2021-05-14 123 浏览
之前聽病人講過,堅信號既早餐粢飯唔錯,但新都城中心(景林)既堅信號,就已經無做早餐,可能周遭太多餐廳,競爭太大。 星期三經過旺角既分店,見粢飯餐$19,但趕時間去西貢會合朋友,只能匆匆一別。 今日黎到荃灣,一見到堅信號個招牌,就唔洗諗食咩早餐。 但可能有區域性因素,荃灣既粢飯餐係賣$23。 一見到個粢飯,真係好大件,好足料。我諗佢吸引人既地方,就係夠實在,飽肚,重點係,中間既內涵——油炸鬼夠脆,夠脆,成件事就爭好遠。當然,佢既油炸鬼唔係傳統個種,而係類似而家有d酒樓既“脆脆腸”,所謂既“油炸鬼”,係麺團方面,一定有再作調配。熱豆漿夠熱,有d甜,但唔會太漏。不過,就強列建議一個粢飯兩份食,因為一個人食,個量實在有d多,再者,試多d野,會仲開心。佢有個餐,係外婆紅燒肉配米粉,雖然,我覺得佢實唔會係我姥姥整出黎既味道,但早餐有紅燒肉食,見到已經覺得好開心!備註:我食緊個陣,有個婆婆黎買外賣,佢要8個粢飯,似乎即刻KO左鋪頭既現貨。跟住有個女仔黎買粢飯,店員就話:唔好意思,要等二十分鐘。當時9點15左右,所以,如果撞正一批賣曬,就真係要有d耐性,等一等新鮮再出爐。

今日黎到荃灣,一見到堅信號個招牌,就唔洗諗食咩早餐。

但可能有區域性因素,荃灣既粢飯餐係賣$23。

熱豆漿夠熱,有d甜,但唔會太漏。

粢飯豆漿
2021-05-14
$23 (早餐)
2021-04-11 1142 浏览
之前公司附近有堅信號上海生煎皇,同事經常請大家吃生煎包下午茶,轉工後已經有一段時間沒有吃過生煎包,今天來到荃灣不如試下晚飯。門外都有不少人買外賣,$67有生煎包,小食,主食加飲品,非常低食,難怪如此多人。特惠晚餐都好抵食,有小籠包,主食加飲品,加$10有一款小食。灌湯小籠包 任何主食都贈送小籠包,皮雖然不算薄,但餡料豐富多汁,一口一個剛剛好。堅信號上海生煎包招牌菜式,一定要點。生煎包外皮煎得香脆,餡料豐富多汁,咬落去肉汁仍然燙熱,相信是即叫即煮,推介。雞絲粉皮爽口青瓜絲切得幼身,再加上雞絲和芝麻醬,略嫌粉皮不夠嫩滑。糖醋魚菜飯煎得香脆的魚柳配上酸酸甜甜的醬汁,而菜飯中菜的比例都不少。豬排湯麵豬排幾有厚度,有淡淡的蜜糖味,而且份量也不小。不過湯麵味道偏淡。 飲品點了豆漿。生煎包果然是招牌菜式,我覺得一個有點不夠,下次會外賣生煎包。

