2K
2007-09-10 14 浏览
想搵個地方一個人靜靜0地食0下tea, 諗起為食朋友介紹0既呢度, 入0左0黎試, 叫了個tea set, 有一個小食+ 一個甜品+ 一杯飲品.先0黎凍honey chrysanthemum... 清甜冰涼, 消暑解渴一流, 非常唔錯.甜品叫了焦糖香蕉布甸(圖上)... 賣相似creme brulee, 面層的焦糖夠脆夠甜, 下面就好香香蕉味, 唔會太甜太膩, 整體相當好食!南乳炸雞翼(圖下) 就認真唔得... 太多油仲有d 油溢味, 粉漿太多, 肉幾乾, 亦無南乳味, 食落仲令人諗起唔辣的KFC 炸雞at its worst -_-"環境一流, 非常舒服, 而且小貓三隻的關係, 店內好靜. Service ok, 東南亞藉女店員幾有禮貌又好笑容.下次又想一個人靜0下的話, 會考慮再0黎, 不過相信會齋叫甜品!

聽聞此店多時~~但未試過~~所以就book 左佢試佢一試.(星期六~~6個人)由book 位開始已經覺得唔憂做~~想book7點半~~就要9點前卑番張台佢...咁我問如果唔想限時間食快餐,要幾點先有位~~佢就話8點30 la~~咁我地都就佢la鬼叫我想試咩~~就8:30啦去到~其實都唔係咁多人je~~why要限得咁緊?(好星期六,唔怪你)入到去就見到3個黑面神女侍應~~!!唉唯有唔睇佢地la坐左一陣order 野~~其實d野食都唔算話好貴~~係portion細d~味道好都無所謂.我地食左好多樣野~~但最有印象就係>梅子花雕雞 (無乜梅味但雞味酒味ok)>口水雞 (好食,但少左d,得幾件雞同粉皮..大約都有2人份量~~要108蚊)>小黃瓜 (味道好好~好入味!同一般中餐廳有唔同)>唔知咩南瓜牛腩 (味道好食~~同好抵食~比其他菜式多)>蝦兵蟹醬with法包 (個名特別過個菜~~無驚喜)>紅油炒手 (好味~唔會話太稔~唔夠辣)甜品我地食左三樣有2樣都好好食>荔枝ice-cream (好鮮甜荔枝味,清清地yummy)>蕉糖香蕉布甸 (好香好足料~蕉糖好脆,口感好好)其實全餐d 服務都唔係好差

我地食左好多樣野~~但最有印象就係

>梅子花雕雞 (無乜梅味但雞味酒味ok)

>小黃瓜 (味道好好~好入味!同一般中餐廳有唔同)

>唔知咩南瓜牛腩 (味道好食~~同好抵食~比其他菜式多)

>蝦兵蟹醬with法包 (個名特別過個菜~~無驚喜)

>紅油炒手 (好味~唔會話太稔~唔夠辣)

甜品我地食左三樣有2樣都好好食

>蕉糖香蕉布甸 (好香好足料~蕉糖好脆,口感好好)

其實全餐d 服務都唔係好差~~只係cool 左d~~係其中有個講廣東話ke女侍應好黑lo~~到最後10點幾佢話last order 問我地要唔要甜品~咁我地迷叫佢卑個menu我地睇下lor~~點知~佢好似好唔願意咁拎卑我地~~then 我地order左3個share~~佢都好似好唔like 咁~~塊面黑到我都唔知點形容~~好似我地好左佢收工咁lor~~(我地心諗~~咁你又問我地要唔要甜品? 話你地要放工,叫我地走仲好la...)

總之我覺得可惜lo~~因為服務差而令我唔會推介卑d friend~~如果我再去呢間餐廳食野~都要同d 無咁care服務態度ke friend lo..有少少要求ke人都可能會頂唔順

2007-08-02 4 浏览
南乳雞翼成陣油味, 得O的皮係有少少南乳味, 雞肉完全無味, 油到死湯飯同O係大快活食O個個好似無乜分別, O的餐具靚O的囉最好食係個柚子沙律啦, 係落O左好多柚子, 好足料訂O左位, 但係十分鐘前打個電話O黎催, 五分鐘又打個電話O黎催, O係灣仔金鐘食餐lunch真係好艱難...好明顯你又係香港人我又係香港人, 因乜解究waitress姐姐你一定要同我講英文O者??

