2016-09-16 1729 浏览
We had tea time there at around 428pm and food was coming late. Bill needs to be checked by 5pm to enjoy tea discount. Service is poor, with waitresses making utensils noise and chase customers to leave wile restaurant is vacant with lots of empty tables.
2016-04-23 4542 浏览
今天係食素日,咁啱要去銅鑼灣,就簡咗呢間大自然素食。位置都幾方便,位於地鐵站口大廈。三分鐘就上到去~閒日晚上都唔多人,有兩張大檯吉咗。入去一坐落就畀咗碗涼拌土豆絲,麻油味都幾重~餐廳食物款式好多,素菜都有中式,日式,法式最後我地兩個人點咗個鰻魚同雲吞,分量夠,好飽~

最後我地兩個人點咗個鰻魚同雲吞,分量夠,好飽~
涼拌土豆絲
炸鰻魚
胡椒酸菜芥菜雲吞
2016-04-20
涼拌土豆絲
炸鰻魚
胡椒酸菜芥菜雲吞
2016-02-26 3390 浏览
依家越來越多人食素同食得健康口,我呢個食肉獸都黎試下先,市面多咗D素食店,今次試下呢間較為特色嘅一間。前菜係原隻木瓜沙律,木瓜好甜。呢個羮不大特別,味道一般。菜上加了一D杞子,都可以,好似健康D。呢個三色'排骨',其中一種係話梅味及亁身D,幾好味,其他兩個就一般。芋頭魚就不錯,不油膩,好味。蒜蓉包上加咗芝士,不過,焗得幾脆,ok。苦瓜炒蛋,賣相麻麻、味道可以啦。
前菜係原隻木瓜沙律,木瓜好甜。
呢個羮不大特別,味道一般。
菜上加了一D杞子,都可以,好似健康D。
芋頭魚就不錯,不油膩,好味。
蒜蓉包上加咗芝士,不過,焗得幾脆,ok。
苦瓜炒蛋,賣相麻麻、味道可以啦。
2016-02-16
2015-08-23 5117 浏览
夏日炎炎,胃口又差,最好是食素,傳統的齋舖又覺得無新意,所以這幾年都開了很多新潮中西素食店,打破以往的傳統,但價錢一般都唔平。而難得這間位於銅鑼灣黃金地段的新潮素食店,竟然平、靚、正!!唯一是服務就比較差!
餐前小食 (茶芥:$5 一位)

沙嗲金菇牛腩炒河 $42

套餐的例湯

魚生肉崧卷併雜菜沙律 $46~
2015-08-23
餐前小食 (茶芥:$5 一位)
沙嗲金菇牛腩炒河 $42
套餐的例湯
魚生肉崧卷併雜菜沙律 $46~
2015-05-06 4516 浏览
許久沒跟笨媽的同學和老師見面,難得老師回港,笨妹快想見一下老人家。聽聞同行的人抱恙,想吃得清淡點,不知為何笨妹認為素食是個好選擇,看到「大自然素食」滿多人推薦,又接近老師居住的賓館,我們就有這樣決定了。單是看餐牌中的照片,已令人嘖嘖,不同的仿肉菜式,與真品幾乎沒有分別!壽司拼盤(四人前)忘了拍刺身壽司的大頭照,但像真度極高,嘴刁至極的笨爸也說儼如吃真的魚生。鎮江排骨併避風塘脆鱔大家都知道,脆膳是炸冬菇,所以對脆鱔的味道沒有太大期望,反正只是普通香菇罷了。但鎮江排骨絕對是誠意之作!去圖!齋鎮江排骨看到這個,放入口中,若不是知道自己正吃素菜,還會誤會這是如假包換的五花腩!製作的心思非常值得稱讚,老師也連連高呼「這個絕對是真的。」九製陳皮骨吃的時候很有吃肉的感覺,撕開時還清楚看到肉絲,而且陳皮味香濃,爽爽。薑蓉炒翡翠苗潮式黃金糖醋麵黑松露芝士烤菇卷有點名不符實,完全吃不到黑松露香氣。驟眼一看,還以為是個個番薯,幾有趣。入口沒有油膩感,但亦沒有芝士氣味,完全不知道自己在吃甚麼。奉送糖水整個晚飯的敗筆,如果沒有送這個糖水,整頓晚飯都非常滿意,正正就是呢個又南瓜、又木瓜的糖水,加上會入口變空氣的西

