2010-01-26 18 浏览
「大門橫丁」, 一聽個名就令人想起新宿和札幌的拉麵橫丁,睇咗食評後今日去試試, 果然好正!好彩早去到, 7pm 已經 full 晒,叫咗招牌的蟹膏蟹肉烏冬, 十個正!!!完全冇諗過會有一隻蟹喺個碗入面囉! 而隻蟹真係有膏o架, 唔係講笑!個蟹膏湯底未食已經聞到好好好香, 入口真係不得了呀!另一開心係食到好好味的溏心蛋, 老實講, 喺香港真係冇幾何食到日本拉麵有真正的溏心蛋!不只溏心, 仲整得好入味, 超正呀, 食一啖令人好懷念日本的湯麵呀!另外叫了沙爹牛肉烏冬, 沙爹係幾香, 不過日本拉麵店無啦啦有沙爹, 似乎格格不入....進步的空間當然還有: 湯底還可以好一些
「大門橫丁」, 一聽個名就令人想起新宿和札幌的拉麵橫丁,
睇咗食評後今日去試試, 果然好正!

好彩早去到, 7pm 已經 full 晒,
叫咗招牌的蟹膏蟹肉烏冬, 十個正!!!
個蟹膏湯底未食已經聞到好好好香, 入口真係不得了呀!

進步的空間當然還有: 湯底還可以好一些
2009-12-21
2010-01-24 17 浏览
首先一行5人在門口等左30分鍾,我態度好衰,等到好唔耐煩!不過d staff好好態度架,值得一讚朋友話去MK食烏冬.我以為去火山石,點知行左過黎賣金魚附近既這間)))一人一個烏冬再SHARE小食,最欣賞食物夠O西熱,店員亦有溫馨提示,小心,好熱!炸蠔($28),有8粒好似,有大有細,幾鮮架波,不過如果咁細粒可以多幾粒囉,個醬有少少咸*豬頸肉脆心($18),係一個串燒原來,得3舊,唔抵,同塊唔鍾意入面個菜心咁既菜頭.....我食地獄燒鳥烏冬(好似$58)!!等得耐D,因為要等個炸Chicken排,個皮有d脆,肉貿滑而個熱啦啦地獄湯底辣得黎有d麻麻地,都OKAY呀!!!!我覺得烏冬都幾有咬口呀,所以overall推介!!!朋友叫左個數量有限既豬滑湯底既烏冬,但份量少,d烏冬好少,佢一d唔大食,竟然唔夠飽!!!!係另外朋友食雙送既,唔知豬軟骨搭個牛肉既就最大碗,貴十蚊果然多d!!!朋友話午餐好抵架,一個set lunch包野飲都係$40幾...同埋我見10pm後會有折....一人其實$80,不過生日飯,所以$100找數!!!
首先一行5人在門口等左30分鍾,我態度好衰,等到好唔耐煩!
不過d staff好好態度架,值得一讚

!
.....
而個熱啦啦地獄湯底辣得黎有d麻麻地,都OKAY呀
!!!!我覺得烏冬都幾有咬口呀,所以overall推介
!!!
一人其實$80,不過生日飯,所以$100找數!!!
2010-01-23
  • 炸蠔
  • 燒鳥
單拖食左秘製雞柳拉麵,+碟尤魚鬚,,因見有唔知乜烏冬(本想叫)但見圖寫等15mins所以無叫,,叫左上面d野,,點知都足足等左12mins睇住時間,,先試唐心蛋...ok la,,唔識點為之好,,個碗係類似石頭飯,,黑色似有熱度的,,湯亦相對較普通碗裝為熱,,但未去到石頭溫度,,再試啖湯,,唔知點形容,,無乜起色,,試雞la,,oh.,其實未食前巳見無汁,,咬落真係無雞味,,,爭d以為拎左去煲湯黎,,再等多8mins差唔多食哂先黎碟尤魚鬚,,,都係一般,,再飲d汁,,只feel到整體有姿勢無實際,,,服務亦算幾好,,
單拖食左秘製雞柳拉麵,+碟尤魚鬚,,
點知都足足等左12mins睇住時間,,
先試唐心蛋...ok la,,唔識點為之好,,
再試啖湯,,唔知點形容,,無乜起色,,試雞la,,oh.,
2010-01-02 14 浏览
一月一日(星期五)2010年的第一日,我們就去看"美食風球"...如果這套戲有4D你說多好...haha!祝大家2010年事事順利!看完電影後,就到了大門橫丁,我們有時看龍貓都會經過這間店舖的,但是試就未試過了!午餐有lunch set...我點了個蕃茄湯雞柳烏冬,老公仔點了咖哩牛脷烏冬,要了凍檸茶蕃茄湯雞柳烏冬,是用個似在家用的煲上的,蕃茄湯很濃味,正如其他網友說的不是用罐頭..還有一個新鮮蕃茄!雞柳是煎過的,有香茅味!好吃呢!烏冬都算彈牙咖哩牛脷烏冬,是用一個碗上的,咖哩很濃,是撈烏冬,很美味!!!!牛脷份量不少,質素都高凍檸茶就頗甜了整體上不錯,而且lunch應該比較便宜(我們下次會去試dinner!)質素都有保證的!推介!
一月一日(星期五)

