蒸氣火煱的主打套餐以海鮮為主,海鮮蒸氣火煱都以粥做湯底,非常特別,粥有瑤柱淮山粥,粥湯底清甜,放於鍋最底部。刺身拼盤更加係火煱店賣點,大大粒帶子,象拔蚌。三文魚刺身,好鮮甜。精心挑選新鮮的海鮮,有扇貝,鮑魚,蝦,雪花肥牛等,蒸氣火煱有幾層,每層每次都以10-15分鐘一道海鮮,非常讚!每碟都保留海鮮鮮甜,就以扇貝呢碟為例,扇貝粉絲和蒜粒特別多,扇貝大大粒,入口融化。扇貝肉爽口彈牙。鮑魚,平時比較難控制鮑魚的烹調,但原來蒸氣煮,更嘗到鮮甜口感。蝦,較易熟,蒸氣火煱相對將蝦膏亳無保留原隻鮮甜味道,令我們再追加呢!飲品有支裝汽水,啤洒都任飲,非常抵食,下次要再來!

飲品有支裝汽水,啤洒都任飲,非常抵食,下次要再來!
凍凍地最好出街食D熱住食嘅餐,蒸氣鍋係我首選,一層一層熱住食🤗我揀咗頭盤係刺身,甜蝦size好大,好鮮甜,元貝好鮮甜而且好有嚼頭,另外粥底我係揀咗瑤柱鮮淮山粥底,全部係新鮮嘅材料,食落口粥好甜和綿綿嘅口感,好甜😍瑤柱好大粒排骨又好好味成個粥係超甜超好味貝殼盛盆和美國龍蝦都係至尊頭盤之一,扇貝好大粒肉好彈牙,好清甜,美國龍蝦更加之係新鮮,蒸的時候已經見到個龍蝦扎扎跳,十分鐘左右就可以食喇,龍蝦好彈牙食得出新鮮清甜.自選海鮮有10款揀五款,我揀咗花雕海蝦仲有日本元貝,鮮魷魚,桂花蚌,生猛肉蟹,基本上蒸好就食得不需要加其他調味料,直接食海鮮嘅新鮮甜味,日本元貝更加係加左粉絲做底,和炒香嘅蒜蓉舖面,好野味好彈牙桂花蚌二兩個份量有好多,而且擺咗金針菇做低,一齊食嘅感覺好特別,桂花蚌好脆好爽,正吖😘 生猛肉蟹睇到佢嘅賣相已經好正,好想食,蒸左10分鐘後好明顯見到有好多蟹膏,而且個飯充滿晒蟹嘅鮮甜味,蟹膏撈飯係一流咁正蟲草花雞屬於任食配料,我哋加左烏冬做底蒸熟後雞嘅香滑落晒去烏冬度,令到烏冬好滑好入味,同埋雞一齊食就好正啦,👍唔講唔知,肥牛片都係任食配料、肥牛片蒸熟後厚度滑度都有返咁上下,食落口唔會

唔講唔知,肥牛片都係任食配料、肥牛片蒸熟後厚度滑度都有返咁上下,食落口唔會覺得肥,好有嚼頭,好有牛肉味,唔係用冰鮮嘅牛肉俾我地食,good吖

配菜都有甜粟米甜粟米真係好甜都係正十分鐘就已經OK啦,整體經濟實惠,而且海鮮真係生猛海鮮俾我地食,自己整都唔止呢個數吖😘
2017-12-14
2017-12-08 146 浏览
這晚約好一家大細食蒸氣火煱今次的蒸氣火煱以海鮮為主,海鮮蒸氣火煱都以粥做湯底,非常特別,粥有瑤柱淮山粥,粥湯底清甜,放於鍋最底部刺身拼盤更加係火煱店賣點,大大粒帶子,象拔蚱,三文魚刺身,好鮮甜精心挑選新鮮的海鮮,有扇貝,鮑魚,蝦,雪花肥牛等,蒸氣火煱有幾層每層每次都以10-15分鐘一道海鮮,非常贊,每碟都保留海鮮鮮甜,就以扇貝呢碟扇貝粉絲和蒜粒特別多,扇貝大大粒,入口融化,扇貝肉爽口彈牙,鮑魚,平時比較難控制鮑魚的烹調,但原來蒸氣煮,更嘗到鮮甜口感,蝦,較易熟,蒸氣火煱相對將蝦膏亳無保留原隻鮮甜味道,令我們再追加呢飲品有支裝汽水啤洒都任飲,非常抵食,下次要再來
這晚約好一家大細食蒸氣火煱

