2021-05-09 1913 浏览
話說我高太早幾日話要記低我地食過既餐廳,怕第時唔記得哂啲回憶甘我就要好好甘幫距記低哂我地食過既每一餐啦今次食既懷石料理擺盤相當精美所有餐具,器皿全部都靚到工藝品甘食物味道都幾唔錯高太唔食牛既關係,廚師幫距轉左做魚依個牛真係好好食,成餐我覺得依個最好食高太個魚其實麻麻地,個皮係連鱗燒到脆卜卜,但其實無咩魚味依個海膽魚子意大利飯見到啲食材都知好食啦不過食到依道菜,高太食一两啖已經食唔落啦,走寶啦整體食物質素係唔錯既,侍應既服務都好細心可惜去當日個露台度門壞左,我地啲煙民要食煙就要洛樓下比較唔方便
甘我就要好好甘幫距記低哂我地食過既每一餐啦

今次食既懷石料理擺盤相當精美

所有餐具,器皿全部都靚到工藝品甘

食物味道都幾唔錯

高太唔食牛既關係,廚師幫距轉左做魚

依個牛真係好好食,成餐我覺得依個最好食
高太個魚其實麻麻地,個皮係連鱗燒到脆卜卜,但其實無咩魚味

依個海膽魚子意大利飯見到啲食材都知好食啦
不過食到依道菜,高太食一两啖已經食唔落啦,走寶啦

整體食物質素係唔錯既,侍應既服務都好細心

2021-03-21 2375 浏览
整體來說無論是餐廳環境還是料理口味都非常讓人失望的一餐。我們點了以刺身和壽司為主的“紫”套餐,價格$1680/位。廚師似乎很喜歡用Jelly搭配食材,搭配起來完全是很奇怪的味道。有幾個刺身用的魚很腥不新鮮,味道更談不上驚喜了,一個套餐吃下來祇有海膽墨魚tartare印象還不錯。另外餐廳从裝修到料理到服務都並非傳統的日本風格,擺盤很多做作的藝術造型,顯得有些土氣。當天因為人多,環境嘈雜如茶餐廳一般。完全不值這個套餐價格。
整體來說無論是餐廳環境還是料理口味都非常讓人失望的一餐。

我們點了以刺身壽司為主的“紫”套餐,價格$1680/位。廚師似乎很喜歡用Jelly搭配食材,搭配起來完全是很奇怪的味道。有幾個刺身用的魚很腥不新鮮,味道更談不上驚喜了,一個套餐吃下來祇有海膽墨魚tartare印象還不錯。另外餐廳从裝修到料理到服務都並非傳統的日本風格,擺盤很多做作的藝術造型,顯得有些土氣。當天因為人多,環境嘈雜如茶餐廳一般。完全不值這個套餐價格。
2021-03-20 2043 浏览
朋友生日,一齊去食omakase!由於太遲book既關係,冇哂sushi bar位,只能坐其他位置🙁🙁🙁🙁食物擺盤的確幾靚!同埋擺得都好有創意同心機!味道唔錯😋😋😋 每款都係打卡為主!經理都有每道菜式介紹,服務態度唔錯!不過講到d器皿係唔知咩全港得幾個果d有d太over😂😂😂😂唯一不足:sake menu🍶On menu既sake得好少款揀,仲係好大路果d獺祭/真澄酒造果d......我地兩個人所以點左支細sake, 點知開完經理先話原來有其他sake係冇落menu! 早講嘛☹️同埋店舖位於一棟幾舊既大廈,個入口都唔易搵~仲有個生日甜品... 有d hea...出果下有d失望😂其實我地唔介意俾錢整個靚少少 因為今餐都係打卡為主😂
朋友生日,一齊去食omakase!
由於太遲book既關係,冇哂sushi bar位,
只能坐其他位置🙁🙁🙁🙁