祝大家2010年事事順利!

午餐有lunch set...
我點了個蕃茄湯雞柳烏冬,老公仔點了咖哩牛脷烏冬,要了凍檸茶
凍檸茶就頗甜了

蕃茄湯雞柳烏冬
咖哩牛脷烏冬
2K
2009-12-30 1 浏览
30-12-2009一直對呢度的蟹烏冬及溏心蛋好有興趣, 是日終於「忍無可忍」, dinner 時段一個人嚟試試. 不過坐低先知原來「今日無蟹呀」, 最後叫了另一款有「人氣」label 的烏冬, 另加一隻溏心蛋 ($8).散叫的溏心蛋 9 秒 9 有得食, "fresh" from the fridge? 蛋黃十分溏心, 賣相極靚, 不過食落又好似唔多夠香甜, 仍是八千代 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1866291) 好 d; 蛋白就勁凍, 食落有點實, 不過比起中環嗰間嘢 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2051343) 的同類出品, 呢度好得多! 店方亦送上一碗枝豆作前菜: 賣相麻麻,「外殼」軟撻撻溶溶爛爛, 無「鹽」的痕跡, 入面的豆則幾硬, 唔夠粉又唔香, 把鬼之作! 不過既然係免費的, 算吧.主食係蕃茄湯底的「極上牛肉烏冬」(好似 $56):- 蕃茄湯底色水粉粉紅紅的,
30-12-2009

不過既然係免費的, 算吧.

主食係蕃茄湯底的「極上牛肉烏冬」(好似 $56):
- 蕃茄湯底色水粉粉紅紅的, 又好似有點混濁, 賣相認真麻麻; 飲落蕃茄的天然酸味突出, 不過味道幾單調, 而且用金屬鍋 serve 都好似唔多夠熱, 麻麻哋喜歡.
- 烏冬: 標榜「手打」, 食落幾滑溜, 叫幾彈牙, 不過欠煙韌, 女人街嗰間 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2046114) 好一點.
- 半生熟牛肉呈粉紅色, 食落嫩腍, 肉味亦幾濃, 五十幾蚊有咁好質素, 不錯喎.

- 配料有蕃茄, 粟米, 蜜糖豆, 鳴門卷及洋蔥, 仲有分開上的半邊蛋... 最好食仍然係半邊蛋, 雖然唔夠味, 但夠晒溏心, 都收貨了; 粟米似足罐頭貨, 不過食落又幾爽甜, 哈哈; 其他的就不值一提, 食咗都無印象...

Weekday 7:xx pm 小店係外長龍內爆滿, 我一個人雖然容易搵位, 但坐喺 open kitchen 旁的 bar 位其實幾迫夾, 食晒前面「爐端燒」的油煙之餘, 後面又不停有人出出入入傳菜 / 去廁所, 都咪話唔辛苦.

