博大霧 (煙燻三文魚刺身) $168上碟嘅時候侍應會打開碟上的蓋, 會見到一陣煙霧, 散開之後就會見到擺得靚靚嘅三文魚刺身。三文魚刺身好肥美, 入口充滿油脂香, 仲帶點煙燻的味道。.燒龍蝦 (半隻) $118雖然係半隻但都好有份量, 食落啖啖伕肉, 好滿足。.飛天炒麵 $238賣相一流嘅炒麵, 準備食嘅時候先淋上醬汁, 好有儀式感。 炸咗嘅麵條口感脆脆, 配上醬汁食真係好滋味。值得一讚嘅係呢份炒麪真係好足料,入面有好多隻蝦而且仲好鮮甜。.香蕉煎餅 ($128)泰式甜品點可以無香蕉煎餅! 煎餅皮帶點酥香, 包著香蕉再蘸上煉奶同朱古力醬真係好吸引。.Sweet Baby ($118)打卡一流, 飲落帶點桃味同玫瑰味, after taste 仲有陣檸檬嘅酸味, 好清新。Base No.1 ($118)好靚嘅漸變色。菠蘿味好重, 飲落唔會過甜, 係好易入口嘅cocktail。
博大霧 (煙燻三文魚刺身) $168

燒龍蝦 (半隻) $118
雖然係半隻但都好有份量, 食落啖啖伕肉, 好滿足。

飛天炒麵 $238

香蕉煎餅 ($128)

Sweet Baby ($118)

Base No.1 ($118)

2023-03-06
2023-03-09 30 浏览
位於尖沙咀海信大廈< 𝐁𝐚𝐬𝐞 𝟐 𝐁𝐚𝐫 & 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 >, 一間夢幻星空泰國餐廳, 設有兩層高, 下層以酒吧為主; 而上層主打泰式菜, 放有180度無邊際環形螢幕, 不時會轉換場景。ᴅᴇᴇᴘ ꜰʀɪᴇᴅ ɴᴏᴏᴅʟᴇ ᴡɪᴛʜ ꜱᴇᴀꜰᴏᴏᴅ $²³⁸飛天炒麵以一對筷子凌空夾著, 再散上芡汁, 放有海量海鮮, 頗特別呢🙂ᴘʀᴀᴡɴ ᴄᴀʀᴘᴀᴄᴄɪᴏ $¹⁶⁸生蝦刺身, 底層放有乾冰, 湧出大量煙霧, 仙氣十足。ɢʀɪʟʟ ꜱQᴜɪᴅ $⁸⁸燒魷魚質感彈牙, 再帶點嚼勁, 配上泰式青辣醬更惹味。ʙᴀɴᴀɴᴀ ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇꜱ $¹²⁸香蕉煎餅, 外酥脆內軟糯,散上煉奶及朱古力醬, 再以草莓點綴😄ᴍꜱ ʙᴇᴀᴜᴛʏ $⁸⁸以蔓越莓汁、西柚及梳打混合而成, 味道甜甜的😃ʙᴀʙʏᴄᴄɪɴᴏ $⁸⁸以牛奶及海鹽焦糖糖漿而成, 甜中帶點鹹鹹味道😀基地貳 (尖沙咀)📍尖沙咀赫德道17號海信大廈地下及1樓

