2021-12-09 124 浏览
📍夢-Yume Cuisine Yume Cuisine’s lunch menu. Once again, it’s more like art instead of food. Every dish is presented in a very IG friendly way. Don’t have too much thoughts about the appetizers. The sashimi was fresh and the main dishes of fish and beef were done well.I have tried their omakase menu as well and think that I will opt for their omakase menu to have the full experience. However, Yume Cuisine is not the restaurant to go too often as you lose the wow factor after trying once. Recommend
📍夢-Yume Cuisine

Recommendation:

• Full omakase menu

Price: HK$700 pp (lunch)

Revisit: 8/10 (on a seasonal basis when they change menu)
  • 海膽飯
2021-12-08 116 浏览
踏入冬季,同一個 menu 的菜式換了季節限定的食材外,更為食材換上冬裝。其他食客嘩嘩聲不絕,我們三口之家當然也加入配音,打卡影靚相。上菜前挑選了富士山清酒杯。見到富士山頂嗎?第一道菜仍然是栗子蓉酥皮,飾上兩片細緻的櫻花瓣型的日本白合。雪人跟著出場了,配以其他精緻的冬日裝飾,欣賞一輪及影靚相之後,才不捨得地細味貝殼型的脆餅,魚肝,炸丸子。如果雪人也可以吃的話就好了!阿女點的紫,沒有雪人,卻有北極熊,也非常可愛。魚子及帶子他他配三色米紙,依然賞心悅目。當阿女食季節限定的燒白子的時間,我同阿仔享受一杯鮮味的貝類湯,及一口的魚肝醬配的刺身,湯的鮮味仍在。阿女有富士雪山刺身隆重登場,我同阿仔的刺身的裝飾稍為遜色,但每片都可口。熱呼呼的湯大根配龍蝦,炸青瓜花包南瓜蓉,刺身,三文魚子海胆飯,入口即溶的和牛,黑松露 risotto……最後以草莓泡沫北海道蜜瓜。又一晚令人滿足又愉快的晚餐!
上菜前挑選了富士山清酒杯。見到富士山頂嗎?
阿女點的紫,沒有雪人,卻有北極熊,也非常可愛。
魚子及帶子他他配三色米紙,依然賞心悅目。
最後以草莓泡沫北海道蜜瓜。
又一晚令人滿足又愉快的晚餐!

2021-12-06
2021-12-08 1172 浏览
好懷念日本,仲有滿有藝術感嘅懷石料理🥰原來香港都有得食🤩 萬分期待😚開幕式係~京都豆乳配上九洲粟米 🌽,粟米外層烤得香脆爽甜,下面有滑溜唔太甜嘅豆腐。 八寸~ 今次以秋季作裝飾,入面有楓葉🍁及富士山🗻,真係靚到唔捨得食架💕先食脆口嘅豆紙,入面包住清爽嘅白露荀。然後係最中餅枝豆蓉及日本墨魚夾心,跟住就係新鮮湯葉,即係豆皮,加日本白合及海苔,味道清新。 最後酥脆香口炸路芋配櫻花蝦。三款刺身 ~以池塘造型出場,艷壓全場✨分別有鯛魚、赤貝、鯖魚,新鮮清甜爽滑。鯖魚外層烤過,魚油味更香濃再嚟一粒晶凝通透嘅菜式~ 上面用醋做橙色嘅啫喱,下面有拆蟹肉及日本連芋,最好係一啖食哂,醋可以混合蟹肉,味道更豐富。炸物~ 香脆酥皮包香甜軟滑嘅栗子蓉,然後就有釀咗香甜南瓜蓉嘅意大利青瓜花,下面莖就鹹鹹地。 旁邊仲有日本白合、柚子蘿蔔及蓮藕漬物,可以解膩。最後有我最愛嘅~海膽創作料理上面有鮮艷奪目嘅食用花及名貴嘅白松露,配鮮甜甘香自家製海膽醬汁,仲有北海道馬糞海膽及三文魚籽,好味到不得了😋甜品亦都唔馬虎, 用士多啤梨🍓作泡沫,入面有Q彈啫喱及爽甜蜜瓜,為呢餐作一個完美嘅句號。

