2023-10-05 616 浏览
香港荔枝角D2 Place二期新開一間天婦羅廚師發辦日式餐廳,餐廳範圍很大無論是朋友聚會、家庭、情侶食飯都可以,設有吧枱,卡位及獨立房間,隨你選擇。所有蔬菜食材都來自日本各地,而且會擺放給你們看,即叫即炸,海鮮非常新鮮,而且經過悉心處理,食起上嚟非常鮮甜。食完天婦羅就可以嘗試吓,和牛壽喜燒,牛味十分濃郁,不會覺得太油膩。大食唔夠飽嘅你地唔緊要,最後嚟返個天婦羅炸蛋飯配製醬汁非常美味。甜品就嚟返過日本時令秋甘泉生果,清一清天婦羅嘅油膩感。
甜品就嚟返過日本時令秋甘泉生果,清一清天婦羅嘅油膩感。
2023-09-27
2023-10-03 1182 浏览
呢間餐廳選用新鮮食材同蔬菜,以自家製炸漿同新鮮食油即炸天婦羅🍤關西風壽喜燒🥘👨🏻‍🍳廚師發辦天婦羅 ($980)💗前菜 火炙帆立貝肉厚鮮嫩,配上萵筍明太子漬物,組合非常有創意🐚💗蒸物蒸蛋口感滑溜細嫩,加入日本木耳同百合,品嚐講高湯鮮味,放上矜貴花膠🥚💗天婦羅1️⃣活蝦:蝦身同蝦腳分開製作。天婦羅蝦爽口,蝦腳炸得酥脆2️⃣沙追:沙追魚肉嫩滑無腥味3️⃣瀨尿蝦:瀨尿蝦鮮嫩清甜4️⃣海膽卷:海苔炸到金黃酥脆,放上日本海膽,加上淡雪鹽,突出海膽嘅鮮甜滋味5️⃣ 北海道十勝和牛柳:和牛柳軟嫩,牛味濃郁,油脂感十足,加上特製黑松露醬油💗日本野菜5款1️⃣露荀:露荀爽脆清甜2️⃣熊本縣赤茄子:赤茄子水份特別高,軟綿多汁3️⃣無花果:無花果柔軟且甘甜,咬到細細嘅杍4️⃣舞茸菇:舞茸菇非常酥脆,帶鮮松茸香味5️⃣栗子:糖漬栗子大粒粉糯,香甜糖心💗和牛壽喜燒選用北海道十勝和牛西冷,以香甜嘅袐製壽喜燒汁烹煮,和牛脂肪分佈平均,肉質軟嫩,入口即化,沾上夢王雞蛋一齊食,突顯和牛油香同肉味。配菜方面有京都半熟豆腐同日本椰菜仔🥘💗天婦羅炸蛋飯選用新紀元卵黃,炸蛋外面酥脆,拮穿流出橙黃色蛋汁,白飯選用日本新潟越息吹米,飯粒飽滿煙,配上袐製醬油送飯食一流🍚💗

👨🏻‍🍳廚師發辦天婦羅 ($980)

