2022-12-12 1791 浏览
-一直都好鍾意食大戶屋坐得又舒服,啲嘢食又高質今次試咗 「燒醬油麴牛扒定食」成個定食有麵豉湯、沙律、茶碗蒸、白飯仲可以加一份蕎麥麵🍜分量夠晒多,一定飽肚大滿足啦😋
一直都好鍾意食大戶屋
坐得又舒服,啲嘢食又高質
今次試咗 「燒醬油麴牛扒定食」
成個定食有麵豉湯、沙律、茶碗蒸、白飯
仲可以加一份蕎麥麵🍜
分量夠晒多,一定飽肚大滿足啦😋
2022-10-19 1960 浏览
一到Lunch hour 又要搵食啦! 中環好多食店, 今次行去試下大戶屋, 成日經過都想試下, 今日12:30pm walk in去, 要等位等左15mins, 叫左個炸豬扒定食, 好大份炸豬扒, 仲有蒸蛋, 湯, 白飯, 真心好飽, 抵食~
2022-10-10
2022-10-09 1467 浏览
對於中上環返工嘅人來講,大戶屋應該唔會太陌生,最喜歡他的牛肉盒子飯還有壽喜燒套餐。佢唯一嘅缺點係中午真係很多人排隊,如果要食一定要提早大概12點去到,如果唔係基本上都唔使諗:(
2022-09-26 1436 浏览
今日禮拜無大事。同道天涼好個秋朋友帶我搵嘢食。店在中環中心樓店子安靜夠闊落。雖則裝修非頂流永恆討好黑白灰。枱枱凳凳有要求先翻餐牌睇真啲。價格合理不發愁三十幾蚊一杯嘢。很多定食一百頭燒肉看來很焦香。份量不少票已投有人怕肥計熱量。此君適合漢堡牛果冰豆乳各選各。話題無非上熱搜客人只有兩三枱。服務勤快有理由十多分鐘餐膳到。擺盤看來賣相優肥瘦相間五花腩。薄切片片不太油沙律菜絲很新鮮。茶碗蒸蛋滑溜溜最是愁人味噌汁。此湯與我有深仇白飯還讓免費添。男女老少各範疇漢堡牛肉大大件。風光獨好隔離州豆乳好味啫喱少。微甜稍凍沙沙稠。今餐真正啱心水。這個下午樂悠悠
今日禮拜無大事。同道天涼好個秋
朋友帶我搵嘢食。店在中環中心樓
店子安靜夠闊落。雖則裝修非頂流
永恆討好黑白灰。枱枱凳凳有要求
先翻餐牌睇真啲。價格合理不發愁
三十幾蚊一杯嘢。很多定食一百頭
燒肉看來很焦香。份量不少票已投
有人怕肥計熱量。此君適合漢堡牛
果冰豆乳各選各。話題無非上熱搜
客人只有兩三枱。服務勤快有理由
十多分鐘餐膳到。擺盤看來賣相優
肥瘦相間五花腩。薄切片片不太油
沙律菜絲很新鮮。茶碗蒸蛋滑溜溜
最是愁人味噌汁。此湯與我有深仇
白飯還讓免費添。男女老少各範疇
漢堡牛肉大大件。風光獨好隔離州
豆乳好味啫喱少。微甜稍凍沙沙稠。
今餐真正啱心水。這個下午樂悠悠
2022-09-25
2022-08-14 1811 浏览
平時是銅鑼灣店常客,少不免會有比較。我一般都會點吉列熟成豬扒玉子鍋定食。今次第一次試中環店,豬扒超級硬,煮到好老,已經唔可以用「韌」字去形容,希望可以改善。另外,女洗手間好污糟,對門又壞壞地,地下濕滑、空氣唔流通,隨地紙巾…… 希望使用者都有公德心。員工服務態度好,有禮貌。
平時是銅鑼灣店常客,少不免會有比較。