好懷念日本,仲有滿有藝術感嘅懷石料理🥰
原來香港都有得食🤩 萬分期待😚

三款刺身 ~以池塘造型出場,艷壓全場✨

最後有我最愛嘅~海膽創作料理

• 八寸
2021-11-22 315 浏览
曾經在五、六年前於大阪品嘗過懷石料理,在香港,這可算是第一次。懷石料理是以精緻為主,故此不論在餐廳裝潢、料理擺設以至食具質素都極為講究。推開了門進入夢,見到牆上多面反射鏡子,確實貼切餐廳之名,給人一種進入夢的感覺,令人十分期待接下來的食物。懷石料理對每方面要求都很高,連服務也非常專業,侍應們會每款菜式都會詳細講解,令食客完完全全享受色香味。首先來了第一道菜式八寸,它有兩款不同的精美擺設,但兩者皆是以秋季景象作主題,著眼於雪山楓葉。品嚐也要跟著次序,先要吃放在木上的北海道白蘆筍,將視作為前菜,清清口腔。然後便是白石上的貝殼形脆餅,非常香口之餘確是帶有魷魚之味。跟著便是紫色的百合啫喱,涼涼的配上百合香氣把剛剛脆餅的微微熱氣紓緩,為八寸最後的天婦羅南瓜丸作準備。它也是脆口小吃,但不失南瓜那種甜味。接下來的先付是三重縣栗子蓉酥皮,放進口時起初的感覺於外相一樣,有些許炸雲吞的口感。但再經咀嚼,卻滿口黏黏糊糊的暖栗子蓉,味道可人。旁邊的兩顆百合雖然味道上沒有什麼特別,不過算是先付在擺設上的襯托,配合著那張花紙作碟,觀感一流。下一道便是食事,菜式是黑松露松葉蟹肉湯凍,侍應指導我們用匙把所有東西交換,
下一道便是食事,菜式是黑松露松葉蟹肉湯凍,侍應指導我們用匙把所有東西交換,然後才進食。這真的令所有精華融為一體,每匙都混合著被黑松露昇華的蟹肉鮮甜味及濃濃的粟米湯,非常高質。
跟著是刺身三品,再一次因為兩人共餐,所以食魚油是給予兩款不同的藝術擺設。第一款是以魚塘為中心,魚塘裡有荷葉、小魚、小龜和小船,小船裏盛載著wasabi,刺身則放在三塊浮物上,整體行具近代風景畫的感覺。而另一款擺設則以古風為主,即以古代瓦石為碟,刺身則置其之上。我個人反而喜好後者擺設,因為可以感受到古懷石料理的典雅。三款刺身也是有享用的先後次序。先來兩口深海鯛魚,肉質鮮嫩,清淡也帶有少少魚油,不會給人膩口的感覺。三款刺身的油濃度是有遞增的,故此有先後次序。深海池魚後的是鯖魚,不多不少的魚油益發鯖魚刺身的鮮味滿載口中。最後便是梭子魚,它是被輕輕的燒過,把這項菜式的濃度進一步增加,味道和口感都非常豐富。
刺身過後就是蜆品,包括一匙大蜆加蜆膏以及蜆湯。如侍應指引先喝熱熱的蜆湯,它是以整隻蜆的精華濃縮至一小杯湯,味道相當鮮甜,喝完馬上把蜆肉加蜆膏一口放進口內,蜆肉的肉感及其鮮味,加上濃濃的蜆膏,那種鮮甜佈滿口腔,非常滿足。
兩道鮮味菜式過後就是放在魔法書裡的意大利青瓜配南瓜蓉,以天婦羅方式烹調。這道素食是為下一道海膽料理作一個緩衝區,而魔法書給人一種期待。
海膽料理是把壽司飯放底,然後把金黃色的馬糞海膽圍著它,數粒橘子色的魚子再幫櫬托,加上少量黑松露及一顆百合花瓣作點滴,配著如天空的光藍色的碟作為盛器,可說映映生輝,色彩吸引,使人很想享受當中內容。這項菜式也是要在觀賞後把它攪勻才作品嚐,它絕對不是只要突顯外在觀感,攪勻後味道亦相當出眾,海膽、黑松露、魚子每一種鮮味也能融為一體,混合著珍珠飯的口感,簡直滿口幸褔。
之後送上麵豉湯作為主菜的結尾,它不像一般麵豉湯般充滿咸味。順帶一提是這項湯品的杯也非常高級典雅。
最後甜品作結,是以金碗盛載的果凍及迷你雪糕,雪糕筒底是紅豆茸,份量少少的甜品為午餐劃上完美句號。
2021-11-20 315 浏览
又到媽媽一年一次生日,請媽媽食最好味的Omakase ,每一款菜式都充滿驚喜,期待下一次廚師給我的驚喜餐前職員會問清楚有沒有過敏,或不吃的食品粟米豆乳的前菜由如一個藝術品,充滿秋天的氣氛第一次用鹽板做為刺身的調味日本的芝麻斑配日本帶子刺身藝術品,有如看着池塘的魚,非常新鮮的放入口中十分吸引,差一點忘記拍照就放入口有層次的壽司,時令秋刀魚,連細骨都剔走,還自家漬的柚子蘿蔔最後一杯湯和一個清新的甜品,為完美的午餐劃上句號