連加一齊頭 $70, 是日睇得唔多打得, 其實無乜興趣再嚟 -- 蟹烏冬, 有緣再見吧!
溶溶爛爛
睇得多過打得, 但都算不錯了
蕃茄湯底色水怪怪的...
跟烏冬的半邊蛋一樣溏心
牛肉 ok
標榜「手打」, 不過煙韌度一般
2009-12-30
睇得多過打得, 但都算不錯了
蕃茄湯底色水怪怪的...
跟烏冬的半邊蛋一樣溏心
牛肉 ok
標榜「手打」, 不過煙韌度一般
  • 還 ok 的溏心蛋
2009-12-19 5 浏览
一直都好想試下打烏冬有幾好味又有幾唔同, 不過因為價錢關係, 食一碗已經好貴, 何況帶同親朋戚友一齊去試菜呢!一碗閒閒地都要6、70蚊, 但呢晚一於豪一豪試下佢!極上蕃茄牛肉豬軟骨烏冬+配溏心蛋一隻蕃茄湯底唔係罐頭蕃茄湯, 所以唔係鮮紅色。想該係用豬軟骨濃湯再加蕃茄煲成 ; 蕃茄味唔重但好香好清甜, 仲有成度蕃茄食! 一邊食烏冬都可以一邊飲湯, 因為唔係味精湯, 飲完都唔口渴!牛肉片比生熟牛河的牛肉好味, 唔肥但好滑, 而且份量都有返咁上下。豬軟骨一般, 不過不失 ; 骨好軟身, 肉唔肥, 都算ok! 但係份量就少左D啦…主角手打烏冬登場! 真係好驚喜! 軟身得黎又彈牙, 煙煙unun, 食得出”手打”的分別!烏冬有膠味 , 又唔粉口, 越食越滋味! 不過烏冬唔算多, 所以有少少唔夠喉! 但份量足夠食, 但飽得黎又唔滯, 好有滿足感呢!值得一提的地方就係烏冬有大量的配菜, 均衡的蔬菜真係好!除左有成個大蕃茄之外, 仲有粟米同蜜糖豆。特別要讚下係粟米粒! 因為粟米粒唔係冷藏粟米, 食得出係原條粟米刨出的! 粟米味更香濃又大粒, 為食厭左罐頭又或者冷藏粟米粒的我帶來清新!溏心蛋原來係凍食
一碗閒閒地都要6、70蚊, 但呢晚一於豪一豪試下佢!

極上蕃茄牛肉豬軟骨烏冬+配溏心蛋一隻

值得一提的地方就係烏冬有大量的配菜, 均衡的蔬菜真係好!

除左有成個大蕃茄之外, 仲有粟米同蜜糖豆。

溏心蛋原來係凍食的, 溏心的效果好, 蛋白亦有滷水的味道, 不過熟食會更好味!

烏冬係成窩上枱的, 熱辣辣。好味之餘又飽肚, 食完有滿滿幸福的感覺, 呢碗烏冬貴得黎都係好值得的。

2009-12-19 1 浏览
上次試完火山石,今次又到附近的人氣烏冬店大門橫町一試。這一家人氣店人氣不是很強,本來要等七八張抬,行個轉看看魚虹擺設,回來後沒有人排隊了。入座,坐在BAR 抬位置,很自然看到廚房的運作,過程衛生與否,真是一目了然。這家給我的感覺,未如公開廚房後的衛生,例如同一把刀可切生、熟食物,也可切包裝袋,又例如鳥冬隔水就向著地用力"嗆"三下。還有,不見有烏冬手打的程序。大門糖心手打烏冬 - 糖心,就是糖心蛋,師傅把蛋一次過煮,要的時候揮刀,粒粒也是糖心蛋,定必是煮的時候控制得好。很少吃到糖心蛋,不能與其他日式拉麵店比較,只以這個而言,是滿足的,我也挺喜愛蛋漿緩緩地流入口中所帶來的濕潤。說回烏冬,這是蕃茄湯底,蕃茄味道不算濃郁,有很多栗米和少訐蔥花調味,還可以。湯底有原個蕃茄切四份,中間種子位滑滑的位置沒有拿走,咬下去水份充足,滑滑的。有三四塊肉,肉有點像東坡肉一層層肥瘦隔著,肥的位置像糕狀,不膩又帶點香味。中間的肉質較實,也有軟骨位,軟骨很淋。最後當然要說烏冬,烏冬與火山石一樣,很滑身,也不太需要用牙力,太彈牙的反而我會不喜歡。橫丁沙嗲手打烏冬 – 先講餃子,餃子預先包好,加些少油在平底爐上面,輕