ᴘʀᴀᴡɴ ᴄᴀʀᴘᴀᴄᴄɪᴏ $¹⁶⁸
生蝦刺身, 底層放有乾冰, 湧出大量煙霧, 仙氣十足。

ɢʀɪʟʟ ꜱQᴜɪᴅ $⁸⁸
燒魷魚質感彈牙, 再帶點嚼勁, 配上泰式青辣醬更惹味。

ʙᴀɴᴀɴᴀ ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇꜱ $¹²⁸

ᴍꜱ ʙᴇᴀᴜᴛʏ $⁸⁸
以蔓越莓汁、西柚及梳打混合而成, 味道甜甜的😃

ʙᴀʙʏᴄᴄɪɴᴏ $⁸⁸
以牛奶及海鹽焦糖糖漿而成, 甜中帶點鹹鹹味道😀

基地貳 (尖沙咀)
📍尖沙咀赫德道17號海信大廈地下及1樓
2023-03-01
2023-03-08 58 浏览
#基地貳 (尖沙咀)Bar n Restaurant. 簡單啲講係環境靚酒好飲野好食😋。整體好有Feel。餐廳二樓由180度無邊際瑩幕包圍,有雪景、夜景又會有星空🌃,景色會變換,😎大玩視覺效果,好有驚喜💓。滿足哂情侶去就浪漫,朋友去就把酒談歡。.生蝦刺身$168大大隻蝦,肉厚爽口,🤏夾住蒜片同紅椒沾泰式青醬食。perfect! 青醬唔係辣果種,偏重香味。得到大家一致認同好好食🤤。.冬陰功卡邦尼意粉$248冬陰功味帶少少酸同微辣混合creamy蛋黃汁同忌廉,每一條意粉🍝都掛滿醬汁😍好惹味。配料有香菇同虎蝦,蝦好大隻,蝦肉實而不老,好鮮味。因為醬汁好creamy,食哂一整個,相對會膩啲,share 就啱啱好🤗。偏重濃味嘅人會特別喜歡。基地炒飯$288Woo有半隻鋪滿蟹籽嘅大龍蝦🦞,蝦肉都結實有甜。真係同泰國食到嘅炒飯好相似,不過呢個係豪華版。首先飯炒得好乾身仲帶蛋香、蔥香同少少焦香🤏。再者味道有有濃濃嘅海鮮味。.芒果班蘭糯米飯$168泰國嘢要食芒果糯米飯🍚做結尾先滿足。底層原味糯米飯+中間芒果粒+ 頂層班蘭糯米飯+芒果粒椰漿同炸椰絲。味道同平時差唔多,最最最特別係佢好熱🤤未食咁咁熱嘅糯米飯
#基地貳 (尖沙咀)

生蝦刺身$168

冬陰功卡邦尼意粉$248

基地炒飯$288

芒果班蘭糯米飯$168
泰國嘢要食芒果糯米飯🍚做結尾先滿足。底層原味糯米飯+中間芒果粒+ 頂層班蘭糯米飯+芒果粒椰漿同炸椰絲。味道同平時差唔多,最最最特別係佢好熱🤤未食咁咁熱嘅糯米飯,特別軟熟同甜啲,炸椰絲令口感豐富咗配搭埋芒果同埋椰漿真係好好食。

飲品Babyccino 同Ms beauty
Babyccino係好重奶味同creamy啲。Ms beauty係清新同酸酸嘅野莓香。Ms beauty勁岩女仔飲,起碼我好鍾意😍。
呢間餐廳嘅冬陰功湯真係好正,啲辣椒同埋檸檬草味道好香,而啲蝦同啲蘑菇都好新鮮,夠味夠辣,令人食完之後都覺得身體暖和啦!🍲🔥飛天炒麵嘅份量好大,麵條煮得剛剛好,唔會太腍太硬,而啲配料有啲蝦同啲蘑菇,啲蔬菜都炒得夠爽口,好開胃。有海鮮蝦同啲蘑菇令啲炒麵更加鮮甜可口。🦐🍄🍜整體黎講,呢間餐廳嘅食物真係好好食,而且價錢都好實惠,值得一試。不過,啲服務有啲慢,希望餐廳可以改善下啲服務速度。⏰食物評分:⭐️⭐️⭐️⭐️服務評分:⭐️⭐️環境評分:⭐️⭐️⭐️總評分:⭐️⭐️⭐️