餐前職員會問清楚有沒有過敏,或不吃的食品

粟米豆乳的前菜

由如一個藝術品,充滿秋天的氣氛

第一次用鹽板做為刺身的調味

日本的芝麻斑配日本帶子

刺身藝術品,有如看着池塘的魚,非常新鮮的放入口中

十分吸引,差一點忘記拍照就放入口

有層次的壽司,時令秋刀魚,連細骨都剔走,還自家漬的柚子蘿蔔

最後一杯湯和一個清新的甜品,為完美的午餐劃上句號
  • 八寸
  • 海膽飯
2021-11-19 198 浏览
📍 中環 蘭桂坊下面💰 人均 2300 為了慶祝生日,挑選了一家omakase,總覺得普通的omakase 太簡單,沒什麼特別,於是挑選了這一家omakase和懷石料理結合的餐廳!在YouTube上看,以為很大的面積,不過走進店裡就感覺很小一間餐廳,大家好像也都是慶祝生日去的~很幸運我們坐在bar台位! 懷石料理講求意境,而omakase講求食材的新鮮程度~我們選了最貴的夢,真的好多好多道菜式,又有刺身,又有一些廚師的創意菜~而且刺身真的好新鮮,厚切更加給人滿足感!餐廳侍應也很貼心,會講解每一道菜的食材 烹調方法!而且她可能留意到我不吃黑松露,於是在signature炒飯的時候,就跟主廚講,我可能不要黑松露,這真的好貼心!而且還很友善跟我說自己也是不吃黑松露的,但是餐廳裡用的這個新鮮黑松露沒有怪味!可以試下!我們大概7點到,一直吃到了10點,可想而知有多少菜式!吃完每個人都好撐! 如果說不足之處 就是感覺大家很多人都是來吃生日飯,如果日本餐廳不適合上蛋糕的話,可以做點其他的小食,但是餐廳是一個盤子寫著happy birthday 還有幾抹豆泥,感覺不知道是裝
📍 中環 蘭桂坊下面
💰 人均 2300
如果說不足之處 就是感覺大家很多人都是來吃生日飯,如果日本餐廳不適合上蛋糕的話,可以做點其他的小食,但是餐廳是一個盤子寫著happy birthday 還有幾抹豆泥,感覺不知道是裝飾還是可以食用的部分~
2021-11-18 123 浏览
三重縣酥皮粟子蓉 配上兩片白合師傅介紹由底開始食起酥皮好鬆化 粟子蓉相當軟滑絲毫唔會有好甜膩既感覺 八寸主題係日本富士山 上面擺上幾款食物而且擺設得好精緻 望到都覺得自己好似身處日本咁用黎影相打卡一流食物方面 入面有:北海道白蘆筍薄皮內包住 白蘆筍清甜爽口墨魚枝豆餅外脆內軟 枝豆蓉味道清甜墨魚彈牙 好新鮮紫薯啫喱包裹住百合 晶瑩剔透天婦羅南瓜丸細細粒好香口 南瓜都好軟身蝶豆花啫喱擺設魚池用蝶豆花天然既顏色整成既小魚池賣相十分得意深海池魚入口質感爽脆,都幾厚身鰹魚好豐富既油脂,魚味鮮甜濃厚梭子魚炙燒過後食到啖啖油香師傳將花竹蝦 魚肉釀在蘿蔔入面再配上龍蝦湯同元貝芡汁 食嘅時候間開咁食 食到啖啖新鮮蝦肉金鯛魚微微燒過 十分香脆 肉質結實有彈性 再點上龍蝦調製既醬汁配搭一流旁邊係香蕉分子泡泡 唔會太甜馬糞海膽料理賣相好靚好吸引海膽配上魚籽 再加上食用花做裝飾海膽好新鮮 味道濃郁 甜品柚子雪皅用酒杯裝住雪皅 又係另一種感覺柚子味好清新 份量剛剛好
三重縣酥皮粟子蓉

