2022-12-20 275 浏览
招牌海南雞飯68 黎講好抵食 食海南雞飯第一件事就係試下佢個油飯先,油飯粒粒分明,就咁食都唔會太油。然後就食雞件,雞件肉身幾爽,唯一就係要自己咬番D脂肪出黎。 但脂肪唔會算太多。 三色汁幾好食,整體黎講幾好👍🏻

68 黎講好抵食

三色汁幾好食,整體黎講幾好👍🏻

2022-12-15 106 浏览
今日喺北角呢頭開工 入咗呢間餐廳食下午茶 三個人每人叫咗一個下午茶餐。叫得大哥雞飯 應該呢到嘅雞比較出名 於是我叫咗做輕型海南雞飯$40 飯底可以揀正常或者油飯 食得海南雞當然要配油飯啦 天氣凍凍地食碗熱辣辣嘅油飯確實冇得頂 金黃色嘅米粒粒分明 雞油味十足 不知不覺會越吃越多 讓人停不下口雞嘅份量都幾多 重點係已去骨 啖啖肉 雞皮爽脆 肉味清得嚟帶鮮味輕型炭燒豬頸肉飯$40 豬頸肉做得非常出色 有微微燶邊效果食落特別香脆惹味 肉質爽口而且彈牙 配泰式醬汁可去除油膩感 同樣可以選擇油飯唷細碗海南雞喇沙$43 喇沙湯底濃郁 超好喝 附有雞蛋和豆卜仲有吸湯一流嘅豬皮 完全好好利用了食材嘅特質 沒有浪費了這麼棒的湯底海南雞另上 雞件同樣滑溜無比 個人喜好配搭薑蔥蓉吃 別有一番風味每一餐可加22蚊追加小食系列 吉列鳳尾蝦三隻 吉列蝦炸得非常乾身 不會吃到成口油 外層酥脆可口 內裏蝦肉彈牙生炸香茅雞中翼 雞翼醃得好入味 加咗芝麻零舍香 有滿滿的肉汁 很juicy泰式無骨鳳爪 泰式酸辣汁入曬未 又酸又辣非常開胃 鳳爪以去骨 吃得方便又好吃另外想提一提這家的餐湯是老火湯哦 完全沒有加味精 飲完唔口渴下