湯飯同O係大快活食O個個好似無乜分別, O的餐具靚O的囉

最好食係個柚子沙律啦, 係落O左好多柚子, 好足料

2007-07-24 4 浏览
見佢平日都有d人氣, 食完雞公煲想食甜品咪試下囉! 去到見到大部份都係OL同西裝友, D食物唔係好貴, 但我見到係好細碟.是但啦…我食甜品遮! 見到個甜品MENU其實都想走, 不過唔好意思…D甜品無咩特別, 相比之下價錢特貴囉!兩人叫左:1)豆腐布甸2)紅豆涼粉小丸子豆腐布甸–好甜, 但無咩特別, 自己響屋企都可以輕易做, 但佢就收你二十幾蚊囉!紅豆–呢個重衰! 一D杰的紅豆沙+幾粒無餡湯圓仔+涼粉. 紅豆沙太甜了, 涼粉有怪味, 又唔係街市買的味道, 但又唔係百佳惠康罐頭涼粉的味, 好似係超市罐頭龜岭膏的味.總之又貴又唔好食! 浪費我的錢! 我唸D人都係食裝修同食面子囉!

兩人叫左:
1)豆腐布甸
2)紅豆涼粉小丸子

2007-07-13 1 浏览
今日晏晝12:30同班同事食飯...入到門口, 侍應就話1:30 要還台, 我地都覺得ok... 所以坐低...menu D 野食冇乜特別, 不過lunch set 算係O甘啦...平均都要around$80 (未計加一) per person...但係未食完就有人來收野... 喂我都未食完...你問都唔問就收...你都問下我先啦...未食完就收野都不特止...仲問我地要唔要甜品...話比佢知唔要...就叫我地埋單...我地都仲未飲完野...O個時都只係1:05... 我地就同佢地講"我地未飲完野...唔埋單住" 都唔夠5分鐘...就有另一個侍應攞張單過黎...我地都係未飲完野所以唔埋單住...O個個侍應就話出邊有人等位... 唔該埋單...但係O個時都係1:12左右...呢個都唔係理由...你估你自己係茶餐廳咩...一有人黎等位就趕人走...你係一間高級食肆...賣的是service...如果係咁趕...就一早問我地1:15 收台Ok O唔OK... O甘我地自己衡量係唔係道食...再唔係就收返茶餐廳價錢...咁我地條氣都"gur"D...

2007-06-06 2 浏览
星期六0既lunch,無啦啦黎左呢度... 兩個人叫左:口水雞--雞肉唔算好多,不過就有好多粉皮,mix埋d 麻醬,味道唔錯,幾特別豬骨湯拉麵--叫0既時候以為有豬骨做,但原來真係"豬骨湯"0既拉麵,麵幾彈口,唔錯,湯都幾夠味陳皮酥炸骨--烤得好香口,真係食到陳皮味,真係特別 感覺良好,d0既配搭好特別,份量又唔算太細,不過以lunch黎講都唔平ga,所以唔可以成日黎la...
星期六0既lunch,無啦啦黎左呢度...

兩個人叫左:
陳皮酥炸骨--烤得好香口,真係食到陳皮味,真係特別

2007-06-04 9 浏览
前排又同熊貓去『囍宴』食lunch,因為我唔肚餓,只叫2樣加個糖水(連飯都冇叫):蝦兵蟹醬配法飽:個醬有蝦米碎同蟹肉碎,鹹鹹香香,都幾「冶」味!但就真係超細碟,大概一隻豉油碟size!個口大個D,兩啖就食晒喇!喱碟,未計加一都成$68,我就覺得貴到死喇! 金牌口水雞:這是一碟我地一定會orderdish。超好味!!因為我少少辣都唔掂,辣油是分開上的。如果你係食得辣,有辣油係好食好多! 蕃薯薑湯黑糖湯圓:只有4粒湯圓同2件同湯圓size差不多的蕃薯;但因為我係唔食糯米做,所以,我唔知喱個糖水係好唔好食~雖然得果3樣,但都唔平,2個人,食lunch食成$230(連加一)!

