2024-03-03 16 浏览
吃咖喱可以來天龍咖喱試下😋😋😋元朗人果然識食,果日去晚市好多人,而且超多外賣😆😆😆咖喱餐必點,可以選辣度!佢既三黃雞飯都好好食👍🏻😍✨咖喱牛腩牛筋飯$62咖喱醬濃郁🤤牛腩夠淋而且口感嫩滑,牛筋入口即融。入面仲有薯仔,好好食🤤✨惹爆蔥油三黃雞飯($61)第二道推既係三黃雞飯🫶🏻雞件嫩滑,最鍾意佢既油蔥酥,非常可口,搭著雞,扒埋飯,超好吃超惹味😋科普一下:「三黃雞」來自 明朝 國師劉伯溫獻給朱元璋一碗雞湯的故事,因為雞湯鮮美,朱元璋之後得知那是產自浙江仙居的元寶雞,其雞冠黃、羽黃、啄黃,就賜名為「三黃雞」。而現在「三黃雞」不是指某一個品種,而是黃羽優質肉雞的一個統稱☺️☺️☺️餐廳仲有好多小食揀,果日點了:✨香煎牛仔骨、蔬菜蝦卷,分別$38很香很可口👍🏻👍🏻👍🏻呢間餐廳仲有好多特色飲品🥤🥤🥤✨生薑柑桔蜜(凍飲$25,跟餐加$10)餐牌寫住「化痰止咳潤喉降火,純天然,無添加」,真係幾潤喉呢,不錯!😃👍🏻✨傷檸樂$25鹹甜口味😚👍🏻

咖喱餐必點,可以選辣度!佢既三黃雞飯都好好食👍🏻😍

✨咖喱牛腩牛筋飯$62

✨惹爆蔥油三黃雞飯($61)

餐廳仲有好多小食揀,果日點了:
✨香煎牛仔骨、蔬菜蝦卷,分別$38
很香很可口👍🏻👍🏻👍🏻
呢間餐廳仲有好多特色飲品🥤🥤🥤
✨生薑柑桔蜜(凍飲$25,跟餐加$10)

✨傷檸樂$25
鹹甜口味😚👍🏻

• 咖哩牛腩牛筋飯
  • 惹爆蔥油三黃雞飯
2024-03-02 22 浏览
天龍咖哩第一次去試,地理位置唔太難搵🥘 金牌牛魔王咖喱牛大四囍飯 💰$112牛大四囍包括牛筋、牛脷、牛腩、牛肉,各樣都整得好淋,咖喱濃味唔辣,另配油酥餅兩塊,油酥餅夠熱夠脆,成個份量夠晒飽🐔 惹爆蔥油三黃雞飯 💰$61三黃雞嘅份量夠,雞既肉質唔韌,雞油都多夠油香,另配大碟飯夠晒飽🐟 香芋魚肉餅 💰¥38香芋魚肉餅厚實,煎得金黃無燶,份量足夠🥟 雞皮餃子 💰$38雞皮餃子炸得金黃,夠熱,夠脆,餡料好足夠汁
天龍咖哩第一次去試,地理位置唔太難搵