員工服務態度好,有禮貌。
2022-06-27 2508 浏览
中午價錢非常合理三文魚吞拿魚壽司飯定食$130前菜有迷你沙律、麵豉湯、日式蒸蛋,前菜沒有什麼驚喜三文魚和吞拿魚是環球食物語類中最受歡迎的,腩位脂香突出,配搭三文魚子,食落更有口感。$130 食刭高質的壽司飯😋😋😋😋😋😋😋下次去開上環一定要再黎食🥰
中午價錢非常合理
三文魚吞拿魚壽司飯定食$130
前菜有迷你沙律、麵豉湯、日式蒸蛋,前菜沒有什麼驚喜
下次去開上環一定要再黎食🥰
三文魚吞拿魚定食
2022-06-26
2021-12-21 3880 浏览
中環真係揾食艱難,明明12點已經離開office, 去到餐廳都要等到12點9先有得入,最緊要堅持等咁就有得食,因為好多人一開lift門就走咗,有d攞完飛都走。不過上菜勁快,食完都係1點半,仲可以慢慢行返去IFC.味道一如以往la,叫咗最鐘意的五花腩,最緊要唔好怕肥!🤤 不過,我同事就慘慘豬,唔知係咪平日中午太忙,佢無做刺身飯,有人無得食😿即刻轉叫滑蛋豬扒,佢話呢味好難唔好食,一定會正正常常😂 提外話,同事話星期六日嚟呢度食飯係唔使等位ga.

提外話,同事話星期六日嚟呢度食飯係唔使等位ga.
2021-12-21
2021-11-15 3446 浏览
中環上環返工,一到食晏時間,周圍都人頭湧湧,想揾一間坐得舒服,食物質素又好,大戶屋就係我其中一個選擇。通常同朋友、飯腳食大戶屋,彼此間都有個共識,就係其中一個可以十二點前到達攞位先,因為食咗咁多次,只要可以十二點前到,就可以直入有位。環境方面,呢間餐廳坐得舒服,枱與枱之間距離足夠👍🏻服務方面,店員好有禮貌,落單同送餐速度好快,一坐低就會送上熱茶,亦都會主動加茶。食物方面,試過好多款set lunch質素良好👍🏻我就特別鍾意呢個增量鹽燒五花腩套餐!

環境方面,呢間餐廳坐得舒服,枱與枱之間距離足夠👍🏻

食物方面,試過好多款set lunch質素良好👍🏻
我就特別鍾意呢個增量鹽燒五花腩套餐!
午餐
2021-10-01 3521 浏览
呢個鹽燒五花腩定食係我哋嘅comfort food, 每當做嘢做到好累時,就會諗起要去「大碗屋」食個邪惡五花腩今日特別肚餓,所以叫左個增量版。定食除咗有肉有飯,仲有個好好味好滑嘅蒸蛋,同埋一碗無入鏡嘅麵豉湯。啲五花腩燒到有少少燶得嚟係好香口,就算減緊肥嘅人,都會覺得為咗佢而破戒係值得嘅另一個餐我哋叫咗燒牛舌,額外加左$28由白飯轉左燒五花腩don 飯睇落去好豐富好吸引,但個牛舌係超「un」,要0趙好耐都未必吞到所以呢,下次再幫襯應該兩個餐都會叫哂五花腩算

今日特別肚餓,所以叫左個增量版。

所以呢,下次再幫襯應該兩個餐都會叫哂五花腩算
2021-09-26 2436 浏览
老伴工事繁忙,除非是跟大客食飯又或是公司團隊聚餐,一般他都只會叫外賣,又或是只用上十數分鐘的時間,在餐廳將食物傾倒入胃裡去。有同事曾跟小的說平日跟老伴吃飯好大壓力,見他未抵達先落單,甫進場便以迅雷不及掩耳的高速將餐品狼吞虎嚥地啃下,然後便離席站起,拋下一句:「走先。」雖然老伴沒有要求同事像他般為公司肝腦塗地,但這樣的身教怎不構成無形的壓力?有見及此,即使小的到訪中環,等閒也不敢找他一起午飯。及至老喜歡佔便宜的大學同學來中環,老伴居然到「碗屋」開開心心地午飯去。小的義憤填鷹。午飯有否空檔,其實只在乎誰是對手。老伴廣結善緣,與錙銖必較的小人毫不計較,卻對小的來個午飯沒有空?心理不平衡,終於一天閒日在中環,硬架他陪伴共進午餐。千不情萬不願地被逼午飯,唯有選擇地點鄰近的The L. Place。可惜這回咱們捨「碗屋」,卻揀了位於10樓之「大戶屋」。「大戶屋」之日籍老闆其實非常用心,連餐具都一絲不苟。餐廳剛開業的時候小的曾聽莊主推介,表示香港店之碗碟几墊托盤都是經日本直接空運而來,每一件均為價值連城的藝術品。只是小的吳下阿蒙不知就裡,横看豎看都只覺得那是平凡不過的紅柒黑底,在日本城、千色店均有發

