2017-05-17 134 浏览
聞名香港的塔門海膽燒!終於吃到了!燒物向來是我的最愛,餐廳以燒海膽作為「Gimmick」,吸引了大量客人前來。燒元貝、海膽多士、燒牛舌、牛頸脊鍋、大大杯奶茶冰……款式特別,只此一家。這裡環境雖少,但食物確實留住客人。燒元貝是我的大愛,充滿cheese的味道,芝士夾著大大粒帶子,熱辣辣焗出來,襯熱吃,嫩滑而多汁,有水準。海膽多士的海膽味道不太濃,脆口的麵包多士,跟其他濃味的燒物一起吃,可當作陪襯。燒牛舌,永遠都是我的最愛。原條牛舌,大大塊,有厚度的牛舌,放進口簡直是大滿足。這份牛舌沒有韌口的感覺。牛頸脊鍋不錯,牛活動最多的一個部位,吃下去有嚼勁,牛的香味頗突出。雖然牛脂不算很香,但正正少了一份膩口的感覺。清湯的配搭略為遜色,沒有味道的襯托,只讓牛味獨佔整個鍋。又點燒物,又吃牛鍋,飲品又怎少得? 鮮草椰汁奶茶冰,$36的價錢,份量比想像中多一倍。鮮草奶茶甜甜的,滑滑的鮮草使它有咬口之餘,更減低奶茶的甜度。

2017-05-14 81 浏览
今晚放工後, 想食的豐富啲, 朋友建意食海膽燒烤, 所以2話不說, 去呢間試試。係呢度梗係要試海膽燒烤, 我試了燒海膽元貝, 海膽炒飯。海膽燒後更加濃味, 好得! 元貝 ok 不過比海膽搶了鏡。海膽炒飯有新鮮海膽舖面, 份外好味。 另外, 叫了芝士菠菜焗蠔, 好食, 好 creamy, 食完想再食! 之後點了燒牛脷, 炸墨魚咀, 味道吾錯, 都有水準。 燒雞翼, 雞腎 都燒得幾好食, 我地點辣味但其實吾係好辣, 就算吾係好食得辣都應該 ok. 今次吾係試咗好多款野食, 下次同多幾個朋友再試多d 其他野食。
係呢度梗係要試海膽燒烤, 我試了燒海膽元貝, 海膽炒飯。

之後點了燒牛脷, 炸墨魚咀, 味道吾錯, 都有水準。

2017-05-05
2017-05-10 82 浏览
平日來到塔門仔,室外室內都座無虛席,滿有港式味道的佈置,朋友們邊吃邊談心,舒舒服服渡過一個晚上。燒茄子一向都是必點的燒物。茄子加入大量香蔥、炸蒜,香口,味濃。可惜茄子肉不多,蒜味把茄肉全蓋。海膽多士很特別,海膽味雖然不太濃郁,但多士夠香脆,4件多士當小吃也不錯。手切牛頸脊一片片上桌,放入熱鍋數秒即取出,易熟,易入口,適合貪快又要吃好東西的客人。焗大扇貝2大件,焗至焦黃,咬開外層的芝士,內藏大大隻扇貝,香嫩,好吃。銀針粉,較為港式,滑滑的粉,以香菇、蝦米湯合成。材料多,家鄉味濃。只需一隻匙羹,便能大口大口吃光!

2017-05-02 115 浏览
經過佐敦,友人介紹一間主打海膽既鋪頭,但佢話串燒都唔錯,於是入去試試。入面dec得幾有心機,小店格局加上牆上啜核標語,都幾搞笑。先黎飲品,竟然有紫背天葵!用燈膽杯幾正,亦非常解渴。友人的咸檸七竟用大hoegaaden杯裝住,都幾誇張先來前菜芥末八爪魚,wasabi味重亦好彈牙!明太子雞翼亦好脆口,加左明太子釀亦更惹味!煙肉大啡菇,好juicy雞軟骨串亦不錯,燒得脆口唔乾。海鮮炒烏冬,夠鑊氣!埋單接近300,都幾抵食

入面dec得幾有心機,小店格局加上牆上啜核標語,都幾搞笑。

先黎飲品,竟然有紫背天葵!用燈膽杯幾正,亦非常解渴。

友人的咸檸七竟用大hoegaaden杯裝住,都幾誇張

先來前菜芥末八爪魚,wasabi味重亦好彈牙!

