2019-06-11 133 浏览
位於荃灣大壩街的大壹冰室在Lunch hour時,門口通常都有人在排隊,可能今日有微雨的關係,一去到就有位了。這餐廳的午餐選擇很多,應該是其中一個能吸引客人來排隊的因素。這裡的午餐與大部份餐廳一樣都會奉送中湯或西湯(羅宋/忌廉),比較不同的是還有味道不錯的蒜蓉包。今次我選擇了忌廉湯,味道適中,不會太咸。另外,個人認為這裡的蒜蓉包十分出色,那開胃的蒜香和脆脆的口感,是其中一個我再次光顧的原因。正餐方面,除了平日的餐牌,餐廳亦有提供每週之選,而我今次就點了每週之選內的蒜香蜆肉意粉。意粉一到就聞到濃濃的蒜香,整體味道都不錯,份量亦足夠一位成年男士飽肚,但略嫌洋蔥及配菜過多,有點遮蓋了蒜的味道。價錢算是公道,$55元(凍飲再加$3)環境方面,今次坐在餐廳中間一排的卡位十分舒適,牆邊的位置看起來比較擠迫,但仍是可以接受的程度。餐廳的年輕侍應的服務態度都很好。整體來說都很滿意,會短時間內再光顧。

蒜香蜆肉意粉
蒜蓉包(前菜)
忌廉湯
蒜香蜆肉意粉
蒜蓉包(前菜)
忌廉湯
餐廳環境幾靚,沒張臺面有靚靚瓷磚,但食物真係麻麻,點了其中3樣食物都係白汁的,狂加芝士粉都係沒味的,加到放棄的心情,點救都救唔到。白湯似沒味的BB糊,好糊狀,罐頭湯都好味過佢,西蘭花似白烚,三文魚粒好腥,意粉好乾,同白汁撈唔到,白汁的食飯,食落都係同一隻味。額外加咗瑞士汁雞翼,出咗係好淡好淡ge滷水汁味加強勁雪藏味雞翼,沒葉過d雞翼就煮,而且唔入味,最正常係唯一一杯水吧出的熱菜蜜,最後係唔再爭扎,食唔到落去。
2019-04-21
2019-04-20 221 浏览
幾年前有人介紹我先生去,我先生就帶左我去試,第一次印象一般,無特別,唔難食,叫食得飽肚第二次,我先生又話要去,是旦啦,唔駛等位,唔好味,但因為肚餓,勉強食飽先今日⋯⋯再比多次機會佢啦,頂!!羅宋湯無味,飲落好水,有小小辣味囉,蕃茄唔係好貴姐,唔駛咁呀,飲左2匙放低,見到阿仔飲白湯,飲到好好味咁,又試下先,癲架!無味既奶水!?!我要左唔記得咩名,係白汁豬扒飯,好神奇用罐頭雜果煮既白汁,白汁中有粒椰果😰😰果個汁係無味架!果塊豬扒係厚呀,不過係那到鬆左,無肉味既豬,唔知佢用乜醃製,怪怪地⋯⋯好肚餓既情況下,加D鹽加D胡椒粉撈埋D飯食左一半,真無唔想辛苦自己😭😭最後一杯凍檸茶⋯⋯用平檸檬,無茶味,有怪味垃圾!我今日去食左一餐垃圾!一世都唔會再去!唔明點解仲會有人排隊去食