飲品有支裝汽水啤洒都任飲,非常抵食,下次要再來
2017-12-07 89 浏览
這天天氣有點寒, 想找朋友有起吃蒸氣鍋, 聽朋友提起這間餐廳便去試試。這裡的蒸氣鍋主打海鮮餐, 有很多海鮮提供選擇而且都很新鮮。粥底有3款選擇, 我們點了瑤柱鮮淮山粥, 粥是放在最後才吃, 因為要吸收海鮮的鮮味。 接著終於是今晚的主題--海鮮。蟶子皇啖啖肉, 很肥美, 我們都吃得停不了口, 還爭着吃。元貝爽口彈牙, 調味剛好, 不會太咸, 又不會掩蓋海鮮本身的甜味。蒸蟹十分推介,配合飯底, 蒸完熱騰騰, 充滿蟹和飯香, 蟹肉鮮嫩又多蟹膏, 金香可口。最後吃件紅棗糕, 黏黏韌韌, 不太甜,為晚餐劃上完美句號。
2017-12-05
2017-12-05 136 浏览
最近經常聽朋友食蒸氣鍋, 一直沒機會吃到" 這日剛巧經過這間餐廳有火鍋和蒸氣鍋選擇, 於是便進去試試期待已久的蒸氣鍋。進去後急不及待便點菜。首先, 我們選了這個瑤柱鮮淮山粥, 海鮮是十選五, 十分豐富。海蝦新鮮彈牙, 貝殼盛盆粒粒大隻, 跟以前在其他地方吃到的不同, 除了海鮮還選了其他配料, 安格斯牛肉肉味濃郁, 蒸完肉質鮮嫩,轉眼便吃完一整碟。全程由店員替我們蒸食物, 控制蒸的時間十分準確, 服務一流。一開始點的粥其實是蒸完所有海鮮, 配料才開始吃, 粥吸收了海鮮, 牛肉及其他食物的香味份外惹味, 這個粥用的米特別大粒, 蒸到最後, 熱騰騰的, 吃起上來很有口感。整體給第一次吃蒸氣鍋的我來就十分滿意, 下次還會再回來吃。

安格斯牛肉肉味濃郁, 蒸完肉質鮮嫩,轉眼便吃完一整碟。

整體給第一次吃蒸氣鍋的我來就十分滿意, 下次還會再回來吃。

宣傳又真係好重要㗎喎 就係聽到朋友話“唔滾唔知鍋底好,唔食唔知質素高” 於是我哋就約埋去滾一滾呀先來個刺身,畀我哋做頭盤,開胃下先刺身都唔弱喎 三文魚肥美,帶子厚切, 甜蝦都好鮮甜 蝦頭啲膏又唔聽腥先來個雞煲,食咗啲雞,再加上湯,然後滾一滾 啲雞好嫩滑,連啲胸肉都唔“鞋”海鮮拼盤樣樣齊 :蟶子皇,貴花蚌,象拔蚌,龍躉,花甲,仲有新鮮海蝦添安格斯肥牛 ,雪花分佈均勻 ,有油香 ,灼一灼就食得,又腍又滑 ,美味無比另外幾十款食物,任食任叫,兩個半鐘,內乜到返本呀啦牛肩肉當然係必食啦, 雖然冇安格斯牛咁腍,但有口感牛味比較濃,各有特色蓮花膠都係任叫今次一定食番夠本補下啲骨膠原記得要嗌炸魚皮,因為佢係自家制,好薄脆好好味仲有雪糕波波做甜品 ,食到捧住個肚每人都唔使300蚊 任飲任食時間又足仲要讚下跟我哋抬嘅呢位姐姐, 成日走過嚟問我哋夠唔夠?飽唔飽?又推介佢哋店舖最好味嘅嘢今時今日有咁嘅服務態度,值得讚下啦

