2019-12-22 421 浏览
今日去數碼港睇戲🎬之後就見到呢間壽司店👉🏻奧壽司👈🏻 環境好闊落,服務都幾好架➰.叫左”呑拿魚他他”(HK$98) 食落好鮮甜,又好fresh ,做前菜係一流‼️ 之後點左”壽司盛合”(特上) (HK$298) 上台見到一共12件壽司,件件睇落都好正咁🤤 重點推介: 帆立貝超級肥美,唔係講笑,係好有口感架✅ 海膽就好個大家見到既咁,係滿到溢出嚟,好足料,食落係入口即溶,好好食呀🔊..“帆立貝特上卷”(HK$98) 外面用牛油果包住,入面係鮮甜又肥美即帆立貝,係無得輸呀😋 最後點左3串串燒🍢 分別係”牛脷串”(HK$38) , 即叫即燒,望落已經好正👅牛脷係厚切,好有口感👄”大蔥雞肉串”(HK$35) 夠大串,雞肉連皮同埋超有雞味架👻 ”露筍串”(HK$24) 燒得岩岩好,唔會太淋,個人覺得幾好食架👍🏻

2019-12-21 355 浏览
上星期去數碼港探朋友,佢問我想食咩,我二話不說話想食日本野,然後佢就帶我去佢平時食開既奧壽司。餐廳好間感好大而且寧靜,好適合同三五知己傾下計食下野。食物方面選擇亦多,除左壽司刺身,仲有鍋物、串燒、熟食,就算唔食生既朋友黎呢度都唔洗愁。講下野食先壽司盛合(特上) - 賣相十分靚仔,$280有十款壽司,刺身魚澤鮮明,厚度亦夠。中拖羅甘香、海膽鮮甜、三文魚子飽滿、爽海蝦爽甜,每款壽司都水準不錯。呑拿魚壽司 - 另外追加兩件,食後口腔充滿餘韻。忌廉香蒜酒煮蜆 - 個汁好creamy帶濃濃酒香,用黎點蒜蓉包食實在太好食!(事後忍唔住叫多款有蒜蓉包既菜式繼續點汁)蜆肉肥美,酒味滲透卻不失海水鮮味。牛脷串 - 厚切牛舌配上黑椒海鹽調味,燒得恰到好處,牛舌爽口無筋,推介。炸魷魚鬚 - 炸得香口,佐酒神物。雲丹蟹粥 - 略帶金黃的雲丹蟹粥,粥香滑軟綿,帶有微微鮮味,不錯。總括黎講幾滿意佢既食物,雖然價錢唔算平,但用料唔錯,熱食同燒物都顯出廚師功架。唯一可以改善既卡位既sofa都坐得幾唔舒服,下次黎會坐其他位。

講下野食先

壽司盛合(特上) - 賣相十分靚仔,$280有十款壽司刺身魚澤鮮明,厚度亦夠。中拖羅甘香、海膽鮮甜、三文魚子飽滿、爽海蝦爽甜,每款壽司都水準不錯。

呑拿魚壽司 - 另外追加兩件,食後口腔充滿餘韻。

炸魷魚鬚 - 炸得香口,佐酒神物。

2019-12-13 260 浏览
難得男朋友平日放假,所以就偷偷帶他到數碼港拍拖一整天~很久很久沒有去過了,這次想帶男朋友在Laser戲院看電影和到海濵長廊走走。在fusion逛逛的時候男朋友看到壽司眼睛花光似的,幸好找到數碼港商場有一間日本料理餐廳,便決定給他開心一下~點了瑩光魷魚、吞拿魚他他、咖哩銀雪魚飯、生蠔鍋和壽司拼盤。最愛的非銀雪魚飯莫屬,個人就很愛銀雪魚(本人是不太好魚,唯獨刺身與銀雪魚),但平常吃的都是配甜甜的燒汁,所以一開始看到咖哩汁有猶豫想說還是不要吃好了,因為感覺就不太搭。但幸好男朋友堅拎要我試試看,要不然我也嚐不到那麼好吃的咖哩飯!咖哩汁甜中帶辣,超級惹味!而主角銀雪魚煮得剛好很嫩很多汁,是高水準的之一~然後男朋友的大愛是瑩光魷魚,因為他說很少餐廳會有這款提供,而且十分鮮甜好味~看來今天行程除了坐小巴時的小不適,男友對我今天安排的行程蠻滿意惹~今天有加了不少分吧?!哈哈哈~~

