餐厅: 嘉麟樓
资讯:

2021-02-01 2465 浏览
4個朋友聚餐,由於限聚令嘅關係,我哋要分2張枱同d餸都係位上或者每枱半份~
叉燒好好味,好淋,有燶邊,燒焦味好好
咕嚕肉個汁做得好,西班牙黑豚豬又係好淋好好食
脆鱔,呢個menu係冇嘅,舊餸嚟,要識食同預先訂定先有得食~勁正!個脆鱔俾蜜糖封住,好脆,個鱔又冇骨,啖啖肉!佢上面果d一條條嘢應該係薑嚟,因為成個餸我食到一個好balance嘅薑味~
龍蝦湯泡飯,呢個不得了!個龍蝦湯你會feel到係用咗好多龍蝦熬,好濃味!當中仲有一股蕃茄味,唔會大家互搶,好味!
紅蝦小籠包,估你唔到平時西餐先會食嘅紅蝦,做成小籠包係咁香,佢好似龍蝦味但更香!
個金魚餃呢。。係唔係好靚呢!
甜品涼粉,估唔到椰皇加菠蘿個味係咁清,仲有上枱果嘢騰雲駕霧真係俾佢嚇親~
其實仲有叫咗幾個點心嘅,都正常質素就冇post上嚟啦~
食完之後原本諗住轉場,但真係冇地方轉,所以就再叫咗杯冬日暖飲陳皮檸檬茶,佢陳皮味好香好甘又冇苦澀味,個紅茶底又ok,成個嘢飲好好飲!
最最後就係個餐前小食琥珀合桃,更好味!我好唔知醜咁不斷refill,仲要外賣2盒返屋企!
成個lunch由1pm玩到5:30pm,非常之盡興!

叉燒好好味,好淋,有燶邊,燒焦味好好

咕嚕肉個汁做得好,西班牙黑豚豬又係好淋好好食

個金魚餃呢。。係唔係好靚呢!

其實仲有叫咗幾個點心嘅,都正常質素就冇post上嚟啦~

成個lunch由1pm玩到5:30pm,非常之盡興!
叉燒
西班牙黑豚豬咕嚕肉
脆鱔
龍蝦湯泡飯
金魚餃
琥珀合桃
2021-01-30
2021-01-23 1813 浏览
半島酒店向來是歷史悠久而且世界著名的甲級酒店,是日我男人便邀約我到此一同聚餐慶祝節日,正直中秋之際當然要品嚐中式菜餚,因而便揀選了嘉麟樓一嚐粵菜點心。餐廳是以上海為主題的,入內可見其裝潢一致用上木系元素,再擺放有中式屏風、茶壺等作裝飾,配搭播放著老上海的音樂,整體設計讓人猶如置身於該城市之中。而且由於光顧當晚是中秋節,所以桌面上更貼心擺放有燈籠裝飾,讓顧客更能感受到節日氣氛。餐前小食餐前小食是餐廳富有名氣的核椰酥,外層包裹有糖漿,再灑上白芝麻點綴,賣相已甚為吸引。入口酥香爽脆,香甜滋味,而且絲毫不黏牙齒,愈咀嚼味道愈散發濃厚氣味。紅蝦小籠包小籠包是期間限定款式,其外皮色澤晶瑩剔透,薄身得隱約看見內餡,口感柔韌軟糯,而內裡湯汁紅通通的,分量飽滿豐富,溢滿口腔,配料用上地中海西西里紅蝦製作,味道濃郁鮮甜,滑溜香嫩。春風得意鮮蝦腸粉此款腸粉同樣是店內有名的點心,其外層皮薄柔軟,中層香脆鮮爽,內層放有蝦肉,蝦隻入口新鮮彈牙,清甜香嫩,數層配搭同食咀嚼令口感層次豐富。鮮蝦燒賣燒賣一籠三件,上桌時熱騰騰的,入口可嚐到餡料很是飽滿,肉質滑溜鮮美,富有肉香,而且每顆燒賣頂部均配搭上新鮮蝦肉,使整體更爽
餐前小食
春風得意鮮蝦腸粉
鮮蝦燒賣
燒賣一籠三件,上桌時熱騰騰的,入口可嚐到餡料很是飽滿,肉質滑溜鮮美,富有肉香,而且每顆燒賣頂部均配搭上新鮮蝦肉,使整體更爽口彈牙,味道增添清甜鮮味。
匈牙利鬈毛豬叉燒包
叉燒包外層雪白薄身,口感鬆化柔軟,內餡用上來自匈牙利的鬈毛豬製作,肉質鮮香嫩滑,帶有淡淡肉味,醬料則有輕微偏鹹,但幸而仍是屬可接受範圍之內。
燕窩龍蝦湯龍蝦金魚餃
此道點心是店內的主打之一,師傅將其外型製作成金魚模樣,造型可愛精緻,很是適合用作打卡拍照。金魚餃餃皮厚薄適中,內層釀入龍蝦肉作餡料,整體口感煙韌彈牙,軟糯鮮嫩。其餘配料分別有白蘿蔔、燕窩,兩款食材均浸有龍蝦湯調味,因而色澤呈現橙紅,口感鮮味十足,鹹香入味,蘿蔔清香軟腍,燕窩爽滑香醇。
雪山黑椒和牛包
包點形狀呈現半圓,色澤米白帶黃,因外貌與雪山相似因而命名。外層麵包皮酥脆鮮香,內餡和牛肉質細嫩多汁,柔軟甘香,咀嚼時散發著濃郁的黑椒氣味。
飄香乾鮑荷葉飯
製作得色澤金黃的荷葉飯,頂部再配搭上一顆鮑魚,賣相矜貴美觀,同樣是款相機食先的菜餚。米飯製得火候十足,粒粒分明,富有口感,但可惜味道過於偏鹹。鮑魚則厚肉爽彈,香濃鮮甜。
雪燕陳皮桂花燉雪梨
清澈見底的糖水端上桌時已可聞到清香撲鼻,飲用時滋潤清甜,味道有著桂花芳香,雪梨亦燉得軟腍入味,是飯後用作解膩解鹹的滋補美顏佳品。

