2016-08-24 681 浏览
旺角一到晚飯時間都勁多人, 見呢間舖唔算多人排隊, 格局又是是正正就去試下~咁岩飲品有買一送一, 就叫左兩杯梳打: 巨峰同白桃 , 巨峰比較好飲點左個黃金串串大和豚 , 豬肉切成小粒炸好, 一串串好方便食, 外脆內軟, 沾埋佢個醬汁食一流, 推介本來好熱唔想食鍋, 不過黎到冇理由唔食人地招牌菜~ 所以都叫左個豬肉火鍋對我地大胃王黎講, 肉既份量真係唔太夠....哈哈, 不過配菜份量好充足 , 唔夠的話可以再加錢加配料店員都會解釋點樣煮個鍋~ 整體黎講食物服質素都唔錯, 冬天可以再黎~

2016-06-19
  • 黃金串串大和豚
2016-08-18 542 浏览
一入去,覺得其實環境幾好,D燈SET得幾好~ 唔係太光,又唔會太死暗-V-甘我地3個女仔,叫左2個小菜, 1個涼菜~之後一個鍋,好似係美人鍋? 3個女仔一定要食美人鍋喇!!!拉芝果個係薯仔既,但上桌就溫溫地 NOT GOOD 囉!!!呢個韮菜餡既,都算唔錯,脆脆地既皮~~~~其他都一般般涼菜我地叫麻辣鴨腎,唔麻唔辣,我一向係小清新都唔覺辣, 淨係好多唔辣既紅油囉0^0去到個鍋,ok 既~ 佢好似有加對藥材入去, 有小小藥香,總體來講係OK既~但美顏方面就= =唔好諗太多,番屋企去飲花膠湯就算~總體黎講,麻麻地,埋單5舊水可以有更好既選擇~所以5會再翻轉頭~

呢個韮菜餡既,都算唔錯,脆脆地既皮~~~~
其他都一般般

2016-08-10
2016-07-12 617 浏览
好耐冇見呢班中學女子,有人話要帶我地嚟補充骨膠原,原來真係食落肚!不過慢慢嚟食下前菜先啦,刺身拼盤幾新鮮,三文魚腩十分肥美!豚肉沙沙又辣又惹味,叫得做大和豚,豚肉真係特別好味喎!燒牛肉沙律大碟到嚇死人,不過食下食下都食得晒既,因為燒牛肉加上店家特調沙律醬又真係幾好味。重頭戲出場,松葉雪見美人鍋~嚇一嚇成層樓咁高,原來係蘿蔔茸黎架!仲有大量野菜,諗到諗到個湯一定好甜!配上豚腩片,仲有最緊要既骨膠原~蟹腳啖啖肉,好鮮甜。飲品真係好驚喜!將紅酒雪成冰,加上蘋果汁,冰慢慢融化,一杯紅酒果汁特飲就出黎喇,Keep住夠冰凍仲唔會越飲越淡,爽呀!
豚肉沙沙又辣又惹味,叫得做大和豚,豚肉真係特別好味喎!
2016-07-10 508 浏览
揀左好耐都未諗到食咩,最後都係被門面大大隻 “美人豚骨膠原”呢幾個字吸引左。對小姐呢種女孩子黎講又係好難抗拒既。不過一坐低目標就好明確,期間限定既松葉蟹鍋!何其壯觀!實物同圖有得揮,好懷疑我地兩個女仔會唔會食得晒。跟埋既薄切豚肉,薄到透底,好厲害。一大碗晶瑩剔透既骨膠原suppose倒落去湯入面,小姐膽大就咁試,嘩係無味架,texture好似啫喱咁,不過放左落湯入面就真係杰左。好大隻蟹鉗,食到成枱都係,但肉質好鮮甜,索晒個湯。粉紅的豚肉亦很不錯,滾一滾好快就熟了,同湯底好夾。個湯最後都越煲越濃郁,滿滿既白蘿蔔蓉非常清甜,飲左一大碗。另外叫左2個平平地既小食。軟殼蟹牛油果卷$108,普普通通不過食得出軟殼蟹係熱既即炸,所以都仲脆。豚肉沙沙 $68,個辣醬又幾過癮,腩片肥瘦適中,所以肉質較爽口。總括食物與素屬中上,價錢相宜,環境方面都舒適唔會好焗促,性價比不錯哦!用心經營一定會再支持!