💗前菜
火炙帆立貝肉厚鮮嫩,配上萵筍明太子漬物,組合非常有創意🐚
火炙帆立貝萵筍明太子漬物

舞茸菇
栗子
秋甘泉王秋梨
2023-09-27 295 浏览
[ YOAKE 夜明け ]前排去荔枝角D2 Place二期行街睇戲發掘到新開呢間以天婦羅及壽喜燒作主題嘅日式🇯🇵餐廳。晚市供應兩款廚師發辦套餐,$680主打天婦羅,而$980有天婦羅及和牛壽喜燒。✿ 廚師發辦天婦羅晚餐 $980/位套餐有前菜、蒸物、天婦羅、和牛壽喜燒、飯麵及甜品。1. 前菜「蟹肉他他」🦀松葉蟹肉及醋啫喱放係日式最中餅之上,作為前菜挺開胃。2. 蒸物「仙鳳趾蠔茶碗蒸」🦪🥚日本北海道仙鳳趾生蠔煎至金黃色後放到碗內,蠔肉鮮甜味道濃郁,跟茶碗蒸一樣口感超嫩滑。3. 天婦羅🔥食客可以近距離觀賞師傅製作天婦羅料理。師傅會按每位食客進食速度以自家製炸漿及新鮮食油即炸天婦羅並送到食客面前。熱辣辣嘅天婦羅炸到金黃酥脆,薄薄嘅外皮裹住食材,炸粉唔會散開,內裡口感軟嫩。席前調味料有天婦羅汁配蘿蔔蓉、咖喱鹽、海鹽及檸檬,配合唔同款式天婦羅。今晚師傅發板安排10款天婦羅,包括海鮮4品、肉類1品及日本野菜5品。花竹蝦🍤蝦身及蝦腳分開製作。天婦羅蝦身啖啖肉夠肉汁,蝦尾及蝦腳炸得好香脆。日本沙追魚🐟可配搭海鹽進食,魚肉嫩滑,北海道帆立貝刺身級帶子炸至半熟,軟嫩多汁。海膽卷紫蘇葉炸得超脆,上面放有北海
[ YOAKE 夜明け ]

廚師發辦天婦羅晚餐 $980/位
套餐有前菜、蒸物、天婦羅、和牛壽喜燒、飯麵及甜品

1. 前菜
「蟹肉他他」🦀
松葉蟹肉及醋啫喱放係日式最中餅之上,作為前菜挺開胃。

2. 蒸物
「仙鳳趾蠔茶碗蒸」🦪🥚

3. 天婦羅🔥

花竹蝦🍤

日本沙追魚🐟
可配搭海鹽進食,魚肉嫩滑,

北海道帆立貝
刺身級帶子炸至半熟,軟嫩多汁。

海膽卷
紫蘇葉炸得超脆,上面放有北海道海膽刺身,海膽味濃郁超鮮甜。

和牛紫蘇🐮
天婦羅紫蘇和牛柳加上黑松露醬,牛味濃郁有肉感。

日本野菜5品🍆🧅
(蘆筍、赤茄子、洋蔥仔、蓮藕、粟子)
以日本時令蔬菜製作天婦羅,當中赤茄子水份超多超juicy;洋蔥仔清甜多汁;蓮藕口感爽脆;粟子香甜,香氣濃郁。