下午茶抵食 份量唔少 絕對值得一食 海南雞沒有失望 相當有驚喜 下次經過北角必定再來光顧
2022-12-13 1241 浏览
約左朋友去炮台山東岸公園行下,遊玩完畢,即興過嚟天后呢邊食晚飯。喺銀幕街搵到間主打海南雞嘅新餐廳,看了門外餐牌,晚餐價錢合理,決定一試。餐廳嘅裝修好骨子,地方雖然不算很大,但環境乾淨企理,坐得都幾舒服。頭先喺門口已經睇左菜牌,所以一坐低就即刻可以點餐,揀左個招牌海南雞 2 人套餐 ($175)。份套餐嘅陣容好豐富,有半隻海南雞,炭燒豬頸肉或滷水元蹄一碟,另外仲有鮮魚湯浸時菜、無味精住家湯、香茅油飯或絲苗白飯 2 碗同港式熱飲 2 杯。招牌海南雞選用了清遠走地麻雞,送上時斬到大大件,色澤亮麗,而且排列得很美觀!食落肉質好滑溜,皮爽肉嫩又無骨,配三色醬吃,更添風味。配菜炭燒豬頸肉亦唔輸蝕,燒得啱啱好,外皮帶脆,入口唔會乾爭爭,既爽彈又有肉汁,配埋個酸酸辣辣嘅醬汁食,真係勁惹味!鮮魚湯浸時菜:菜心好新鮮,爽脆嫩綠,加埋鮮甜嘅魚湯,清淡得嚟又唔寡,夠晒天然!另外 2 碗住家湯味道亦非常可口,內有合掌瓜、粟米、紅蘿蔔、雪耳、蟲草花和雞肉等,足料又夠火喉,香濃味美,而且飲得出無落味精。米飯可選香茅油飯或絲苗白飯,油飯用香茅同蔥油炒過,色水好靚,呈金黃色,入口香氣十足,粒粒分明又夠乾身,味道和質感與
米飯可選香茅油飯或絲苗白飯,油飯用香茅同蔥油炒過,色水好靚,呈金黃色,入口香氣十足,粒粒分明又夠乾身,味道和質感與別不同。
套餐跟港式熱飲,加錢可升級至特色飲品,點左熱柚子蜜茶 (+$6) 同 檸檬可樂 (+$8),柚子蜜茶清甜滋潤,入口完全無半點澀味,啱晒而家嘅天氣飲用。
2022-12-06 115 浏览
海南雞一直是個人的最愛,所以無論任何地方,見到有新開的海南雞飯,必定一試。2人套餐$175、鮮魚湯浸時菜(餐),招牌海南雞(半隻)、滷水元蹄、轉肉骨茶(細碗)另加$30,大哥無味精佳家湯,熱咖啡熱鴛騺、香茅油飯(一碗)。大約$200就食到咁多嘢,呢餐都算抵。招牌海南雞(半隻),配泰式酸辣汁、蔥油,豉油,其中以泰式酸辣汁,酸酸辣辣,最為開胃。招牌海南雞已經去骨,雞皮爽口,雞肉鮮嫩,雖然是冰鮮雞,不過雞味已經算不錯了。滷水元蹄,元蹄的皮和肉都炆煮得很軟淋,差不多入口溶化,加上酸酸甜甜的醬汁,可以減少油膩感。肉骨茶,藥材份量十足,味道甘甜而不太濃郁,喝完渾身都有一種熱騰騰的感覺。鮮魚湯浸時菜,魚湯味道鮮甜,頓時令到菜心的味道更加可口。大哥無味精佳家湯,味道鮮甜,喝得出沒有添加任何味精,非常用心。香茅油飯,香茅味道十足,合乎水準。熱鴛鴦,咖啡味道香濃,如果茶味再多一點更好。熱咖啡味道甘香,奶味十足。

鮮魚湯浸時菜,魚湯味道鮮甜,頓時令到菜心的味道更加可口。

香茅油飯,香茅味道十足,合乎水準。

熱鴛鴦,咖啡味道香濃,如果茶味再多一點更好。

熱咖啡味道甘香,奶味十足。
3K
2022-12-02 89 浏览
開完OT已經好疲累,在公司附近找間餐廳食晚飯才回家。經過銀幕街,見一間燈火通明嘅飯店吸引住。主打雞飯,正合我心意。今晚正正就係想食飯。招牌海南雞油飯雞皮金黃色澤,脂肪位不多,爽口。肉質嫰滑,肉味香濃。有三款醬汁,蔥油,醬油和辣醬,蘸少許令雞肉更添味美。雞油飯有淡淡的油香,最重要的是不油膩。自家煲製嘅老火湯真了得,味道濃郁,真材實料,絕對沒有味精,住家的味道啊!整體來說,質量優,服務殷勤,價錢合理。

