餐厅: 太興 (企業廣場)
资讯:

餐厅: 太興 (企業廣場)
资讯:

2024-10-05 66 浏览
$35蚊叉燒瀨粉下午茶圖片與實物不符由於太興燒味十分出名,所以order左個瀨粉,滿心期待是一份色澤濃郁(即係紅色)的叉燒,點知上到黎係一份褐色的叉燒,由於與友人交談並沒有過多留意。當我咬落去先知發現2/3肥膏,然而隱約有陣豬騷味。由於已經食緊,所以硬住頭皮食落去。食完之後對於太興失望至極,再望隔離檯正價的叉燒飯,色澤一如既往的紅潤,更覺得失望。如果用的叉燒不同,應該要表明,而不是將貨就價。唉…想支持都支持唔落
$35蚊叉燒瀨粉下午茶

圖片與實物不符

當我咬落去先知發現2/3肥膏,然而隱約有陣豬騷味。

由於已經食緊,所以硬住頭皮食落去。

唉…想支持都支持唔落
2024-09-12 162 浏览
2024年9月10日 (星期二) 11:40am 33°C 環境光亮整潔,餐具乾淨。 餐廳裝潢時尚,QR Code 或人手下單。 人數:2人 HK$130 不用等位 鐵板乾炒牛河 - 鑊氣十足,牛肉肉質軟,不會太靱,河粉滑溜,豉油使賣相好像很鹹,實際是少鹹味而已。【推介之選】❤❤❤ 頂級午餐肉滑蛋公仔麵 - 午餐肉味道偏鹹,炒蛋滑嫩,麵條依舊彈牙,香港人至愛之選!【推介之選】❤❤❤ 熱奶茶 - 香濃幼滑,提腦又提神,正呀!【推介之選】❤❤❤【 溫 馨 提 示 】:❶ 只收現金、八達通❷ 不接受信用卡
鐵板乾炒牛河 + 頂級午餐肉滑蛋公仔麵 + 熱奶茶

2024年9月10日 (星期二) 11:40am 33°C

環境光亮整潔,餐具乾淨。

餐廳裝潢時尚,QR Code 或人手下單。

人數:2人 HK$130

不用等位
鐵板乾炒牛河 + 熱奶茶

熱奶茶 - 香濃幼滑,提腦又提神,正呀!【推介之選】❤❤❤

【 溫 馨 提 示 】:

只收現金、八達通

不接受信用卡
2024-09-10
鐵板乾炒牛河 + 頂級午餐肉滑蛋公仔麵 + 熱奶茶
鐵板乾炒牛河 + 熱奶茶
2024-09-04 139 浏览
水杯入面有食物殘渣, 太興服務員居然同我話個杯乾淨.。跟住我畀個杯佢睇,服務員態度差,話得‘’喇得喇得喇‘’。 一句唔好意思嘅說話都冇講過。 平時講嘢大大聲騷擾嗰啲客人 仲要話自己係要咁大聲 因為做緊嘢,唔可以畀錢買啲無線咪,等你可以講得好啲呢。 九龍灣呢間啲服務員態度真係仲差過普通茶餐廳 。 成日嘥錢買廣告, 不如用啲錢畀服務員做培訓啦。 一路食一路諗 究竟我仲唔應該幫襯呢間。食物都係普通都又唔係話好出色好突出。 冇服務冇質素唔好話啲人淨係識北上消費。
2024-07-06 216 浏览
難得早起身去mega box,嘆返個早餐先shopping,太興竟然唔駛等位,早餐重要 $35,抵到呢。。。我就揀左午餐肉滑蛋公仔麵,好多人都讚太興既公仔麵,所以一於試下,質素確係唔錯,午餐肉煎得好香,而且肉質燉滑,滑蛋亦都炒得出色,好香滑,公仔麵真係要趁熱食,浸得耐啲麵質都變林左。奶茶,黎得太興都係為左杯奶茶,奶茶好香滑,奶同茶既比例perfect,淨係呢杯奶茶都已經值回票價。地方乾乾淨淨,唔錯啦,諗唔到食咩既話都會黎食。