2019-12-10
2019-12-12 1348 浏览
朋友住南區 想坐得舒服啲又可以慢慢嘆既餐廳,最尾就搵左間喺數碼港入面呢間日式餐廳嘩朋友無介紹錯 環境好大 招呼一流 而且因爲唔會太多人而啲店員黑口黑面~~~睇睇餐牌 都有好多野揀 基本壽司刺身燒物有齊晒芝士牛肉炒飯:炒飯炒得非常乾身香口,沒有炒飯的油膩感,加上牛肉碎為炒飯加上陣陣的牛肉香味,芝士則是放在飯面上供客人將其攪拌與飯混為一體,令炒飯呈現拉絲狀,而芝士為炒飯添上了不同的口感。三文魚芝士燒鰻魚卷:用上厚厚的三文魚裹著用飯包裹著的鰻魚和cream cheese ,味道口感層次均極為豐富,是驚喜之作。牛肉火鍋:牛肉火鍋份量不少,鍋內經已有豆腐,粗粉絲,白菜,冬菇,金菇等,而牛肉份量剛好。湯底味道剛好,因其他食材如菜類會出水,所以沒有想像中甜。串燒:牛肉串,大蔥雞肉串,魷魚筒串燒火侯不錯,全都燒得非常香口最令人滿意的是魷魚筒,除了外皮燒得非常香外,肉質亦很有嚼勁,而配上的醬汁亦與其非常恰當。蟹粥:蟹粥用料新鮮,令粥底本身鮮美十足,而蟹中的蟹膏均融入粥內,令整體充滿著濃厚的蟹鮮味,粥底根本不用額外的調味,蟹的鮮甜味完全足夠充撐整窩粥的味道。雞泡魚干:魚干仍然保持溫熱,令魚乾少少軟身,食落

睇睇餐牌 都有好多野揀 基本壽司刺身燒物有齊晒

湯底味道剛好,因其他食材如菜類會出水,所以沒有想像中甜。

串燒:牛肉串,大蔥雞肉串,魷魚筒
串燒火侯不錯,全都燒得非常香口

雞泡魚干:魚干仍然保持溫熱,令魚乾少少軟身,食落帶點甜甜的,配上附有的醬,令人不能自拔地一條一條不斷地放入口中。

芝士蟹籽燒蠔:蠔size大隻,肉質肥美,用芝士烤焗,火侯剛好,蠔身仍能保持濕潤。
  • 雲丹蟹粥
  • 牛肉火鍋
  • 三文魚芝士燒鰻魚卷
2019-12-05 877 浏览
前排去完數碼港野餐,夜晚係個人氣稀少既商場覓食,點知找到個驚喜餐廳裝修得好日式風格,樓底又高,整個環境都好舒服,同朋友可以好開懷地歎下吧台有2個師傅在坐陣,心諗壽司同刺身應該唔錯,就一於點左D黎試壽司盛合一份共有12件,全部都好新鮮同肥美帆立貝食落好肥美同超鮮甜,仲加埋蟹籽,更提鮮同有口感海膽係用左加拿大海膽,食落好肥厚同鮮味,唔會有腥味拖羅係暫時係香港食過最唔錯的,唔會有雪味,而且好肥美油香牡丹蝦食落好爽口同超鮮甜,唔會有腥味,好彈牙友人好中意食軟殼蟹就叫左個牛油果軟殼蟹卷軟殼蟹熱辣辣炸得好香脆,配埋油潤既牛油果同蟹籽,食落好清新同有口感,而且味道好夾友人食完覺得唔夠喉仲叫左2件自私食三文魚腩同帆立貝都好肥美同鮮甜,尤其個三文魚腩,魚油味好香三文魚刺身驚喜唔大,食落係好鮮甜,不過就唔夠肥美天氣凍了,叫個蟹粥暖下身都好,一上台見到咁大隻蟹好吸晴粥底軟綿綿,用上原隻蟹冬菇片蔬菜等,最有驚喜仲有海膽,難怪咁鮮甜而且3個人每人都有一碗幾粥,份量都唔少黎到居酒屋當然要點左D日式小食鰻魚迷當然唔放過叫蒲燒鰻魚呢到鰻魚唔係好肥美,不過燒得帶點焦香,加埋個鰻魚汁正呀而豚肉生薑燒食落好重薑同洋蔥味,豚