壽司拼盤(四人前)

鎮江排骨併避風塘脆鱔

齋鎮江排骨

製作的心思非常值得稱讚,老師也連連高呼「這個絕對是真的。」
九製陳皮骨

薑蓉炒翡翠苗
潮式黃金糖醋麵
黑松露芝士烤菇卷

入口沒有油膩感,但亦沒有芝士氣味,完全不知道自己在吃甚麼。
奉送糖水

整個晚飯的敗筆,如果沒有送這個糖水,整頓晚飯都非常滿意,正正就是呢個又南瓜、又木瓜的糖水,加上會入口變空氣的西米,笨妹絕對絕對絕對絕對絕對會給劣評。總括來說,不難吃。但與好吃絕對無緣。

基本上,「大自然素食」只是吃心機菜,味道沒有驚喜,屬普通貨式,

但每道都是誠意之作,有興趣的話可以見識見識。

题外话/补充资料: 咁一開始,笨媽同我講話總共八位,要我預先到找去攞位。 咁我就同帶位講,佢見無大枱,即刻話開張枱俾我,咁我都覺得幾好。 但係估唔到嘅係當我坐低咗之後,笨媽先話我知有兩個同學唔到, 咁就想諗住俾返張大枱人,換張細枱,唔好阻人做生意。 當個姐姐知道咗之後都幾老實不客氣, 執嗰兩套碗筷都大大力,荒死唔會爛咁, 我問:「使唔使俾返張枱你哋,我換返張細枱得啦」 佢話:「都開咗啦,你照坐啦。」 點知轉個頭,又唔係有客入嚟,又突然叫我調枱,即刻起張枱板搬返入倉, 前言不對後語同脾氣,真係有啲誇。 (利申:笨妹都係飲食業打滾咗幾年,都係做旺區生意,再討厭嘅客都見識過,都無試過正面發客脾氣⋯⋯入咗廚房除外) 所以,呢間嘢可以再食,但絕對唔會再去銅鑼灣嗰間。
  • 壽司拼盤
  • 鎮江排骨併避風塘脆鱔
2015-04-26 4188 浏览
女朋友仔今次介紹了一間名叫大自然素食既食店,她之前同屋企人食過話好好味,d菜式又特別所以復活節假期,我地下午同一大班朋友去完山頂觀光後,我同愛人就拍拖前往大自然素食啦大約5點半到了目的地,發現食店環境唔算太大,裝修裝飾都唔算太特別,但勝在整齊清潔。 環境算ok,但裝飾無咩特別,勝在齊整。1.芋頭魚:我同女朋友都係超想試既,因為賣相特別又靚囉成條魚咁樣彷真度極似一條魚,芋頭魚熱烘烘的,成條魚都係用芋頭做既,炸得好香脆,但又唔會覺得佢好油膩喎好重既香芋味散發出來食落口即溶化,啖啖既芋頭好食到不得了囉點埋個酸酸甜甜既五柳汁食仲有令外一種感覺芋頭魚2分鐘比我地ko左係必食既2.黑椒西蘭花牛扒:用了猴頭菇當牛扒本身女朋友仔係唔食牛既,今次可以試食啦猴頭菇食落口感差韌到不得了,彷真度差唔似牛扒,西蘭花同一般既西蘭花無咩分別 黑椒汁好淡,唔辣又無味既,都唔知佢想點,一個字形容。。差3.沙嗲羊肉串(齋):又係彷真度極似,食落好淋,質感同味道都好似羊肉串燒沙嗲好辣好惹味。4.芝士牛油果焗法包:巨量級既size即叫即烘烤的,法包好香口好脆,外脆內軟,包面焗焦了點,芝士味好重,加上牛油果食落別有一返風味.5