最後一杯凍檸茶⋯⋯用平檸檬,無茶味,有怪味

2019-02-27 303 浏览
行街行到攰攰地,又唔想食得咁heavy ,當然等下午茶時間啦。呢間野要排隊,我哋親熱樓梗係排埋一份啦,好彩好快都有位。一客炸魚樓薯條,一客芝士蛋糕,鐵板燒牛肉飯,仲有個煙三文魚意粉。平平哋,味道都不錯,估唔到下午茶嘅份量都咁多,對我們女士來說,分量足夠有餘,大件夾抵食。
2019-01-21 296 浏览
星期六在荃灣行街,行到攰攰地就諗住揾間平靚正的餐廳仔坐低食個LUNCH。呢間餐廳外表幾好架,同埋門口都好似有好多食評訪問,咁咪入去試吓。先來一個餐湯,味就淡啲啦,我估佢落多D茄膏應該會好少少,餐包就夠牛油味,不過如果佢多少少蒜味又會好少少。到主菜我叫左個鰻魚汁海鮮抄飯,先要一讚個賣相係幾好,咁啲飯就有少少汁,唔似啲中式抄飯咁乾身,但都粒粒分明,如果佢多汁少少,就有少少似RISOTTO,不過海鮮就真係少左DD,佢啲料真係切到有啲細粒,如果大粒啲同多啲就好啦,咁味道都OK 的,一樣,如果食開重口味的朋友會覺得淡左少少,不過如果你想食得健康少油鹽糖,咁呢個就會啱口味。值得一提係間餐廳其實都有心攞少少DECORATION 架,個牆身係有個BENCH 放滿啲舊式玩具,咁睇吓都賞心樂事的﹗
2019-01-19
等候时间
1 分钟 (堂食)
2019-01-13 279 浏览
今日有野做去左荃灣,之後大概兩點半左右就周圍遊下睇下有咩好食,咁啱經過呢間餐廳,見佢門口都幾待正,加上睇埋裏面都坐咗唔少人,所以就入咗去幫襯喇。午市套餐餐牌選擇都幾多,最後擇左忌廉汁白菌焗鮮三文魚粒飯。午市套餐跟餐湯、飲品同餐包。餐湯味道一般而且口感好似糊仔咁。👎🏻 👎🏻忌廉汁白菌焗鮮三文魚粒飯 ($52) : 上枱前好期待,不過食落口就大失所望,一嚟芝士唔香之剩味道又唔濃,二嚟芝士份量太少,成個飯都好似係度食梗個無汁既白飯咁。

午市套餐餐牌選擇都幾多,最後擇左忌廉汁白菌焗鮮三文魚粒飯。

2019-01-13 146 浏览
呢間一到午餐時間就會排晒長龍 但食物質素好一般🤷同埋野食都唔夠熱 覺得比傳媒吹捧得太誇張 荃灣有咁多好西 點排都未輪到呢間😩 唯一比較有特色就系佢個裝修 枱面有繽紛嘅馬賽克拼圖😊 👉美國費城烤西冷扒配黑松露野菌汁($58)見到塊扒個樣都整得幾靚 以為會幾好食 點知都伏左😿叫左7成熟 個廚師都煮到塊扒有7成熟嘅👌但肉質幾韌 而且食落去系有雪藏味🤕 👉蘇格蘭煙三文魚 蜆肉天使麵($49)呢個天使麵我覺得好食過塊扒🤔起碼啲三文魚同蜆肉味道都正常 唔會有怪味 而且個忌廉汁配天使麵都幾夾 食落去唔會覺得膩👍
唯一比較有特色就系佢個裝修 枱面有繽紛嘅馬賽克拼圖😊
👉美國費城烤西冷扒配黑松露野菌汁($58)
呢個天使麵我覺得好食過塊扒🤔
2018-09-02
等候时间
10 分钟 (堂食)
2019-01-11 127 浏览
日前同兩個朋友聖誕節團聚喺荃灣廣場影布甸狗, 影到忘我境界,不知不覺已經三點幾四點,大家都好肚餓,於是搵嘢食, 大家都想食得經濟啲,於是就走去荃灣廣場對面的大壩街附近搵食,遠遠見到大排長龍, 心諗實冇死, 就選擇咗呢間大壹冰室,喺門口外面掛咗大大個餐牌,價錢50至30幾蚊不等、圖文並茂清清楚楚,D嘢食一啲都唔hea 雖然多人,我哋排隊排咗大約十五分鐘就入到去, 餐廳裝修但平民化的價錢,不過座位就略為擠迫,其實下午茶時段已經有很多選擇,大家嫌選擇仲唔夠多,可以叫埋午餐,價錢都唔係相差得太遠