食物評分:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務評分:⭐️⭐️
環境評分:⭐️⭐️⭐️

總評分:⭐️⭐️⭐️
最近好鍾意周圍試下唔同嘅Fusion菜,今次就試左一間位於尖沙咀嘅餐廳,有多款特色Fusion泰國菜,另外仲有多款精緻雞尾酒🍹,加上餐廳頗有特色嘅佈置,好啱情侶約會黎食❗️‣ 生蝦剌身 ($168)前菜試左生蝦刺身,排盤賣相唔錯,見到只蝦都幾大隻,食落好彈牙,肉質好新鮮,配埋特製泰式辣醬,味道唔錯,總體質素幾好👍‣ 真·海膽忌廉意粉 ($228)賣相同樣吸引,海膽色澤唔錯,食落味道好新鮮😍意粉煮到啱啱好,而且好掛汁,忌廉汁味道唔錯, 份量亦唔少,總體質素唔錯😋‣ 青咖喱藍青口長通粉 ($218)另一款用左青咖喱煮長通粉,味道幾特別,青咖喱帶點辣味,青口幾大隻,配埋長通粉食都幾夾,整體唔錯☺️‣ 芒果班蘭糯米飯 ($168) 作為招牌甜品,2種糯米飯口味一齊食落味道豐富,班蘭味同椰漿味幾平均,而且糯米飯煮到啱啱好,口感夠曬煙韌軟糯,配埋芒果一齊食落好正,值得推介😝‣ Green Finger ($118)/ Base Core ($118)2款雞尾酒各有特色,而且賣相都好精緻👍,第一款用左日本Midori綠甜酒,配埋青瓜薄荷,味道好清新,甜味適中🥰,另外一款用左Rum酒,配埋荔枝加玫瑰,飲落

‣ 生蝦剌身 ($168)

‣ 真·海膽忌廉意粉 ($228)

‣ 青咖喱藍青口長通粉 ($218)

‣ 芒果班蘭糯米飯 ($168)

2款雞尾酒各有特色,而且賣相都好精緻👍,第一款用左日本Midori綠甜酒,配埋青瓜薄荷,味道好清新,甜味適中🥰,另外一款用左Rum酒,配埋荔枝加玫瑰,飲落幾香,味道同樣唔錯!

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳環境好啱打卡📸,二樓用超大無邊際螢幕營造左光影星空嘅效果,簡直係沈浸式體驗,加上食物飲品質素都唔錯,服務亦幾週到,鍾意試Fusion菜嘅朋友不妨一試😚

💰Total: $1120 ($560/pp 已包括10%服務費)
📍BASE 2 Bar & Restaurant|@ba2e.852
尖沙咀赫德道17號海信大廈地下及1樓

🚩更多同類餐廳 #foodstep_西餐
🚩更多同區餐廳 #foodstep_尖沙咀

📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻多謝你既支持,成為我努力分享既動力💪🏻
我地為左佢既180度無邊際螢幕而黎😆上到二樓心入面嘩左聲,當時投影既畫面係星空,好靚同超有feel😍我地食飯期間仲轉過兩次投影,一次係東歐城景,一次係水母,咁岩隔離枱有人生日,轉左一陣生日快樂既投影添😮黎呢到慶生都幾有驚喜!▫️泰式牛油果大蝦沙律 ($128)牛油果夠熟冇苦澀味,大蝦亦新鮮彈牙,沙律由切粒牛油果、蕃茄、腰果、椰絲拌成,加上泰式酸汁,味道酸甜好開胃。▫️燒魷魚 ($88)原條魷魚切片上,燒得好香,食落彈牙又有啲嚼勁,點埋配有既泰式青辣醬更惹味。▫️真.海膽忌廉意粉 ($228)海膽幾新鮮,意粉軟硬適中,全都掛滿海膽忌廉汁。▫️基地炒飯($288)我地覺得呢個最好食😋大推!龍蝦半邊上仲有大隻蟹蚶,芝士舖面焗出黎好香,仲灑滿蟹籽😍龍蝦肉多,仲有蝦膏,可以撈炒飯食。炒飯出色,炒得粒粒分明又有鑊氣,每粒都痴到蛋絲,一上枱已聞到好香👍🏼▫️香蕉煎餅($128)食落內軟外脆,加上朱古力醬同煉奶,好味😋▫️Green finger ($118)▫️Base brother ($118)我自己偏好Green finger既青瓜味,而Base brother就係偏檸檬酸,兩杯都好飲😀
我地食飯期間仲轉過兩次投影,一次係東歐城景,