地方乾乾淨淨,唔錯啦,諗唔到食咩既話都會黎食。

2024-03-03 373 浏览
Eh …唔洗錢都叫ok 太興以自家推出的「冰鎮原味奶茶」為榮多年前堂食飲過,杯裝奶茶下方以玻璃器皿裝住嘅冰做冰鎮,茶味都算幾香濃,係齒頰留香嗰種,後來無幫襯過太興就無再飲今次杯奶茶係朋友用商場coupon 換的,外賣加咗冰係奶茶入面,奶厚茶濃就說不上,可能夜晚,紅茶個茶膽煲太耐,好澀🥲,奶味都掩蓋唔到陣苦澀味,我飲咗一啖咋,已經覺得好「鞋恰恰」,剩低大半杯由朋友完成埋,佢話ok好味😋#奶茶==============================
Eh …唔洗錢都叫ok

太興以自家推出的「冰鎮原味奶茶」為榮

#奶茶
奶茶
2023-11-30 406 浏览
去咗大興食小菜🍚份量較少質素還可以😌套餐可加滋養靚湯😃北菇蒸雞☺️蒸雞的烹製方式能夠保持雞肉的嫩滑口感。雞肉在蒸煮過程中保持了其水分,使其保持柔軟和嫩滑的質地。北菇經過蒸煮後,會釋放出濃郁的香氣,與雞肉的鮮味相互融合。雞肉自身具有鮮美的口感,與北菇的香味相輔相成,帶來一種鮮美的風味。北菇具有獨特的芳香味道,這種香氣能夠融入雞肉中,使整道菜品散發出濃郁的香味。雞肉與北菇的香濃味道相互融合,使口感更豐富。魚香茄子🍆茄子經過烹製後,外層通常會煎至金黃酥脆,內部則軟嫩多汁。這種香脆的外皮和軟嫩的內部相互結合,帶來一種口感豐富的食物。魚香調味料是魚香茄子的特色之一,它由辣椒、蒜、薑、豆瓣醬等調味料組成。這些調味料釋放出濃郁的香氣,與茄子的香味相融合,使整道菜散發出誘人的香氣。杏汁豬肺湯🐷杏汁豬肺湯中的湯汁通常具有一定的濃稠度,能夠滋潤口腔,使人感到舒適。湯汁中的豬肺和杏仁汁的滋潤性質也有助於口感更為柔軟順滑。杏仁汁帶有一種獨特的香甜味道,這種香氣能夠融入湯品中,為湯品增添風味。同時,杏仁汁的香甜味也能平衡豬肺的味道,使整體口感更加平衡。豬肺在烹調過程中,通常會經過適當的處理,使其質地更為綿密和嫩滑
去咗大興食小菜🍚
份量較少質素還可以😌
套餐可加滋養靚湯😃

北菇蒸雞☺️

魚香茄子🍆

杏汁豬肺湯🐷
豬肺在烹調過程中,通常會經過適當的處理,使其質地更為綿密和嫩滑。這種綿密的口感使得豬肺在湯中更易咀嚼和食用
2023-08-29 497 浏览
一向都有去太興食飯, 但自從佢出咗名之後, 多咗自由行幫襯, 每次經過都要排隊, 咁就少去咗。唔知點解,近來排隊人潮少咗, 所以就趁機入去吃下午茶。唔知係咪真係好耐冇去太興, 感覺食客大多是本地人, 以下午茶時段來講,仲比想像中多人。 🤤干炒牛河+ 奶茶 (下午茶餐)@56牛河份量比午餐或晚餐少, 但仍有水準, 鑊氣夠, 味道濃但唔咸, 仲略帶甜味添!牛肉份量比較少, 但肉質唔韌,粉好滑又油䦞, 啲粉炒得好鬆, 唔會叠哂一齊。 總體嚟講, 味道不錯但價錢較貴, 一般連鎖店下午茶都係40蚊左右,🥹!