🥘 金牌牛魔王咖喱牛大四囍飯 💰$112

🐔 惹爆蔥油三黃雞飯 💰$61

🐟 香芋魚肉餅 💰¥38
香芋魚肉餅厚實,煎得金黃無燶,份量足夠

🥟 雞皮餃子 💰$38
雞皮餃子炸得金黃,夠熱,夠脆,餡料好足夠汁
2024-03-01 23 浏览
元朗天龍咖喱🥘非一般的咖哩飯!天龍咖喱主打巴基斯坦式咖喱,比普通港式咖喱或者日式咖喱都唔同,加入咗蕃茄洋蔥碎煮成🍅🧅煮到變成溶,會食到好多蔬菜溶,質感濃稠,對我黎講都幾新鮮。可以配搭唔同的食材,肉餅、雞扒、豬扒、魚柳、吉列系列等,配飯或酥油薄餅都得。我地要左牛脷飯👅一大兜咖哩撈飯唔洗慳住慳住,咖哩入面仲有幾粒薯仔,食落好甜唔會好油膩,牛脷厚切又大塊,食得辣可以再加辣油🌶️會更加惹味。好建議加埋酥油薄餅🫓佢係淋身啲個種,熱辣辣都幾好食。另一樣要左咖喱雞扒撈烏冬係下午茶餐,份量都好足。小食見人推薦天龍雞皮卷,我地都叫左,又真係幾好食,外皮好香脆,又啖啖肉,好多件,同人share就好喇!🔸咖喱厚切牛脷飯$59🔸咖喱雞扒撈烏冬$41🔸咖喱汁配酥油薄餅$32🔸天龍雞皮卷$42🔸蜂蜜生薑茶🔸青檸柑桔蜜📍#天龍咖喱 (#元朗美食)#元朗 合益路17-53號合益中心地下23號舖
元朗天龍咖喱🥘非一般的咖哩飯!

另一樣要左咖喱雞扒撈烏冬係下午茶餐,份量都好足。

🔸咖喱厚切牛脷飯$59
🔸咖喱雞扒撈烏冬$41
🔸咖喱汁配酥油薄餅$32
🔸天龍雞皮卷$42
🔸蜂蜜生薑茶
🔸青檸柑桔蜜

📍#天龍咖喱 (#元朗美食)
#元朗 合益路17-53號合益中心地下23號舖
2024-02-27 20 浏览
間唔中都會去下元朗食野,今日我地去左「天龍咖喱」食Lunch 。餐廳主打巴基斯坦咖喱,仲跟據香港人既口味調整過,我唔食辣都食到,食得辣既朋友亦可以加辣。雞皮餃子雞皮口感有彈性,油香十足,餡料亦都好飽滿,沾上酸辣醬,更惹味。特級花枝丸粒粒紮實飽滿,花枝丸炸得香脆,夠晒好大粒,又彈牙又酥香。咖哩吉列豬扒飯轉配薄餅3塊份量十足,一上枱咖喱香氣撲鼻,咖喱入面有好多配料,有大量洋蔥和薯仔等,辣度剛剛好,食咖哩一定要配薄餅,香辣又惹味,豬扒超大塊又厚身,豬扒外層酥脆,肉質嫩滑,唔食飯食薄餅都食到勁飽。我朋友唔食辣架惹爆蔥油豬扒茄子煎太陽蛋飯賣相吸引,一樣好大碟,豬扒好大塊,好入味,口感軟腍,不柴口,加上太陽蛋和蔥油,超級惹味。凍朱古力&蜂蜜生薑茶&青檸柑桔蜜我鐘意以到既生薑茶,夠晒辣。

雞皮餃子

特級花枝丸
粒粒紮實飽滿,花枝丸炸得香脆,夠晒好大粒,又彈牙又酥香。

咖哩吉列豬扒飯轉配薄餅3塊

我朋友唔食辣架
惹爆蔥油豬扒茄子煎太陽蛋飯

凍朱古力&蜂蜜生薑茶&青檸柑桔蜜
我鐘意以到既生薑茶,夠晒辣。
2024-02-24 16 浏览
元朗充滿鄉土風情, 除咗傳統手工小食, 還有很多特色手信, 隱世美食小店也不少。天龍咖喱位於元朗合益路, 主打咖喱和印度菜, 也有食品供不吃辣的食客選擇。咖哩豬扒飯豬扒大大塊鋪滿飯面, 肉質焦香嫩滑, 咖喱汁分開上, 香濃辣味好惹味, 送飯一流。加配酥香薄餅, 點以咖喱汁就最合適。生煎香草羊架飯羊架煎得好香脆, 肉質嫩滑羶香夾著香草味, 三大塊羊架份量都不少, 燒汁好香濃, 令羊架更添美味。小食款式很多, 點了天龍雞皮卷和牛仔骨。天龍雞皮卷外層雞皮夠香脆, 包著嫩滑多汁嘅雞肉, 件裝雞卷方便進食, 點配辣醬更惹味。香煎牛仔骨肉質嫩滑有牛味, 煎得好香口。配以夠薑可樂和蜂蜜生薑茶, 薑味有特色, 解渴又滋潤。天龍咖喱元朗合益路17-53號合益中心地下23號舖#元朗美食 #港式 #印度菜 #咖喱 #香港生活 #香港探店 #香港打卡 #香港美食 #香港美食打卡 #香港旅遊 #香港好去處 #hkfood #hkrestaurant #hkfoodie #foodporn #hkfoodblog #foodies #foodiehk #instafood #hkfoodporn #f