總結而言,餐廳裝潢優雅高貴,富有老上海的懷舊情調,菜餚賣相精緻美觀,用作打卡拍照亦很是適合,食物質素味道雖合乎預期,但部份醬料食材製作偏鹹,略有改善會進步。
餐前小食有合桃,合桃香脆、芝麻夠香、唔會好似出邊咁放到林晒。龍蝦湯龍蝦金魚餃:感覺用心製作,成條金魚感樣好靚,個人黎講覺得好好食,所有野配搭得好好。番石榴帶子餃:皮薄餡靚,又有少少番石榴既甜味提鮮,唔會太鹹,無論味道同質感都一流。梅菜皇匈牙利鬈毛豬叉燒紅米腸粉:用紅米夠健康,個皮夠薄又滑,味道清清地唔錯,配搭都幾好。上湯西蘭花:雖然簡簡單單但係味道唔錯,如果可以再整林少少會更加好。鮑魚滑雞札 (2件):$98材料有鮑魚、雞、花菇、豬皮、魚肚,係完美嘅組合。5/5乾清棗皇糕:份量有三件,兩個食都ok,甜度岩岩好,食落煙煙銀銀,鍾意呢一類甜品嘅朋友一定要食。 雪燕陳皮桂花燉雪梨:有淡淡既桂花香,甜度岩岩好,唔會好似出面個d糖水感得個甜字,完全試唔到其他味。另外因為落左雪燕,食落嘅口感非常好,呢個一定要試。如果滿分有5分,佢有6分。

龍蝦湯龍蝦金魚餃

龍蝦湯龍蝦金魚餃:

番石榴帶子餃(3件)

番石榴帶子餃:

梅菜皇匈牙利鬈毛豬叉燒紅米腸粉

梅菜皇匈牙利鬈毛豬叉燒紅米腸粉:
用紅米夠健康,個皮夠薄又滑,味道清清地唔錯,配搭都幾好。

上湯西蘭花

上湯西蘭花:
雖然簡簡單單但係味道唔錯,如果可以再整林少少會更加好。

鮑魚滑雞札 (2件):$98
材料有鮑魚、雞、花菇、豬皮、魚肚,係完美嘅組合。5/5

乾清棗皇糕

乾清棗皇糕:

雪燕陳皮桂花燉雪梨:

龍蝦湯龍蝦金魚餃
番石榴帶子餃(3件)
梅菜皇匈牙利鬈毛豬叉燒紅米腸粉
上湯西蘭花
乾清棗皇糕
  • 番石榴帶子餃
🦢天絲天鵝酥 三件$82造型可愛,口感鬆脆,略嫌熱度不足釀蟹蓋 $200外面炸到金黃鬆脆,有滿滿的蟹肉,但食到有透明蟹殼🦐紅蝦小籠包 每位$100湯汁濃郁味道鮮甜,小籠包皮薄容易穿,要盡快吃😋🐷梅菜皇匈牙利鬈毛豬叉燒紅米腸粉 $110賣相特別,味道不錯🦐鮮蝦燒賣 三件$88上菜時候見到出煙,熱辣辣,好味道🐠花膠竹笙灌湯餃 每位$168湯的味道鮮甜,湯餃皮薄,用料充足鮑魚滑雞扎 兩位$98賣相大件,腐皮用高湯燴過,十分入味,冬菇和鮑魚炆得剛好,軟硬適中🐮十年陳皮上湯牛肉球 三件$82牛肉球有滿滿的陳皮香味,上湯令牛肉球熱度保溫,加分雪蓮子桃膠焦糖冰粉 $108賣相造型滿分,味道甜中帶酸,有助消滯題外話我同對面的客人於最後下單時間一同落單,侍應漏了雞扎給對面客人又無講便上了冰粉,而我的冰粉遲遲未黎,要催單。。。

🦢天絲天鵝酥 三件$82
造型可愛,口感鬆脆,略嫌熱度不足
天絲天鵝酥

釀蟹蓋 $200
外面炸到金黃鬆脆,有滿滿的蟹肉,但食到有透明蟹殼
釀蟹蓋

🦐紅蝦小籠包 每位$100
湯汁濃郁味道鮮甜,小籠包皮薄容易穿,要盡快吃😋

🐷梅菜皇匈牙利鬈毛豬叉燒紅米腸粉 $110
賣相特別,味道不錯

🦐鮮蝦燒賣 三件$88
上菜時候見到出煙,熱辣辣,好味道

🐠花膠竹笙灌湯餃 每位$168
湯的味道鮮甜,湯餃皮薄,用料充足
花膠竹笙灌湯餃

鮑魚滑雞扎 兩位$98

🐮十年陳皮上湯牛肉球 三件$82
牛肉球有滿滿的陳皮香味,上湯令牛肉球熱度保溫,加分

雪蓮子桃膠焦糖冰粉 $108
賣相造型滿分,味道甜中帶酸,有助消滯
雪蓮子桃膠焦糖冰粉

題外話
天絲天鵝酥
釀蟹蓋
花膠竹笙灌湯餃
雪蓮子桃膠焦糖冰粉
(如標題字, 呢個係酒店staycation package內包的嘉麟樓用餐體驗, 個MENU係SET死左的, 所以完全唔可以同單點時的質素比. )點解要咁樣講明呢, 因為其實所謂包食包住的package 呢, 一定係比唔好的野你食的LOL 那怕佢係半島都係咁話嫁喇. 但單點時, 嘉麟樓水準一定有的, 暫時一齊睇下若果係PACKAGE下, 有幾差啦.不過公平D講, 如果你追求的係飽同好味, 其實呢個PACKAGE提供的完全滿足到你但如果你追求的係好好味, 想體驗到中茶的精粹, 飽唔飽唔緊要最緊要每啖驚豔的話, 咁一定要就咁單點~ 湯,  事實上係熱啦, 唔難飲啦, 但你會感受到個種HEA 醉雞同蜜汁叉燒, 好食嫁! 一間中菜好唔好, 其中一樣一定要睇的食物係蜜汁叉燒全個PACKAGE亮點得呢樣, 所以份量少LOL 係金鉑呀, 冇味的無謂點綴 哈哈碟菜呢, 其實真係唔難食的, 不過都係個句, 完全感受到個份HEA個蝦球呢, 其實都唔食的, 真的, 但都係個句我唔重覆喇-個飯呢, 其實每句一樣, 轉左食物名就得, 我唔COPY喇 湯圓好難難食掛我諗  呢D都係為有而有的HEA-總括黎講呢,