蝶豆花啫喱擺設魚池
用蝶豆花天然既顏色整成既小魚池
賣相十分得意
深海池魚
入口質感爽脆,都幾厚身
鰹魚
好豐富既油脂,魚味鮮甜濃厚
梭子魚

甜品柚子雪皅
用酒杯裝住雪皅 又係另一種感覺
柚子味好清新 份量剛剛好
2021-11-15 202 浏览
廚師發辦經常都食到🍣但廚師發辦懷石料理就第一次食!仲要係如畫般的日式懷石料理岩哂嚟打咭!真係好睇又好食「八寸」擺盤以秋季為主題,有🍁紅葉&富士山嘅畫景先食左綠色嘅八子:內有低溫白蘆筍,口感爽脆清新!然後再食最中餅:內有墨魚及枝豆蓉!再而食紫薯百合果凍,呢個好特別,最後再食櫻花蝦炸物!「三重縣栗子茸」新鮮焗起的,外層鬆脆,栗子蓉就好綿滑可以食到多重口感!「松葉蟹肉粟米凍湯」用左北海道松葉蟹蟹肉&九州嘅粟米,將粟米用左法式嘅做法,打成粟米ᴄʀᴇᴀᴍ👍🏻成個感覺就好似蟹肉粟米濃湯,非常夾😋「刺身三品」鯛魚、鯖魚、梭子魚先食鯛魚,魚味比較清淡,然後再食啲濃味嘅鯖魚&梭子魚燒過嘅梭子魚好好食,外香內滑「日本大蜆」呢個勁好食首先食材已經非常出色,大蜆十分肥美,先用大蜆整成湯,個湯真係鮮甜味十足,再加上隻蜆煮到8成熟,飽滿嘅蜆肉一啲都唔韌!用左蠔葉包住蜆肉再配上蜆肉打成蓉嘅醬一齊食,真係非一般的鮮甜突然見到店員拎住本魔法書俾我哋,原來內藏美食「意大利青瓜天婦羅」咬開左仲有甜甜哋嘅南瓜茸!「海膽創作料理」鮮艷嘅顏色非常搶眼,有北海道馬糞海膽、黑松露、三文魚籽、海膽醬!所有材料ᴍɪх埋一齊食,真係非常滿
廚師發辦經常都食到🍣
廚師發辦懷石料理就第一次食!
仲要係如畫般的日式懷石料理

岩哂嚟打咭!真係好睇又好食

「八寸」
擺盤以秋季為主題,有🍁紅葉&富士山嘅畫景

先食左綠色嘅八子:內有低溫白蘆筍,
口感爽脆清新!
然後再食最中餅:內有墨魚及枝豆蓉!
再而食紫薯百合果凍,呢個好特別,
最後再食櫻花蝦炸物!

「三重縣栗子茸」
新鮮焗起的,外層鬆脆,栗子蓉就好綿滑

可以食到多重口感!

「松葉蟹肉粟米凍湯」
用左北海道松葉蟹蟹肉&九州嘅粟米,
將粟米用左法式嘅做法,打成粟米ᴄʀᴇᴀᴍ👍🏻
成個感覺就好似蟹肉粟米濃湯,非常夾😋

刺身三品」
鯛魚、鯖魚、梭子魚
先食鯛魚,魚味比較清淡,然後再食啲濃味嘅鯖魚&梭子魚

燒過嘅梭子魚好好食,外香內滑

「日本大蜆」
呢個勁好食
首先食材已經非常出色,
大蜆十分肥美,先用大蜆整成湯,
個湯真係鮮甜味十足,
再加上隻蜆煮到8成熟,飽滿嘅蜆肉一啲都唔韌!
突然見到店員拎住本魔法書俾我哋,
原來內藏美食

「意大利青瓜天婦羅」
咬開左仲有甜甜哋嘅南瓜茸!

「海膽創作料理」
鮮艷嘅顏色非常搶眼,
有北海道馬糞海膽、黑松露、三文魚籽、海膽醬!
所有材料ᴍɪх埋一齊食,真係非常滿足

「麵豉湯」

最後再食埋個甜品,呢個ʟᴜɴᴄʜ就完美哂喇!
2021-11-15
午餐
2021-11-12 1921 浏览
兩年前曾在日本京都鴨川吃懷石料理, 印象深刻.   今次朋友找到香港日式餐廳,  '夢' Yume Cuisine, 也有廚師發辦的懷石料理.  我好想比較一下.懷石料理晚餐分三個餐單 :    夢, 紫, 季節懷石 .   我們獨愛   '夢' , 共有 12 道菜. 這餐廳師傅邊也不少.第一送道菜:  先付 ~ 是三重縣栗子蓉酥,  栗子綿滑甜蜜, 外皮鬆化.  有兩片日本甜百合伴著.八寸    服務員奉上一個特式盒, 內裡有美侖美奐的紅葉景觀, 把日本秋冬季節的泛紅楓葉放在內,  看來很有詩意.    內藏精緻食材四款.先發現石上有紫色的啫喱包著百合, 活像紫水晶, 入口少甜.木頭上有北海道白蘆筍,  細細粒, 吃得矜貴. 金黃色的魷魚脆餅, 口感酥脆, 有小咬口 . 放在一角的天婦羅南瓜丸,  好好食, 可惜只有一粒.秋景過後, 換來一碟海產刺身, 正是我們深深期待的至愛. 三款刺身擺盤都非常講究, 配上不同葉片.梭子魚, 好特別, 比較少見, 像梳頭的梳.   外皮燒焦, 油脂豐富, 入口甘美.深海池魚  切得非常厚身, 魚味濃郁可喜.鰹魚   魚油極多的鰹魚, 是貴價魚,
這餐廳師傅邊也不少.
看來很有詩意.    內藏精緻食材四款.