吧台有2個師傅在坐陣,心諗壽司刺身應該唔錯,就一於點左D黎試

壽司盛合一份共有12件,全部都好新鮮同肥美

帆立貝食落好肥美同超鮮甜,仲加埋蟹籽,更提鮮同有口感

海膽係用左加拿大海膽,食落好肥厚同鮮味,唔會有腥味

拖羅係暫時係香港食過最唔錯的,唔會有雪味,而且好肥美油香

牡丹蝦食落好爽口同超鮮甜,唔會有腥味,好彈牙

壽司盛合(特上)

友人好中意食軟殼蟹就叫左個牛油果軟殼蟹卷

牛油果軟殼蟹卷

友人食完覺得唔夠喉仲叫左2件自私食

三文魚腩同帆立貝都好肥美同鮮甜,尤其個三文魚腩,魚油味好香

三文魚刺身驚喜唔大,食落係好鮮甜,不過就唔夠肥美

三文魚刺身

天氣凍了,叫個蟹粥暖下身都好,一上台見到咁大隻蟹好吸晴

而且3個人每人都有一碗幾粥,份量都唔少

黎到居酒屋當然要點左D日式小食

鰻魚迷當然唔放過叫蒲燒鰻魚

呢到鰻魚唔係好肥美,不過燒得帶點焦香,加埋個鰻魚汁正呀

而豚肉生薑燒食落好重薑同洋蔥味,豚肉都好香肉味

肥美同厚身既腩肉,只係用左鹽同胡椒,夾住香口的大葱一齊食,非常滋味

腩仔串

雞軟骨炸得好香脆 ,食落好有咬口,份量好多,點埋個沙律醬就冇咁膩

炸雞軟骨

燒羊架好嫩口同好多肉汁,羊味幾濃郁而且唔會好膻,唔洗點醬已經好夠味

燒羊架

總括黎講:
餐廳坐得好舒服,空間感好高,食物好有質素,好岩朋友聚餐或者情侶拍拖傾下心事,CP值好高

庆祝纪念
生日
壽司盛合(特上)
牛油果軟殼蟹卷
三文魚刺身
腩仔串
炸雞軟骨
燒羊架
2019-12-02 146 浏览
近兩個月幫襯了四次竟然有兩次落漏單!可能是後加關係沒有在意加兩件!過廿分鐘後追問時還說沒問題師傅做緊!由於趕時間先埋住單等!當單來的時候發現後加只得一件!當向比較年長的女侍應反映時!她堅持我們只能得一件的選擇 還不斷重複只有一件、只有一件!好煩!因她態度太差,我們也不想吵架只好接受一件的選擇!
因她態度太差,我們也不想吵架只好接受一件的選擇!
2019-12-01
2019-11-26 188 浏览
又是一家三人出去散心的星期日。最近連星期六晚上都有衝突出現,三人咗睇完令人擔心激氣既直播,帶著不太好既心情入睡,第二日決定去香港僅有既淨土、後花園— 數碼港,抖一抖氣。刺身盛合  (小) ($260)剌身上枱就覺得賞心,同埋同餐牌的差不多,食落亦見非常新鮮。最鮮甜的是三文魚籽,非常鮮甜!油甘魚和甜蝦也非常有本來的海鮮味。三文魚一般甜但夠肉質靚。牛肉火鍋 ($128)生牛肉如魚生一樣,一上枱就見其新鮮,都係靚刺身吧~ 非常香濃肉香,以及有口感的肉質。蛋是放在一旁做月見汁,不同一般的鍋,是打在鍋中,我比較喜歡用來沾啦。其他鍋物是常見白菜,粉絲(正名係葛絲Japanese Vermicelli),菇。葛絲很好吃👍最後上場的是海膽炒飯。大片海膽坐陣正中,有潤澤而creamy的樣子十分誘人,可惜掛住食其他菜無影相。炒飯用的珍珠米似乎是好貨色,十分香口,加上紅蘿蔔和青椒粒,成件事好夾。大家在家炒飯可以學一下加這兩種菜粒。青椒粒炒飯其實可以好香,唔會帶臭草腥。推薦大家來試菜,希望大家能平平安安,香港各處都是樂土。