湯,  事實上係熱啦, 唔難飲啦, 但你會感受到個種HEA

全個PACKAGE亮點得呢樣, 所以份量少LOL

係金鉑呀, 冇味的無謂點綴 哈哈

個蝦球呢, 其實都唔食的, 真的, 但都係個句我唔重覆喇
個飯呢, 其實每句一樣, 轉左食物名就得, 我唔COPY喇
 湯圓好難難食掛我諗
 呢D都係為有而有的HEA
總括黎講呢, 呢篇食評只係針對於STAYCATION PACKAGE內SET好左MENU的嘉麟樓, 千萬唔好用黎做評價平時嘉麟樓的準則
因為上面的菜色, 莫講話對食客點, 我係個廚師的話都會覺得受侮辱
2020-12-18 1175 浏览
今日lunch 來到Peninsula Spring Moon食午餐,1:30左右來到,今日主要食點心,叫左花膠灌湯餸、XO醬炒蘿蔔糕、竹荀蝦餃、叉燒酥😂🍱🍾️😋🎉🦞🍣。蝦餃啲蝦爽口彈牙,XO醬炒蘿蔔糕味道適中,都算大碟👍🏻🥰🎉,花膠灌湯餃個湯好好飲,花膠好冧,叉燒酥焗得好香口,兩個人都食到好飽。本來仲想食埋個甜品,但飽過頭食唔落,食完唔覺有落味精,如果唔係要成日飲水。不得不值得一提,員工招呼一流
花膠灌湯餸
XO醬炒蘿蔔糕
叉燒酥
小食
2020-12-10 841 浏览
嘉麟樓 6/10👍🏻其實嘉麟樓的中菜在2016年就獲得米芝蓮指南一星,但3年來大廚換了3次,對於新上任的師傅來說,保住米芝蓮的星星亦是職責之一,接棒。而上年7月,林鈺明在短短半年間成功保住了嘉麟樓的一星,同時為這間老牌中菜在傳統中帶來更多創意,得到不少食家讚賞。他的烹調,一向着重不時不吃。我試左Lunch tasting menu整體質素都唔差但未有驚喜位,性價比未算太高。蜜汁叉燒拼紅椒紅海蜇頭 5/10👍🏻預期叉燒係出名但係竟然唔夠肥🙈反而好海蜇頭香口爽千絲瑤柱冬瓜羹9/10👍🏻冇諗過冬瓜味非常香而個羹非常滑松露真菌老虎蝦球8/10👍🏻真材實料,新鮮蝦味好濃爽口砂鍋黑皮雞縱菌元貝皇煲7/10👍🏻大大粒元貝都新鮮不過汁味道有少少搶左個鮮味,未配合到生菜絲火鴨粒炒飯6/10👍🏻可能到最尾太飽,飯一粒粒炒到分明,不過火鴨味唔出所以唔算太香,加生菜本身唔算突出,配搭麻麻香芒凍布甸7/10👍🏻都香滑
嘉麟樓 6/10👍🏻

千絲瑤柱冬瓜羹9/10👍🏻冇諗過冬瓜味非常香而個羹非常滑
松露真菌老虎蝦球8/10👍🏻真材實料,新鮮蝦味好濃爽口
香芒凍布甸7/10👍🏻都香滑
2020-12-03 759 浏览
🙄不經不覺第5次入住半島了,今次的package同樣有午餐、晚餐和翌日早餐很開心晚餐是嘉麟樓的出品,雖然不是坐在嘉麟樓,但坐在我喜歡的露台餐廳,一如以往的舒適和滿意😄🔰嘉麟樓的芝麻合桃,香脆可口😋,好吃非常👍🏼🔰蜜味叉燒、花雕醉雞,暖烘烘的叉燒😋,肥瘦均勻,蜜味到位;醉雞剛巧是胸肉,所以有點「嚡」🔰蒓菜蟹肉魚肚羹,羮料足😋,蒓菜味道特別,白色狀似葉形的是蛋白塊🔰野菌扒時蔬,澳洲蘭花苗鮮爽好吃😋,菌菇類也不錯🔰金沙珍珠葉蝦球,碩大蝦球啖啖肉😋,外層是香濃的鹹蛋黃薄漿,但必須快吃,否則微脆的外層消失,還會有油膩之感🔰松露翡翠帶子炒飯,每粒飯都掛了黑松露😋,但黑松露的味道不會太搶,吃時嗅到淡淡的黑松露香,可謂恰到好處🔰紅豆沙湯丸,紅豆軟淋起沙,湯丸軟糯,麻蓉香甜味美😋平時工作很繁忙,在自己能力範圍裏,發展自己的興趣👉🏼住不同的酒店🏨,實在感恩😌!