環境算ok,但裝飾無咩特別,勝在齊整。
芋頭魚
1.芋頭魚:我同女朋友都係超想試既,因為賣相特別又靚囉
成條魚咁樣
好重既香芋味散發出來
食落口即溶化,啖啖既芋頭好食到不得了囉
點埋個酸酸甜甜既五柳汁食仲有令外一種感覺
芋頭魚2分鐘比我地ko左
係必食既
黑椒西蘭花牛扒
2.黑椒西蘭花牛扒:用了猴頭菇當牛扒
本身女朋友仔係唔食牛既,今次可以試食啦
猴頭菇食落口感差
韌到不得了,彷真度差唔似牛扒,西蘭花同一般既西蘭花無咩分別
黑椒汁好淡,唔辣又無味既,都唔知佢想點,一個字形容。。差
沙嗲羊肉串(齋)
沙嗲好辣好惹味。
芝士牛油果焗法包
4.芝士牛油果焗法包:巨量級既size
5.芋頭蓮子糖水:糖水夠熱
(我係會加分既)同埋都幾多芋頭蓮子花生幾入味又夠甜,最重要既係,糖水係送既唔洗錢
题外话/补充资料: 食店既服務員唔多足夠,影響了對客人服務既質素。
2015-04-06
庆祝纪念
纪念日
用餐优惠
現金券
芋頭魚
沙嗲羊肉串(齋)
芝士牛油果焗法包
  • 芋頭魚,沙嗲羊肉串(齋)
2015-04-14 3483 浏览
男朋友一向係食肉獸,又少運動,唔多健康 ,係時候要帶他去清腸胃 ,keep下fit! 是日我倆同班friends去行山,晚上就静雞雞溜去試新野 ~大自然素食。5點几去到,得几枱客人,唔使book, 自然輕鬆入座 。做完運動,寧舍肚餓,點左4樣野食……1.黑椒牛扒 : 一直戒牛肉既我,今次可以肆無忌憚咁食牛肉了 !餐廳以猴頭菇代牛扒,賣相像真度差d,口感亦爭d,唔多似牛肉囉 !不過黑椒汁又辣又正就真!2.芋頭魚 : 熱辣辣,炸脆一碰即落,滿口都係芋茸,仲巧香滑,入口即溶,十分香脆鬆化啊 !不消几分鐘已被我倆ko了,連隔離枱兩位女士都驚呀咁話: 條魚呢 ?咁快唔見左既……3.沙爹羊肉串 : 激似 !烤得酥香,咬落粉嫩,非常惹味!不過欠缺些少膻味,沙爹醬勁辣,少花生味。4.芝士牛油果焗多士 : 上次食過翻尋味 ,今次特別推介俾男朋友試,可惜男朋友唔buy牛油果陣味 呢!隔離枱位女士仲猛讚我地呢碟焗得巧靚仔添!多士依舊非常香脆,芝士溝牛油果,每一啖都香濃滑溜, !7點前埋單有8折,我地6點11個字叫埋單,個侍應姐姐求其應左你算,我地見唔對路,再嗌多一次埋單,張單
男朋友一向係食肉獸,又少運動,唔多健康
,係時候要帶他去清腸胃
,keep下fit!
是日我倆同班friends去行山,晚上就静雞雞溜去試新野
~大自然素食。

5點几去到,得几枱客人,唔使book, 自然輕鬆入座
。做
完運動,寧舍肚餓,點左4樣野食……
1.黑椒牛扒
: 一直戒牛肉既我,今次可以肆無忌憚咁食牛肉了
!不過黑椒汁又辣又正就真!
黑椒牛扒
2.芋頭魚
?咁快唔見左既……
3.沙爹羊肉串
: 激似
沙爹羊肉串
4.芝士牛油果焗多士
: 上次食過翻尋味
,今次特別推介俾男朋友試,可惜男朋友唔buy牛油果陣味
芝士牛油果焗多士
,我地見唔對路,再嗌多一次埋單,張單真係無俾折扣,仲話7點01分,過哂鐘!我地同佢理論,佢先俾返個8折我地,仲話下次記得早d埋!我見隔離枱一早埋單,都一樣hold張單好耐喇!!!
下次一定要早d埋加催單,費時再口同鼻嗌