🤤干炒牛河+ 奶茶 (下午茶餐)@56
2023-08-24
下午茶
2023-05-15 615 浏览
Weekend 去 MegaBox 可以有兩個鐘免,食個早餐順道買啲細路嘢😉都好耐無食太興喇有小朋友的通常唔想小朋友食咁多公仔麵嗰啲,就叫腿通,一放低碗腿通,細路都問我點解叫左碗湯嘅,一碗淺淺的湯面頭又唔多見料,心諗咩料?無話唔好食嘅,只係慨嘆又係通賬猛如虎…不過你大可以adjust the price…. Rather than 比十幾二十粒通心粉比我😅😅😅不過其他糯米雞都可以嘅,炒蛋、奶茶都可以嘅……

不過其他糯米雞都可以嘅,炒蛋、奶茶都可以嘅……
2023-04-26 421 浏览
去太興,一定係叫冰底奶茶!今日晏晝我就去咗食太興叫咗一個椰香咖喱牛腩飯,同埋惹味排骨湯麵椰香咖喱牛腩飯 $68份量好大 椰香咖喱牛腩好入味飯嘅份量都好多 惹味排骨湯麵 $56排骨湯麵有啲鹹 不過排骨係幾好食面嘅份量都OK 唔會話太淋同埋太硬冰鎮(凍)奶茶 + $3 x2奶茶同平時一樣茶味好出冰鎮咗之後唔會淡咗不過有啲甜 但係都好正份量都好大。侍應人手不足,雖然係自助落單,但係都有漏單情況出現。有啲時候要排好長隊,但係今日唔使真係要撞彩,同埋要早啲嚟食
去太興,一定係叫冰底奶茶!
今日晏晝我就去咗食太興
叫咗一個椰香咖喱牛腩飯,同埋惹味排骨湯麵

椰香咖喱牛腩飯 $68

奶茶同平時一樣茶味好出
冰鎮咗之後唔會淡咗
不過有啲甜 但係都好正

份量都好大。
侍應人手不足,雖然係自助落單,但係都有漏單情況出現。
有啲時候要排好長隊,但係今日唔使
真係要撞彩,同埋要早啲嚟食

2023-04-08 438 浏览
九龍灣商業區要搵個平靚正的下午茶不是容易,我很喜愛到MegaBox的這間連鎖集團茶餐廳,下午茶的選擇頗多,有胡椒雞湯泡飯、雪菜炆米、滑蛋炒河、星洲炒米等,又有各式各樣的燒味飯。很多人選叉燒燒鵝飯,但今天不想吃燒臘,選了其他。很久未吃過星洲炒米雖然$58有點貴,但幸好份量頗大,而且不會過辣,炒得有鑊氣,材料豐富,鮮蝦好味,而且夠大隻。😍下午茶餐除了包了普通的咖啡奶茶檸茶之外,最特色的是有金橘蜜、柚子蜜、鹹檸水。這些特色飲品也不用加錢,凍飲加$3,特飲加$8特飲有紅豆冰、鹹🍋我叫了咖啡正正常常。

2023-01-05 562 浏览
下午茶吾抵剛剛食過堅利地城太興午餐好低同好食,今次來到九龍灣眯食佢個下午茶,但覺得吾抵。吾抵系邊- 有底(粉)少函,- 好油膩- 無鑊氣- 價錢只系小午餐$5乾炒牛河(2分)$56- 睇落賣相好,因為多油,一食就好似撈河多過炒河,無鑊氣。- 牛肉可能只有3,4塊,仲有根。雪菜火鴨絲炆米(1分)$54- 賣相OK,但睇到都無幾多鴨肉,系都得鴨皮。- 雪菜屬於吾好味果種- 米粉比較粗鞋- 最後果淡仲送條尖骨比我,一定系1分啦
下午茶吾抵