刺身盛合  (小) ($260)
刺身盛合  (小)
牛肉火鍋 ($128)
牛肉火鍋

推薦大家來試菜,希望大家能平平安安,香港各處都是樂土。
2019-11-03
刺身盛合  (小)
牛肉火鍋
2019-11-07 139 浏览
係附近揾食 發現一間日本餐廳奧壽司 太餓了 就入去試一試環境清靜 服務快 好岩拍拖小聚兩個人叫左一個壽司盛合(特上) $280一共有10款 12件壽司一黎到 真係bling bling眼🤩 件件都好有份量 飯細細舊 但魚生幾厚下😍 食落好正 成個口都係魚生味道🤭😍話甘快就俾我地清左仲有我最愛ge生蠔😍 $98/3隻e個日式生蠔好特別 同平時食生蠔唔同一樣有檸檬 但配埋面上ge蘿蔔容同蔥一入口 即刻好有日本感覺 好清新先有蘿蔔味 之後帶出蠔ge甜味正啊 係一個新嘗試😍 I like it 另外仲叫左個牛油果軟殼🦀卷 $98黎到個🦀仲熱辣辣ga..😍 正正子今次食到高質日本野😍 好味道
係附近揾食 發現一間日本餐廳奧壽司 太餓了 就入去試一試

今次食到高質日本野😍 好味道
2019-09-22
  • 日式生蠔
2019-11-05 111 浏览
數碼港真係幾遠,同女朋友咁啱嗰日收工揸車過嚟當遊車河,又搵到一個唔錯嘅選擇!Oh Sushi😂由於今晚係星期五,我哋相當放肆叫咗超級多野,最後仲要打包添!1)螢光魷魚2)三文魚卷3)Carbonara汁蜆4)鰻魚炒飯5)生蠔6) 燒物 (牛舌、雞翼、雞串、雞軟骨)7)刺身沙律8)魚湯成餐飯我哋最欣賞魚湯 & carbonara calms, 個魚湯真係好鮮甜一啲味精都冇!個蜆配蒜蓉包點汁食好正!十分惹味😀最後打包鰻魚炒飯😂Ps: 原來數碼港泊車只係$8 1個鐘
Oh Sushi😂
1)螢光魷魚
2)三文魚卷
3)Carbonara汁蜆
4)鰻魚炒飯
5)生蠔
6) 燒物 (牛舌、雞翼、雞串、雞軟骨)
7)刺身沙律
8)魚湯

最後打包鰻魚炒飯😂

Ps: 原來數碼港泊車只係$8 1個鐘
2019-11-04 602 浏览
這天剛好經過數碼港在晚上的數碼港沒什麼人氣找吃飯的地方也比較困難NaNa姐又想吃日本餐誤打誤撞就找到了這間奧壽司這裡很有日式風格 桌子是用上了石頭去造的上面也有刻些日文字令到整個店鋪更加復古壽司吧台也有2個廚師在坐陣先點一些壽司和刺身來作開胃菜特色三文魚壽司這個三文魚壽司加上了蒜頭去配搭想到蒜也配搭起三文魚也蠁好吃的而且三文魚大大粒口感不錯劍魚刺身看起來就像一舊厚厚的脂肪一樣但是吃起來是柔軟鮮甜而且不會覺得太過油膩越咬越鮮三文魚腩刺身三文魚腩是三文魚中魚酒最為豐富的部位每條魚只有小部份可以成為三文魚腩口感很綿密而且油脂很香令人來一直吃下去三文魚籽應該很少人會單獨點三文魚籽來吃我就是這樣的人我覺得三文魚籽配什麼東西都很好吃不用只配壽司就算是配搭熱食加上一點三文魚籽也變得鮮美無比而這間店的魚籽粒粒飽滿很新鮮蒲燒鰻魚這裡的鰻魚很肥美而且燒得帶點焦香旁邊還有一小樽鰻魚汁可以自己加吃鰻魚的都知道鰻魚汁是十分重要的1這個醬汁拿來配什麼都很好吃而加在鰻魚上令到整個味道更上一層樓忌廉香蒜酒煮蜆沒想到這裡有這道菜超喜歡忌廉的我們當然要試一下吃下沒有太大的酒味不喜歡酒味的可以放心點吧而且忌廉煮得很濃郁加上
這天剛好經過數碼港