雞絲粉皮
爽口青瓜絲切得幼身,再加上雞絲和芝麻醬,略嫌粉皮不夠嫩滑。

糖醋魚菜飯
煎得香脆的魚柳配上酸酸甜甜的醬汁,而菜飯中菜的比例都不少。

豬排湯麵

飲品點了豆漿。

2021-04-09 533 浏览
餐廳地方不大, 裝修簡潔明亮, 生煎包是餐廳的王牌小吃, 好多粉絲慕名而來。堅信號豬扒菜飯(午餐)$62配灌湯小籠包兩隻及熱豆漿(另+$2)豬扒分量不少, 上枱時,香氣十足,肉質軟嫩, 與菜飯十分搭配。小籠包皮薄餡靚, 大口咬下去, 湯汁洶湧而出,配上陳醋、薑絲, 絕對係最佳配搭。熱燙燙的的豆漿, 入口滿滿誘人豆香, 令人回味。糖醋脆黃魚湯麵(午餐)$68 配雞絲粉皮及熱豆漿(另+$2)糖醋脆黃魚充滿鑊氣 , 魚肉滑溜,每件魚肉都掛上酸酸甜甜醬汁, 十分開胃, 惹味的下飯菜。晶瑩通透的粉皮, 口感煙韌, 與雞絲、青瓜絲及胡麻醬汁拌勻一起吃, 清爽可口 , 食後帶來冰冰涼涼的感覺, 感覺十分爽。堅信號生煎包四個(下午茶2份)$30配熱茉香綠茶生煎包外貌十分飽滿 , 表面 鋪滿香香的黑白芝麻及香蔥粒, 內裏填滿豬肉, 底部煎得香脆, 大口咬下去, 肉汁在口中爆出, 滋味滿載, 難怪是餐廳王牌必點小食。

堅信號豬扒菜飯(午餐)$62
配灌湯小籠包兩隻及熱豆漿(另+$2)

糖醋脆黃魚湯麵(午餐)$68
配雞絲粉皮及熱豆漿(另+$2)

堅信號生煎包四個
(下午茶2份)$30配熱茉香綠茶
2021-04-05 118 浏览
今晚獨自一人找食,唔想食得多,就揀這間吧!左揀右揀,最後點了担担麵及蒜泥白肉。一送來的担担麵散發香濃氣味,看上去很不錯。麵上的肉碎也很充足,使湯變得濃郁。麵質略為易淋,若可加多少許彈性更好。肉碎撈勻,整碗湯麵都美味十足。我也叫了蒜泥白肉,$38份量不十分多(對比某出名的麵店),但一人食就已滿足。味道十分惹味,令人開胃,很想食下去。肉的厚薄適中,不會太厚而硬,也不會太薄而欠口感。整體來說,食物質素不錯。不過,我最不滿的是食店的清潔問題,我坐近入口的靠邊位,牆壁及腳都污糟,又有漬;仲有蒼蠅飛來飛去。若有機會,下次試下煎飽先。
2021-04-05
2021-03-31 177 浏览
今日放假同朋友去眾安街嘅堅信號食飯,本身我住荃灣,有時經過都覺得好吸引好想試吓。咁啱朋友都放假,就同佢過去試一試。午餐嘅價錢唔算貴,大約$60左右有一個套餐,有飯食之餘仲可以叫小食。我就同朋友叫咗一份麻辣鳳爪同埋雞絲粉皮。雞絲粉皮感覺不過不失,芝麻醬都幾香口,粉皮亦都幾嫩滑,而麻辣鳳爪就真係好吸引啦!食落其實感覺上好似泰式鳳爪嗰種但我個人覺得嗰種麻辣嘅香味比起一般嘅泰式鳳爪更加過癮,呢個我真係好推介!之後仲有秘製豬扒菜飯同埋外婆紅燒肉菜飯,秘製豬扒真係整得幾好食,醬汁甜甜地鹹鹹地,入口亦都好鬆化,唔錯,而紅燒肉炆得好冧,有種入口即化嘅感覺。醬汁亦都係有啲甜同埋少少鹹,亦都幾好食。最後當然唔少得介紹佢嘅招牌生煎包,真係好多汁,一咬落去啲汁真係會周圍噴,大家食嗰陣時真係要小心個包真係好多汁,而且個底亦都有脆皮嘅效果,呢個我都好推介大家試!總括而言,我個人都好推介大家去試呢一間餐廳!

