2006-10-26
嚟到尖咀知道Li間食店係附近,就去試吓Lunch先,星期六比較靜,一個人坐枱比較好,Li道有十幾款Set Lunch唔知食咩嘢好,就叫部長介紹一下,佢話Li道係Sushi店當然食魚生寿司,佢仲介紹一款新嘅吉列海鮮套餐俾我,但都係想食寿司,於是就向佢查問寿司餐嘅分別,佢非常詳細講我聽,差不多擾攘咗十幾分鈡先落單。大約等咗十分鐘左右午餐嚟到,寿司睇嚟好好食,一啖入口,醋不太酸好好味魚生都很鮮甜,尤其海胆,本身已經好鍾意食,向部長查詢Li隻係咩胆,佢話係九洲嘅;其他例如燒拖羅、海鰻、深海池魚都very good。甜品可以揀咖啡或生菓,我揀咖啡,因為係UCC炭燒咖啡,而且唔係每個餐都有,要係Grand Menu入面嘅Lunch先有,點解咁清楚?咪就係個部長話過我知,佢仲話如果想食到D時令菜式,佢哋會盡量幫客人預訂;遲D真係要試吓Dinner。最後真係要讚賞吓個位部長,對於我Li D問題食客不厭其煩咁回答咁多問題仲係笑容滿臉,俾着係其他,晨早黑面鬼啋你。