左。
對小姐呢種女孩子黎講又係好難抗拒既。
不過一坐低目標就好明確,期間限定既松葉蟹鍋!
何其壯觀!實物同圖有得揮,好懷疑我地兩個女仔會唔會食得
晒。
跟埋既薄切豚肉,薄到透底,好厲害。
好大隻蟹鉗,食到成枱都係,但肉質好鮮甜,索晒個湯。
粉紅的豚肉亦很不錯,滾一滾好快就熟了,同湯底好夾。
個湯最後都越煲越濃郁,滿滿既白蘿蔔蓉非常清甜,飲左一大
碗。
另外叫左2個平平地既小食。
用心經營一定會再支持!
2016-07-10 476 浏览
周圍行下睇下食咩晚餐好,比佢個餐牌吸引住,有好多款野食揀。前菜叫咗2樣,分別係麻香木耳同麻辣鴨腎。呢2款前菜都係麻麻地,麻辣一啲都唔麻同唔辣。木耳食落去唔似木耳口感。主食可以分為鐵板鍋,打邊爐同埋燒肉。我地今次揀咗極上牛肉鐵板鍋,睇張相好大份咁,好似都夠3~4人分量。上到枱,個鍋同張相嘅相似度有成9成,無呃人。其實堆到咁高,下面有好多芽菜墊底。呢個鍋,9成係菜,得上面果幾塊係肉,鐘意食肉嘅你,鐵板鍋可能唔係你嘅菜啦。睇個顏色,以為好辣,其實一啲都唔辣,少少清清地嘅味。因為成鍋都係菜嘅關係,額外叫咗份烏冬加落去,好食,吸咗啲湯嘅味,牛肉新鮮,無雪味。2個人食咁多個鍋食完好飽,但唔覺濟,可能因為菜嘅關係。但價錢有啲貴,300蚊,菜鍋加幾塊牛肉。有一款飲品好吸引,槍形飲料機上。上到枱自己禁出黎,有得玩,有得飲,自拍最岩。餐牌寫2人份,我覺得3人都夠,因為有成1L咁多。佢仲要係計人頭比杯,而杯入面有粒大冰,夠晒凍。
周圍行下睇下食咩晚餐好,比佢個餐牌吸引住,有好多款野食揀。
麻辣鴨腎
麻香木耳
青蘋果飲品
極上牛肉鐵板鍋
2016-07-09
青蘋果飲品
極上牛肉鐵板鍋
2016-07-09 3853 浏览
剛過去的星期六節目豐富, 跟妹妹們飲完茶, 就過海來到大和豚跟文迪午餐. 始終雅蘭中心位置便利, 午餐後就可以帶小晴晴返playgroup.大和豚的環境不俗, 擺位以旺角區來講是幾闊落的, 我們在這裡能夠舒適地用餐, 小晴晴亦有足夠的空間活動.綠野仙蹤 $38: 8.5分, 天氣還是很炎熱, 先來點喝的吧, 綠野仙蹤混合了橙, 奇異果以及菠菜, 當然是很健康的飲品, 但入口又不會有菜青味, 味道清甜, 很討好.魅力四射 $38: 文迪喝的一杯是魅力四射, 結果了香蕉, 提子, 蘋果, 以及菠菜, 我喝了一口, 味道會是比較香濃的, 香蕉味是幾突出的.特上刺身大盛合 $358: 8.5分, 吃日本菜, 當然要吃刺身, 這客特上刺身大盛合, 份量十足, 包括有牡丹蝦, 帶子, 吞拿魚, 三文魚, 以及鱆紅魚等等, 全部用料皆幾新鮮, 特別是鮮甜的牡丹蝦, 是必吃之選呢.湘南燒肉沙律 $92: 8.5分, 我愛吃沙律, 這天就選來了這款沙律比較特別的湘南燒肉沙律, 是半熱食的, 以燒牛肉配上沙律菜同吃, 燒牛肉幾惹味, 跟沙律菜的配搭, 也算匹配.軟殼蟹牛油果卷 $108: 8.5分, 文迪
軟殼蟹牛油果卷 $108: 8.5分, 文迪最愛吃軟殼蟹牛油果卷, 是日就重溫一下吧, 軟殼蟹炸得香脆而不會太油膩, 配上清甜的牛油果同吃, 當然令人滿意.