吾抵系邊
- 有底(粉)少函,
- 好油膩
- 無鑊氣
- 價錢只系小午餐$5

乾炒牛河(2分)$56
- 睇落賣相好,因為多油,一食就好似撈河多過炒河,無鑊氣。
- 牛肉可能只有3,4塊,仲有根。

雪菜火鴨絲炆米(1分)$54
- 賣相OK,但睇到都無幾多鴨肉,系都得鴨皮。
- 雪菜屬於吾好味果種
- 米粉比較粗鞋
- 最後果淡仲送條尖骨比我,一定系1分啦

乾炒牛河
雪菜火鴨絲炆米
雪菜火鴨絲炆米
2023-01-05
2022-08-07 753 浏览
8月7號晚上係九龍灣MegaBox太興食了叉燒燒肉油雞飯,$90,叉燒同燒肉都十分肥,跟本食唔到,油雞又乾爭爭,圖show油雞是雞髀的,但係嚟到又唔係雞髀不特止,還要乾爭爭,鞋颯颯,仲要排隊排左半粒鐘。好差⋯⋯唔會再有下次
2022-07-20 510 浏览
枝竹豆腐無味,飯又硬 火腩不是腩肉,係燒豬的頭頭尾尾,雖然係下午茶,但實物與圖片完全不相符 叉燒酸,經理態度差同經理投訴 佢竟然黑臉,換歺上枱時距離10cm丟落張枱度 轉身離去
同經理投訴 佢竟然黑臉,換歺上枱時
距離10cm丟落張枱度 轉身離去
2022-07-12 480 浏览
太興一向出名燒味,喜歡食瘦叉的我點了瘦叉飯~碟飯送到嚟我以為自己叫錯,吾係印象中既橙紅色,吾知關吾關因為係瘦叉呢?不過食落都係好味既,瘦得嚟吾韌,只係色澤同印象中有d出入本來諗住叫熱檸水,健康d中和下,但揭揭下manu見到有杏汁豬肺,就忍吾住轉軚我本身內臟係麻麻地,因為驚人地整得吾乾淨,但之前向太興其他分店飲過佢既杏汁豬肺覺得幾正,今次番call~嚟到好香杏仁味,不過今次d豬肉既有少少豬既so味(吾知係未因為我對味道太敏感挑剔呢),好在杏仁味幾重,攪幾攪d湯,俾杏仁味fully cover 晒~最緊要呢隻湯有益得嚟又好費功夫整得好飲,結果我都係飲晒~另外想讚下佢有得俾人揀走汁/少飯,可以食到乾爽既飯,又吾駛浪費,太好la~
太興一向出名燒味,喜歡食瘦叉的我點了瘦叉飯~

2022-07-12
用餐优惠
優惠券
  • 杏汁豬肺湯
2022-07-12 387 浏览
很久沒有在下午茶是吃燒味飯,今日經過這間餐廳,見下午茶有各種不同的燒味飯,便入去試試!下午茶時段餐廳人流不算多,座位不是太擠迫,一入餐廳侍應迅速安排座位,效率高。燒鵝鹹蛋飯的燒鵝算份量足,燒得燶燶哋而脆口。肉質過得去,平時燒鵝一向是貴價食品,能在下午茶時食幾舊燒鵝,只花50多元也算十分不錯切鷄紅腸飯,表皮偏油,雞肉不算十分好吃,肉質普通,紅腸切得比較薄,份量略嫌少。下午茶的飲品款式多,既有熱奶茶咖啡,又可選柑橘蜜、柚子蜜、鹹檸水等,比較特別很多茶餐廳要另外加錢。咖啡做得很好味道濃郁但沒有苦澀,奶茶香滑,充滿港式味道👍🏻

咖啡做得很好味道濃郁但沒有苦澀,奶茶香滑,充滿港式味道👍🏻