🔰嘉麟樓的芝麻合桃,香脆可口😋,好吃非常👍🏼
芝麻合桃

蜜味叉燒、花雕醉雞

蒓菜蟹肉魚肚羹

🔰野菌扒時蔬,澳洲蘭花苗鮮爽好吃😋,菌菇類也不錯
野菌扒時蔬

金沙珍珠葉蝦球

松露翡翠帶子炒飯

🔰紅豆沙湯丸,紅豆軟淋起沙,湯丸軟糯,麻蓉香甜味美😋

2020-11-28
芝麻合桃
蜜味叉燒、花雕醉雞
蒓菜蟹肉魚肚羹
野菌扒時蔬
金沙珍珠葉蝦球
松露翡翠帶子炒飯
紅豆沙湯丸
終於有機會試到半島酒店米芝蓮中菜廳嘉麟樓💚這家點心真的非常有質素預算夠的話推介大家來香港必試!論環境及食物質素 是暫時在香港吃過最好吃的點心🧆*🐠金魚龍蝦鮫 港幣$100{圖一}這個是招牌點心,打卡一流💚師傅做得非常精緻,內裡亦非常足料龍蝦超大一顆,吃下去新鮮爽口*🦐紅蝦小籠包 港幣$98{圖二}必點推介👍🏻👍🏻✨這個超棒👍🏻 必須點!!!湯汁超鮮甜海鮮味極濃紅蝦非常新鮮😽吃完念念不忘榮登第一名嘉麟樓必吃*🐔鳳凰煎珍珠雞 港幣$80{圖三}珍珠雞內有干貝雞肉等材料但相對其他點心這個比較遜色珍珠雞表面煎得比較幹味道普通,這個點不點都可以*🐷匈牙利鬈毛豬叉燒包 港幣$80這個我也是非常推介的,因為他內裡的豬肉比其他餐廳高質很多👍🏻醬汁甜度也剛剛好☺️*其他蝦餃燒賣的質素也不錯,因為半島酒店用的食材比其他餐廳的好吃下去比較有質感覺絕對一分錢一分貨,嘉麟樓絕對是暫時吃過半島酒店入面最高質素的餐廳*📍 地點:嘉麟樓 (尖沙咀)尖沙咀梳士巴厘道22號香港半島酒店1樓📍交通: 港鐵尖沙咀站E出口行約3分鐘人均:💰港幣$600-$800味道:💛💛💛💛✨/5性價比:
終於有機會試到半島酒店米芝蓮中菜廳

嘉麟樓💚這家點心真的非常有質素

預算夠的話推介大家來香港必試!

論環境及食物質素 是暫時在香港吃

過最好吃的點心🧆

🐠金魚龍蝦鮫 港幣$100{圖一}

這個是招牌點心,打卡一流💚

師傅做得非常精緻,內裡亦非常足料

龍蝦超大一顆,吃下去新鮮爽口

🦐紅蝦小籠包 港幣$98{圖二}

必點推介👍🏻👍🏻✨

這個超棒👍🏻 必須點!!!

湯汁超鮮甜海鮮味極濃

紅蝦非常新鮮😽吃完念念不忘

榮登第一名嘉麟樓必吃

🐔鳳凰煎珍珠雞 港幣$80{圖三}

珍珠雞內有干貝雞肉等材料

但相對其他點心這個比較遜色

珍珠雞表面煎得比較幹

味道普通,這個點不點都可以

🐷匈牙利鬈毛豬叉燒包 港幣$80

這個我也是非常推介的,

因為他內裡的豬肉比其他餐廳高質很多👍🏻

醬汁甜度也剛剛好☺️

其他蝦餃燒賣的質素也不錯,

因為半島酒店用的食材比其他餐廳的好

吃下去比較有質感覺

絕對一分錢一分貨,

嘉麟樓絕對是暫時吃過半島酒店入面

最高質素的餐廳

📍 地點:嘉麟樓 (尖沙咀)