令人一滾再滾
  • 三文魚籽
  • 劍魚刺身
2019-11-02 131 浏览
呢餐有d微妙。。。 諗住去cyberport釣魚前去食個晚餐。 有人話呢間嘢佢地之前食過都唔錯, 於是直入。 坐底睇下個menu, 正常野, sushi, 串燒, hotpot, 卷物 果d. 諗住應該無事嘅。 叫咗個full of characters 嘅三文魚刺身。 see, 角切嘅三文魚加上蒜頭。。加生鳥蛋...加松子加少少青瓜。...有蒜味嘅三文魚sashimi ah ,好驚喜呀跟住叫左個彩虹sushi roll, 連d飯嘅質感都係好fusion. 好有驚喜。main course, 我地叫咗個4人份牛肉hotpot...d野食到果陣時場面好震撼。 有臉盆咁大兜菜同8 片牛肉, 仲有一枝枱燈一齊上枱, 應該係意境野。 呢個hotpot價值hkd 480. portion泥講reli無得輸,有成8 片肉都唔知點食。 每人分到2 片咁多,食完飽到上心口。。

2019-11-02
  • 牛肉火鍋
2019-10-31 485 浏览
今日約了男朋友到數碼港這間日本料理,之前情人節黎過好吸引好美味,這邊環境還是一樣的好:寬敞優質的感覺,以黑色枱椅為主的簡約的日式設計,牆上掛有多幅圖片!背景純音樂播放,服務也不錯,會主動添熱上熱茶、收碟、送上菜,好有效率又親切,點上了蟹粥,見我朋友未到,會遲點送上避免凍了,好貼心點了🍣🍣火炙壽司盛合:6件高質不同食材的壽司:不同新鮮高質魚類(三文魚、鰻魚、油金魚等)、鮮甜軟熟的帶子海膽、爽口美味厚身赤蝦;壽司飯好香軟,恰到好處!推薦喔!雲丹蟹粥🦀好鮮甜軟綿綿的足料蟹粥、用料有原隻蟹、粥配上蔥、冬菇片、海膽、蔬菜、紅蘿蔔絲等等,好甜好正又足料又美味!我們食了幾碗,份量都唔少串燒牛舌厚身3片牛舌,燒得好香脆,牛舌厚身爽口有咬口,配上胡椒粒,又香又入味!餃子雞翼燒得好脆口的外皮雞翼,內面是菜肉餡,好有口感,成隻雞翼脹卜卜好多料;土佐豆腐熱辣辣剛炸好的好大的4件豆腐,脆口薄薄的鬆脆外皮及內面滑滑軟軟的日本豆腐,上面更有紫菜絲及辣香明太子,真的好吸引好正好水嫩;叉燒拉麵大碗拉麵配料好足,包裝香甜味美黃金粟米粒、爽口健康的木耳絲、厚身軟腍唔肥又大片的叉燒、半隻入味的鹵黃金糖心蛋、爽口好足份量的拉麵