西西里蛋包海鮮飯
西西里蛋包海鮮飯
2018-12-27 158 浏览
12月26日,見到成條街得佢一間餐廳有人排隊,於是就試下。店內枱與枱之間十分近,出入要十分小心。叫了一個黑魚籽忌廉蟹肉燴濶條麵及一客美國精選肉眼牛扒。濶條麵味道正常,沒有什麼特別。落單時侍應問牛扒七成熟ok否,我們答ok,但上菜時是十成全熟,而且是典型連鎖快餐店用鬆肉粉餣到軟曬那種質感的牛扒,味道與口感俱差。早知如此,我不用付$110去嚐快餐連鎖店$70有找的食物。真的不知道為什麼門口會有人排隊的。
2018-12-26 143 浏览
平時成日見到有人0係度排隊 剛巧經過無人排隊 咁就入去試下 點知係一個「伏」我地兩個人 我一人入去搵位先 朋友隨後到 侍應先安排我入去最尾張二人枱 位置十分狹窄 當我想坐入去張長梳化既時候 隔離枱既食客 突然同我講 「小心」 原來我想坐既位置有攤一蚊大既汁0係張櫈到 OMG!!! So dirty 之後我調左位!下午茶餐牌款式多 圖片都幾吸引 價錢都平民化 可惜⋯⋯ 當我唸緊食咩之際 有個無著侍應衫既侍應(老細吧)將我隔離張枱合併到我坐緊張枱度 然後有三個大漢朝住我張枱行埋來想坐底 併桌唔緊要 唔好坐埋我朋友個位呀 大佬問都唔問下 就叫客入來坐 我以為自己去大x樂/大x活 個d快餐店霸位 要同其他人講 「個位有人架」後尾 三個大漢都好無奈要比人拆散分開坐我叫左呢個香煎自家漢堡排 上菜係有三件漢堡排 薯條份量應該同相中差不多 (我食左三四條)D薯條係硬架 而d漢堡排係無肉質既感覺 好似bb 食既糊仔 “淋bet bet” 好難食 除非佢話佢係份子料理 否則唔係 我真係接受唔到呢間冰室 要排隊我唔會食 唔使排隊我都唔會再入去食 總之唔會再食 !88

之後我調左位!

下午茶餐牌款式多 圖片都幾吸引 價錢都平民化 可惜⋯⋯

當我唸緊食咩之際 有個無著侍應衫既侍應(老細吧
併桌唔緊要 唔好坐埋我朋友個位呀 大佬
後尾 三個大漢都好無奈要比人拆散分開坐

香煎自家漢堡排

香煎自家漢堡排

2018-12-10 138 浏览
由於晚餐時間,座位十分壓迫,一張卓要放滿一個餐的食物空間都十分困難,不過服務員都勒於清埋可以收取之碗碟。餐湯味道一般,好像金寶湯加了很多很多水,沒什麼味道。我很久已想食威靈頓牛柳,這菜式我都有一些認識,是一道英式古老的菜式,香港一向都十分小地方可以食到,外層酥皮,中間有鵝肝醬與磨菇,要控制肉質熟熱是最困難。雖然,這餐廳未可以做到傳統質素,外層酥皮可以厚身少少,但肉質的確控制不錯,平民價錢可以嘗試到高級餐廳都未必有的菜式,如果唔想比高價錢食貴野,依間餐廳的確唔錯。十分多謝友人推介咁好既餐廳比我。

餐湯味道一般,好像金寶湯加了很多很多水,沒什麼味道。
威靈頓牛柳
2018-12-09
威靈頓牛柳
2018-11-02 186 浏览
見到幾多人收藏,應該唔錯掛,就去左食,要排隊ga,排左一陣,食完之後覺得真係。。。失望食物既賣相幾好樣!但係。。。味道真係幾一般。。。忌廉三文魚扒焗飯啲三文魚唔係幾好食,個汁好似無咩味。。然後忌廉湯好淡。。好似好多水咁。另一張相個餐又係幾靚,味道好過前面個碟少少。。。但都係,不太好食,我同朋友都係食左一半就唔想食lu,然後就走左lu總結就係。。賣相同味道唔成正比,同埋咁多人排隊,真係有d奇怪,我覺得唔係幾值得來排隊食