尖沙咀梳士巴厘道22號香港半島酒店1樓

鳳凰煎珍珠雞
2020-11-02
金魚龍蝦鮫
匈牙利鬈毛豬叉燒包
延續係the lobby 個篇下午茶食評,我個staycation package包左一餐六道菜既嘉麟樓晚餐由於出發前兩日上網見到個blogger話比人安排左去西餐廳 the verandah搞到我依個搞手好擔心,即刻打電話confirm,因為我有兩個guest過黎join晚飯呀,唔想令佢地失望book左7:30,我地準時黎到一入門口見到,個浸老上海味呢,未食都已經浸左落個環境度當然啦,中菜廳喎,一坐低就問我地飲咩茶啦我地開左普洱同龍井有個火係下面溫住個茶,佢真係keep到個溫度之後有個staff拎住wine list過黎,我地見今日咁高興,個杯又咁靚,索性叫支香檳賀一賀佢,仲加多支佢地推介既凍茶照顧一下唔飲酒既朋友仔一支半島香檳,特價$730一支有氣茉莉花茶,$180大家都可以cheers~第一道菜花鵰醉雞,酒味入到雞肉,有點意料之外仲有個馳名叉燒staff介紹番依個係香港叉燒,並唔係最出名既匈牙利叉燒不過味道上都係好好,蜜味入到肉,口感鬆化,美中不足係我哥舊有少少根第二道係蟹肉soup我不嬲都唔多食既,因為食完飽左,完。點知食第一啖,嘩!成口都係蟹肉,屈哂機,成碗食哂第三道:黃金蝦

book左7:30,我地準時黎到
一入門口見到,個浸老上海味呢,未食都已經浸左落個環境度

當然啦,中菜廳喎,一坐低就問我地飲咩茶啦
我地開左普洱同龍井
有個火係下面溫住個茶,佢真係keep到個溫度

一支半島香檳,特價$730
一支有氣茉莉花茶,$180
大家都可以cheers~

第一道菜花鵰醉雞,酒味入到雞肉,有點意料之外

仲有個馳名叉燒
staff介紹番依個係香港叉燒,並唔係最出名既匈牙利叉燒

第二道係蟹肉soup
我不嬲都唔多食既,因為食完飽左,完。
點知食第一啖,嘩!成口都係蟹肉,屈哂機,成碗食哂

第三道:黃金蝦
蝦肉大粒爽口,黃金唔夠

第四味:野菌扒時蔬
正常

第五味

帶子黑松露炒飯
好香,粒粒分明,正,同埋食下食下已經好飽啦

第六味

紅豆沙沙得黎又有D豆食下,唔錯,湯圓太淋,扣分

杏汁芝麻糕同士多啤梨糕
鐘意杏汁既一定好鐘意

總括而言:
我覺得部分菜式係比想像中好
其他菜式係正常
令我更想試下匈牙利叉燒,蟹鉗等等既出名菜式
服務無得輸
成個用餐經驗係好好好好好
我決定要再去呀
2020-11-18
2020-11-21 703 浏览
同太太買咗半島酒店staycation package,包早午晚三餐。晚餐安排在嘉麟樓。約七時到達嘉麟樓,酒店職員殷勤款待。由於 staycation關係,晚餐是指定菜式。 頭盤先上蜜味叉燒及醉雞。叉燒半肥瘦,有咬口。但蜜糖味道可以多少少。醉雞嫩滑,但份量卻非常少。跟著係蟹肉魚肚羹及鹹蛋黃炒蝦球。魚肚羹嘅蟹肉份量非常多,羹嘅味道非常鮮甜。蝦球極度彈牙,鹹蛋黃份量重手,食落有點滯嘅感覺。再上野菌扒時蔬及松露帶子炒飯。前者普普通通,但炒飯卻很不錯,飯粒乾身,粒粒分明,松露味突出,帶子嫩滑,份量卻非常少。甜品係湯圓紅豆沙及美點雙輝,味道合格有餘。值得一提嘅係前菜小食琥珀合桃,非常出色,食到我唔停得口。聽聞嘉麟樓係米芝蓮一星推介食肆,可能由於自己要求高,今次菜式嘅味道只屬中上。值得一讚係酒店職員服務真係非常好,果然係五星級酒店。
甜品係湯圓紅豆沙及美點雙輝,味道合格有餘。
值得一提嘅係前菜小食琥珀合桃,非常出色,食到我唔停得口。