先發現石上有紫色的啫喱包著百合, 活像紫水晶, 入口少甜.
木頭上有北海道白蘆筍,  細細粒, 吃得矜貴.
金黃色的魷魚脆餅, 口感酥脆, 有小咬口 .

放在一角的天婦羅南瓜丸,  好好食, 可惜只有一粒.

秋景過後, 換來一碟海產刺身, 正是我們深深期待的至愛.
三款刺身擺盤都非常講究, 配上不同葉片.
深海池魚  切得非常厚身, 魚味濃郁可喜.

鰹魚   魚油極多的鰹魚, 是貴價魚, 魚肉厚身, 富有彈力, 魚身也經微灸, 口感特佳.
大蜆配蠔醬  可以嚐到蜆肉和蜆湯的鮮味, 服務員話先飲湯.
大蜆加蠔醬放在特式匙上,  方便提起, 吃得有型又滋味. 大蜆口感新鮮蠔味濃郁. 好食.

蒸物 ~  湯蓋一打開, 龍蝦香氣撲鼻,  龍蝦湯味道清淡高雅.
最為吸睛是 中央那蘿蔔 釀滿龍蝦肉, 蒸得稔滑可口,

吸物 ~ 麵豉湯味道頗濃, 蘿蔔清甜.
海膽料理
賣相好迷人, 我們眼睛總流連在那幻彩的瓷碗上, 百看不厭.
米飯只有一口,  全被那海膽, 魚稃及食用花瓣蓋著, 海膽超鮮甜, 拌勻一起吃, 滋味無窮.
松葉蟹肉粟米凍湯, 顏色好靚, 食材優質.
松葉蟹肉很多, 鮮甜可口, 配上甜粟米蓉很不錯, 口感有層次.
甜品, 高腳玻璃杯內, 放了柚子雪芭和薄脆,  好食又好美.
這頓超級藝術濃厚的 廚師發辦懷石料理, 帶給我們圓滿的美感和好感,  也讓我們捧腹而歸, 滿足極了.
  • 大蜆配蠔醬
  • 蘿蔔釀龍蝦
  • 海膽料理
1K
2021-11-11 303 浏览
剛剛 Halloween 同朋友在蘭桂坊相遇, 大家約了食好西, 即晚在附近和安里預訂了一星期後到  夢 Yume Cuisine, 享受日本懷石料理,餐廳裝修亮麗, 用了雲石及玻璃鏡, 極富高貴感.步入餐廳,  先經過一個巨型酒櫃, 內有不同酒品. 餐廳人氣旺, 左邊是長型開放式廚房, 一眼看見有六位大師傅坐陣, 團隊式駐場, 大家有信心可以食好西了.  由於懷石料理對食物烹調, 擺設都好講究, 看見師傅們都好勤快.客人喜歡學藝的, 坐吧枱對著師傅.   喜歡談天說地的, 坐長梳化座最適合.侍應細心為我們介紹, 三款 懷石料理 餐單, 我們選了招牌餐:  夢.大家一起追 夢,  依餐單, 送來 先付,  設計有型, 目標食品置中央, 好雅緻, 有點像中式炸餃子, 侍應細心講解, 原來是:  三重縣的栗子蓉酥皮, 酥皮入口鬆化, 內餡栗子蓉相當甜美,  再吃一口日本百合, 感覺美妙.  接著是  八寸,  一個代表季節性食品.   用上瓷器盆子,  把日本秋天景像, 紅葉及富士山秋色呈現我們眼前, 如夢幻般把我們目光帶到東京, 睇雪山楓葉, 擺設有心思, 顏色悅目, 大家 陶醉地欣賞.
餐廳裝修亮麗, 用了雲石及玻璃鏡, 極富高貴感.
步入餐廳,  先經過一個巨型酒櫃, 內有不同酒品.
大家一起追 夢,  依餐單, 送來 先付,
設計有型目標食品置中央, 好雅緻, 有點像中式炸餃子, 侍應細心講解, 原來是:  三重縣的栗子蓉酥皮
也不忘找目標食物, 放在石上的, 北海道白蘆筍,  好鮮嫩, 口感柔順.
放在木條上的有, 貝殼形魷魚脆餅, 口感極爽,
紫色的是 百合啫喱, 透明的啫喱包着百合, 軟糯和諧.
從小船找到  天婦羅南瓜丸, 好脆口.   四種小食吃過後, 大家仍依戀那紅葉的美態.