明太子雞翼亦好脆口,加左明太子釀亦更惹味!

煙肉大啡菇,好juicy

雞軟骨串亦不錯,燒得脆口唔乾。

海鮮炒烏冬,夠鑊氣!

埋單接近300,都幾抵食
2017-04-29 87 浏览
第二次來這裡,老婆專登來吃銀針粉,我還是鍾情這裡的海膽類美食和特色奶茶,今次叫左:家鄉銀針粉:銀針粉的粉絲一定喜歡牛肉鍋:吃得出是高質素牛肉,果然一分錢一分貨肉醬焗薯仔:外脆肉香,有驚喜塔門特色奶茶:不用多介紹,飲開奶茶的人必叫埋單二百有找,滿足地離開👍👍
今次叫左:

家鄉銀針粉:銀針粉的粉絲一定喜歡

牛肉鍋:吃得出是高質素牛肉,果然一分錢一分貨

肉醬焗薯仔:外脆肉香,有驚喜

塔門特色奶茶:不用多介紹,飲開奶茶的人必叫

埋單二百有找,滿足地離開👍👍
2017-04-15
午餐
  • 塔門招牌海膽炒飯
  • 塔門艇仔銀針粉
2017-04-09 370 浏览
筆者好鐘意去塔門,除左欣賞塔門美麗既風景之外,仲好鐘意塔門既美食。但係去塔門真係好遠,所以唔係成日都有得去食。不過而家唔洗擔心啦,因為係市區開左間專食塔門美食既餐廳。平時返工都好忙,而家放左工都可以約埋朋友仔一齊去食,想幾時食都得,好方便呀。餐廳設計十分貼心,椅子係可以打個蓋,放手袋背包入個筒入面,非常方便,所以黎到呢度,唔洗擔隨身物品無位擺,又唔洗擔心整污糟個袋。老闆係塔門人黎既,餐廳入面放左唔小塔門既懷舊相片,置身餐廳入面就好係回到以前既塔門一樣,十分有情懷。餐廳有好多唔同種類既野食,除左主打既海鮮之外,仲有串燒,冷盤等等。終於有得食啦,講到塔門既signature,緊係唔少得海膽炒飯啦,筆者次次去塔門都會食嫁,超正。呢到既炒飯好正,鍋氣好夠,d飯炒得粒粒分明,程現亮麗既金黃色。加左d蔥,更加惹味,d海膽好鮮味,入口即溶,好食到停唔到口。金蚌勁鮮甜,大大隻,勁肥美。而且帶著濃濃的海水鮮味。咬落去,d汁流出黎,滲透了每個味蕾,簡直係味覺既享受。燒帶子好創新,個汁係用海膽汁和沙律醬混和而成既,甜甜地,酸酸地,可以帶出帶子既鮮甜味。好特別。流心海膽大啡姑味道好濃,好惹夠,個大啡姑好多汁,

流心海膽大啡姑味道好濃,好惹夠,個大啡姑好多汁,好甘甜,而且十分新鮮,值得一試。
路過佐敦一間食海膽的小店,weekday的lunch set價錢不貴,見到有招牌塔門海膽炒飯就興奮地去試試店員問我要lunch set$68定正價$98既海膽炒飯,她說晚市的海膽份量會比lunch多,我梗係食lunch set啦海膽炒飯味道不錯,有海膽味,但在面頭的海膽份量太少了,還有少少嗅嗅地,配有翠肉瓜,食落好香口而不油膩的炒飯第一次食這小店的印象不錯,一星期後就帶老公去食晚餐,叫了$98海膽炒飯、海膽多士、海膽翠肉瓜、豚肉露筍。正期待晚市的海膽炒飯,點知⋯⋯所謂$98的同lunch$68的份量一模一樣海膽根本無多到,感覺被騙了之後試海膽多士,麵包上混合了海膽和芝士一起焗,食之前聞了幾下,有濃厚芝士味,但老公竟然覺得有C味喎我無理他照食,味道都ok,但熟左既海膽加芝士有陣「蘇」味翠肉瓜等左差不多半人鐘先到豚肉露筍係唯一最好食的小食但$40得7條左右,每條都是短短的總共食左4樣野,大概三百幾蚊埋單總括來說,各樣食物附帶的海膽本身都有少少嗅嗅的估不到晚餐竟令我這樣失望而家睇番d相都覺得隔住個芒都聞到C味真的沒有下次
招牌塔門海膽炒飯