秘製炸豬手 $98: 8分, 接下來的是秘製炸豬手, 皮帶點脆身, 而豬手的肉質亦幾嫩滑, 配上韓國生菜同吃, 有點像在吃生菜包似的, 點上辣粉, 味道帶點香辣, 很醒胃.
吉列海老 $148: 8.5分, 來到大和豚, 當然要吃吃吉列的菜式, 是日就選來吉列海老, 脆漿不會太厚身, 炸得熱辣辣而香脆, 蝦肉亦很爽口, 鮮嫩, 水準之作.
鬼火辣辣鍋 $276: 8.5分, 至於鬼火辣辣鍋, 雖說是二人份量, 其實三四個人吃也沒有問題. 那個麻辣湯底辣勁十足, 特別是薯仔吸收了湯底的味道, 大惹味. 火鍋本身是配上不少菜蔬, 而面頭還加入了豚腩片, 味道鮮甜, 也不錯.
大和豚総本店環境舒適, 菜式選擇豐富, 當中的特上刺身大盛合, 湘南燒肉沙律, 吉列海老, 以及鬼火辣辣鍋皆是值得一試的, 加上價位合宜, 也是區內吃日本菜的好選擇.
2016-07-08 846 浏览
每星期六都是family day, 這星期帶小晴晴返playgroup前, 先到雅蘭中心的大和豚吃午餐.魅力四射 $38先來杯魅力四射解解渴, 混合了香蕉, 提子, 蘋果, 以及菠菜, 出奇的沒有菜青味, 反而是蕉味很香濃, 很是健康.綠野仙蹤 $38CEO選來的是綠野仙蹤, 這個組合是橙, 奇異果以及菠菜, 愛吃菜蔬的他, 當然喝得津津有味.湘南燒肉沙律 $92吃的方面, 由沙律開始, 湘南燒肉沙律, 其實也算是熱食的, 燒牛肉燒得幾香口, 跟上沙律菜, 出奇的效果不俗.特上刺身大盛合 $358少不了的是刺身, 特上刺身大盛合, 內容分別有牡丹蝦, 帶子, 吞拿魚, 三文魚, 以及鱆紅魚, 用料新鮮, 自然令人忍不住一件接一件的吃下去.軟殼蟹牛油果卷 $108我最愛吃軟殼蟹牛油果卷, 當日跟CEO吃過不少呢. 這天吃到的, 也有水準, 軟殼蟹脆卜卜, 而且跟上牛油果之後, 自是減低了那油膩感呢.秘製炸豬手 $98秘製炸豬手, 是比較特別的菜式, 加上韓國生菜之後, 好像是中式生菜包呢. 愛吃辣的, 就是要點點辣粉了.吉列海老 $148大和豚的吉列一向有水準, 這天吃的吉列海老, 脆漿
魅力四射 $38
綠野仙蹤 $38
湘南燒肉沙律 $92
特上刺身大盛合 $358
軟殼蟹牛油果卷 $108
秘製炸豬手 $98
吉列海老 $148
大和豚的吉列一向有水準, 這天吃的吉列海老, 脆漿夠薄身, 很香脆, 大大隻的海老, 肉質鮮嫩爽口, 讚!