▫️泰式牛油果大蝦沙律 ($128)
泰式牛油果大蝦沙律

▫️燒魷魚 ($88)
燒魷魚

▫️真.海膽忌廉意粉 ($228)
海膽幾新鮮,意粉軟硬適中,全都掛滿海膽忌廉汁。
真.海膽忌廉意粉

▫️基地炒飯($288)
我地覺得呢個最好食😋大推!
基地炒飯

▫️香蕉煎餅($128)
食落內軟外脆,加上朱古力醬同煉奶,好味😋
香蕉煎餅

▫️Green finger ($118)
▫️Base brother ($118)
Green  finger  &  base  brother

• Green  Finger
2023-03-06 35 浏览
平時好少行赫德道原來有間泰fusion西餐廳開左一段時間🤣🤣 野食都唔錯😝1. 真忌廉海膽意粉$228口感比我想像中冇咁漏 大大塊鮮甜海膽食❤️2. 基地龍蝦炒飯🦞$288店員推介呢個必試大大隻半邊龍蝦啖啖肉 注意番個殼比較油,可能龍蝦係炸過黎 但又唔會老好食😋😋3. 軟殼蟹柚子沙律$148軟殼蟹比起市面上見到嘅大隻好多,好似有成兩隻如果柚子肉可以走沙律醬就好了🤣 整體口味偏泰式 甜甜地有椰香4. 香蕉煎餅$128好似第一次見,表面包住炸酥皮,香蕉🍌暖暖地咁食幾得意😎好泰style另外兩杯係mocktail 會偏甜少少以下menuPs. 門口有打卡位
平時好少行赫德道
原來有間泰fusion西餐廳開左一段時間🤣🤣 野食都唔錯😝
1. 真忌廉海膽意粉$228

口感比我想像中冇咁漏 大大塊鮮甜海膽食❤️
2. 基地龍蝦炒飯🦞$288

店員推介呢個必試
好食😋😋
3. 軟殼蟹柚子沙律$148

軟殼蟹比起市面上見到嘅大隻好多,好似有成兩隻
4. 香蕉煎餅$128

另外兩杯係mocktail 會偏甜少少

以下menu

Ps. 門口有打卡位

2023-03-03 75 浏览
餐廳位於尖沙嘴,由前酒店大廚主理嘅高質泰國fusion菜,呢度設有兩層,下面係酒吧,而上面有180度無邊際大螢幕展示迷幻太空、水母、藍天白雲等景色,有種令人逃離現實嘅感覺~ 前菜有煙燻三文魚刺身,上枱時侍應會慢慢咁打開個蓋俾客人打卡,配合呢度菜嘅菜名「博大霧」😆 三文魚肥美鮮甜,入口即溶,配上酸辣嘅泰式香草醬汁十分開胃!主菜有海膽忌廉意粉同龍蝦炒飯,前者有海水味,麵條軟硬度適中,醬汁較淡,個人更喜歡後者,肉質爽口彈牙,炒飯粒粒分明,夠乾身而且有鑊氣🤤甜品方面要咗經典嘅芒果斑斕糯米飯,賣相精緻,打卡一流,絕對比得上高級酒店~ 糯米飯煙煙韌韌,微暖,帶點斑斕香味,份量算多,適合多人分享!而飲品都有好多選擇,Ms Beauty以cranberry juice, grapefruit同梳打水混合而成、Base Cooler則以芒果搭配ginger ale,前者偏酸而後者就甜甜地,兩款各有千秋,值得一試👌🏻