咁啱朋友都放假,就同佢過去試一試。

總括而言,我個人都好推介大家去試呢一間餐廳!
之前家人買過2次上海生煎包給我做早餐,我已經對這味道念念不忘🙆‍♀️今次專登來荃灣尋找它的味道🤭一到店外已經看見了很多人在買外賣,也對這裏的食物充心期待的🥰很有代表性的上海生煎包🤣也是我最愛食吃的😋雖然環境空間比較細小,但店員手腳很快,我排了10分鐘就可以進店👍食物種類很多而且價錢便宜令我很喜歡這小店❤️堅信號上海生煎包⭐️生煎包外脆內軟,肉汁豐富,豬肉餡料有小許胡椒味很好味.真是令人一試愛上很推介😋而且選了套餐只需加$10就有2個好抵食!灌湯小籠包⭐️選任何主食就可以贈送小籠包,皮薄餡靚剛剛出爐熱騰騰一口一個剛剛好!四川擔擔麵⭐️一上枱已香味撲鼻😍重口味的朋友一定很喜歡,濃厚的麻醬味加獨特辣香味真的絕配加上軟硬適中麵條令人很滿足!季節限定的麻辣酸菜魚⭐️酸酸辣辣很開胃,辣到剛好,酸菜魚肉質新鮮爽口,裏面包含了薯粉煙煙韌韌好過癮😋配菜很豐富有豆腐,金針菇,芽菜等等...雞絲粉皮⭐️雞絲肉質鮮嫩加上麻醬味道濃郁粉皮口感可口,味道不錯👍

很有代表性的上海生煎包🤣也是我最愛食吃的😋

食物種類很多而且價錢便宜令我很喜歡這小店❤️

堅信號上海生煎包⭐️

灌湯小籠包⭐️
四川擔擔麵

四川擔擔麵⭐️
麻辣酸菜魚

季節限定的麻辣酸菜魚⭐️
酸酸辣辣很開胃,辣到剛好,酸菜魚肉質新鮮爽口,

雞絲粉皮⭐️
雞絲肉質鮮嫩加上麻醬味道濃郁粉皮口感可口,味道不錯👍

四川擔擔麵
麻辣酸菜魚
2021-03-15 177 浏览
今晚心血來潮想食生煎包 上網搵到呢間生煎包專門店 仲有其他上海菜式食 就嚟咗試一試🤓餐廳舖面唔算大 但係都坐得幾舒服 餐牌除咗散叫之外 仲有晚市套餐 咁我同友人就叫咗一人一個晚市套餐 加小食同野飲 再叫多咗個散叫嘅外婆紅燒肉😛外婆紅燒肉 肉嘅份量都唔少 仲要嚿嚿都幾大 肥瘦尚算適中 咬落口唔會好鞋 味道鹹鹹地同少少甜 唔怕肥嘅朋友可以連埋塊豬皮食🙊跟住係晚市套餐嘅部分 上海粗炒 幾大碟 而且好足料 有冬菇絲 椰菜 肉絲 大碟到淨係食呢碟都飽晒👍🏻 好抵食糖醋脆黃魚菜飯 呢個同我想像中有出入 本身以為黃魚係一條咁上嘅 原來係比較似魚塊咁 同咕嚕肉好相似 酸酸甜甜都幾開胃🐟另外加10蚊就有多樣小食 我地揀咗堅信號生煎包同埋麻辣豬耳 生煎包細細隻 賣相已經好靚 幾多汁 檯面有寫點樣食呢個生煎包 記得要小心熱 真係會爆汁🙊🙊麻辣豬耳 果然冇令人失望 呢個好爽脆 麻辣味好香 非常惹味 個人幾中意呢個小食 因為唔算好麻 但辣味幾香🌶灌湯小籠包 每個餐都跟兩隻小籠包 真係好抵食 而且每隻都係有好多湯係入面 又唔會上碟時係蒸籠已經穿咗漏晒汁😚凍豆漿 飲翻杯凍豆漿先似翻食上海野🤤 酸辣湯 都幾足料 而且