4. 和牛壽喜燒🇯🇵🐮
師傅會係食客面前以日本關西煮法烹煮壽喜燒。師傅先用牛肉脂肪開鑊,加入壽喜燒醬汁後鋪上兩大片日本A4和牛西冷並煮至5成熟。

和牛肉味濃郁,脂肪分布平均,肉質軟嫩,入口即化。壽喜燒醬汁清甜不膩,突顯和牛油香及肉味。

第一個食法係攪勻日本生雞蛋後,將煮熟和牛沾上蛋液進食。第二個食法係和牛西冷配水果番茄,鮮甜又解膩。

5. 飯/麵
可選擇「天婦羅炸蛋飯」、「天茶漬」或「櫻花蝦素冷麵」。

天婦羅炸蛋飯🔥🥚🍚
以雞蛋黃製作天婦羅炸蛋。炸蛋外面酥脆,內裡會有蛋汁流出,配白飯食一流。白飯選用日本新潟越息吹米,口感堅實好有嚼感。

櫻花蝦素冷麵🦐🍜
特別在於以天婦羅方式處理櫻花蝦,上枱已聞到超香炸櫻花蝦味。

6. 甜品🍨
今晚甜品款式有柚子雪芭或紅豆雪糕,如果唔食甜品可選擇水果🍐日本秋甘泉雪梨。

最後店員會為每位客人呈上熱焙茶☕️,有助消滯解膩,非常貼心。

總結🫦
Omakase天婦羅及壽喜燒用料上乘,款式豐富多元化。食客可以近距離觀察師傅製作每一道菜式,令用餐體驗提升。餐廳裝修行簡約高級路線,有吧枱或高私隱度房間提供。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
YOAKE 夜明け
地址:荔枝角長順街15號D2 Place二期3樓311舖
電話:5734 7800
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
其實好少黎D2 依邊不過上網見到好多人讚依間新開嘅天婦羅壽喜燒餐廳,所以就book咗個lunch跟住試吓認真真係有啲驚喜性價比好高,幾百蚊就有成個天婦羅set 見到隔離兩公婆叫一個天婦羅set一個壽喜燒set仲可以share👍🏻一個價錢兩種享受真係超級抵🤭🤭🤭不過我哋就兩個人叫咗兩個天婦羅set 脆醬做得好好又薄又脆、仲有咖喱鹽海鹽同檸檬汁,仲有天婦羅汁同埋蘿蔔蓉俾你自己配搭不過師傅都係會建議你最合適嘅食法*啱啱 沙律好新鮮、個蛋好有驚喜超級滑全部嘢都好好食,好新鮮,佢仲有天婦羅賴尿蝦好特別仲好好食😋果然冇殼嘅賴尿蝦係最好食❤️蔬菜全部都好好食,又唔油👍🏻最後個味噌湯好濃👍🏻不過個櫻花蝦天婦羅飯,醬汁落多咗有啲甜最後桃味雪巴好香好清新🍑性價比好高極都好好食,一定會再嚟
其實好少黎D2 依邊

認真真係有啲驚喜
性價比好高,幾百蚊就有成個天婦羅set
一個價錢兩種享受真係超級抵🤭🤭🤭

不過我哋就兩個人叫咗兩個天婦羅set
脆醬做得好好
不過師傅都係會建議你最合適嘅食法*啱啱
沙律好新鮮、個蛋好有驚喜超級滑
蔬菜全部都好好食,又唔油👍🏻
最後個味噌湯好濃👍🏻
不過個櫻花蝦天婦羅飯,醬汁落多咗有啲甜
最後桃味雪巴好香好清新🍑

性價比好高極都好好食,一定會再嚟
2023-09-14 971 浏览
黑雨過後嘅晚上即刻出去食返餐好嘅 D2 place 新開嘅「Yoake夜明」風雨不改全日都有開 餐廳分咗兩邊 有天婦羅bar枱同埋壽喜燒吧枱今次我係食$980廚師發辦天婦羅餐前菜:和牛他他 上面有d紫蘇同埋summer truffle 一口咬落去脆脆同他他好夾 蒸蛋 呢個蒸蛋非常之滑 亦都好甜 上面仲有大量嘅蟹肉 係我食過最好味嘅蒸蛋啊今晚嘅天婦羅非常之豐富 首先有係魚缸新鮮撈上嚟嘅花竹蝦 蝦腳炸到脆卜卜 點咖喱鹽嚟食 蝦身肉質爽口海鰻魚肉好厚 而佢條骨炸到好脆 好似送酒嘅小食咁 食唔停口腐皮蝦膠 入面有用洋蔥冬菇粒炒香左 唔使點野就咁食都好味 北海道馬糞海膽 擺咗喺炸咗嘅紫菜上面食 海膽嘅Creamy 配埋好脆嘅紫菜 有兩個層次嘅味道 食到中段有舊青檸jelly清清個口再繼續野菜天婦羅有五種:舞茸菇,厚炸蓮藕,番薯,無花果,南瓜 我覺得最特別係無花果 炸咗嚟食完全同當生果食係唔同嘅感覺紫蘇和牛柳 紫蘇葉包住牛柳 點埋松露醬一齊食 入口即溶 食完天婦羅到壽喜燒啦 壽喜燒用咗北海道和牛 用左肉眼 望下個油脂分布都知道正啦 壽喜燒重點係要撈蛋汁食呀 呢度用咗高級 夢王蛋 橙紅色嘅蛋黃非常吸