雲丹蟹粥🦀

叉燒拉麵
大碗拉麵配料好足,包裝香甜味美黃金粟米粒、爽口健康的木耳絲、厚身軟腍唔肥又大片的叉燒、半隻入味的鹵黃金糖心蛋、爽口好足份量的拉麵,軟硬剛好,湯底唔咸好香濃!
2019-10-30
叉燒拉麵
  • 火炙壽司盛合(特上)
  • 牛脷串
今次食呢間日本餐廳食物種類好多,除左有壽司刺食外仲有好多選擇,想輕食啲嘅有小食、沙律、串燒,飽肚啲嘅亦有烏冬、拉麵、炒飯同鍋物,一應俱全!我就點左一個特上壽司盛合、忌廉香蒜酒煮蜆、小食拼盤、燒牛舌、餃子雞翼、蟹粥同梅酒。小食拼盤岩曬我呢個有選擇困難症嘅人,可以試到四樣小食前菜,魷魚同芥辣八爪魚送酒一流!之後串燒同壽司都好快到,當然要食熱食先啦!厚切牛舌燒得好香,食落彈牙好味!而餃子雞翼釀左滿滿嘅肉,肉汁豐富!到壽司喇!有我最愛嘅海膽,好新鮮完全無腥味,入口非常creamy!帶子同蝦都大大隻又爽甜,而其他魚生色澤都好新鮮有水份,唔會乾爭爭,唔錯!餐廳有清酒煮蜆同忌廉香蒜酒煮蜆可選擇,而我就揀左後者,蜆肉大粒飽滿,份量亦不少,仲有塊蒜蓉包,用黎點埋剩下嘅忌廉汁,正!而最後黎嘅蟹粥非常驚喜,不單止有一隻三點蟹,仲有兩三片海膽,令個粥非常鮮甜!其實個粥嚟嘅時候我地已經飽飽地,但係真係好好食所以最後清晒,好滿足嘅一餐!

2019-10-23 45 浏览
印象中的數碼港都是偏遠的高消費地段,鮮有興致到此一遊。碰著愛冒險的朋友仔,今晚破例在此"睇戲食飯" 😂😂散場後在《奧壽司》開餐,環境裝潢優雅,樓底特高,感覺開揚,寬敞舒適;在尖咀老銅難以碰到的。半開放的露台,可邊食邊俯瞰商場的表演台,是超等的觀眾席。壽司店開餐,怎能錯過刺身及壽司,點了立魚刺身 $118,攞盆精美,刺身晶瑩剔透的,略帶煙韌的口感,鮮味十足。蟹鍋 x 薄切牛肉片 $380,花蟹一對,肥牛一碟,醬料一籃,蔬菜一鍋,陣容鼎盛,絕無欺場 🥰🥰牛肉肥瘦均勻,淥一淥再醺點醬油,又幾和味 🥰🥰花蟹新鮮,味道鮮甜,原隻上枱,殼薄免鉗都可以。涮光肥牛花蟹後,吸滿了精華的雜菜煲也相當不錯。湯底清甜暖胃,不遜一貫的麵豉湯。牛油果軟殼蟹卷 $98,牛油果跟軟殼蟹都是鍾情的食材,牛油果質感綿密,軟殼蟹香脆,加上點點蟹籽吊味,可愛迷人。蔥吞魚腩卷 $108,吞拿肥美,魚多飯少,最是稱心,一口一件,最好不過 😍😍牛油焗金菇 $38,乾身味濃不油膩,好好味!👍💖💖最意想不到的是回程時間,只需20分鐘,便可到達九龍,方便程度超乎想象。價格彈性超高,豐儉由人,已向好友們大力推介👍💖💖。