經理都有每道菜式介紹,服務態度唔錯!
不過講到d器皿係唔知咩全港得幾個果d有d太over😂😂😂😂

唯一不足:sake menu🍶

同埋店舖位於一棟幾舊既大廈,個入口都唔易搵~

仲有個生日甜品... 有d hea...
出果下有d失望😂
其實我地唔介意俾錢整個靚少少 因為今餐都係打卡為主😂

2021-03-13 1429 浏览
第一次去食懷石料理,有lunch menu(大約$600-$800),仲有main menu(大約$1400-$2000),亦有分熟食定生冷野,但我地一場黎到就揀左招牌「夢」set😂😂-夢($1980)今次係用冬天做主題,最中意食海膽料理(最後果張)將海膽撈勻底下嘅飯,啖啖都有海膽汁,好鮮甜🤤圖7嘅紫菜同蟹肉料理,呢個都好有驚喜,蟹肉味唔會被紫菜味蓋過😋total有大約14野樣食,以為每樣份量好少唔會飽,但點知食到一半已經有少少飽😂整體評價:擺盤精美,可以睇到廚師嘅心思;每道菜都會有職員講解返係咩黎;刺身新鮮,羊肚菌湯好香好足料,但甜食一般,打到變左蓉唔知食緊咩😂因為我唔太中意食太淋又淡味嘅野🥲
夢($1980)
整體評價:
2021-03-12 1087 浏览
*💭𝒴𝓊𝓂𝑒 𝒞𝓊𝒾𝓈𝒾𝓃𝑒 夢🧑🏻‍🍳懷石料理𝕠𝕞𝕒𝕜𝕒𝕤𝕖*八寸懷石料理中最賞心悅目的一項💕,亦是𝕠𝕞𝕒𝕜𝕒𝕤𝕖中的一個焦點。每一樣食材都造成了優雅適口的形狀🥢師傅準備了兩款不同的擺盤,分別是一個小庭園,有櫻花樹🌸及一對戀人的剪紙👩‍❤️‍💋‍👨;而另一個則是以海底世界🐠為主題,有海星及其他海洋生物作點綴。四款前菜都非常精緻而且各有特色,師傅亦特別說明了進食的先後次序🧑🏻‍🍳①枝豆豆腐味道非常特別,像是把枝豆磨成蓉後再混入了豆腐一樣,非常清新✨②紫薯百合果涷🥄外層是紫薯味道的果涷,內層則放了一小個百合。一般來說我對紫薯的感覺是比夠膩,但紫薯味的果涷卻非常清爽,再配上清甜的百合令人胃口大增☺️③白松露配白露荀白松露濃香撲鼻,而白露荀質感嫩滑帶有淡淡香甜,兩者配搭在一起更能散發出白松露的芳香😌④紅荳蓉白粟米🌽師傅把紅荳蓉造成了一個如燒賣形狀的外皮,再包住內裡的白粟米。我不是太喜愛紅荳蓉,但內裡的白粟米卻非常清甜,是一般黃粟米不可媲美的💕*刺身像是打開了浦島太郎的寶箱,一陣陣白煙迎面撲來。白煙並不是乾冰,而是由煙燻所造成的效果。當煙霧散去,就會看到三款刺身,如寶物🐚般靜靜放在寶箱內。牙帶魚很
💭𝒴𝓊𝓂𝑒 𝒞𝓊𝒾𝓈𝒾𝓃𝑒 夢
🧑🏻‍🍳懷石料理𝕠𝕞𝕒𝕜𝕒𝕤𝕖

八寸

①枝豆豆腐

②紫薯百合果涷🥄

③白松露配白露荀

④紅荳蓉白粟米🌽

刺身
像是打開了浦島太郎的寶箱,一陣陣白煙迎面撲來。

牙帶魚
很少品嚐到這種魚,入口並不如拖羅般油脂豐富,但魚鮮味道非常濃郁,完全沒有丁點腥味,令人一試難忘。

喜之次
海中的紅寶石❤️亦是平時很少機會能嚐到的一款魚,膠質非常豐富且肉質滑嫩。

赤身、拖羅
喜歡這種配搭,可以讓客人嚐到不同部位的鮪魚。先從不帶油脂的赤身開始,再到油脂濃郁的拖羅,非常滿足🥰

海膽創作料理
作為海膽迷的我,這是我最期待的一道菜,無論是擺盤或用料配搭上,都是無可挑剔。

最底層是一個用紫海膽打成的醬汁,再由下至上先後放上白飯、𝚜𝚌𝚊𝚖𝚙𝚒刺身、海膽和白松露,再加上三文魚籽作點綴。享用前,要先把所有食材混合,務求讓每一粒米飯都沾上海膽醬。