今次我係食$980廚師發辦天婦羅餐

今晚嘅天婦羅非常之豐富

首先有係魚缸新鮮撈上嚟嘅花竹蝦

蝦腳炸到脆卜卜 點咖喱鹽嚟食 蝦身肉質爽口

海鰻魚肉好厚 而佢條骨炸到好脆 好似送酒嘅小食咁 食唔停口

腐皮蝦膠 入面有用洋蔥冬菇粒炒香左 唔使點野就咁食都好味

食到中段有舊青檸jelly清清個口再繼續

紫蘇和牛柳 紫蘇葉包住牛柳 點埋松露醬一齊食 入口即溶

壽喜燒重點係要撈蛋汁食呀 呢度用咗高級 夢王蛋 橙紅色嘅蛋黃非常吸引 壽喜燒嘅汁甜度剛剛好唔會太甜 仲有舊蕃茄同秋葵可以食

天婦羅炸蛋飯 炸咗嘅蛋一吉落去蛋汁爆曬出嚟 仲有個好香菇味嘅味噌湯

櫻花蝦冷素面 櫻花蝦全部都炸左嚟 食完咁多炸野食返個冷面中和一下好舒服

最尾最尾有生果 日本秋甘泉梨 清甜好爽 呢餐就圓滿結束 無論食物質素定係餐廳環境 服務都非常滿意嘅一餐
發現 D2 Place 開左間新食店 , 主打天婦羅同壽喜燒 , 今日黎試試廚師發辦壽喜燒 ($980) 🤓🤓 食店環境闊落 , 日式裝修精緻又令人好舒服 , 除左天婦羅同壽喜燒嘅 bar 台位置 , 仲有私癮度高的廂房 😎😎前菜餅底超脆超鬆化 ~ 配埋用左紫蘇同酸汁調味的和牛他他 😌😌 口感豐富 , 重點係好開胃 , 好適合做前菜 ! 蒸物茶碗蒸食得多 , 呢個係高級版 😮 面頭鋪滿蟹肉 , 用咗日本蛋去整 , 蛋嘅顏色偏橙 , 望落食慾大增 😋😋 !天婦羅 4 品有帶子 , 海鰻 , 海鰻魚骨 , 日本南瓜同舞茸菇 , 海鰻魚骨炸到香脆 , 一啲都唔界口 , 送酒一流 !! 另外就係我最鍾意嘅海鰻 , 外層炸衣又薄又脆 🤩🤩 魚肉好厚 , 滿滿魚油 ~ A4 和牛 肉眼 西冷黎至北海道嘅 A4 和牛油花分布平均 , 唔會太油膩 ~ 好軟腍 , 正 ! 另外仲有肉眼同西冷 😆😆 睇賣相就知牛肉高質 , 唔洗我多介紹 ~ 壽喜燒另外一個重點就係隻蛋 ! 😍😍 呢度用咗日本最頂級嘅夢王蛋 !! 蛋黃又大又圓 , 呈橙黃色 , 好香蛋味 , 配埋壽喜燒嘅牛真係不得了 !! 除左例牌嘅日本蛋
前菜

蒸物
天婦羅 4 品

A4 和牛 肉眼 西冷
除左例牌嘅日本蛋汁 , 仲可以按個人口味加 wasabi , 柚子皮同法式芥未 , 加柚子皮好正 !! 好 fresh 👍👍

日本野菜
呢度係今晚食嘅配菜 ~ 日本九条蔥真係好香 , 好甜 , 食落去又爽口 , 超正 😃😃 比起一般京蔥好食好多 ! 高糖度蕃茄稍微煮熟後 , 帶出微微嘅酸味 , 第 1 次食京都豆腐 , 真係好似師傅所講口感似布甸 , 幾特別 ~ 白雪耳好爽脆 , 吸晒壽喜燒汁 , 好好食呀 ! 👍👍

我地仲叫左 2 杯酒 , 銀撰梅酒同生姜果酒 , 生姜果酒有少少似薑啤 , 飲落好易入口 , 滲出淡淡薑味 , 推介 !
仲有滑蛋飯或者烏冬 ~ 個蛋真係好滑滑 ~ 壽喜燒汁甜甜地 ~ 其實食完 d 牛已經好飽 ~ 不過都忍唔住清左個飯 🤣

味噌湯
一啲都唔求其 , 入邊好多舞茸菇 , 唔會太鹹 , 清清地
甜品前 , 店員換上焙茶 , 幫助消化 ~ 好貼心 😌 而且焙茶幾好飲 !