另一道食品送到,  有我喜歡的 大蜆, 蜆湯及蠔膏.  侍應提醒先飲杯熱湯, 再食一口蠔膏連蜆肉.
飲了熱湯, 胃口大開, 巨形的蜆肉加上蠔醬, 味道鮮美, 令人回味.
接著送上一個小魚池,  主角是三款刺身. 旁邊有小魚, 小龜, 小船,  看得寫意.
小船載著 washbi.
來一口 深海池魚,  肉質細緻, 入口魚油滿溢, 味道甜美.
鰹魚,  有微微燒香過的味道, 魚油慢慢滲出. 燒得香, 口感豐富.
梭子魚, 貌似梳經過火炙, 油脂滲入了魚肉.
魚質滑, 入口好.
蒸物:    蒸釀龍蝦蘿蔔,  可以細嚐鮮味龍蝦肉, 再喝口龍蝦湯 太滋味了.
食事,  黑松露, 松葉蟹肉粟米凍湯,  玻璃盛器好靚,
食法像甲羅燒, 把豐富鮮甜松葉蟹肉,  混合黑松露及粟米湯,  一匙匙入口, 好不錯.
海膽創作料理  海膽壽司飯,
彩藍色的盛器加上金黃色的馬糞海膽, 橙紅色魚子真的好搶眼.    配上食用花瓣, 頂靚.
大家把海膽, 魚子, 黑松露和珍珠米飯一起食, 真正大滿足.
碗物   飯後一碗熱騰騰的麵豉湯, 是完美配搭.
甘味, 即甜品  柚子雪芭, 配上薄脆, 這個甜品很有心思, 帶出 雙重滋味, 好清新.
每款食物都由師傅團隊細心烹調, 每個步驟都很講究, 滿足了我們視覺和味覺的享受, 這個夢真不簡單, 值得追 !
  • 刺身
  • 食事
  • 燒物
  • 蒸物
2021-11-05 308 浏览
今日同老婆去左食夢,一間懷石料理配上Omakase, 如果要直接講結論就係:視覺>味覺。 佢唔係唔好食,但俾唔到我會想回頭要食既感覺。 但如果字食過既,一試都無妨,食物好igable。我揀左「夢」set,太太揀左「紫」set,兩個分別除左「夢」有和牛,「紫」無,「夢」無壽司五貫,「紫」有外。 主要「夢」會提供啲相對比較貴少少刺身。 -牛油皮包住三重縣栗子蓉。一入口係幾濃嘅牛油味,之後就會食到溫暖嘅栗子蓉,有栗子香味同埋都幾甜。 八寸擺盤好靚,入面既食身會因季節/來貨而改變。而我無記低🤣🤣🤣🤣 所以未能介紹。但全部既味道都唔錯,包含曬冷熱咸甜,幫大家打開味蕾,開始今晚盛宴。右口魚刺身用鹽板方式上碟,肉質緊至,魚味濃,魚油都豐富。青檸可以去除油膩感。 另一個係包住薑絲等既配搭,味道幾好👍🏻帆立貝他他+薄脆:柚子,紅豆,紫菜帆立貝加入左柚子/青檸,加上食用花做點綴,視覺上十分賞心悅目,味道上係清新既,但無左帆立貝應有既鮮甜味。 面頭既法國魚子醬就食噱頭多過食味道。 同樣被柚子/青檸既味道蓋過左。個薄片就無咩好講,因為食唔多出佢聲稱加左既材料既味道。 總括依然,相比之下我同太太都係比較鍾意食原
但如果字食過既,一試都無妨,食物好igable。

-牛油皮包住三重縣栗子蓉。

八寸

右口魚刺身

帆立貝他他+薄脆:柚子,紅豆,紫菜
個薄片就無咩好講,因為食唔多出佢聲稱加左既材料既味道。
總括依然,相比之下我同太太都係比較鍾意食原粒,食鮮甜味既帆立貝。

縞蝦,雉羽太
縞蝦:主要係北海道產,第一次食同聽🤣 但真係好好好食同新鮮,有蝦既鮮甜味,蝦身肉質都好緊致。👍🏻👍🏻

雉羽太:屬班類既魚,所以肉身會比較實,魚味都幾重,唔錯👍🏻

大蜆、蠔葉,蠔膏,蜆湯
全晚最鮮既一道料理,先飲一杯用大蜆煮成既蜆湯,一個字:鮮!!! 好好飲,如果大杯少少就好啦😁
再食埋用大蜆肉做底,配上蠔葉同蠔膏,呢一啖真係鮮上加鮮既配搭👍🏻👍🏻 十分好食