海膽根本無多到,感覺被騙了
海膽多士
海膽翠肉瓜
我無理他照食,味道都ok,但熟左既海膽加芝士有陣「蘇」味

翠肉瓜等左差不多半人鐘先到

豚肉露筍係唯一最好食的小食
但$40得7條左右,每條都是短短的
豚肉露筍
總共食左4樣野,大概三百幾蚊埋單
總括來說,各樣食物附帶的海膽本身都有少少嗅嗅的
估不到晚餐竟令我這樣失望
而家睇番d相都覺得隔住個芒都聞到C味

真的沒有下次

2017-04-02
招牌塔門海膽炒飯
豚肉露筍
同閨蜜好耐無見,兩個都鍾意食海膽,又好方便可以 whatsapp訂座,就相約食㙮門仔海膽燒。兩個女仔叫咗幾多嘢食,炸薯角配海膽醬,海膽炸雞塊,茄子燒,明太子雞翼,狗仔粉同粉絲帶子串燒。炸薯仔個海膽溝埋沙律醬又加咗好多糖咁,淨係覺得好甜。 茄子燒加咗好多蒜蓉,好香口。 明太子雞翼辣辣地,幾開胃。本身唔係點粉絲帶子串燒,只係一開頭侍應俾咗舊 menu 我地,個 short form 本身係燒雞串,點知 update咗 menu 變咗係粉絲帶子串,見係 $6x 咪試下,黎到蒜味好重,片開咗做4片,份量偏少。美中不足嘅地方,狗仔粉入面有一條頭部,唔敢再食退咗佢,同埋店外洗手間環境好惡劣,好彩附近有永安!
,好彩附近有永安!
2017-03-01
2017-03-25 240 浏览
經朋友介紹,去了位於好多美食的佐敦品嚐一間叫海膽燒的小店,雖然是平日的晚上,但當去到時,店鋪已經坐滿了人,而且仲開埋户外座位添!叫得做海膽燒,當然要試吓佢哋嘅海膽炒飯,這個炒飯比我期望的仲要做得好,首先個炒飯炒得好干,一點都唔油,而且仲炒得好香添,我最怕食嗰啲炒飯係好油。面頭的海膽有8舊,算是不錯吧,食落去好新鮮,是不錯質素的海膽,撈埋啲飯一齊食,香噴噴,鍾意海膽嘅朋友一定要試吓。價錢也不貴,非常抵食。小食方面,叫了海膽汁炸雞,這個更加抵食,大約有10件雞塊,炸得很乾爽,脆卜卜,而且釀得很入味,每啖都很有肉汁,做得不錯!另外,也叫了燒羊肉串,一食落去很有羊味,我很喜歡,肉質很鬆軟,一點都唔硬,配合面頭那些配料,很有風味。最後,叫了這個貝類大蛤,是燒製的,連埋啲汁一啖食落去,超正,肉質很爽,好新鮮,燒的時間剛剛好,冇燶冇干,師傅做得好出色。店員向每個顧客也講解餐牌介紹食物,很用心,他們的生蠔應該也很出色的,我見到好多人都有叫,但係今晚我沒有試,下次有機會要試吓!
2017-03-20
2017-03-25 181 浏览
前排個 FB 俾海膽洗版,睇到老公水晶眼,所以當我睇到呢間海膽主題的餐廳,便同他一齊去。一入店內,地方雖小,但一坐低就見到門口部啤酒機,原來呢間店係有手工啤酒出售的。然而這是海膽主題餐廳,但其實是很本土的,看看牆身的佈置就知道了~因為最近唔係好飲到酒,所以他一邊飲可樂的同時,我一邊在飲蜂蜜菊花露。 塔門仔招牌海膽炒飯呢碟海膽炒飯唔淨止係得中間一 pat 海膽,每粒飯都沾咗金黃的海膽,所以食落係寧舍甘香,而中間嗰一督食落是鮮滑的。鹽燒鯖魚在品嘗海膽炒飯的同時,我們以燒鯖魚送飯。一夾開條魚冒出一些煙,食落肉質很細滑軟熟,而個皮亦燒得很香脆。脆炸雞軟骨又熱又脆的雞軟骨,食到卜卜聲,不經不覺就食清光了~食完呢一餐之後,老公話覺得好滿足,原來海膽係有咁多玩法,而且價錢唔係貴,覺得幾划算。