鬼火辣辣鍋 $276
最後吃的是鬼火辣辣鍋, 麻辣湯底辣度不輕, CEO就不太受得了, 對我來講, 就算是幾醒胃, 惹味的, 無論是蔬菜跟薯仔也很吸引, 當然, 豚腩片亦很肥美, 點上麻辣湯底, 美味度自是更加提升.
來到大和豚総本店, 一系列菜式皆有水準, 如鬼火辣辣鍋, 吉列海老, 以及特上刺身大盛合就是值得推介的. 愛吃日本菜的朋友, 要留意了.
2016-07-07 379 浏览
對於不吃牛羊的我特別喜歡吃豬肉一見質素高的豚肉店當然要去朝聖啦這天跟好友約一場豐富午餐揀選去大和豚総本店 YAMATON~坐落於無人不識的雅蘭中心地點超便利^0^還有估不到的開揚光猛~熱辣辣的天氣還是叫杯凍飲荔枝骨膠原特飲$45可知荔枝向來係我最愛啊~荔枝雪葩加上同味梳打最重要係面層的骨膠原(真貼心知我所須)集解渴好味美顏於一身喔!!軟殼蟹牛油果卷$108飯粒不鬆散軟殼蟹炸得酥脆配搭香滑牛油果一口一件夠晒過癮~雜錦刺身廚師給我們組合而成有鱆紅,吞拿,左口魚裙邊,三文魚腩等等全部都樣子光鮮當中以肥美香甜三文魚腩及入口極具魚脂的左口魚裙邊為之美味~祕製豬手$98豬皮Q彈肉質富彈性最不可錯過係那祕製醬汁和辣蒜用韓國生菜包裹豬手醬汁和辣蒜同吃真係令人欲罷不能吃罷一件雙手又不由自主地伸出呢~侍應送來火鍋爐及餐具因為將送上豚肉野菜飛魚鍋$256(二人前)這鍋款還是第一次見好特別呢!!湯底用飛魚乾,豬骨,骨膠原及醬油熬足8小時鍋邊有16件荷蘭入口的豚片包裹新鮮皇帝菜,大白菜和甘荀絲伴菜還有年糕及香滑豆腐,先將下圖骨膠原放入飛魚湯內令精華滲透湯底後便可放入豚肉卷只須灼至轉色便可大快朵頤,豚肉卷肉味香濃
坐落於無人不識的雅蘭中心地點超便利^0^
還有估不到的開揚光猛~
這鍋款還是第一次見好特別呢!!湯底用飛魚乾,豬骨,骨膠原及醬油熬足8小時鍋邊有16件荷蘭入口的豚片包裹新鮮皇帝菜,大白菜和甘荀絲伴菜還有年糕及香滑豆腐,先將下圖骨膠原放入飛魚湯內令精華滲透湯底後便可放入豚肉卷只須灼至轉色便可大快朵頤,豚肉卷肉味香濃內裡菜蔬吸盡飛魚湯精華吃罷真係皮膚都彈D耶~
好友極力推薦的甜品拖肥日式芝士卷上檯時真係嘩一聲很美妙的出場啊~
不止樣子美妙味道更是令人神往香甜拖肥配軟滑蛋卷好實在嘅質感怎麼可能這樣吸引呀!!邊寫邊流口水呢^0^