宣傳又真係好重要㗎喎

先來個刺身,畀我哋做頭盤,開胃下先

刺身都唔弱喎
三文魚肥美,帶子厚切, 甜蝦都好鮮甜
蝦頭啲膏又唔聽腥

先來個雞煲,食咗啲雞,再加上湯,然後滾一滾
啲雞好嫩滑,連啲胸肉都唔“鞋”

另外幾十款食物,任食任叫,兩個半鐘,內乜到返本呀啦

蓮花膠都係任叫
今次一定食番夠本
補下啲骨膠原

記得要嗌炸魚皮,因為佢係自家制,好薄脆好好味

仲有雪糕波波做甜品 ,食到捧住個肚

每人都唔使300蚊

任飲任食時間又足

今時今日有咁嘅服務態度,值得讚下啦

2017-11-28
天氣涼左好多,又係食蒸氣鍋既時候,之前同學聚會食過呢間打邊爐覺得食物新鮮又好好味,於是今次都揀反呢度試下佢既蒸氣鍋~價錢$368一位,貴過火鍋少少,因為自選海鮮已經有5款之多,海鮮一向值錢,而且佢地海鮮真係好新鮮,呢個價錢超值~$368包括頭盆一份,貝殼盛盆,龍蝦每人半隻,粥底一份,海鮮5款(份量按人數計),任食配料約二十款,飲品多款都係住飲~頭盆我地揀左章紅魚刺身,白肉魚本身魚味唔會好濃,但佢鮮味十足,肉質鮮嫩彈牙,本身就咁叫原條章紅魚刺身要$598,呢份份量都好多,真係好抵~美國龍蝦,size唔大隻,勝在肉質彈牙,有膏~貝殼盛盆,味道夠鮮甜,無沙~蒜泥粉絲蒸扇貝,帶子肉厚身,有鮮味,粉絲吸哂蒜香同扇貝汁最正~每人半隻生猛肉蟹,多膏亦多肉,下面墊左糯米飯,蒸好後吸了蟹汁同蟹膏,好好味~每人半隻不夠喉~美國桶蠔,巨無霸size,我本身不太愛吃蠔,蠔控一定好喜歡~龍等魚,同樣加入粉絲齊蒸,魚肉厚身,鮮味彈牙~任食既肥牛係手切牛,牛味濃郁,肥瘦適中,絕非一般放題質素既肥牛,非常驚喜!絕對要encore啊~尾升要食反d菜解下膩~最後好飽啦,但點都要試下馬拉糕同紅早糕~馬拉糕味道好香好鬆軟,紅

美國龍蝦,size唔大隻,勝在肉質彈牙,有膏~

貝殼盛盆,味道夠鮮甜,無沙~

每人半隻不夠喉~

龍等魚,同樣加入粉絲齊蒸,魚肉厚身,鮮味彈牙~

絕對要encore啊~

尾升要食反d菜解下膩~

最後好飽啦,但點都要試下馬拉糕同紅早糕~馬拉糕味道好香好鬆軟,紅早糕紅早味好出,不太甜,兩款都值得試~

多口問經理,佢話呢條就係章紅魚啦

2017-11-22 176 浏览
呢間好正既蒸氣火煱 好多野食 好多野簡 最緊係任飲任食 飽住走刺身盤 呢個送既 佢既帶子大大隻 好爽口 貝殼盛盆 呢個好正 好鮮甜 帶有海水味龍蝦 呢個真係新鮮到佢死左仲識郁 d肉好彈牙 龍躉件 好好食呀呢個 好滑 好鮮 勁大舊象拔蚌 呢個係爽脆 好多舊 好低食 都唔洗點豉油已經好大好有味桂花蚌 同 蟶子皇 兩樣都大大隻 勁簡炸蒜味 再配埋粉絲 一流中間仲有太多野食任食 仲有啤酒 飲多兩三罐都低返最後緊係瑤柱淮山粥 呢個簡直係精華所在 勁香勁甜 佢仲大舊淮山 排骨 同瑤柱