另外加10蚊就有多樣小食 我地揀咗堅信號生煎包同埋麻辣豬耳

凍豆漿 飲翻杯凍豆漿先似翻食上海野🤤

酸辣湯 都幾足料 而且酸同辣味都幾適中 不過不失咁啦

總括嚟講 呢間上海店都算係價廉物美 絕對係窮人恩物 肯定食到飽🙊
2021-03-14 616 浏览
聽朋友講堅信號又平又好味,今晚終於約了朋友去食晚飯,睇下係唔係真係咁好食。我地去到餐廳,等了一陣就有位。發現佢地有好多種類食物,見格離枱叫了酸菜魚,好香,我都叫返個試下,重叫了一個飯同埋一點小食。酸菜魚,可以選擇辣度,我只選了bb辣。酸菜魚的酸度十足,魚肉也吸收了酸味,配合少少辣,勁日好味,又開胃。而且魚肉都無骨的,都算新鮮,真係可以大啖食。堅信號上海山煎包,這一個是招牌菜式,一定要點。山煎包外皮香脆,而且唔會好厚。入面勁多餡料,肉汁豐富,一咬落去,啲肉汁流晒出黎,好好味,可以話係皮薄餡靚。川味口水雞翼,辣度剛剛好,越食越吸引。辣味不會蓋過雞味,開胃醒神。花鵰醉雞翼,這個更好味,一上菜,已經聞到好香的花鵰酒香味。每一啖雞肉都吸收了酒味,好好味,真係食多兩碟都無問題。堅信號秘制厚切豬排菜飯,認真,塊豬排又真係幾厚,而且份量也不小。菜飯又健康,一啖豬排一啖菜飯,非常滿足。收費方面,真係十分抵食,真係意想不到,不家都快啲去試下啦,真係又好味又抵食。

2021-03-02
2021-03-07 135 浏览
之前睇社交媒體睇過好多關於堅信號嘅介紹 今次終於嚟試一試小籠包一籠四隻嘅小籠包 皮薄餡靚 好多肉汁👍🏻生煎包依個生煎包賣相唔錯 咬落好多肉汁 😋😋小心肉汁湯汁會燙口🤭🤭 生煎包嘅底部亦煎得好香脆 整體唔錯鎮江肴肉肴肉好夠味 啫喱部分好晶瑩通透 而雞絲粉皮就不過不失雪菜黃魚湯拉麵黃魚唔腥仲好脆口 食得出落咗胡椒去僻腥 帶出咗魚嘅鮮味☺️☺️京蔥牛肉菜飯牛肉好有鑊氣 炒得好香口 但仲保持鮮嫩🤩🤩 菜飯嘅菜好新鮮好足料 火喉十分嘅炒牛肉加菜飯 十分惹味🥰
之前睇社交媒體睇過好多關於堅信號嘅介紹 今次終於嚟試一試

小籠包
一籠四隻嘅小籠包 皮薄餡靚 好多肉汁👍🏻

鎮江肴肉
肴肉好夠味 啫喱部分好晶瑩通透 而雞絲粉皮就不過不失

雪菜黃魚湯拉麵

京蔥牛肉菜飯

2021-03-06 151 浏览
荃灣眾安街距離地鐵站只有大約10分鐘嘅路程,都算幾方便,呢間舖頭有明星效應,價錢又好平民,一向都好多人食,今日去食下先。呢間舖頭嘅生招牌係煎生煎包,咁一定要點。侍應上菜嘅時候都好細心提醒我哋,生煎包好熱,一咬落去,啲湯真係好熱,而且好多湯汁,個底好脆,肉汁好有肉味,非常好食,唔怪得知每一枱都有點呢個生煎包。小籠包小籠包同生煎包一樣,入面都係有好多汁,熱辣辣,外皮好有咬口,屬於好好食嘅小籠包。上海粗炒上海粗炒份量好多,大大碟,都足夠四個人食,炒到好香,加埋豆瓣醬食,味道一流凍豆漿豆漿豆味好濃,又唔會好甜,食上海菜一定要嗌返杯。整體而言,埋單都係$200左右,質素係高質上海菜,性價比非常高,絕對值得去食。