2023-03-03 58 浏览
位於尖沙咀赫德道的「基地貳」,係一間樓高兩層的餐廳酒吧,主打特色泰國菜,由前酒店大廚主理,食物質素有所保證。環境裝修神秘有特色,恍如置身於異度空間煙燻三文魚刺身以泰式口味及煙燻效果呈現的三文魚刺身,影相打卡就啱晒📸三文魚好肥美,滿有魚油香,配上辣椒、蒜片及沙沙青醬,清新開胃軟殼蟹柚子沙律柚子肉清甜爽脆又多汁;炸軟殼蟹新鮮又大隻,外脆內軟,啖啖肉,勁好食飛天炒麵賣相造型好特別,炒麵竟然可以懸浮喺半空✨炸過嘅幼麵條香脆可口,淋上熱辣辣的酸辣湯,再配上草菇及雜錦海鮮配料等等,味道同口感都好豐富,邪惡滋味香蕉煎餅金黃酥皮層次豐富,帶點牛油香。內裏包住軟滑香蕉,甜美可口Babyccino主要由牛奶及岩鹽焦糖糖漿所組成,味道特別,充滿奶香伯爵茶熱英式伯爵茶好香濃,有助消脂解膩

軟殼蟹柚子沙律

飛天炒麵

香蕉煎餅

金黃酥皮層次豐富,帶點牛油香。內裏包住軟滑香蕉,甜美可口

Babyccino

主要由牛奶及岩鹽焦糖糖漿所組成,味道特別,充滿奶香

伯爵茶

熱英式伯爵茶好香濃,有助消脂解膩
2023-03-01 56 浏览
和好姐妹聚會當然要找一間美美又夢幻的餐廳。一起聊聊天,拍拍照,打打卡。今天,我們就去了一家位於尖沙咀超夢幻的餐廳 –「基地貮」。主打多款泰國fusion菜,由前酒店大廚主理👍。餐廳分為兩層,下層酒吧為主,走樓梯上一層會發現驚喜,270度無邊際環形螢幕就在眼前,圓型卡位十分舒適,型格現代感的裝修,光影視覺效果令人印象難忘。🤩想不到餐廳除了裝修吸引,食物也同樣吸引眼球👀👀。煙燻三文魚刺身❤️菜式被濃煙濃罩著真的充滿神秘感,, 店員很貼心,會待我們準備好相機才慢慢打開。首先一肢燻香撲鼻,隨即菜式慢慢呈現。三文魚頗為厚切,食落更有口感,魚身仍帶有少許煙燻味, 配埋底層的泰式海鮮醬同時入口, 更能突顯鮮味魚香,有別於一般的刺身,值得一試👍!泰式牛油果大蝦沙律🦐🥗沙律面層有3隻大蝦,很巨型,爽口彈牙。拌碟的牛油果很夠熟,食落軟滑充滿果香。沙律中除了有大量的牛油果和蕃茄外,更添加了香烤了的腰果和椰絲,食落又滑又脆。再以泰式沙律汁拌均,配上爽口大蝦,酸酸甜甜清爽開胃。燒波士頓龍蝦🦞雖然只有半隻,但龍蝦非常巨大,看看它的蟹鉗就知道了。龍蝦肉鮮甜彈牙,帶有少少碳燒香氣,最棒是蝦頭的蝦膏,很香。同樣跟配泰式酸

想不到餐廳除了裝修吸引,食物也同樣吸引眼球👀👀。

煙燻三文魚刺身❤️

泰式牛油果大蝦沙律🦐🥗

燒波士頓龍蝦🦞
雖然只有半隻,但龍蝦非常巨大,看看它的蟹鉗就知道了。龍蝦肉鮮甜彈牙,帶有少少碳燒香氣,最棒是蝦頭的蝦膏,很香。同樣跟配泰式酸辣醬,更能帶出鮮味。

飛天炒麵🍜
眼見幾枱都有點,我又試下先。一上桌真係[嘩]一聲! 對筷子凌空夾住炒麵,好似真係飛緊咁,打卡一流!! 重點,這道菜唔係得個樣,味道同樣很不錯。店員會幫忙淋上泰式芡汁,炒麵炸得勁脆,海鮮勁足料又新鮮,特別是魷魚圈🦑,非常柔軟,我真的很喜歡。