半開放的露台,可邊食邊俯瞰商場的表演台,是超等的觀眾席。

壽司店開餐,怎能錯過刺身壽司,點了立魚刺身 $118,攞盆精美,刺身晶瑩剔透的,略帶煙韌的口感,鮮味十足。

牛肉肥瘦均勻,淥一淥再醺點醬油,又幾和味 🥰🥰

牛油焗金菇 $38,乾身味濃不油膩,好好味!👍💖💖

2019-10-15 53 浏览
一向我都好鍾意食日本野。今次呢就嚟到數碼港呢間澳壽司度食。由於我去嘅時間呢都唔係好野野。所以鋪頭唔係好多人,好靜,坐得好舒服。我地食得早,而鋪頭既屋頂呢系有玻璃透光嘅,所以有日光可以照入嚟,感覺十分之舒服。我真係覺得呢間鋪頭名感覺好舒適啊!我坐嘅枱,正正對着壽司嘅吧枱可以睇住師傅去整嘢食,感覺又衛生而且呢真係好似去咗日本嗰度咁。首先嗌左壽司盛。分別有六件配搭: 甜蝦/鰻魚/帶子/海膽..等等嘅食材。食材非常之新鮮,甜蝦上嘅三文魚子呢好鮮甜!睇得出師傅喺壽司嘅報紙上邊花咗好多心思。配左蘿蔔嘅切片青瓜絲令到本來平凡嘅壽司都變得十分有特色。在上嘅呢就係生蠔雜菜煲。材料非常之豐富呀!有豆腐、金菇、菇、生蠔、仲有麵條同埋一大量嘅蔬菜。呢個生蠔豆腐煲配上左面試湯底,味道非常之配搭得好。湯底嘅鮮甜味配上豆腐同菜真係一流嘅配搭啊!另外叫咗一個天婦羅嘅冷烏冬,烏冬呢我見佢配搭左蔥花、鵪鶉蛋、姜蓉同芝麻。將呢啲配料加上醬油再配搭真係一流嘅享受啊!佢嘅天婦羅都做得十分之出色!薄薄嘅脆皮包住新鮮嘅食材。有蝦、香菇、番薯、同埋茄子。想特別講下件茄子,佢輕輕戒左幾下,但係本來吸油嘅茄子呢一啲都唔油膩,林林又香口非
一向我都好鍾意食日本野。
今次呢就嚟到數碼港呢間澳壽司度食。

感覺又衛生而且呢真係好似去咗日本嗰度咁。
首先嗌左壽司盛。
分別有六件配搭: 甜蝦/鰻魚/帶子/海膽..等等嘅食材。
食材非常之新鮮,甜蝦上嘅三文魚子呢好鮮甜!
睇得出師傅喺壽司嘅報紙上邊花咗好多心思。
配左蘿蔔嘅切片青瓜絲令到本來平凡嘅壽司都變得十分有特色。
在上嘅呢就係生蠔雜菜煲。
生蠔雜菜煱

另外叫咗一個天婦羅嘅冷烏冬,
天婦羅烏冬

佢嘅天婦羅都做得十分之出色!薄薄嘅脆皮包住新鮮嘅食材。有蝦、香菇、番薯、同埋茄子。想特別講下件茄子,佢輕輕戒左幾下,但係本來吸油嘅茄子呢一啲都唔油膩,林林又香口非常好食。
壽司我哋仲帶咗鵝肝壽司同蟹膏壽司
鵝肝壽司

兩個都係我嘅至愛!鵝肝壽司分量剛剛好,亦都煎得剛剛恰到好處。鵝肝嘅有份深入每一個飯粒,配上幾片酸薑減除過分嘅油膩感,真係食完一件想再食一件啊!下一段蟹膏壽司係豐富嘅蟹膏非常之香滑一啲都唔聲口係睇得出材料嘅新鮮新鮮到十分之足夠!

另外,我哋呢仲叫左D串燒,
手羽燒

分別由鵪鶉旦串燒,牛舌,鹽燒雞翼,同埋七味雞腎。所有傳銷都做得非常之好味鹽燒雞翼係我每一次都會叫嘅選擇一間都做得非常之好,雞皮燒到博博趣,雞肉仲係亂滑嘅,配上小小嘅鹽味。又香口又美味。牛舌都係我愛嘅選擇,呢度嘅牛舌厚薄度適中燒得剛剛好。非常香口美味!
真係食完一串想再食一串㗎。
题外话/补充资料: 一路食住美味可口嘅日本野,一路有室外的陽光照一照入嚟,真係感覺輕鬆又滿足。我住得比較遠,但係如果再有機會嚟數碼港我一定會再幫襯呢間--奧壽司! 感謝壽司師傅嘅殷勤款待同埋每一個侍應對小朋友嘅細心! 謝謝你們
2019-07-26
生蠔雜菜煱