呢間好正既蒸氣火煱 好多野食 好多野簡
最緊係任飲任食 飽住走
刺身盤 呢個送既 佢既帶子大大隻 好爽口

貝殼盛盆 呢個好正 好鮮甜 帶有海水味

龍蝦 呢個真係新鮮到佢死左仲識郁 d肉好彈牙

龍躉件 好好食呀呢個 好滑 好鮮 勁大舊

中間仲有太多野食任食 仲有啤酒 飲多兩三罐都低返

2017-11-18 204 浏览
又一傑作,石鍋蒸氣海鮮餐。我太鍾意食蒸氣火鍋了,今次去到荃灣,又試左一間,真的很不錯,比想像中更滿意!首先都係選咗個Standard二人海鮮餐,呢間竟然送活魚刺身,而且好新鮮的,不是冰冷冷沒有味道的那種,分量仲吾少添!然後再送咗一盤蜆,呢盤蜆係我食過咁多蒸氣火鍋入邊最新鮮,最鮮甜的,每一粒都好好味! ,真係值得一讚!然後主菜來了,當然是龍蝦,請看看圖片,非常多膏,龍蝦肉好彈牙,亦都幾大隻下,正!之後選咗龍躉,貴妃蚌,象拔蚌,聖子,膏蟹。以上每一樣我都好滿意,食得好滿足,亦都有專人服侍,計時,談笑風生,當晚亦都高朋滿座,感覺上有很多街坊熟客支持!👏👏最值得嗰個係貴妃旁,唔係間間有得選的一個海鮮,食落去彈牙無比,而且很有味,又滑,而家諗起都想再食,必選呀!食完海鮮後,仲叫咗啲牛肉,蔬菜,一般來講呢啲牛肉都唔係話好高質素,但係呢一間都有返咁上下高質食材,非常滿意,肥瘦適中,唔會好鞋,唔會好柴皮!最後食咗三碗粥,一開始揀咗南瓜排骨粥,好鮮甜,好惹味下,將所有海鮮精華的落去,正呀!
之後選咗龍躉,貴妃蚌,象拔蚌,聖子,膏蟹。
2017-10-28
2017-11-17 120 浏览
平時聽人講大煲皇都係提到他們嘅任食火鍋,花膠好正,海鮮好鮮....原來他們都有做我其中喜愛嘅蒸氣煱。晚飯時段$368/位,限食2.5小時宵夜時段就仲掋$298/位,睇反張紙選擇都好多,至尊頭盤活魚刺身/燒鵝皇二選一,原本唸住任食嘅刺身會一般想揀燒鵝,但侍應話燒鵝售罄,所以但有意外驚喜,呢個章紅魚肉質嫩滑,彈牙,魚虹鮮捉鮮切,鮮味十足,多謝燒鵝嘅售罄,令我們有意外享受跟住就係貝殼盛盤同美國龍蝦龍蝦size都唔細,比起波士頓龍蝦多肉,而且蝦膏多,鮮味濃扇貝比較普通,因為平時食開比較大隻同厚肉生猛肉蟹,唔算大算但勝在新鮮沙巴龍躉,紅棗粉絲蒸,肉厚,魚味鮮甜桶蠔大隻蒸嘅時間火喉岩岩好咬落多汁去到任食環節,不可不提嘅肥牛片,任食黎講絶對係靚料,牛味香濃,油脂分佈平均,四人食倆底都仲想 encore(但係減肥中)呢排嘅芋頭真係好粉好好食馬拉糕同紅棗糕作為圓滿句號仲有任飲選擇都唔少,(特別係嘉士百)岩晒我呢啲麻甩放工同班同事黎聚會

