2024-11-10 548 浏览
雖然係好似好抵食 但質素差 等候時間長90mins食得個2-3round 職員豪無笑容 感覺唔太友善 可以在旁邊一路食野一路工作 抄散Feel 又唔主動加茶加水 要舉手🙋🏻‍♀️叫佢 先過黎 成堆職員企埋一角
雖然係好似好抵食 但質素差 等候時間長
2024-10-15 1450 浏览
從第三方平台網購了一份二人餐,今晚過來一嚐。食店位於銅鑼灣一座大廈內的16樓,位處高層,步出電梯,見到綠色大招牌,左轉入店後映入眼簾的是一整列落地玻璃窗,令到景觀十分開揚,有一邊窗望到少許海景。食店樓底高,佈置中式,檯與檯之間距離適中,令人坐待舒服。我吃的這套餐包括四道菜。前菜:秘製豉油凍鮑魚。鮑魚大大隻,容易咬開,質惑煙韌爽口。醬汁味道剛好。小菜兩個:芙蓉帶子,以嫩綠西蘭花伴碟,中間是雪白的蛋白和帶子粒,面層有一隻黃澄澄的雞蛋黃,整體擺盤不錯。蛋白滑溜,油份不過多,帶子粒也易吃。味道偏向清淡。柚子蝦球,四隻大蝦擺放有序,面層包上脆漿和醬汁,上面灑上一綴炸過的紅椒絲作裝飾。粉漿包得剛剛好,吃起來脆口,蝦肉很多,扎實爽口,配上酸酸甜甜的柚子汁,增進食慾。主食:圍爐招牌炒飯,配料豐富,有叉燒粒,蝦仁,蕃茄粒,蛋絲,特別是蝦仁大大隻,而且數量不少,飯粒爽身,擺上檯仍是熱熱的,鑊氣足。甜品:西米焗布甸,這個甜品自己非常喜歡吃,這店也做得好。面層是佈滿粒粒西米的漿皮,內層是入口綿密的布甸,內有蓮蓉,吃起來更綿滑又香甜。甜度適中,趁熱吃最好味。雖說食店是做順德菜為主,但因為買的套餐是兩人份量,四道

我吃的這套餐包括四道菜。

前菜:
小菜兩個:

主食:
甜品

雖說食店是做順德菜為主,但因為買的套餐是兩人份量,四道菜,看菜單其實嚐不到招牌順德菜,不過這次吃的體驗還是不錯的,小菜味道好,服務好,環境好。

秘製豉油凍鮑魚

秘製豉油凍鮑魚
柚子蝦球
圍爐招牌炒飯
西米焗布甸
係openrice 買左90分鐘點心放題,12:15pm 入座,1:45pm 就要離座。第一輪點心order 無問題,差唔多1pm就落第二輪點心order,1:15pm 有位女士同我地講 last order, 我地同呢位女士講我哋已經叫左,但未到!大約1:35pm 再追問第二輪點心 order , 竟然同我地講廚房無呢張單!!!唔知點解會咁!!!其實我唔需要知你地餐廳點樣管理,我只需要解決方法!有位餐廳女負責人仲用事不關己既態度好話客人我地唔去追單,佢地樓面得3個人理唔到咁多!!! 跟住話一係而家叫廚房整,俾你地繼續等(意思係施捨俾我地唔駛1:45pm離座);一係就下次 free 返一個人既點心放題?你無L野呀麻?咁差既服務態度仲 expect 我地會再去幫襯?傻的嗎? 我講到明唔會再有下次幫襯,咁佢先肯即時退返一個人既價錢!如果你地好多時間唔介意無了期等野食,就可以去幫襯喇!

如果你地好多時間唔介意無了期等野食,就可以去幫襯喇!

2024-09-26 2932 浏览
9月25號下午三點在網上平台 買咗9月26號晚的套餐卷同個客食飯,點知在當晚11:52pm 收到網上平台 通知話餐廳通知佢哋26號晚包咗場唔做散客。要包場斷估唔會早一晚先訂啦,咁既然一早知做唔到散客又點解接受預訂呢?搞到一面要去網上平台 要求取消個套餐卷(最初仲話要了解下唔肯取消),一面要重新找另一餐廳同通知個客改時間地點。管理混亂並非浪得虛名。
2024-09-26
2024-09-13 4134 浏览
再次約朋友來吃點心放題。都係早一日要係openrice 買卷,現場再俾每人10蚊。11:20去到未開門,都招呼住我入去坐,好有禮貌,後生仔多左。11:30入單,所以出菜好快,12:00開始人多。食物水準都冇下降,都係咁精緻好味(我鍾意食個幾樣野😜).推薦都係叉燒酥蝦餃蓮藕餅鳳爪超辣雲耳。不推薦:雞扎同牛肉
推薦都係叉燒酥蝦餃蓮藕餅鳳爪超辣雲耳。
不推薦:雞扎同牛肉