塔門仔招牌海膽炒飯
鹽燒鯖魚
在品嘗海膽炒飯的同時,我們以燒鯖魚送飯。

炸雞軟骨
又熱又脆的雞軟骨,食到卜卜聲,不經不覺就食清光了~
2017-03-13
$127.5 (晚餐)
2017-03-21 109 浏览
要去塔門,大部份人都會覺得太遙遠而且唔就腳,但佐敦開左間由塔門人主理的海膽串燒店就大大提高了方便程序,隨時隨地都可以食到塔門風味的海膽了海膽串燒店位於寧波街的轉角位置,很容易搵到,雖然附近都有其他的串燒店,但這裏的人流都不少。店子設計簡約,可以坐到二十多人。點餐紙的食物種類大部份以海膽為主,其次是一般串燒食品,而且飲品的款式也很多,令人花多眼亂呢~~店員還會主動介紹是日特色食物塔門海膽炒飯幾乎是必食之選,粒粒金黃的飯粒鋪上新鮮的海膽,令人食指大動呢!~海膽要趁新鮮即刻食,耐左唔好味。放入口就食到海膽的甜味,證明是新鮮呢,完全唔苦,炒飯唔會太油,有咬口,份量適中。燒茄子,孜然粉同蒜蓉好惹味,十分好食!!!!海膽汁炸雞,甜甜地的海膽汁配炸雞都幾特別,雞件醃得入味,脆卜卜好香口。海膽汁燒脆肉瓜,中間夾有千島醬,脆肉瓜的清甜加上海膽的濃味,好夾又帶點清新,消除油膩感。由於係即叫即燒,所以需要等待一些時間,但總括都唔會要等太長時間,店員的態度友善。

店員還會主動介紹是日特色食物
燒茄子,孜然粉同蒜蓉好惹味,十分好食!!!!

2017-03-20
  • 塔門海膽炒飯
2017-03-17 2495 浏览
塔門海膽一定要係塔門先有得食?緊係唔係喇~是日就約埋2個友人試下佢~海膽多士~一上檯就聞到好香~但其實食落又唔係好特別~lol~個多士焗到好香脆,食落有D咸咸香香咁~但唔係好食到個海膽既味道~海膽烤菇~係叫果陣~我都諗緊會唔會好重芝士味~~點知一食~個芝士味沖出黎,因為我唔好芝士的關係~只係食左少少~同唔太喜歡金茹肥牛卷同燒牛舌~兩樣野都唔算有大驚喜~正常的~都幾好食~牛舌都好厚身~唔錯唔錯~燒茄子~蒜容味好重~食唔到個茄子味~但一絲絲咁食~唔經唔覺就食哂~飲住酒食都係一個唔錯的選擇~雞軟骨同燒翠玉瓜~翠玉瓜好甜同好爽個雞軟骨就偏辣~燒生蠔應該係係個面鋪左煙肉之後再拎去燒,燒完唔會好乾,仲有D水係入面~個蠔唔算好細隻~食落都唔錯的唷~海膽炒飯我覺得個炒飯比起係塔門食的好食~好夠味~而且飯都好分明~再撈埋海膽真係無得輸~紫貝天葵~蘋果味(左) 同啤梨味(右)手工啤酒食過之後,我覺得好食過塔門tim ... lol~食完仲唔使趕船,一出去就有巴士搭,咁以後唔使去咁遠喇~
塔門海膽一定要係塔門先有得食?