刺身三味:秋刀,黑鯥魚,吞拿魚三食
秋刀:時令,入口時候魚味唔濃,但原來after test 先黎料,好食既。

黑陸:魚皮經過火炙,逼出左魚油,同時多多一層火炙香味。好食👍🏻

吞拿魚三食:基本既赤身、中拖、大拖羅。無根,但入口口感三款都係偏實,大拖油脂感係豐富既,但魚味就比較偏淡。 相比下拿吞拿三食比另外兩款失色。

喜之次配蘿蔔底+蓴菜,配蝦湯底
喜之次:魚皮經開處理,十分香脆,肉質好細緻,係我食過最細緻既魚肉👍🏻👍🏻👍🏻
個底就用蘿蔔盛載住蓴菜,個湯就用蝦熬煮出嚟嘅湯底。

蓴菜:個人唔鍾意,因為佢同秋葵一樣,有一種好似鼻涕咁嘅黏稠既液體包圍着,個人頂唔住個口感😅 而味道上都冇咩好大特別。

蘿蔔:冇渣,但唔甜同冇蘿蔔味……至於個蝦湯,有少少蝦味,但唔算濃郁。可能個蜆湯太出色。

紅蟹,大閘蟹膏配哈密瓜陳醋
拆肉紅蟹加上大閘蟹蟹膏,呢個組合除非隻蟹臭,如果唔係基本上唔會唔好食,蟹膏甜嘅,入邊再配上清甜既哈密瓜,中間會有一層陳醋,增加左成個餸菜嘅層次,炸米亦都增加左口感,但當我食到陳醋嗰時,個腦即使出現咗豬腳薑,因為真係嗰陣味🙈 但總括來講呢碟係唔錯嘅

A4和牛
一入口嗰時滿嘴油香👍🏻 配上自家特製嘅XO醬👍🏻👍🏻但比較可惜嘅就係我嗰舊overcook左少少,接近6-7成熟😅 但基本上都冇乜嘢好彈。 好食🤪

海膽創意料理
海膽+黑松露+壽司飯+魚子。 職員話呢碟係佢哋公司嘅signature之作,個人覺得係好食嘅,海膽新鮮,冇臭味,都冇咩明礬味,新鮮即刻黑松露,香味突出👍🏻👍🏻👍🏻 但作代表作既話記憶點唔係好突出😅😅

黑松露risotto
職員話用咗日本糯米,口感煙韌, 廚師加入左自家高湯煮呢個飯,最後灑上新鮮嘅黑松露,香味十分,呢個飯都十分好食,佢比海膽創意料理更有記憶點🤣

最後甜品
海鹽雪糕加上食用銀薄。
晴王提子配上香檳啫喱,平時買$1xx蚊既香印仲好食過佢🤣 完全唔甜🙈
2021-11-04
$2000 (晚餐)
2021-11-03 198 浏览
為阿女慶祝轉工,在「夢」訂了枱。訂位時,職員問有沒有特別事要慶祝,真窩心。我和女兒選擇了「紫」,阿仔選擇了「季節懷石」。雖然有菜單,但相信是因應貨源,上菜時並不完全跟菜單,而我們三位挑剔食客完全沒有投訴。每一道菜都用不同的獨特器皿及裝飾上枱,看得出廚師的誠意及創意;每一道菜的量都很少,卻又令我吃得很飽。前菜是用秋意盆景放豆蓉,炸物等,看到捨不得食。跟著一款以栗子蓉做餡料的酥皮包,配兩片櫻花形狀的鮮百合。魚生以粉紅色塩板上枱,每人可因應個人口味調整鹹味。墨魚他他配魚子及鮮花,配三片不同口味的米紙。還有…… 實在太精彩,下次一定會再去品嚐新的菜。
前菜是用秋意盆景放豆蓉,炸物等,看到捨不得食。
跟著一款以栗子蓉做餡料的酥皮包,配兩片櫻花形狀的鮮百合。
魚生以粉紅色塩板上枱,每人可因應個人口味調整鹹味。
墨魚他他配魚子及鮮花,配三片不同口味的米紙。
還有……
實在太精彩,下次一定會再去品嚐新的菜。
2021-11-02
2021-10-14 489 浏览
夢幻嘅一餐為了慶祝朋友生日,預約「夢」為我們的生日晚餐,朋友有讚冇彈!為大家介紹幾款必吃推介啦!靜岡蜜瓜泡泡配炸粟米外型非常吸引,就像星球器皿,內有乾坤,上面綠色的是蜜瓜泡泡,入第一口吸入差點令我濁親,第二口就選擇一口吃入,就像吃空氣的感覺。最喜歡試是下層的粟米🌽,非常脆口。夏天八寸這個擺盤非常吸精,帶着夏天的感覺天婦羅南瓜丸南瓜丸精緻,南瓜味濃郁章魚蒟蒻昆布章魚軟熟入味芥末海苔酥無花果草莓果凍酸酸甜甜,非常清新,忽然刺激一下味蕾,份外特別。海鮮盛薈配柚子啫喱這個神秘的木盒內,師傅首先鋪上了帶有日式花紋的牛油紙,一打開,原來是啫喱,但內有乾坤,包裹了各種當造的海鮮,底層更有日式蔬菜🥬。神秘的盒子一打開,整個空氣瀰漫着煙燻的味道,不但有嗅覺效果,更有視覺效果,內裏有繆魚 ,梳子魚,還有間八魚,享受刺身時間就是此時此刻。
夢幻嘅一餐