甜品
白桃雪葩同紫薯雪糕 ~ 白桃雪葩好清甜 , 味道像真 , 紫薯雪糕有驚喜喎 !! 紫薯味濃 , 又唔會太甜 !! 🤤🤤 好食 !!

整體黎講 , 食店 2 樣主打壽喜燒同天婦羅都唔錯 , 而且 menu 配撘好好 😝😝 可以試曬 2 款主打食物 ~ 食材好之外 , 係餐具方面都睇到食店嘅心思 ~ 每道菜都用唔同嘅靚靚碗碟上菜 , 我呢個餐具迷花左好多時間去欣賞 d 餐具 ~ 好想帶曬佢地番屋企 😝服務又細心 !! 真係唔錯嘅選擇 !!
  • 紫薯雪糕
  • A4 和牛
  • 九条蔥
2023-09-09 293 浏览
今晚嘅晚餐真係豪華啊!我食過嘅菜式有活蝦天婦羅、海膽卷、和牛紫蘇天婦羅、栗米天婦羅、茄子天婦羅、天婦羅蛋飯同和牛壽喜燒。以下係我嘅食評:活蝦天婦羅:呢道菜真係令人驚艷!個活蝦新鮮彈牙,炸得香脆金黃,一咬之間鮮甜嘅蝦肉就爆出來,口感極佳。海膽卷:海膽卷係一道奢華嘅選擇。海膽鮮甜滑膩,配上海苔,味道絕對鮮美。每一口都令人享受到海鮮嘅豐富風味。和牛紫蘇天婦羅:和牛紫蘇天婦羅絕對係嘅和牛愛好者嘅首選!嫩滑嘅和牛肉被包裹清香嘅紫蘇葉,炸至外脆內嫩。每一口都能夠品嚐到和牛肉香濃嘅口感同紫蘇葉嘅獨特風味,實在美味。栗米天婦羅:栗米天婦羅係一道獨特嘅菜式。栗米炸至金黃色,外脆內軟,帶有淡淡嘅甜味,令人回味無窮。脆脆嘅外皮配上香甜嘅栗米,風味絕對獨特。茄子天婦羅:茄子天婦羅係一道簡單卻美味嘅選擇。茄子炸至外酥內嫩,令人驚喜嘅是,茄子嘅苦味完全被去除,變得香甜可口。每一口都能夠品嚐到茄子嘅鮮美風味。天婦羅蛋飯:天婦羅蛋飯係一道滿足感十足嘅主食。炸至金黃色嘅天婦羅配上綿密嘅蛋包飯,口感豐富。咬一口,能夠感受到蛋香同天婦羅嘅酥脆,再加上飯粒嘅軟糯,絕對令人愉悅。和牛壽喜燒:和牛壽喜燒係一道傳統嘅日本菜式,用上