晚飯時段$368/位,限食2.5小時

跟住就係貝殼盛盤同美國龍蝦

龍蝦size都唔細,比起波士頓龍蝦多肉,而且蝦膏多,鮮味濃

扇貝比較普通,因為平時食開比較大隻同厚肉

生猛肉蟹,唔算大算但勝在新鮮

沙巴龍躉,紅棗粉絲蒸,肉厚,魚味鮮甜

桶蠔大隻蒸嘅時間火喉岩岩好
咬落多汁

呢排嘅芋頭真係好粉好好食

馬拉糕同紅棗糕作為圓滿句號

2017-11-14 1130 浏览
今日老媽罷工約左FD出去食, 所以孝女既我就同老豆好SWEET咁過二人世界, 老豆話想去打邊爐, 所以就去左荃灣好出名邊爐既大煲皇,上到去見到原來係有蒸氣鍋, 我地不約而同話不如轉食蒸海鮮一致拍板!計埋刺身可以有八款海鮮食, 幾豐富下, 另外肥牛, 手打丸果D係任食既我地就算得兩個人, 都唔會比將窄枱我地, 坐得好舒服, 另外, 炸三文魚骨好好味, 好食到想問佢扲多碟飲品-好多飲品選擇, 係以自助任飲方式去扲的刺身-係等待開餐既過程做咩好呢? 仲洗問? 梗係食啦, 我地就食左刺身啦, 其實平時我係火鍋店食刺身有少少驚唔新鮮, 但D度就完全冇D個問題, 因為蒸氣鍋係會送的頭盤黎, 確保貨如輪轉, 而且食落真係好新鮮, 三文魚係厚切的貨色, 口感, 魚味係大滿足, 而且仲有帶子, 八爪魚,北寄貝都係好鮮甜, 為蒸海鮮前打返個靚底先龍蝦- 好大隻下, 而且相信大煲皇係對龍蝦真係超熟識, 蒸到真係岩岩岩岩岩好, 少D時間就唔熟, 多少少已經係過熟, 係食物蒸煮既時間上係值得一讚, 龍蝦食落係鮮嫩的, 但又不失龍蝦既咬口感, 而且龍蝦膏係香口異常, 我覺得淨係龍蝦膏都夠我送飯食貝殼盛盆-分別係有

老豆話想去打邊爐, 所以就去左荃灣好出名邊爐既大煲皇,

上到去見到原來係有蒸氣鍋, 我地不約而同話不如轉食蒸海鮮
一致拍板!

我地就算得兩個人, 都唔會比將窄枱我地, 坐得好舒服
, 另外, 炸三文魚骨好好味, 好食到想問佢扲多碟

飲品-好多飲品選擇, 係以自助任飲方式去扲的
刺身-係等待開餐既過程做咩好呢? 仲洗問? 梗係食啦,
我地就食左刺身啦, 其實平時我係火鍋店食刺身有少少驚唔新鮮

貝殼盛盆-分別係有隻北寄貝仔同蜆, 北寄貝仔幾鮮甜下;而D蜆係隻隻開晒口的, 新鮮程度可見一班, 而且係冇沙的, 吐沙做得好好

蟶子皇- 係用蒜蓉粉絲既手法去蒸, 個蒜蓉係炒得好香, 但唔會整到死咸咁, 仲好食到大大隻既蟶子皇既鮮甜
, 食得出係好彈牙, 夠爽口, 但要改善既地方係粉絲較為碎, 我個人鐘意冇咁碎的

象拔蚌仔-都係用蒜蓉粉絲既手法處理, 象拔蚌既鮮甜係同蟶子皇係唔同的, 各有各優勝既地方

龍躉件- 每人係有兩件, 大大件, 魚味濃厚, 魚皮骨膠原重, 食完都覺得皮膚靚左
, 鐘意魚皮有D彈牙但有少少痴口既感覺

鮑魚- 係用陳皮去蒸的, 鮑魚已經去晒內臟, 食果陣唔洗再諗點整走佢, 食得舒服
, 而且鮑魚味濃, 切開少少令D陳皮味落左鮑魚到, 更帶出鮑魚的鮮味, 而且鮑魚唔靭, 上佳之作也