鐵板菠蘿燒伴雪糕$52新鮮菠蘿用冧酒煮數小時令菠蘿擁香甜以外還帶一絲酒香好誘惑配襯冰凍雪糕和香脆杏仁片一口吃下冷熱交纏極具層次,對於喜歡菠蘿的我為之傾心~
2016-07-05
午餐
2016-07-06 697 浏览
繼甜心妹妹,也補上一篇與囝囝的午餐;這家大和豚,開幕以來就想去一吃,但不知為何幾度約好時間,總遇上意外阻滯要取消/改期。終於上月去了一試,其豚肉菜式果然滿意,而且甜點環節異常超精彩!這天甜魔媽媽帶同囝囝與愛吃豚肉的車媽媽聚餐,餐廳安排我們就坐靠窗的位置,自然採光十分迷人;至於傻豬一來到就給牆上的假蠟燭騙倒,努力想吹,當然結果不成功!始終店內以居酒屋食物為主,所以飲品選擇特多:其中大力推介蘋果汁紅酒冰特飲 ($78),以蘋果汁拌著三粒紅酒冰,感覺有點似 Sangria,不過中午還是不飲酒了~ 還是選點較清純的 柚子味骨膠原特飲 ($45),成品以柚子味雪葩加入柚子味梳打及骨膠原,冰感不算重、口味清香微酸醒胃,十分討好,加上有益軟滑的骨膠原啫喱,口感更妙,很推介呢~囝囝愛吃壽司,也來一客 軟殼蟹牛油果卷 ($108),卷物排列很有心思,就像一條蜿蜒的小龍,同時新鮮牛油果、香脆軟殼蟹及飛魚籽的組合從來沒得輸,整份卷好吃又滿足。 然後也吃了 雜錦刺身,包括三文魚腩、吞拿魚、左口魚裙邊、鱆紅魚等,全部都新鮮好吃,特別是厚切的三文魚腩,以及加上三文魚子的左口魚裙邊,令人吃得尤其滿足~來這裡當然要吃

來這裡當然要吃豬肉菜式!很愛這 秘製豬手 ($98),豬手先烤後燒、表皮香脆、肉汁緊鎖;配搭爽脆不苦的韓國生菜,酸甜開胃的秘製醬汁,以及相當刺激的辣粉蒜片同吃,滋味豐富、多彩而美妙!

另外也吃了 豚肉野菜飛魚鍋 ($256/二人前),飛魚常見於日本關西地區,因活動量大、油脂較少,以飛魚乾、大量豬骨、骨膠原及醬油熬出來的湯底,鮮甜濃郁而不膩。

特別一提,此鍋物的骨膠原是另上的,建議是先煮融骨膠原、然後再煮菜類,最後再吃豚肉卷。豚片由荷蘭入口,薄薄一層卷著新鮮蔬菜,稍煮一下即可進食,味道鮮甜爽口,淨吃或點醬都很美味。最後再吃豆腐、芽菜、年糕,清甜令人滿足!
去到甜品環節,很驚喜又見到 焦糖拖肥日式芝士卷 ($42) 的選項,沒錯,這裡也屬 Pokka 集團,所以也有這款超水準的甜品,而且用上精緻的鳥籠呈上,太吸晴又誘人了!