心理不平衡,終於一天閒日在中環,硬架他陪伴共進午餐。

「大戶屋」之日籍老闆其實非常用心,連餐具都一絲不苟。餐廳剛開業的時候小的曾聽莊主推介,表示香港店之碗碟几墊托盤都是經日本直接空運而來,每一件均為價值連城的藝術品。只是小的吳下阿蒙不知就裡,横看豎看都只覺得那是平凡不過的紅柒黑底,在日本城、千色店均有發售。及至職員用上九牛二虎之力才能提起,小的才悔恨自己的有眼不識泰山。

然而功利主義、凡事講求速效的香港人,又有哪個會洞悉底韻?與其將心絲投放綠葉,何不專注地經營好牡丹?

「大戶屋」提供中檔次的美食,出品都在水準之上。小的過午入席,然而餐廳居然人流不多。在中環之樓上舖,要吸引食客其實挺不容易。若非性價比高,便須提供精彩優質的美食。反而「大戶屋」的中游路線沒有顯現獨特個性,變成豬八戒照鏡,兩面不是人。

瀏覽餐牌,餐廳提供者大部份均為熟食,與極愛刺身的小的不太咬弦,這進一步解釋了店子坐不滿人的原因。幸好沒有純粹刺身,餐牌之後頁尚有海鮮丼。

老伴仍要十分鐘始到達,小的早選好美食。及至他到臨馬上點叫,就是為著吞拿魚丼上的那隻生雞蛋,小的毅然揀之。整碗丼飯對小的來說著實太多,遂向侍應要求了小飯。誰知老伴居然點了客味噌豬扒鍋的單品。單品?單品沒有飯的啊!早知如此小的便不愛小飯,把澱粉平均分配。

半碗丼飯之份量不多,五餅二魚,小的再慷慨解囊。將大部份的飯食盡量分給老伴,對自己多餸小飯的不正常比例也非常滿意。

這客吞拿魚丼用的非是吞拿魚蓉,卻是一塊塊的出品。當吞拿魚被添上了香葱及紫菜,再經蛋漿混和後,味道著實不錯。

至於老伴之豬扒鍋同告出色,以味噌煮過的吉列豬扒正好減少熱氣,入口肉身鬆化卻不見肥膩。可惜這樣的一個鍋居然沒飯作餸實在太浪費了!

誰知小的之餐品原來可以無限加飯,只是加的會是普通飯而非壽司飯。二者有何區別?前者乃普通絲苗,後者則為日本珍珠米。雖然小的依然後悔自己惜才只要了半碗壽司飯,但能再加一碗白米對老伴來說已是意外的收獲。

廝人已遠,「大戶屋」莊主已在早年煙消雲沒,你記得也好,最好你忘掉,在這交會時互放的光亮⋯⋯

2021-06-26 4775 浏览
大戶屋,連鎖式的日本餐廳,成日經過未食過,今次第一次食,兩個字好普通,普通在於餐廳的環境、菜式種類和味道質素作為連鎖式食店,餐廳裝修大眾化唔出奇的,但菜式種類選擇離不開刺身飯,味噌醬煮,吉列,鍋物和烤肉的款式,味道只是不過不失食物有單點和定食,定食好像比較抵食,因為多少少錢就有日式蒸蛋及湯,湯係足料的,味噌湯但有湯渣,有肉同豆卜,日式蒸蛋有鮮甜味,然而主食就…味噌吉列雞,醬汁係惹味的,雖然炸粉唔厚,但每粒炸雞一係無肉有肥膏,一係就肉係overcooked,肉質是粗糙的,升級的烤五花腩飯反而不錯,豬肉juicy的另一主食牛扒燒烤的手工唔豬,牛扒軟林林的不過成間餐廳最值得讚係上菜熱呼呼的,應該是即order即煮的,有別其他連鎖餐廳