肥牛-肉同膏係7:3既比例, D個比例最食得出牛味同膏既香味混合而成的頂級滋味

蟲草雞-蒸完出黎既雞係好鮮嫩的, 而且蟲草味中和左雞既油膩感
, 同埋我好欣賞D個既烏東底, 混合左雞油同蟲草味, 好好食
, 如果唔係好飽我應該會再叫多份
粥底-落左唔少排骨, 榣柱, 再加上頭先所有食物既精華汁, 形成D個咁好食既粥, 個粥係綿既, 榣柱同頭先食物既汁令到個粥超甜
, 好食到我其實已經好飽, 但我都食左三大碗

甜品-D間蒸氣鍋食完係會有雪條比你任食, 而且有我最愛的榴槤雪條, 大滿足

最後埋單HK$368位, 包埋茶芥, 加一, 醬油, 明碼實價
, 食D個質素既食物黎講都算性價比高
, 蒸完海鮮都覺自己會蒸蒸日上
, 我地食完都唔敢同老媽子講我地食左D咩
, 廢事佢羡慕啦, 到下次帶埋佢黎食先再招認我地食過一次
2017-11-13
  • 煎氣石鍋海鮮餐
2017-11-13 776 浏览
曾幾何時,我在荃灣工作了數年,從此見證這個曾被稱老人區的地方日新月異,冒起不少新型大型屋院,每座都高高在上,帶來不少年輕住客,令荃灣更俱活力,晚上在荃灣吃飯自然也有不少的選擇。大煲皇位於荃灣地鐵5分鐘路程,非常方便。晚上8點正是晚餐時間,樓下泊滿車,一位難求,證明附近食肆非常暢旺。約好了家人一起來吃飯,任食有火鍋和蒸氣鍋,經商量後選擇了蒸氣鍋。餐廳一邊為卡位,一邊是以圓枱為主,採用紫色的皮梳化櫈,格調高雅,天花的水晶吊燈耀眼輝煌,不少人客,都是以火鍋和蒸氣石鍋為主。一邊吃一邊高談闊論,好不熱鬧。蒸汽石鍋海鮮餐,任食任飲,分時段收費,重點是價錢已包括茶芥及加一服務費。市面上的確比較少見,明碼實價,沒有附加條件,這層令人感覺甚好。蒸氣石鍋的前菜選用了刺生,大概有四款,就是意思一下的那種,別存太大寄望,主角始終是蒸氣石鍋才對麻。龍蝦每人半只,已經被開邊送上枱,直接把龍蝦放入蒸鍋,大概受蒸氣5分鐘之後,龍蝦已經完全熟透,蝦肉變成奶白色,吃起來啖啖肉。蒸食物講求火侯非常重要,蒸得不夠時間的話食物就不熟,蒸過火的話當然肉會變韌,失去鮮味,會造成扣分,所以每次放食物後都會調好正確時間,夠鐘便要趁熱吃

龍蝦每人半只,已經被開邊送上枱,直接把龍蝦放入蒸鍋,大概受蒸氣5分鐘之後,龍蝦已經完全熟透,蝦肉變成奶白色,吃起來啖啖肉。蒸食物講求火侯非常重要,蒸得不夠時間的話食物就不熟,蒸過火的話當然肉會變韌,失去鮮味,會造成扣分,所以每次放食物後都會調好正確時間,夠鐘便要趁熱吃,才能更容易品嚐到食物的鮮處。

食完龍蝦還不夠過癮的話,可以來幾只海蝦,同樣可以帶來吃蝦那種啖啖肉的享受。鮮蝦的汁已經滴入粥底,同時在為粥底增加鮮味。

這是一堆貝殼類海鮮,鮑魚、聖子和象拔蚌仔,都是有殼食物,可以放在一起蒸,時間一到,就可以逐件開始進吃,蒜茸粉絲舖面更加可以飽肚呢。

最後是集合各種精華於一身的粥底,健康五榖雜糧粥。金黃的粟米粒淸甜之餘也增加嚼口,粥底非常綿密的口感,不用增加調味已經鮮甜得很。而且份量十足,估計一窩粥大概有足夠8碗,如果一枱的人數少的話可以主動地提出建議少點米,就不會造成浪費了。節省是中國人的美德,希望大家不要造成浪費,主動提出。