無論是海膽或是𝚜𝚌𝚊𝚖𝚙𝚒刺身都非常鮮甜,再配上三文魚籽的咸香、白松露的香氣,每吃一口都令人驚艷,你不會想喝水把這味道沖散。

除了食材配搭用心外,值得一提是師傅所用到的碗。遠看時會以為是奶白色,但當放在深色的托盤上,便會看到原來的奶白色由碗中央漸漸變成了紫藍色再透到去碗邊。若把碗倒轉,更會變成了一座富士山🗻的模樣。
2021-02-27 1269 浏览
不得不出一個食評去分享呢頓晚餐。之前睇相既時候淨係覺得「好靚」,因為不論啲料理還是所用既器皿都非常精緻,好吸引好想去打下卡。但係當呢埋料理出現喺我面前時,除左靚到想打個卡,仲好吸引我去細心品嘗每道菜式。一如一般既omakase ,工作人員喺上菜時會逐一介紹每種料理係乜東東,仲會閒話家常一番,好有親切感。佢地首先會了解左客人有乜野係唔食,盡量為客人量身定制一份餐單。每上一道菜,我個心就比份料理吸引左,連平時唔食或者未試過既食物都一反常態地嘗試,就係咁,成就左我人生第一次食海膽😂估唔到係咁好食!佢個三色米紙帶子蓉、粟米豆乳蒸蛋仲有個黑松露意大利飯係我今日食到最好食既料理。
$2000 (晚餐)
2021-02-26 814 浏览
第一次係香港食懷石料理,之前係ig睇到依間餐廳啲擺盤幾靚,黎過之後更加發現每道菜都好似藝術品咁,真係味覺同視覺既享受😳而今次試既係$1380既季節懷石🌸✨先付 - 螢光魷魚脆筒🦑外層既脆皮係用紅蘿蔔製成,包住螢光魷魚,咬落首先感受到鬆脆,然後再感受到螢光魷魚既彈牙,慢慢咀嚼後魷魚既鹹香滲出黎,好惹味,令人更加期待接下來既菜式😋✨八寸哩盤五顏六色嘅擺盤,裏面有四款料理,各具特色。枝豆南瓜蛋帶有淡淡既甜味,就連唔好南瓜既我都接受到。白蘆筍配黑松露,松露味唔算濃,可能係因為用上summer truffle。無花果粟米啫喱,清清地幾fresh。最後哩條魚,唔記得左叫咩名,亦都唔係好深刻印象😕✨膾 - 北海道帆立貝他他配三色米紙🐚鮮甜既帆立貝加上帶鹹香既法國魚子醬,加埋啲花瓣真係好靚,再配上米紙食,成個口感好豐富。米紙分別係wasabi、墨汁以及櫻花蝦味,其中櫻花蝦味最為突出。✨刺身 - 伊佐木、深海池魚、金目鯛✨椀物湯頭用上瀨尿蝦煲,非常鮮甜,中間粒丸子係以瀨尿蝦、魚肉、枝豆、銀杏、蘿蔔等製成。至於面頭有啲好似爆谷既稻穗,為個湯帶黎左啲咬口同米香🌾✨煮物 - 毛蟹蒸蛋🦀依道菜上枱之後,師傅會係

✨先付 - 螢光魷魚脆筒🦑

✨八寸

✨膾 - 北海道帆立貝他他配三色米紙🐚

刺身 - 伊佐木、深海池魚、金目鯛

✨椀物

✨煮物 - 毛蟹蒸蛋🦀
依道菜上枱之後,師傅會係蒸蛋上淋上一層用蟹製成既醬汁,蒸蛋好滑,當中仲有一絲絲既蟹肉,蟹既鮮味完全封鎖係哂入面。

✨揚物 - 油揚金鯛配龍蝦汁
第一次食有鱗既魚,魚鱗好似薯片咁卜卜脆,魚肉亦都保持柔嫰,佐以濃烈既龍蝦汁,鮮味更加突出。

✨箸休
紐西蘭Scampi、日本海膽、毛蟹、三文魚子同龍蝦汁泡泡全部就聚集係個海膽殼裡面gathering,味道就唔洗講冇得輸,可以用驚艷黎形容,鮮味不斷係口腔裡面徘徊。

✨主菜 - 鹿兒島A4和牛🐂
肉質柔軟無筋,無論配搭日式xo醬抑或低溫洋蔥汁都好出色。

✨食事 - 黑松露 risotto
普遍香港人食唔慣正宗既意大利飯。以日本糯米代替意大利米,能夠保有risotto應有既煙韌口感。師傅好大方咁係面頭刨左好多新鮮黑松露片,醬汁充滿黑松露香,再配以雜菌更加令成件事昇華左🧡