咖哩豬扒飯

生煎香草羊架飯

香煎牛仔骨肉質嫩滑有牛味, 煎得好香口。

配以夠薑可樂和蜂蜜生薑茶, 薑味有特色, 解渴又滋潤。

天龍咖喱
元朗合益路17-53號合益中心地下23號舖

#hkfood #hkrestaurant
#hkfoodie #foodporn #hkfoodblog #foodies #foodiehk #instafood #hkfoodporn #foodblogger
2024-02-23 714 浏览
巴基斯坦咖喱究竟與一般港式咖喱有何不同?🤔🤔我同好友決定化身😃好奇寶寶😃去尋找答案。印巴傳統烹調咖喱手法是以大量洋蔥和番茄煮成,加入薯茸令到咖喱變得濃稠,因而入口時蔬菜甜味非常突出❤️。而且咖喱是店家採用超過十二款香料磨粉而煮成,不添加椰汁於其中,真的相對少油健康,較為清新😍。金牌牛魔王咖喱牛大四囍飯 (附油酥餅兩塊)$112 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 一看就知道是店家招牌菜之一,名字改得夠晒特色及貼地,大四囍包括牛肉、牛腩、牛筋同牛脷。牛肉大,牛腩淋,牛筋爽,牛脷厚,配上濃稠的巴基斯坦咖喱,是所有牛粉絲的最愛😍😍😍😍😍🙌🏻。咖喱厚切牛脷飯 $59牛脷大到隻匙根本承受不起,佔左碗三分之二面積😂😂真厚切,塊塊厚度如同牛扒一樣,唔講以為自己食緊牛脷扒🤩🤩。白飯🍚份量超大,性價比高到爆錶🙌🏻🙌🏻。孜然羊架(兩件)$78 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 孜然香料香氣十足,味道香濃,調味恰到好處。表面微焦,肉質軟稔幼嫩,啖啖肉,滿足感最高🤭。天龍雞皮卷$42 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 這道菜是店家自家制小食,令我印象十分深刻。是以原塊雞皮包住免治雞脾肉炸,真的十分罕見。皮脆肉軟😍,香口又有肉汁,配上雞醬,正到俾👍🏻👍

咖喱厚切牛脷飯 $59
咖喱厚切牛脷飯

孜然羊架(兩件)$78 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
孜然羊架(兩件)

天龍雞皮卷$42 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
這道菜是店家自家制小食,令我印象十分深刻。是以原塊雞皮包住免治雞脾肉炸,真的十分罕見。皮脆肉軟😍,香口又有肉汁,配上雞醬,正到俾👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻。
天龍雞皮卷