靜岡蜜瓜泡泡配炸粟米

夏天八寸
這個擺盤非常吸精,帶着夏天的感覺

天婦羅南瓜丸
南瓜丸精緻,南瓜味濃郁
章魚蒟蒻昆布
章魚軟熟入味

芥末海苔酥

無花果草莓果凍
酸酸甜甜,非常清新,忽然刺激一下味蕾,份外特別。

海鮮盛薈配柚子啫喱

神秘的盒子
2021-10-11 383 浏览
廚師發板,使人驚喜的不單只是食物,擺盤及環境也很重要的,夢帶給人不只滿足於美味的食物,而且也使人帶來視覺的享受。前菜是三重縣栗子蓉酥皮配日本甜的百合,栗子綿滑甜蜜,外皮鬆化。八寸是懷石料理裏的小食,擺盤極有秋意,綠色是北海道白蘆筍,淺啡色是支豆餅配墨魚,紫色是白合餡料啫喱,炸丸是櫻花蝦及海老。法國魚子醬配錦盒,錦盒內藏3種顏色的薄脆,青色是青柚子,紅色是紅豆,黑色是黑松露,法國魚子跟帶子他他混在一起味道清新可口,配上不同薄脆更為滋味。刺身用上石盤,只看外表已覺美味,左起膠魚上面的蔥使燒香了的皮更好吃,燒過的梭子魚魚油充分流出來使口感很滑的,白色愛女魚味道淡淡的。湯品是用了不同蝦製作的蝦湯,當品嚐了一口聖護院蘿蔔那清甜味使人滿足,魚漿及龍蝦肉使湯品更為鮮美。書內藏了用意大利青瓜花天婦羅製成的毛筆,青瓜花釀入了南瓜非常甜美,先來一啖茶清一清味蕾再吃青瓜花的莖部,粉紅色蓮藕漬物。日本米上面鋪滿了馬糞海膽,醬汁是紫針海膽還有三文魚子,白松茸及紫菜,味道鮮味無比。麵豉湯裏面的蘿蔔也很甜美,真的出色。甜品是牛奶雪芭配紅豆脆筒,晴王提子配香檳啫喱。味道: 值得一試環境: 舒適衛生: 整潔服務: 殷勤

麵豉湯裏面的蘿蔔也很甜美,真的出色。

甜品是牛奶雪芭配紅豆脆筒,晴王提子配香檳啫喱。

味道: 值得一試

環境: 舒適

衛生: 整潔
服務: 殷勤
價錢: 食物質素跟價錢成正比
The Art of Trust❤️靚到你唔捨得食多相到post唔晒一共有3個set 一場黎到叫左最貴個個但絕對物有所值每一件刺身都非常鮮味每一啖都充滿著藝術每份菜式的組合都有它的原因每個所用的器皿都充滿著心思每塊裝飾的葉都會先噴水才上碟每啖我都唔捨得食 (我平時食野超快都要將塊魚生分4啖食🤣) 裝住海膽飯個富士山碗佢話全世界得30隻,因為"一d原因"而家得29隻我個下有d驚我地食完再變27隻🤣👉🏻個秋刀魚刺身鮮味都不得了👉🏻個和牛係唔捨得食完👉🏻每一小口既purée都Perfect Match 👉🏻基本上每度菜都唔會失望食野同時,會覺得對眼好攰因為係咁欣賞d作品同埋坐係廚師面前睇住佢地做野,睇到咩係默契咩係合拍非常欣賞佢地既細心堅持❤️
The Art of Trust❤️

每一啖都充滿著藝術
每份菜式的組合都有它的原因
每個所用的器皿都充滿著心思
每塊裝飾的葉都會先噴水才上碟
每啖我都唔捨得食 (我平時食野超快都要將塊魚生分4啖食🤣)

我個下有d驚我地食完再變27隻🤣

👉🏻個秋刀魚刺身鮮味都不得了
👉🏻個和牛係唔捨得食完
👉🏻每一小口既purée都Perfect Match
👉🏻基本上每度菜都唔會失望

食野同時,會覺得對眼好攰
因為係咁欣賞d作品
同埋坐係廚師面前睇住佢地做野,睇到咩係默契咩係合拍

非常欣賞佢地既細心堅持❤️
  • 刺身