2021-05-14
之前聽病人講過,堅信號既早餐粢飯唔錯,但新都城中心(景林)既堅信號,就已經無做早餐,可能周遭太多餐廳,競爭太大。 星期三經過旺角既分店,見粢飯餐$19,但趕時間去西貢會合朋友,只能匆匆一別。 今日黎到荃灣,一見到堅信號個招牌,就唔洗諗食咩早餐。 但可能有區域性因素,荃灣既粢飯餐係賣$23。 一見到個粢飯,真係好大件,好足料。我諗佢吸引人既地方,就係夠實在,飽肚,重點係,中間既內涵——油炸鬼夠脆,夠脆,成件事就爭好遠。當然,佢既油炸鬼唔係傳統個種,而係類似而家有d酒樓既“脆脆腸”,所謂既“油炸鬼”,係麺團方面,一定有再作調配。熱豆漿夠熱,有d甜,但唔會太漏。不過,就強列建議一個粢飯兩份食,因為一個人食,個量實在有d多,再者,試多d野,會仲開心。佢有個餐,係外婆紅燒肉配米粉,雖然,我覺得佢實唔會係我姥姥整出黎既味道,但早餐有紅燒肉食,見到已經覺得好開心!備註:我食緊個陣,有個婆婆黎買外賣,佢要8個粢飯,似乎即刻KO左鋪頭既現貨。跟住有個女仔黎買粢飯,店員就話:唔好意思,要等二十分鐘。當時9點15左右,所以,如果撞正一批賣曬,就真係要有d耐性,等一等新鮮再出爐。
今日黎到荃灣,一見到堅信號個招牌,就唔洗諗食咩早餐。
但可能有區域性因素,荃灣既粢飯餐係賣$23。
熱豆漿夠熱,有d甜,但唔會太漏。