蜂蜜生薑茶 (跟餐加$8)、青檸柑桔蜜(跟餐加$13)
兩杯飲品都真材實料,甜度適中。純天然,無添加,飲得放心又相對健康。

餐牌上有很多地道港式配料以供選擇,例如生煎肉餅,甚至三黃雞都有😂。這樣特色小店,應該多多支持🤭小店已在我的飯堂名單上,🙌🏻下次再去試其他款式,到時再分享俾大家聽。
@Big_Big_Foodie
咖喱厚切牛脷飯
孜然羊架(兩件)
  • 金牌牛魔王咖喱牛大四囍飯
  • 孜然羊架
2024-02-20 22 浏览
🐽 咖哩牛仔骨飯牛仔骨好軟好入味,肉質有咬口但唔會好硬。巴基斯坦派既咖哩汁香濃,帶有微微嘅辣味同香料香氣,送飯特別開胃🐽 蔥油三黃雞飯三黃雞既雞肉好嫩多汁,蔥油香氣撲鼻,小小咸香味道恰到好處,又係一道送飯好出色既菜式🐽 脆雞皮雞肉卷雞肉卷包得好緊實,肉質鮮嫩,加上外面脆脆嘅雞皮,一咬落去口感好豐富,外脆內面多汁,好特別既一道菜🐽 孜然羊架羊架烤得好香脆,肉質一d都唔蘇,孜然香氣濃郁。每一口都可以感受到孜然嘅香辣味道同羊肉,好適合喜歡重口味嘅人。
🐽 咖哩牛仔骨飯

🐽 蔥油三黃雞飯

🐽 脆雞皮雞肉卷

🐽 孜然羊架
2024-02-18 37 浏览
同朋友在元朗熱鬧的又新街購物之後,又來到附近經常光顧幫襯的咖喱食店歎下美食。大蝦咖喱飯分量十足,有好幾隻大蝦,每一隻大蝦都從中間切開用大火炒,更香脆更入味。蝦頭在咖喱汁中浸泡過,吸收了香辣的味道很特別。在米飯上澆點咖喱汁,口感香糯而不黏膩。滑牛肉咖喱撈丁牛肉一片片,柔軟多汁。既有濃郁的牛肉風味又有香辣的咖喱汁味。辛辣的味道與牛肉的鮮美相互融合,讓人難以抗拒。撈丁和咖喱汁混合在一起吃很美味!孜然羊肉架好大一塊羊肉,表面金黃色和微焦,內部肉質鮮嫩多汁。每一口咬下去,羊肉都散發出濃郁的羊肉味和孜然的香氣,真是無敵香。羊肉的口感柔軟,又不膩口,讓人一口接一口地享受。芋頭魚肉餅可以吃出魚肉的鮮美和芋頭香,外層香脆,裡面蓬鬆,給味蕾帶來豐富的層次感。
大蝦咖喱飯
滑牛肉咖喱撈丁
孜然羊肉架
芋頭魚肉餅
2024-02-04 26 浏览
今日入元朗搵朋友,佢知我鐘意周圍試下唔同餐廳,帶左我去呢間專食咖哩嘅天龍咖哩食lunch,入到店內已經聞到好香咖哩香味😋🥢特級花枝丸花枝丸有4大粒,炸過好香口,咬落好有口感,食到一粒粒魷魚粒,正!🥢香酥雞香酥雞份量唔少,整整一大碟,食落好香脆,好有台灣鹽酥雞味道。🥢咖哩吉列豬扒飯🥢咖哩雞扒飯見到兩個飯賣相好吸引,份量好多!主角咖哩有別於普通茶記咖哩,咖哩味道十分香,喜歡入面嘅薯仔🥔,吸收哂咖哩嘅精華,咖哩入面仲有好多軟腍嘅洋蔥碎,而吉列豬扒好大塊,炸得岩岩好,夠脆口肉質又唔乾,好味到食哂成塊,雞扒都好厚身,肉質嫩滑,我同朋友都食得好滋味。