✨止椀 - 味噌湯

✨甘味 - 黑松露雪糕
師傅知道我地專程黎到幫襯佢,將我地個甜品升級左做黑松露雪糕。之前都聽過有依樣野,食就真係第一次,啲黑松露碎既口感好似食緊朱古力咁幾特別🤩
2021-01-02 1585 浏览
送走2020年的最後一個午餐,當然陪著至愛渡過,看了分享選了「夢」頗有意思,人生如夢,夢:也許沒有奢華格局,夢:也許尚未摘星!夢:主廚確實用心做菜,夢:待應確實待客賓至如歸,夢,確實米之蓮餐廳般收費。去後最大感受係:如果你想同朋友傾下計,千萬不要坐bar 枱,因為我足足聽了超過12次,sorry 我打撓一下你們,同事介紹了這道菜式未?我來介紹一下!上12 個course ,聽12次。中午食飯時間有點緊張,要食2-3小時的懷石料理,我一早選餐,酒及付款,也說要收據,當天酒就俾錯,錢當然要補付,單再追及等才有收據。administration procedure 有待提升!
2020-12-31
外卖自取
2020-12-29 1033 浏览
又到聖誕節,一早預約了我其中一家心愛的餐廳的聖誕大餐。這天的聖誕餐單有12道菜及一杯飲品。飲品在香檳與清酒中我選擇了清酒🍶,清甜冰涼的清酒多到滿瀉,師傅在侍應斟酒時不停叫:「多一點!多一點! 」氣氛興高采烈。先付很快上了第一道菜,當侍應放下禮物盒子的時候,我和隔壁的食客都開心得尖叫,禮物盒子精緻漂亮,賣相一流,所有女士都很開心。侍應也很識做,介紹說是餐廳送給客人的聖誕禮物,打開後是一個開胃小吃,小小的雪糕筒內是法國藍龍蝦配海膽醬、黑松露、三文魚子,脆皮也是自家製的,放了少許香蔥,很薄很脆,一口吃下有龍蝦刺身的冰冷、甘甜有彈性的口感,海膽的甘香creamy 丶三文魚子的鮮味及黑松露的香氣。美中不足是太細件了,不夠喉。評分:8.5/10八寸接下來是第一個高潮位-八寸,這裏的八寸一向是招牌之一,賣相會隨着季節變化,是來到這裏必定要拍照的一道菜色。因應季節,這次八寸的主題又變了,因應冬天及聖誕節,這次是可愛的雪人小屋。四款小菜分別是:橙色:白蘆筍配佃煮,白蘆筍很清甜,正好清一清口腔。綠色:瑤柱入口仍然微溫,滿口海鮮的鮮味。小屋內:北海道遼參釀龍蝦及枝豆,海參爽滑,龍蝦甘甜,不錯。粉紅色:章魚草
又到聖誕節,一早預約了我其中一家心愛的餐廳的聖誕大餐。

這天的聖誕餐單有12道菜及一杯飲品。

先付
美中不足是太細件了,不夠喉。

八寸
四款小菜分別是:
橙色:白蘆筍配佃煮,白蘆筍很清甜,正好清一清口腔。
綠色:瑤柱入口仍然微溫,滿口海鮮的鮮味。
小屋內:北海道遼參釀龍蝦及枝豆,海參爽滑,龍蝦甘甜,不錯。
粉紅色:章魚草莓泡沫🍓章魚已經軟霖入味,屬於醬油口味的,比較濃味,配上草莓泡沫的香味及微酸,增添口味上的對比。

膾:石垣鯛
這裏的膾會根據不同時節使用不同的白身魚,一般提供兩種吃法,兩片薄切的魚肉片及三片魚肉卷,魚肉卷內是茗荷及酸汁啫喱。
刺身會放在喜馬拉雅岩鹽的鹽板上,粉紅色的鹽板令賣相更可愛,附上一篇清醒,吃的時候先把幾滴檸檬汁再鹽板上,刺身點上鹽及檸檬汁代替醬油及山葵,味道清新。
我個人比較喜歡魚肉卷,因為名荷的清新薑味及啫喱的酸甜味道令魚肉的鮮味更上一層樓。