另一主食牛扒燒烤的手工唔豬,牛扒軟林林的

味噌吉列雞
醬油埰牛扒
味噌吉列雞
醬油埰牛扒
2021-04-10 5092 浏览
喺中環返工,想喺中環晏晝食好啲,搵間好啲嘅餐廳都唔係咁容易,經朋友介紹下就去咗中環中心附近嘅大戶屋同同事傾吓計坐耐啲,同一棟大廈原來有好多餐廳,今次食咗大戶屋,下次再試吓其他餐廳。入到去裝修都幾舒服,有日本居酒屋嘅感覺,餐牌算多選擇而且可以加錢升級做套餐,難得食好嘢,一定加,因為自己好鍾意食蒸蛋,叫咗個刺身飯,雖然份量好似唔係好多,不過刺身都幾多,所以食落有好夠,12:30打後開始好多人,如果想䈹食中午一定要早少少嚟。
2020-12-05 5478 浏览
上次幫襯過,食鯖魚定食,非常好食,今次weekend 又黎幫襯多次,果然weekend 中環少人,唔使等位,侍應都比較得閒可以隨傳隨到,服務態度都好好。見到menu有魚生飯,但自己又怕食生野,於是試下呢個炙燒三文魚飯,$90,+$15轉定食,有配菜、茶碗蒸、麵豉湯,成個set望落好豐富,好滿足😍一打開個盒,真係「嘩」一聲,好吸引好邪惡,炙燒三文魚燒得好好,表面係熟,另一面有少少生既感覺,用羹不落去唔會令三文魚散哂,食落去口感好好,配埋沙律醬同埋wasabi一流,好似啖啖都食緊三文魚壽司。飯係珍珠米,粒粒分明,雖然個盒大,但其實成個飯只係三分一個盒,不過加左定食已經好夠食,呢個價錢,呢個質素,抵食👍🏻

炙燒三文魚飯定食

炙燒三文魚飯

炙燒三文魚飯定食
炙燒三文魚飯
2020-11-20 3433 浏览
中環約friend又費事食咁貴,可以諗下呢間l place嘅大戶屋,坐得舒舒服服早去唔使點等位之餘 ,食物都唔差。今日叫咗個親子鍋物,上枱熱辣辣味,啲雞肉呀,配菜呀,都幾大堆頭㗎,一個人食呢實食得飽。咁大戶屋最特別呢,就係啲飯可以有唔同嘅topping 例如溫泉蛋啦、淮山飯啦,呢樣好多其他日本餐廳都唔會提供。咁今日就食咗個淮山飯,對於鍾意食納豆飯嘅朋友呢個都係一個唔錯嘅選擇。同埋呢餐牌入面主要嘅食物都可以配返塊嘅套餐,唔使玩下就住,睇下是日靚唔係啲乜。

2020-11-19 2948 浏览
呢一天放假去覆診,所以晚飯都變咗係呢附近食,搵搵吓嚟咗呢幢大廈,見到大戶屋,好耐冇食過,一於呢間,再試吓😝 我倆一個揀豬扒,一個揀魚。兩個都加$23變定食😋 女友個豬扒玉子鍋到先,嘩!熱辣辣香噴噴超吸引😃 但賣相可以再整得靚啲😅 味道唔錯,我倆都鐘意😊跟住我個黑醋鱈魚野菜到埋,哎⋯⋯好似咁細碟嘅(對比餐牌),魚嘅份量我覺得正常,係野菜可以放多少少令成碟睇起上嚟豐富啲😝😝 個醋汁好味!舊魚就只係正常,因為包住舊魚嘅物體整得麻麻⋯⋯我就唔係好鐘意😅最後見個雙色雪糕伴紅豆都只係$24,都忍唔住叫埋嚟食😋😋綠茶味唔錯,但另一個就唔知係雲哩嗱定豆腐味😛今餐好滿意,坐得舒服,服務態度又好!又醒目!唔使叫都不停有幫我倆添茶!贊贊贊👍🏼👍🏼👍🏼 一定再嚟,我女友仲要食銀雪魚西京燒😁😁😁哈!仲有一樣想講,就係個飯,如果可以裝滿啲就好喇,係咪好貪心呢😆 因為成日好似食晒啲飯都仲有餸剩🤪

豬扒肉子鍋定食

黑醋鱈魚野菜
雙色雪糕伴紅豆

2020-11-13
$139.7 (晚餐)