最後都有8折同送糖水,咁識做,算你喇
送既芋頭蓮子糖水
题外话/补充资料: 下午茶時間仲抵食2:30~5:00,5點前埋單有半價優惠呢!
2015-04-06
沙爹羊肉串
芝士牛油果焗多士
送既芋頭蓮子糖水
  • 芋頭魚,沙爹羊肉串,芝士牛油果焗多士
2015-03-06 3661 浏览
喜歡素食的朋友又多一家選擇,款式多又新,居然有日式料理素食,牛油果鰻魚卷和軟殼蟹卷,料多形似,可以一試👍冷豆腐配上紫菜和素肉鬆,味道新穎,豆腐的味道提升一級😜芋頭魚,鬆脆香口真想食多一尾呀👍👍👍咕嚕肉,似模似樣甜甜酸酸開胃又好吃👍👍👍雲呑煲有津白和素翅加素雲呑,有湯飲,好鮮甜啊^^特別的有避風塘炒茄子,辣辣地又惹味香口👍👍👍炸鰻魚有魚皮的素魚,好香脆,仲有煎餃子和春卷,一大班好朋友分享真是一樂也😍😍😍
冷豆腐配上紫菜和素肉鬆,味道新穎,豆腐的味道提升一級😜
芋頭魚,鬆脆香口真想食多一尾呀👍👍👍
咕嚕肉,似模似樣甜甜酸酸開胃又好吃👍👍👍
雲呑煲有津白和素翅加素雲呑,有湯飲,好鮮甜啊^^
特別的有避風塘炒茄子,辣辣地又惹味香口👍👍👍
2015-03-05
2015-01-31 3436 浏览
大自然可以話係素食既吾錯既選擇今日又去左食大自然 新派既素食實在太正 覺得比起傳統既齋較為健康得多 每碟野都幾大碟下,細食既朋友最好揾多一兩個friend一齊去3:00後入座 5:00前埋單仲有半價優惠!
大自然可以話係素食既吾錯既選擇

今日又去左食大自然
新派既素食實在太正 覺得比起傳統既齋較為健康得多

3:00後入座 5:00前埋單仲有半價優惠!
海鮮pizza($88)
冬陰功雜菜鍋 (約$78)
大自然田園pizza ($138)
2015-01-31
下午茶
冬陰功雜菜鍋 (約$78)
大自然田園pizza ($138)
  • 大自然田園pizza
2014-11-18 3786 浏览
大自然素食由於食得多肉,偶爾都想食清淡點。經朋友介紹就黎試下,因為佢地話呢間啲素食做得好似肉食,所以即管闖入去品嚐品嚐。店舖外面貼了一張告示,原來星期一至日都均有下午茶,而於5點前結帳離座,仲有半價優惠添。咁變相又平左一大段。大自然素食既食品種類可算是多元化。唔同地方的美食(中式、日式、泰式等等,冷盤熱盤都應有盡有。打破了傳統-素菜就是沉悶、單調的定律。牛油果鰻魚卷要小心留意個芥末,都幾辣。個鰻魚其實好老實講,一啲都唔似鰻魚,更加冇鰻魚味。不過個壽司幾清新,不失為一個幾開胃嘅小食。粟米壽司第一客黎得好快,啲粟米粒粒大大粒,好甜好多汁。個紫菜亦好新鮮,脆脆、乾身又唔會淋。有時出面啲粟米壽司落太多沙律醬,令到客人只食到沙律醬味。但呢間素食店可能有考慮到素食者追求健康,所以冇落咁多沙律醬。我見好好食所以叫多一客,但呢一客實在等左太耐(第二客個粟米壽司依然係好食,但實在等得太耐了)!!!!!!!!!!!!我到埋曬單都未上,希望下次可以控制下啲上菜時間;(。蕃茄豬扒湯麵呢個麵相當好食,事關個炸豬扒同真的無咩分別。豬扒唔會好油膩,咬落有淡淡豆味,點啲沙律醬食簡直係一流呀。做得最好既係個蕃茄湯麵。食
大自然素食