(非会员)
差不多有一年沒有幫襯,昨晚跟老公再訪,明顯覺得食品質素差了、味道很一般、份量又少過以前,最重要仲係:咁要加價。一碟口水雞賣$108, 只有一件雞鎚和一小撮雞絲、皮蛋得半隻, 連粉皮都係得一小撮。若果係好味的話,還可以接受,最弊就係得豉油味和麻醬味,已經係要求大辣了, 但就一丁點麻辣味都無。之後的炒燕蘿蔔糕、什菜, 份量也是少得可憐,三小碟埋單合共$235我肯定...以後都唔會再幫襯。
差不多有一年沒有幫襯,昨晚跟老公再訪,
明顯覺得食品質素差了、味道很一般、
份量又少過以前,最重要仲係:咁要加價。

一碟口水雞賣$108, 只有一件雞鎚和一小撮雞絲、
皮蛋得半隻, 連粉皮都係得一小撮。
若果係好味的話,還可以接受,
最弊就係得豉油味和麻醬味,
已經係要求大辣了, 但就一丁點麻辣味都無。

之後的炒燕蘿蔔糕、什菜, 份量也是少得可憐,
三小碟埋單合共$235

我肯定...以後都唔會再幫襯。

2007-05-24 4 浏览
近幾年已經去過無數次, 主要是食物有特色, 自己一向愛吃它的魚湯泡飯, 但很多時也很快賣完, 魚湯很香滑但絕無腥味. 其他愛點的包括上湯雙翠, 愛它清清哋. 也喜歡大蝦柚子沙拉和南乳炸雞翼. 有時想食多點肉, 會點京都骨. 味道不會差到那裡.水準一直很穩定. 早幾天去了銅鑼灣G.O.D.內新開的分店, 試了蠔汁瓜甫,和皮旦酸薑. 前者合格, 自己認為如果在瓜上鋪上一些蝦了會更好吃, 而後者則比鏞記的差得遠. 薑不甜不辣但鹹, 怪怪的, 皮旦還可以, 但絕不出色. 整體表現還算不錯, 希望不要因開了分店而水準下降.

味道不會差到那裡.水準一直很穩定.

整體表現還算不錯, 希望不要因開了分店而水準下降.
2007-05-23 18 浏览
Menu上d lunch set一d都唔吸引,散叫左個凍豆腐普通到暈,只係一舊百福硬豆腐雪凍左加d汁,口水雞勁搵笨,根本就係雞絲粉皮加幾舊皮蛋&花生,咁就收我$150,擔擔面淨係得d麻醬,又無湯d面又硬到爆,要干哽...兩個人咁就食左$250,份量少地方又迫,唔好坐,service又無,有d staff仲黑面tim,一定無下次,都係食個名...可悲...~~P.S.- d食具都好殘下,好心收得人咁貴,比小小heart啦...唔該
4月26日時和同事十多人去食lunch, 已經一早訂了檯, 佢地當時問我可唔可以食1.5小時就走(我訂12:30的),我就話:"有d難wor, 因為好多人", 結果當天佢都無叫我地一定要1.5小時走. 可能當時近2時無乜客la.叉燒和炸排骨十分好味, 不過叉燒的質素唔係好穩定, 我地先後叫了2碟都唔同樣, 味道都有少少唔同. 去到至知係Jacky Ma的, 但好明顯, 佢地好懂得運用梅子等酸酸甜甜的食材. 所以整體都十分好味.不過個蟹多士就麻麻地, 最唔抵係酸薑皮蛋, 成$70得一只皮蛋, 重有2粒似梅酒粒梅子但硬好多的物體.不過十多人坐長檯真係好難傾偈...同埋d侍應反應好慢...同事間口碑奇佳, 我想我們會再去的.因為大大老細埋單, 唔知價錢, 不過除了酸薑皮蛋外都是物有所值, 份量適中的.

不過十多人坐長檯真係好難傾偈...同埋d侍應反應好慢...

同事間口碑奇佳, 我想我們會再去的.