橫丁沙嗲手打烏冬 – 先講餃子,餃子預先包好,加些少油在平底爐上面,輕輕煎香底部,之後加水蓋著兩次,即完成。這樣的餃子不會油膩,咬下去中間的餡料不會太干身,加上底部輕輕煎香了,不錯,如果底部再香口一點會更佳。沙嗲牛肉手打烏冬,沙嗲味挺香,味道突出,牛肉薄片,上碟時還是紅色,免得太熟而韌。

第一款串燒是煙肉脆心。說到脆心,老闆說是用上芥蘭的中最幼嫩的位置,再用上煙肉包著,下些少香料,燒至香口。咬下去外面香口中間淋,而且外面鹹香中間清甜,配搭新鮮。第二款就是串燒鵪鶉蛋。點這個的原因是因為師傅很有心機燒鵪鶉蛋,他把蛋輕輕燒至微啡,再點上醬汁,立即上碟。可惜,吃下未如想像中的好,皮帶點煙韌,醬汁味道不穾出,加上吃完糖心蛋,這個當然比下去。

說漏了一碟免費送的,是坐bar 抬的特別優惠。送的就是一碟枝豆,皮太韌,不能吃的,中間的豆當小吃也幾過癮。

雖然說公開廚房來說,不算佳,但應該比很多廚房’企理’。有少少的建議,它們的宵夜時段是十時,串燒小食均有約至半價優惠,大家有機會試試吧。
餃子少油
沙嗲湯底
蕃茄湯底不濃,但蕃茄好吃
外面鹹香中間清甜
原來一般
免費送的
餃子少油
外面鹹香中間清甜
  • 煙肉脆心
2009-12-16 1 浏览
同事生日, 佢自己推介左呢間大門橫丁, 話d 烏冬好好食喎, 因為壽星女大晒, 我們當然無異議啦. Book 左位, 七點多去到亦都見門口有人等位, 壽星女一早已經reserve 左個蟹膏蟹肉湯烏冬, 我地就要左個蟹子沙律, 串燒雞翼, 燒雞心, 燒雞軟骨, 魷魚鬚, 炸生蠔等, 另外再加一個濃豬骨湯拉麵. 小弟覺得個豬骨湯底非常好味, 豬骨味夠濃, 不過可能真係配烏冬夾d. 串燒味道不錯, 特別係雞翼, 唔會燒到好乾身. 食到咁上下, 好似唔係好夠, 於是further 再order 左蕃茄雞柳烏冬, 煎餃子, 呢個蕃茄湯底有蕃茄味, 自己覺得比豬骨湯底更出色, 絕對可以番界 最後要講佢地嘅服務, 個個staff 都非常有禮貌, 又會suggest 我地有乜好食, 抵讚.

2009-12-09
  • 蕃茄湯底烏冬
想打呢間手打烏冬既食評好耐嫁喇...今次就一次過打哂佢啦~蟹膏蟹肉湯烏冬+溏心蛋$68又抵又好味!仲有d翅添~應該係素翅~但係佢放係面~絕對冇呃人!相同實物係一樣既~我係蟹王~見到咁抵有成隻蟹梗係食呢個啦~不過男朋友每次都要幫我拆蟹肉~哈哈湯味好濃嫁~好重蟹膏味~正呀!手打烏冬都係我食過最好食既~滑得黎爽又彈牙~仲有2條豆呀日式魚片~最緊要係佢用鍋上~又熱又好味!p.s蟹王就唔好錯過啦~d湯係絕對可以用哂佢既~我每次都飲哂d湯底~飲完又唔覺口渴喎!仲有就係呢~經理話每人限賣20碗~不過通常我夜晚去都食到既~串燒鵪春旦$8/$10好似(有特價時段因為)好味呀!同鹽焗杠 出黎既完全唔同~曾經係台灣旗津食過燒鵪春旦~見到日式串燒都有~梗係order1串食啦~好好味呀!仲有d日式醬汁添!串燒辣魷魚鬚$10好似(有特價時段因為)個人就覺得乾左d~不過男朋友話ok~同埋係spicy既~辣沙嗲湯底手打烏冬+燒鳥$56燒鳥即係燒雞扒~皮脆絕對唔怕食左佢!不過要製作需時~為左食到好野~等多陣唔怕啦~esp我食野晚我男朋友好多...佢咪等下囉~辣沙嗲湯底又係好好味既~我成日都飲一大半~通常我唔叫蟹烏冬就用
想打呢間手打烏冬既食評好耐嫁喇...
今次就一次過打哂佢啦~