2024-09-11 4902 浏览
同事生日,開開心心一行五人去食點心放題。由於好近公司,我哋都有一張會員卡,真係久唔久會去的話,全年有個折扣是好的。16樓座擁維園景色,點心新鮮即製,樓面一班青少年服務亦非常到位,每位大約200元在銅鑼灣區是我們經常的選擇。今日有奇遇,埋單時經理話:「你地唔好埋單住,食剩嘅點心要逐粒計,一係就坐低慢慢食晒佢,餐廳周圍有CCTV睇住。」大好的心情即刻變差,幾個人食剩幾粒點心都覺得無可厚非。當然你也可以覺得我浪費。其實前兩日我剛剛響深圳返來喺香港感受到咁大嘅飲食文化差異,都要提一提。
同事生日,開開心心一行五人去食點心放題
餐廳周圍有CCTV睇住。」
2024-09-11
2024-09-09 2772 浏览
first tried at this restaurant ,environment not too bad , but not recommend it ,overall ingredients of dimsums and the dishes are not fresh ,the steamed chicken wrapped are totally changed tastes of sour ,friedrice of those chopped chasiu and shrimps were bad smells with soggy textures , the chasiu pastry were hard , there also steamed beefballs which liked it has been reheated so many time as so hard in texture and tastes changed service were okay and quite helpful ,but overall food were crappe
environment not too bad ,
but not recommend it ,
the chasiu pastry were hard ,

but overall food were crapped tastes of overdue ingredients as liked overnight stuffs

2024-09-07
午餐
2024-09-05 2391 浏览
一星期前訂枱,亦買了openrice的餐券,星期六12:30到,還未坐滿,獲安排坐在窗口位。 落單不久食物就到,比預期中快,味道正常水準,個人覺得燒賣、蘿蔔糕、灌湯餃、紅棗糕比較突出,略差的是壽包。服務亦很不錯,會不停添水和執枱。以此價錢,很滿意。

服務亦很不錯,會不停添水和執枱。

以此價錢,很滿意。
2024-08-12 2621 浏览
食物一般,除左隻雞好吃,其他餸菜夠熱.服務態度一般.唯一得個景靚.最搞笑剛一個鐘都未吃曬,就馬上走來問要唔要甜品,跟住又走來叫埋左張單先…一個鐘都沒就叫人埋單.真係第一次,以後都唔駛來..
食物一般,除左隻雞好吃,其他餸菜夠熱.
服務態度一般.
唯一得個景靚.
真係第一次,以後都唔駛來..
之前已经看到很多媒体介绍过,慕名来打卡.老ban卢师傅师承凤城酒家创办人冯满,在上市公司工作24年,疫情前决定自己开餐厅,但口罩期间挨不过被迫关门赔掉几bai万,之后从0开始选址营业🈺60岁如此气魄,看的我都很感!动😭-景色无di靓!大片落地窗饱览铜锣湾景色,还能看到维港,能看到海的都不简单啊😆拍照特别好看-适合朋友聚会、家庭聚餐等等,带老人也不错.服务员姐姐都好热情❤️‍🔥不是港式服务你懂的😏菜品样样都是高质素!上厕所的时候不小心看到他们用韩国白砂糖,荷兰🇳🇱淀粉和法国面粉,烘焙人都懂好材料有多贵🥺-围炉炸子鸡:炸子鸡有点怀旧菜的感觉,汁水足,皮脆油亮油亮的,肉cj嫩,用炸的很难做到海南鸡一样的嫩口感,可见功夫之深👍🏼窝贴大明虾🦐:升/级版的虾多士,底层薄薄的脆吐司上面两只新鲜大虾🍤肉q弹饱满。跟沙拉酱jue配了围炉招牌炒饭:是我的梦中炒饭,粒粒干身。里面的肉是叉烧,好好吃.大良巧炒鲜奶:颠/覆了我对炒鲜奶的认知,以为是以前吃的炸鲜奶那种。这道是咸的,奶味不算太重,清清爽爽。甜品拼盘:没想到中餐厅吃到这么好吃的甜品😆店员说和什么larosa啥甜品店联名的,我也没听懂🤣焦糖布丁🍮和奶冻都
之前已经看到很多媒体介绍过,慕名来打卡.

适合朋友聚会、家庭聚餐等等,带老人也不错.
服务员姐姐都好热情❤️‍🔥不是港式服务你懂的😏

甜品拼盘:没想到中餐厅吃到这么好吃的甜品😆店员说和什么larosa啥甜品店联名的,我也没听懂🤣焦糖布丁🍮和奶冻都好好吃🤤手工巧克力吃不完姐姐贴心帮我打包

店里有播采访卢师傅的视/频,一边吃快给我看哭了😭香港餐饮业真滴好不容易,大家要多多支持
2024-07-29
2024-08-08 2266 浏览
約朋友喺維園附近等,行經Sugar+門口,見到圍爐廣告,被店名吸引,就和朋友上去食飯。食肆地方不大,勝在前面無遮擋,可以望到維園和少少海景坐位唔迫,就算有人大聲講嘢都唔會太嘈。份量足,少少辣,鍾意食濃味的朋友話唔夠惹味,我就覺得ok。用淋油方法,顏色均勻,皮脆係必然,雞肉嫩滑,但有些部位較鹹,希望改善!最期待的順德菜卻令人失望。記得小時候食的餡料係將鯪魚肉、蝦米、花生等剁碎,然後釀返落條鯪魚度去煎熟,好花時間。今日呢條應該係用機器打碎,無口感,唔覺有好多料;粉太多,實實哋;味道偏淡無魚味。又一次失望,當晚冇芝麻卷!兩款甜品都係普普通通,以西米布甸較好,熱辣辣,裏面的蓮蓉唔太甜!雖然食物質素普通,環境搭夠,都可以約朋友嚟食飯傾偈嘅
食肆地方不大,勝在前面無遮擋,可以望到維園和少少海景
坐位唔迫,就算有人大聲講嘢都唔會太嘈。