主打雞飯,正合我心意。今晚正正就係想食飯。

招牌海南雞油飯
雞皮金黃色澤,脂肪位不多,爽口。肉質嫰滑,肉味香濃。
有三款醬汁,蔥油,醬油和辣醬,蘸少許令雞肉更添味美。

雞油飯有淡淡的油香,最重要的是不油膩。

整體來說,質量優,服務殷勤,價錢合理。
2022-12-02
2022-11-25 118 浏览
大哥雞飯 天后銀幕街23號地舖香港人做海南雞確是有一手, 好多小店其貌不揚, 卻是卧虎藏龍,幾十元食到好味道。新開小店, 入到去有主打海南雞外, 仲有其他星馬美食, 好似LAKSA, 肉骨茶同串燒, 當唔知點乜食心大心細時, 二人餐$175 抵食。包括了海南雞半隻, 另外有小食2選1, (滷水元蹄/炭燒豬頸肉), 鮮魚湯時蔬,住家湯X2, 飯X2, 同飲品X2海南雞好滑, 其實雞就食嫩, 而醬料就是提升味道架主睦, 濃醬油,、薑蓉同個酸酸地架汁, 蘸著吃極之美味。鮮魚湯蔬時同住家湯,簡單好飲, 廣東人最偉大又滋潤架湯水,。炭燒豬頸肉好彈牙, 薄必食入口唔好有油膩感, 仲有股BBQ 炭火香添。飯要油飯才是完美啦, 米粒吸了雞湯精華仲有香茅味, 東南亞風味十呎又好芳香。
大哥雞飯
天后銀幕街23號地舖

2022-11-24 102 浏览
人愈大就愈鍾意雞飯好食嘅海南雞飯,都唔係成日遇到,今次發現正野,一定會再食🔥🔥同事介紹天后既「大哥雞飯」見佢地間中都會買海南雞返屋企加送餸點都要會一會佢既😎除咗海南雞之外,佢哋仲有肉骨茶,同埋一啲香口小食,價錢都幾經濟招牌海南雞飯可以選擇油飯/白飯海南雞好靚無得彈!真心皮薄、肥膏少肉質嫩滑,雞胸既肉都唔會死實出色👍🏼👍🏼油飯又一出色之作👍🏼唔會太油,粒粒分明做到淡淡咸香效果,好好食!例湯亦好有誠意,大大碗,有新鮮淮山,甘筍,陳皮等等清甜滋潤❤️唔夠喉嘅話,仲可以追加小食生炸香茅雞中翼香噴噴,應該係即叫即炸,熱辣辣,香茅味突出,夠過癮😎😎
人愈大就愈鍾意雞飯
同事介紹天后既「大哥雞飯」
見佢地間中都會買海南雞返屋企加送餸

做到淡淡咸香效果,
好好食!
例湯亦好有誠意,
大大碗,
有新鮮淮山,甘筍,陳皮等等
清甜滋潤❤️

唔夠喉嘅話,仲可以追加小食
生炸香茅雞中翼
香噴噴,應該係即叫即炸,熱辣辣,香茅味突出,夠過癮😎😎

今次試這間新開的星馬菜餐廳,主打海南雞飯,晚市時間滿座,人氣不錯。餐廳環境乾淨企理,燈光光猛,座位寬敞舒適,適合朋友或家庭聚會🥂 用QR code下單店員服務態度很好,食物價錢親民,質素很不錯,份量多,食物選擇多,食唔晒可以打包喔👍🏻 難得有一間超乎水準的海南雞小店,大家絕對要多多支持晚市二人消費:$197 🫧不設加一服務費🫧💖💖食評💖💖招牌海南雞二人套餐 ($175)✨超抵食嘅二人餐,又豐富又健康!食到超飽😆 🍗招牌海南雞 (半隻) 可選擇走胸、要胸、走翼、要翼必食推薦,海南雞賣相吸引,份量多,醬料味道一流👍🏻 雞肉肉質好有驚喜,件件都好新鮮嫩滑,亦有配上青瓜,好飽肚 好滿足🍖滷水元蹄推薦,有驚喜!份量多,肥美又厚身,醬料調味很好,香濃惹味🤤 元蹄煮得十分軟腍,口感極佳😍 🥬鮮魚湯浸時菜份量好多的菜芯👍🏻 🥣大哥無味精住家湯香濃而不鹹,好足料,有粟米、紅蘿蔔、雞絲🍚香茅油飯 (2碗) 可選擇油飯或白飯油香味十足,粒粒入味☕️熱檸檬茶☕️熱檸檬水 🧀醬爆芝士薯波 (餐套加配價 $22/3粒)✨外脆內軟,芝士味香濃,好味👍🏻