薄切:帆立貝他他配三色米紙
帆立貝他他用上魚子及柚子調味,拌勻後一起吃,味道清新。

自家製的三色米紙分別是黑色的墨魚汁味、粉紅色的櫻花蝦口味、綠色的抹茶口味。
吃法是把帆立貝他他放在米紙上一起吃,不過我嫌米紙的味道太濃郁,顯得清淡的帆立貝他他味道不夠突出,所以我喜歡分開吃,既可以享受三種米紙各自獨特的口味,也可以吃到帆立貝清甜的味道。
評分:8/10

刺身三品是第二個一定要打卡的菜式。和八寸一樣,賣相及刺身種類也會隨季節變化,所以每一次來吃也是不同的驚喜。
之前秋天來的時候擺盆的主題是荷塘影月,切合中秋節的主題,這次冬天的版本是霜淞雪景。白雪的原料是鹽花,小樹枝上掛滿了白雪,形成霜淞現象,整個擺盤美不勝收,如夢如幻,一瞬間有一個錯覺,以為自己去旅行,到了日本賞雪。
欣賞了好一會兒才捨得吃,侍應特別提醒享用時要小心,若刺身不小心掉中鹽花中,鮮魚就要變成鹹魚了。
今天的刺身三品:
須萬鰹(黑色皮)
鰤魚(雪白)
鮪魚三款(赤身、中拖羅、大拖羅)
須萬鰹魚肉柔軟,魚皮燒得剛好,咬下去甚至發出「咔」的清脆聲音,魚肉是屬於越咀嚼越鮮味的類型,甚至比吞拿魚更鮮味。
鰤魚魚肉雪白,魚肉有彈力,口感爽脆,可以充分的享受口感。

三款鮪魚則是一如既往的美味,所有刺身都很新鮮,赤身鮮味,中拖羅肥美柔軟,大拖羅入口即溶,各有特色。
評分: 9.5/10

碗物:
吃完生的食物,開始上熟食了。碗物上場時在碗上放上一條稻禾,經過油炸,有點像爆谷的感覺,打開碗蓋可見雪白的魚肉及三色丸子。這碗湯的湯底是羊肚菌湯,很有菇菌的鮮香。三色丸子分別是粉紅色的糯米、黑色的甜豆及綠色的枝豆丸。魚肉是石斑魚,石斑魚的魚肉比較結實,由於需要少許咀嚼的時間,因此我略嫌調味清淡。
吃到一半可以改變口感,把炸好的稻米放入湯中,可以增添脆脆的口感及香氣。
評分:7.5/10

揚物:目光魚
接下來是炸物的時間,師傅首先在面前放上一塊熱石,然後才把目光魚放上。
師傅解釋說目光魚是因為在海中雙眼會放過,所以才得名目光魚。整條魚炸得酥脆,可以連骨吃,由尾部吃到頭。剛剛炸起,仍然是新鮮滾熱辣,使用簡單的鹽調味,魚肉異常鮮味,肉質細嫩,可以吃到魚汁,十分滋味。

強肴勢子蟹
在漂亮的玻璃器皿內是香箱蟹,香箱蟹最近開始當做,底層的是蒸蛋,上面放上大量的蟹子、蟹膏及蟹肉。拌勻後一起吃,蟹子非常鮮,有卜卜的口感,鮮味比風乾的蝦子更鮮味,嫩滑的蒸蛋也可以中和鹹味,回味無窮。

燒物:佐賀和牛
師傅今天強烈推薦和牛,這次訂的佐賀和牛質量特別好,師傅還專門拿出來給客人欣賞佐賀和牛的質素,證明師傅對質量非常有自信。
佐賀和牛以烤洋蔥墊底,配上自家製的XO醬及洋蔥醬,擺盤也造成日式庭園的感覺。牛肉比一般的和牛更重肉香,油脂也更為豐富,越咀嚼味道越甘香,配上不同的醬汁更有不同的風味,每一口的滋味也不一樣, 很享受。

海膽創作料理
一向很愛這家店的招牌創作料理,因為我很愛很愛它的三文魚子!我以前一直不愛吃三文魚子,因為覺得太鹹,但是家的是自家醃製,以柚子調味,味道甘甜鮮美,我是只吃這個三文魚子的。
拌勻海膽丶三文魚子丶黑松露後一起品嚐,豪華得不得了。

味增汁
味增汁比其他店的清爽,放有白蘿蔔,上桌時仍然熱氣騰騰,正好暖胃。

和菓子
最後甜品是和菓子,有兩款:宇治金時大福及福崗草莓。
宇治金時大福入口仍然是熱的,外皮的抹茶及糽豆內餡很夾,我覺得抹茶味可以更濃。
福崗草莓品質不錯,上面的草莓慕絲泡沫加入cream, 更添美味!