飲品任飲,除了一般的罐裝飲料,還有自制甘蔗汁,罐裝飲料提供的選擇也不少,有超過十種吧,但我們最後決定拿了一揸甘蔗汁,冰冰涼涼的,甜度也剛好。同時還可以清熱解毒呢。

飯後甜品除了熱食的糕點,例如:紅棗糕,馬拉糕之外,當然少不了冰凍的雪糕。同樣是任吃。聽說紅棗糕在這里很出名,不過,當晚我們已經吃得太飽,唯有放棄罷了。
2017-11-07 221 浏览
秋風起 又係時候打邊爐放工近近地 約埋同事食個飯 吹下水好抵食 有魚生有安格斯肥牛 重有海鮮盤埋單連加一都係$280一位刺身份量唔算大 不過都算鮮火鍋湯底款式都算多 9選1 我地㨂左鴛鴦喎安格斯肥牛油脂分布勁靚 入口嫩滑有牛味海鮮拼盤不得之了 勁新鮮 上枱重郁郁下聖子同啲蜆都好大隻 入口鮮甜無沙尤魚同蝦入口好彈牙 好正火鍋任食配料款式多 花膠同自家制炸魚牛皮勁正 呢款魚皮厚身少少 口感一流食完海鮮拼盤唔夠候 encore左一轉鮮蝦重有尤魚鬚同牛柏葉 大大碟勁正食完重有甜品食 爽
秋風起 又係時候打邊爐

食完海鮮拼盤唔夠候 encore左一轉鮮蝦
重有尤魚鬚同牛柏葉 大大碟勁正
食完重有甜品食 爽

2017-11-06 204 浏览
好耐冇食過蒸汽海鮮鍋啦,好興奮~依度嘅蒸汽石鍋海鮮餐好吸引,有唔同嘅頭盤同粥底揀,除左套餐包嘅海鮮之外,其它嘢都係任食任揀,滿足曬超級肚餓嘅我~頭盤我地就揀左活魚刺身開胃,一路食一路等d海鮮熟,很不錯。係十款海鮮度揀五款出嚟,其實都真係好難揀,因為樣樣都好吸引!最終我地決定左要大連鮑魚,桂花蚌,象拔蚌仔,龍躉件,同埋生猛肉蟹,正!我最鍾意就係桂花蚌,好鮮甜,口感都好得意,撈左d姜絲落去一齊蒸,帶曬d蚌本身嘅鮮味出嚟,絕對值得推薦!份龍躉比想像中要大,亦都好新鮮,肉質結實有口感,每咬一啖都係好幸福嘅感覺~食得海鮮,又點少得蟹!隻蟹好多膏,正合我心,食到lam lam唎~除左d海鮮,我地仲食左肥牛片同蟲草雞,都很不錯!食埋d菜就開始食埋個粥底,今晚依餐真係好飽好滿足!最後仲有紅棗糕做甜品添!好味道~
好耐冇食過蒸汽海鮮鍋啦,好興奮~
頭盤我地就揀左活魚刺身開胃,一路食一路等d海鮮熟,很不錯。

除左d海鮮,我地仲食左肥牛片同蟲草雞,都很不錯!

食埋d菜就開始食埋個粥底,今晚依餐真係好飽好滿足!