晚市二人消費:$197 🫧不設加一服務費🫧

💖💖食評💖💖

招牌海南雞二人套餐 ($175)✨
超抵食嘅二人餐,又豐富又健康!食到超飽😆

🍗招牌海南雞 (半隻) 可選擇走胸、要胸、走翼、要翼

🍖滷水元蹄

🥬鮮魚湯浸時菜
份量好多的菜芯👍🏻

🥣大哥無味精住家湯
香濃而不鹹,好足料,有粟米、紅蘿蔔、雞絲

🍚香茅油飯 (2碗) 可選擇油飯或白飯
油香味十足,粒粒入味

☕️熱檸檬茶
☕️熱檸檬水

🧀醬爆芝士薯波 (餐套加配價 $22/3粒)✨
外脆內軟,芝士味香濃,好味👍🏻
2022-10-29 170 浏览
今晚嚟到位於天后新開嘅專食雞嘅餐廳。餐廳都好多嘢食,喇沙、海南雞飯、肉骨茶、小食等應有盡有。以QR code落單,放便快捷。細碗肉骨茶+海南雞飯($94)- 呢個價錢又食到肉骨茶又食到海南雞飯非常好,啱晒一個人食。先講個肉骨茶,一啲都唔細碗,都真係幾大碗。仲好多料,有兩條大肉骨,仲有豆卜同油炸鬼,個湯藥材味都幾濃,非常好飲。海南雞飯份量都大,仲可以揀走胸、要胸、走翼、要翼。我就揀咗雞胸,個雞胸都好嫩滑新鮮。飯都可揀油飯或白飯,更可以揀半飯或走飯,非常彈性。個餐仲包個鮮魚湯浸娃娃菜,真係健康。+$6 仲有熱飲添。
今晚嚟到位於天后新開嘅專食雞嘅餐廳。

飯都可揀油飯或白飯,更可以揀半飯或走飯,非常彈性。

個餐仲包個鮮魚湯浸娃娃菜,真係健康。

+$6 仲有熱飲添。
星期日晚喺天后搵食,呢區食肆林立,諗食乜都好煩惱,係幸福嘅煩惱😛。我哋行經有間餐廳坐滿人,名叫「大哥雞飯」,相信人氣咁高,應該無伏。呢度面積唔大,枱與枱之間有少少迫,不過裝修都幾型格。店員們非常忙碌冇停手,不過對客人仍能保持禮貌👍。餐廳主打雞飯同東南亞食品。佢設有二人或四人套餐,內容都幾豐富,只可惜豬頸肉賣晒,我哋又唔想食豬手,就變咗散嗌🙈。其實大約到八點鐘嘅時候,就連雞都全部售罄,所以想食就要趁早!招牌海南雞飯($62),🐔海南雞飯賣相非常吸引,而且冇諗過份量咁足,有成兩排雞肉。餐廳表示採用清遠麻雞,雞皮爽彈唔肥膩,而雞肉肉質就好嫩滑,就算雞胸都係咁話。同時,雞肉去骨去得乾淨,又有一定厚度,口感唔錯。大哥口水雞飯($65),🌶口水雞飯啲雞份量同樣有咁多!餐廳自家製作嘅口水雞醬幾惹味,似川辣同泰式嘅混合版,麻同辣兼備,而辣度亦係可接受範圍。旁邊有少許青瓜粒搭伴,如果多啲就好。油飯色澤靚,🍚淺黃色嘅飯粒帶微微雞油香,而且亦夠乾爽。如果唔食油飯,都可以要白飯。大哥無味精住家湯,🥣例湯唔係常見嘅冬瓜湯,反而係青紅蘿蔔蟲草花雞湯,味道都甜嘅,但就稍為油咗啲。我哋另外仲嗌咗幾款沙嗲串燒🍢,每串$
大哥口水雞飯
油飯
大哥無味精住家湯
沙嗲串燒
我哋另外仲嗌咗幾款沙嗲串燒🍢,每串$18,分別有雞軟骨、豬肉同雞肉。沙嗲汁再配上芝麻粒,香而不辣,而啲肉燒完都唔會乾身。
飲品方面🥤,雞飯唔包嘢飲,不過可以用優惠價加配。我哋要咗黑糖冬瓜茶(+$11)同凍奶茶(+$8),兩樣都大大杯,但冬瓜茶偏甜,可能唔加黑糖會好啲。
總括嚟講,大哥雞飯性價比高,難怪火速售罄🔥。佢嘅例牌雞飯咁大碟,我諗未必使嗌半隻或一隻都經已夠食。如果有興趣試吓的話,就記住唔好太晏嚟喇!
大哥口水雞飯
2022-10-26 160 浏览
嫩滑海南雞專門店呢間天後的海南雞專門店好好食!好嫩的海南雞肉,專登叫左個雞胸肉,好嫩滑,一d都吾老!配埋醬汁好好味道呢!呢個真係好食,平時食的海南雞都好老,難得呢間好正!份量又大份,好飽好滿足!另外又叫左個肉骨茶,好多材料,陣陣藥材香味,好香藥膳湯味,材料用雞骨,雞腳同排骨煲成,有益又好味,配合埋油炸鬼,好地道馬拉菜風味呢!跟海南雞套仲有例湯,排骨粟米,味道都好好!好似去左新加坡食飯感!呢間評分不錯呢!
嫩滑海南雞專門店
呢間評分不錯呢!