🥢特級花枝丸

🥢香酥雞

🥢咖哩吉列豬扒飯
🥢咖哩雞扒飯
  • 咖喱吉列豬扒飯
  • 特級花枝丸
2024-02-02 67 浏览
元朗區餐廳雲集,有好多唔同類型嘅餐廳同地道小食店,中西日韓泰,乜式都有。要講經濟實惠,一定非天龍咖喱莫屬。天龍咖喱除左係地道小店之外,仲要食物質素好,抵食夾大件。天龍雞皮卷 ($42)之前去台灣,曾經係夜市食過類似小食,當時一試難忘。估唔到係天龍可能食得返。雞皮包住雞肉炸到好似春卷咁。雞皮好脆,入面雞肉仲好嫩滑超多汁,配埋泰式辣醬勁好味。香煎牛仔骨($38)牛仔骨肉質淋身,煎嘅火喉岩岩好,表面勁香。金牌牛魔王咖喱牛大四囍飯 ($112)咖喱有大量材料,包括洋蔥碎、薯仔等等,同普通普通咖喱完全唔一樣。咖喱送飯真係一流。牛肉,腩同牛筋份量超多而且肉質嫩滑。牛脷仲要厚切,而且入口即溶。呢個飯仲包左兩塊油酥飯,點住咖喱食超正。咖喱羊架飯 ($105)羊架大大舊,煎完完全唔鞋口,肉汁勁豐富,而且有三大件。點埋咖喱汁食,味道層次再昇華左。飲品-椰子冰($25),傷檸樂($25)途經元朗,又喜歡咖喱嘅朋友真係唔好錯過。

天龍雞皮卷 ($42)

香煎牛仔骨($38)
牛仔骨肉質淋身,煎嘅火喉岩岩好,表面勁香。

金牌牛魔王咖喱牛大四囍飯 ($112)
金牌牛魔王咖喱牛大四囍飯

咖喱羊架飯 ($105)
咖喱羊架飯

飲品-椰子冰($25),傷檸樂($25)

途經元朗,又喜歡咖喱嘅朋友真係唔好錯過。
2024-02-02
金牌牛魔王咖喱牛大四囍飯
咖喱羊架飯
  • 天龍雞皮卷
抵食咖喱專門店,每份都超足料,啱香港人口味😆金牌牛魔王咖喱牛大四囍飯 $𝟷𝟷𝟸話到明大四囍,當然有四款牛:超長牛舌、牛腩、牛筋及牛肉片。鍾意佢嘅咖喱汁並不是純汁,而係加入配料,令本身咖喱汁更香亦帶有口感,用咖喱汁撈飯已經好正,口味唔辣唔重奶香,港式風格,牛嘅份量都唔少,自己鍾意食牛腩同埋牛肉片,仲要跟兩大塊薄餅沾咖喱汁食,一個女仔肯定食唔晒😳咖哩雞扒飯 $𝟻𝟻咖哩雞扒飯仲另外加咗隻太陽蛋(+$𝟼),欣賞佢個汁會令上,唔怕咖喱汁會令雞扒淋晒,雞扒正常發揮,無雪藏味。孜然羊架 $𝟽𝟾仲叫咗個孜然羊架,超大隻,肥瘦參半,香味十足,肉質唔韌唔太羶,呢餐超飽啊😂