蟹膏蟹肉湯烏冬+溏心蛋

串燒鵪春旦
$8/$10好似(有特價時段因為)

串燒辣魷魚鬚
$10好似(有特價時段因為)
個人就覺得乾左d~不過男朋友話ok~同埋係spicy既~

辣沙嗲湯底手打烏冬+燒鳥
esp我食野晚我男朋友好多...佢咪等下囉~
辣沙嗲湯底又係好好味既~我成日都飲一大半~
通常我唔叫蟹烏冬就用呢個湯底!一定要試!

辣沙嗲湯底肥牛烏冬+餃子+溏心蛋

話特別又唔係好特別...只係我覺得50幾蚊又咁多野食~我覺得抵就叫呢個啦~好似乜都有咁

p.s另外其他番茄湯底同豬豚骨湯底都試過~但唔係話太特別!因為只可以upload8張相咋~
豬骨就好似平時亞媽煲中式湯咁...唔係話唔好食.只係黎食日式野..唔想食d中式野
番茄湯完全就好似羅宋湯咁..
仲試過食其他野..下次再評佢啦!

anyway,經理既服務態度一流!每次都勁細心又會follow up!我話d湯凍左都幫我換過d熱湯唔嫌我煩!(可能我食得太慢又係熟客啦~哈哈)另我每次都忍唔住比tips!(是關我係一個甚少比tips既人,esp當有收10% service charge既時候)
蟹膏蟹肉湯烏冬
燒鳥
辣沙嗲湯底手打烏冬
肥牛烏冬
2009-11-11 4 浏览
放工約左好朋友到太子食飯,想試試呢間幾多好評既手打烏冬串燒店串燒豬頸肉年糕 年糕煙煙unun, d肉又唔"鞋".推介串燒芝士蘑菇 呢個一般般啦...d芝士無乜味同菇菇放埋一齊d味道好似怪怪地...大門糖心蛋手打烏冬 個湯底鹹到喊呀烏冬普通貨仔,最好味最好味係個糖心蛋...番茄麻醬沙律冷烏冬 好好好好fresh!冷烏冬比熱食彈牙得多多聲呀麻醬如果再多d就更加好lu~d位比較迫不過員工好nice有笑容,抵讚

串燒豬頸肉年糕 年糕煙煙unun, d肉又唔"鞋".推介

大門糖心蛋手打烏冬 個湯底鹹到喊呀
烏冬普通貨仔,最好味最好味係個糖心蛋...
麻醬如果再多d就更加好lu~

d位比較迫不過員工好nice有笑容,抵讚

2009-11-10
星期五,跟老公約好在旺角,於是刻意由信和走到太子,為了試試在朋友口中及 Openrice 裡獲得極多好評的小店。甫坐下,先來個蟹子沙律(HK$28),再決定要吃什麼。由於我們被安排坐在吧台位置,把 open kitchen 的工作情況看得一清二楚。看到廚師收到點單之後才開始切青瓜,拌沙律醬,上碟,上菜。「即製」沙律,就沒有沙律醬出水的問題。青瓜切成圓片,保留質感與鮮味。蟹子分量不多,可是吃得出店方的誠意,合格有餘。Openrice 上很多人稱讚的手打烏冬,一如所料,店方用的是急凍手打烏冬。急凍烏冬勝在質素穩定又快熟,而香港超市買到的急凍烏冬,以「日清」最好吃、最彈牙。店裡也有乾的稻庭烏冬,主要用來做冷烏冬。烏冬的盛器用鐵造,用電磁爐加熱,只消兩分鐘就能煮好一個烏冬,效率極高。我們點的 燒鳥+餃子+手打烏冬+辛辣蕃茄湯底(HK$68),老公估計是用辣麵豉加蕃茄煮成,蕃茄味不多,倒是那辛辣的 after taste 很過癮。燒鳥是整塊的燒,上爐前才加調味粉,負責燒爐的廚師很細心,把雞扒燒得皮脆肉滑。吉列炸蠔(HK$28),炸得好脆。一碟有7-8隻小蠔,抵食。吃過幾個頭盤之後,輪到串燒上場。