由於食得多肉

牛油果鰻魚卷
要小心留意個芥末,都幾辣。

粟米壽司

;(。

蕃茄豬扒湯麵

做得最好既係個蕃茄湯麵。食得出好少味精,蕃茄味唔會酸到牙都痛埋,又唔會係死甜死酸果種蕃茄味。啲麵條好細,但係唔會唔夠彈牙
。個湯入而有一粒一粒既蕃茄,她有咬口,好好味。

總括黎講蕃茄豬扒湯麵份量好足夠,如果得一個人上去食就咁叫呢個麵已經好夠啦。

牛油果芝士多士

其實素食都幾多會用得上牛油果,開頭聽聞過牛油果係好肥既,但經查證之後原來牛油果當中的都是好脂肪同膽固醇。

對於牛油果愛好者黎講,佢地一定會好好好鐘意呢道菜。麵包烘得好脆,整塊包都塗滿左牛油果
。芝士在麵包上溶化曬,味道幾特別。

帶子豆腐
呢個帶子會比牛油果鰻魚卷個鰻魚似啲。個豆腐超級滑,鋪在上面的是中國豆豉醬;在傍伴碟的仲有兩條菜心。上面隻「帶子」係幾爽口,雖然我食唔出係由啲咩做成的,但勝在做得似實物。

如果下次我偶然想清清腸胃的時候,我會再黎食
!
帶子豆腐
牛油果鰻魚卷,粟米壽司
2014-11-15
牛油果鰻魚卷,粟米壽司
2014-10-12 3465 浏览
每年都會同屋企人上一次寶蓮寺去祈福食齋,平時出街係唔會特別去食!聽朋友講,"大自然素食"d齋菜夠多元化,與別不同,今次就由我率先試下先,下次先帶班為食嘩鬼去……三個大人,帶住一個小朋友,細侄女扭計唔肯行,嚷著要抱……細問之下,原來肚仔餓了,我地將原定晚飯時間提前,五點几就去到餐廳,咁早去到,當然大把位了……餐廳佈置清雅潔淨,座位舒適。翻一翻餐牌,款式的確林林種種,幾乎可以想像出來既食物都有啊 ……首先點住個芝士牛油果焗多士 ,醫左小朋友個肚仔先。有四件,唔止每件勁大塊 ,仲勁香脆可口,比出面食過既多士要脆口百倍呢 !舖上軟綿綿既芝士與牛油果後,味道獨特難忘!知道小孩子嗅米飯,我地特別點上牛油果炒飯 , 呢碟炒飯既開胃又對味,配料有牛油果、蛋、粟米、紅蘿蔔、蔥花等……牛油果柔潤creamy但唔肥膩,吃時嘴内滲出一股牛油果既香氣,口感豐富,味道細膩!跟住來個蒸素菜餃子 ,饀料有咬口,味道突出而清甜。最後揀左個南瓜魚腩煲 ,南瓜甜甜地,唔會過腍。青、黃甜椒新鮮香脆。魚腩啖啖肉,幾乎可以假亂真 !每個餸都份量多,夠飽肚!仲每人送一碗粟米馬蹄露 添!粟米與馬蹄粒粒,清甜爽滑,潤
翻一翻餐牌,款式的確林林種種,幾乎可以想像出來既食物都有啊
……首先點住個芝士牛油果焗多士
,醫左小朋友個肚仔先。有四件,唔止每件勁大塊
,仲勁香脆可口,比出面食過既多士要脆口百倍呢
!舖上軟綿綿既芝士與牛油果後,味道獨特難忘!
知道小孩子嗅米飯,我地特別點上牛油果炒飯
跟住來個蒸素菜餃子
,饀料有咬口,味道突出而清甜。
最後揀左個南瓜魚腩煲
每個餸都份量多,夠飽肚!仲每人送一碗粟米馬蹄露
添!粟米與馬蹄粒粒,清甜爽滑,潤喉非常!
侍應姐姐有禮兼細心,知道細侄女肚子唔舒服,借出一支活洛油以舒緩痛症
!我地七點前埋單,估唔到仲有八折呢!下次真係要揾多d朋友,試多d款式先
得!