抵食咖喱專門店,每份都超足料,啱香港人口味😆

金牌牛魔王咖喱牛大四囍飯 $𝟷𝟷𝟸

咖哩雞扒飯 $𝟻𝟻

孜然羊架 $𝟽𝟾

2024-02-02 25 浏览
來到元朗的天龍咖喱店,沒進門就穩到一陣咖喱香味,食慾大開!金牌牛魔王咖哩牛大四囍飯一整鍋都是牛腩、牛肉、牛脷和牛筋,四種不同的肉和土豆咖喱煮在一起,有各自的特色,真是很豐富!牛腩肉質鮮嫩多汁,牛筋經過長時間的燉煮,已經變得軟爛,入口即化。牛脷厚實,牛肉大大片,配以濃郁的咖喱醬汁,再搭配白飯,真是一份令人垂涎欲滴的美食。爆蔥雞扒茄子煎太陽蛋飯好看又好吃!尤其太陽蛋超級嫩!蔬菜蝦卷每一口蝦卷都充滿了蔬菜的清新和蝦的鮮美,帶來一種輕盈而美味的口感。孜然羊架有手掌這麼大片的厚實羊肉,非常新鮮,好有羊肉味,而且每一口羊肉都被孜然的風味所包裹,辣辣的、香香的,帶來一種獨特的風味。
來到元朗的天龍咖喱店,沒進門就穩到一陣咖喱香味,食慾大開!
金牌牛魔王咖哩牛大四囍飯
爆蔥雞扒茄子煎太陽蛋飯
好看又好吃!尤其太陽蛋超級嫩!
蔬菜蝦卷
孜然羊架
元朗人都知道這間「天龍咖哩」是正嘢🤭是我搬離元朗之後,都會想返去食的小店~~它賣的是巴基斯坦咖喱,傳統以大量洋蔥和番茄煮成,沒有加椰汁,蔬菜清甜味突出,就是自然好吃的味道 ,是我最欣賞它的地方!我可以不斷回訪😂尤其是我踏入24年就病了,病時看了關於茹素的好處的紀錄片(Netflix : 人如其食 雙胞胎飲食實驗),起了多吃素少吃肉的念,而坊間素食選擇真不多啊,這時我就想起咖喱,想起天龍咖喱的三色素飯($55)是真心正 !茄子和豆都走過油,色澤靚,加埋薯仔,好好味 ~不過實話實說,這裡的肉更好吃和吸引😂😂😂除了招牌牛腩,其吉列豬扒/魚柳/生煎肉餅都係上選,大份好吃還不用$60,睇相就知掂 。每逢高峰用膳時間均座無虛席 (要等位) 。咖喱牛腩飯($58)+$23轉配薄餅,薄餅+咖哩呢個組合,無敵!牛腩煮得軟淋好味 。小食我大推天龍雞皮卷($42),襯熱食,外脆內嫩爆肉汁 。蔬菜蝦卷($38)會乾身d, 配百搭泰式雞汁開胃 。另外呢度特飲都好有質素,值得叫!青檸柑桔蜜+$10柑桔大話七 +$13
元朗人都知道這間「天龍咖哩」是正嘢🤭
是我搬離元朗之後,都會想返去食的小店~~