總評分:9/10
2020-12-25
圣诞节
2020-12-23 885 浏览
因為限聚令原因 餐廳勒令早收廚師可以安排係下午食晚餐既omakase set我地揀咗兩個「紫」 $1680/per set.呢間餐廳算係我食過最有心思設計既廚師發辦,今次主題係冬日聖誕,每位廚師都係藝術家,將擺盤既技術發揮到淋漓盡致,所有女士見到都會心心眼呀😍 十分驚喜.從廚師口中得知佢地會定期捻主題去吸引客人,有時放工會帶埋返屋企砌,落足心機.圖片順course次序列果味泡沫配搭蕃茄仔based ..第一驚喜出現 好有聖誕氣氛既前菜藏有4個分子小前菜 屋仔入面仲收埋咗1個分別有芋泥、wasabi、carrot同蟹肉波菜..刺身特別一讚係鮑魚,好新鮮爽甜,一啲都唔韌..帶子蓉配魚子醬略嫌刺身蓉比較淡而無味 落豉油可能會好少少..紐西蘭龍蝦肉 + 蟹肉蟹膏球..第二個驚喜就係好有落雪氣氛既刺身併盤真係擺得好靚 好有節日氣氛三款刺身都係好肥美 入口充滿油脂Toro呀😍..朋友係魚塘主題 一樣好有feel..湯係透明底,我自覺味道好淡個人比較偏好海鮮味濃既麵豉湯..壽司五貫 + 炸魚仔..第三驚喜 識發光既海膽飯個幻彩器皿好靚 咁小分量的確唔夠喉既..最後甜品加麵豉湯
因為限聚令原因 餐廳勒令早收
廚師可以安排係下午食晚餐既omakase set
我地揀咗兩個「紫」 $1680/per set
圖片順course次序列

果味泡沫配搭蕃茄仔based

第一驚喜出現 好有聖誕氣氛既前菜
藏有4個分子小前菜
屋仔入面仲收埋咗1個
分別有芋泥、wasabi、carrot同蟹肉波菜
刺身特別一讚係鮑魚,好新鮮爽甜,一啲都唔韌

帶子蓉配魚子醬

真係擺得好靚 好有節日氣氛
三款刺身都係好肥美 入口充滿油脂
Toro呀😍

朋友係魚塘主題 一樣好有feel

湯係透明底,我自覺味道好淡
個人比較偏好海鮮味濃既麵豉湯

壽司五貫 + 炸魚仔

第三驚喜 識發光既海膽飯
個幻彩器皿好靚 咁小分量的確唔夠喉既

最後甜品加麵豉湯

2020-12-22 891 浏览
每一口都是在品嚐幸福的味道💝這裡 必須 必須 必須 推介!!!有$620/780午餐牌,或晚餐都可以選擇,忘了影Menu😅今次選了$780的午餐,刺身新鮮,煮蘿蔔好甜,海膽搭配得宜,最尾雪糕有畫龍點睛效果,每一道菜都非常美味✨不但每一道菜都非常精緻,超級適合打卡,而且由打電話查詢,openrice預訂,到成個過程都超級好service👍 特別讚賞楊經理及其團隊,用心做食物及服務💕 希望佢地老闆可以睇到!!!時間搭配得精準, 對於特別要求, 也盡力滿足😇實在是賞心悅目, 吃得超級開心的一餐冬至午膳, 感謝😸🤤超正💖🎁💝Wonderful time #感恩好幸福
每一口都是在品嚐幸福的味道💝