2007-05-13 23 浏览
星期五一家同媽媽去Jacky開的「囍宴甜藝」食飯預祝母親節,食物做法算特別,味道中上,但service真係唔得!令到我地十分掃興同丟臉,好彩係同屋企人食飯,如果同客、朋友去,真係樣衰到爆!話說「囍宴甜藝」原來有個不明文的規矩係每檯只有1.5小時的用膳時間。我2星期前電話book檯,無人同我講,到星期三我自己打電話去confirm booking,對方亦無mention,到星期五上晝店員打電話來再三confirm,亦無人同我提及。當晚5點半,我行經店外,諗住先睇下有咩special要事先order,店員亦無同我mention每檯只可以坐1.5小時。我5點半睇menu時已問定有無野,尤其係甜品要預留,或者無貨,店員只係講無榴槤,fine,我唔好榴槤,無所謂。點知,7點半準時到達,食到8點半,已經有個waitress過來催,要我地落甜品order,然後再話我地聽只有25 minutes left,如果係得1.5小時,我地肯定唔會幫襯,屋企人食飯梗係傾下計,閒話家常。個姓黃(王?)的Managress仲要話因為舖頭細所以只可以坐1.5小時,又一大堆藉口,但從來唔認為係佢地疏忽做錯!Oh my

點知,7點半準時到達,食到8點半,已經有個waitress過來催,要我地落甜品order,然後再話我地聽只有25 minutes left,如果係得1.5小時,我地肯定唔會幫襯,屋企人食飯梗係傾下計,閒話家常。個姓黃(王?)的Managress仲要話因為舖頭細所以只可以坐1.5小時,又一大堆藉口,但從來唔認為係佢地疏忽做錯!Oh my god!!! 你之前唔講明,唔係一次喎,我前後電話聯絡過3次,親身去過一次,臨坐低都無講喎!而家話要做2轉就趕我地走,實在過份,態度仲要好差!C'mon!! 如果嫌賺唔夠的話,唔該將定價double、triple,一係白紙黑字明文寫低個半鐘要走,願者上釣!

更加令我嬲的是,有部份甜品order時竟然係剛剛賣晒!有無搞錯,我5點半特意入來問定有無野要reserve,pre-order,而家你話賣晒?仲話想做兩round生意?似係唔想做我生意多D囉!

既然又趕時間,又呢樣無0個樣無,唯有走囉。餐飯由起菜到埋單,1粒鐘都唔知有無,仲慘過去大家樂!

呢間「囍宴甜藝」食物其實只係中上,另外係食環境(其實都好窄)同Jacky的名氣,但咁樣的dinning experience,真係唔去好過!呢個姓黃(王?)的Manageress態度真係一流,一流的反面教材!

5個人未食甜品都食左接近$800,又唔係特別好食,service、態度又差。呢間野係我呢幾年食完最後悔的一餐!
2007-04-18 13 浏览
吃得一肚氣,都只怪自己唔聽話!上星期五到這裡吃飯,七時入座時侍應說要8:30pm交,我們見當時全餐廳只有兩三客,便先叫主菜,打算吃飽了再慢慢吃甜點,因聽說這兒的甜品如石榴雪榚值得一試。我們便叫了大蝦柚子沙律,想不到找來找去只得一隻插在碟中央的蝦;還要了沒梅子味的梅子軟殼蟹、沒甚麼味道的雞翼,還好醬蕃茄算不錯,只是wasabi味似乎多餘了點。8:20pm完成咸點,侍應遞來甜品餐牌,我們選好甜品預備點菜,突然衝出一個貌似經理級的女子,說我們無論如何要在8:30pm交,這話她重覆了3次,像沒聽到我們叫的只是雪榚,可以即上即吃。最後,我們終於得到大赦,吃了味道一般的雪榚,懷著滿肚子氣離開的時候,看見店內竟有兩大張空。雖然深明never say never的道理,我們發誓不會再來,就算這裡的甜品吃了教人曉飛。
吃得一肚氣,都只怪自己唔聽話!