等候时间
20 分钟 (堂食)
2018-10-22 172 浏览
昨日,早上諗住去荃灣睇下有咩好食既茶餐廳試下, 最唔明係依加雖然興懷舊,但係都唔需要間間都改自己個名叫冰室,而我地見依間好似有人排曬隊等位以為好味。點之中曬伏!我地叫左白汁炒煙肉意粉之類既野,同埋牛柳粒茄汁焗飯。 其實意粉ok,同一般無乜分別。但個牛柳粒焗飯就超難食!牛柳粒硬到傻左!茄汁味道好怪!而最重要既奶茶咖啡呢⋯⋯咖啡陣味好怪!奶茶唔係奶茶味!總結好難食!還有小插曲,或說旁邊有幾位人士搭枱,佢地叫左杯熱檸水,但竟然杯熱檸水放到佢地張枱時,d水係得返4份1杯咁少! 佢地都好驚訝咁問侍應「係唔係人地飲完再比我地飲?」
點之中曬伏!
我地叫左白汁炒煙肉意粉之類既野,同埋牛柳粒茄汁焗飯。
其實意粉ok,同一般無乜分別。
但個牛柳粒焗飯就超難食!
牛柳粒硬到傻左!茄汁味道好怪!
而最重要既奶茶咖啡呢⋯⋯
咖啡陣味好怪!
奶茶唔係奶茶味!

總結好難食!

2018-10-21 159 浏览
同朋友約係荃灣聚舊,因為大家都一時諗唔到食乜,最後我揸主意去大壹冰室食。呢間舖頭我之前都幫襯過好幾次,環境靚,食物大件夾抵食,質素高,次次帶親朋友去都有讚無彈,但唔知係咪太耐無去,覺得今次質素差左好多……呢間舖頭一向都無得拎籌既,想食就要排隊,每次大概都係排15 mins左右就入得去。今次我地叫左兩個主菜,無叫任何小食。西西里鮮茄焗牛柳粒飯 ($88)呢個係朋友叫的,佢話牛柳粒煮得太熟,好韌,覺得一般。黑松露香菇大蝦意粉 ($78)今次我叫左呢個意粉食,自己食意粉都係食開白汁,無乜試過唔好食,但今次呢個意粉真係有D失望,個汁真係煮得幾難食,有種怪怪的味道,又或者係份量都算多,總之最後堅持食左三分二左右就食唔到落去啦。我自己叫左杯凍華田,朋友叫左凍奶茶,出到黎杯野飲都係勁淺色,飲落口無乜味,得陣甜味,完全唔好飲。今次我對呢個餐廳係有D失望,又或者係因為我地叫既野食我之前都未試過,之前食開日式蛋包飯或者佢個鐵板餐其實都好出色。所以我下次會再黎試下,會比多次機會呢間餐廳。

西西里鮮茄焗牛柳粒飯 ($88)
西西里鮮茄焗牛柳粒飯

呢個係朋友叫的,佢話牛柳粒煮得太熟,好韌,覺得一般。

黑松露香菇大蝦意粉 ($78)
黑松露香菇大蝦意粉

2018-10-17
等候时间
15 分钟 (堂食)
2018-09-18 214 浏览
朋友介紹哩間西餐廳,叫左德國豬手,白汁三文魚天使麵,豬手好大份,味道唔會太鹹,而且皮好脆,天使麵都唔錯,可以中和返豬手既油膩,只係三文魚份量比較少,兩個人食岩岩好。
朋友介紹哩間西餐廳,叫左德國豬手
,白汁三文魚天使麵
,豬手好大份,味道唔會太鹹,而且皮好脆