2014-10-05
  • 芝士牛油果焗多士,牛油果炒飯
2014-09-20 3723 浏览
Great tasty vegetarian food but very slow and not very friendly service. Rice dishes and pea sprout dish are always tasty.  The deep fried mushroom dish sprinkled with sour bits and the the green beans with chopped up black olives are some of my favorites.  I have never tried the set lunch at this restaurant since I was informed that they did not have the menu in English.

2014-05-24 4268 浏览
大自然素食標榜用素食扮葷食,又講到如何創新,今日終於一試,結果中招!唔想食炸物,諗住清少少,先飲椰皇燉湯,濃濃湯料味掩蓋椰子清甜味,浪費個椰子!最唔鐘意舊扮瘦肉嘅東西,對湯味無幫助,加嚟做乜...「牛肉」卷塊「牛肉」質感似唔似真牛肉見仁見智,只知為掩飾「牛肉」無味加入大量燒汁,結果得個鹹字...酥皮薯仔卷黑松露意粉,唔得!酥皮卷不過不失,但意粉汁太多太肥,食到一半已滯到無法再食落去...難道素菜一定要多汁重味先吸引到人食嗎?仲竟然見到有和尚幫襯,出家人豈可食如此齋口唔齋心食物,定係齋菜有第二個餐單?
2014-02-28 4859 浏览
2:00pm去到食午巿, 叫左個4人餐, 包括: 1碟小食, 一個湯/羮/翅, 4個餸(全部自選).首先黎左個小食牛蒡, 味道一般, 建議選擇另外兩款上菜速度值得一贊. 可能因為已經兩點既關係, 大部份食客一早到哂菜, 得我地呢枱新入席, 所以d菜都幾快上. 湯方面我地order左個翅, 賣相幾得, 但味道偏淡食完個翅就進入直路, 四個主菜齊上, 金銀蛋時蔬唔錯, 清清地, 岩哂送飯; 魚香玉子班腩煲較重口味, 煲底既白菜仔同埋做配菜既東菇片索哂d精華, 玉子滑嫩, 好入味, 但d班腩口感過硬, 味道偏咸(可能煲耐左), 拖沉左整體質素;西班牙海鮮炒飯, 朋友形容: 好似冇落糖 / 落唔夠茄膏既西炒飯 (本人認同);沙拉骨, 食落有d o趙緊肉既感覺(雖然明知係素食), 咬感唔錯, 係猴頭菇黎既, 可以一試.兩點九左右已經見到d姐姐開始清枱同埋單(聞說呢度下午茶半價所以好多人), 一出門口已經見到條人龍, 好彩有幾部電梯, 即使人多候Lift既時間都好快, 對於我地呢d趕住返公司既打工仔黎講, 加分總括黎講, 偶然黎餐清清地, ok既賣單連茶介錢約$380多d, 感覺唔值呢個價錢, 建
小食 - 牛蒡
首先黎左個小食牛蒡, 味道一般, 建議選擇另外兩款

總括黎講, 偶然黎餐清清地, ok既

賣單連茶介錢約$380多d, 感覺唔值呢個價錢, 建議下午茶時間黎會抵d

2014-02-28
2013-12-26 3684 浏览
同屋企人成家食飯, 因為有老人家, 於是就選擇左平時好少食既素食.本身諗住會無乜味, 點知有驚喜~我地叫o既幾樣野都好好味, 特別like呢幾樣:芋頭魚: 炸得好鬆化, 唔油膩, 內裡既芋頭蓉亦都好好味, 成件事好match!士多啤梨骨: 唔係好知佢其實係用乜野黎整,但咬落去好似真正既肉!個汁香香地甜甜地酸酸地, 令人忍唔住係咁食!pizza: 酥皮pizza, 脆卜卜, 上面既料同醬亦都好好味, 好味過好多真既pizza!又健康又好味, 以後應該會多d 黎!服務亦不錯!
同屋企人成家食飯, 因為有老人家, 於是就選擇左
平時好少食既素食.
本身諗住會無乜味, 點知有驚喜~
我地叫o既幾樣野都好好味, 特別like呢幾樣:
個汁香香地甜甜地酸酸地, 令人忍唔住係咁食!
又健康又好味, 以後應該會多d 黎!
服務亦不錯!
2013-12-19