打開鳥籠,精緻令面的蛋卷面層,有著恰如其份的焦糖拖肥醬,令原本就軟棉潤澤的蛋卷帶來更甜蜜幸福的滋味,同時一點不會過甜或膩,這樣寫可能有點誇張,但感覺真就像初戀般清純甜美,好好吃啊~

其實另一款 鐵板菠蘿燒拌雪糕 ($52) 也很有特色,以新鮮厚切菠蘿加少量冧酒烹煮數小時,成品富有酒香;加入雪糕、拖肥醬和杏仁片後,香甜味美又富口感;但珠玉在前,吸引力會是稍低。

其實店內還有很多款想吃的菜式,但胃納有限,下次再約再吃吧~
2016-07-06 249 浏览
正所謂食在旺角,所以身為香港人都知道要食嘢去邊度揾最快靚正。正因為咁,今日同同事一收工就走咗去旺角揾好嘢食,同事話想食新嘢,但又唔想食垃圾,咁所以我就提議佢地上網揾下,揾下揾下就揾到大和豚啦⋯⋯一開始我就叫咗杯青蘋果梳打特飲,杯飲品青新得嚟又唔會好甜,再加埋有汽嘅梳打,最啱啱啱收工行到身水身汗嘅我地。而平日都鍾意飲少少酒精飲品嘅朋友就叫咗杯蘋果汁紅酒冰特飲,我朋友話酸甜開胃嘅蘋果汁再加埋紅酒獨特嘅香味,真係夾到一絕,爭啲再叫多杯咁話。雜錦刺身用新鮮三文魚、鯛魚、吞拿魚⋯⋯等等做成刺身,有啲仲要俾埋魚腩位,每片刺身都鮮嫰彈牙,加上仲要切得都幾厚,真係一放入口就啖啖肉,食到停唔到口。食完頭先啲刺身攪到有啲膩口,於是我地即刻點返個大和青龍卷中和下,用牛油果包着三文魚飯卷,令人食完感到清新之餘又唔會話因為食得太多三文魚而覺得太油膩,加上青龍卷做型手趣緻,真係有得食有柚子椒鹽雞翼,成碟雞翼一上枱賣相其實同某間專賣炸雞嘅舖頭啲嘢食差唔多,所以原本都唔抱有咩期望,但求塞飽個肚算數。但一放入就食出佢獨特嘅地方,就係除咗椒鹽之外仲有淡淡嘅柚子味。蒜香辣味豬手,豬手整得好淋,而且無加任何調味料去整,整完先
蒜香辣味豬手,豬手整得好淋,而且無加任何調味料去整,整完先淋上辣油同蒜,感覺上同蒜泥白肉好似,但更上一層樓嘅係佢多咗豬手特有嘅果份膠質,令到豬手更加彈牙煙靭。
豚肉野菜飛魚鍋,豚肉嘅彈牙、野菜嘅清新、飛魚嘅鮮甜,將三者合而為一就係呢個鍋嘅特色,如果你要我形容呢個鍋,我都只能夠講兩個字:好味!
2015-11-19
2016-07-06 2712 浏览
主打豚肉料理的 「大和豚総本店 」, 原來並非只懂賣豬。 餐廳四圍設計新潮 , 完全看不出與豚肉有個甚麼樣的關係 , 對上一次吃過它的滾熱辣豚肉窩 , 今次又會吃甚麼 ? 紅粉佳人 $38喝杯鮮打果汁沙冰作開場白 , 選用葡萄、香橙、士多啤梨 , 冰涼口感 , 味道酸甜醒胃。 雜錦刺身每天精選肥美海鮮 , 由日本空運直送 , 再由師傅向客人推介。 大和豚青龍卷 $98師傅的創作壽司 , 新鮮肥美三文魚玉子卷 , 配搭牛油果作點綴 , 在味道上有減油膩、增加清甜的健康口味。 豚白肉麻辣沙沙 $68說麻辣卻不麻辣 , 反而金蒜的香味更使人吸引;肉質爽口的荷蘭豚白肉 , 口感彈牙 , 淋上麻辣沙沙 , 吃起來焦香濃郁。 最後來杯可當甜品也可當飲品的 夏娃兒 $ 38 , 原因 ? 運用了曲奇餅及新鮮薄荷 , 打出來的飲品帶稠身 , 好飽肚。看喔 ... 豚肉店不單止賣豚也可以有好美味 !
主打豚肉料理的 「大和豚総本店 」, 原來並非只懂賣豬。
紅粉佳人 $38
雜錦刺身
大和豚青龍卷 $98
豚白肉麻辣沙沙 $68

看喔 ... 豚肉店不單止賣豚也可以有好美味 !