2007-02-24 2 浏览
上完堂, 同老公試下先野!我地無訂位, 佢話要七點半前交, 一定無問題! 二人叫左秘制鎮江骨, $68, 上湯雙翠,$48, 胡麻日本溫室蕃茄, $36, 粒粒柚子冰, $26, 叫左好耐, 隔離都黎齊, 連飲品都未有, 好奇怪, 原來個waitress 寫完無落單, 唯有等等吧! 不過, 追完就好快啦! 杯野飲唔錯, 有甘柚, 不過剩食就無咩味, 連埋汁一齊就very good! 蕃茄有好香芝麻味同有一點兒wasabi, 唔太腍, 岩岩好! 上湯雙翠, 下層墊了冬瓜, 上層菜苗, 我覺得上湯應該無咁油, 菜苗唔係特別好食! 鎮江骨味濃, 唔係舊舊都咁腍! 最好叫左兩個甜品, 薑湯漏黃湯丸, $28, 夠薑所以夠辣, 蕃薯過腍, 湯丸是芝麻花生粒加冬瓜餡, 唔錯, 未試過! 第二個係蓮香飄飄羹, $28, 蓮子蓉, 有百合, 蓮子, 好好食, 我見食評話有苦澀味, 又唔係wor! 成晚最好食係甜品, 可再試其他甜品! 環境有少少迫, 如果亞姐無漏單, service 都唔錯既!
上完堂, 同老公試下先野!

2006-12-14 3 浏览
走過太古廣場三期,附近的街道也美化了不少,當然在太古出資下,設計也要與其物業外形相襯。只是起了幢樓吧,成條街的食肆也大幅upgrade,真係「道高一尺,魔高一丈」!當中經過這店,以食中國菜來說,裝潢相當吸引,就係因為恁來了。下午時間餐牌的選擇少,而且大部分為小食及甜品,要數飽肚的,就只有這兩款日式拉麵。所以兩個人就點了兩碗拉麵、一客小食與一客甜品。1)紅油抄手賣相好精緻,見到尐抄手非常剔透,皮很薄的模樣,碧綠色的碗與血紅的牆成一強烈對比。用羹舀起底下的醬油一起食,但發現那個醬油不太似是紅油,味道幾甜,但醬油味不及紅油。始終是紅油先食得到那陣重重的油味。尐抄手食落奇實也平平無奇,偶有一兩件黐在一起,餡用足料,惜不夠熱。2)煙鴨胸拉麵兩碗拉麵的賣相依然很好,跟木舀有古樸風味,煙鴨胸以薄片切,皮位少煙韌,肉質很腍滑,味道不重,而且沒有鴨味,好食不好食見仁見智。拉麵沒有太大彈性,但口感尚算幾好,好過街外的連鎖店。最失分的都要算是湯底,淡之餘食不出以甚麼食材來餚製,淡得來很寡,重淡過麵豉湯底!3)日式叉燒拉麵同樣地湯底與拉麵同上,兩碗麵都太少蔥花,感覺不豐富,但有芝麻作了小補救,但另一敗筆立即出

1)紅油抄手
2)煙鴨胸拉麵
3)日式叉燒拉麵
同樣地湯底與拉麵同上,兩碗麵都太少蔥花,感覺不豐富,但有芝麻作了小補救,但另一敗筆立即出現,就是主菜叉燒,肉的色澤暗啞,以為醃過很入味,如果要分類,這幾片叉燒既不是廣東、又不是日本。脂肪部分太少,瘦肉太多,而且處理得不好,加上厚切韌口又黐牙,醃的味道雖特別,也難彌補肉質的失敗。
4)番薯紅蘿蔔薑汁漏黃湯丸
最後上的薑汁湯丸賣相雖較以上的遜色,平實有平實的好。番薯與蘿蔔都幾腍,薑糖水因為夠熱,食落的效果都很好,湯丸皮很煙韌彈牙,內裏的餡即如沙般流瀉,個餡不只是甜,而有起沙的效果,好。賣甜藝若糖水招牌貨也搞不好就羞家了。

講個環境真係好啎錯,位處一座舊樓的角位舖,外面是石級與斜路,猶如中環的SOHO區,當然人流不能比擬。最愛就是大大的落地玻璃,光線充足,白色碎花雲石檯,紅紅的沙發與牆身、光鮮亮麗的強化骨瓷餐具,這些原因都要給環境一欄滿分。服務略遜的是推門內進良久也沒有侍應迎客。話說回來,總覺這些店中看不中吃,騙洋鬼子有餘,廚藝不足。