香辣雞煲(半隻)

份量足,少少辣,鍾意食濃味的朋友話唔夠惹味,我就覺得ok。
炸子雞(半隻)

用淋油方法,顏色均勻,皮脆係必然,雞肉嫩滑
,但有些部位較鹹,希望改善!
家鄉煎釀鯪魚

最期待的順德菜卻令人失望
燉雙皮奶
西米焗布甸

又一次失望,當晚冇芝麻卷!
雖然食物質素普通,環境搭夠,都可以約朋友嚟食飯傾偈嘅
香辣雞煲(半隻)
炸子雞(半隻)
2024-08-06 2057 浏览
食物水準一流特別欣賞桂花員工服務态度超好,殷勤環境优美,配上维港夜境勝价比高推介特別欣賞菜式桂花炒魚肚煎釀鯪魚迷李冬瓜盅圍爐炸子雞蟹肉西蘭花,蟹肉超多和新鮮干燒伊面蝦多士XO酱帶子,蜜糖豆翠嫩,帶子超大粒juicy
食物水準一流特別欣賞桂花
員工服務态度超好,殷勤
環境优美,配上维港夜境
勝价比高
推介特別欣賞菜式
桂花炒魚肚
煎釀鯪魚
迷李冬瓜盅
圍爐炸子雞
蟹肉西蘭花,蟹肉超多和新鮮
干燒伊面
蝦多士
XO酱帶子,蜜糖豆翠嫩,帶子超大粒juicy

2024-08-06
庆祝纪念
生日
今次有驚喜😜見到之前嘅食評:對服務態度,行政,出菜时间, 各方面都有所劣評!但係今日親生體驗:相信店主可能有留意到食評, 完全改善曬! 侍應生改為一班年輕後生仔女, 服務態度好好, 今日攞枱順利, 等點心時間合理, 沒有混亂嘅情況,亦都沒有漏單 多謝店主 有所改善🙏還有食淨少少點心亦都沒有 罰錢 另外一提之前,有人話 排骨鳳爪唔夠淋,唔好味,相信店主亦有留意到,已經改善👍三十幾款點心,我覺得 最差就係個雞扎 ,建議店住不如剔起雞扎,既然整得唔好味!其他 炸嘢甜品一流 炒粉同個炒飯亦都是一流, 無謂畀 雞扎一個點心拉低個評分👍咁嘅質素埋單168蚊 性價比非常之高!又有無敵維園境 同親朋戚友gathering一流😘
今次有驚喜😜

但係今日親生體驗:相信店主可能有留意到食評, 完全改善曬!

亦都沒有漏單 多謝店主 有所改善🙏

還有食淨少少點心亦都沒有 罰錢

已經改善👍

2024-07-03 3071 浏览
買咗OpenRice 優惠券,買錯了小童$88,打電話訂位,,職員說可以補回大人差價(舊價),中途埋單時一位收銀,她說是店舖最(大)的,沒有人說過收舊價,堅持要補回新價錢,擾攘了一番,終於給我舊價,我稍為順氣一點。說到食物質素,真是一般般,無論賣相和品質。雖然任食都沒有期望太高,真的沒有下次。餐廳有好的服務,可以彌補食物質素不足,如果兩樣都欠佳,真係替老闆擔心。最好服務都是暑期工兩位哥哥仔,其他的中年女士,真是要檢討一下。香港食肆要做得住,員工要認真做好自己份工,對得住老闆。

說到食物質素,真是一般般,無論賣相和品質。
雖然任食都沒有期望太高,真的沒有下次。

香港食肆要做得住,員工要認真做好自己份工,對得住老闆。
凌亂擺設
2024-06-16 2444 浏览
父親節,諗住帶屋企人去食餐好嘅。好少食順德菜,冇諗過難食到呢個點。首先唔好講食物質素,坐嘅環境已經夠辛苦。五個人,一張細圓枱,一邊拍埋牆冇得坐,逼得好犀利。豉油雞,似隔夜返蒸雞。煎蓮藕餅,全部燶晒,老人家少啲壓力都咬唔開。炒鮮奶,正常, 不過鹹咗啲。琵琶豆腐,裏面啲魚肉唔熱又唔熟。仲有個蟹肉扒菜,爬咗一個鐘頭,等到頂唔順都唔嚟。 結果取消走咗。取消之後,佢哋連甜品都唔送。 一定冇下次,父親節搞成咁都好失望。