2020-11-18 812 浏览
買咗半島酒店三千幾蚊嘅staycation套票, 包嘉麟樓晚餐,大堂tea-set及露台餐廳的早餐, 原先也不會有什麼大期望, 但早餐及tea set的而且確貨真價實,物超所值。 但晚餐就真的有點失望了。首先環境及服務的確係比一流更高一級, 香港最著名嘅五星級酒店嘅環境及服務真的不容置疑。 但晚餐的設計及安排的確有點令人費解。首先奉上的是頭盤及湯,侍應叫我們先吃醉雞再吃叉燒,跟住飲湯。 再來是金沙蝦,炒菜及炒飯三道一齊奉上, 侍應再細心叫我們先吃蝦再吃菜,最後才吃炒飯。 其實粵菜一熱遮三醜,只要食物夠熱及有鑊氣,基本上都唔差得去邊。 但你看這個程序,食物又有什麼可能會夠熱呢。再者,我們這些中年人士,平常吃一隻金沙蝦已經超quota,酒樓卻安排我們每人吃三隻金沙蝦,滯得有點過份。 雖然這道已是全晚最好味的一碟餸,但用牛油及鹹蛋黃煮成的蝦,正常人又怎麼可能一次過食三隻。最令人失望的是那碗 黑松露帶子炒飯,又凍又硬,真的比一般茶記的揚州炒飯更差。總括兩日一夜的半島酒店之旅, 除了這頓晚餐,其他真的是物超所值, 服務一流, 但嘉麟樓真的要再設計一份餐單及重新安排上菜的方法, 才可挽回名店的面子
總括兩日一夜的半島酒店之旅, 除了這頓晚餐,其他真的是物超所值, 服務一流, 但嘉麟樓真的要再設計一份餐單及重新安排上菜的方法, 才可挽回名店的面子。
2020-11-15 512 浏览
Been here many times for family dinners and the steamed fish is always yummy. It is perfectly done, so the flesh is just cooked and never chewy (they would spoon the soy sauce over the fish a few times before serving). The soy sauce itself is also perfect, tasty but not salty. I can finish 2 bowls of rice just to savor the sauce. Other dishes we order are normal ones like steamed egg, stir fried beef and 咕嚕肉, delicious but not really value for money. The lighting is a bit too dark, makes me sleepy and difficult to take nice photos.
2020-11-06 774 浏览
同朋友join左package,包括嘉麟樓既6道菜晚餐,前菜琥珀合桃香脆好食,蜜汁叉燒&花雕醉雞,兩樣都好食,叉燒肉質鬆軟,但個人較喜歡醉雞多d,蒓菜蟹肉魚肚羹,味道偏淡,但蟹肉魚肚都幾多,唔錯,蝦肉爽口彈牙,亦都夠大隻,每一隻蝦都掛滿咸蛋黃,香口好食,野菌扒時蔬,松露翡翠帶子炒飯,黎既時候已經聞到好香既松露,炒飯粒粒分別軟熟,入口唔會過油,松露亦無蓋過其他食材味道,朋友覺得好淡,反而我覺得唔錯,紅豆沙湯圓中規中矩,兩款糕點,士多啤梨亞麻籽有d驚喜,味道比起另一件黑芝麻好味,嘉麟樓既出品係唔錯,雖然只係package既其中一部分,但員工既服務,食物質素亦無因而下降,值得一試。
同朋友join左package,
包括嘉麟樓既6道菜晚餐,
前菜琥珀合桃香脆好食,
蒓菜蟹肉魚肚羹,味道偏淡,但蟹肉魚肚都幾多,唔錯,
蝦肉爽口彈牙,亦都夠大隻,每一隻蝦都掛滿咸蛋黃,香口好食,
野菌扒時蔬,
紅豆沙湯圓中規中矩,

2020-11-04 572 浏览
Spring moon offer very classic dishes. The bbq pork is yummy and juicy. I especially recommend the desserts. You get to taste some old Chinese classics that are hardly to be found elsewhere