吃過幾個頭盤之後,輪到串燒上場。燒牛舌(HK$22/串),上面的泡其實是油,上菜時仍在跳!

在日本也未必容易找得到的原條串燒雞皮(HK$18/串)。

吃串燒太熱氣啦,最好來個生啤,然後學中山美穗的KIRIN啤酒廣告,大口大口的喝:「骨..骨..骨~~~~呀!!!!」

和牛大蔥串燒(HK$28),上爐前才剛剛串好,以免牛肉汁滲到大蔥裡。如一早串好,燒起來就不夠爽口喇。和牛應該是一般的澳洲和牛,很嫩但不是特別香,但只收HK$28,我覺得已是物超所值。

活鰻魚串燒(HK$20),肉質夠肥夠爽口,幾好。雞腎串燒(HK$18),脆口又夠味,好吃。

串燒豬頸肉年糕(HK$18)、燒雞皮大蔥(HK$18)及芝心獅子狗(HK$12),肥美無比,又再印證「愈不健康的食物,愈好吃」這句話。

連同沒有入鏡的雞翼串、可樂,埋單 HK$440。埋單時(約10pm)才知道,每晚十時後串燒及飲品特價,差不多是半價!

老實說,這店或因為定價原因,所用的材料當然不會是一等一的上價貨。可是這店在串燒技巧及調味方面,絕不比收錢貴幾倍的名牌/日人主理串燒店失色。這裡的定價跟大部分港式日本料理店相若,比和民更便宜,煮食水準卻超群出眾,物超所值,難怪店外常常堆滿人。

Remarks:CMP.LY Disclosure 0
蟹子沙律(HK$28)
燒鳥+餃子+辛辣蕃茄湯烏冬(HK$68)
燒牛舌(HK$22/串),上面的泡其實是油,上菜時仍在跳!
在日本也未必容易找得到的原條串燒雞皮(HK$18/串)。
串燒豬頸肉年糕(HK$18)肥美無比,又再印證「愈不健康的食物,愈好吃」這句話。
活鰻魚串燒(HK$20),肉質夠肥夠爽口。
2009-11-06
蟹子沙律(HK$28)
燒鳥+餃子+辛辣蕃茄湯烏冬(HK$68)
燒牛舌(HK$22/串),上面的泡其實是油,上菜時仍在跳!
在日本也未必容易找得到的原條串燒雞皮(HK$18/串)。
活鰻魚串燒(HK$20),肉質夠肥夠爽口。
大門橫丁既蕃茄烏冬,係我暫時最中意食既一間烏冬.新開到現在,都已經食過超過10次,仲儲緊印仔..heehee!!我的推介首選:燒烏蕃茄烏冬,佢既糖心egg,都係我必食的另個都試過,豬骨湯烏冬..都係一個唔錯的選擇.如果lunch time去食,都可以食泠食既沙拉烏冬.一流,但就會比較飽!!因為夠足料!!不過佢既小食,就唔及佢d烏冬咁正,小食都試過好多款,串燒,餃子,燒魚等等...在現在冇一樣係我特別中意!!!最後..中意食烏冬既人..真係要一試..!!
大門橫丁既蕃茄烏冬,係我暫時最中意食既一間烏冬.

我的推介

首選:燒烏蕃茄烏冬,佢既糖心egg,都係我必食的

另個都試過,豬骨湯烏冬..都係一個唔錯的選擇.