最後仲有紅棗糕做甜品添!好味道~
2017-11-04 880 浏览
自從天氣轉涼,就開始火鍋的季節,今晚約朋友來荃灣的大煲皇,地點方便鄰近地鐵站,雖樓底不高但地方頗寬闊,我地安排坐卡位也覺得舒適,又有空間感。雖然價錢偏高,但呢度賣點就是海鮮,夠新鮮又大隻,火鍋放題有2.5小時,充足的時間可以慢慢享受。九款鍋底選擇,我地揀了胡椒豬肚鍋。火鍋配料任食,如慣常的點餐紙,餐廳按人數出食物,份量剛好。當我地點好食物後,就可以到雪櫃自取飲品,有汽水、jolly shandy、罐裝茶類等等。醬料不算多選擇,不過鍋底味道夠,所以不需花巧調味。先來精選刺身拼盤,三文魚肥美厚肉;帶子超大粒又鮮嫩,估唔到火鍋都有冰涼刺身食。連赤蝦刺身都爽甜彈牙,味道幾好。胡椒豬肚鍋很足料,有大量豬肚及酸菜,胡椒味濃重,湯底清而不膩,豬肚也處理得宜,沒有異味,還有好多枝竹吸哂湯汁的味。手切安格斯肥牛,油脂分佈平均如雪花般,顏色鮮豔吸引,只有一碟,真係有點不夠喉。油光閃令令,入口快要溶化,牛味濃又香,肉質還很嫩。任食的肩胛肥牛也不錯,脂肪較多,但部位不同亦有一番滋味。肩胛位特別有嚼勁,牛味也突出,脂肪豐富所以也很香。另一主角就是環球海鮮盤,也是只有一盤,超級豐富的海鮮拼盤,有聖子皇、大元貝、花
九款鍋底選擇,我地揀了胡椒豬肚鍋。
火鍋配料任食,如慣常的點餐紙,餐廳按人數出食物,份量剛好。
醬料不算多選擇,不過鍋底味道夠,所以不需花巧調味。
精選刺身拼盤
連赤蝦刺身都爽甜彈牙,味道幾好。
胡椒豬肚鍋
手切安格斯肥牛
油光閃令令,入口快要溶化,牛味濃又香,肉質還很嫩。
肩胛肥牛
任食的肩胛肥牛也不錯,脂肪較多,但部位不同亦有一番滋味。
肩胛位特別有嚼勁,牛味也突出,脂肪豐富所以也很香。
環球海鮮盤
另一主角就是環球海鮮盤,也是只有一盤,超級豐富的海鮮拼盤,有聖子皇、大元貝、花甲、貴妃蚌、海蝦、青口、魷魚等等。
聖子
聖子皇果然大隻,加上超爽彈性口感。
大元貝夠嫩更帶點彈性,裙邊爽脆,好新鮮。
青口細細粒特別鮮甜,有別於自助餐大隻無味的青口,應該品種不同。
花甲飽滑脹卜卜,咬下爆出鮮味;貴妃蚌有掌心咁大隻,肥美滑溜更是最鮮甜,不用醬料更食出海鮮味。
帶子片,滑牛肉
開始任食配料,滑牛肉很有質感,較厚身有肉味。帶子片也必點,雖然細粒少少,但肉質更嫩腍不腥。
生猛海蝦,水魷
海蝦也必食,肉質結實爽彈新鮮。
墨魚滑
不少得墨魚滑,又得玩有得食,自己按喜歡大小刮成小塊下鍋,墨魚肉好彈牙,也吸到湯汁味。
金錢牛展,脆鯇片
脆鯇魚雖不腥,但太厚身顯得不夠爽脆。
西洋菜
蔬菜類也有6-7款,鮮新乾淨份量剛好,我最喜歡西洋菜的偏重口味,蔬菜吸到湯汁特別美味。
炸響鈴卷
牛柏葉,蜂巢豆腐
每次火鍋都食炸響鈴,最能吸湯又有炸過的獨特香味混合起來,好正

另外蜂巢豆腐雖不是新品,不過近幾年的確多了好多火鍋店有,比起普通豆腐,確實吸到大量湯,每口都是湯汁。
最後還有雪糕做甜品,雖然唔係貴價雪糕,但就有幾款口味,其中紅豆味、榴槤味最爲吸引。
榴槤雪條

榴槤味道幾真,好濃郁又香甜,奶味同榴槤味balance,食完仲想再食。
2017-10-30
精選刺身拼盤