緊係唔係喇~是日就約埋2個友人試下佢~

海膽多士~

一上檯就聞到好香~但其實食落又唔係好特別~lol~

個多士焗到好香脆,食落有D咸咸香香咁~

但唔係好食到個海膽既味道~
海膽烤菇~

係叫果陣~我都諗緊會唔會好重芝士味~~

點知一食~個芝士味沖出黎,因為我唔好芝士的關係~

只係食左少少~同唔太喜歡
金茹肥牛卷同燒牛舌~

兩樣野都唔算有大驚喜~正常的~都幾好食~

牛舌都好厚身~唔錯唔錯~
燒茄子~

蒜容味好重~食唔到個茄子味~

但一絲絲咁食~唔經唔覺就食哂~飲住酒食都係一個唔錯的選擇~
雞軟骨同燒翠玉瓜~

翠玉瓜好甜同好爽

個雞軟骨就偏辣~
燒生蠔

個蠔唔算好細隻~食落都唔錯的唷~
海膽炒飯

我覺得個炒飯比起係塔門食的好食~

好夠味~而且飯都好分明~再撈埋海膽真係無得輸~
紫貝天葵~
蘋果味(左) 同啤梨味(右)手工啤酒
食過之後,我覺得好食過塔門tim ... lol~

食完仲唔使趕船,一出去就有巴士搭,咁以後唔使去咁遠喇~
2017-02-24
2017-03-13 1818 浏览
🤓search for good 😊 bbq seafood Example: sea Urchin Feel this restaurant is layman and not too expensive try to support the local purple sea Urchinand hot pots tooBeef and seafood pot Price from 30-150$Seems eater friendly Suddenly I find the right choice For two baked scallops 148$👏😊onlyOriginal 78$EachSit waiting for scallops Smell of grilled eggplants and strong garlic taste flying everywhere try to watch photos about Grass 🌴 island Interesting can see the shop has lots of Japanese wines readi
Example: sea Urchin

Sit waiting for scallops
try to watch photos about
Grass 🌴 island
Interesting
reading and learned more about the hk grass island Urchin
Makes me feel better
The scallops are very delicious 😋
Plus the knowledge of how to season the Urchin sauce
I really enjoy the cream and little gold burnt scallops with thick sauce on top
Enjoy the combination of
Local purple Urchin
Sweet fresh big thick scallops
And the arts of the cooking /cooks👨‍🍳
2017-03-13
Baked  scallops
  • 海膽汁焗扇貝
  • 塔門招牌海膽炒飯
  • Beef  pot
  • Seafood  pot
  • Salty  bbq  salmon  head
2017-03-01 456 浏览
一坐低就叫咗一款吉列芝士鮮蝦餅新鮮造成嘅蝦餅彈牙嘅口感唔係急凍貨就可以隨便代替到的口感入面嘅芝士一咬落去流心爆漿而出估唔到鮮甜彈口嘅蝦膠配合芝士係咁夾嘅而且呢度即叫即做每份食物上枱都要等候一段時間但係一做好就上枱可以食到熱辣辣嘅食物味道同埋口感係完全唔同同埋特別好食之後就叫咗一款海膽焗多士一盒有四件咁多餐廳先將方包上面填滿新鮮嘅海膽蓉再放入焗爐焗得香脆可口而且焗香嘅海膽唔單止冇失去佢原本刺身嘅鮮甜味而且熟咗嘅海膽更加有一份焦香的香味再配合埋脆卜卜嘅多士底簡直係可以放上高級法國餐的食品般一樣另外呢款海膽炸雞都好好食炸雞大大件但係啱啱好可以一口一件外皮炸得炸脆一定係㗎啦但係呢款最特別在就係用上了海膽調教而成的海膽汁味道食落口酸酸甜甜正好化解了炸雞的油膩感
一坐低就叫咗一款吉列芝士鮮蝦餅
但係呢款最特別在就係用上了海膽調教而成的海膽汁
味道食落口酸酸甜甜
正好化解了炸雞的油膩感
2017-02-26 386 浏览
琴晚偽文青去左佐敦覓食 #塔門仔海膽燒 食海膽炒飯唔洗再去塔門啦 而家係佐敦都可以食到啦🤗.塔門海鮮鍋 海膽炒飯 海膽粗薯 仲有串燒 都有好多食物俾你慢慢揀😂我最鐘意個海膽炒飯 同海膽粗薯個醬汁 加埋海膽真係好鮮甜 必食😛偽文青自創 將薯條既特制海膽醬撈炒飯食就更正😆串燒試左牛舌同羊架,燒得剛剛好 但羊扒有少少美中不足 太多筋位😅.下次再去食😂👍🏻....三個90後吃貨不斷開心share美食💓📍OpenRice: 3bad_foodies 歡迎在不同的平台 繼續留意我們的推介🙆🏼🙇🏼‍♀️大家亦可以向三個吃貨介紹美食👻我們一定會去試👅#愛吃也愛分享 #三個90後吃貨 #3bad_foodies#三個90後吃貨_佐敦美食推介
下次再去食😂👍🏻
三個90後吃貨不斷開心share美食💓