最後..中意食烏冬既人..真係要一試..!!
2009-10-30
  • 燒烏蕃茄烏冬
  • 豬骨湯烏冬
  • 沙拉烏冬.
今次係同老公第二次去食,第一次去食果時岩岩開張冇耐,所以人唔算太多,今次第二次去就要等位,不過等左唔夠10分鐘就有位啦,今次佳bar台我叫左燒脽扒烏冬( no. 504)雞扒同第一次食一樣個雞肉乾左d, 如果做得嫩d會好好多, 烏冬ok, 湯底係蕃茄湯底, 第一次好飲d, 今次淡左lu老公左叫左極上牛肉烏冬 (no. 503) (個名唔係好記得)老公話個湯底差左, 烏冬過得去, 牛肉一般加$5蚊有汽水或者果粒橙汁另外都叫左一碟芝士獅子狗 (完全冇特別, 芝士冇芝士味,只係食到獅子狗味)一碟燒牛舌( 老公話ok)整體係冇第一次咁好食, 不過下次可以去試下豬骨湯底另外一提係今次坐bar台坐得唔係咁舒服,因為我係坐o係bar台既corner位,我隔離係擺哂d碗仔,上菜台墊同埋係出菜位,我前面高台位擺左3個透明膠兜,有2兜入面放左大匙勺,每次出菜就有位上左少少年紀既女仕就會伸手o係我前面兜匙勺度拎匙勺,此舉令到我每食一啖烏冬都要就住佢隻手囉因為坐bar台見到open kitchen入面既情況,見到有位仁兄不停咁切切切,乜都用同一把刀切,蔥啦,肉啦,裝肉既真空膠袋啦,急凍粟米個膠袋啦,等等等等.

我叫左燒脽扒烏冬( no. 504)

老公話個湯底差左, 烏冬過得去, 牛肉一般

加$5蚊有汽水或者果粒橙汁

另外都叫左

一碟燒牛舌( 老公話ok)

整體係冇第一次咁好食, 不過下次可以去試下豬骨湯底

因為坐bar台見到open kitchen入面既情況,見到有位仁兄不停咁切切切,乜都用同一把刀切,蔥啦,肉啦,裝肉既真空膠袋啦,急凍粟米個膠袋啦,等等等等.......................
如果佢o係本比人鬧到上天花板啦~~~~
2009-09-26
  • 未試到
(非会员)
2009-09-11 1 浏览
想食鳥冬...上網搵到呢間...見好評多....走去試..叫左豬骨湯烏冬同牛肉冷烏冬..再加糖心蛋...糖心蛋 - 好食...要讚豬骨湯烏冬 - 有豬骨湯味但唔濃....d肉最差...好似食緊呀媽煲瘦肉d湯渣咁...牛肉冷烏冬 - 個汁唔得啦....一食..可以食得出d烏冬同個汁係分開....而牛肉就好"un"
想食鳥冬...上網搵到呢間...見好評多....走去試..
叫左豬骨湯烏冬同牛肉冷烏冬..再加糖心蛋...

糖心蛋 - 好食...要讚

2009-09-10
2009-09-09 2 浏览
太子呢頭其實無咩正烏冬,好多日式料理店都係用平價唔彈牙烏冬。看了OR食評,大家都說烏冬好彈,一於lunch time 時去試試。十二點九去到,都算多人,要坐bar 枱。要了個咖哩牛脷撈烏冬($34)。其實都係lunch hour 啦,但就唔知點解起初只得一個師傅,忙到tum tum 轉後尾先再黎多個師傅,但都要等好耐先有得食。都等咗成15分鐘先有得食。烏冬非常彈牙,煙煙韌韌,好有咬口。牛脷要激讚厚切,每片有成1cm 厚。牛脷質地軟軟淋淋,好好味!個咖哩汁都幾好,有薯仔粒同洋蔥,由於係日式咖哩,所以唔辣!

十二點九去到,都算多人,要坐bar 枱。
要了個咖哩牛脷撈烏冬($34)。
後尾先再黎多個師傅,但都要等好耐先有得食。
都等咗成15分鐘先有得食。
烏冬非常彈牙,煙煙韌韌,好有咬口。
牛脷要激讚

厚切,每片有成1cm 厚。
牛脷質地軟軟淋淋,好好味!

個咖哩汁都幾好,有薯仔粒同洋蔥,由於係日式咖哩,所以唔辣!
  • 咖哩牛脷撈烏冬