2022-10-26 110 浏览
走到天后支持小店,大哥雞飯是在馬來西亞菜的,主要做海南雞飯肉骨茶,抵食又好食,兩個人建議點招牌海南雞二人套餐,豐富多嘢食。首先要招牌海南雞半隻,三種醬汁包括綠色的泰國醬,紅色的辣椒醬及黑色豉油。雞肉雞皮超滑,雞胸肉一點也不嚡,油份充足,配油飯一流。香茅油飯裏面有乾蔥,極香。冇味精住家湯是雪耳南北杏瘦肉,非常潤。加$30可以轉肉骨茶,邊個係咁做可以試埋,肉骨茶正宗,很有南洋味道。滷水元蹄又係必食,醃得好好味,醬汁濃味,元蹄皮厚超滑,少有做得咁好。一碟菜,仲有兩杯飲品,我哋點了熱利賓納及熱菜蜜,甜度啱啱好。唔太細間,乾淨舒服,星期一晚到坐滿人,仲有好多人外賣,證明好食啦!

雞肉雞皮超滑,雞胸肉一點也不嚡,油份充足,配油飯一流。

香茅油飯裏面有乾蔥,極香。

冇味精住家湯是雪耳南北杏瘦肉,非常潤。

2022-10-23 92 浏览
海南雞飯著重雞的爽滑,跟鮮味;飯的油香調味,以及醬料的調配這家雞飯新開業不久就座無虛席,想必有過人之處,就入內一試吧!環境非常企理乾淨,服務態度不俗食物:二人餐$175 非常豐富的二人餐!前菜:滷水圓蹄份量比想像中大!一整碟已夠餸飯了。圓蹄肥美有致,外皮稔之餘尚有些嚼勁,醬汁濃郁,不錯吃鮮湯浸油菜爽口的芥蘭,補充一些纖維無味精住家湯果然是無味精!湯頭帶非常多的紅棗所以極甜,非常值得試肉骨茶(馬來西亞)+$30湯底的味道帶濃濃的當歸味,入口藥材味超濃,配一塊油炸鬼跟兩條菲排,那陣濃濃的馬拉味就出來了!海南雞(半隻)終於到主角海南雞飯出場海南雞聽聞是用上清遠走地雞,飼養95日再進行屠宰,雞嫩骨稔,去骨去得相當乾淨!難得用上帶有雞味的雞當雞膽,所以相當好吃!醬汁中以泰式辣汁最正,甜中帶點辣,甜醬油濃稠所以十分掛湯飯則是油香而不膩,飯粒偏稔身,非常不錯吃份量無論是前菜還是雞,豬手都十分慷慨,值得致敬一下

