主動介紹,你可以邊食邊同師傅有講有笑,成個氛圍好interactive 。師傅會爲每位客人奉上芥辣八爪魚及醃蘿蔔前菜,非常開胃✨ 🐓雞軟骨 $32👍🏻👍🏻👍🏻外皮香脆,內裡肉質嫩滑✨ 鹽燒雞肉串 $36👍🏻👍🏻👍🏻鹽味啱啱好,雞肉串唔會燒到乾爭爭,好Juicy✨ 燒雪魚干 $38👍🏻👍🏻👍🏻鱈魚干燒得好香口,脆到好似食薯片咁,點沙律醬食,好味😋✨ 免治雞肉棒配日本初生蛋🥚$42👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻免治雞肉棒配上爽脆軟骨,加埋日本初生蛋蛋黃,口感好正✨ 蘋果豬肉卷 $38👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻薄薄嘅豬肉片包住日本富士蘋果食,食得好滋味✨ 美國牛小排 $68👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻肉質好鮮嫩,入口爆汁,配搭蘋果一齊食本身就是絕配✨ 牛舌

✨ 🐓雞軟骨 $32
👍🏻👍🏻👍🏻
外皮香脆,內裡肉質嫩滑

✨ 鹽燒雞肉串 $36
👍🏻👍🏻👍🏻
鹽味啱啱好,雞肉串唔會燒到乾爭爭,好Juicy

✨ 燒雪魚干 $38
👍🏻👍🏻👍🏻
鱈魚干燒得好香口,脆到好似食薯片咁,點沙律醬食,好味😋

✨ 免治雞肉棒配日本初生蛋🥚$42
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
免治雞肉棒配上爽脆軟骨,加埋日本初生蛋蛋黃,口感好正

✨ 蘋果豬肉卷 $38
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
薄薄嘅豬肉片包住日本富士蘋果食,食得好滋味

✨ 美國牛小排 $68
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
肉質好鮮嫩,入口爆汁,配搭蘋果一齊食本身就是絕配

✨ 牛舌 $68
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
燒得焦香微脆,肉味濃厚

✨ 蒜香牛肉葱卷 $78
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
牛肉片燒得好香,同大蔥好夾,好食

✨ 日本燒番薯🍠 $28
👍🏻👍🏻👍🏻
肉質細膩,燒制後更加香甜軟糯,帶著淡淡的番薯香

✨ 日本甜薯仔🥔 $28
👍🏻👍🏻👍🏻
燒制後外皮微焦,甜味在口中緩緩釋放

✨ 蒜香燒茄子🍆 $48
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
蒜香燒茄子同出要嘅燒茄子唔同,因為冇落太多調味同配料,齋食味道就比較清,但點埋附送嘅醬汁食,咸味就剛剛好,仲提升咗茄子本身嘅鮮甜味

✨ ASAHI 啤酒 $68
嗌咗Asahi生啤🍺配串燒🍢💯

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)
2024-09-05 87 浏览
座位有點狹窄,門口掛滿燈籠,很有氣氛。前菜小吃是牛蒡和芥末魷魚,還有一舊青檸可以沾檸檬汁。鹽燒雞肉串雞肉鮮嫩,簡單的鹽調味突出了肉的原味。雞腎處理得當,口感嫩滑,略帶香料的味道。雞肝質地細膩。雞心有嚼勁,內部鮮嫩。日本青椒仔微苦中帶甜,烤後香氣濃郁,還有一點點煙燻芝士的香氣。蒜香燒茄子質地軟糯,蒜香濃郁,滋味十足。黑毛豚肉五花腩肥瘦相間,油脂香濃,入口好大陣豚肉的味道。牛舌心口感細膩,略帶嚼勁。燒日本京蔥蔥香濃郁,甜味突出,烤後更添香氣。巨峰乳酸梳打清爽解膩,酸甜適中,熱辣辣飲一杯好爽。
座位有點狹窄,門口掛滿燈籠,很有氣氛。
前菜小吃是牛蒡和芥末魷魚,還有一舊青檸可以沾檸檬汁。
前菜
鹽燒雞肉串雞肉鮮嫩,簡單的鹽調味突出了肉的原味。
鹽燒雞肉串
雞腎處理得當,口感嫩滑,略帶香料的味道。
雞腎
雞肝質地細膩。
雞肝
雞心有嚼勁,內部鮮嫩。
雞心
日本青椒仔
蒜香燒茄子質地軟糯,蒜香濃郁,滋味十足。
蒜香燒茄子
黑毛豚肉五花腩肥瘦相間,油脂香濃,入口好大陣豚肉的味道。
黑毛豚肉五花腩
牛舌心口感細膩,略帶嚼勁。
牛舌心
燒日本京蔥蔥香濃郁,甜味突出,烤後更添香氣。
燒日本京蔥
巨峰乳酸梳打清爽解膩,酸甜適中,熱辣辣飲一杯好爽。
巨峰乳酸梳打
2024-08-25