题外话/补充资料: 味道 4 環境 3.5 服務 3 衛生 4 抵食 3.5
2016-07-06 263 浏览
某星期六, 約了妹妹、妹夫出來吹吹水,順便吃個晚飯 ....我們選擇了這間位於 旺角 彌敦道 雅蘭中心 的 Yamaton 大和豚総本店 ~ 餐廳的面積寬敞, 燈光柔和, 裝修和設計十分型格, 並洋溢著新派的日式風格 ~ Menu ~ 天氣炎熱, 點選幾杯 夏日特飲 也確實不錯 ~ 綠野仙蹤 $38/杯 據餐牌所指, 此飲料是由 香橙、奇異果、菠菜 所調製而成的味道清新淡雅, 甜度適中, 冰極透心, 每一口都是天然之味 ~ 魅力四射 $38/杯據餐牌所指, 此飲料是由 香蕉、提子、蘋果、菠菜 所調製而成的味道清新有趣而複雜, 味道的甜度適中, 冰極透心, 每一口都感覺有活力 ~ 雜錦剌身 當天的剌身有 三文魚、鱆紅魚、吞拿魚、赤蝦魚件切得厚薄均衡, 新鮮肥美, 沒有雪藏味, 魚身柔軟而富彈性, 蝦肉更是爽甜彈牙 ~ 大和豚吉列豬柳 $98 吃上口, 就是 鬆脆 .... 一點也不油膩, 真是酥脆與肉嫩多汁 ! 豬柳的肉質竟是如此鬆軟 juicy 而富有彈性, 卻又不帶油膩感, 惹味無窮 ~ 伴碟的椰菜絲, 切得粗幼均一, 一口豬扒一口椰菜絲, 絕頂美味 ~ 黑蒜咖喱鍋 $218賣

Menu ~
天氣炎熱, 點選幾杯 夏日特飲 也確實不錯 ~
綠野仙蹤 $38/杯
魅力四射 $38/杯
雜錦剌身
當天的剌身有 三文魚、鱆紅魚、吞拿魚、赤蝦
大和豚吉列豬柳 $98
黑蒜咖喱鍋 $218
賣相宏偉、壯觀 ~
黑蒜醬再加上以豬骨製而成的咖喱湯, 香氣四溢 ....
鍋的配料有大量蔬菜、豬肉片, 頂上鋪有冬菇、少量芝士 質感輕柔而味道淡然優雅
有一碗 '' 骨膠原啫喱 '', 放進鍋裏煲, 待它溶掉了後, 湯底的味道會更富層次感 ~
黑蒜醬再加上以豬骨製而成的咖喱湯底, 鮮甜而味濃又清香, 微帶辣度 ~
大量的蔬菜, 使味道更加輕柔而優雅, 也更健康, 吸收了湯汁的豚腩片既爽口又彈牙, 越吃越滋味 !!

美食與親情, 大吃大喝大聲笑, 實在盡慶而歸, 夫復何求 ~

本篇完 ~

2016-07-06 222 浏览
旺角區食肆一向都好多,但係自己從來都未試過係雅蘭中心食飯,今次朋友約我去大和豚食飯,本身我都係以一試無妨嘅心態去,但係原來質素又相當不俗!平日鍾意飲少少酒精飲品嘅我,就叫咗杯蘋果汁紅酒冰特飲。賣相已經夠靚,係玻璃杯入放滿左新鮮嘅蘋果果粒兼少量嘅伏特加酒,將蘋果汁加酒倒係紅酒冰球之中,係絕對有cocktail嘅感覺,爽呀!雜錦刺身用上肥美嘅三文魚、鯛魚、吞拿魚等等,厚切不在話下,最重要係每件刺身都食得出係非常新鮮,唔係係廚房放左好耐嘅下爛貨。每一件刺身放入口都感受到魚身嘅冰凍同彈牙口感,感覺相當之滿足。接著有大和青龍卷中,用牛油果包着三文魚飯卷,三文魚當然係肥美,而牛油果有著健康及清新嘅感覺,以青龍作做型,果然夠架勢!柚子椒鹽雞翼係我嘅至愛,雞翼上枱嘅賣相當之骨緻,一放入就即係食得出係用柚子汁醃過,所以食落去嘅時候都食到微微嘅柚子香,係送蘋果酒嘅最佳小食。豚肉野菜飛魚鍋,湯底用上飛魚乾,豬骨,骨膠原同醬油燉製,所以係非常之香濃。配上爽口嘅豚肉,入面卷著豐富而新鮮嘅蔬菜,食材嘅新鮮度爆燈!!豚肉同蔬菜將湯底嘅精華完全吸收,真係上佳嘅享受,難怪呢個火鍋,係餐廳嘅大熱之選!!