時間搭配得精準, 對於特別要求, 也盡力滿足😇

🎁💝Wonderful time
2020-12-21
煮蘿蔔
雪糕
2020-11-26 730 浏览
提早了2個星期訂位,還是沒有吧檯的位置,只能遠觀廚師的表演地方不大,不過整體環境不錯,乾淨舒適的位置廚師製作料理的開放式廚房也很有水準總共有三個套餐可以選擇季節懷石 - 1380 - 以熟食為主紫 - 1680 - 刺身,生魚片選這個夢 - 1980 - 綜合上面兩款的特色料理這次要了兩個套餐,夢 跟 紫想試試兩種有什麼不同不過...相信我...要是有哪位男士敢選2個最便宜的季節懷石...你看看還有沒有好日子過...哈哈...分子料理的前菜,獨特味道口感,已經超出好不好吃這個範疇很美的庭園造景,有四款小點心,邊吃邊欣賞擠點lime在鹽板上,可以試試原味先魚子醬拌干貝醬,3款紙片味道都很突出左邊的薑汁Jelly味道不錯水池中的生魚片,很有意境炸魚,油脂豐富,整條可以入口炸蟹跟毛蟹蒸蛋,蒸蛋偏鹹(個人感覺)這個也很有意境和牛跟蘆筍,好吃的反而是蘆筍不是和牛壽司不錯,捏得很有水準這個海膽很不錯,拌的越亂越好吃黑松露Risotto,用日本米,做得不錯,很合亞洲人胃口最後來個熱味增湯,舒服甜點好吃,海鹽口味的雪糕,真心不錯 整個用餐時間3個小時,我們還算是吃得快的一桌了,其他桌進度在70%左右眼
提早了2個星期訂位,還是沒有吧檯的位置,只能遠觀廚師的表演
地方不大,不過整體環境不錯,乾淨舒適的位置
廚師製作料理的開放式廚房也很有水準
總共有三個套餐可以選擇

季節懷石 - 1380 - 以熟食為主
紫 - 1680 - 刺身,生魚片選這個
夢 - 1980 - 綜合上面兩款的特色料理

這次要了兩個套餐,夢 跟 紫
想試試兩種有什麼不同
不過...相信我...

分子料理的前菜,獨特味道口感,已經超出好不好吃這個範疇

很美的庭園造景,有四款小點心,邊吃邊欣賞
擠點lime在鹽板上,可以試試原味先
魚子醬拌干貝醬,3款紙片味道都很突出
左邊的薑汁Jelly味道不錯
水池中的生魚片,很有意境

炸魚,油脂豐富,整條可以入口
炸蟹跟毛蟹蒸蛋,蒸蛋偏鹹(個人感覺)
這個也很有意境

和牛跟蘆筍,好吃的反而是蘆筍不是和牛

壽司不錯,捏得很有水準
這個海膽很不錯,拌的越亂越好吃
黑松露Risotto,用日本米,做得不錯,很合亞洲人胃口
最後來個熱味增湯,舒服
甜點好吃,海鹽口味的雪糕,真心不錯

眼睛吃很飽,吃不飽的懷石料理這邊不適用,其實是可以吃飽的!!
最後稱讚一下廚師,很用心製作,即使我們是坐在遠遠的卡位
也是一直留意我們吃的進度
感覺得到廚師的專注!! 值得稱讚
2020-11-23
纪念日
2020-11-26 463 浏览
今次係第二黎食,第一次係食午餐,今次就係同埋D朋友黎食晚餐,朋友們都好滿意,讚不絕口👍🏻👍🏻👍🏻每食一道菜,都好期待下一道,食得、睇得、仲玩得,而且service都好好,值得一試😋😋😋
2020-11-24
2020-11-26 474 浏览
今日結婚週年,加上思鄉情切,黎個懷石料理先。三個set,季節,紫,夢,我哋揀左紫,夢係最貴set,會多d熟食。入座後等介紹完set,亦會介紹sake,因為得我飲,所以揀300ml既山花👏🏻👏🏻食物用色豐富,材料新鮮加時令之選,感覺用心既配搭,佢既食器亦都十分有心思,佢既前菜有有楓葉作襯,食之餘好有藝術感!食物最鍾意係三點刺身同海膽飯!好有驚喜!個海膽飯既玻璃食器仲十分精美,睇住光射落去一個個環,視覺享受擇日再試埋個夢!
今日結婚週年,加上思鄉情切,黎個懷石料理先。
擇日再試埋個夢!
2020-11-25
纪念日
2020-11-23 327 浏览
不一樣的生日蛋糕,藝術品一樣的美食,認真的廚師,親切的服務態度,享受色香味之餘,眼睛也像去完旅行般閃爍呢😋😋每一件器皿也富有心思,襯托著詩意般的美食,色彩繽紛的擺設,味道配合非常好,感謝你們給我一個難忘的生日午餐夢,感恩可以找到這個夢🥰
2020-11-21
生日