芒果斑斕糯米飯
最後當然唔少得食泰菜必點的甜品 -芒果糯米飯,這裡的芒果糯米飯有別於坊間,除了賣相精緻,顏色豐富𥄫睛外,糯米飯除了椰汁味外還有斑斕味,煙煙韌韌很軟熟,芒果也很清甜,份量不少,同朋友share就最合適👯。

餐廳除了有FUSION美食, 亦有提供多款調酒🍸,我也order了一杯 cocktail淺嘗一下。Sweet Baby以玫瑰,桃,加上蘋果汁,檸檬汁調製而成,再以懸空的玻璃球盛載著,非常精緻。飲落充滿果香易入口,各位美美的ladies一定會喜歡的。朋友的Base Colada也充滿椰子及菠蘿香甜味,最特別是酒杯,真的很可愛🥂。

2023-02-26
  • 芒果糯米飯
  • 飛天拉麵
2023-02-26 63 浏览
位於尖沙咀新開嘅《BASE 2 bar & restaurant 》主打泰式Fusion 菜,樓高兩層,上層有180度超大嘅螢幕,時不時都會轉唔同背景,勁有feel—·—·—· —·—·—· —·—·—·╰☆飛天炒麵 $238見好多枱都有叫,打卡一流炒麵真係識飛架🤩對筷子凌空夾住啲炒麵,店員會淋上芡汁,炒麵炸得勁脆,海鮮勁足料又新鮮,睇得又食得╰☆真·海膽忌廉意粉 $228海膽海水味濃郁😍口感嫩滑,意粉軟硬度適中,每條都掛滿醬汁,好惹味╰☆軟殼蟹柚子沙律 $148軟殼蟹炸後甘香鬆脆,連殼帶膏同肉一啖過,清甜柚子配秘製泰式酸辣汁,酸辣醒胃╰☆芒果斑蘭糯米飯 $168食泰菜必點嘅甜品,賣相精緻,糯米飯煙煙韌韌帶斑斕香味,芒果清甜,份量幾多落bar唔一定飲酒嘅,同朋友每人都叫咗杯mocktail 扮下嘢🤭╰☆ Ms beauty $88用咗Cranberry juice同grapefruit ,soda整成,味道酸酸甜甜╰☆Babyccino $88呢杯有Milk 同salt caramel syrup,奶味唔會好重,甜甜地幾好飲

—·—·—· —·—·—· —·—·—·
╰☆飛天炒麵 $238

見好多枱都有叫,打卡一流
炒麵真係識飛架🤩對筷子凌空夾住啲炒麵,
店員會淋上芡汁,炒麵炸得勁脆,海鮮勁足料又新鮮,睇得又食得

╰☆真·海膽忌廉意粉 $228

╰☆軟殼蟹柚子沙律 $148

╰☆芒果斑蘭糯米飯 $168

╰☆ Ms beauty $88

╰☆Babyccino $88
2023-02-24 52 浏览
樓上仲有靚靚餐廳!旁邊設有無邊際嘅熒幕,所以景觀真係好靚,🥰投影住太空藍天白雲、水母等等嘅背景,💗咁浪漫嘅氛圍,真係好適合情侶嚟。生蝦刺身 $168少少乾冰上檯,🦐所以上嚟嘅時候好似雲霧咁靚,刺身都夠新鮮👍飛天炒麵 $238好有趣嘅筷子,🍜好似飛起身咁夾住啲面,麵底炸到香脆,仲可以淋上旁邊配有嘅醬汁,大蝦,魷魚,🍤豐富嘅海鮮,可以撈埋一齊食。泰式燒龍蝦半隻 $118蝦肉厚實鮮甜,🦞仲配上青色嘅秘製醬汁。芒果斑斕糯米飯 $168擺设好靚好精心,🥭香甜芒果加上煙韌糯米,同朋友都好鍾意。