海南雞飯著重雞的爽滑,跟鮮味;飯的油香調味,以及醬料的調配

環境非常企理乾淨,服務態度不俗

食物:
二人餐$175

非常豐富的二人餐!
前菜:

滷水圓蹄

鮮湯浸油菜
爽口的芥蘭,補充一些纖維

無味精住家湯
果然是無味精!湯頭帶非常多的紅棗所以極甜,非常值得試

肉骨茶(馬來西亞)+$30

海南雞(半隻)
終於到主角海南雞飯出場

醬汁中以泰式辣汁最正,甜中帶點辣,甜醬油濃稠所以十分掛湯

飯則是油香而不膩,飯粒偏稔身,非常不錯吃

份量無論是前菜還是雞,豬手都十分慷慨,值得致敬一下
2022-10-22 104 浏览
今日係天后間新開的海南雞舖頭午餐😋係用手機自助落單的,快靚正👍細碗肉骨茶(配送肉骨豆卜、油條)+招牌海南雞飯~肉骨茶同我係馬來西亞食的相似,加左上等藥材,啱晒香港人口味😄仲有呀明明好大碗的,但係就叫細碗🤣海南雞入味香滑冇骨,油飯香噴噴的,蔥油好特別,係打碎晒的薑和怱,都幾香滑,仲有開胃的涼拌青瓜👍鮮蝦海鮮喇沙~配料勁多,有鮮蝦、青口、蜆、豆卜、芽菜、豬皮、雞蛋、魚腐、生菜,而且面質爽口彈牙😋炭燒豬頸肉~唔會好油膩,蜜糖面啱啱好,好爽口😍沙嗲串燒~沙嗲醬真係好鬼正,串燒新鮮熱辣,內裡仲有肉汁😍套餐加$8有杯凍飲🥤
炭燒豬頸肉~唔會好油膩,蜜糖面啱啱好,好爽口😍
沙嗲串燒~沙嗲醬真係好鬼正,串燒新鮮熱辣,內裡仲有肉汁😍
套餐加$8有杯凍飲🥤
2022-10-21 88 浏览
我同囡囡都好鍾意食雞飯,知道天后開咗間新嘅餐廳,招牌菜係無骨海南雞飯,今日就去食個lunch😋餐廳比起一般茶餐廳裝修更有心思, 地方好乾淨,坐得好舒服💓🐔叫咗個海南雞加細碗肉骨茶餐$94海南雞肉質非常嫩滑,好有水準。🍚油飯勁香口,有黃薑同乾蔥香味。🍲肉骨茶足料,濃郁中藥材味同黑胡椒味。🍢沙爹牛肉沙爹雞軟骨 $18/串唔會燒得太乾身先,肉質保持juicy ,沙嗲醬好香口, 有濃郁花生味。🧀醬爆芝士薯波 $48脆卜卜,裏面有芝士同煙肉,非常香口。

餐廳比起一般茶餐廳裝修更有心思, 地方好乾淨,坐得好舒服💓

🐔叫咗個海南雞加細碗肉骨茶餐$94

海南雞肉質非常嫩滑,好有水準。

🍚油飯勁香口,有黃薑同乾蔥香味。

🍲肉骨茶足料,濃郁中藥材味同黑胡椒味。

🍢沙爹牛肉沙爹雞軟骨 $18/串

🧀醬爆芝士薯波 $48

脆卜卜,裏面有芝士同煙肉,非常香口。

2022-10-21