和牛壽喜燒:和牛壽喜燒係一道傳統嘅日本菜式,用上優質嘅和牛肉,醬汁香甜,燒至入味。每一片和牛肉都肥美多汁,肉汁四溢,絕對是一道美味的享受。

今晚嘅晚餐真係豐盛多元,每一道菜都帶來不同嘅口感同風味。不論係海鮮天婦羅、嫩滑的和牛紫蘇天婦羅,或者獨特的栗米和茄子天婦羅,都非常美味。

整體而言,這頓晚餐真是令人驚艷和滿足。每一道菜都展現了傳統和現代的結合,帶來了豐富的口味和細緻的烹飪技巧。不論是愛海鮮還是和牛,這個晚餐的選擇絕對能夠滿足各種味蕾。
2023-08-29 420 浏览
能夠認識一班識飲識食嘅朋友當然好,但係識揾又識帶你去食嘅哩的先係最好的朋友!今次朋友帶左我哋嚟D2 place 新開鋪食壽喜燒,個日我哋一大班人去,環境唔錯,有間大房比我哋, 有啲人私穩度之餘又唔怕嘈到出面啲人。❤️和牛他他人齊左之後就上前菜,係和牛他他,同行朋友有啲唔食生牛肉,餐廳好像轉左蟹柳比佢哋, 因為我掛著食, 無映到佢哋個款。我覺得裝個他他嘅器皿都已經好靚好用心,真係好適合啲女仔打哠,味道亦都好好,佢上面有啲黑松露醬,但係好平均,唔會搶左牛肉味。跟住就係蒸蛋,其實我一向對蒸蛋麻麻,但係哩個唔係一般蒸蛋, 裡面係有材料, 口感相對豐富好多, 又唔錯喎~💚跟住就係主角出場啦,一拎出嚟我地已經嘩嘩聲,我哋有啲女仔就掛著影相🤭。係我地面前每人都有一隻日本神户夢王蛋,等食個時, 我哋全部人都同一時間好專心噤發蛋,啲聲發啊 ~發啊~ 好好笑~btw🤭祝大家都發啊💰~之後師傅就用牛脂肪起鑊,倒埋啲秘製醬汁去煮,師傅好細心有問到大家生熟嘅程度,滿足到一啲唔喺食到生嘅朋友仔,而我就食大概八成熟,我想講最舒服係有人住煮比你食,控制埋個火候。我喺屋企成日都會煮熟得制或者燶左,所以出嚟食就係一種舒服同
今次朋友帶左我哋嚟D2 place 新開鋪食壽喜燒,

❤️和牛他他
和牛他他

係我地面前每人都有一隻日本神户夢王蛋,
btw🤭祝大家都發啊💰~

之後師傅就用牛脂肪起鑊,倒埋啲秘製醬汁去煮,師傅好細心有問到大家生熟嘅程度,滿足到一啲唔喺食到生嘅朋友仔,而我就食大概八成熟,我想講最舒服係有人住煮比你食,控制埋個火候。我喺屋企成日都會煮熟得制或者燶左,所以出嚟食就係一種舒服同享受!
我一放入口已經feel到好軟熟, 牛肉好又鮮嫩,我雪一聲已經吞左,真係好美味😋

🩵跟住天婦羅蝦好脆口,好新鮮。
蝦天婦羅

跟住就有第二款牛肉又係好好食啊~
牛肉脂肪分佈平均, 肉味好濃😋😋😋
而旁邊嘅豆腐都好滑啊, 啲質地好似布甸噤~

食到哩個時間,有件啫喱俾你過下個口

跟住我哋仲另外加左啲天婦羅帶子,海饅噤
同天婦羅蕃薯好味

跟住尾聲迎來了芝麻雪芭,好香濃嘅芝麻味,同埋唔會好甜,實在嘅味道,如果你鍾意甜就叫返雪糕會好啲, 但我就幾鐘意。

總結今晚的晚餐我實在很滿意😋。
和牛他他
蝦天婦羅
2023-08-26 320 浏览
我們一行16人原本想過隔離食鐵板燒,但係朋友已經提早兩星期前都訂也訂不到,結果他就嘗試訂這間新開嘅壽喜燒。朋友訂的房可以足夠容納到我們,房間空間尚算可以,我們試的是六百多元的套餐還另外再散叫其他,初初好怕會好喊好甜,但和我想像的很不一樣,甜度同喊度調教得剛剛好,頭盤還可以選擇生牛肉或蟹肉,牛的部份因為忙着影相傾談也忘記了什麼部份打什麼部位,因為16人有6個小朋友所以連送餐來的職員說什麼也聽不到,埸面真係好熱鬧,只知道其中一份是西冷,其他食材也是在日本不同的地方直送,全程有專人負責煮理,令我們可以享受同朋友們共聚晚餐,把酒談歡的時間。味道方面係有驚喜,比我想像中好,值得推薦大家一試
頭盤生牛肉
茶碗蒸