呢間舖頭嘅生招牌係煎生煎包,咁一定要點。

小籠包

上海粗炒

凍豆漿
豆漿豆味好濃,又唔會好甜,食上海菜一定要嗌返杯。
2021-03-04 121 浏览
荃灣店已經開咗一段時間啦!今日終於都有機會來試下!店內唔大,但都整潔!做足防疫措施!食過生煎包都知一定要新鮮即食先好食😋枱面有張紙教你如何品嘗生煎包三部曲,大家可以參考吓!因為我對面嗰個真係好心急,生煎包一送到黎急不及待即刻夾咗一個咬咗一啖,湯汁就咁逼咗出嚟,爭少少就射中咗我😅可想而知有幾多湯汁!而且包底仲煎得好脆好香口👍🏻仲叫咗個紅油水餃,一上枱已聞到個醬汁好香,少少辣好開胃!做前菜都唔錯!另外想飽肚啲叫咗個回鍋肉粗炒,好足料超級大碟🤣好難食唔飽,而且鹹淡啱啱好!完全無浪費,成碟食晒😆再來個酸辣湯消下濟一餐就完滿啦,不過酸就夠酸啦,可以再辣啲會更好味!
食過生煎包都知一定要新鮮即食先好食😋
枱面有張紙教你如何品嘗生煎包三部曲,大家可以參考吓!

生煎包(4個)

紅油水餃(6隻)

回鍋肉粗炒

酸辣湯
桂圓紅棗水
生煎包(4個)
紅油水餃(6隻)
回鍋肉粗炒
桂圓紅棗水
2021-02-25 154 浏览
呢間出名係食生煎包,但估唔到有酸茶魚食招牌生煎包(4個)$36灌湯小籠包(2隻)$18唔洗講,食兩款包時要打醒200分精神小心比肉汁燙親咀 同小心爆汁生煎包外皮煎得好香好脆,肉汁爆多!小籠包的皮算薄,肉汁又係爆多,成個匙羹都滿晒汁隔離枱就係唔小心,聽到佢地爆汁彈到成枱都係既驚叫聲🤣🤣🤣🤣麻辣酸辣魚$58呢樣都估佢唔到有得食,一人分量但料好足有薯粉 金菇 豆腐 魚都比得唔少呢樣幾驚喜 比相象中好食 唔係得麻辣,個酸味都幾重。有啲餐廳做到得個辣冇左酸。麻辣無骨鳳爪$28蒜泥白肉$36酸辣湯$23佢呢家麻辣汁做得唔錯,麻得黎不失香味蒜泥白肉粒蒜唔係超碎咁上,但略嫌太少蒜個底既粉太飽食唔晒🙈🙊酸辣湯略嫌稀身
呢間出名係食生煎包,但估唔到有酸茶魚食

招牌生煎包(4個)$36
灌湯小籠包(2隻)$18
唔洗講,食兩款包時要打醒200分精神
小心比肉汁燙親咀 同小心爆汁
生煎包外皮煎得好香好脆,肉汁爆多!
小籠包的皮算薄,肉汁又係爆多,成個匙羹都滿晒汁
隔離枱就係唔小心,聽到佢地爆汁彈到成枱都係既驚叫聲🤣🤣🤣🤣

麻辣酸辣魚$58
呢樣都估佢唔到有得食,一人分量但料好足
有薯粉 金菇 豆腐 魚都比得唔少

麻辣無骨鳳爪$28
蒜泥白肉$36
酸辣湯$23

佢呢家麻辣汁做得唔錯,麻得黎不失香味
蒜泥白肉粒蒜唔係超碎咁上,但略嫌太少蒜
個底既粉太飽食唔晒🙈🙊
酸辣湯略嫌稀身
2021-02-25
  • 生煎包
堅信號是一間主打上海生煎包的店舖,達星期一至五午市有套餐提供,套餐包括主菜+小食+飲品,價廉物美~厚切豬扒菜飯($60)+生煎包+豆漿(+$2)。豬扒非常厚,有濃濃嘅蜜糖風味,配上菜飯,一流。生煎包係鎮店之寶,咬開一小口,滿溢嘅湯汁流入口中,肉餡味道豐富。唔加錢可以配綠茶,加兩蚊有豆漿。糖醋排骨湯麵($60)+雞絲粉皮+迷你酸辣湯水餃(+$18)。排骨煮得剛剛好骨肉分離,糖醋汁甜酸適宜,撈落碗麵特別惹味。粉皮非常爽口,芝麻醬加上青瓜絲同雞絲格外清爽。酸辣湯水餃有兩大隻,湯配料有大量嘅肉絲、冬菇絲、竹笙,酸味足夠,帶少少辣味。麻辣豬耳($28)。麻辣非常香口,豬耳晶瑩剔透,爽滑彈牙,仲有少量花生,增添口感。原來依間鋪頭都有幾間分店架,有機會要再去試!