它賣的是巴基斯坦咖喱,
傳統以大量洋蔥和番茄煮成,沒有加椰汁,
蔬菜清甜味突出,就是自然好吃的味道 ,
是我最欣賞它的地方!我可以不斷回訪😂

起了多吃素少吃肉的念,而坊間素食選擇真不多啊,

不過實話實說,這裡的肉更好吃和吸引😂😂😂
除了招牌牛腩,其吉列豬扒/魚柳/生煎肉餅都係上選,
大份好吃還不用$60,睇相就知掂 。

每逢高峰用膳時間均座無虛席 (要等位) 。

小食我大推天龍雞皮卷($42),襯熱食,外脆內嫩爆肉汁 。
蔬菜蝦卷($38)會乾身d, 配百搭泰式雞汁開胃 。

另外呢度特飲都好有質素,值得叫!
青檸柑桔蜜+$10
柑桔大話七 +$13
聽講呢度嘅咖喱好好味,而且見價錢好親民同埋menu啲嘢食都幾特別,所以一於去試吓😉題外話舖頭播啲歌幾啱我聽,一邊食一邊唱咗幾句😆有驚喜🧡🐮咖喱牛腩牛筋飯 ($62)咖喱方面,入面唔單止好香咖喱味而且有好多料:大量洋蔥碎、薯仔等,並唔係普通嘅香料咖喱😻而且牛腩同牛筋嘅份量都多同埋肉質嫩口牛筋入口即溶👏🏻推!🐑咖喱羊架飯 ($105)今次同我好口尖嘅屋企人去食,佢嘅評價竟然對個羊架同咖喱幾高,一邊食一邊讚個羊架完全唔鞋口同埋好Juicy,有三件大大舊羊架😝佢仲要食完之後話要再嚟食羊架🤣🤣可惜我唔食羊🥹推!🐥天龍雞皮卷 ($42)大概有八件😻咬落去好多汁🤩點埋個醬就冇咁膩😙🥘淨咖喱汁配酥油薄餅兩塊 ($32)一層一層,好酥脆🥰🫘紅豆冰 ($25) - 套餐+$10有驚喜,好夠味而且好多紅豆🤩推!🍋鹹檸碧 ($25)鹹檸七就聽得多,鹹檸碧見幾特別😂一邊食咖喱一邊飲呢個,又fresh又解膩☺️☻味道:8/10☻環境:7/10☻服務:7/10☻價錢:8.5/10☻回頭率:80%☻人均消費:$100📍天龍咖喱 (元朗)元朗合益路17-53號合益中心地下23號舖
🐮咖喱牛腩牛筋飯
🐮咖喱牛腩牛筋飯 ($62)
🐑咖喱羊架飯
🐑咖喱羊架飯 ($105)
🐥天龍雞皮卷
🐥天龍雞皮卷 ($42)
大概有八件😻咬落去好多汁🤩點埋個醬就冇咁膩😙
🥘淨咖喱汁配酥油薄餅兩塊
🥘淨咖喱汁配酥油薄餅兩塊 ($32)
一層一層,好酥脆🥰
🫘紅豆冰, 🍋鹹檸碧
🫘紅豆冰 ($25) - 套餐+$10
有驚喜,好夠味而且好多紅豆🤩推!

🍋鹹檸碧 ($25)

☻味道:8/10
☻環境:7/10
☻服務:7/10
☻價錢:8.5/10
☻回頭率:80%
☻人均消費:$100

📍天龍咖喱 (元朗)
元朗合益路17-53號合益中心地下23號舖
🐮咖喱牛腩牛筋飯
🐑咖喱羊架飯
🐥天龍雞皮卷
🥘淨咖喱汁配酥油薄餅兩塊
🫘紅豆冰, 🍋鹹檸碧
  • 🫘紅豆冰
  • 🍋鹹檸碧
元朗有一間門面以薄荷綠為主調,招牌非常高調奪目,主打咖喱既小店,今次同大家分享既系 一 天龍咖喱 「人生就像吃咖喱,偶爾辛辣一陣子,不會辛苦一輩子」一 天龍咖喱 格言天龍咖喱招牌主打,系香港好少見既正宗巴基斯坦咖喱,同港式日式咖喱大有不同,佢地既咖喱系自家以咖喱粉、洋蔥、紅椒、薑、蕃茄、薯仔、香料等等烹煮而成,除左咖喱獨有既香氣之外,入面仲充滿蔬菜既甘甜。🌟金牌牛魔王咖喱牛大四喜飯(附油酥餅兩塊) $112咖喱入面有齊牛腩、牛根、滑牛肉、厚切牛脷,每樣都好重牛味牛腩燘得夠淋、牛根保有咬口至於軟爛、滑牛肉好滑,但最令人驚豔既系厚切牛脷,厚到好似食牛扒咁樣,而口感依然保有牛脷獨有既嚼勁而,油酥餅同白飯就絕對系咖喱既好拍檔🌟天龍雞皮卷 $42外皮薄而脆,啖啖肉,食肉獸最愛,而且入面既肉仍保有肉汁📍天龍咖喱地址: 元朗合益路17-53號合益中心地下23號舖

🌟金牌牛魔王咖喱牛大四喜飯(附油酥餅兩塊) $112

咖喱入面有齊牛腩、牛根、滑牛肉、厚切牛脷,每樣都好重牛味

而,油酥餅同白飯就絕對系咖喱既好拍檔
金牌牛魔王咖喱牛大四喜飯(附油酥餅兩塊)

🌟天龍雞皮卷 $42
外皮薄而脆,啖啖肉,食肉獸最愛,而且入面既肉仍保有肉汁

📍天龍咖喱
地址: 元朗合益路17-53號合益中心地下23號舖
2024-01-19
金牌牛魔王咖喱牛大四喜飯(附油酥餅兩塊)