生蝦刺身 $168
少少乾冰上檯,🦐所以上嚟嘅時候好似雲霧咁靚,刺身都夠新鮮👍

飛天炒麵 $238

泰式燒龍蝦半隻 $118
蝦肉厚實鮮甜,🦞仲配上青色嘅秘製醬汁。

芒果斑斕糯米飯 $168
擺设好靚好精心,🥭香甜芒果加上煙韌糯米,同朋友都好鍾意。
📍 基地貳 (尖沙咀)餐廳主打泰式Fusion菜🇹🇭酒吧餐廳🍸有上下兩層✌🏻上層好夢幻🤩有180度無邊際螢幕♾️會播放不同景色或圖片👀今次主要係夢幻太空🪐加上鏡面既天花構成無限延伸嘅感覺😍望住個太空食嘢好chill🤭有一段時間螢幕變咗玫瑰花都好靚🌹飲品同食物擺盤靚又高質😋打卡之選📸✨泰式牛油果大蝦沙律🥑🦐份量多🤩牛油果🥑混合左堅果, 蕃茄🍅,炸蒜等等食落又滑又脆😁帶點酸甜, 有口感又好食😋大蝦鮮甜爽口🦐✨冬陰功卡邦尼意粉🌶️好特別🤩估唔到又真係幾match仲要好好食🤤冬陰公味香, 酸酸甜甜帶點微辣😋好開胃👍🏻加上係面既蛋🍳,混合蛋漿食落口感更豐富😁虎蝦好大隻,又香又厚肉🦐✨基地炒飯🦞半隻龍蝦好大隻😍多肉👍🏻鮮甜彈牙😁上面仲有勁多蟹籽🤩炒隻鑊氣好夠🤭好香😋✨香蕉煎餅🍌煎餅外面煎得好酥脆😋厚度適中👍🏻包住新鮮既香蕉肉🍌配朱古力醬同煉奶好食🤤✨cocktail-Sweet Baby🌹🍸係一粒好靚既玻璃球入面💕好香玫瑰🌹桃🍑味😋加上蘋果汁🍎檸檬汁🍋果香易入口, 好fresh✨cocktail-Base Brother💪🏻🍸造型好得意😁係一個大隻嘅body🤭💪🏻薑味好香加上檸檬汁🍋,辣中帶點香甜👍🏻
📍 基地貳 (尖沙咀)

✨泰式牛油果大蝦沙律🥑🦐

✨冬陰功卡邦尼意粉🌶️

✨基地炒飯🦞

✨香蕉煎餅🍌

✨cocktail-Sweet Baby🌹🍸

✨cocktail-Base Brother💪🏻🍸

📍 基地貳 (尖沙咀)
尖沙咀赫德道17號海信大廈地下及1樓
  • 冬陰功卡邦尼意粉
2023-02-17 102 浏览
上下兩層嘅酒吧餐廳,一上2樓,映入眼簾的是270度環形屏幕,猶如置身太空,好夢幻嘅光影藝術!仲有鏡面天花,打卡一流!👉🏻生蝦刺身 $168一上場,店員會先倒水造成騰雲駕霧效果,好吸睛!生蝦共5大隻,好新鮮又爽口!👉🏻飛天炒麵 $238絕對無幻覺,絕對無花巧,真係對筷子凌空夾住d麵,又係打卡必選!炸左嘅麵脆卜卜,淋上泰式辣醬,有好多海鮮,剝殼大蝦仲有魷魚,好足料!👉🏻基地炒飯 $288龍蝦大大隻,肉質爽彈鮮甜,蟹鉗好有霸氣,炒飯夠鑊氣,粒粒分明好乾身,而且好入味!👉🏻芒果班蘭糯米飯 $168超好味的甜品,賣相靚不在話下,兩款唔同調味嘅糯米飯同芒果加埋一齊,好有層次感,好煙靭,椰汁味香,仲有士多啤梨伴碟,好岀色!👉🏻Ms Beauty $88漸變色的紅,莓同柚子梳打,好清新,甜甜的,伴有三粒藍莓!👉🏻SWEET BABY $118造型美,好清新,桃同玫瑰,蘋果汁+檸檬汁,係signature cocktail!除左menu上嘅食物,仲有Baze Special,唔好錯過!今餐無論係視覺定味覺都非常享受!而家openrice訂位仲有8折,好抵!