厚切豬扒菜飯
生煎包+豆漿

糖醋排骨湯麵

雞絲粉皮
迷你酸辣湯水餃

麻辣豬耳

原來依間鋪頭都有幾間分店架,有機會要再去試!
2021-02-18
厚切豬扒菜飯
生煎包+豆漿
糖醋排骨湯麵
迷你酸辣湯水餃
麻辣豬耳
2021-02-17 96 浏览
公司好近荃灣,而荃灣出名多好野食,所以成日放lunch 時都會過去荃灣食個lunch。呢排有d想食上海野,而咁啱又見到呢間食上海野嘅餐廳。我地叫左猪扒湯面,糖醋排骨,上海生煎包,無骨鳳爪,菠蘿咕嚕肉。鳳爪酸酸味味好開胃,上海生煎包更係呢間餐廳嘅招牌菜式,一咬開就爆曬汁,一定要小心食,好容易辣親條利。但最神奇係菠蘿咕嚕肉居然係齋來,佢嘅口感好特別,唔會好淋身,可以造到肉嘅彈牙嘅質感,真係好神奇!埋單個時發現呢間鋪頭仲有酸菜魚賣,下次可以試吓佢嘅酸菜魚正唔正宗!
呢排有d想食上海野,而咁啱又見到呢間食上海野嘅餐廳。

午餐
  • 生煎包
2021-02-17 86 浏览
新年嘅時候嚟荃灣行下 🥴❤️食呢間仲有開舖嘅生煎包,因為見到排晒長龍,而且舖頭裏面裝飾好特別所以決定試一試。 雖然舖頭望落好細,但係都好多座位,所以好快都輪到我哋。 而且喺排隊期間都會有層menu板同埋筆俾我哋可以快啲決定到啲嘢食。所以過程都唔係等到好耐。 入到去坐低之後就好快可以嗌到嘢食,而食物方面,服務生好快就已經送到黎。首先我哋點左嘅係分別有招牌生煎包兩隻$20! 真係好驚訝裏面嘅湯汁都好多。 而且外面嘅脆到啱啱好唔會好難咬! 而且煎得好香❤️第二樣就係小籠包$32! 一籠四隻。 裏面都係有好多湯,加埋醋同埋薑一齊食就正晒🥰 第三樣我哋揀咗雞絲粉皮$26,因為嗰日有啲熱所以我哋想食啲涼拌野。而有一驚喜知點就係雞絲竟然係一塊塊,多肉🥰 咁就好抵食同埋口感好好。 下一樣就係外婆紅燒肉$46,見餐牌有推介所以決定試一試。 冇諗到一落嚟每舊都咁多肉,仲要係好入味嘅!另外唔可以唔介紹紅油水餃$32,5隻。 一放落嚟就已經聞到好香嘅味道,而且水餃整得啱啱好, 每一啖都好好味!因為好想試吓酸辣湯所以點左嘅就係酸辣湯麵$37。 同埋迷你酸辣湯水餃28 。 發現兩者係有少少唔同而且酸辣湯水餃個個你越飲
新年嘅時候嚟荃灣行下 🥴❤️

雖然舖頭望落好細,但係都好多座位,所以好快都輪到我哋。

而且酸辣湯水餃個個你越飲越上癮! 你會發現裏面仲有少少胡辣味💕💕
而家打完都想再食返一次! 10分推介大家去試吓