2016-07-01
2016-06-30 2169 浏览
晚餐@大和豚総本店(Yamaton)~食店環境幾好feel..地方乾淨飲品"薄荷青檸 x Corona" & "粉紅西柚 x Corona"($48/杯)薄荷好清新+唔太甜~青檸&薄荷葉份量仲好多西柚既甜度較高..但幾開胃+冰凍~份量大杯..抵飲!"美人豚骨膠原湯鍋"標榜以極上豚骨/骨膠原先熬煮8小時再凝結一晚至晶瑩膠原啫喱(美肌之選)湯鍋配上食材~有4款選擇 :1.上級豚腩片($256) 2.美國牛肩肉($296)3.上級豚腩片配極上牛小排($276)4.五品特式盛合(豚腩片,竹筒免治豚肉,海老,帆立貝,野菜)($318)我地揀"五品特式盛合"($318)"豚腩片"..約12片重疊既長豚腩肉份量都好足~肉質鬆軟有肉香..口感唔錯"竹筒免治豚肉"..口感似無蝦雲吞餡肉味濃..口感少鞋~依個我ma ma地like"帆立貝(x5)"..同一般超市買急凍既分別不大"海老(x5)"..肉質新鮮~有鮮蝦味"野菜"..有芽菜,旺菜,生菜~連埋湯鍋既蔬菜..份量好多湯底味道濃郁帶少鹹..有微微膠質感~食完唔算好口渴另叫"珍珠米白飯($18/碗)"~整體食物份量都足夠飽食物水準唔錯~火鍋仲有幾款選擇.
薄荷好清新+唔太甜~青檸&薄荷葉份量仲好多
西柚既甜度較高..但幾開胃+冰凍~份量大杯..抵飲!
"美人豚骨膠原湯鍋"
標榜以極上豚骨/骨膠原先熬煮8小時
再凝結一晚至晶瑩膠原啫喱(美肌之選)
湯鍋配上食材~有4款選擇 :
1.上級豚腩片($256) 2.美國牛肩肉($296)
3.上級豚腩片配極上牛小排($276)
我地揀"五品特式盛合"($318)
"豚腩片"..約12片重疊既長豚腩肉
份量都好足~肉質鬆軟有肉香..口感唔錯
"竹筒免治豚肉"..口感似無蝦雲吞餡
肉味濃..口感少鞋~依個我ma ma地like
"帆立貝(x5)"..同一般超市買急凍既分別不大
"海老(x5)"..肉質新鮮~有鮮蝦味
"野菜"..有芽菜,旺菜,生菜~連埋湯鍋既蔬菜..份量好多
湯底味道濃郁帶少鹹..有微微膠質感~食完唔算好口渴
另叫"珍珠米白飯($18/碗)"~整體食物份量都足夠飽
食物水準唔錯~火鍋仲有幾款選擇..款式幾特別+得意
仲有鐵板,定食,壽司等選擇~服務好有禮貌
2016-06-25
2016-05-07 1162 浏览
兩個女仔食呢鍋野已經好飽!因為係骨膠原鍋,食落內心都舒服啲!個湯底同日式邊爐差不多味道,食唔出有額外嘅味道。豆腐好滑有豆味香,豚肉包住啲菜無咁漏又多淋,菜淥完後都食到鮮味,食完唔口乾,整體幾好!

2016-02-25