👉🏻生蝦刺身 $168

👉🏻飛天炒麵 $238

👉🏻基地炒飯 $288

👉🏻芒果班蘭糯米飯 $168

👉🏻Ms Beauty $88
漸變色的紅,莓同柚子梳打,好清新,甜甜的,伴有三粒藍莓!

👉🏻SWEET BABY $118

2023-01-01 2895 浏览
📍香港📍尖沙咀📍基地貳📍尖沙咀赫德道17號海信大廈地下及1樓📍星期一至五 15:00~02:00 & 星期六 13:00-02:00 & 星期日 13:00-00:00🌹餐廳分两層,下層酒吧,上層泰式fusion菜,大約8-10張枱左右。最吸引系個270度無邊際環形螢幕,打卡一流!呢度既燈光好易影到靚相,加分🥳有用餐時間但夠鐘都無趕我哋走🫣整體食物質素唔錯,只系定價較高,Openrice book位有8折會抵啲!員工態度都好好,幾講得笑🤭Overall 4個女仔都好滿意今餐飯🫶🏻一定有下次😁🦄 生蝦刺身 $168🦄 評分: 7.5/10五隻生蝦份量對比其他泰國餐廳算少,勝在夠大隻。底層有乾冰,店員會叫你準備定電話打卡,一倒水就營造煙霧瀰漫嘅效果。🦄 煙燻三文魚刺身 $168🦄 評分: 7.5/10個泰式酸辣醬汁同生蝦一模一樣,如果每款醬汁有少少唔同個味道會冇咁重複。三文魚好肥美食落都幾新鮮,口感唔錯。🦄 泰式牛油果大蝦沙律 $128🦄 評分: 6/10泰式酸辣個味道太重手,令到個沙律食落較heavy唔系開胃前菜。牛油果再熟多少少會更好食。大蝦三隻都彈牙。🦄 黑松露蘑菇意粉 $228🦄
📍香港📍尖沙咀

🦄 泰式牛油果大蝦沙律 $128
🦄 評分: 6/10

🦄 黑松露蘑菇意粉 $228
🦄 評分: 8.5/10
份量真係好少但好食!黑松露份量應該幾重手先做到咁香濃既黑松露味!意粉入哂味亦唔會煮到太淋太軟身。連平時好憎食意粉既朋友都話呢碟好食!
黑松露蘑菇意粉

🦄 夏威夷薄餅 $180
🦄 評分: 8/10
厚厚既芝士系pizza面,仲要有拉絲效果,好滿足好食。只系邊位焗得比較燶偏硬。

🦄 燒魷魚 $188
🦄 評分: 6.5/10
魷魚彈牙好食可惜落鹽/調味料太重,好咸呀!!同樣跟配泰式酸辣醬,又系一樣味哈哈。

🦄 芒果斑斕糯米飯 $168
🦄 評分: 6.5/10
芒果同士多啤梨甜度可接受,唔會太酸啦。擺盤幾精美,顏色豐富𥄫睛,糯米飯幾煙靭唔會太淋。整體份量比較少定價高。

#foodieschu尖沙咀
~~~~~~~~~~~~~
#尖沙咀美食 #香港美食 #hkfoodies #hkfoodie #foodie #foodies #基地貳 #赫德道 #dinner #IGABLE #fusion #food #pizza #燒魷魚 #芒果斑斕糯米飯 #芒果糯米飯 #生蝦 #三文魚 #黑松露蘑菇意粉 #黑松露意粉 #yummy
黑松露蘑菇意粉